Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, polen alerjisinin özellikle bahar aylarında havaların ısınmasıyla ortaya çıkan polenlerin tetiklediği mevsimsel bir alerji türü olduğunu belirterek, “Özellikle sabah erken ve öğlen saatlerinde dışarıya çıkmayalım. Spor ve yürüyüş faaliyetlerinde mümkünse kapalı alanları tercih edelim” dedi.
Son günlerde Afrika ve Arabistan çöllerinden rüzgar ile taşınan tozun ülke üzerindeki hava kalitesinin yanı sıra insan sağlığını da etkilediğini ifade eden Dr. Ferit Özen, “Bu maddeler hava yollarına girdiklerinde nefes darlığı, öksürük ve tıkanmadan ziyade akciğer tahribatlarına da yol açar” dedi.
Havaların ısınması ve doğanın yeniden canlanışıyla birlikte, bahar mevsimi pek çok kişi için neşe kaynağı olurken, aynı zamanda bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu, bu dönemde en sık rastlanan sağlık sorunlarının başında alerjik reaksiyonların geldiğini kaydetti.
Vatandaşlar son günlerde gözlerde kızarıklık, burunda tıkanıklık, öksürük ve hapşırma şikayetleriyle hastanelerin yolunu tuttu. Özellikle vatandaşlar grip olduklarını ve hastalığın uzun süre geçmediğinden şikayetçi. Uzman isimler vatandaşların grip diye adlandırdıklarının bahar alerjisi olduğunu ifade etti. Maske kullanılmasına dikkat çeken uzman isimler, kronik hastaların mayıs ortalarına kadar ilaç tedavisi alması gerektiğinin altını çizdi.
Bahar aylarında ağaçların yeşillenmesi ve çiçeklerin açması ile polenlerin yaygınlaşıp havada uçuşması özellikle alerjik bünyeli kişilerde birçok soruna yol açıyor. Gözlerde kızarma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, geniz akıntısı, boğazda gıcık hissi, öksürük hatta nefes darlığı ile kendini gösteren şikayetler çoğu zaman üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılabiliyor.
Hikayeleri severiz çünkü her hikaye başka başka şeyler anlatır. Hikayesi olan simgelerin örneğin marteniçkanın ne olduğuna dair çoğu insanın bir fikri olmayabilir. Marteniçka, 1 Mart ile beraber gündeme gelen bir simgedir. Yeni bir aya farklı kültürlerin simgelerinden bahsederek giriş yapalım. Marteniçka, baharın gelişini müjdeler. Marteniçka bir tür bilekliktir. Ancak marteniçkayı öyle pazarlarda yada avmlerde bulamazsınız. İşte ismiyle de merak kabartan marteniçkaya dair detaylı bilgiler!
Çocuklardaki bahar alerjisinin soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, bahar alerjisi belirtilerini anlattı. Bahar alerjisi ve soğuk algınlığının farkları anlatan Dr. Mesut Arslan, belirtilerin 3 haftadan uzun sürmesi durumunda bahar alerjisinden şüphelenilmesi gerektiğini söyledi. İşte detaylar...
Covid-19 pandemisinin devam ettiği bahar aylarında yeni hastalıklar kapıyı çalmaya hazırlanıyor. Ani ısı değişimlerine yağmur, rüzgar, polen gibi faktörlerin de eklenmesiyle vücut direncinin azaldığı bahar aylarında bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bu da özellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından alerjik astıma kadar pek çok hastalığı tetikliyor.
Mevsimler Dünya'nın kendi dönüşünün, Güneş'in etrafında döndüğü yörünge ile aynı hizada dönmemesinden kaynaklanırlar.
Göz alerjisi vakalarının bahar aylarında artış gösterdiğini söyleyen Op. Dr. Olcayto Çelik, havalar ısınırken günlerinizin kabusa dönüşmemesi için hangi tedbirleri almanız gerektiğini anlattı. İşte göz alerjisi ile ilgili bilgiler...
Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. İbrahim Çelik, son dönemde ortaya çıkan nefes darlığı ve öksürük gibi belirtilerin yalnızca koronavirüs değil bahar alerjisi nedeniyle de olabileceğini söyledi. Alerjiyle koronavirüsün karıştırılmaması gerektiğini, aralarındaki tek farkın ateş belirtisi olduğunu vurgulayan Çelik, "Nefes darlığı, öksürük ve ateş varsa o zaman 184 Koronavirüs Danışma Hattı'nı arayarak bilgi alabilirsiniz" dedi.
Polenler, alerjik kişilerde, ani gelişen tekrarlayıcı hapşırıklar, burun akıntısı veya tıkanması, burun ve damakta kaşıntı ve geniz akıntısı gibi belirtiler gösterebiliyor. Bazı kişilerde ise astım şeklinde görülebiliyor. Bu tip alerjilerin ilkbahar döneminde sık görüldüğü düşünülse de sonbahar aylarında da sıkça yaşanıyor. Peki, alerjilerden korunmak için neler yapmak gerekiyor? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mübeccel Akman, sonbahar mevsiminde görülen alerjiler hakkında açıklama yaptı.
Bahar aylarının gelişini hepimiz dört gözle beklesek de kimilerimiz için bu aylar sıkıntılı geçebiliyor. Bahar aylarıyla birlikte başlayan polen alerjileri; gözlerde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve nefes almada güçlük ile kendini hissettiriyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Akın, bahar alerjisinden korunmak için deri testinin şart olduğunu söyleyerek, “Şikayetleri bir haftadan uzun süren hastalar, mutlaka uzmana danışıp, hastalığın kökeninde alerjik bir sorun olup olmadığını öğrensinler” dedi.
