Geçtiğimiz günlerde İzmir'in Buca ilçesinde bir işletmede yediği kumpir sonrası zehirlenerek hastaneye kaldırılan kadın taburcu edilmesinin ardından evinde hayatını kaybetmişti. Yaşanan acı olayın ardından yapılan incelemelerde kadının yemek yediği iş yerinin ürünlerinde salmonella bakterisi olduğu ortaya çıktı. Fonksiyonel Tıp Ünitesi Hekimi Kerem Korkut, salmonella bakterisinin tehlikesine değinerek, "Bu bakteriye temasta ağır tablolar görülebilir" açıklamasında bulundu.
Pandemi sonrası herkesin gözü kulağı dünya çapında yapılan uyarılarda ve sağlıkla alakalı gelişmelerde. Özellikle yapılan bazı uyarılar, endişelerin artmasına neden oluyor. Son olarak yapılan bir araştırma da süper bakteri kriziyle ilgili tedirgin eden bir manzarayı gözler önüne serdi. Buna göre antibiyotiklere dirençli bakteriler tehlikeli derecede güçlenirken bilim insanları 2050 yılına kadar yaklaşık 40 milyon kişinin hiçbir ilaç fayda etmeyeceği için hayatını kaybedeceğini ileri sürdü.
Genel olarak E. coli ya da koli basili olarak bilinen Eschericia coli, memeli hayvanların kalın bağırsağında bulunan bakterilerden biridir. Hayatı tehdit eden hastalıklara sebep olan bu virüs kolay bir şekilde bulaştığı için salgınlara neden olur.
Dünya Sağlık Örgütü, ciddi enfeksiyonlara neden olan hipervirülan Klebsiella pneumoniae (hvKp) olarak bilinen süper bakterinin dünya çapında yayıldığı konusunda uyarılar yaptı. İlaca dirençli olan bu bakteri şu anda en az 16 ülkede bulunuyor. DSÖ bu bakterinin izlenmesi için ülkeleri harekete geçmeye çağırıyor.
1970'lerin hastalığı boğmaca maalesef geri döndü! Bundan 50 sene önce birçok ailenin hayatında olumsuzluğa yol açan, bebek ve çocuk ölümlerine neden olan boğmaca hastalığı Avrupa'da hortladı. Türkiye'de de kendisini gösteren bakteri hakkında Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan uyarı geldi. Öksürük nöbetlerini dikkate alın...
Her yıl yarım milyona yakın insan bu bakteriye yakalanarak ölüyor. Pseudomonas aeruginosa, dünyada en yaygın görülen ve ölümcül bakterilerden biridir. Dünya Sağlık Örgütü'nün en tehlikeli patojenler listesinde üst sıralarda yer alan bu bakteri jet yakıtından saf suya kadar birçok ortamda hayatta kalabilme yeteneğine sahip olmakla beraber özellikle hastane ortamlarında ölümcül enfeksiyonlara yol açabilmektedir.
Çoğunlukla alışveriş merkezlerinde (AVM) karşımıza çıkan el kurutma makineleri yeniden gündeme geldi. Temiz ellerimizdeki nemi alması için kullandığımız o makinelerin her birinin birer mikrop yuvası gibi olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmaların sonucu uzmanları bile şaşkına çevirirken el kurutma makinesinin altında tutulan jelin bakteri ve mantarla kaplandığı o görüntüler korkuttu.
ABD merkezli yapılan bir araştırma, "bakteriyel vampirizm" adı altında bazı ölümcül bakterilerin insan kanından beslendiği sonucuna ulaştı.
Uzman isim iyi yaşlanmak için sağlıklı beslenmenin çok önemli bir unsur olduğunu belirtti. Dr. Mosley, yaşlanma sürecini yavaşlatmanın ve hatta tersine çevirmenin yollarını araştıran dünyanın önde gelen bilim adamlarından bazılarıyla konuştu. Bu araştırmalar sonucunda genetiğin yaşlanmada nispeten küçük bir rol oynadığı ve yaşam tarzının çok daha önemli olduğu sonucuna vardı.
Uzmanlar yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerektiğini vurguluyor. Uyku vücudun en temel ihtiyaçları arasındadır. Fakat yapılan araştırmalar, az ya da fazla uykunun kalp krizi, ve felç riskini artırdığını ortaya koydu. Uzmanlar toplumda birçok kişinin uyku sırasında yaptığı bir hataya da değindi. İşte detaylar...
Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan Laura Barajas'ın hayatı pazardan aldığı bir balığı yemesi sonucunda tamamen değişti. Kendisine çiğ deniz ürünleri ve deniz suyunda bol miktarda bulunan ve tüketildiği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabilen bir bakteri olan Vibrio Vulnificus teşhisi konuldu. Balık yiyerek ölümcül bakteriye yakalanan kadının dört uzvu kesildi.
Eylül ayının gelmesiyle beraber yeni eğitim ve öğretim dönemi de başlamış oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Çelik Kuzaytepe, okul gibi kalabalık ortamlarda genellikle virüs ve bakterilerin sebep olduğu solunum yolu enfeksiyonlarının, mantar enfeksiyonlarının ve saç biti rahatsızlıklarının saptanabildiğini belirtti.
Prof. Dr. Canan Karatay dikkat çeken uyarılarda bulunuyor. Neredeyse her evde bulunan ve biz fark etmeden bakteri ve hastalık saçan o ürün için tehlikeyi dile getirdi. Karatay'ın uyarılarına göre mutfağınıza sokmamanız gereken o ürünü varsa sık sık yenilemelisiniz.
Yaz aylarında ferahlatıcı yiyecekler arayanların ilk tercihi olan dondurma küçükten büyüğe herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Birçok farklı çeşidi olan dondurmanın sağlık için büyük tehlike oluşturabildiği yeteri kadar bilinmiyor. Beslenme uzmanı marketten alınan dondurmalarda dikkat edilmesi gereken detayları paylaştı.
Buzdolabına konulan yiyecekleri daha uzun süre saklayabileceğimizi düşünsek de her yiyeceğin buzdolabına girmemesi gerekiyor. Bazı gıdalar buzdolabında bakteri oluşturarak adeta zehir deposuna dönüşüyor. İşte buzdolabına asla girmemesi gereken 5 yiyecek...
Uzun yaşamın sırrı çok eski zamanlardan itibaren araştırılan konular arasında bulunuyor. Daha uzun yaşamak için çeşitli yöntemler aranıyor. Bu konuda yapılan araştırmalar doğru beslenmenin yaşamı uzatabileceğini gösteriyor. Doktor Michael Mosley, insanların daha uzun yaşamasını sağlayabilecek gıdaları açıkladı.
Uyku vücudumuzun en temel ihtiyaçları arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda az ve fazla uykunun kalp krizi, felç riskini artırdığı öğrenildi. Sağlık için uykunun süresinin düzenlenmesinin yanı sıra nasıl uyuduğumuzda önem taşıyor. Uzmanlar toplumda birçok kişinin uyku sırasında yaptığı bir hatayı paylaşarak bu hatanın meydana getirdiği hastalıkları sıraladı.
Ciltte ortaya çıkan sivilce, siyah nokta ve gözenek sorunlarına neden olan birçok etken bulunuyor. Bu cilt sorunlarını ortadan kaldırmak için çeşitli yöntemler aranıyor. Evde fark etmeden yapılan bir hata tüm cilt sorunlarının oluşmasına neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar cildimize uygulamadığımız bir malzemenin tuvaletten daha fazla bakteri içerdiğini tespit etti.
Birleşik Krallık, İspanya ve ABD'den bir araştırma ekibinin çalışmasına göre küresel ısınmayla birlikte et yiyen bakterilerin kıyı şeridinde yoğunlaştığı ortaya çıktı. ABD kıyı şeridinde artış gösteren et yiyen bakterilerin yoğunlaşmasına bağlı olarak vibrio vulnificus enfeksiyonlarındaki vaka sayıları 8 kat arttı.
Prof. Dr. Canan Karatay sağlık konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. Karatay, ev hanımlarını uyararak mutfağa sokulmaması gereken, varsa sürekli yenilenmesi gerektiği o üründen bahsederek bakteri ve hastalık saçtığını dile getirdi.
Bilinçsizce kullanılan ilaçlar birçok yan etkiye sebep olabiliyor. Toplumda en ufak hastalıkta kullanılan antibiyotiklerin sağlık için oluşturduğu riskler hakkında uyarılarda bulunuluyor. Uzmanlar 5 yıl sonra artabilecek ölüm oranlarında antibiyotiğe karşı uyarıyor.
Çay, ülkemizde en sık içilen içecekler arasında yer alıyor. Özellikle kalabalık ortamlarda birleştirici bir özellik sunan çay, iş yerinde de sıklıkla içiliyor. Tiryakiler gün içerisinde çay içmeden duramıyor. İş yerinde ortak kullanılan eşyalar üzerine yapılan araştırmalara göre ofiste içilen çaylar sağlık için büyük risk oluşturabiliyor.
