Marmara Bölgesi'nde bu yıl yağışların azalmasıyla birlikte İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk 15 ay sonra yüzde 30'un altına düştü.
Balıkesir'in içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı'nda su seviyesi, bu yıl yüzde 19,98'e kadar düştü. Su seviyesinin düşmesiyle taşınan Selimiye köyünün kalıntıları ile 1980'li yıllarda kullanılan İzmir-Balıkesir kara yolu ortaya çıktı. Öte yandan barajda yaklaşık 30 milyon metreküp su bulunduğu, kente 200 gün yetecek kadar suyun kaldığı öğrenildi.
Denizli'de kuraklık nedeniyle Akbaş Barajı’nda su seviyesi kritik kodun altına düştü. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu bugün itibarıyla içme suyu alımını durdurmak zorunda kaldıklarını açıkladı. "400 bin kişiyi etkileyen bir su sorunuyla karşı karşıyayız" diyen Çavuşoğlu, tasarruf yapılmaması halinde su kesintilerine başlayabileceklerini duyurdu.
Barajlardaki su seviyesi gün geçtikçe düşüyor. İstanbul'da barajlardaki doluluk oranları açıklandı! İSKİ verilerine göre bugün barajların doluluk oranı yüzde 40'ın altına düştü. Akıllara su problemi geldi. İşte merak edilen baraj doluluk oranları;
Sivas’ın Hafik ilçesinde Pusat-Özen Barajı’nın yapıldı, orada bulunan köy, sular altında kaldı. Yaşanan kuraklıkla baraj sularının çekilmesine neden oldu. Köy yeniden gün yüzüne çıktı. Köy sakinleri, yıllar sonra ortaya çıkan kalıntıları görünce duygu dolu anlar yaşadı. Köyden geriye sadece taş yığını kaldı.
İstanbul'daki Büyükçekmece Baraj Gölü'nde ortaya çıkan tarihi görüntü dikkat çekti. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte tarihi Çakmak Hattı'nın bir bölümü gün yüzüne çıktı.
Son dönemde yağışların kesilmesiyle birlikte İstanbul'da su sorunu yeniden ortaya çıktı. Günlük tüketim verilerinin arttığı bu mevsimlerde barajlardaki doluluk oranları da geriye çekiliyor. Son gelen veriler ise hiç iç açıcı değil... İşte İstanbul barajlarındaki son durum!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 4 mahalleye 20 saat, 7 mahalleye ise 16 saat su verilemeyeceği bildirildi. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Mumcular Barajı'nın ölü hacim seviyesine düştüğü belirtilerek "Mumcular Barajı'nın kapatıldığı bu süreçte vatandaşlarımızın suyu daha tasarruflu kullanmaları hayati önem taşımaktadır" uyarısı yapıldı.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki baraj gölüne düşen 34 yaşındaki Özcan Kutluk yaşamını yitirdi.
Adana'nın merkez Çukurova ilçesinde, köprüden baraj gölüne düşen otomobildeki çift ve 2 çocuğunun hayatını kaybettiği trafik kazasının güvenlik kamerası görüntüsü ortaya çıktı. Görüntülerde, otomobilin sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettikten sonra yolda zikzak çizmesi ve ardından bariyerleri yıkarak Seyhan Baraj Gölü'ne düşmesi yer aldı.
Aşırı sıcakların etkisiyle İstanbul'da bulunan barajların ortalama doluluk oranı yüzde 61.42'ye düştü. Barajlar geçen yılın aynı dönemine göre daha dolu olsa da önceki 8 yılın ortalama doluluk değerlerinin altında kaldı. Ortalama doluluk oranı sıcak havaların etkisiyle son 14 günde ortalama yüzde 5 düştü. Barajların yağış takviyesi almaması durumunda doluluk oranındaki düşüşün daha da hızlanacağı öngörülüyor.
Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki Kurtboğazı Baraj Gölü'ne serinlemek için giren 2'si kardeş 3 kişi boğuldu.
