Bağışıklık sistemi diğer ismi ile immün sistem, vücudu hastalıklara karşı koruyan, virüsleri ve bakterileri tanıyarak onları ortadan kaldıran bir savunma kalkanıdır. Vücuda temasta bulunan veya girmeye çalışan yabancı organizmaları sağlıklı vücut dokularından ve hücrelerinden ayırt ederek zararlı olanları yok eder. Yapı olarak benzerlik gösteren maddeleri dahi kolayca birbirinden ayırabilir. Doğumla beraber aktifleşen immün sistem hücreleri daha önce rastladığı mikropları hafızasına kaydererek antikor oluşturur. Kazanılmış bağışıklık denen bu durum sayesinde sonraki karşılaşmalarda daha çabuk tepki vererek kolaylıkla yok eder. Ana işlevi hastalık yapan yabancı organizmalara karşı koruma sağlamak ve hasarlı veya ölü hücreleri yok etmektir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması enfeksiyon ve hastalıklara yakalanma riskini arttırır.
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve soğuk havalardan etkilenmeden sağlıklı bir kış geçirilmesi için beslenme önerilerinden bahseden Uzman Dr. Filiz Çalışkan Esen, "Soğuk hava vücudun daha fazla enerji harcamasına neden olabilir ve bu da iştahı artırabilir. Bu dönemde sağlıksız atıştırmalıklardan kaçınılması gerekiyor. Soğuk havalarda vücudunuz daha fazla kaloriye ihtiyaç duyabilir ancak bu ihtiyacı abur cubur ile karşılamak yerine sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmek önemlidir" dedi.
Sonbahar aylarının gelmesiyle beraber özellikle akşam saatlerinde hava sıcaklığı düşerken, uzmanlar bağışıklık sisteminin korunmasında 4 karışımdan oluşan ‘Amber çiçeği çay karışımı' tavsiye ediyor.
Gaziantep’te iftar sonrası tüketilen geleneksel içeceklerden bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan 'atom'a ilgi arttı.
İnsan vücudunda, zararlı bakteriler olduğu gibi yararlı olan bakteriler de bulunur. Yararlı bakterilere probiyotik adı verilir ve genel olarak vücutta bulunan mikroflorayı bu bakteriler oluşturur. İnce bağırsaktaki doğal florada bulunan yararlı bakteriler bazı kişilerin vücutlarında çeşitli sebeplere bağlı olarak yeterince bulunmayabilir. Bu tür durumlarda bazı takviye ürünler kullanılır. Ancak takviyelerin doktor önerisi ile ve bilinçli şekilde kullanılması önemlidir.
Poşet çaylar günlük hayatta hem hızlı hem de pratik olması nedeniyle tercih ediliyor. Özellikle iş yerlerinde sıklıkla tüketilen poşet çayların verdiği zararlar ortaya çıktı. Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, plastikten yapılan poşet çaylarda kanserojen etkisi ve kısırlık tehlikesi bulunduğunu söyledi.
Bağışıklık sistemi vücudumuzu koruyan kalkanımızdır. Doğru beslenme ve yaşam tarzı seçimleri ile güçlendirilen bu savunma mekanizması, hastalıklara meydan okumamıza yardımcı olur. Renkli sebzelerden lezzetli meyvelere, protein kaynaklarından fermente ürünlere kadar doğru besinleri seçerek bağışıklık sistemimizi desteklemek elimizde. Sağlıklı bir yaşam için adımlar atmaya bugün başlayın, bağışıklık sisteminizi en üst seviyede tutun!
Sağlığımızı korumak için günlük hayatta tükettiğimiz yiyecek ve içeceklere dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle gençler arasında sıklıkla tüketilen bir içeceğin zararlarından bahseden Canan Karatay, bu içeceğin bağışıklık sistemi ve kalp için büyük tehlike oluşturduğunu açıkladı.
Günlük hayatta yediğimiz yiyecekler sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Uzmanlar yediğimiz yiyeceklerin bilmediğimiz zararları hakkında uyarılarda bulunuyor. Masum sandığımız birçok yiyecek sağlığımız için büyük riskler oluşturabiliyor. İşte kanserden depresyona kadar birçok hastalığa neden olabilen o yiyecekler...