Piercing vücudun çeşitli bölgelerine yaptırılabiliyor. Eskiden piercinglere karşı olan sert bakış açısı giderek azalıyor. Özellikle kıkırdaklara sık sık yaptırılan piercingler sağlık açısından risk yaratabiliyor. Profesyonel piercingci en tehlikeli piercing bölgelerini paylaşarak yaptırmadan tekrar düşünmeniz gerektiğini belirtti.
Dünyada giderek yayılan Strep A bakterisi birçok ülkede küçük yaşlardaki çocukların hayatını kaybetmelerine neden oldu. Türkiye'de de Strep A bakterisi nedeniyle ilk çocuk ölümü gerçekleşti. Aras Sönmez tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı, 3. yaş gününde yaşama veda etti. Uzmanlar ebeveynlerin Strep A bakterisinin belirtilerine karşı bilinçli olması gerektiğini paylaştı.
Artan grip ve nezle vakaları birçok hastalığın belirtileri ile karıştırılabiliyor. Özellikle çocuklarda görülen hastalıkların grip zannedilerek göz ardı edilmesi çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Uzmanlar kolayca bulaşan meningoensefalit hastalığının ölüm ve sakatlık riskleri hakkında uyarılarda bulundu.
Diş sağlığımızı korumak için dişlerimizi düzenli olarak fırçalamamızın önemi her fırsatta belirtiliyor. TikTok'ta paylaşım yapan bir diş hekimi diş fırçaları hakkında bilmediğimiz çarpıcı gerçekleri açıkladı. Paylaşılan videoyu izleyen sosyal medya kullanıcıları bu mide bulandırıcı gerçekten sonra düzenlerini değiştirdiklerini söyledi.
Ağız ve diş bakımının önemi genellikle görünüm nedeniyle yapılsa da ağızımızdan giren bakteriler ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Ağız temizliğinde sıklıkla kullanılan bazı ürünler sağlığımızı riske atabiliyor. 59 yaşındaki bir hasta dilini temizlediği için ölümcül olabilen bir enfeksiyon kaptı.
Soğan yemeklerin ve salataların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Mutfağın demir başı olarak görülen soğanın faydası saymakla bitmiyor. Ancak yemek yaparken fark edilmeden yapılan bir hata soğanın ölümcül etkiler yaratmasına sebep olabiliyor. İşte soğan yaparken asla yapmamanız gereken o hata...
Sevdiğimiz kişilerle oturduğumuz kafelerde çok sayıda hazır yiyecek ve içecek tüketiyoruz. Dışarıda yediğimiz ve içtiğimiz birçok gıda sağlığımızı tehlikeye atıyor. Yapılan araştırmalarda dışarıda sık sık tükettiğimiz bir içeceğin içerisindeki bakterilerin tuvaletten bile fazla olduğu öğrenildi.
Strep A bakterisi İngiltere'de çok ciddi sağlık problemlerine neden olurken Türkiye'de de görüldüğü haberi vatandaşların tedirginlik yaşamasına neden oldu. Koronavirüsün etkileri bitmeden başlayan Strep A bakterisinin görülme hızı giderek artırıyor. Uzmanlar her ebeveynin bilmesi gereken Strep A belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulunuyor.
Danimarka'da yaşayan Henrik Kriegbaum Plettner isimli adamın tek bir kedi ısırığıyla hayatından oldu. Korkunç bir acı ve şişlikle hastaneye koşan adam peş peşe tam 15 ameliyat geçirdi. Sonunda parmağı kesilmek zorunda kalan Henrik, ne yazık ki tüm çabalara rağmen hayatta kalmayı başaramadı.
Son dakika haberi: Türkiye'de Strep A alarmı... İngiltere'de 10'dan fazla çocuğun ölümüne neden olan Strep A'nın Türkiye'de 3 ilde görüldüğü iddia edildi. İstanbul’da bir çocuğun Strep A nedeniyle menenjit olduğu öğrenilirken, Ankara'daki bir çocuğun ise yoğun bakıma alındığı iddia edildi. Peki Strep A bakterisi belirtileri nedir? Nasıl bulaşır? İşte tüm detaylar...
Tavuk en sevilen gıdalar arasında bulunuyor. Özellikle kış aylarında daha sık yenilmeye başlanan tavuğun her tarifi sevilerek tüketilse de sağlık için çok riskli sonuçlara yol açabiliyor. Uzmanlar tavuklarda bulunan salmonella bakterisinin ölümcül olabileceğini belirterek uyarıyor.
