Assos, M.Ö 6. yüzyılda Midilli adasından gelen kolonistler tarafından kurulan antik bir Yunan kenti olarak tarihte yerini alır. Ünlü filozof Aristoteles'in 3 yıl boyunca burada yaşayıp ders verdiği Assos, antik dönemde önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. Hem tarihi derinlikleri hem de büyüleyici doğal güzellikleri ile bilinen bu kent, aynı zamanda ekonomik bir tatil arayanların gözde destinasyonlarından biridir. Peki, Assos'a nasıl gidilir?
Yaz sıcaklarının etkisini artırmasıyla yangın sayıları da arttı. Bugün saat 16.30'da Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde makilik alanda yangın çıktı. Alevler rüzgarın etkisiyle bir anda büyüdü ve hızla ilerleyerek Assos Antik Kenti'ne sıçradı. Kültür ve Turizm Bakanlığı yangının kontrol altına alındığını ifade ederek Assos'un 3 günlüğüne ziyarete kapatıldığını açıkladı.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde etkili olan sağanak ve fırtına, Assos'taki turizm işletmelerinde zarara yol açtı.
Çanakkale'deki Assos Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, antik dönemde balık avlamada kullanılan 1700-1800 yıllık olduğu değerlendirilen demirden üç dişli zıpkın bulundu. Zıpkının, özellikle duvar resimlerinde ve başka betimlemelerde gördükleri bir malzeme olduğunu aktaran Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Bu tür malzemeleri Assos'ta ilk defa buluyoruz" dedi. Arslan "Günümüze ulaşan örneklerin çok nadir olması açısından önemli bir eser olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Çanakkale'de bulunan Assos Ören Yeri'nde devam eden kazı çalışmalarında yeni bir buluş yapıldı. Ayazma Kilisesi çevresinde, Roma dönemine ait pişmiş topraktan yapıldığı belirtilen, günlük hayatta çocuk oyuncağı olan ve hediye olarak çocuk mezarlarına da konulan 2 bin yıllık düdük bulundu.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde bulunan Assos Antik Kenti'nde heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Kazı yapan bilim insanları, önceki çağlarda çöplük olarak kullanıldığı tespit edilen bir alanda bulduğu amforada, 1600 yıllık kılçık kalıntılarına ulaştı. Yapılan kontrollerde kılçığın orkinos balığına ait olduğu belirlendi.
Assos kazısında bulunan bir amforada 1600 yıllık kılçık kalıntılarına ulaşıldı
Çanakkale'de devam edilen kazılarda milattan sonra 4’üncü yüzyıl sonunda çöplük olarak kullandığı tespit edilen alanda amphora parçası içinde 1600 yıllık balık kalıntısına ait kılçık ve pulları bulundu. Assos Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan "Arkeolojik kazılarda oldukça değerli olan çöplükler kentteki gündelik yaşam hakkında önemli bulgular sunmakta" dedi.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan: - "Assos'ta çok sayıdaki sarnıçları biliyoruz ancak anıtsal bir çeşme yapısına ilk defa rastlıyoruz. Kent mimarisi açısından oldukça önemli bir yapı"
Kaya ıslahı tamamlanan Assos Antik Limanı yeniden turistleri ağırlıyor
"Yapılan şevlendirme çalışmalarında doğal iş akışı nedeniyle iş makinelerinin şevler arası hareketi ve manevra kabiliyetinin sağlanması amacıyla yol yapısı ve seki yapısı oluşmuştur. Projenin tamamlanmasına müteakip böyle bir yol ve seki yapısı kesinlikle kalmayacaktır"
Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan: - "Alandaki tüm çalışmalar Assos kazısında görev yapan arkeologların denetiminde yürütülmektedir. Kaya ıslahı projesinin sınırları, Assos antik kentinin güneyindeki surların dışında kalan kayalık ve sarp bölgeleri kapsamaktadır" - "Kaya ıslahı çalışmaları sırasında antik kalıntıların hiçbir şekilde zarar görmemesine özen gösterilmiş ve gerektiğinde şev sınırlarının daha geriye çekilmesi sağlanmıştır"
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, Behramkale köyü sınırları içinde kalan Antik Çağ'ın en önemli liman kentlerinden Assos'ta ekmek pişirme fırını tabanında bir bebeğe ait 1300 yıllık ayak izlerine rastlandı.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan: - "Zemin tuğlası üzerindeki ayak izleri, 'gymnasium' dediğimiz aslında Helenistik dönemdeki eğitim kurumunda ele geçti" - "Ocağın zemininde kullanılan pişmiş toprak tuğlalar üzerinde bezemeler var. Fakat bu bezemeler dışında da tahminen 1-1,5 yaşında, yeni yürümeye başlamış bir çocuğun 2 adım atarak bırakmış olduğu ayak izleri var. Bunun yanında köpek ya da bir kedinin izi var"
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde, asırlardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Assos Antik Limanı'ndaki otel ve restoranlar, 'afet bölgesi' bölgesi ilanının ardından alana inen yolun yamaç kısmında tehlike oluşturan büyük kayaların ıslahı için kapatıldı. Bölge 500 günlüğüne adeta sessizliğe büründü.
Türkiye Otelciler Birliği Çanakkale Temsilcisi Mehmet Hilmi Satar: - "Rusya'nın devlet televizyonu kanalını burada konuk edip Türk turizmini ve Çanakkale'yi anlattık. Bizi oldukça olumlu karşıladılar. Verdiğimiz röportajlarda Rus konuklarımızı burada ağırlamak istediğimizi belirttik" - "Çanakkale'nin ve Türkiye'nin huzur ve barış ortamından bahsederek İstanbul'a yakınlığını, özellikle 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tamamlanmasıyla kara yolu ulaşımındaki rahatlığın sağlanacağını, Çanakkale'nin günübirlik bile gidip gelinebilecek bir lokasyonda bulunduğunu belirtiyoruz"
Türkiye Otelciler Birliği Çanakkale Temsilcisi Mehmet Hilmi Satar: - "Rusya'nın devlet televizyonu kanalını burada konuk edip Türk turizmini ve Çanakkale'yi anlattık. Bizi oldukça olumlu karşıladılar. Verdiğimiz röportajlarda Rus konuklarımızı burada ağırlamak istediğimizi belirttik" - "Çanakkale'nin ve Türkiye'nin huzur ve barış ortamından bahsederek İstanbul'a yakınlığını, özellikle 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tamamlanmasıyla kara yolu ulaşımındaki rahatlığın sağlanacağını, Çanakkale'nin günübirlik bile gidip gelinebilecek bir lokasyonda bulunduğunu belirtiyoruz"
Her yıl binlerce turisti ağırlayan Assos’ta, antik limana inen yolun yamaç kısmındaki büyük kayalar, turistik tesisler ve tatilciler için tehlike oluşturmaya başladı. 2015'de bir tesisin çatısına, ekim ayında da limana inen yola düşen büyük kayalar, kurumları harekete geçirdi. AFAD’ın raporuna göre, Assos’u tehdit eden kayaların bertaraf edilmesi için çalışmalara başlanacak, çalışmalar tamamlanana kadar turistik tesisler 500 gün kapalı kalacak.