Günlük hayatımızda yediğimiz meyve ve sebzelerin dışında kalan gıdalar da vücudumuz için oldukça faydalı olabiliyor. Sağlıklı beslenen ve rafine şekerden uzak duranların favorisi olan bir meyvenin de saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor. Oldukça tatlı olan bu meyve birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor.
Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı yaşam ve hastalıklar üzerine yaptığı açıklamalarla birlikte oldukça gündem yaratan uzmanlar arasında yer alıyor. Kendi Youtube kanalında yayınladığı videoda çarpıcı açıklamalarda bulunan Karatay, HIV virüsü gibi hastalıkların ve ani ölümlerin artmasının nedenini açıklayarak bu konuların konuşulmadığını belirtti.
Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde beslenmeye oldukça özen göstermek gerekiyor. Sık tüketilen meyve ve sebzelerin dışında kalan gıdaların faydaları yeteri kadar bilinmiyor. Mart ayında manav raflarında kuruyup giden bir sebzenin faydaları oldukça şaşırtıyor. Şifa dağıtan bu sebze kanserden diyabete kadar birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor.
Soğuk havaların etkisini göstermesiyle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar da artıyor. Vücut direncinin kırılgan olduğu soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekiyor. Birbirinden etkili yöntemlerle bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ister misiniz? İşte soğuk havalarda kolayca uygulayabileceğiniz beslenme ve takviye önerileri!
Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler bizi hastalıklara karşı kalkan gibi korusa da günlük hayatta yediğimiz birçok yiyecek vücudumuz için oldukça sağlıksız olabiliyor. Uzmanlar lezzetli diyerek yediğimiz o tehlikeli yiyeceklerin kalp krizi, diyabet gibi sağlık problemlerine yol açtığını belirterek erken ölüm riskini artırdığını paylaştı.
Vücudumuzun daha dinç ve sağlıklı olması için çeşitli besinler tüketiyoruz. Özellikle kış aylarında giderek artan hastalıklardan korunmak için yenilen yiyeceklere dikkat etmek gerekiyor. Kahvaltılarda sıklıkla tüketilen bir gıda var ki resmen şifa dağıtıyor. Vücuda sağladığı faydalar saymakla bitmiyor.
Sağlık için çok faydalı bitkiler bulunuyor. Ancak birçok bitkinin faydası yeteri kadar bilinmiyor. Oysa ki güçlü antioksidan özelliğe sahip bazı bitkiler hem kış hastalıklarından hem de çok tehlikeli hastalıklardan koruma sağlıyor. Günlük hayatta çok sık kullanılmayan safranın da faydaları duyanları şaşırtıyor.
Kışın artış gösteren hastalıklar yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Grip, soğuk algınlığı nedeniyle birçok kişi iş ve okula gitmekte zorluk çekiyor. Bu tarz hastalıklara yakalanmamak için bağışıklığı güçlü tutmak ve kalabalık ortamlarda korunmak oldukça önem taşıyor. Hemen hemen her evde bulunan bir içecek birçok hastalığın şifası oluyor.
Kış aylarında artış görülen grip ve soğuk algınlığı tüm yaşantımızı etkisi altına alıyor. Haftalarca yaşam kalitemizin düşmesine neden olan gripten korunma yolları aranıyor. Uzmanlara göre sağlıklı ve doğru beslenme gripten korunmanız için yapmanız gerekenler arasında üst sırada bulunuyor. Kış aylarında yenen bir meyve var ki vücudu kış hastalıklarına karşı zırh gibi koruyor.
Hastalıklardan korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmenin ne kadar önemli olduğu her fırsatta belirtiliyor. Günlük hayatımızda yediğimiz besinlerin dışında kalan fazla tercih edilmeyen gıdaların sağlık için mucizevi etkileri bulunabiliyor. Sonbahar ve kış aylarının şifa dağıtan meyvesi cennet hurmasının faydaları da duyan herkesi şaşırtıyor.
Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı açıklamalar ile sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam hakkında önerilerde bulunuyor. Doğal beslenmenin hastalıklar üzerindeki etkisini her seferinde belirten Karatay'ın açıklamaları gündem yaratıyor. Yaptığı röportajda kabızlığı "Türkiye'nin gizli pandemisidir" diyerek açıklayan Karatay, kabızlık sorununun birçok hastalığa yol açtığını vurguladı.