Hayatımızın birçok alanında görmediğimiz çeşitli bakteriler bulunuyor. Temiz olduğunu düşündüğümüz alanlardan çok tehlikeli bakteriler yayılabiliyor. Tuvalet kapakları ve sifon da bu bakterili alanlar arasında yer alıyor. Yapılan araştırmaların sonucu göz korkuttu. En sık yapılan hatanın ölümcül sonuçlar doğurabileceği paylaşıldı.
Bulaşık süngeri temizlik için kullanılıyor ama resmen bakteri kaynıyor. İnsanlardan daha fazla bakteri barındırıyor. Ayrıca bakteriler süngerlerden ellere, ellerden de etrafa yayılıyor. Uzmanlar, bulaşık süngeriyle temizlik konusunda uyardı. İşte tüm detaylar...
Strep A enfeksiyonu İngiltere'de yayılmaya devam ediyor. Ölü sayısı artarken, strep A bakterisinin ne olduğu ve nasıl bulaştığı merak konusu oldu. Strep A bakterisi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, geçen senelere oranla 5 kat yükseldi. Peki Strep A nedir, Türkiye'de var mı? Strep A bakterisi nasıl bulaşır? İşte detaylar...
Temizlik malzemeleri seçimi, evinizin sağlıklı ve hijyenik bir ortamda tutulmasının önemli bir parçasıdır. Ancak, piyasada bulunan çeşitli temizlik ürünlerinin birçoğu, evdeki hava kalitesini düşürür ve çevreye zarar verir. Bu nedenle, temizlik ürünlerini seçerken dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır.
Koronavirüs pandemisi boyunca zorlu süreçten geçen çocukların başı şimdi de sinsi bir bakteri çeşidi olan Strep A ile dertte! Strep A bakterisi, İngiltere'de ortaya çıktı. 3 ayda 6 çocuk bu bakterinin yarattığı enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti. Okullardan bulaşan bu hastalığın aşısı yok, ilaçla tedavi öneriliyor. Strep A nedir?
Burun karıştırmak toplum içerisinde yapılmaması gereken davranışlar arasında görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalara göre bu hareketi sadece toplum içerisinde değil tek başınıza da yapmamanız gerekiyor. Burun karıştırmanın yol açabileceği hastalık göz korkutuyor. İşte neden burnunuzu asla karıştırmamanız gerektiğinin kanıtı...
Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı açıklamalar ile sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam hakkında önerilerde bulunuyor. Doğal beslenmenin hastalıklar üzerindeki etkisini her seferinde belirten Karatay'ın açıklamaları gündem yaratıyor. Yaptığı röportajda kabızlığı "Türkiye'nin gizli pandemisidir" diyerek açıklayan Karatay, kabızlık sorununun birçok hastalığa yol açtığını vurguladı.
Sonbahar ve kış aylarında görülen hastalıkların sayısı artıyor. Grip, soğuk algınlığı, nezlenin yanı sıra Covid-19'la da mücadele ediliyor. Şu anda birçok kişi bu tarz hastalıklarla savaşıyor. Hemofilus influenza salgınının etkileri göz korkutuyor. Vatandaşlar soğuk algınlığa yakalanmamak için yapılması gerekenleri araştırıyor.
Çiğ köfte hem her yerde satılması hem de diğer gıdalara göre daha ucuz olması nedeniyle herkesin severek tükettiği yöresel yiyeceklerin başında geliyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığı üzerindeki etkisini laboratuvar ortamında inceledi. Çalışma sonucunda, çiğ köftede salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptandı. İşte detaylar...
Kalp hastalığı tüm hayatın değişmesine sebep olabilen ciddi ve riskli hastalıklardan. Kalp hastalıklarının belirtilerinin genellikle kalpte görüldüğü düşünülüyor ancak günlük hayatta yaşadığımız vücudumuzun birçok alanında görülen değişimler kalp hastalığı belirtisi olabiliyor. Uzmanlar bu riskli belirtiler hakkında dikkatli olmanız gerektiğini belirtiyor.
Sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Sarımsağın sadece yemeklere lezzet verdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sarımsağın çok farklı kullanım alanları bulunabiliyor. Geceleri tuvalete atılan bir diş sarımsağın etkisini duyanlar şaşırıyor.
