Ayasofya; 532-537 seneleri arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından tarihi yarımada da inşa ettirilmiştir. Başlarda patrik katedrali olarak kullanılan yapı, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından feth edildiği 1453 senesinde camiye dönüştürülmüştür.
Mimari açıdan, kubbeli bazilika tipinde olan Ayasofya, taşıyıcı sistem özellikleri ve kubbe geçişleriyle mimarlık tarihinde önemli bir yer alır. Ayasofya’nın merkezi kubbesi, tarihin o büyüklükteki geniş bir alanı kaplaması, teknik ve estetik özellikleri bakımından mimari bir devrim niteliği taşır.
Binanın devasa kubbesi isyanlar ve depremler sonrasında tahrip olarak hasar görmüş, Bizans döneminde ise bir kez çökmüştür. İstanbul’un Osmanlı Devletine geçmesinin ardından Mimar Sinan tarafından restore edilerek payandalar eklenmiş ve bir daha hiç çökmemiştir.
24 Kasım 1934 senesinde müzeye çevrilen Ayasofya, 10 Temmuz 2020’de tekrar cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.
4 yıl önce Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle resmen ibadete açılan Ayasofya ile ilgili sosyal medyadan paylaşılan bir görüntü gündem oldu. Söz konusu görüntüde Ayasofya'nın yüzlerce yıllık mermer sütunlarına, isim kazındığı görüldü.
Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayasofya Camii ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ortaylı, "Namaz kılmak için gudubet bir bina. Burasının yıllık kapasitesi 20-30 bin kişidir. Buraya 3 milyon kişi girmez. Ayasofya'yı herkes bilecek diye bir şey var mı?" ifadelerini kullandı.
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri kapsamındaki çalışmalarını İstanbul Güngören'de tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ardından Fatih'e geçti. Erdoğan akşam namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kıldı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazeteci Nedim Şener’in ‘Ayasofya’ iddialarına yanıt verdi. "Seçim geldi yine başladı din, iman, kitap, memleket…" diyen İmamoğlu, söz konusu iddiaları kesin bir dille yalanlarken, Şener için çok sert ifadeler kullandı. İmamoğlu, "Çıkmış bir meczup dün akşam televizyonun birinde... Cahilliğinden değil, kötü bir insan olduğu için, meczup olduğu için Ayasofya yalanını ortaya atıyor." dedi.
KPSS 2023 sınavının ardından Ayasofya sorusunun yanıtı adaylar tarafından merak konusu oldu. Birçok kişi, Kamu Personeli Seçme Sınavının ilk oturumu olan Genel Yetenek Genel Kültür (GY - GK) ile gündemdeki yerini alan soru ve yanıtı hakkında bilgi edinmek istiyor. Adaylar arama motorlarında KPSS'de kendilerine yöneltilen soruların cevabını araştırmaya başladı. Peki, KPSS 2023 Ayasofya sorusu cevabı nedir? KPSS Genel Yetenek Genel Kültür sorusu Ayasofya nedir, ne zaman açıldı?
Ayasofya Camii'nin önünde Yunan sosyal medya fenomeni Mike Kondylas çirkin bir provokasyona imza attı. Müze statüsü 2020 yılında iptal edilerek cami statüsü alan Ayasofya'nın eskiden kilise olarak kullanılmasına gönderme yapan Kondylas, Yunanistan bayrağı açıp "Ayasofya hep bir kilise olacak. İstanbul da Yunan şehri olacak" dediği anların görüntülerini sosyal medyadan paylaştı. Kondylas hakkında flaş bir karar verildi.
İstanbul'un fethinin 570. yıl dönümü nedeniyle Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde mevlit okutuldu.
86 yıl boyunca müze olan Ayasofya'nın 2020'de camiye dönüştürülüp ibadete açılması Türkiye'de olduğu kadar dünyada da uzun süre konuşuldu. Seçimler yaklaşırken Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'ndan Ayasofya'nın cami olarak açılmasıyla ilgili dikkat çeken bir paylaşım geldi. Karamollaoğlu'nun paylaşımı sosyal medyada gündem oldu.
UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve 2020’de ibadethaneye açılan Ayasofya’nın bir kapısının daha zarar gördüğü öğrenildi. Uzmanlar, kalıcı önlemlerin alınması için çağrıda bulunurken, Sanat Tarihçisi Yasin Saygılı "Kontrolsüz ve yoğun bir ziyaretçi akımı mevcut" diye konuştu. Konuyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü de açıklama yaptı.
Ayasofya'nın camiye dönüştürülüp ibadete açılmasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen rahatsızlığı bitmeyen Yunanistan ve ülke basını, konuyu bir kez daha gündeme taşıdı. Türkiye karşıtı haberleriyle bilinen Proto Thema gazetesi, Ayasofya'nın ibadete açılmasını "saygısızlık" olarak nitelendirirken UNESCO'ya da çağrıda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün merakla beklenen "Türkiye Yüzyılı" tanıtım konuşmasını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında yer verdiği Ayasofya'ya ilişkin ve Batı'ya dönük mesajlar özellikle Yunan basınında geniş yankı uyandırdı. Yayın kuruluşları haberlerinde Erdoğan'ın "meydan okuduğu" vurgusunu yaptı.
Kurban Bayramı namazı için binlerce vatandaş, Ayasofya’yı Kebir Camii’ne akın etti. Namazdan önce camiinin içi dolarken, içeriye giremeyen vatandaşlar yanlarında getirdikleri seccadleriyle avluda bayram namazını eda etti.
Daha önce kapısı tahrip edilen Ayasofya Camii'nde tahribat sürüyor. Tur Rehberi Özlem Kabasakal, camiideki tarihi mermerlerin birçok yerinden kırıldığını iddia etti. İçeriye temizlik amacıyla sokulan platformun yapıya zarar verdiğini belirten Kabasakal, "Bu tarihi yapıya çok büyük zarar veriliyor. İçerisi şu an panayır yeri gibi” diye konuştuç
Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu zamanlarda ortaya çıkan "Süper ay" bir kez daha muhteşem görüntülere sahne oldu. İstanbul'da gözlemlenen Ay'ın, Sultanahmet ve Ayasofya ile birlikte oluşturduğu görüntü, görenleri mest etti.
Son dakika haberine göre, Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İstanbul'un fethinin 569'ncı yıl dönümüne ilişkin, "Yüzyıllar boyunca cami olarak kullanılan Ayasofya 1453'ten bu yana Türk milletinin koruması altındadır" açıklamasında bulundu.
Türkiye’de ilk kez Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından kullanılan gökyüzü video haritalama (skymapping) teknolojisi ile İstanbul'un Fethi'nin 569. yıldönümü, Ayasofya Camii'nde görkemli bir gösteri ile kutlandı.
Nisan ayında önce Ayasofya'nın 'İmparatorluk Kapısı' tahrip edilmiş, daha sonra da su haznesinin kırıldığı ve içine ayakkabı konulduğu iddiası gündeme gelmişti. Görüntüler hafızalardaki yerini korurken bu kez de Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Ayasofya Camii'nin duvarları tahrip edilmişti. Yaşanan olayın ardından Ayasofya'da duvarlara koruma şeridi çekildi.
İstanbul'da bulunan Ayasofya Camii'nden tahribat haberleri art arda geldi. Geçtiğimiz ay 500 yıllık İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edildiği iddialarının ardından su haznesinin kırılıp içine ayakkabı konduğu görüntüler de ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili ünlü gurme Vedat Milor'dan sosyal medyada gündem olan bir paylaşım geldi.
Daha önce kapısı tahrip edilen Ayasofya Camii'nin tarihi su haznesinin kapağını kırıldığı ve içine ayakkabı koyulduğu iddia edildi. Sosyal medyada hızla yayılan görüntülerin ardından İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü açıklama yaptı. İddiaların gerçek dışı olduğu belirtilen açıklamada, fotoğrafın geçmişte çekildiğini belirtilerek "Fotoğraflarda görülen delikli ek parça, orijinal olmayan ve geçmiş dönemlerde eklenmiş bir parçadır" ifadeleri kullanıldı.