Artvin'in Yusufeli ilçesi Mutlugün köyü Uysallar Mahallesi'nin tamamı, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında baraj suları altında kalırken, mahalle Mart ayında baraj sularının çekilmesiyle yeniden ortaya çıktı. Bölge halkından bir kişi camiyi göstererek "Geçen yıl teravihi bu camide kılardık, bu yıl ise uzaktan camiye bakıyoruz" dedi. Bölge halkı, "Suların çekilmesiyle köyümüz yeniden ortaya çıktı. İzlemeye geldim" ifadelerini kullandı.
Artvin'de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen, Türkiye'nin gövde yüksekliğiyle en yüksek barajı Yusufeli'de enerji üretimi için ıslak testler sürerken feyezan tedbiri kapsamında baraj suyunun bir bölümü tahliye edildi. Suyun 30 metre çekilmesiyle birlikte daha önce su altında kalan Tekkale köyündeki ev, okul ile yolların yanı sıra sarp kaya üzerinde yer alan Tekkale Köyü Kalesi de gün yüzüne çıktı. Eski yerleşim alanlarını yakından görmek için köye gelenler su altında kalan hatıralarını yad etti.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 118 artış göstererek, yüzde 76,25 seviyesine yükseldi.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son yağışların ardından yüzde 70,05'le en yüksek doluluk oranına ulaştı.
Çanakkale'de su tüketiminde geçen yıl 10 ay uygulanan kısıtlamalara kasım ve aralıkta düşen yağmurların yanı sıra son günlerde kar eklenince kentin tek içme suyu kaynağı olan barajın seviyesi önemli ölçüde arttı.
İstanbul'da geçen yıl Avrupa Yakası'nda 737 milyon 938 bin 674 metreküp, Anadolu Yakası'nda 379 milyon 125 bin 442 metreküp olmak üzere 1 milyar 117 milyon 64 bin 116 metreküp su tüketildi.
İstanbul’da kurak geçen yaz ayları sonrası nihayet beklenen yağışlar geldi. Aralıklarla yağan yağmurların ardından da İstanbul'un barajların doluluk oranına ilişkin sevindirici gelişmeler yaşandı. İSKİ'nin açıkladığı son verilerde barajların doluluk oranını yüzde 50'yi geçti. En yüksek doluluk oranı yüzde 98,3 ile Istrancalar Barajı oldu. İşte İstanbul'un barajlarında son durum...
Dondurucu soğukların etkisiyle Kars Barajı'nın yüzeyi kısmen buzla kaplandı.
İstanbul'da etkili olan yağışların ardından barajlardaki doluluk oranları arttı. İSKİ verilerine göre, İstanbul'un barajlarındaki toplam doluluk oranı 4 Aralık'ta yüzde 34,02 iken 17 Aralık'ta yüzde 47,45 oldu. Alibeyköy Barajı yüzde 59,17, Büyükçekmece Barajı yüzde 35,82, Sazlıdere Barajı yüzde 28,37, Istrancalar Barajı yüzde 100, Kazandere Barajı yüzde 37,79 ve Pabuçdere Barajı ise yüzde 24,52 olarak ölçüldü. İşte detaylar...
Geçen haftayı çoğunlukla yağışlı geçiren İstanbul’da barajlarda doluluk oranı yükselmeye devam ediyor. İSKİ’nin son verilerine göre İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 39,62 oldu.
Geçen ay uzun yıllar ortalamasından yaklaşık 2,5 kat fazla yağış alan İzmir, 2001 yılından sonraki en yağışlı kasımı geçirdi.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki su doluluk oranı son yağmurların ardından yüzde 22,63'e yükseldi.
İstanbul'da barajlar kuraklık ve yağmurun az yağması nedeniyle neredeyse kuruma noktasına gelmişti. Son gelen yağışlar, barajlardaki doluluk oranını artırdı. Geçtiğimiz hafta yüzde 16 seviyelerine kadar inen doluluk oranı 3 gün aralıksız süren yağmurların ardından yüzde 22.63'lere ulaştı.