Bulaşık süngerlerinin zararları bugüne kadar tam anlamıyla bilinmiyordu. Yapılan açıklamalar bulaşık süngerlerinin bakteri yuvası olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Canan Karatay'ın bulaşık süngeri hakkındaki çarpıcı açıklamalarının ardından alternatif ürünler aranıyor. Doğal kabak lifi hem sağlığınız hem de doğa için doğru tercih olarak görülüyor. Üstelik kabak lifi sadece mutfakta değil birçok alanda fayda sağlıyor. İşte kabak lifi faydaları...
Süt içmenin faydaları çocukluktan itibaren beynimize aşılanan bilgiler arasında bulunuyor. Hem kemik sağlığı hem de kronik hastalıklar üzerinde oldukça etkili sonuçlar sağlayan sütün yediden yetmişe herkes tarafından tüketilmesi öneriliyor. Ancak sağlık için içilen süte çok dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar sağlığınızı tehdit eden çiğ sütleri kesinlikle içmemeniz gerektiğini belirtiyor.
Parmağıyla burnunu karıştıran birini görünce hemen kafamızı başka yöne çeviririz. Sosyal alanlarda uygunsuz bir davranış olarak tanımlanan parmakla burun karıştırmak hakkında yapılan yeni çalışma, ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. Hoş karşılanmayan bu iğrenç davranışın milyonlarca kişinin ölümüne neden olan bir enfeksiyonun yayılmasının en büyük nedeni olduğu ortaya çıktı.
Günlük hayatımızda kullandığımız eşyalar sağlık için riskli durumlara neden olabiliyor. Farkına bile varmadığımız gözle görünmeyen birçok bakteri ve mikrobun birikmesine neden olabiliyorlar. Uzmanlar kişisel eşyalarınızı asla başkalarıyla paylaşamamanız gerektiğini belirtiyor. İşte asla paylaşılmaması gereken eşyalar...
Severek yediğimiz yiyecekler sağlığımız için oldukça riskli durumlar oluşturabiliyor. Özellikle marketlerde satılan paketlenmiş gıdaların zararları saymakla bitmiyor. Ancak bu zararlar sadece paketlenmiş gıdalarda değil raflarda satılan tavuklarda da bulunuyor. Araştırmalara göre market tavukları tam bir mikrop yuvası.
Yemek yapmak birçok kişiye zevk veriyor. Güzel yemekler hazırlamak zevkli olsa da yemeklerin ardında kalan bulaşıkları temizlemek istenmeyen durumlara yol açabiliyor. Mutfakta gözden kaçan bazı yerler adeta zehir saçıyor. Farkında olmadan dokunduğumuz bu alanlar sağlımız için büyük risk oluşturuyor.
Koronavirüs ve maymun çiçeği virüsü sonrası bu kez de et yiyen bakteri vakaları paniğe neden oldu. Geçtiğimiz günlerde ABD'de etkili olan Ian kasırgası sonrası Florida eyaletinde et yiyen bakteri vakalarında artış yaşandı. Eyalette 2022'nin başından bu yana bakteri kaynaklı toplam 11 ölüm ve 65 vaka kaydedildiği bildirildi. Öte yandan et yiyen bakterinin nasıl bulaştığı ve vücutta ne gibi değişikliklere yol açtığı merak konusu oldu. İşte haberin detayları...
Su içmek vücudumuz sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Toplumda birçok kişi düzenli olarak su içmeyi aksatır. Ancak çok yaygın olarak yapılan bir davranış suyun zararlı hale gelmesine neden olmaktadır. Gece uyurken başucuna konulan suyu içmek oldukça tehlikeli olabilir. İşte başucuna konulan suyu neden içmemelisiniz? sorusunun cevabı...
Evin temizliği sağlık için büyük önem taşıyor. Temizlikte kullanılan malzemeler de sağlığı etkileyen etkenler arasında bulunuyor. Prof. Dr. Canan Karatay temizleyicilerin içerisinde bulunan kimyasalların sağlık üzerindeki etkilerini anlatarak ve günlük kullanılan bulaşık süngerlerinin tehlikelerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
Yanlışlıkla yere düşen yiyecekler genelde üflendikten ve kontrol edildikten sonra genellikle yeniyor. Kimileri 3 saniyeden kimileri ise 5 saniyeden kısa sürede yerden alınan yiyeceğin sorunsuz bir şekilde tüketilebilir olduğunu savunuyor. Yere düşen yiyeceklere o an bakteri veya mikrop bulaşıyor mu? Uzmanlar, 5 saniye kuralı hakkında ne diyor?
