Uzm. Dr. Tuğçe Karaca, bağırsak sağlığının daha anne karnındayken başladığına ve nesilden nesile aktarıldığına dikkat çekti. Özellikle çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde bağırsak sağlığını korumanın, gelecekteki kronik hastalık riskini azaltacağını belirten Karaca, sık hastalanan ya da az uyuyan, huzursuz bir çocuğunuz varsa bağırsak dengesinin bozulmuş olabileceğini söyledi ve çocukların bağırsak sağlığını koruyacak önerilerde bulundu. İşte detaylar...
Yemek sonrası şişlik hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Op. Dr. Erdem Şentatar, karın şişliğinin günümüzde pek çok insanın sıkça karşılaştığı rahatsız edici bir durum olduğunu belirtti. Şentatar, "Özellikle yemek sonrasında ortaya çıkan bu şişlik, bazen yalnızca basit bir rahatsızlık olarak kalmayıp, bazı sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Yemek sonrası karın şişliğinin nedenlerini anlamak, bu rahatsız edici durumun nasıl önlenebileceğine dair önemli ipuçları sunmaktadır" dedi.
Hazımsızlık şikayeti olan 23 yaşındaki bir adam derdine derman bulabilmek için hastaneye başvurdu. Basit bir hazımsızlık şikayeti olan hasta doktorlardan hiç beklemediği bir yanıtla karşılaştı. Doktorlar, hastanın mide-bağırsak kanalında 3 santimetrelik bir hamamböceği olduğunu keşfetti. Üstelik bu hamam böceği hala canlıydı.
Güne başlarken ilk tükettiğiniz besin veya içecek oldukça önemli. Sağlıklı bir sindirim sistemi ve pürüzsüz bir cilt için her sabah aç karna içebileceğiniz bu özel shot, vücudunuza enerji verirken bağırsakları temizleyip cildinizi de içeriden destekleyerek güzelleştirir. Doğal içeriklerden hazırlanan bu güçlü karışım, metabolizmayı da hızlandırır.
Ortaya çıkan bilim bize birden fazla şekilde ne yiyorsak o olduğumuzu söylüyor. Tükettiğimiz yiyecekler bağırsak sağlığımızı etkilemekle kalmıyor, bağırsak sağlığımız da beynimizi ve diğer vücut sistemlerimizi etkiliyor. Bir beslenme psikiyatristi bağırsaklarınızı neyin mutlu ettiğini paylaştı.
Her 1000 kaloriye 14 gram lif tüketin farkı görün! Uzman isim Çisem Gündüz, lif ve fermente gıdaların bağırsak mikrobiyomuna katkı sağlayarak sağlık ve ruh halini iyileştirdiğini vurguladı. Bağırsak mikrobiyomunun vücudun birçok önemli işlevinde rol oynadığını belirten Gündüz, "Araştırmalar, tip 2 diyabet ve bazı kanser riskini azalttığını bulmuştur" sözlerini ekledi.
Bağırsak enfeksiyonu, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bakteri, parazit, virüs ile bulaşan besinler ya da kirli sularla ortaya çıkan sorunlar bağırsak enfeksiyonu olarak adlandırılır. Bağırsak enfeksiyonu, birçok belirti ile birlikte görülür.
Kolonoskopi, kalın bağırsak (kolon) ve rektumu incelemek için kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Bu işlem sırasında ucunda kamera bulunan esnek bir tüp (kolonoskop) ile bağırsakların iç yüzeyi detaylı olarak incelenir. Kolonoskopi öncesi ve sonrası beslenme, işlemin başarıyla gerçekleştirilmesi ve iyileşme sürecinin rahat geçmesi açısından çok önemlidir. Peki, kolonoskopi öncesi ve sonrası ne yenir? Kolonoskopi öncesi ve sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
Kolonoskopi, kalın bağırsak (kolon) ve rektumun iç yapısını incelemek amacıyla gerçekleştirilen tıbbi bir işlemdir. Bu işlem yapılmadan önce bağırsakların temizlenmesi için özel diyet ve laksatif kullanılır. Kolonoskop, rektumdan sokulan ince bir tüp olup, ucunda kamera bulunur ve doktor bu cihazla bağırsakları görüntüler.
