Bursa'nın İnegöl ilçesinde, atıklarla çevreyi kirlettiği tespit edilen 2 kişiye mıntıka temizliği yaptırıldı ve cezai işlem uygulandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’nin İleri Geri Dönüşüm Atölyesi’ne katılan kadınlar, evlerindeki atık kumaşları dönüştürerek yeni ürünler ortaya çıkarıyor. Kurs günlerini iple çektiklerini belirten kadınlar, hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlıyor.
İstanbul'un Avcılar ilçesinde denize atık boşaltırken görüntülenen balıkçı Ömer Karakaya, hakkında sosyal medyada yazılan yorumları okurken fenalaşıp kalp krizi geçirdi ve yaşamını yitirdi. Karakaya'nın arkadaşları ise görüntülerin perde arkasını açıklayıp Karakaya'nın sosyal medyada linç kampanyasına uğradığını söyledi.
Cam sanatçısı Nermin Taş, evindeki atölyede atık camlardan yaptığı takılarla 5 yılda dünya markası haline geldi. Taş, 2019'da yoldan topladığı atık camlarla yaptığı takıyla uluslararası ödül aldığını da anlattı. 2018'de kendi şirketini kurduğunu vurgulayan Taş, "Aslında düzenli bir işim ve iyi de bir gelirim vardı. Bu konfor alanından çıkıp bir hayalin peşinden koşmak çok kolay olmadı" dedi.
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Sıfır Atık Kulübü tarafından okulda toplanan su şişelerinin kapakları, zeka ve strateji oyunu "beştemse" tablası ve boncuklarına dönüştürülüyor.
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde etkili olan sağanak ve kuvvetli lodos sonrası Ören Plajı'na dalgaların biriktirdiği ağaç parçaları, yosun ve diğer atıklar temizlenmeye başlandı.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ) yemekhanelerdeki atıklar, öğrenciler tarafından ayrıştırılarak geri dönüştürülüyor.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde etkili olan sağanak yağış ve kuvvetli lodos sonrasında Altınkum plajı, denizin taşıdığı odun parçaları, yosunlar ve diğer atıklarla kaplandı.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, dün yaşanan sağanağın ardından Bitez Barajı'nda ve sahilde derelerden gelen atıklar nedeniyle kirlilik oluştu, denizin rengi de kahverengiye dönüştü.
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde kayıt altına alınarak plaka verilen "çekçekler", çöplerin ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlayacak.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde dalgıçlarca deniz dibinden 500 kilogram atık çıkarıldı.
Bursa'da, çevre sakinlerinin kötü koku nedeniyle şikayet ettiği evde, tonlarca çöp olduğu ortaya çıktı.
Mardin'in Midyat ilçesinde geçmişte hurdacılık yaparak geçimini sağlayan 4 kardeş, 5 yıl önce kurdukları atık entegre tesise bir de "atık müzesi" kazandırdı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Marmara Denizi Günü kapsamında düzenlediği etkinlikte dalgıçlar, Ortaköy'de denizden atık çıkardı.
Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde yapılan kıyı ve deniz temizliğinde 1,8 ton atık toplandı. Denizden çıkarılan lastik, cam şişeler, demir ve plastik sandalyeler, alışveriş arabası ve demir çöp kovası gibi atıklar 'pes' dedirtti.
Ordu’da terzi dükkanı bulunan Ayşe Tepe, fabrikalarda fazlalık olarak geçen ve ‘atık’ diye ayrılan kumaşları satın alıp kıyafet dikerek mağazalara göre 4’te bir fiyatına satıyor. Bir ürünü yaklaşık 30 dakikada ürettiğini söyleyen Tepe, yaptığı işin çok fazla bir getirisini olmadığını belirtse de "Ancak hem ben işimi götürüyorum, hem de insanlar uygun fiyata kıyafet alıyorlar” ifadelerini kullandı.
Samsun'da hediyelik eşya üreten 60 yaşındaki Temel Samangül, 1 TL'ye toplattığı atık şişeleri sanat eserine dönüştürüp Avrupa'ya 50 euroya satıyor. Eskiden ayda bin adet sipariş gelirken şu anda 10 bin adet sipariş geldiğini ancak o kadar üretim yapacak durumda olmadıklarını söyleyen Samangül, haftada 300 şişeyi sanat eserine dönüştürebildiklerini aktardı. Yaşadıkları en büyük sıkıntının ise atık şişe bulmakta olduğunu belirtti.