Kış aylarında artan hastalıklar birçok kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor. İş ve okul hayatında aksamalara yol açan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için bağışıklığı kuvvetli tutmak gerekiyor. Bağışıklık sisteminizi çelik gibi yapacak ve hastalıklardan koruyacak gıdalar bulunuyor.
Kış aylarında artan grip ve nezleler yaşam kalitemizin düşmesine sebep oluyor. Grip ve nezlelerin yanı sıra Covid-19'da hayatımızda riskli durumlar oluşturuyor. Tüm hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmeye ve bağışıklığı güçlü tutmaya ihtiyaç duyuluyor. Her hafta içeceğiniz bir çorba doğal antibiyotik etkisi taşıyor.
Sonbahar gelir gelmez hastalıkları kapıyı çalmıştı. Çetin bir kış mevsimi bizi bekliyor. Grip, soğuk algınlığı derken bu listeye bir de Covid-19 eklendi. Bunları düşününce bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ne kadar akıllıca olduğu belli oluyor. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra vitamin ve mineral desteklerini de eksik etmemeniz gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken besinler...
Gündelik yaşantımızda yediğimiz ve içtiğimiz birçok gıda sağlığımızı riske atabiliyor. Sağlık için zararlı alışkanlıklardan uzak durun denildiğinde ilk akla sigara ve alkol geliyor. Ancak severek içtiğimiz alkolden bile daha zehirli olan içecekler bulunuyor. Prof. Dr. Canan Karatay bu içecekler hakkında uyarılarda bulundu.
Mastürbasyon hakkında kafalarda birçok soru işareti bulunuyor. İnsanlar mastürbasyon zararlı mı faydalı mı diye araştırmalarda bulunuyor. Yapılan bazı çalışmalara göre mastürbasyonun oldukça etkili faydaları bulunuyor. Regl ağrısını azaltmak da bu faydalar arasında yer alıyor.
Bal, özellikle kahvaltıda ve sağlıklı tariflerde sıklıkla tükettiğimiz besinler arasında bulunuyor. Balın faydaları saymakla bitmezken yine arıların meydana getirdiği polenler ve propolisler de sağlık için inanılmaz faydalar sağlıyor. Propolisler kanser ve bağışıklık sistemi için mucizevi etkiler gösteriyor. Propolisin faydalarını duyanlar şaşırıyor.
Sık kullanmadığımız yiyeceklerin vücuda inanılmaz faydaları bulunabiliyor. Maş fasulyesi de bu yiyecekler arasında bulunuyor. Protein ve lif bakımın oldukça zengin olan maş fasulyesinin çok eski yıllarda hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanıldığı söyleniyor. Maş fasulyesi sadece hastalıklar için hızlı kilo vermek isteyenler için de vazgeçilmez besin olarak görülüyor. Kanserden kolesterole kadar birçok faydası olan maş fasulyesinin inanılmaz faydaları...
Sağlığımızı iyi gelen birçok gıda bulunuyor. Birçok kişi bu faydalı gıdaların meyve ve sebzeden oluştuğunu düşünüyor ancak bu konuda yanılıyor. Kuruyemişler de sağlık için büyük önem taşıyor. Sıklıkla tüketilen leblebi vücut için tam koruma sağlıyor, hastalıkları önlüyor.
Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte sağlıklı sebzelerde artış görülüyor. Sebze tüketiminin artırılması sağlık için büyük önem taşıyor. Çok fazla tüketilmeyen pancar sebzesi de çok faydalı olan sebzeler arasında bulunuyor. Pancarın faydalarını merak ediyorsanız bu habere göz atabilirsiniz.
Medicana Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Pınar Sarıyıldız: - "Çok sayıda klinik veri, A, B6, B12, C, D, E vitaminleri ve folik asit dahil olmak üzere bazı vitaminlerin, çinko, demir, selenyum, magnezyum ve bakır dahil olmak üzere eser elementler ve omega-3 yağ asitleri bağışıklık sistemini desteklemede önemli ve tamamlayıcı roller oynadığını göstermektedir"
Cinsel ilişki hem erkekler hem de kadınlar için hayatın önemli bir parçası olarak görülüyor. Cinsel ilişkinin sadece haz vermek konusunda faydası olduğu düşünülüyor ancak bu konu doğru olarak bilinen büyük yanlışlar arasında bulunuyor. Seksin sağlık için birçok faydası bulunuyor. İşte cinsel ilişkinin sağlığa faydaları...