Lavman, rektum ve kolonun temizlenmesi için yapılır. Bağırsak boşaltımı olarak da bilinir. Lavman, sıvıların rektuma verilmesiyle bağırsakların boşaltılmasını sağlar. Lavman, yanlış şekilde yapılırsa istenmeyen sonuçlar doğuracağından bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Tenesmus, çoğunlukla dışkılama ve bağırsak organı için sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Tenesmus, dışkılama sırasında ağrı hissi ve genellikle bağırsakları tam anlamıyla boşaltamama durumunu tanımlar. Tedavi yaklaşımı, tenesmusun ciddiyetine ve altında yatan nedenlere göre farklılık gösterir. Peki tenesmus nedir ve neden olur?
Bağırsak enfeksiyonu, halk arasında ishal olarak bilinen ve yaşam boyunca sıkça karşılaşılan bir enfeksiyon hastalığıdır. Her ne kadar yaygın bir sorun olsa da, tedbir alınmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, bağırsak enfeksiyonunun nasıl bulaştığını ve başkalarına geçip geçmeyeceğini anlamak önemlidir.
Kabızlık günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından biri. Bağırsakların sağlıksız olması beraberinde diğer sağlık sorunlarına da sebep olabiliyor. Bu yüzden kabızlık sorununa çözüm bulmak genel sağlık açısından oldukça önemli. Tamamen doğal ve etkili malzemeler ile hazırlanan bu kür tarifi kabızlığa kökten çözüm getiriyor.
Türkçe'nin zengin kelime dağarcığı, pek çok yeni kelimenin türemesiyle önemli ölçüde genişlemiştir. Bu kelimeler, Türkçe'ye adapte olurken zaman içinde çeşitli değişikliklere uğramış ve evrilmiştir. Ancak, özellikle yabancı kökenli kelimelerin telaffuz ve yazımında sıkça hatalar yapılmaktadır. Türkçe'nin dil ve yazım kuralları, bu tür hataların önlenmesine yardımcı olacak şekilde oluşturulmuştur. Bu kurallar, dilin doğru ve etkili iletişim için kilit bir rol oynamaktadır.
Kabızlık günümüzde birçok kişinin muzdarip olduğu rahatsızlıklardan biri. Tıkanmış bağırsakları rahatlatmak ve düzgün çalıştırmak için sayısız yöntem ve tarif var. 'Ne yapsam kabızlığım geçmiyor' diyenlerdenseniz bu 3 etkili tarif ile bağırsaklarınızı adeta bir motor gibi çalıştırabilirsiniz. İşte tarifler ve uygulama şekilleri...
Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinde ismi açıklanmayan adam öksürüğü nedeniyle bağırsaklarının vücudundan dışarı çıkması üzerine büyük bir şaşkınlık yaşadı. Olay doktorları şaşkına çevirirken adam büyük bir hızla ameliyata alındı.
Günlük hayatta kolaylık sağlayan ev aletlerinden biri de bulaşık makinesi. Yığınlarca bulaşığı tek seferde yıkayan bulaşık makineleri kendilerine özel üretilen deterjanlar eşliğinde çalışıyor. Araştırmalara göre bulaşık makinesinde kullanılan deterjanların içeriğindeki alkol etaksilat maddesi adeta zehir saçıyor.
Vücudumuzun en önemli organlarından olan bağırsak, tüm sağlığı etkileyebiliyor. Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Kaplan, emilim bozukluğu ile ilgili bilgi verdi.
Hava değişimi ve mevsim geçişlerinin etkisiyle hastalıklar halen yaygın bir şekilde devam ediyor. Balgam ve öksürük gibi şikayetlerinizi hızla giderecek bu tarif aynı zamanda bağırsak solucanlarını öldürmede de fayda gösteriyor.
Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı.
Bilim insanları, mikroplastiklerin bağırsaklardan diğer organlara dağıldığını saptadı. Araştırmacılara göre; insanlar her hafta ortalama bir kredi kartı ağırlığındaki 5 gram mikroplastik parçacık yutuyor. Uzmanlar bunların bağırsak bariyerini aşıp diğer dokulara sızabileceğinin ortaya konduğunu belirtirken doğumdan yaşlılığa kadar bu mikroplastiklere maruz kalanların durumunun düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti.
İstanbul'da yaşayan Lilya ve Ela Karan kardeşlere 1 buçuk yıl arayla doğduklarında dışkılarını yapamadıkları için 5 binde 1 görülen Hirschsprung (bağırsak felci) teşhisi konuldu. Tedavilerini üstlenen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Çelebi, “Hirschsprung (bağırsak felci) hastalığında sinir içeren hücrelerin, iki kız kardeşte birden bağırsakların aynı segmentinde görülmesine litaratürde ilk kez rastladık” dedi.