Günlük hayatta kullandığımız tek kullanımlık birçok ürün doğaya tahmin edemeyeceğimiz kadar zarar veriyor. Atıksız yaşamı benimseyen bazı kişiler tekrar kullanılabilir tuvalet kağıtlarını kullanıyor. Kendi yaptığı tuvalet kağıtlarını nasıl kullandığını ve faydalarını açıklayan bir kadın sosyal medyada gündem oldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesine ait "Sıfır Atık Belgesi" alınan binalarda 2019 yılından bu yana uygulanan çalışmalarla 59 ton kağıdın geri dönüşümü sağlanarak bin ağacın kesilmekten kurtarıldığı bildirildi.
Adana'nın merkez Yüreğir ilçesindeki atık su kanalında, bir kısmı çuvallara doldurulmuş çok sayıda eşek başı ve kemikleri bulundu.
Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, "sıfır atık" çalışmaları kapsamında cam, metal ve plastikleri ayrıştıran "Atıkmatik" ile seri üretime geçmeyi hedefliyor.
Bartın'da sağanak nedeniyle Bartın Irmağı'nın denize sürüklediği atıklar, İnkumu Sahili'nde kirliliğe neden oldu.
Kahramanmaraş'ta geri dönüştürülen tekstil atıkları, pamuk ve iplik haline getirilerek çevre dostu kumaşların üretiminde kullanılıyor.
Dünyanın en büyük sorunlarından biri olan israfa karşı Türkiye'de de harekete geçiliyor. Her yıl yüz binlere ton gıda çöpe giderken ülkeler buna karşı önlemler almaya başladı. Son kullanma tarihi yaklaşan gıdaların indirimli satışı gibi uygulamalar bunlara örnek olurken Türkiye'de de Meclis'in konu üzerinde çalışmalar başlattığı ve projenin altyapısında sona gelindiği öğrenildi. Öte yandan düzenlemenin hayata geçmesi sonrası uymayanlara para cezası gelmesi de bekleniyor.
Çok sayıda insan eski telefonlarını geri dönüştürmek yerine elinde tutmayı tercih ediyor. Bazıları da eski telefonlarını "artık bir işe yaramaz" diyerek çöpe yolluyor. Uluslararası Elektrikli Atık ve Elektronik Ekipman Forumu'na (WEEE) göre, bu yıl 5,3 milyar cep telefonu geri dönüştürülmeden çöpe atılacak.
Bodrum'da AKUT ekiplerinin de katıldığı çalışmayla 1 ton atık toplandı
Bursa'da pazar atıkları organik gübreye dönüştürülüyor
Kılıçdaroğlu, İzmir'de atık dönüşüm tesisinin açılışını yaptı
Toroslardan toplanan çöpler yamaç paraşütüyle sahile indirildi
Mersin'de deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı kumsal temizlendi
Mersin'de deniz kaplumbağalarının yuvalama alanları temizlendi
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde ormana atık bırakan kişi ve işletmeye 490 bin TL ceza uygulandı. Öte yandan sürücü ve işletme hakkında Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
Tekirdağ'da ormana atık bırakanlara 489 bin lira ceza
Çayeli Halk Eğitimi Merkezi öncülüğünde yürütülen proje kapsamında kumaş parçaları, poşet, çay çöpü ve mısır yaprağı gibi atıklar tezgah ve kasnakta dokunarak elbise, çanta ve kilime dönüştürülüyor - Merkez müdürü Handan Yelkenci: - "Sıfır atık düşüncesiyle elde ettiğimiz ürünleri satışa da çevirdik. Ev hanımları ve usta öğreticilerimiz yaptıkları ürünlerle ekonomik kazanç sağlıyor. Atmıyorlar, kazanca çeviriyorlar"
Böbrek sağlığı hayatımızı oldukça etkiliyor. Birçok böbrek rahatsızlığı bulunuyor. Bu böbrek rahatsızlıkları arasında bulunan böbrek taşı düşürmek hastanın dayanılmaz ağrılar çekmesine neden oluyor. Toplumda böbrek taşı düşürmek ile ilgili doğru bilinen yanlışlar bulunuyor. Uzmanlar bu yanlışlar hakkında uyarıyor.
