Tohumlar, bitkilerin çoğalmasını sağlayan ve yeni bir bitkinin yetişmesi için gerekli hammaddelerdir. Ata tohumu, en kıymetli tohumlar arasında yer alır. Doğal genetik yapısını koruyan, atalarımızdan miras kalan ata tohumları, kendi özelliklerini korumasıyla bilinir. Sağlıklı ve doğal olması ata tohumunun değerli olmasını sağlar.
Çanakkale'de şehir hayatından sıkılan Eylem Bombatepe (40), kendini atalık tohumların sürdürülebilirliğine adadı. Her sene yüzlerce yıllık atalık tohumları bahçesine ekerek onların sürekliliğini sağlamayı amaçladığını söyleyen Bombatepe, "Bunlar değiştirilmemiş, orijinal tohumlar. Genleriyle hiçbir şekilde oynanmamış. Atalarımızdan bize yadigar gelen tohumlar" dedi. Bombatepe, "Köy hayatı her zaman daha güzel, ilginç, yaşam doluydu. Orada bir hayat vardı. O hayata katılmak istedim" diye konuştu.
Kırıkkale'de belediyenin ücretsiz dağıttığı sebze fideleri izdihama neden oldu. Kırıkkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün ata tohumlarından üretilen fidelerin dağıtımlarının devam edeceğini söyledi.
Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde, ata tohumlarından yetiştirilen 350 bin sebze fidesi dağıtıldı.
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinin Emcelli Mahallesi’nde yıllardır dedesinden kalan ata tohumu olan kereviz ile doğal ürün alan üretici Hüseyin Karcı, kerevizlerin özellikle lezzetinden dolayı oldukça fazla ilgi gördüğünü söyledi.
Düzce'de "Ata Tohumu Gençlerin Elinde Yeşeriyor" projesi kapsamında, gençlerin köylülerden toplayarak ektiği ata tohumlarından oluşan fideler, yurt bahçesine dikildi.
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülen ata tohumlarının tespit çalışmaları kapsamında 40 farklı yerli tohuma ulaşıldı.
Günümüzde pek çok tohum çeşidi kullanılır. Yüzlerce hatta binlerce yıldır yapısıyla oynanmamış, genetiği bozulmadığı için kalitesini koruyan ata tohumu meyve ve sebzelerin yapısına besin değerinin artırılması bakımından olumlu bir işleve sahiptir. Günümüzde doğal yapısı bozulmamış tohumların tercih edilmesi oldukça yaygınlaşmıştır. Bu durum içeriğinde kimyasal içermeyen besinlerin üretiminde de yükseliş sağlamıştır. Peki, GDO’lu ürünlere karşı olarak ortaya çıkan ata tohumu ne işe yarar?
Kayseri'de ata tohumu gacer buğdayı dağıtıldı
Mersin'de çiftçilere 50 ton ata buğdayı tohumu dağıtımına başlandı
Düzce'de yaz tatilinde ülkelerine gitmeyen yabancı öğrenciler, Cahit Zarifoğlu Erkek Öğrenci Yurdunun bahçesinde yetiştirdikleri sebzeleri menemen gibi Türk mutfağına özgü yiyecekler hazırlayarak tüketiyor - Yurt müdürü Yücel Özer: - "Güzel bir ortam ve faaliyet, inşallah diğer yurtlarımızda da bu tür faaliyetleri çoğaltacağız"
Ata Tohum Takas Derneği Akdeniz Bölgesi Sorumlusu Aygül Sancak: - "Sosyal medya aracılığıyla 2016'da bu işe başladığımızda 3 bin 500 kişiydik. Geçtiğimiz yıl Ankara merkezli kurulan derneğimizin üye sayısı 64 bine ulaştı" - "Bizdeki ata tohumu çeşidinin 500'ü geçtiğini düşünüyorum. Atalık tohumları satmıyoruz, takas ediyoruz"
"Üretici istediği zaman gidip ata tohumlarından alıp ekebiliyor. Bu da uzun zamandır yapmak istediğimiz bir şeydi, çok şükür. Şimdi hedefimiz bunu yaygınlaştırmak, tohumları üretici ve tüketiciyle buluşturmak" - Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Zehra Varol: - "Atadan, ebemizden, dedemizden gördüğümüz üretime geri dönme çağrısı yapıyorum. Lütfen organik, geleneksel tarıma dönelim. Topraklarımızı, sağlığımızı, geleceğimizi kurtaralım"