Çocuk İmmünoloji, Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay: - "Çocuklarda, özellikle bahar aylarında tekrarlayan hapşırmalar, burun tıkanmaları, burun kaşınmaları, geniz akıntıları, nefes darlığı, öksürükler ya da gözde sulanma ve kaşınma oluyorsa aklımıza bahar alerjisi gelmelidir" - "Öncelikle ciltten alerji testi gerçekleştirilmelidir. Fazla sayıda alerjisi olan çocuklara, aşı tedavisi düşünülüyorsa moleküler alerji testi yapılmalıdır" - "Çocuklar hava sıcakken dışarıya çıkıyorsa güneş gözlüğü takmalı. Eve geldiklerine kıyafetleri değiştirilmeli ve duş almalılar. Ayrıca, bahar ayında çamaşırların balkonda kurutulmaması gerekiyor çünkü polenler çamaşırlara yapışabiliyor. Evlerin havalandırılmasının ise sıcak saatlerde değil gün battıktan sonra yapılmasında fayda var"
Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Muşabak: - "Alerji, polen duyarlılığı varsa genellikle polenlerin yoğunluğunun artışıyla hapşırma, burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşınma, sulanma ve şişme gibi birtakım belirtilerle ortaya çıkabiliyor" - "Bazı hastalar sık hastalandıklarını, antibiyotik kullanmalarına rağmen iyileşemediklerini söylüyor. Bu durumda iki şeyin akla gelmesi gerekiyor, bağışıklık yetmezliğiyle ilgili bir problem ya da alerjik bir durum var"
Baharın geldiğinin habercilerinden biri de polenler. Ağırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor. Uzmanlar ortaya çıkan alerjilerin doğru ve zamanında tedavi edilmediği takdirde kronik hale gelebileceğini ve daha ciddi hastalıklara dönüşebileceğini belirtti. İşte bahar alerjisine karşı alınabilecek önlemler...
Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yaşanan alerjiler, hayatı inanılmaz derecede rahatsız edici bir hale getirebilir. Neyse ki alerjiden muzdarip olanlar için doğal çözümler imdada yetişiyor.
Bahar ayları havadaki polenlerin en yoğun olduğu dönemdir. Bu dönemde çocuk ve yetişkinlerde en sık görülen alerjik belirtiler nelerdir? Alerjiden korunmak mümkün müdür? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, açıkladı!
İÜ Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çolakoğlu: - "Bahar alerjisi tedavisinde 3 prensip vardır. Alerjenden kaçınma, şikayetleri giderecek ilaçlar kullanma ve alerjiye sebep olan polenin türüne göre 'immünoterapi' denilen aşı tedavisi birlikte uygulanmalıdır. Aşı tedavisi 3 ila 5 yıl süreyle uygulandığı zaman hastalık tamamen yok olur yani hastalığın bozuk olan mekanizması düzelir" - "Alerjik nezlesi varsa ve tedavi olmazsa özellikle aşı tedavisi olmazsa ileride astıma dönme ihtimali çok yüksek. Ama alerjik nezlesi varken bir aşı tedavisi yapılırsa astım oluşumu önlenebilir. İhmal edilmemesi lazım"
Kronik bahar alerjisinden şikayetçi misiniz? Her bahar burun akıntısı, gözde yaşarma, ciltte kızarıklık gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Baharı işkenceye dönüştüren bu tür rahatsızlıklar için kolaylıkla uygulanabilen püf noktaları ile bahar alerjisi dönemini atlatmak mümkün. Peki bahar alerjisine ne iyi gelir ve bahar alerjisinden nasıl korunulur?
Uzman Dr. Ali Rıza Kanra, bahar aylarında burun akıntı veya tıkanıklığı (rinit) nedeniyle doktora başvuran çocuklarınyarısının alerjik nezle olduğunu belirtti.
Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji, Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Turgut Özer, bahar alerjisine karşı uyardı.
Bahar aylarının yaşandığı şu günlerde en büyük sorunlardan biri de alerjik göz rahatsızlıkları…
Uzmanlar, ilkbaharın gelişiyle birlikte ortaya çıkan polen alerjisine karşı vatandaşları uyardı.
Bronşial astım, öksürük, balgam çıkarmada zorluk, nefes darlığı ve nöbetleri ve hışırtılı solunum ile karakterize bir solunum yolu hastalığıdır. Bronşial astma ve alerjik rinit genellikle beraber görülmektedir. Özellikle alerjik rinit ilkbaharla birlikte daha çok karşımıza çıkmaktadır.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bahar mevsiminde astım ve alerjik hastalıkların daha çok ortaya çıktığına dikkat çekerek, havaların ısınması, atmosfer basıncındaki değişiklikler, havadaki nem miktarında farklılıklar ve havaya karışan bitkilere ait polenlerin bunda önemli rolü bulunduğunu bildirdi.
Bursa Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, bahar ayına girdiğimiz şu günlerde aniden artan ve düşen hava sıcaklıkları konusunda vatandaşları uyardı. Ayyıldız, sıcaklığın ani çıkıp inmesinin virüslere hassasiyeti artırdığını ve vücut direncinin düşmesine yol açtığını belirterek, bu durumun üst solunum yolları hastalıklarına da zemin hazırladığına dikkat çekti.