Koruma altındaki kum zambaklarının da bulunduğu sahilden 2,5 ton atık ve çöp toplandı
Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'na sızan atık korkunç görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu. Gaziantep batı ve kuzey girişleri arasındaki bölgeye sanayi bölgesinden gelen atığın boyutu gün ağarınca ortaya çıktı. Bir TIR'ın da içerisinde mahsur kaldığı atığı temizleme çalışmaları 9 saattir sürerken Vali Gül, “3-4 saat içerisinde yolun normale döneceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Bodrum'da bir kişiye, konteyner önüne döktüğü atıklar geri toplatıldı
ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Akgün: - "Bu şahıslar ve işletme hakkında çevrenin kasten kirletilmesi suçundan cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Aynı zamanda işletmeyi de faaliyetten men ettik"
Muğla'da bayramda teknelerden 312 bin kilogram atık, 318 bin litre pis su toplandı
Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde yaşayan Feride Tombak: - "Atılacak soba kovalarını değerlendirdim, içlerine çiçek ektim. Böyle şeyler yapmak insana huzur veriyor, psikolojisini düzeltiyor"
Dalış eğitmeni Ertuğrul Çete: - "Özellikle pet şişeler, teneke kutular ve hayalet ağlar o kadar tehlikeli durumlar yaratıyor ki canlılara zarar verir hale geldi" - Özgün Çağlayan Köse: - "Bazı canlılar, pet şişeleri kendilerine yuva yapıyorlar ve bir süre sonra içerisinden çıkamayarak hayatlarını kaybediyorlar"
Hatay'da mozaik ustası, hurdalardan 5 metrelik zeytin dalı figürü yaptı
"Atıksız körfez" için İzmir Körfezi'nde deniz temizliği yapıldı
Bursa'da çevre farkındalığı için atık poşetlerden uçurtma yapılarak uçuruldu
Tekirdağ’da ‘5 Haziran Çevre Haftası’ dolayısıyla Marmara Denizi’nde temizlik yapıldı. Denizden çıkanlar ise görenleri şoka uğrattı. Otomobil lastiğinden sandalyeye, balıkçılık malzemelerinden şemsiyeye kadar şaşırtan onlarca atık denizden çıkartıldı. Çıkartılanlar adeta bir hurdalığı andırdı.
Kocaeli'de atıkları dereye döken besi çiftliği hakkında adli işlem başlatıldı
Hatay'da öğrenciler, atık kumaşlardan yaptıkları bez çantaları, 20 plastik şişe karşılığında ücretsiz vererek hem atıkları değerlendiriyor hem de çevre kirliliğinin önüne geçiyor
Manisa'da Nif Çayı'nın geçtiğimiz ay kırmızı renge dönmesi, bölge halkını korkutmuştu. Çiftçilerin ihbarı üzerine inceleme başlatılırken, gelen bilgilere göre Nif Çayı'na, iki noktada kamyondan atık döküldüğü belirlendi
Elazığ Genç Kızılay Başkanı Yunus Emre Güzel: - "Hedefimiz geri dönüşüme ve çocukların zihin gelişimine katkı sunmak"
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde uygulanan projede yer alan Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencisi Hasret Yalçın: - "Yumurta, sebze ve meyve gibi atıkları topluyoruz. Evsel atıkları ve kurumuş ağaç yapraklarını özel yaptığımız atık toplama kutularımıza yerleştirerek yaklaşık 1,5 ay içerisinde gübreye dönüştürebiliyoruz"
"İncelemede söz konusu alanda, tehlikesiz nitelikte karışık atıkların bulunduğunu tespit ettik" - "Akdeniz Belediye Başkanlığı ile alandaki atıkların ivedilikle temizlenmesi için koordineli bir çalışma başlattık"
Adana Olgunlaşma Enstitüsü kursiyerleri, kumaş, iplik, boncuk ve düğme atıklarından çeşitli oyuncaklar yapıyor - Kursiyerler, yaptıkları oyuncaklarla okullardaki ihtiyaç sahibi çocukları sevindirecek
Zeytinburnu'nda toplanan atıklar karşılığında 2 ton mama temin edildi
Sokak atık toplayıcılarının çalışma koşullarıyla ilgili, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum önemli açıklamalarda bulundu. “Çekçekleriyle dünyanın hem yükünü hem geleceğini omuzlarında taşıyan kardeşlerimizin, daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.” diyen Bakan Kurum, sokak atık toplayıcılarının mesleki statü ve itibarlarını artırmak için gerekli olan her şeyi düşündüklerini belirtti. Kurum, uygulamanın yakında hayata geçeceğini duyurdu.
İngiltere'den getirilen tehlikeli atıkların Adana'da geri dönüşüm tesisi olmayan bölgede ortaya çıktığı yönünde önce sosyal medyada ardından basında yer alan iddialar ortalığı ayağa kaldırdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adana'daki 'tehlikeli atık' iddialarına ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Kurum, 7 denetim ekibi tarafından bütün bölgenin tarandığını ve herhangi bir döküm tespit edilmediğini açıkladı. İşte gündem yaratan olayın detayları!