Sağlıklı beslenme denilince akıllara meyve ve sebzeler gelse de bakliyatlar da sağlığımız için büyük önem taşıyor. Genellikle kışın tüketilen bakliyatlardan olan nohutu haşlarken kullandığınız suyu lavaboya döküyorsanız büyük yanlış yapıyorsunuz. Nohut suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Her derde deva oluyor.
Cinsel ilişkiye girme sayısı önemli olur mu demeyin! Uzmanlar uzun süredir seks yapmayan kişilerin birçok sağlık sorununa maruz kaldığını belirtiyor. Uzun süre seks yapmamak hem sizi hem de çevrenizi olumsuz etkiliyor olabilir.
Bağışıklık sisteminde dönemsel olarak düşüşler yaşanabiliyor. Bağışıklık sisteminin düşmesiyle birlikte vücut hastalıklara daha açık hale geliyor. Bu da sağlığı tehlikeye atıyor. Ancak ozon tedavisi bağışıklık sistemi için oldukça etkili sonuçlar veriyor.
Meyve ve sebzeler çok daha sağlıklı olmamıza yardımcı oluyorlar. Uzmanlar yemek rutininize düzenli olarak meyve ve sebze katmanız gerektiğini belirtiyorlar. Hünnap meyvesi de hastalıklardan koruyan ve sağlıkta mucizevi etkiler yaratan meyveler arasında bulunuyor. ‘Hünnap meyvesinin faydaları nedir?’ diye merak ediyorsanız bu habere göz atabilirsiniz.
Sarımsağın sağlık üzerindeki etkileri biliniyor. Birçok hastalığa karşı koruma sağlayan sarımsak yemeklerde, salatalarda sıklıkla kullanılıyor. Çok çeşitli sarımsak kürleri bulunuyor. Sarımsak çeşitlerinden olan siyah sarımsağın da faydaları saymakla bitmiyor. Uzun yaşam kaynağı olarak görülen siyah sarımsağın faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız.
Bamya sevilerek yenilen sebze yemeklerindendir. Birçok faydası bulunan bamyanın tohumunun faydalarını daha önce duymuş muydunuz? Bamya tohumunun o kadar çok faydası var ki saymakla bitmiyor. Bamya tohumunun faydaları nedir? Diye merak ediyorsanız bu habere göz atabilirsiniz.
Vücudumuzun sağlığını koruyan ve hastalıklara yakalanmamızı engelleyen bağışıklık sistemi zaman zaman düşebilmektedir. Düşen bağışıklık sistemi hastalıklara yakalanma riskimizin artmasına neden olmaktadır. Bağışıklık sistemine yardımcı olacak besinleri tüketerek bağışık sisteminin düşmesini engelleyebilirsiniz.
Tırnak mantarı tırnağın şeklinin bozulmasına neden olarak kötü bir görünüm yaratıyor. Genellikle önemsiz görülerek göz ardı edilen tırnak mantarı ciddi hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Uzmanlar tırnak mantarlarının altındaki problemi çözmek için doktora başvurmanız gerektiğini belirtiyor.
Koronavirüsün hayatımıza girmesiyle bağışıklık sistemini güçlendirmek için takviye ürünler kullanmaya başlayan insanların sayısı epey arttı. Çoğu kişi "Bağışıklığımı nasıl daha güçlü hale getirebilirim?", "Hangi takviyeleri kullanmalıyım?" diyerek araştırmaya girişiyor. Son dönemlerde krill yağı da gerek koronavirüse gerek başka hastalıklara yakalanmamak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak isteyenlerin ilgi odağı oldu. Biz de birçok faydaya sahip krill yağı önerilerini sizin için derledik.
Yemeklerin, salataların içerisinde sıklıkla kullanılan zeytinyağı girdiği her yemeği güzelleştirmeyi başarıyor. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan zeytinyağının öyle faydaları var ki saymakla bitmiyor. Sabahları aç karnına içilen bir yemek kaşığı zeytinyağı birçok hastalığa karşı koruyor.