Ayasofya Camii'nin tarihi İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edilmesinin ardından bu kez de Osmanlı'dan kalma su haznesinin kapağı kırıldı. Söz konusu olayı Twitter'dan paylaşan arkeolog, ''Bu fotoğrafı saat 22.43'te Ayasofya Camii'nde çektim, Osmanlı'dan kalma su haznesinin kapağını kırıp içine ve yanına ayakkabılarını koymuş insanlar, kimsenin umurunda değil bu durum'' dedi.
Ramazan Bayramı'nın birinci günü Ayasofya Camii'nde rekor kırıldı. Camiyi bir günde 104 bin 325 kişi ziyaret etti. Rekor haberini İstanbul Valisi Ali Yerlikaya duyurdu.
Geçtiğimiz günlerde Ayasofya Camisi'nden gelen bir kare sosyal medyada infial yaratmıştı. Caminin İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edildiği görülürken vatandaşlardan olaya büyük tepki gelmişti. Olayla ilgili güvenlik zafiyeti iddiaları ortaya atılırken Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden sonra tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan konuya ilişkin açıklama geldi.
Ayasofya-i Kebir Cami-i imparator kapısında meydana gelen tahribat gündem olmuş ve güvenlik zafiyeti yaşandığı iddia edilmişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü, olaya ilişkin yaptığı açıklamada oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyetinin söz konusu olmadığını, ahşabın olağan sürecinden yıprandığını ve ufak bir dokunma ile tahribatın oluştuğunu belirtti.
Ayasofya Camisi'nin tarihi ‘İmparatorluk Kapısı’ tahrip edildi. Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafla ortaya çıkan zarar görenleri şoke etti. Söz konusu görüntüye vatandaşlar büyük tepki gösterirken, konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.
Ayasofya'yı ziyaret eden dünyaca ünlü söz yazarı ve müzisyen Yusuf İslam (Cat Stevens) sosyal medyadan paylaşımlarda bulundu. İslam'ın paylaşımına kısa sürede yorum yağdı.
Ramazan Bayramı öncesi Diyanetten çok önemli Ayasofya Camii kararı geldi. "Fethin sembolü" olarak anılan ve 86 yılın ardından yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, 88 yıl sonra ilk teravih namazı kılınacak.
Mustafa İslamoğlu, Nevşin Mengü'nün sunuculuğunu üstlendiği programda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Açıklamanın geniş yankı uyandırması sonrası bir anda gündem olan Mustafa İslamoğlu hakkında vatandaşlar tarafından internette araştırma yapılmaya başlandı. Peki Mustafa İslamoğlu kimdir? Nereli ve kaç yaşında? Mustafa İslamoğlu Ayasofya Camii ile ilgili ne dedi? İşte Mustafa İslamoğlu'nun hayatı ve biyografisi ile Ayasofya Camii hakkında yaptığı açıklamanın detayları...
Mustafa İslamoğlu Ayasofya Camii hakkında yaptığı açıklama ile gündem oldu. Ayasofya'nın yeniden cami olarak açılmasının Kur'an'a aykırı olduğunu ifade eden ilahiyatçı Mustafa İslamoğlu'nun açıklamasının yankıları sürüyor. Sık sık gündeme damga vuran açıklamalarda bulunan ve eleştiri oklarının hedefi haline gelen İslamoğlu'nun açıklamasının detayları merak konusu oldu. Peki Mustafa İslamoğlu ne dedi? Ayasofya'nın yeniden cami olarak açılması Kur'an'a aykırı mı? İşte ayrıntılar...
