Brezilya’da Sağlık Bakanlığı sistemine düzenlenen siber saldırı nedeniyle Ulusal Bağışıklama Programının bildirim sisteminin yanı sıra Covid-19’a karşı Ulusal Aşı Sertifikası verilmesini sağlayan sistem çöktü. Saldırı sonrası milyonlarca bilgi ele geçirilirken yurt dışından gelen yolcular için uygulanacak olan yeni sağlık önlemleri 1 hafta ertelendi.
İtalya'da geçen Cuma gününden itibaren kamuya açık birçok alanda zorunlu hale getirilen Kovid belgesinin (yeşil pasaport) benzerleri yüzlerce yıl önce de salgınlarda kullanılıyordu.
İngiltere'de Eylül ayından itibaren birçok mekana girebilmek için aşı pasaportu sahibi olmak gerekecek.
Avrupa'da özellikle seyahat amacıyla kullanımı başlayan AB Dijital Covid Sertifikası'nın sahtelerinin üretilerek dark web (karanlık ağ) üzerinden satıldığı ortaya çıktı.
Avrupa Birliği'nin (AB) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında seyahatleri kolaylaştırmak için hazırladığı "aşı sertifikası" uygulaması bugün yürürlüğe girdi. AB sertifikasının dış ülkelerle de karşılıklı tanınmasına yönelik görüşmeler yürütülüyor.
20 yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan herkes kamusal alana girmeden önce aşı izini gösterme zorunluluğu bulunuyordu. Peki bu süreç nasıl ilerledi?
İki doz aşı olanlara e-Nabız üzerinden 'aşı kartı' imkanı sunan Sağlık Bakanlığı, aynı imkanı Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden de vermeye başladı.
Sağlık Bakanlığı'nın n 81 ilin risk durumunu gösteren haritada 68 ilin çok 'yüksek riskli' iller kategorisinde kırmızı renge dönüşmesi, turizm sektöründe endişeyle karşılandı. Antalya Kent Konseyi Turizm Grubu Başkanı Recep Yavuz, "AB ülkelerinin başı çektiği aşı pasaportu dayatmasını aşmak zaten başlı başına zor bir konu iken, bir de vaka sayılarımızın yüksekliği Türkiye'yi devre dışı bırakmak için ilave bir neden olacaktır" dedi.
İngiltere’de Covid-19 aşı pasaportu uygulamasının 15 Nisan’da pilot uygulama olarak başlatılması planlanıyor.
Avrupa Birliği tarafından geliştirilen aşı pasaportunda sadece Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onayladığı aşıların kabul edileceği bildirildi. Şimdiye kadar 4 aşıya yeşil ışık veren Avrupa İlaç Ajansı’nın onayladığı aşılar Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZenaca ve Johnson&Johnson aşıları oldu.
"Darknet" olarak bilinen internet ortamlarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları, sahte aşı pasaportları ve negatif test sonuçlarının satıldığı bildirildi.
Aşı pasaportu koronavirüs tedbirleri kapsamında zorunlu hale getirilecek. Koronavirüs ile mücadele kapsamında hayatımızda birçok yenilik meydana geldi. Aşı ölçümü, maske zorunluluğu, HES kodu gibi uygulamaların ardından AB'de seyahatlerde kullanılmak üzere aşı pasaportu taslağı hazırlandı. Peki, aşı pasaportu nedir ve nasıl alınır? İşte, yanıtı!