Kocaeli'de çuvallar içine doldurulan ve kimyasal madde olduğu belirtilen maddeler dere içine atıldı. Koku yayan ve çevredeki vatandaşları rahatsız eden atıklar belediye ekiplerince temizlendi. Olay sonrası konuşan mahalle muhtarı Sedat Topal, Burada nefes almak gerçekten zor. Yerleşim olmadığından dolayı burası sahipsiz görünüyor. Bazı sorumsuz insanlar gelip çevremizi kirletiyor. Burası denize akan bir dere ve kirli su denize ulaştığında canlıları zehirleyecektir'' ifadelerini kullandı.
Öğrenciler "Çöp Müzesi" projesiyle atıklardan gübre ve sabun üretti
HRÜ Ziraat Fakültesi öğrencileri, Sıfır Atık Projesi kapsamında toplanan hayvansal ve bitkisel atıklarla ürettikleri solucan gübresiyle bölgenin toprak kalitesini daha da verimli hale getirmeyi amaçlıyor - Prof. Dr. Ali Volkan Bilgili: - "Toprak kalitesi ve sağlığı iyi olmadan bitki sağlığı olmaz. Toprakların güçlenmesi için bu ve benzeri ürünleri mutlak kullanmamız gerekiyor"
Öğrenciler, otomobil lastiklerinden de oturma grupları, sehpa ve masa oluşturdu
Zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan karasu, zararlı etkileriyle çevrede tahribata neden oluyor. Konu ile ilgili araştırma yapan bir AR-GE firması, çevreye zararlı atık madde olarak bilinen karasuyu dünyanın en değerli ilaç etken maddelerden biri haline getirdi. Yapılan araştırmalar, Hidroksitirozol'e çevrilen karasuyun yeşil çaydan 10 katı daha yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Projesi ile 24.2 milyon ton atığın ekonomiye kazandırıldığını ifade etti ve depozito uygulamasının başlayacağı tarihi duyurdu. Uygulamanın detayları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki depozito iade uygulaması nedir? Depozito iade uygulaması ne zaman başlıyor? İşte ayrıntılar...
Hindistan’da kutsal olarak bilinen Yamuna Nehri’nin endüstriyel atıklar nedeniyle zehirli köpükle kaplandığı bildirildi. Nehirde yıkananlardan bazıları, suyun son derece kirli olduğunu ancak dini ritüellerini gerçekleştirmek için başka seçenekleri bulunmadığını ifade etti.
Birleşik Krallık’taki bilim insanları, insan atıklarını elektriğe dönüştürebilen yeni bir temiz enerji yakıt hücresini ortaya çıkardı.
Atıklardan elde edilen gübre, çiftçilere ücretsiz dağıtılacak
Adana’da arıza yapan atık öğütücü makinasını durdurup içine giren bir işçi arkadaşının makinayı tekrar çalıştırması sonucu hayatını kaybetti.
Trabzon’da 5 yıl süren restorasyonunun ardından ziyarete açılan Sümela Manastırı’nda inşaat atıklarının dere kenarına döküldüğü ortaya çıktı. Manastıra yaklaşık 400 metre mesafede Altındere Vadisi Milli Parkı içerisine dökülen inşaat, plastik ve kiremit atıklarının suya karışarak kirlilik oluşturduğu öne sürüldü. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü inceleme başlattı. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Böyle bir şeyin olması inanılır gibi değil” dedi.
Osmaniye'de evsel atıklar kadınlar tarafından el işi ürünlere dönüştürülüyor
Bodrum'da dalgıçların yaptığı deniz dibi temizliğinde yarım tona yakın atık toplandı
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, evsel atıklarla çevrenin kirletilmesine tepki gösterdi
Pandemiyle plastik kullanımı hızla artarken, tüm canlıların hayatı olumsuz etkileniyor. Greenpeace'in yayınladığı rapora göre Türkiye, Avrupa'nın en büyük plastik atık çöplüğü haline geldi ve plastik atıkların doğada yarattığı tahribat tartışma konusu oldu.
İstanbul'un en önemli su kaynaklarından Alibeyköy Barajı çevresinde kaçak olarak dökülen plastik atık dağları ile ilgili olarak Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, "Atık plastikler insanlar, balıklar ve kuşlar başta olmak üzere birçok canlı türünü olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda atık plastikler, insanların dolaşım ve üreme sistemlerini hatta beyin fonksiyonlarını etkiliyor" dedi.
Sağlık-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, "Türkiye'de yılda milyonlarca ton atıkla binlerce ton tıbbi atık her türlü denetimden uzak ve kurallara uygun olmayan bir biçimde toplanıp normal çöp gibi imha ediliyor . Önlem alınmazsa bulaşıcı ve tehlikeli hastalıklar yayılacak" dedi.