Son dakika haberi: Emekli Yunan Korgeneral Nikolaos Tamouridis'in Ayasofya ile ilgili yaptığı açıklama tepki çekti. Kaleme aldığı bir yazısında Türkiye ile ilgili kullandığı sözler gündem olan Tamouridis, Yunanistan'ın Türkiye'den korkmadığını iddia etti. Emekli Yunan komutan, Ayasofya'da çanların yeniden çalacağını öne sürdü. Yunan komutan "Satın alın, tanklar alın, silahlar, toplar, İnsansız Hava Araçları yapın. Bizi korkutamazsın" ifadelerini kullandı
Ayasofya Camii'nde cemaat tarafından kırık bir taşın arkasında 5 parça yazı bulunmuş ve yazıların tarihi olduğu iddia edilmişti. Savcılık kağıtlara ilişkin soruşturma başlattı. Sanat Tarihçisi Selçuk Eracun yazılara ilişkin olarak, "Gördüğümüz kadarıyla çok eski değil. Yüzlerce yıllık hikayesi olan bir mektup değil. Böyle bir adet var kiliseye gidenler ayet yazarlar. Dua ettikten sonra yazı bırakırlar. Ama mermerin o şekilde düşmesi ve içinde öyle bir boşluk olması rastlanan bir şey değil" dedi.
İstanbul Eminönü İskelesi'nde üzeri yosunlarla kaplı olan bir tarihi eser keşfedildi. Bir benzerinin Ayasofya'da da olduğu belirtilen eserin ya pagan dönemine ait bir sunak olduğu ya da Hristiyanlar tarafından vaftiz için kullanılan bir havuz olduğu belirtildi.
Eminönü İskelesi'nde üzeri yosunlarla kaplı olan bir kültür varlığı tespit edildi. Tarihi niteliği olduğu belirtilen kültür varlığının Ayasofya'da da benzerinin olduğu kaydedildi. Araştırmacı-Yazar Selçuk Eracun, İstanbul'un göbeğinde bulunan bu mermer taşın ya pagan dönemine ait bir sunak olduğunu ya da Hristiyanlar tarafından vaftiz için kullanılan bir havuz olduğunu belirtti.
21 yaşındaki Çek öğrenci Nicolette Havlova, Romanya'nın Banat bölgesinde yaşayan Çek azınlığa maddi yardımda bulunmak için Çekya’dan İstanbul’a gerçekleştirdiği yürüyüşü tamamladı. Havlova, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi önünde tamamladığı yürüyüşü sonrası gözyaşlarına boğuldu.
Eski Ayasofya Camii Baş İmamı Mehmet Boynukalın, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesine ilişkin, "Allah yardımcıları olsun, hak ve adaletle hükmetmelerini sağlasın" ifadelerini kullandı.
Ayasofya Camii, ibadete açılmasının birinci yıldönümünde yoğun ilgi gördü. Yerli ve yabancı turistler cami önünde metrelerce kuyruk oluşturdu.
Geçen yıl camiye çevrilen Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişiklikleri bildirmesi için Türkiye'ye 1 Şubat'a kadar süre veren UNESCO'ya Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, "Ayasofya ve Kariye Türkiye Cumhuriyeti'nin mülküdür ve tarihi, kültürel ve dini değerler bağlamında titizlikle korunmaktadır" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Camii'nin yeniden ibadete açılmasının yıl dönümünü yayımladığı mesajla kutladı. "Medeniyet güneşimizin yeniden yükselişinin sembolü olan Ayasofya'nın dirilişi bir kez daha hayırlı olsun. Bizlere bu günleri gösteren Rabbimize hamdolsun" diyen Erdoğan, "İnşallah bu ulu mabedin kubbelerinden ezanların, salavatların, hatmi şeriflerin sesleri kıyamete kadar eksik olmayacak" ifadelerini kullandı.
Son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Pazartesi günü KKTC'ye ziyaretimiz var. Geniş bir heyetle ziyaret yapacağız. Birinci gün KKTC parlamentoda milletvekillerine bir hitabımız olacak. Kuzey Kıbrıs'a müjdesini orada parlamentoda vermek istiyorum, şimdi verirsem yanlış olur. Güzel bir adımımız var, ön çalışmalarını bitirdik" açıklamasını yaptı.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Galata Kulesi ile Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 15 Temmuz'a özel görsellerle ışıklandırıldı. 15 Temmuz'a özel mapping gösterisi gerçekleştirildi.
Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii ve Aya İrini Kilisesi gibi önemli yapılarla ön plana çıkan Tarihi Yarımada'nın altı da üstü kadar gizemlerle dolu. Bir bölümü botla yapılan yolculukla görüntülenen Tarihi Yarımada'nın altındaki yapılar, görenleri büyüledi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Atatürk'e hakarete sert tepki göstererek, "Cumhuriyetimizin kurucusuna lanet okuyor. Allah bunu yapanları da göz yumanları da ıslah etsin" dedi. Öte yandan Akşener, Taksim Camii'nin açılışı için davet aldıklarını açıkladı.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Ayasofya Camii'ndeki 'Atatürk'e hakaret' tartışmalarına ilişkin çok sert ifadeler kullandı. Üsküdar Yıldırım Beyazıt Camii eski imamı Mustafa Demirkan için "Atatürk'e hakaret etmek için mi açtınız Ayasofya'yı? O meczup acaba İstanbul'un işgalini biliyor mu? Bu meczup kişi Sütçü İmam'ı biliyor mu acaba?" dedi. Devlet Bahçeli'nin konuyla ilgili açıklamalarını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Atatürk'e sahip çıkması çok güzel başımızın üstüne." ifadelerini kullandı.
Ankara Barosu, Üsküdar Yıldırım Beyazıt Camii eski imamı Mustafa Demirkan hakkında, Ayasofya Camii'ndeki programda Atatürk'ün manevi hatırasına hakaret ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
Ayasofya Camisi imamının sözleri oyuncu Melek Baykal'ı sinirlendirdi. Baykal Atatürk'ün fotoğrafını paylaşarak "Atatürk’e lânet okuyan, kâfir diyen çapsız, haddini bil..." dedi.
İstanbul'un fethinin 568. yıl dönümü, kentin simge mekanlarında gerçekleştirilen özel görsel etkinliklerle kutlandı.
Müzeye dönüştürülmesinin ardından yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk Ramazan Bayramı namazını, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı. Bayram namazı, yeni tip koronavirüs (Kovid -19) tedbirleri kapsamında caminin içi ve çevresinde vatandaşların katılımıyla eda edildi.
86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılınacak Ramazan Bayramı namazıyla ilgili dikkat çeken bir karar alındı. TRT, Ayasofya'daki bayram namazını canlı yayınlanacağını duyurdu.
İbadete 87 yıl sonra yeniden açılan Ayasofya Camii'ne uzun yılların ardından ilk defa mahya asıldı. Kadir Gecesi olan yarın yanacak mahyada, Kelime-i Tevhid yani 'La İlahe İllallah' yazıyor.
Mehmet Boynukalın koronavirüse mi yakalandı? Ayasofya Camii eski imamının sağlık durumu merak ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Ayasofya Baş İmamlığı görevinden ayrılan Mehmet Boynukalın'ın koronavirüse yakalandığı öğrenildi. Peki Mehmet Boynukalın'ın sağlık durumu nasıl? İşte detaylar.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi eski baş imamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, koronavirüse yakalandığını duyurdu.
Son dakika haberine göre Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi İmamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, imamlık görevinden ayrılarak, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki akademik görevine geri döndü.
Gaziantep'te yaşayan İdris Kılıç, 2 kilo 50 gram ağırlığında bilezik yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedeflediğini söyledi. İdris Kılıç, 24 ayar has altından elde ettiği ve üzerine Ayasofya Camii işlemesini yaptırdığı bileziği 1 milyon TL değer biçerek satışa çıkardı.