İstanbul'a su sağlayan barajlar son yağışlarda 11 milyon 931 bin metreküp su alırken, doluluk oranı da yüzde 17,08'e çıktı.
İstanbul'da etkili olan yağışlı havanın ardından barajlardaki doluluk oranı yükselmeye başladı. Bir gün önce yüzde 16.47 olarak ölçülen baraj doluluk oranları İSKİ verilerine göre bugün 17.08 olarak ölçüldü. Kuraklık yüzünden büyük ölçüde su kaybeden Alibeyköy Barajı'nda doluluk bir günde yüzde 15.6'dan 17.66'ya yükseldi.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da 1 milyar 112 milyon 968 bin metreküp depolama hacmine sahip 14 barajın ortalama doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azaldı.
İstanbul'da kuraklık ve istenen yağışların olmaması nedeniyle son zamanlarda barajlardaki doluluk oranları gündem olmuştu. Son yapılan ölçümlerde doluluk oranı yüzde 20'nin altına indi. İstanbul'un yaklaşık 58 günlük suyu kaldığı ifade edilirken en yüksek doluluk oranı Ömerli Barajı'nda kaydedildi.
Bodrum'u besleyen Mumcular Barajı'nda su seviyesinin dip seviyeye ulaşmasının ardından baraj kapatıldı. Kenti besleyen bir diğer baraj olan Geyik Barajı’nda da su seviyesi yüzde 13’lerden dip seviyeye düştü. Bu kapsamda, Geyik Barajı’nın da perşembe günü kapatılacağı belirtildi.
Yurt genelinde süren kuraklığın ardından İstanbul'daki barajların doluluk oranı ciddi seviyede düşmüştü. Geçen hafta 28 Eylül Perşembe günü, yüzde 22.41'e kadar gerileyen doluluk oranı, son 4 günde mega kentin aldığı yağışın ardından yükselerek yüzde 23.49'a ulaştı. Başka bir ifadeyle, son 4 günde İstanbul'daki barajlar yüzde 1'in üzerinde doldu.
Yurt genelinde yaşanan kuraklık İstanbul'daki barajlardaki su seviyesini kritik oranlara düşürdü. Mega kente su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 22.99'a kadar gerilerken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu vatandaşlara çağrıda bulundu. Meteoroloji'nin kuraklık haritasını paylaşan İmamoğlu, "Bu bir tasarruf ve israfa son verme çağrısıdır. İstanbul en kurak dönemlerinden birini yaşarken su tüketimi de ne yazık ki rekor düzeyde" ifadelerini kullandı.
Bingöl'ün Genç ilçesinde baraj kapaklarının açılmasıyla debisi yükselen Murat Nehri'nde mahsur kalan 2 vatandaş kurtarıldı.
İstanbul'da kavurucu yaz sıcakları geride kaldı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte İstanbul'da yağışlar başladı. Dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış sonrası barajlardaki son durum da belli oldu. Metrekareye düşen 125 kilogram yağış sonrası, kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı dün 27.88 iken bugün itibariyle bu rakam 0.28 artarak 28.16 olarak ölçüldü.
Amasya'da 21 baraj ve göletin doluluk oranı yüzde 35,7'ye geriledi.
Marmara Bölgesi'nde bu yıl yağışların azalmasıyla birlikte İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları yaklaşık 3 yıldan sonra yüzde 30'un altına düştü. Kente su sağlayan barajlardaki su seviyesi son 3 yılın en düşük seviyesine inerken doluluk oranı 2 Kasım 2020'de 29,79 olarak ölçülmüştü. İstanbul'un iki aydan az suyunun kaldığını belirten meteoroloji mühendisi Güven Özdemir "Barajlardaki su seviyesi artık tehlike sınırını geçti. Su kesintileri kapıda." dedi.
Marmara Bölgesi'nde bu yıl yağışların azalmasıyla birlikte İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları yaklaşık 3 yıldan sonra yüzde 30'un altına düştü.
