Yaz aylarında etkili olan kuraklık nedeniyle suların çekildiği Bafa Gölü'nün, yağışlarla eski haline dönmeye başlaması, çevre sakinleri ve balıkçıları sevindirdi.
Bafa Gölü çevresindeki Gölyaka köyünden yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüşle ulaşılan Yediler Manastırı, milattan sonra 7. yüzyıldan kalma freskleri, ilginç doğa yapısı ve manzarasıyla ilgi çeken yürüyüş rotaları arasında yer alıyor
Latmos ve Herakleia Antik kentleri ile Bafa Gölü destinasyon toplantısı yapıldı
Türkiye geçen yıl, büyük bölümü Bafa Gölü'nde olmak üzere kotayla avlanan 5 bin 338 kilogram yılan balığını yurt dışı pazarına sundu - Türkiye Su Ürünleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Deniz Çoban: - "Türkiye'de avlanan yılan balıkları, Güney Kore, Çin, Uzak Doğu mutfağında yerini alıyor. Ayrıca 50 santimetrenin altındakilerin ihracatı yapılmıyor. Zor ölen bir balık olduğu için ihracatı canlı olarak yapılıyor"
Bafa Gölü'nde jandarma, botla devriye görevine başladı
Bafa Gölü'nde tespit edilen yeni türe Prof. Dr. Atakan Sukatar'a ithafen "Polysiphonia sukatarii" ismi verildi - Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya: "Türkiye'den bir hocamızın ismini vererek, biyoçeşitliğe katkı sağlamış olduk. Yayınımızın mayısta çıkmış olması da o ay kutlanan Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla aslında daha da manidar oldu
Yaz aylarında 1,5 metreye ulaşan göldeki çekilme, bölgedeki yağışların etkisiyle yarım metreye düştü - Serçin Mahallesi Muhtarı Mustafa Çay: - "Bafa can çekişiyordu. Şu anda tekrar dolmaya başladı. Önümüzdeki yağmurlarla beraber daha da iyi olacağını düşünüyoruz" - Balıkçı Halil Kasnak: - "Göl normal seviyesine gelmek üzere. Yağışların çok faydası oldu"
Biyolojik çeşitliliği ile önemli göllerden olan Bafa Gölü’nde suların çekilmesi ile birlikte Avustralya tüp kurtlarının istilasının ortaya çıktığını ifade eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, biyolojik tehlikenin önüne geçilmesi adına erken müdahale edilmesi çağrısında bulundu.
Üreme alanları Meksika Sargasso Körfezi olan yılan balığı, larva halinde çıktıkları 7 bin kilometrelik yolda okyanusu geçip önce Cebelitarık'a sonra da Akdeniz üzerinden Türkiye'deki iç sulara ulaşıyor - Yılan balığı Cebelitarık'ta cam, akıntılarla ulaştığı Akdeniz'de ise sarı renge dönüşüyor - Adnan Menderes Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Çoban: - "Yılan balığı neslini devam ettirebilmek amacıyla 6-7 bin kilometre mesafe gidiyor. Bafa Gölü'nden Ege Denizi'ne ardından Akdeniz'e, Cebelitarık'ı geçerek Atlantik Okyanusu'ndan karşı kıyıya ulaşıyor. Aslında oldukça meşakkatli bir yolculuk. Daha sonra aynı yolculuğu tekrar yapıyorlar"
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı ve emekli öğretim üyesi Dr. Erol Kesici, 2009 yılında Türkiye'nin en önemli 8 doğal tatlı su gölünde yaptıkları su analizlerinde tespit ettikleri zehir etkili siyonobakteri türlerin, bu yıl alınan numunelerde 3-4 kat artış gösterdiğine dikkat çekti.
Türkiye'de nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarından 'Saz Kedisi' Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda görüntülendi. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Böylece, deltanın saz kedisinin yaşam alanı olduğu kanıtlandı" dedi.
Aydın'ın Didim ilçesinde, kendi imalatı paramotorla Bafa Gölü üzerinde uçan Hakan Atamtürk, havada Türk bayrağı açıp Barış Pınarı Harekatı'nda görevli Mehmetçiğe selam yolladı.
Ege bölgesinin en büyük gölü olma özelliğine sahip Bafa Gölü, Türkiye'nin zengin coğrafyalarından birini içinde barındırıyor. 1994'te tabiat parkı ilan edilen Bafa Gölü, yaz-kış turistlerin ilgisiyle karşılaşan noktalar arasında bulunuyor. Yerli-yabancı pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapan Bafa Gölü, manzarasıyla gidenleri hayran bırakıyor.