Yeni filmi Five Eyes’ın çekimleri için 2 aydır Antalya’da kalan usta yönetmen Guy Ritchie sosyal medya hesabından paylaştığı videoyla Türk seyircilerin gönlünü fethetti. Sosyal medya hesabından Türkiye ile ilgili bir video paylaşan Ritchie, “Türkiye ilham verici bir ülke. Güzel yemekler, insanlar, oteller... İki aylık çekim sonrası tüm filmleri burada çekmek istiyorum” dedi.
Bütün müslümanların heyecanla beklediği Miraç gecesi bugün. Miraç Kandili'nde İslam alemi oruç tutacak, bol bol dua edecek, küsler barışacak ve Miraç Kandili'nin değişmezi olan Miraciye dinlenecek. Miraç Kandili programları ile bilmeyenlere ve tekrar tekrar dinlemek isteyenlere Miraç hadisesi anlatılacak, Hz. Muhammed anılacak.
Antalya'da çekimleri devam eden "Five Eyes" filminin yönetmeni ve senaristi Guy Ritchie, Ayasofya Camii ve Topkapı Sarayı'nı ziyaret etti.
Anayasa'dan laiklik ilkesinin çıkarılmasını isteyen Ayasofya baş imamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın'a CHP'den çok sert tepki geldi. CHP'li Engin Altay Boynukalın'a seslenerek "Milletin dinine ilişme, işini yap, haddini bil imam efendi" ifadelerini kullandı.
Basın İlan Kurumu (BİK), Sözcü gazetesinin bugün yayımlanan "2020'nin torbasından felaket ve gözyaşı çıktı" manşetli haberinde Ayasofya'nın cami hüviyetine geri döndürülmesinin felaket olarak yorumlanmasına ilişkin gerekli işlemlerin yapılacağını bildirdi.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Ayasofya Camii'nin açılmasından ve milletimizin sevinmesinden rahatsız olanların bu millete ait her şeyle kavgası var. Ayasofya, 2020 yılının taçlı yıldızıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne hat levhası bağışladı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne bağışlanan hat levhası, pazar günü caminin Hünkar Mahfiline yakın duvara asıldı. Hattat Mehmed Özçay tarafından yapılan levhada, Al-i İmran suresinin 159. ve 160. Ayetleri yer alıyor.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Cami’sinin sembol kedisi Gli’nin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Camii'ne Al-i İmran ve Rad Suresi'nin ayetlerinin yazılı olduğu 2 hat levha hediye etti. Levhalardan birinde Al-i İmran Suresi'nin 173. ayeti olan, "Allah bize yeter o ne güzel vekildir" ve diğerinde Rad Suresi'nin 28. ayeti olan "Kalpler ancak Allah'ı anmakla mutmain olur" yazıyor.
86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii'nde Cuma Namazı'na yoğun katılım oldu. Camiye gelen vatandaşlar, sırayla camiye alınırken çok sayıda vatandaş camiye girebilmek için bekledi.
Ayasofya Camii'ne başörtüsüz, şortlu, dekolteli olarak giriş yapılamayacak. Bunun için cami girişine, uygun kıyafetle giriş için standlar kuruldu.
Ayasofya Camii'nde kılınan ilk namazdaki hutbede Atatürk'ü hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruz'un yıl dönümünde paylaştığı mesajda Atatürk'e de yer verdi.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde, protez ayaklarıyla namaz kılan gencin görüntüsü izleyenleri duygulandırdı. Sosyal medyada büyük ilgi gören görüntüye beğeni ve yorum yağdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli'nin Akşener'e yaptığı 'evine dön' çağrısı ve Muharrem İnce'nin yeni parti kurma hazırlıklarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ayasofya Camii'ne ziyaret etti. Akşener cami çıkışında kısa bir açıklama yaptı
Ayasofya Camii'nde ilk bayram namazı kılındı. Bayram namazı için saatler öncesinde Ayasofya Camii önünde toplanan vatandaşların, polis kontrol noktasından geçtikten sonra koşmaya başlaması dikkat çekti.