Kanser, çağımızın en büyük sorunlarından biri olarak ön sıralarda yer alıyor. Onlarca farklı türü olan kanser, erken teşhis edildiğinde umut verici tedaviler yapılabiliyor. Kanser hastaları süreç boyunca birçok konuda dikkatli davranmalı. Uzmanlar, hastalığın zararlı etkilerinden korunmak ve kanserle mücadele edebilmek için yemek içme düzenine ekstra dikkat ettiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Daha sağlıklı olmak için beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme düzeninde meyve ve sebzelere ağırlık vermek çok daha zinde ve sağlıklı olmamızı sağlıyor. En faydalı meyveler arasında bulunan narın da sağlığa karşı öyle etkileri var ki duyanları şaşırtıyor. Günde sadece bir bardak nar suyu içmenin faydaları saymakla bitmiyor.
Kiraz, yaz meyveleri denilince ilk akla gelenler arasında bulunuyor. Oldukça lezzetli olan kiraz herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Kirazın lezzetinin yanı sıra faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar sağlık için her gün bir avuç kiraz tüketilmesini öneriyor.
Bağışıklık sistemi hakkında genel bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Vücudu hastalıklara karşı koruyan ve dengede tutan bağışıklık sistemi güçlü olduğunda siz de genel olarak sağlıklı olursunuz. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için genel olarak vitamin takviyesi tercih ediliyor. Peki, besinler bağışıklık sistemini güçlendirebilir mi? Hastalıkları önlemek ve sağlıklı kalmak için ne yememiz gerektiğine bakıyoruz.
Kivinin sayısız bir sürü faydası bulunuyor. Hem lezzetli tadıyla hem de faydalarıyla bilinen kivinin çayının da oldukça faydası olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle kafelerde sıklıkla tüketilen kivi çayının özelliklerini duyunca evinizden ayırmak istemeyeceksiniz. Aşağıda yer alan tarif ile evde doğal kivi çayınızı kolayca yapabilirsiniz.
Kanser en yaygın hastalıklar arasında üst sırada bulunuyor. Her geçen gün kanser vakalarında artış meydana geliyor. Kanserin tam olarak neden oluştuğu tam olarak bilinemese de kansere neden olan birçok etken bulunuyor. Bu etkenler arasında yer alan yanlış beslenme kansere yakalanma riskini oldukça arttırıyor. Kanser riskini azaltmak için tüketilen gıdalara dikkat etmek gerekiyor.
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar özellikle mevsim geçişlerinde sıklıkla görülür. Bulaşıcı olan bu hastalıklardan korunmanın yolu, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. İşte bağışıklık sistemini güçlendirmenin 7 yolu...
Koronavirüs ve soğuk havalar nedeniyle bağışıklığımız gücünü kaybedebiliyor. Bağışıklığı kuvvetlendirmek adına daha sağlıklı beslenmek gerekiyor. Özellikle yemeklerde, salatalarda sıklıkla kullanılan soğan ve sarımsak bağışıklığınızı güçlendirip korumada oldukça önemli rol oynuyor.
Mikroplara karşı savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa hastalığa yakalanma ihtimaliniz o kadar azalır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek sizin elinizde! Vücudunuzdaki bu koruyucu kalkanı güçlendirmenin yolu ise boğazdan geçiyor. İşte hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren ve koruyan besinler...
Soğuk algınlığı, halsizlik ya da vücudunuzda ağrı hissettiğinizde öncelikle doğal tedavi yöntemlerine başvurursunuz. Kimi zaman bir bitki çayı kimi zaman da uçucu bitkisel bir yağ imdadınıza yetişir. Bu gıdalar vücut direncini artırarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Peki, hasta olduğunuzda sizlere yardımcı olacak virüs savar tarifleri biliyor musunuz?
Kış aylarının gelmesiyle başta soğuk algınlığı olmak üzere bazı hastalıklara yakalanmamak için önlemler alırız. Özellikle bağışıklık güçlendirici gıda ve takviyeler hastalıkları önlemede yardımcı olabilir. Peki bağışıklığı güçlendirici tüm gıdaların tek bir yemekte toplanabileceğini düşündünüz mü? İşte kış sebzeli, tavuklu ve şehriyeli hem doyurucu hem bağışıklığı artırıcı atom çorba tarifi!