Severek yediğimiz yiyecekler birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Sağlıklı olan yiyecekler bile vücudumuza dokunarak rahatsızlıklar yaşamamıza neden olabiliyor. Yemeklerden sonra hissedilen hazımsızlık gibi durumlar dayanılmaz karın ağrılarına yol açabiliyor. Bu ağrıların nedeni yediğimiz gaz yapan yiyecekler olabilir.
Göz en hassas organlarımız arasında bulunuyor. Göz sağlığını korumak daha iyi görebilmek için önem taşıyor. Görme problemleri yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Bu nedenle gözlük, lens gibi çözümler bulunuyor. Lens kullanımından yapılan bazı hatalar körlüğe neden olabiliyor. Marie Mason isimli kadın duş sırasında gözünde unuttuğu lensler nedeniyle kör kaldı.
Vücut kokuları kişiden kişiye göre değişiyor. Herkes terliyor ancak bazı kişiler çok daha uzun süre kokmazken bazıları duştan çıktığı an kokmaya başlıyor. Genellikle önemsiz görülen vücut kokuları hem kişinin sağlığını hem de çevresini etkiliyor. Araştırmalar vücut kokularının ölümcül hastalıklar hakkında uyardığı belirtiyor.
Her sene taze balık mevsimi heyecanla bekleniyor. Kokusuna rağmen oldukça sevilen balıklar sağlık için önemli bir yer taşıyor. Uzmanlar zengin omega-3 kaynağı balıkların düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak balığı nasıl yediğiniz sağlığınız için belirleyici etkenler arasında bulunuyor. Füme balıklar sağlık için büyük risk oluşturuyor.
Zengin besin içeriğine sahip olan yumurtanın her gün sofrada yer alması öneriliyor. Özellikle sporcular tarafından da sıklıkla tercih edilen yumurtayı satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor.
Göz en hassas organlarımız arasında bulunuyor. Çevreden gelen toz, bakteri, mikroplara karşı koruma sağlayamayan gözümüz bu durumlardan oldukça etkilenebiliyor. Laura Hawkins isimli genç kadın kirli makyaj çantası nedeniyle kısmi kör kaldığını belirtti.
Duş almak daha temiz ve sağlıklı olmak için en temel ihtiyaçlarımız arasında bulunuyor. Terlemek doğal bir problem olsa da kokusu rahatsız edici olabiliyor. Toplumda kokan insanlar hoş karşılanmıyor. Bu nedenle sık sık duş almak gerekiyor. Uzmanlar duşta kalma sürenizin ve duş sıcaklığın yanlış olabileceğini belirtiyor.
Çarşafları değiştirdikten sonra temiz yatağa yatmak en haz veren anlar arasında bulunuyor. Adeta terapi gibi olan bu durumun etkisini uzun süre devam ettirecek temizlik hilesi TikTok üzerinden paylaşıldı. Bu yöntem ile çok uzun süre temiz ve deliksiz bir uyku yaşayabilirsiniz.
Temizlik yapmak sıkıcı olsa da sağlıklı ve hijyenik koşullarda yaşayabilmemiz için oldukça şart. Özellikle bazı alanların yetersiz temizlenmesi sağlığımızı tehlikeye atabiliyor. Dışarıdan görünmeyen bakteriler ve mikroplar bu alanlarda birikim yapıyor. İşte her gün temizlenmesi gereken bölgeler...
Dişlerin görünüşü hem sağlık hem de sosyal açıdan önem taşıyor. Ne yazık ki birçok insan dişlerine gereken önemi vermiyor. İnsanlar dişlerin sadece görünüşünü etkilediğini düşünse de yapılan araştırmalara göre diş hastalıkları diğer hastalıkların riskini artırıyor.
Gaz çıkarmak oldukça utanç verici durumlara yol açabiliyor. Toplum içerisinde gaz çıkarmanın ayıp olduğu düşünülüyor. Ancak gazınızı uzun süre tutmak sağlığınızı tehlikeye atıyor. Uzmanlar gazınızı tutmamanız hakkında uyarılarda bulunuyor.
Türkiye'nin 7'nci büyük gölü Burdur Gölü'nde, Temmuz ayı sonunda alg patlaması nedeniyle su rengi mavi, sarı ve yeşile dönmüştü. Bu kez Burdur Gölü sahilindeki kumların rengi mora büründü. Renk değişiminin sebebi ise belirlendi.