86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii'nde yoğunluk yaşandı. Cami içinde yer kalmayınca bazı vatandaşlar dışarıda namaz kıldı
Ekim ayında Almanya'da dünya evine girecek olan çift, yurt dışından Türkiye'ye gelerek Ayasofya Camii'ni gelinlik ve damatlıkla ziyaret etti.
Bolu'da, İsmail Şentürk (49), el işçiliğiyle iki yılda bitirdiği 2,5 metre yüksekliğindeki Hilye-i Şerif'i gerekli izinleri alıp, Ayasofya Camii'ne hediye etmek istiyor. Eseri için 300 bin TL’lik teklifi geri çeviren Şentürk, “Bu eser Ayasofya’ya yakışır” dedi.
86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii ile ilgili Gökhan Özoğuz'dan da bir paylaşım geldi. Gökhan Özoğuz yaptığı paylaşımda Atatürk'ü paylaşarak "Lozan'a ihanet vatana ihanet" dedi.
Ayasofya Camii'nde 86 yıl sonra ilk kez sabah namazı kılındı. Namaza, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'da katıldı.
Ayasofya Camii'ne cuma namazıyla ibadete açılmasının ardından vatandaşlar akın etti.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi çevresinde kılınacak namaz alanında oluşan yoğunluktan dolayı alana giremeyen vatandaşlardan biri alanda namaz kılamayacağı için ağladı. 86 yıl aradan sonra kılınacak ilk Cuma namazına katılamayacak olmanın hüznü ile göz yaşlarına boğulan kişi kameralara böyle yansıdı...
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ayasofya'da ilk cuma hutbesine kılıçla çıkmasını soran gazetecilere, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz İnşallah" dedi.
1934 yılında ibadete kapatılan Ayasofya Camisi, 86 yıl sonra ibadete açıldı. İlk cuma namazı ise bugün kılındı. 4 minareden okunan ezan ve kılıçlı hutbe ile akıllarda yer edecek mesajlara yer verilen cuma namazında dikkat çeken başka bir detaysa 'Yeşil Sancak' oldu.
Ayasofya Camii'de 86 yıl sonra ilk namaz kılınacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli, Ayasofya'ya ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya ziyareti sırasında çekilen fotoğraflarda freskleri kapatacak perde düzeni görüldü.
Balıkesir'de Ayasofya'nın ibadete açılması dolayısıyla lokma dağıtıldı
Ayasofya Camii girişinde danışma ve bilet satış işlemlerinin gerçekleştirildiği hızlı geçiş gişesi üzerinde bulunan yazılar söküldü.
Danıştay kararıyla müze olmaktan çıkarılıp Diyanet Başkanlığı'na devredildikten sonra Ayasofya Camii'nin önünde başlayan hareketlilik bugün de sürdü.
Ayasofya ile ilgili bir süredir Danıştay’dan gelecek karar bekleniyordu. Ayasofya ibadete açıldı mı, Ayasofya camii oldu mu sorularının cevapları merak ediliyor. Danıştay 2 Temmuz’da gerçekleşen duruşmanın ardından bugün Ayasofya kararı ile ilgili açıklama yaptı. Ayasofya kararı ne oldu?
Uzun süredir gündemi meşgul eden Ayasofya’nın cami olma tartışmalarına dair karar nihayet bugün çıktı. Danıştay tarafından verilen karara göre Ayasofya Müzesi ile ilgili yeni statü belirlenecek. Ayasofya müze olarak mı kaldı yoksa Ayasofya cami oldu mu? İşte tüm detaylar ve Ayasofya tarihi!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon'da restorasyonu sürdürülen Ayasofya Camii'ni ziyaret etti. Bakan Ersoy, çalışmaları aksattığı gerekçesiyle restorasyon tamamlanana kadar caminin ziyarete kapatılması talimatını verdi.
Ayasofya Camisi'nin karşısında, Yerebatan Sarnıcı'na komşu 'Milyon (Million) Taşı' her gün yüzlerce turistin ilgisini çekip, fotoğraf karelerini süslüyor.