C vitamini deposu soğan ve sarımsak bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Baklagiller familyasına ait olan keçiboynuzunu yemeninin birçok faydası bulunmaktadır. Yüksek besin değerleri bulunan keçiboynuzu hem dünyada hem de ülkemizde sağlıklı beslenenler ve kilo vermek isteyenler tarafından oldukça tercih edilmektedir. Özellikle kış aylarında vücut direncinizi korumak adına mutlaka tüketmeniz gereken keçiboynuzunun bilinmeyen faydaları...
Özellikle kışın düşen bağışıklıklar nedeniyle dışarıdan bol vitaminli besin takviyesi yapmak hastalıklara karşı koruyor. Her sabah içeceğiniz zencefil shot ile hem bağışıklığınızı koruyup hem de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Zencefil shot faydaları ve tarifi için haberi okuyabilirsiniz.
TÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydan Ercan: - "Yağdan, şekerden ve enerji değeri açısından yüksek ancak vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerinden düşük, çok rafine edilmiş besinlerin tüketilmesi hastalıklara kapı aralıyor"
Gerek dünyada gerekse ülkemizde Covid-19 enfeksiyonu ile mücadele tüm hızıyla devam ederken, virüs ise doğası gereği mutasyona uğrayarak çeşitli alfabe harfleri ile karşımıza yenilenmiş olarak geliyor.
Covid-19’un çok yüksek bulaş özelliğine sahip olan ve bu nedenle hızla yaygınlaşan Omicron varyantına karşı güçlü bağışıklık sistemi kilit rol oynuyor. Uzmanlar aşılı ve güçlü bağışıklık sistemine sahip olanların Omicron’u hafif belirtilerle atlatabildiğini belirtiyor. Aşısız, eksik aşılı, kronik hastalığı olan ya da bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ise ağır geçirebildiğine dikkat çekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 8 etkili yoluyla kendinizi hastalıklara karşı koruyabilirsiniz.
Soğuk kış aylarında, hastalıklara karşı vücudunuzda koruyucu kalkan görevi gören bağışıklık sisteminize daha fazla özen göstermeli ve güçlenmesi için besin takviyesinde bulunmalısınız. Vücudumuzda savaşçı hücrelerden oluşmuş bir savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminde hayatta kalmak için patojenleri tanıyan ve onları etkisizleştiren bazı mekanizmalar gelişmiştir.
TÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk: - "Uykusuz kaldığımız zaman virüslerle mücadele eden bağışıklık sistemimiz uygun şekilde mücadele edemez ve savaşamaz. Bu durum hastalığın ağırlaşmasına neden olabilir"
Havalar soğudukça insan bedeninin işleyişi yavaşlamaya başlıyor. Bu sayede vücut soğuk havayla mücadele etmeyi başarıyor. Ancak yavaşlayan metabolizma, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve hastalıklara kapı açılmasına sebep olabiliyor. İşte bu yazımızda bağışıklık sisteminizi güçlendirerek bedeninizi kış günlerine hazırlamanıza yardımcı olacak tüyolardan bahsedeceğiz.
Bağışıklığı artırmak için neler yapılması gerektiğini soranlara önerilerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gözde Yapıcı, kışın bağışıklığı artırmanın en önemli yönteminin sebze ve meyve tüketimine bağlı olduğunu söyledi. Yapıcı, “Kışın bağışıklığı artırmak için meyve ve sebzeleri ölçülü tüketmek önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesini önermektedir” dedi.
Bağışıklığın güçlenmesi için; meyve ve sebzeyi hasat yapıldığı zamanda tüketmek gerekir. Peki sonbahar mevsimini karşıladığımız şu günlerde hangi meyve ve sebzeler tüketilmeli? Sizin için araştırdık.
Bir grup bilim insanı tarafından Kovid-19 aşıları Pfizer-BioNTech ve Moderna'nın tahmin edilenden çok daha uzun süre koruma sağlayabileceği iddia edildi. Yapılan yeni çalışmanın ayrıca bu iki mRNA aşısının, aşı etkinliğini azalttığı söylenen "beta varyantı" da dahil olmak üzere, Kovid-19'un üç varyantına karşı etkili olan yüksek düzeyde nötralize edici antikorlar ürettiğini gösterdiği belirtildi.
Uyanmak ve güne hazırlanmak için güzel, sıcak bir banyo gibisi yok ancak alınan duş, yanlış yöntemle alınıyorsa hiçbir fayda sağlamıyor. Araştırmaya göre ise yıllardır yanlış duş alınıyor.
Güçlü bir bağışıklık, dengeli ve sağlıklı beslenme ile oluşur. Sebze ve meyveleri olgunlaştığı zamanda taze olarak tüketmek ve bol su içmek sağlıklı olmanın temel kurallarındandır. Peki sağlıklı beslenmek için Haziran ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?
Vücudun farklı bölgelerinde bulunan refleks noktalarına basınç uygulanarak organ ve sistemlerin tedavi edildiği refleksoloji, farklı hastalıklar için uygulanabilir. Vücudun kendini iyileştirme özelliğini ortaya çıkarmayı amaçlayan refleksoloji masaj yapılarak uygulanır. Yan tedavi olarak ana tedavileri destekleyici özelliği sebebiyle tercih edilen refleksoloji masajı her yaş grubuna yapılabilir. Refleksoloji hangi hastalıkların tedavilerinde kullanılır?
Koronavirüs salgının daha devam ettiği bu dönemde bağışıklık sisteminin güçlü olması birçok hastalıkla savaşmak için en etkili yöntem olarak biliniyor. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar için de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor.
Su ve sabun temizlik açısından bulaşıcı hastalıklardan korunmada en önemli yardımcılarımız. Ancak su yalnızca temizlik açısından değil vücudumuzdaki etkileri ile de bizler için koruyucu kalkan görevini üstleniyor. Bu etki için de su tüketimini aksatmamak önem taşıyor.
Vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan savunma mekanizması bağışıklık sistemimizdir. Mevsim geçişlerinde bulaşıcı hastalıklara karşı korunmak, yaygın mikrop olan alanlardan en az etki ile çıkmak için bu güçlü savunma sistemine ihtiyacımız vardır.
Koronavirüsü mutasyonlarını araştıran ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden Andrew Redd müjdeli haberi verdi. Redd, yaptıkları araştırmada korkulanın aksine bağışıklık sisteminin mutasyonlu virüsü tanıdığını ve mücadele ettiğini gösterdiğini söyledi.
Erciyes Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, toplumun yüzde 50'sinin kitle bağışıklığı kazandığını söyleyebiliriz açıklamasını yaptı.
Yaşam fonksiyonlarının düzenlenmesine önemli bir rol üstlenen su, oksijenden sonra en önemli ihtiyacımız. Vücutta sıvı üretimi, vücut ısısın düzenlenmesi, atıkların vücuttan atılması, besin emilimi ve eklem kayganlığı gibi birçok işlevin yerine getirilmesini sağlayan su tüketimi içerdiği minerallerle de hayati önem taşır.
Covid-19 pandemisi, dünyayı olduğu gibi ülkemizi de derinden etkiledi. Bu zorlu süreçte 1 yılı geride bırakırken uzmanlar pandeminin en çok etkilenenlerinden yaşlılara dikkat çekti. Yılın büyük çoğunluğunu evde karantinada geçiren yaşlılar fiziksel olduğu kadar psikolojik açıdan da sorun yaşadı.
Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, koronavirüse karşı savaş açan vücudun bağışıklık sistemini kontrolden çıkaran sitokin fırtınasını ölçen ve erken önlem alınmasını sağlayan 'biyosensör metodu' geliştirdi. Sistemle ilgili 4 aylık yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Lütfi Yola, 'biyosensör metodu' sistemi ile birlikte koronavirüste erken teşhis durumunun mümkün olduğunu söyledi.
Covid-19 pandemisinden korunmada bağışıklığı güçlendirmek için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğine hemen her fırsatta dikkat çekiliyor. Güçlü bağışıklık sisteminin önemi herkes tarafından bilinse de hemen her gün yapılan hatalar buna engel oluyor.
Koronavirüs pandemisinde bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek büyük önem taşıyor. Bu noktada uykusuzluk sorununun aşılması da olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. İyi bir gece uykusunun bağışıklık güçlendirmede önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, uykusuzluk sorununun aşılması için önerilerde bulundu.
Covid-19'a karşı vücudu destekleyen ve hastalığın daha kısa sürede atlatılmasını sağlayan çinko ile ilgili yapılan araştırmalara dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, çinkonun bağışıklık için önemli bir element. olduğunu söyledi.