Aşırı sıcakların etkisi İstanbul'daki barajların doluluk oranını etkilemeye devam ediyor. Su tasarrufu konusunda sık sık çağrı yapılırken son olarak mega kentteki barajlardaki doluluk oranı son 9 yılın en düşük seviyelerini gördü. Havadan çekilen karelerde eskiden su olan yerlerde artık hayvanların otladığı görüldü.
Mega kent İstanbul'da kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı ise yüzde 33.37 düştü. Son 9 yılın en düşük seviyesi olarak ölçülen rakamlarda İstanbulluların 61 günlük suyu kaldı.
Yağışların az olması ve yüksek sıcaklık nedeniyle İstanbul'daki barajların doluluk oranları düşmeye devam ediyor. İstanbul'a su sağlayan 10 barajın 6'sında su seviyesi yüzde 20'nin altına, genel doluluk ise 33,58'e düştü. İSKİ verilerine göre doluluk oranları son 9 yılın aynı dönemine göre en düşük oran olarak kayıtlara geçti.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son 10 günde yüzde 2,41 azalarak yüzde 34,54 olarak ölçüldü.
Sıcakların etkisiyle birlikte İstanbul'un ihtiyacını karşılayan 10 barajdaki doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine geriledi. İSKİ verilerine göre 10 barajın toplam doluluk oranı yüzde 36,71'e düştü. Prof. Dr. Halim Orta, İstanbul'un barajlarının doluluk oranının normalde yüzde 60'ların üzerinde olması gerektiğini belirterek, "Bunlar sadece içme ve kullanma suyu olarak yeterli olabilecek mi? Bizlere yetecek mi bu da bilinmeyen bir konu" dedi.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son bir haftada yüzde 1,88 azalarak yüzde 36,95 olarak ölçüldü.
Edirne'nin Keşan ilçesine içme suyu sağlayan Kadıköy Barajı'nda su seviyesi 4 milyon metreküpe geriledi. İlçenin susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine, vatandaşlar belediye tarafından gönderilen SMS’lerle uyarılmaya başlandı. SMS’lerde suyun bilinçli kullanılması istenerek, “Çevrenizde halı yıkayan, bahçesini sulayan, araçlarını yıkayanları ve suyu bilinçsizce kullananları uyarın ya da Alo 153 Hattı’mızı arayarak bize bildirin” denildi. İşte detaylar...
Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesinde, serinlemek için Demirtaş Barajı gölüne giren genç boğuldu.
Isparta'nın Yalvaç ilçesinde, kayıp olarak aranan 72 yaşındaki yaşlı adam, sulama barajında ölü bulundu.
Meteoroloji’den gelen sıcak hava uyarılarının devam etmesi ile birlikte bir diğer tehlike kuraklık da kendisini iyice hissettirmeye başladı. İstanbul barajlarındaki doluluk oranı son günlerde yaşanan sıcak havanın da etkisi ile yüzde 40’ın da altına geriledi. Yapılan son ölçümler İstanbul’da barajların doluluk oranının son 9 yılın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya çıkardı. İki baraj ise adeta kurudu. İşte detaylar…
Kırklareli'deki Kazandere Barajı, İstanbul'un suyunu sağlıyor. Ancak kuraklık nedeniyle barajın büyük bölümü kurudu ve yüzeyi otlar çıkmasıyla yeşil renge büründü. Barajın bulunduğu mahallede yaşayan Hüseyin Duran (34) "Bu seneki kuraklık daha önceki senelerde kesinlikle yoktu" dedi. Barajda eskiden yüzüp balık tuttuklarını dile getiren Duran artık koyunlarını otlatıyor. Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer tehlikeye dikkat çekip uyarıda bulundu.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları hızlı bir şekilde düşmeye devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, bu yıl yağışların ardından yüzde 49,66'ya yükselen barajlardaki su seviyesi, yaz mevsimine girilmesiyle yüzde 45.42'ye düştü. İşte haberin detayları...