Ferrero'nun ardından Mondelez çikolatalarında da salmonella bakterisi şüphesi ortaya çıktı. Oreo, Mikado ve Pepito'nun üreticisi olan dünyaca ünlü çikolata şirketi, bakteri şüphesi nedeniyle 3 üretim sahasını kapatma kararı aldı.
33 yaşındaki bilim insanı, el kurutma makinelerinde gizlenen tehlikeli bakterileri gün yüzüne çıkardı. Yaptığı deney sonucunca tehlikeli organizmaların umumi tuvaletler, benzin istasyonları ve sinemalardaki kurutucularda olabileceğini ortaya koydu. Her türlü el kurutma makinesinde bakteri ve mantarların olduğunu ve oradaki bakteri ve mantarların ellerini kurutmak isteyenlere bulaştığını belirtti. Bilim insanı en sağlıklı el kurutma yönteminin ise ellerinizi havada sallamak olduğunu öne sürdü.
Çamaşır makinesi, başta kıyafetler olmak üzere kumaştan yapılan her şeyi temizlemesi için kullanıyoruz. Ancak, hiçbir şeyin olması gerektiği gibi olmadığı ortaya çıktı. Sosyal medyada bir kullanıcının yaptığı çalışma mide bulandıran gerçekleri gözler önüne serdi. Çamaşır makinesinin filtresini mercek altına alan kullanıcı, "Söz veriyorum, sonra gördüklerinize şok olacaksınız" dedi.
Diş sağlığı ve temizliği hem görünüş hem de sağlık için oldukça önem taşıyor. Diş temizliği için birçok ürün bulunuyor. Özellikle son yıllarda sıklıkla kullanılan elektrikli diş fırçaları dişleri istenilen düzeyde temizlese de sağlığınızı tehlikeye atabiliyor. Uzmanlar elektrikli diş fırçalarının temizliği hakkında uyarıyor.
Buzdolabında saklanması ve saklanmaması gereken birçok yiyecek bulunuyor. Ancak buzdolabında saklanmasının uygun olduğu düşünülen bazı yiyecekler, bu durumda tazeliğini yitiriyor ve hızlıca bozuluyor.
Yazın vücut temizliğine ve etraftan gelen etkenlere çok daha dikkat etmek gerekiyor. Bakteri ve mantarlar yaz aylarında çok daha bulaşıcı olabiliyor. Özellikle havuza ve ıslak mayolara karşı önlem almak oldukça önem taşıyor.
İsviçre merkezli kakao ve çikolata üreticisi Barry Callebaut şirketinin Belçika’daki fabrikasında salmonella bakterisi tespit edildi. 27 Haziran'da tespit edilen bakteri nedeniyle 25 Haziran'dan bu yana üretilen çikolataların tümünün satışı durduruldu.
Kahve, dünya çapında çok popüler bir içecektir. Hem soğuk hem de sıcak olarak tüketilebilen kahvelerden onlarca farklı çeşit var. Neredeyse her evde bulunan kahve makineleri sayesinde kahve yapmak da artık çok pratik. Ancak, hayatımızı kolaylaştıran kahve makinelerinin temizliğine ne kadar önem veriyoruz? Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; yeterince temiz olmayan kahve makinelerinin bakteri yuvası olduğu ortaya çıktı.
Karayipler'de "dünyanın en büyük bakterisi" keşfedildi. Bilim insanlarının çalışma yaptığı Karayipler'deki mangrov bataklığında keşfedilen "dünyanın en büyük bakterisini" çıplak gözle görülebiliyor. Normal şartlarda mikroskobik ortamlarda görüntülenen bakterilerden farklı olarak yaklaşık bir insan kirpiği boyunda olduğu belirtildi.
Bir insan kirpiği büyüklüğünde ve şeklinde olan dev bir bakteri keşfedildi. Thiomargarita magnifica adı verilen bu bakteri mikroskoba ihtiyaç olmadan çıplak gözle bile görülebiliyor.
Uyku en önemli ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Gün boyu yorulan vücudu dinlendirmek için uyku adımını atlamamak gerekiyor. Ancak uyurken kullanılan yastık ve çarşaflarda bilmediğimiz ve sağlığımızı tehlikeye atan bir sürü toz akarı, ölü deri, bakteri bulunuyor. Bunlardan uzak durmak için temizliği doğru şekilde yapmak gerekiyor.
