Sivas’ta 40 yılı aşkın bir süredir ayakkabı tamiri yapan Gökhan Uygur, vatandaşların artan ayakkabı fiyatları nedeniyle yeni ayakkabı almak yerine mevcut ayakkabılarını tamir ettirdiklerini söyledi. Ayakkabı tamircileri artan iş yüküne yetişmeye çalışırken Uygur da çırak bulamamaktan yakındı ve artan talep sebebiyle fazla mesai yaptığını belirtti.
Bolu'da artan ayakkabı fiyatları tamircilerin işlerini canlandırdı. Yeni ayakkabı almak yerine eski ayakkabılarını tamir ettirmek isteyen vatandaşlar ustaların kapısını çalmaya başladı ancak ayakkabıcılar, artan talebe rağmen çırak yetişmemesinden dolayı mesleğin geleceği konusunda endişeli.
Kocaeli’de ayakkabı tamircileri artan iş yükü dolayısıyla çırak sıkıntısı yaşıyor. 33 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Murat Yazıcı, "Ayakkabı pahalı olduğu için ayakkabı tamircilerine talep artmış durumda. Gençlerin bu işi öğrenmeleri şart" dedi. Ayakkabı fiyatlarının pahalı olduğunu ve 2-3 bin TL'ye ulaştığını söyleyen Yazıcı, tamir fiyatlarının ise 5 - 100 TL arasında değiştiğini belirtti. Yazıcı, ayakkabı tamirciliğinin gelecekte en çok aranan mesleklerden biri olacağına inanıyor.
İskenderun'da, geçen yılki Kahramanmaraş merkezli depremlerde iş yerlerini kaybeden esnaf için kurulan konteyner çarşı, yaşanan acılara rağmen umut dolu hikayelere ev sahipliği yapıyor.
Maddi nedenlerle liseden sonra eğitimine ara vermek zorunda kalan Mehmet Kazar, azmiyle hem ayakkabı tamir etti hem de bir ön lisans bir de lisans eğitimi aldı - Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü son sınıf öğrencisi Kazar: - "Mesleğimi severek yapıyor, ailemi de mağdur etmiyorum. Bu şekilde 2 üniversite bitirdim, üçüncüsü de bitmek üzere. Okumaya devam edeceğim"
Aydın'da ayakkabı tamirci dükkanına çırak olarak giren Murat Yardım, 34 yıl sonra iş yerinin patronu oldu. İşini çok sevdiğini belirten 46 yaşındaki Yıldırım, herkesin işsizlikten dert yandığı dönemde en büyük sıkıntının çalışacak eleman sıkıntısı bulamamak olduğuna dikkat çekti. "Herkesin diploması var. Ama kimse meslek edinmiyor. Çırak bulunmadığı için bu meslek de bitme noktasına geldi" diyerek mesleğinin bitme noktasına gelmesinden dert yandı.
Kırşehir’de zaman ve teknolojiye direnen yarım asırlık ayakkabı tamircisi Cuma Şenlik, 20 metrekare dükkanda 4 çocuk büyüttü. Belediye Kavşağında açtığı tamirhane ile 4 çocuk büyüten ve çırak bulamayan Şenlik, Ahi Duası ile iş yerini açtıktan sonra nasibini bekliyor.
İstiklal Caddesi'ndeki Halep Pasajı'nda dükkanı bulunan Öncel Kalkan, 46 ile 57 arasında büyük numaralı ayakkabılar üretiyor. Kalkan'ın ayakkabı yaptığı "dev adamlar" arasında Mehmet Okur, Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu, İbrahim Kutluay, Zaza Paçulia, Marty Embry, Marcus Webb gibi birçok basketbolcu bulunuyor .
Pandemi nedeniyle iş sıkıntısı çeken ayakkabı tamircileri Ramazan Bayramı'na da buruk giriyor. Kepenkleri kapalı kalan ayakkabı tamircileri, eski bayramlardaki hareketli günleri arıyor.
Merakla beklenen Kabine Toplantısı sona erdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Nisan Perşembe akşamın 19:00'dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00'e kadar tam kapanmaya geçildiğini açıkladı. Birçok vatandaş "Tam kapanmada ayakkabı tamircileri, terziler ve kuru temizlemeler açık mı?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte ayrıntılar...