Kuş ve bitki türleri açısından zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Bafa Gölü’nde, yaz aylarında kirlilik nedeniyle Kapıkırı ve Gölyaka yerleşim yeri kıyılarında oluşan balçık, kasım ayındaki etkili yağmurlarla temizlendi, su kalitesi yükseldi - Milas Kaymakamı Eren Arslan: - "Son yıllarda DSİ'nin bu bölgede yaptığı çalışmalar, Menderes Nehri'nden daha fazla su akıtılması ile son günlerde yaşanan aşırı yağışlar, gölün kendi doğal kimliğine kavuşmasını sağladı. Bafa Gölü normal haline dönmüş durumda"
Kuş ve bitki türleri açısından zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Bafa Gölü’nde, yaz aylarında kirlilik nedeniyle Kapıkırı ve Gölyaka yerleşim yeri kıyılarında oluşan balçık, kasım ayındaki etkili yağmurlarla temizlendi, su kalitesi yükseldi - Milas Kaymakamı Eren Arslan: - "Son yıllarda DSİ'nin bu bölgede yaptığı çalışmalar, Menderes Nehri'nden daha fazla su akıtılması ile son günlerde yaşanan aşırı yağışlar, gölün kendi doğal kimliğine kavuşmasını sağladı. Bafa Gölü normal haline dönmüş durumda"
Muğla'nın Milas ilçesinde, 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türe ev sahipliği yapan Bafa Gölü'nün Kapıkırı ve Gölyaka yerleşim yeri kıyılarında, bu yıl yağışların yetersiz olması ve yaşanan kirlilik nedeniyle köpük ve balçık oluştu - Bafa Gölü'ndeki Ekolojik Yaklaşımlar projesi bilimsel danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici: - "Önlemler alınmazsa kuraklıkla birlikte oksijen seviyesi azalacağından alglerin artması sonucu istenmeyen şekilde canlı ölümleriyle karşılaşmak şaşırtıcı olmamalı. Bafa Gölü'nün rengine bakıldığında çürümüş, su kalitesinin en kötü sınıfta olduğunu söyleyebiliriz"
Kuş ve bitki türleri açısından önemli biyolojik çeşitliliğe sahip Bafa Gölü, 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türüne ev sahipliği yapıyor - Bafa Gölü Tabiat Parkına Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğünce yapılan seyir terası ile ziyaretçiler kuş ve bitki türlerini gözleme imkanı da buluyor - MSKÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna: "Bafa Gölü Heraklia döneminde liman kentiydi. Burası çok zengin bir ekosistemin bulunduğu alan. Burası aynı zamanda göçmen kuşlar için bir sulak alan. Bölgede 250'ye yakın kuş türü tespit edildi"
Muğla'nın Milas ilçesinde, 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türe ev sahipliği yapan Bafa Gölü'nün Kapıkırı ve Gölyaka yerleşim yeri kıyılarında, bu yıl yağışların yetersiz olması ve yaşanan kirlilik nedeniyle köpük ve balçık oluştu.
Muğla'nın Milas ilçesinde, 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türe ev sahipliği yapan Bafa Gölü'nün Kapıkırı ve Gölyaka yerleşim yeri kıyılarında, bu yıl yağışların yetersiz olması ve yaşanan kirlilik nedeniyle köpük ve balçık oluştu - Doç. Dr. Erol Kesici: - "Bafa Gölü'nde yaşanan olay bizim 5 yıl önce tespit ettiğimiz ve her yıl görülen bir kirlilik. Ancak bu yıl çok erken görüldü. Bu da gölün aşırı kirlendiğinin bir göstergesi" - "Kirlilik daha önce ağustos, eylül aylarında görülüyordu. Suyun rengine bakıldığında kirliliğin daha da artacağını söyleyebiliriz. Bölgede ciddi bir kuraklık tehlikesi var" - EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü: - "Bafa'da yıllardır değişen bir şey yok. Göldeki kirlilik periyodik olarak devam ediyor. Sıcakların da etkisiyle bu yıl biraz daha erken görüldü"
Muğla Milas'taki Latmos harabelerinde Alman arkeolog Aneliese Peschlow'un 1994'te rastlantı sonucu keşfettiği 8 bin yıllık kaya resimleri ziyaretçilerini büyülüyor - MSKÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Tuna: - "Bölgede yaklaşık 180 tane keşfedilmiş kaya resmi var. Hatta geçtiğimiz günlerde iki kaya resmi daha bulundu. Buradaki kaya resimleri son derece önemli. Bunlar bize Anadolu'daki en eski yerleşimlerin olduğunu gösteren kaya resimleri" - Milas Kaymakamı Eren Arslan: - "Yaklaşık 8 bin yıl öncesine tarihlenen kaya resimlerinin dünyada eşi benzeri yok"
Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından kayda alınan Bafa Gölü, içinde barındırdığı biyolojik çeşitlilikle uzmanları hayrete düşürdü.
Ege Bölgesi'nin en büyük gölü olarak bilinen Bafa Gölü'ndeki biyoçeşitlilik, su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından görüntülendi - Ceylan: "Bu kadarını hayal bile edemezdim. İki gün süresince sürekli dalışlar gerçekleştirdik. Bütün ekosistemlerin birleştiği, balıkların, kabukluların tam bir üreme merkezi"
Muğla'nın Milas ilçesinde Bafa Gölü kenarında çadır kuran 400 dağcı, yürüyüş rotasındaki 8 bin yıllık kaya ve duvar resimlerini inceledi, Yediler Manastırı'nı gezdi
Çevrecilerin uyarısı sonuçsuz kaldı. Söke Ovası’nda regülatörlerde biriken binlerce ton katı ve sıvı atık Ege Denizi ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’na döküldü.
Ege Bölgesi'nin en büyük sulak alanlarından olan Bafa Gölü'nde son dönemde gündeme gelen aşırı kirlilikten sonra yine toplu balık ölümleri görülmeye başlandı.
Ege Bölgesi'nin en büyük gölü olan Bafa'daki kirlilik üst düzeye ulaşırken göldeki yeşil peltemsi görüntüden sonra da şimdi de köpürme başladı.
Aydın’ın Söke ile Muğla’nın Milas ilçeleri arasında devam eden yol çalışmaları sırasında dinamit patlatılması trafiği felç etti.