Güneşli havalar iyiden iyiye kendini gösteriyor. Peki ama bu yorgunluk ve halsizlik neden? Bahar yorgunluğuna dair bilinmesi gerekenleri anlatan Dr. Öğr. Üyesi ve Uzman Psikolog Nesrin Duman, en çok da kadınlarda görüldüğünü belirtti.
Kış mevsiminin yerini bahara bıraktığı bugünlerde doğadaki canlılığın aksine kendinizi yorgun ve halsiz hissediyor, dikkatinizi toplamakta zorlanıyorsanız bahar yorgunluğunun etkisinde olabilirsiniz. Soğuk ve yıpratıcı kış günleri geride kalıp bahar mevsimine girerken hem ısının hem de nem oranının değişmesi birçok kişide ‘bahar yorgunluğu’ olarak adlandırılan halsizlik, yorgunluk, depresif ruh hali, sürekli uyuma isteği ve dikkatini toplayamama gibi sorunlara neden olabiliyor.
Mevsim geçişiyle birlikte vücudun ısı, ışık ve nem oranına adapte olmaya çalışması bahar yorgunluğuna neden oluyor. Kış boyunca daha az harekete alışan vücudumuzda bu değişimler yorgunluk, huzursuzluk ve uyku haline sebep oluyor. Ancak bahar yorgunluğu önlenemez bir problem olmadığından sorun teşkil etmiyor.
Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak, bahar yorgunluğu çekmemek için sabahları aç karna bir kaşık zeytinyağı tüketilmesini tavsiye etti.
Bahar kapımızı çaldı ve içeri girmesine çok sevindik. Kabul edelim, kış mevsiminde ara sıra yıkılmalar oldu ama bahar güneşinin yükselişiyle endişelerimiz hafifliyor. Güneşten gelen D vitamini ruh halimizin değişerek kendimizi daha heyecanlı, daha mutlu ve enerjik hissetmemizi sağlıyor. Ancak bu tablo hepimiz için geçerli olamayabiliyor. Bazılarımızda ise canlanan doğaya inat yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, uyuşma, baş ve boğaz ağrısı, kas ağrısı ile uykuya yatkınlık gibi sorunlar geliyor.
Soğuk havaların yerini bıraktığı güneşli bahar günlerine rağmen kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Uyku isteği, dikkat eksikliği veya eklem ağrıları gibi yakınmalarınız var mı? Yanıtınız ‘evet’ ise bu şikayetlerinizin nedeni ‘bahar yorgunluğu’ olabilir!
Çocuk İmmünoloji, Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay: - "Çocuklarda, özellikle bahar aylarında tekrarlayan hapşırmalar, burun tıkanmaları, burun kaşınmaları, geniz akıntıları, nefes darlığı, öksürükler ya da gözde sulanma ve kaşınma oluyorsa aklımıza bahar alerjisi gelmelidir" - "Öncelikle ciltten alerji testi gerçekleştirilmelidir. Fazla sayıda alerjisi olan çocuklara, aşı tedavisi düşünülüyorsa moleküler alerji testi yapılmalıdır" - "Çocuklar hava sıcakken dışarıya çıkıyorsa güneş gözlüğü takmalı. Eve geldiklerine kıyafetleri değiştirilmeli ve duş almalılar. Ayrıca, bahar ayında çamaşırların balkonda kurutulmaması gerekiyor çünkü polenler çamaşırlara yapışabiliyor. Evlerin havalandırılmasının ise sıcak saatlerde değil gün battıktan sonra yapılmasında fayda var"
Bahar aylarına geçiş pek çok insan için mutluluk kaynağı olurken, bahar yorgunluğu olarak adlandırılan adaptasyon süreci yaşam kalitesini düşürebilir. Uyku hali, ağrılar, halsizlik ve depresif ruh hali şikayetleri bahar yorgunluğunun habercisidir. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, bahar aylarında sağlıklı beslenme konusunda bilgi verdi.
Baharın gelmesiyle canlanan doğaya inat, pek çok insan yorgunluk hissediyor.
Baharın gelmesiyle doğa canlanırken pek çoğumuz bu uyanışa eşlik edecek enerjiyi içimizde bulamayabiliyoruz. Erken yatıp uyusak bile sabah uykumuzu alamamış gibi uyanıyor, gün boyu uykulu hatta kolumuzu bile kıpırdatamayacak kadar güçsüz hissedebiliyoruz. Bahar yorgunluğu tam da halsizlik, uykuya meyil ve depresif ruh hali gibi belirtilerle gösteriyor kendini.
Bahar yorgunluğuyla başa çıkmanın en önemli yolunun iyi ve dengeli beslenme.
Mevsim değişikliklerinin vücudu etkilediğini ifade eden Uzm. Dr. Füsun Fakılı, mevsim değişikliği olduğu aylarda yorgunluk, halsizlik, depresyon gibi şikayetlerin artığını kaydetti.
Bahar aylarında insan metabolizmasında oluşan değişiklikler beraberinde yorgunluğu da getiriyor. Acıbadem Hastanesi'nden Prof. Dr. Koptagel İlgün bahar yorgunluğunu bir hastalık olarak tanımlıyor ve önlem alınması gerektiğini söylüyor. Önlem alınmazsa bahar yorgunluğu kronikleşebiliyor.
Uzmanlar, kendisini 'bahar yorgunu' hissedenlere, yaşam tarzlarında ufak değişiklikler tavsiye ediyor. "
Uzmanlar, havaların ısınmasıyla metabolizmada oluşan değişikliklerin, yorgunluk, halsizlik, eklem ağrıları gibi şikayetleri de beraberinde getirdiğini belirtiyor.
Bursa il Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, havaların ısınmasıyla birlikte bitkinlik, güçsüzlük, enerji eksikliği, isteksizlik, uykusuzluk ve depresyon gibi belirtilerle ortaya çıkan bahar yorgunluğunun gerekli önlemler alınmadığı taktirde kronikleşebileceğini söyledi.
Bursa il Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, havaların ısınmasıyla birlikte bitkinlik, güçsüzlük, enerji eksikliği, isteksizlik, uykusuzluk ve depresyon gibi belirtilerle ortaya çıkan bahar yorgunluğunun gerekli önlemler alınmadığı taktirde kronikleşebileceğini söyledi.
Havaların ısınmasıyla birlikte metabolizmada oluşan değişiklikler, yorgunluk, halsizlik ve eklem ağrıları gibi şikayetleri de beraberinde getiriyor. Hava sıcaklarına bağlı olarak insan vücudunun dengesinde meydana gelen değişiklikler olumsuz durumlara yol açarken, bu durumdan kurtulmak basit birkaç önlemle mümkün olabiliyor.
Baharda yaşanan stresi azaltmak için özellikle B vitamini içeriği yüksek olan kepekli gıdaların tüketimini arttırmanın şart olduğuna değinen Nesrin Artan, "Kepekli gıdalar kilo kontrolü açısından da faydalıdır. Tokluk hissi verip midenin geç boşalmasını sağlar ve iştah kontrolünde yardımcıdır" dedi.