Ayakkabı tamirciliği yapan 79 yaşındaki Burhan Keleş: - "Mesleğimi çok seviyorum, ayakkabı tamiri yapmaya devam edeceğim, ölene kadar mesleğimi sürdüreceğim"
Şabanözü ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan 71 yaşındaki Muammer Somuncu, işleri eskisi gibi fazla olmasa da sağlığı elverdiği sürece mesleğini sürdürmek istiyor - Muammer Somuncu: - "İşler de sanat da ölüyor. Geriden gelen yok"
Malatya'da, babasından öğrendiği ayakkabı tamirciliğini çeyrek asırdır sürdüren Mehmet Ceyhan, dört metrekarelik dükkanda işini ilk günkü heyecanla sürdürüyor - Mehmet Ceyhan: - "Mesleğime aşığım. Tekrar dünyaya gelsem yine ayakkabı tamircisi olmayı isterim" - "Meslek demek altın demektir. Bir insanın kolunda altın bileziği varsa o adam hiçbir zaman aç kalmaz"
Siirt'te yaşayan ayakkabı tamircisi 64 yaşındaki Beşir Özkılıç, 3 metrekarelik dükkanında mesleğini severek sürdürüyor - Beşir Özkılıç: "Çalışmak beni diri tutuyor. Evde kalamıyorum. İş yerim benim için hayattır"
Siirt'te yaşayan ayakkabı tamircisi 64 yaşındaki Beşir Özkılıç, 3 metrekarelik dükkanında mesleğini severek sürdürüyor - Beşir Özkılıç: "Çalışmak beni diri tutuyor. Evde kalamıyorum. İş yerim benim için hayattır"
Tekirdağ'da bir ayakkabı tamircisi, küçük dükkanını sokakta bulduğu köpek ve daha sonra doğan yavrusuyla paylaşıyor - Karlos ve Roberto adını verdiği köpekleri bir an yanından ayırmayan Şuayip Usta, gününü hem çalışarak hem de onlarla ilgilenerek geçiriyor - Şuayip Taş: - "Karlos'u 4 yıl önce yavruyken sokaktan aldım. Roberto da sonradan doğdu. Onlar da benim evladım gibi oldular. Ben onları canım gibi seviyorum"
Kahramanmaraş'ta 55 yıllık ayakkabı tamircisi Ökkeş Kötüyebakmaz, soba dahi koyamadığı bir metrekarelik iş yerinde soğuk, kar, yağmur demeden, evine ekmek götürebilmek için mücadele veriyor - Ökkeş Kötüyebakmaz: - "İki ceketim var onları giyip çalışıyorum. Üşümemek için sağlam giyiniyorum. Çalışmak zorundayım. Üretmek lazım, torunlarım var"
Karaman'da 57 yaşındaki ayakkabı tamircisi Ramazan Coşkun, müşterilerine 30 yıldır üç metrekarelik dükkanında hizmet veriyor - Ramazan Coşkun: - "Bu dükkanda gece 12'ye kadar da dursam iş olur. Mekan ufak ama gönlümde çok büyük" - "Bu 3 metrekarelik iş yerinden kazandığımla 4 evladımı yetiştirdim. Onları helal rızıkla büyüttüm. Evimi yaptım, şükrettim" - "Burada başka biri olsa çalışamaz. Benim dikiş dikerken, ayakkabı tabanı dikerken, yapıştırırken belli bir duruşum var. Başkası olsa yapamaz. Neyin nerede olduğunu ben bilirim"
Ordu'da babasının vefatından sonra dükkanın kapanmasını istemeyen Zeynep Kandar, ayakkabı tamir ederek aile mesleğine sahip çıkmanın mutluluğunu yaşıyor - İki çocuk annesi Kandar: - "Dükkana gelenler, kadın ayakkabı yapıyor diye önce şaşırıyorlar hatta içeride oturan erkek müşterilere bakıyorlar ve 'Siz mi yapıyorsunuz?' diye onlara soruyorlar"
Fethiye'de ayakkabı tamirciliği yapan Tunahan Uysal, 5 metrekarelik dükkanında, unutulmaya yüz tutmuş yörük kültürünün simgelerinden çarığı yaşatıyor - "Teke yöresi çarığı"nın son ustalarından Uysal: - "Günümüz gençlerine bir şekilde takdim etmek, göstermek için çarık yapmaya devam ediyorum. Geçmişi yaşama anlamında, unutulmaya yüz tutmuş çarığı gün ışığına çıkarma derdindeyiz" - 70 yaşındaki İzzet Sülek: - "Biz eskiden çok giyerdik bunlardan. Muazzam bir şey bu, çok hafif ve yürümesi çok güzel oluyor"
Altı yıl önce bir otelin kullanılmayan tuvaletini kiralayan Çinli ayakkabı tamircisi Zeng Lingjun, karısı ve bebeği ile bu farklı evde yaşıyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, internet sitesinden tüketicileri ayakkabı alırken dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyardı.