Cümlelerde cümle ögelerini ve kelimeleri birbirine bağlayan çekimsiz sözcüklere bağlaç denir. Bağlaçların yazımı zaman zaman karışıklık yaratabilir, bu nedenle bağlaçların yazımıyla ilgili belli kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar, yazımın doğruluğunu sağlamak için önemlidir. Peki, bağlaç olan ki nasıl yazılır?
Bağlaç olan -de, -da ve bulunma durumu eki görevini üstlenen -de, -da birbiriyle karıştırılan ögelerdendir. TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki güncel veriler ise iki ayrı görevde kullanılan bu ögelerin nasıl yazıldığının öğrenilmesini mümkün kılar. Dolayısıyla pek de ifadesinin doğru kullanımı açıklanırken ilgili sözcük öbeğinin ikinci ögesinin ne tür bir kelime olduğu mutlaka öne çıkarılmalıdır.
Dilimizde de ve da ögelerinin bağlaç veya son ek olarak kullanıldığı durumlar mevcuttur. Dolayısıyla bağlaç olan de, da ögeleri başlı başına bir sözcük olarak kullanılırken bulunma durumu eki olan -de, -da kendisinden önce gelen sözcüğe bitişik olarak yazılır. Bu noktada yazılı dilde hatalı olarak kullanıldığı durumlara rastlanan "bunu da" sözcük öbeğinin TDK onaylı yazılışı da merak edilmektedir.
Türkçe kelime sayısı bakımından çok zengin bir hazine gibidir. Çok fazla kelimenin bulunması, bazı sözcüklerin yazımında sıklıkla hata yapılmasına neden olabilir. Bu hatalar sonucunda da ortaya yazım kuralına aykırı kelime ya da cümleler çıkar. Yazı kalitesini etkileyen hataların olmaması için dil kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Sıklıkla yanlış yazılan kelimelerden biri sizler de sözcüğüdür. Peki, sizler de nasıl yazılır, TDK’a göre doğru yazılışı nedir?
Sen sözcüğü Türkçede zamir olarak kullanılırken de, da kelimeleri ise bağlaç görevi üstlenebilir. Yani senin de ifadesinin ayrı mı bitişik mi yazıldığını merak eden kişilere sunulması gereken temel bilgi bu öbekteki de kelimesinin türüdür. Bu konuda açıklama yapılmasıyla birlikte senin de ifadesinin Türkçe yazım kuralları ihlal edilmeden kullanılması kolaylaşır. Buna ek olarak senin de ifadesini içeren cümle örneklerinin sıralanması da incelenen kelimelerin doğru kullanımının görülmesini sağlar.
İletişimde en fazla yaşanan sorunlardan biri yazım hatalarına dikkat edilmemesidir. Yazılı iletişimde sırasında yapılan yazım yanlışları kişinin karşısındaki kişilere karşı eksi puan almasına neden olabilir. Hem oluşan bu kötü intibayı engellemek hem de dilimizi korumak için kullanılan kelimelerin yazım kurallarına dikkat etmemiz gerekir.
Türkçede cümle ögeleri içerisinde kullanılan, farklı görevlere sahip pek çok öge bulunur. İsimler, sıfatlar, zarflar, bağlaçlar, edatlar ve cümle dışı unsurlar bulundukları görev ve anlam dâhilinde cümlelerin anlamlarını ve yapılarını doğrudan etkilerler. Bu unsurlardan bazıları cümle içinde tek başlarına bir anlam ifade ederken bazıları da tek başına bir anlam ifade etmez. Peki, ilgeç nedir ve ilgeçler cümle içinde nasıl kullanılır?
Türk dilinde bağlaçlar, bireylerin fikirlerini daha iyi iletmelerini ve konuşma ve yazma becerilerinde daha iyi bir anlam yaratmalarını sağlar. Dolayısıyla bağlaçların doğru şekilde kullanımını öğrenmek önemlidir. Özellikle de/da yazımı sıklıkla karıştırılır. Bunun nedeni hem bulunma durumu eki olarak kullanılan ekin hem de bağlaç olarak kullanılan "da" yazımının karıştırılmasıdır. Peki, hem de kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Dil, duygu ve düşünceyi ifade etmeye yarayan ögeler topluluğudur. Türkçe, dil sisteminde çeşitli ögeler ve ekler barındırır. Bu ögeler ve eklerin bazıları aynı gibi görünseler geldikleri sözcüklere kattıkları işlevleri farklıdır. Türkçede ögeler ve eklerin doğru ve kuralına uygun kullanımı oldukça önemlidir. Sıkça karıştırılan durumlardan birisi de bağlaç olan ve ek olan /da/ yazımıdır. Peki, bağlaç olan da nasıl yazılır ve nasıl ayırt edilir?
Cümleleri, cümle ögelerini ve kelimeleri birbirine bağlayan, çekimsiz sözcüklere bağlaç denir. Bağlaçların yazımı bazen kafa karışıklığı yaratabilir. Bu yüzden bağlaçların yazımıyla ilgili istisnalar dışında bazı kurallar vardır. Peki, bağlaç olan ki nasıl yazılır?