Covid-19'dan korunma ve vücuttan tamamen atma noktasında maske-mesafe-temizlik kuralları kadar sağlıklı beslenme ve güçlü bağışıklığa sahip olmak da önem taşıyor. Hastalığa yakalanmamak kadar Covid-19 enfeksiyonunu atlatanların da dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor.
Koronavirüs salgını sürecinde insanlar bağışıklık sistemlerini güçlendirecek olan tedavi yöntemlerine de dikkat ediyor. Bu doğrultuda glutatyon tedavisi nedir sorusunun yanıtı araştırılıyor. Peki, glutatyon tedavisi bağışıklığı güçlendirir mi? Dr. Sevgi Ekiyor bağışıklığı güçlendiren bu tedavi hakkında bilgiler verdi. İşte glutatyon tedavisi faydaları...
Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu destekleyen C vitamini, vücudun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminler arasında yer alıyor. Vücutta üretilemediğinden dışarıdan takviye olarak almak gereken C vitamini, en büyük antioksidan kaynaklarımızdan da biri.
Pandemi döneminde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu bağışıklık sistemini kuvvetlendiren 14 kural olduğunu belirten Diyetisyen Ramle Duzcan, “Bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için makro ve mikro besin ögelerini barındıran sağlıklı, antioksidan değeri yüksek, renk renk beslenebileceğiniz yeterli ve dengeli tabaklar çok büyük önem taşıyor” dedi.
Bilim insanlarının 65 yaş üzerindekilere yönelik Covid-19 riskiyle ilgili uyarılarında kronik hastalıkların yanı sıra bu grubun bağışıklık sisteminin zayıflığı da önemli rol oynuyor. Bağışıklık sistemimiz nasıl zayıflıyor ve güçlendirmek için neler yapılabilir?
Koronavirüsün yayılımını hızla arttırması nedeniyle vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren ürünlere de ilgi arttı. Vatandaşların bitkisel çözüm olarak tercih ettikleri ürünlerin başında yer yüzünün en güçlü antibiyotiklerinden olan ve kilogramı 250 liradan satılan 'udi hindi' yer almaya başladı.
Bağışıklık sisteminin merkezi parçalarından lökositler, kişiyi hastalıklara karşı korur ve vücudun var olan hastalıklarla savaşmasını sağlar. Hayati önem taşıyan bu yapıların, yabancı hücrelerle savaşabilmesi için belli miktarlarda bulunması gerekir.
Bağışıklık sistemini inceleyen bir bilim dalı olan immünoloji nedir? İmmünoloji tam olarak hangi hastalıklara bakar? Tüm bu soruların yanıtlarını öğrenmek için yazımızı mutlaka okumalısınız.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçiren kişilerin virüse karşı kazandıkları bağışıklığın 8 ay sürebileceği saptandı.
Havaların soğumasıyla artan koronavirüs vakalarının yanı sıra mevsimsel hastalıklardan korunmanın da güçlü bağışıkla sağlanabileceğini söyleyen Diyetisyen Aybüke Hallaç, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için neler yapmamız gerektiğini anlattı.
Koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana virüsün bağışıklık sistemi ve hücreleri insanlar tarafından merak ediliyor. Bu hücrelerden lenfosit olarak da adlandırılan T hücreleri sıkça araştırmalara konu oluyor. Öyleyse, T hücresi nedir, ne işe yarar? Koronavirüse karşı etkili mi? İşlevi nedir?
Covid-19 pandemisine kış aylarının gelmesiyle birlikte grip de eklenince güçlü bağışıklık için özen göstermek kaçınılmaz oldu. Koruyucu kalkanımız olan bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sağlıklı yaşam tarzını benimsememiz gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, yapmamız gerekenleri anlattı. Dengeli beslenme, düzenli ve kaliteli uykunun yanı sıra egzersizin de hayata katılması gerektiğini söyleyen Ozman, bağışıklık sistemini güçlendirmek için 9 kurala dikkat çekti
Koronavirüse yakalanma korkusunu doğanın fayda sağlayan bitkileri ile geride bırakan birçok kişi, bağışıklığını güçlendirirken bir yandan da bitkilerin vücuda sağladığı diğer faydalarla daha zinde hissediyor. Tercihler arasında Ege bölgesine özgü şifalı otların da yer aldığı listede bakın hangi bitkiler yer alıyor.