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımızın temel bir göstergesidir. Doğru beslenme alışkanlıkları bu dengeyi korumak için hayati öneme sahiptir. Bazen bağırsaklarımızı doğal yollarla temizlemek isteyebiliriz. İşte tam da bu noktada, 3 günde bağırsakları temizleyen hurma kürü devreye giriyor. Bu kür, içeriğinde bulunan lifler ve doğal şekerler sayesinde sindirim sistemini harekete geçirir ve bağırsakları temizler.
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımızı etkileyen önemli bir faktördür. Düzenli olarak bağırsakları çalıştıran besinler tüketmek önemlidir. Bağırsak çalıştıran smoothie tarifi, iftar sonrası içildiğinde muhteşem etki gösteriyor. Bu smoothie, yüksek lif kaynağı olmasıyla bağırsakları harekete geçirir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
70 bine yakın vakanın incelendiği bir araştırmada bağırsak kanserine dair şaşırtan bir sonuç ortaya çıktı. Prof. Dr. Uğur Coşkun, ABD'de yapılan bu çalışmada, fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde yüzde 30, yine aşırı miktarda salam, sosis gibi işlenmiş gıda tüketenlerde yüzde 40'tan daha fazla bağırsak kanseri riski tespit edildiğini söyledi.
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Günümüzde birçok kişi bağırsak sorunlarından şikayetçi. Bağırsak sağlığını korumak ve iyileştirmek için yapabileceğiniz bazı önemli adımlar var. Antibiyotik, uyku hapı ve ağrı kesici gibi ürünler bağırsak floranızın bütünlüğünü bozuyor. İşte bağırsak sağlığı için yapmanız gereken 5 önemli adım...
Sağlıklı bir bağırsak sistemi genel vücut sağlığına önemli katkı sağlar. Neden mi bağırsakların rahat ve düzenli çalışması gerekiyor? Çünkü; Bağışıklık sisteminin % 70’i bağırsakta bulunur, bağırsaklar rahatsa ruhun da rahattır, bağırsaklar güzelse cildin de güzeldir ve bağırsaklar sağlıklıysa vücut da sağlıklıdır. Peki, bunun için neler yapmalısınız? İşte bağırsakları rahatlatan ve tıkır tıkır çalıştıran 3 etkili tüyo...
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra hastalıklara ilişkin yaptığı çarpıcı açıklamalarla da adından söz ettiren ünlü doktor Canan Karatay, koronavirüs sonrası yaşanan unutkanlık ve konsantrasyon eksikliğine değinip 'beyin' sağlığı konusunda uyarıda bulundu. Konuya dair unsurları bir bir sıralayan uzman isim "Doktorlar bunu kabul etmiyor!" diyerek "Beyinde bozukluk meydana geliyor." ifadesini kullandı.
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasını oluşturan ve vücutta bir dizi önemli işlevi yerine getiren bağırsak sistemini içerir. Bu sistem sindirim, besin emilimi ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesi gibi hayati görevleri üstlenir. Ancak bazı durumlarda bağırsaklarımız özellikle bağırsak üşütmesi adı verilen bir durumla karşılaşabilir. Bağırsak üşütmesi genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlarla kendini gösteren, bağırsaklarda oluşan bir enfeksiyondur.
Sağlıklı bir sindirim sistemi, genel sağlığımızın temel taşlarından biridir. Doğru beslenme bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim problemleri, günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Ancak, bağırsak dostu besinlerle doğru bir diyet, bu rahatsızlıkları hafifletebilir. İşte bağırsak sağlığı için önemli 5 besin...
Kars'ta bağırsağından uyuşturucu çıkarılan İran uyruklu kadın tutuklandı.
70 derdin devası olarak bilinen ve çok eski zamanlardan beri şifa kaynağı olarak görülen meyan kökü, soğuk algınlığından mide problemlerine kadar çeşitli hastalıklara karşı ilaç oluyor. Glycyrrhiza glabra bitkisinden elde edilen bir bitki kökü olan Meyan’ın birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut, şifalı bitkinin faydalarını hakkında bilgiler verdi.
Rize'de, bağırsak ve cinsel organlarına gizledikleri 534 gram sentetik uyuşturucuyla yakalanan yabancı uyruklu 2 kadın tutuklandı.
Doğada bulunan birçok besinin sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Özellikle bağışıklık sistemine büyük katkı sağlayan kudret narı tam bir şifa deposu olarak nitelendiriliyor. Bir çok hastalığa faydalı olduğu öne sürülen kudret narı, sarı ve turuncu renklerinde pütürlü yüzeye sahip kabuğu ve kırmızı çekirdekleri ile pazar tezgahlarını süsledi.
Doğada, çoğu hastalığın bitkisel çözümü bulunuyor. Yüzyıllardır şifa vermesi için kullanılan tahıllardan biri ise, uzmanların önerileri arasında yer alıyor. Dünyanın en zengin magnezyum kaynağı olan darının faydalarını duyan adeta kaşık kaşık tüketiyor. İşte darının sağlığa faydaları...
Diyarbakır'da bağırsaklarında 121 parça halinde 840 gram eroin taşıdıkları tespit edilen gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklandı.
Kahvaltıda tükettiğimiz yiyecekler hem genel sağlığımızı hem de gün içerisindeki direncimizi etkiliyor. Uzmanlar kahvaltı öğününü atlamamanın ve sağlıklı beslenmenin önemini her fırsatta vurguluyor. Ancak kahvaltılarda sıklıkla tüketilen bazı yiyecekler sağlık için tehlike oluşturuyor. İşte en çok tükettiğimiz hamur işlerinin zararları...
Chaga veya halk arasında bilinen adıyla dişbudak mantarı, etkileyici tıbbi özelliklere sahip, daha az bilinen bir mantar türüdür. Bu mantar görüntüsüyle beğenilmese de faydalarını duyanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak görülen ve tedavilerde kullanılan chaganın faydaları saymakla bitmiyor.
Ciltte meydana gelen kırışıklık etkilerini azaltmak ve olduğumuz yaştan çok daha küçük görünmek doğru bakımlar ile mümkün olabiliyor. Botoks kullanmadan yapılan cilt bakımları da yaşınızı oldukça gençleştirebiliyor. TikTok'ta büyükannesinin gençlik iksiri yaratan bakım sırlarını ve cilt temizleme rutinini paylaşan bir kadın oldukça fazla etkileşim aldı.
Halk arasında bağırsak kurdu, solucanı olarak bilinen parazitler genellikle çocuklarda görülen bir sağlık sorunu olsa da yetişkinlerde de görülebiliyor. Yaşam kalitesinin oldukça düşmesine sebep olan bağırsak parazitlerinin belirtilerine dikkat etmek ve erkenden doğru tedaviye başlamak önem taşıyor.
İtalya’nın kuzeyindeki Trentino eyaletindeki Val Di Sole bölgesindeki bir ormanlık alanda yürüyüş yapan 26 yaşındaki Andrea Papi isimli adam ayı saldırısına uğradı. Adamı öldürüp bağırsaklarını dışarı çıkartan ayının DNA yoluyla tespit edilip yakalanmasından sonra ölüm cezasına çarptırılması herkesi şaşkına çevirdi. Karara hayvan hakları savunucuları büyük tepki gösterdi.
Kabak çekirdeği en sevilen atıştırmalıklardan. Özellikle akşamları sıklıkla tüketilen kabak çekirdeklerinin birçok faydası bulunuyor. Ancak kabak çekirdeğinin faydalarının yanı sıra zararlarına da dikkat etmek gerekiyor. Zararlarını görmezden gelmek bağırsaklara ve sindirim sistemine hasar veriyor.
Yenilen meyve ve sebzelerin çekirdeklerini, kabuklarını direkt çöpe atıyorsanız hata yapıyor olabilirsiniz. Bazı çöpe atılan maddeler sağlık için şifa kaynağı olarak görülüyor. Üzüm çekirdekleri de faydaları bilinmeyen etkili gıdalar arasında yer alıyor. Üzüm çekirdeğinin faydaları duyanları şaşırtıyor.
Eski zamanlarda hastalıklara karşı sık sık kullanılan doğal ilaçların popülerliği her geçen gün azalıyor. Ancak süper gıda olarak görülen eski bir tahıl hem ucuz fiyatı hem de zengin magnezyum içeriği ile özellikle Hindistan'da tüketilmeye devam ediyor. Kan şekerini ve kolesterolü düşürdüğü bilinen bu tahılın faydaları saymakla bitmiyor.