Türkiye'nin dört bir yanından gelen kuraklık ve susuzluk tehlikesiyle ilgili haberler endişelendiriyor. Muğla'nın ünlü ilçesi Bodrum'da barajlar alarm verirken, Mumcular ve Geyik barajlarının doluluk oranları %42'ye geriledi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, yaz boyunca susuzluk tehlikesi yaşanabileceğine dikkat çekti. İnci kefali göçünün en güzel izlenebildiği Van'daki Bendimahi Çayı ise bu yıl kuraklık nedeniyle kuruma noktasına gelirken, eski günlerini aratıyor.
Konya Ovası'nda nisan ve mayıs aylarında etkili olan yağışlar, havzaya içme ve kullanma suyu sağlayan baraj ve göllerdeki seviyeyi yükseltti.
Kocaeli'deki tatil merkezi, baraj manzarası, dere kenarlarındaki turistik tesisleri ve yeşile bürünen doğasıyla ziyaretçi çekiyor.
Eskişehir'e içme suyu ve tarımsal sulama imkanı sağlayan bazı barajlarda ilkbahar yağışları dolayısıyla doluluk oranları 2022 yılının aynı dönemine göre artarken, metrekare başına düşen yağış miktarı da yükseldi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Erzurum 8. Bölge Müdürü Oğuzhan Yavuz, barajların doluluk oranının iyi seviyede olduğu Erzurum, Erzincan ve Ağrı'da yıl sonuna kadar kuraklık tehlikesinin bulunmadığını bildirdi.
Sivas'ın Suşehri ilçesinde, yağışların etkisiyle yüzde 100 doluluğa ulaşan Kılıçkaya Barajı'nda taşkın riskini önlemek için kapaklar açıldı.
Bursa'nın İnegöl ilçesindeki Boğazköy Barajı'nda kirlilik iddiaları üzerine inceleme başlatıldı.
Bursa'nın İnegöl ilçesindeki Boğazköy Barajı'nın yüzeyini kaplayan siyah tabaka endişe yarattı. Yetkililerce yapılan incelemelerin ardından alınan numuneler, analiz için TÜBİTAK'a gönderildi.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, kentteki son yağışlarla barajlardaki doluluğun yüzde 80'lere ulaştığını belirtti.
İstanbul'un Trakya bölgesinden su ihtiyacını karşılayan Kazandere ile Pabuçdere barajlarında yüzde 5'in altına düşen doluluk oranı, son 2 aydır etkili olan yağışlarla arttı. İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın doluluk oranı ise yüzde 31,45'ten 49,42'ye yükseldi. Prof. Dr. Halim Orta yer altı suyu kullanımına dair "Hiç kimse, son yağışlardan dolayı yer altı sularında, kuyularda, barajlarda olduğu gibi bir seviye yükselmesi beklemesin" dedi.
Yemen'in Al-Mahwit kentindeki barajın çökmesi sonucu ilk belirlemelere göre 7 kişi hayatını kaybetti.
İstanbul'a içme suyu temin edilen Melen Barajı'nı besleyen çayın da doğuş noktası olan Efteni Gölü havzası son yağışlarla suya doydu.
Kuraklık konusu gündemdeyken, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranının düştüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Yaşar "Nisandan sonra tarım da başladığı için ciddi oranda su kullanılır. Bu dönemden sonra barajlardaki doluluk düşer. Bizi ciddi bir su krizi bekliyor. Tüm Batı Anadolu, bu sorunu yaşayacaktır. Kritik bir dönemdeyiz. Suyu çok dikkatli kullanmalıyız" dedi.
Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanarak 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) su yüksekliğinin 119,06 metreye ulaştığı bildirildi.
Erzincan'da tarım arazilerinin sulamasında kullanılan Göyne Barajı'nın yaşanan kuraklığın ardından bu yıl alınan yağışlarla dolması, çiftçiye umut oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde baraj doluluk oranlarını açıkladı. 1 Ekim 2022-13 Nisan 2023 tarihleri arasında Türkiye genelinde kümülatif yağışlar ortalamasında, uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 16,6 azalma meydana geldi.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son günlerdeki yağışlarla birlikte yükselerek yüzde 44,38 olarak ölçüldü.