Bursa'daki İznik Gölü'nden korkutan görüntüler geldi. Köpüğü andıran ve gölü yeşil renge boyayan siyanobakteri nedeniyle göle girmek yasaklandı. Öte yandan göl çevresine, yüzmeyi geçici olarak yasaklayan uyarı tabelaları konuldu.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak havalardan yana şikayetler de artmaya başladı. Bunaltıcı sıcaklıklardan korunmak adına vantilatör, klima gibi aletler kullanılıyor. Sıcak havalarda oldukça etkili sonuçlar veren klimalar sağlığınızı tehlikeye atıyor. Uzmanlar klima kullanımı hakkında uyarılarda bulunuyor.
Temel tuvalet rutini olan sifon çekmekle ilgili uzmanlardan dikkat çekici bir uyarı geldi. Tuvaleti çekerken klozet kapağını açık bırakmanın önemli zararları olduğu belirtiliyor. Tuvaleti virüs yuvasına çevirmek istemiyorsanız, sifonu çekerken klozetin kapağını mutlaka kapatın. Havadaki partikül yığınları, her sifonu çektiğinizde banyonuza zararlı mikroplar, virüsler ve bakteriler yayabilir.
Pek çok kişi hijyen kaygısıyla tavuğu pişirmeden önce yıkama yoluna başvurabilir. Oysa çiğ tavuğu yıkamak gıda zehirlenmesi riskini artırır.
Havaların ısınmasıyla birlikte dondurmalar da yenilmeye başlandı. Dondurmalar oldukça lezzetli olsa da sağlığı tehdit edebiliyor. Yenilen dondurmanın şekli ve tadı sağlık konusunda uyarıyor. Farklı tada ve görünüşe sahip dondurmalar gıda zehirlenmesine neden olabiliyor. Dondurma seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor.
Gıdaları dondurucuya koymak ve oradan alıp pişirmek hayatımızı kolaylaştıran pratik çözümler arasında yer alıyor. Ancak dondurulan yiyecekleri çözdürürken birçok yanlış yapılıyor. Bilinmeden yapılan yanlışlar sağlığınızı riske atıyor. Dondurulmuş etleri yanlış çözdürmek çok büyük hatalara yol açabilir.
Bir süredir gündemde olan ve hayvanlar arasında hızla yayınlan süper bakteri ile ilgili araştırmalardan korkutucu bir sonuç ortaya çıktı. Danimarka’da yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; tehlikeli bir süper bakteri türünün domuzlardan insanlara yayılabileceğine dair kanıtlar elde etti.
Yiyecekler en taze halleriyle tüketilmek için çoğu zaman buzlukta muhafaza ediliyor. Ancak buzluğa koyulan bazı yiyecekler, buzluktan çıkarılıp yeniden koyulduğunda tam bir bakteri yuvasına dönüşebiliyor. İşte buzluğa koyulmaması gereken 7 yiyecek...
Ağız kokusu, sıklıkla yaşanan hem sorun yaşayan kişiyi hem de çevresini olumsuz etkileyen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Ağız kokunuzu sakız çiğneyerek geçiştiriyorsanız çok dikkat etmeniz gerekiyor. Önemsiz olarak görülen ağız kokularının ardında çok ciddi hastalıklar olabiliyor. Ağız kokularının nedenleri ve tedavisi...
Kanser çağımızın en yaygın hastalıkları arasında yer alıyor. Kanserden korunmak ve kanseri daha hızlı yenmek adına mikroplardan uzak durulması gerekiyor. Fakat bu mikropların türü çok önemli. Sağlık için zararları mikroplardan uzak durmak gerekirken vücutta bulunan yararlı bakteriler yiyecekleri sindirmekten hastalıklarla savaşmaya kadar, her şeye yardımcı oluyor.
Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar ile birlikte üç boyutlu yazıcılar canlı nesneler üretebilecek boyuta ulaştı.
Koronavirüs pandemisiyle birlikte mikroplara yönelik olarak insanların algısı değişti. İnsanlar artık günlük aktivitelerinin içinde ellerin temizlemek için sık sık dezenfektan kullanıyor. Ancak bir aile bunu bir sonraki aşamaya taşıdı. Tamamen mikropsuz kalmak isteyen ailenin yaptıklarına inanamayacaksınız.
Sünger ve fırçalar makyajın vazgeçilmez unsurları. Ancak sürekli cildinizle temas halinde olan makyaj fırça ve süngerleri temizlenmediği zaman zararlı bakteriler oluşturuyor. Kirli fırça ve süngerleri yüze uygulamaksa cilt problemlerine yol açıyor. Bu ürünlerin temizliği nasıl olmalı sizler için araştırdık. İşte detaylar...