Kars'ta, mide ve bağırsağından sentetik uyuşturucu çıkan İran uyruklu tutuklandı.
Ameliyat sırasında yapılan müdahaleler hayati önem taşıyor. Ameliyatta yapılan ufak hatalar hastaların hayatını kaybetmesine neden olabiliyor. Brezilyalı bir meclis üyesi girdiği ameliyattan günler sonra çeşitli belirtiler yaşamaya başlayınca içinde makas unutulduğunu öğrendi.
Kahvaltıda tüketilen yiyecekler ve içecekler sağlığımızı büyük ölçüde etkileyebiliyor. Sağlıklı sandığımız birçok gıda yanlış tüketim nedeniyle oldukça zararlı hale gelebiliyor. Araştırmalar kahvaltıda sıklıkla tüketilen bir içeceğin bağırsakları mahvettiğini ve uzun kullanımda çok riskli durumlara yol açtığını tespit etti.
Yabancı madde yutma vakaları oldukça dikkat çekici olabiliyor. Psikolojik rahatsızlık, merak ve çeşitli hastalıklar nedeniyle yutulan yabancı maddeler hastalara ciddi zararlar verebiliyor. Şiddetli karın ağrısı yaşayan 4 yaşındaki çocuğun karnından çıkanlar ebeveynlerini ve doktorları şok etti.
Sağlıksız beslenme ve zararlı yaşam alışkanlıklarının erken ölüm riskini artırdığı biliniyor. Çevresel koşullar milyonlarca kişinin ölümüne sebep oluyor. Kış aylarında artış gösteren hava kirliliği nedeniyle görülen ölüm sayısı göz korkuttu. Uzmanlar hava kirliliğinin etkileri ve dikkat etmemiz gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.
Suudi Arabistan'da bir hastanede çalışan doktorlar, yaptıkları keşif karşısında şaşkına döndü. 9 yaşındaki bir çocuğun 'derinlemesine bir temizlik' esnasında elektrikli diş fırçasının baş kısmını yutması üzerine yaşanan ilginç kazanın ardından, çocuğun bağırsaklarında sıkışan elektrikli diş fırçası hekimler tarafından çıkarıldı.
Yediğimiz yiyecekler organlarımızda çeşitli problemlere sebep olabiliyor. Mide ve bağırsak yenilen yiyeceklerden en çok etkilen organlar arasında bulunuyor. Dayanılmaz ağrılara ve tuvalet alışkanlıklarının değişmesine yol açan bağırsak problemlerini daha kötü hale getiren yiyecekler bulunuyor. Bağırsak sorunları yaşayan kişilerin aşağıdaki yiyecekleri yemeden önce tekrar düşünmesi gerekiyor.
Kanser çağımızın en tehlikeli hastalıkları arasında bulunuyor. Her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan kanseri erken teşhis etmek hayati önem taşıyor. Özellikle en ölümcül kanser olarak bilinen pankreas kanserinin belirtileri hakkında bilinçli olmak hayatı kurtarabiliyor.
Tuvalet anında yaşanan çeşitli sağlık problemleri birçok hastalığın uyarı işareti olabiliyor. Genellikle tuvalette yaşanan değişimler göz ardı edilse de bu değişimlerin altında yatan neden oldukça riskli olabilir. Uzmanlar ölümcül kan pıhtılarının tuvalette de belirti verebileceğini bildiriyor.
Bazı yiyecek ve içecekler her mevsim olsa da onları tüketmek belirli mevsimlerde çok daha zevkli hale geliyor. Soğuk kış günlerinde sokak lezzetleri denildiğinde ilk akla sıcacık kestane ve enfes boza geliyor. Bozanın lezzetinin yanı sıra faydaları da oldukça dikkat çekiyor. Bozanın faydasını duyanlar bu içecekten vazgeçemiyor.
Sindirim sorunları ne yediğinizle ilişkilidir. Bağırsak sorunlarını daha da kötüleştirmek istemiyorsanız bazı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bağırsak sorunları kendilerini birçok farklı şekilde gösterebilir. Gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal ve reflü kişinin yaşayabileceği semptomlardan sadece birkaçıdır. Bu semptomların bazıları sindirim sistemindeki kronik bir durumla ilişkili olabilirken, diğerleri bir veya daha fazla belirli gıda maddesine duyarlılıktan kaynaklanabilir.