Kuraklık ve yeteri kadar yağış alamayan İstanbul'da barajlar alarm vermeye başlamıştı. Yüzde 28'lere kadar inen barajlardaki doluluk oranı son yağışlarla birlikte yüzleri güldürdü. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre barajlardaki doluluk oranı yüzde 44,38 seviyesine yükseldi.
Batman’da Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) su seviyesinin düşmesiyle Oymataş köyü Soğuksu mezrası tekrar ortaya çıktı. Evlerinin gün yüzüne çıktığını duyanlar, köyü ziyaret edip anılarını canlandırdı. Köylülerden Müslüm Turan, “Mayıs 2020'de burası Ilısu Barajı altında kaldı. Biz de köyü terk etmek zorunda kaldık. Su çekildikten sonra görmeye, hatıralarımızı canlandırmaya geldik” dedi. Turan "Burası bir zamanlar çok güzel bir köydü" ifadelerini kullandı.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son günlerdeki yağışlarla birlikte 5 ay aranın ardından yeniden yüzde 40'ın üstüne çıktı.
İstanbul'da etkili olan sağanak yağışlarla birlikte barajlardan iyi haberler gelmeye başladı. Baraj doluluk oranları son bir hafta içinde yüzde 2.28 arttı. İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı bugün yüzde 39.3 olarak ölçüldü. Ancak bu artışa rağmen doluluk oranları geçen yılın çok gerisinde kaldı. Geçtiğimiz yıl barajların doluluk oranı yüzde 89.28 olarak ölçülmüştü.
Kayseri’de Yamula Barajı’ndaki su seviyesinin düşmesi ile birlikte, baraj kıyısında bulunan eski köydeki evler de gün yüzüne çıktı. Eski Taşhan Köyü'ndeki eski evlerin ortaya çıkması, barajdaki su seviyesinin ne kadar düştüğünü de gözler önüne sermiş oldu. Köy, drone kamerasıyla görüntülendi.
Kocaeli'nin yüksek kesimlerine yağan karın erimesi ve yağmurların etkisiyle Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 94'e ulaştı.
Kocaeli'nin yüksek kesimlerine yağan karın erimesi ve yağmurların etkisiyle Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 94'e ulaştı.
Şanlıurfa'da sele kapılan tırın sürücüsü Emin Ergün'e ulaşılması için yürütülen arama kurtarma çalışmaları 6 gündür yaklaşık 100 kişilik ekiple devam ediyor.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında, geçen yıl 14 Ekim'de yaşanan patlama sonrası hava sızdırmazlığını sağlayarak, çıkan yangının sönmesi için inşa edilen 4 barajın (yangın, su, zararlı gaz ve diğer tehlikeleri önleyici set) kaldırılması amacıyla çalışma başlatıldı.
Yurt genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların az olması kuraklık tehdidini de beraberinde getiriyor. Barajlarda su oranının azaldığına dair haberler gelirken susuzluğa ilişkin yapılan açıklamalar da dikkatle takip ediliyor. Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuyla ilgili konuştu ve İSKİ bununla alakalı toplantı yaptıklarını belirterek belli tedbirleri olduğunu aktardı. İşte detaylar...
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son 9 yılın 9 mart tarihli ölçümleri baz alındığında en düşük seviyesinde kaydedilerek yüzde 35,42 oldu.
Sonbahar ve kış mevsimlerini kurak geçiren Afyonkarahisar'da baraj ve göletlerin önemli bölümünde su seviyesi geçen yıla göre büyük oranda düştü.
Malatya'nın Akçadağ ilçesinde bulunan ve Kahramanmaraşlı depremlerden etkilenen Sultansuyu Barajı üzerinde iki metre derinliğinde devasa yarıklar oluştu. Kahramanmaraş merkezli 7.6 büyüklüğündeki deprem sonrası oluştuğu belirtilen yarıklar görenleri tedirgin etti.
İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın doluluk oranı düştü. Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Kazandere Barajı'ndaki doluluk oranı geçen sene mart ayında yüzde 100 seviyelerinden son verilere göre yüzde 5,31’e gerilerken, aynı dönemde Papuçdere’deki su seviyesi ise yüzde 94,53'den yüzde 6,96’ya düştü.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve yağışların düşmesi nedeniyle kuraklık tehlikesi ortaya çıktı. Çanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı, 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda su miktarı, 23 milyon metreküpe düştü. Çanakkale Belediyesi, encümen kararıyla su tüketimine kısıtlama getirdi. İşte detaylar...
Altıeylül ilçesi sınırları içinde yer alan barajın suları altında kalan eski Balıkesir-İzmir kara yolu görünür hale geldi.
Türkiye’de yaşanan kuraklık bu yıl özellikle Marmara bölgesinde etkisini iyice göstermeye başladı. Bursa’nın en büyük barajlarından birisi olan 60 milyon metreküp su kapasiteli Nilüfer Barajı, bölgenin bir süredir yağış almaması sebebiyle tamamen kurudu. Bölgede alarm durumuna geçildi.
Şırnak Valiliği, sosyal medya ve bazı internet sitelerinde 'Uludere Barajı hasar gördü' iddialarına yanıt verdi. Yapılan açıklamada barajların durumunun anlık olarak takip edildiği belirtilerek söz konusu iddiaların asılsız olduğu ifade edildi.
Küresel ısınmanın da etkisiyle barajlardaki doluluk oranları zaman zaman dibi görüyor. Bursa'da iki barajda tehlike arttı, vatandaşların cep telefonlarına uyarı SMS'leri gönderildi. Bursa'nın içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı, son 40 yılın en düşük seviyesini gördü, yüzde 24'e düştü. Nilüfer Barajında ise durum çok daha vahim. Barajlardaki tehlike bölgeden gelen karelerde de gözler önüne serildi. Bursa'nın yanı sıra İstanbul'da da kuraklığa dikkat çekilerek 'su tasarrufu' çağrısı yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, bazı sosyal medya paylaşımlarında yer alan Hatay'da Yarseli Barajı'nın patladığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Bakan Kirişci, "Deprem bölgesindeki baraj ve göletlerimiz anlık olarak takip edilmektedir." dedi.
Depremin etkilediği 10 ilde bulunan 110 baraj ve 30 göletin durumu için Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, incelenen tesislerin 7’sinin takip edilmesi gerektiğini açıkladı. Seyhan Barajı’nda ise herhangi bir sorun olmadığı belirtildi.
Türkiye ortalamanın üstünde seyreden sıcaklıklarla beraber uzun süredir yağışlardan uzak kaldı. Bu durum barajların doluluk oranına da yansıdı. Kuraklık tehlikesinin konuşulduğu şu günlerde Rize Belediyesi'nden vatandaşlara dikkat çeken bir çağrı yapıldı.
Kış aylarında yağmur ve kar yağışlarının azlığı kuraklık tehdidini de beraberinde getirdi. Herkeste endişe yaratan kuraklık tehdidi sebebiyle barajların doluluk oranları da araştırılıyor. Bu doğrultuda İstanbul'da barajların doluluk oranları da merak ediliyor. İstanbul'un barajlarında doluluk oranının her geçen gün azalması dikkat çekti. İSKİ verilerine bakıldığında, bugün ölçülen doluluk oranının yüzde 29 olarak kayıtlara geçtiği görüldü.
Türkiye genelinde yağışların azlığı kuraklık tehdidi ve su bulunamaması gibi konularda tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, 2021'deki kuraklığın 2023'de de yaşandığını belirterek Marmara'da yüzde 53, Ege ve Akdeniz ile İç Anadolu'da ise yüzde 42 ila yüzde 47 oranında yağış azaldığını söyledi. İzmir, Ankara ve İstanbul'da içme suyu temininde zorluklar oluşturacağını açık bir şekilde gözüktüğünü söyleyen Özçelik, İstanbul'un iki aylık suyunun kaldığını belirtti.