Çin'de yaşanan ilginç bir ameliyat tüm dünyada gündem oldu. 4 yaşındaki küçük çocuğun yaşadığı sağlık problemlerinin ardından doktora gitmesiyle karnında onlarca boncuk olduğu öğrenildi. Bu boncuklar manyetik oldukları için küçük kızın organlarına oldukça zarar verdi.
Kanser çağımızın en tehlikeli hastalığı olarak görülüyor. Her yıl milyonlarca insanın ölümüne sebep olan kanserin etkilerinden korunmak için belirtileri hakkında bilinçli olmak gerekiyor. Erken teşhis kanserin tedavisi için hayati önem taşıyor. Uzmanlara göre tuvalette yaşanan değişimler kanserin erken belirtisi olabilir.
Hastalıklardan korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmenin ne kadar önemli olduğu her fırsatta belirtiliyor. Günlük hayatımızda yediğimiz besinlerin dışında kalan fazla tercih edilmeyen gıdaların sağlık için mucizevi etkileri bulunabiliyor. Sonbahar ve kış aylarının şifa dağıtan meyvesi cennet hurmasının faydaları da duyan herkesi şaşırtıyor.
Kış aylarında artış gösteren grip, nezle, soğuk algınlığı ve Covid-19 hastalıklarından korunmak için çeşitli yöntemler aranıyor. Grip olmak tüm yaşam kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Gripten korunmak için evde yapabileceğiniz çok güçlü bir probiyotik bulunuyor. Üstelik bu içecek sadece gribe değil birçok hastalığa şifa dağıtıyor.
Bağırsak sağlığı tüm vücudumuzu etkileyebiliyor. Zararlı beslenme hem bağırsak sağlığını hem de bağışıklık sistemini mahvediyor. Uzmanlar zararlarını göz ardı ederek yediğimiz bazı gıdaların sağlığımız için büyük risk oluşturduğunu belirtiyor.
Dünya üzerinde birçok yabancı madde yutan kişi bulunuyor. Bu yabancı maddeler bazen doğal yollarla dışarı çıkmayı başarsa da bazıları çıkamayabiliyor. Midenin veya bağırsağın içerisinde biriken yabancı maddeler sağlığı riske atıyor. Hindistan'da yaşayan 13 yaşındaki bir kızın karnından 1,2 kilogramlık saç çıkartıldı.
Bağırsak florasında sıklıkla karşılaşılan zararlı mikroorganizma parazitlerdir. En sık görünen tropikal ülke seyahatlerinin yaygınlaşması ile artan parazit enfeksiyonları kronik yorgunluk, kabızlık, ishal, kusma, göğüste bir yangı ve iştahın kaybolmasıyla semptom gösterir. Bunların yanı sıra anal bölgede kaşıntı, gece ağızdan tükürüğün dışa akması ve kronik burun ucu kaşıntısı da parazit enfeksiyonları ile ilişkilendirilebilir.
Bağırsaklarımızın ikinci beynimiz olduğunu biliyor muydunuz? Bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemimiz arasında doğrudan ilişki vardır. Sağlıklı bağırsaklar, güçlü bir bağışıklık sistemi demektir. Bağırsaklarımızda yararlı ve zararlı bakteriler bulunmaktadır. Yararlı bakterilerin miktarını arttırarak, bağırsak sağlığımızı iyileştirebiliriz. Peki, bağırsak sağlığına ne iyi gelir? Nasıl beslenmeliyiz ve nelere dikkat etmeliyiz?
Yediğimiz meyvelerin kabuklarını soyduktan sonra çöpe atıyoruz. Ancak bu konuda yanlış yapıyor olabiliriz. Bazı meyveler var ki kabukları şifa dağıtıyor. Vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, nar kabuğunda saklı olan faydaları belirterek bu kabukları çöpe atmamanız gerektiğini vurguladı.
Zeytin kahvaltılarda en tüketilen yiyecekler arasında bulunuyor. Birçok çeşidi bulunan zeytin ve zeytinyağı sağlık için oldukça faydalı olarak görülüyor. Yıllardır konuşulan zeytin çekirdeği faydası da toplumda merak edilen konular arasında bulunuyor. Prof. Dr. Canan Karatay gibi uzmanlar zeytin çekirdeğinin faydalarından yararlanmanız gerektiğini belirtiyor. Bu çekirdekler kabızdan kansere kadar birçok hastalık için etkili sonuçlar sağlıyor.
Beslenme düzeni sağlığımız için önem taşıyor. Özellikle düzenli olarak meyve ve sebze yemek birçok hastalığı önleyebiliyor. Bazı gıdalar sağlık için çok yararlı olabiliyor. Sıklıkla tüketilmeyen yaban mersini de bu gıdalar arasında bulunuyor. Yaban mersininin faydalarını duyanlar çok şaşırıyor. İşte yaban mersini faydaları...
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, sosyal medyada paylaştığı bağırsak gazı videosuyla gündem oldu. Bağırsak gazının koklanmasının faydalı olduğunu anlatan Küçükusta, kadınların çıkardığı gazda daha fazla hidrojen sülfit bulunduğunu ve koklanması halinde sağlığa daha faydalı olduğunu iddia etti. Küçükusta'nın videosuna çok sayıda yorum yapıldı.
Poğaça herkes tarafından sevilerek tüketilen gıdalar arasında yer alıyor. Özellikle sabahları işe ve okula gitmeden önce ayaküstü atıştırılan poğaçalar kahvaltınızı pratik bir şekilde yapmanızı sağlıyor. Ancak severek yediğiniz poğaçalar sağlığınızı büyük ölçüde tehdit ediyor. İşte poğaçaların sağlığa zararları...
Sağlık sorunları için bitkisel ürünleri kullananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ancak birçok bitkinin faydaları bilinmiyor. Defne tohumu da oldukça faydalı olmasına rağmen etkileri bilinmeyen bitkiler arasında yer alıyor. Defne tohumu birçok sağlık sorununa karşı etkili çözümler sağlıyor.
Uzmanlar antibiyotik kullanımları hakkında uyarılarda bulunuyor. Antibiyotik kullanımı son yıllarda azalsa da önceki yıllarda oldukça fazla kullanılıyordu. Yapılan araştırmalar çocukken antibiyotik kullananların çeşitli hastalıkları geçirme riskinin daha yüksek olduğunu buldu.
Hastalıklardan korunmak ve çeşitli rahatsızlıkları önlemek için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Bazen sık yemediğimiz gıdaların faydalarını duyunca oldukça şaşırıyoruz. Pek fazla tüketilmeyen keten tohumunun faydaları da şaşırmanıza neden olabilir. Keten tohumunun faydaları saymakla bitmiyor.
Ceviz en sık tüketilen kuruyemişlerdendir. Uzmanlar cevizin faydalarını belirterek sağlık için düzenli olarak yemenizi önerirler. Cevizi yedikten sonra ceviz kabuklarını çöpe atıyorsanız çok büyük hata yapıyorsunuz. Ceviz kabuğunun faydalarını duyduktan sonra çöpe atmadan bir kez daha düşüneceksiniz.
Yediğimiz yiyecekler sağlığımızı doğrudan etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Uzmanlar her fırsatta sağlıklı beslenmenin önemini vurguluyor. Marketten alınan zararsız gördüğümüz yiyecekler göründüğü kadar masum değil! Yediğimiz birçok yiyecek bağırsak kanseri riskini artırıyor.
Besinlerin sağlığa olan faydaları bilinen bir gerçek. Doğadaki besinlerin çoğu bünyeye ilaç gibi gelirken bazıları var ki sağlığınıza sağlık katıyor. Düzenli tüketildiğinde ömrü uzattığı öne sürülen besinlerin içeriğindekiler sizi hastalıklara karşı korur.
Bağırsak kurdu bağırsakta ortaya çıkan solucanlara denilir. Halk arasında sıklıkla rastlanan bu hastalık günlük hayatı oldukça olumsuz etkiler. Makatta kaşıntılara ve karın ağrılarına neden olan kıl kurdu için doktora başvurmak önem taşımaktadır.
Bağırsak sağlığının bozulması vücudu hatta ruh sağlığını etkiliyor. Sağlıksız beslenme sonucu bağırsak sağlığının olumsuz etkilenmesi sonucu tepeden tırnağa sizi etkiliyor. Farkında olmadan cinsel hayatınızı, ruh sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir ve hastalıklara davetiye çıkarabilirsiniz. Düzenli ve sağlıklı beslenme ile bağırsak sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Beslenme ile birlikte yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliler sayesinde bağırsak sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.