Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde konuştu. Başörtüsüne ilişkin Anayasa değişikliğiyle ilgili CHP'nin tutumunu eleştiren Erdoğan, "Sen bir gece çıktın düzenleme yapalım diyorsun, biz de gel diyoruz. Niye kaçak dövüşüyorsunuz?" dedi. Referandumu işaret eden Erdoğan, "Uzlaşma sağlanamaması halinde bu meseleyi milletimizin takdirine sunmanın yollarını arayacağız" ifadelerini kullandı.
Anayasanın 24. maddesi gündemde yer alıyor. Başörtüsü referandumu ile ilgili ilk açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kılıçdaroğlu’na ithafen, ‘Hadi, sıkıyorsa gel bu işi referanduma götürelim. Parlamentoda bu iş çözülmüyorsa kararı millet versin.’ demişti. Konu hakkında son açıklama Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yapıldı. Peki, Anayasa 24. madde nedir, değişecek mi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Malatya'da yaptığı konuşmada başörtüsü teklifi için CHP lideri Kılıçdaroğlu'na referandum çağrısı yapmıştı. Kılıçdaroğlu da bu çağrıya sosyal medyadan yanıt verdi. "Kanun teklifini destekle" diyen Kılıçdaroğlu Erdoğan'a seslenerek, "Ne referandumu?" karşılığını verdi.
Rusya’nın ele geçirdiği Ukrayna'nın Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde düzenlenen, “Rusya’ya katılma referandumu” tüm dünyada dikkatle takip ediliyor. 27 Eylül’e kadar süreceği açıklanan referandumun ilk gününde, seçmenlerin beşte birinin sandığa gittiği bildirildi. Bölgeden gelen görüntüler ise büyük dikkat çekti.
İskoçya bölgesel hükümeti, 19 Ekim 2023’te yeni bir bağımsızlık referandumu yapmak istediğini açıkladı. Yeni bir bağımsızlık referandumu yapılması için İngiliz hükümetinin izni gerekiyor. Johnson hükümeti yeni bir referandumun zamanı olmadığını savunuyor
Rusya'nın 2008 yılında bağımsızlığını tanıdığı Güney Osetya'da 17 Temmuz’da yapılması planlanan Rusya’ya katılım referandumu iptal edildi.
Kuzey İrlanda'da bölge parlamentosu üyelerinin belirlendiği yerel seçimde, İrlanda Kurtuluş Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein'in zafer kazanması, birleşik İrlanda için referanduma gidilmesi çağrısılarını tetikleyince siyasi kriz yarattı.
İsviçre'de eşcinsellere evlenme hakkı tanıyan yasal düzenleme için yapılan referandumda resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 64'ü "evet" oyu kullandı.
Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen referandumda halk, başkentteki konutların kamulaştırılması önerisini oyluyor. Referandumda 'evet' oylarının baskın çıkması halinde, sadece Berlin değil kira kriziyle boğuşan diğer Avrupa başkentlerinde değişimin önünü açabilir.
İskoçya'da bağımsızlık yanlısı partiler seçimden zaferle çıktı ve yeni parlamentoda çoğunluğu oluşturdu. İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon da yeni bir bağımsızlık referandumu için, "olacak mı değil ne zaman olacak? doğru soru ifadesini kullandı. Birleşik Krallık hükümeti ise yeni bir referanduma sıcak bakmıyor. BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg'in analizi.
İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı ve SNP lideri Nicola Sturgeon, İskoçya'nın pandemi sonrası bağımsızlık referandumu için yol haritasını açıkladı. Sturgeon, Birleşik Krallık hükümeti onay vermezse, yasal adımlar atılacağını söyledi.
Mısır’ın ev sahipliğinde yapılan Libya görüşmelerinde tarafların, yıl sonunda yapılacak seçimler öncesinde yeni anayasanın referanduma sunulması konusunda mutabakata vardıkları açıklandı.
Şili'de halk, Diktatör Pinochet döneminden kalan anayasanın yürürlükte kalıp kalmayacağına karar vermek üzere bugün sandık başına gidiyor.
Şili’de yarın yapılacak anayasa referandumu öncesinde yüzlerce gösterici, başkent Santiago’da sokaklara döküldü.Şili’de yarın yapılacak referandum öncesi yeni anayasanın kabul edilmesini talep eden protestocular gösteri düzenledi.
İsviçre'de seçmenler, Avrupa Birliği ile serbest dolaşımı sonlandırma teklifini bugün bir referandumda oyluyor.
İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı, yeni bağımsızlık referandumunun önünü açacak bir yasa tasarısı hazırlama sözü verdi
Rusya'da 25 Haziran'da başlayan ve bir hafta süren anayasa değişikliği referandumu Çarşamba günü tamamlandı. Rus seçmenler, değişikliklere yeşil ışık yaktı. Referandumdan çıkan sonuç, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin açısından tartışmalı olsa da zafer kabul ediliyor
Rusya lideri Putin'in 2036'ya kadar görevde kalmasına imkan tanıyan anayasa değişikliği referandumu yüzde 77,9'luk oyla kabul edildi.
İstanbul Barosu’nun çağrısıyla avukatlar, Adalet Sarayı’nın önündeki Çağlayan Meydanı’nı doldurdu. İstanbul Barosu Başkanı, ''çoklu baro'' değişikliğinin 2010 Referandumu öncesinde de gündemde olduğuna dikkat çekti; bu fikrin patentinin FETÖ olarak tarif edilen Gülen cemaatine ait olduğunu söyledi
Rusya’da seçmenler, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yeniden seçilmesi halinde 2036 yılına kadar liderliğini korumasına imkan sağlayacak anayasa değişiklikleri için sandık başında. Muhalefetin “anayasal darbe” olarak nitelendirdiği referandumun salgın sürecinde yapılması da eleştirilere neden oluyor
Ege'de yaşayan Ruslar ülkelerindeki anayasa değişikliği referandumu için oy verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2036 yılına kadar devlet başkanlığı yapabilmesinin önünü açacak referandum süreci başladı.
Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2036 yılına kadar iktidarda kalmasının önünü açan anayasa değişiklikleriyle ilgili referandumda oy verme süreci başladı. Oy verme işlemi 1 Temmuz'da sona erecek. Rusya'nın son 20 ylına damgasını vuran Putin'in siyasi yükselişi nasıl oldu? Bu referandum neden önemli?
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, 2036 yılına kadar iktidarda kalmasını sağlayacak anayasa değişikliği referandumu öncesinde normalden düşük olan kamuoyu destek oranını yükseltmek için tasarlandığı iddia edilen gösterişli askeri geçit törenine katıldı
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, 22 Nisan’da yapılması planlanan, ancak Corona virüsü salgını nedeniyle ertelenen anayasa değişikliği referandumunun 1 Temmuz’da yapılacağını açıkladı. Reformların kabul edilmesi halinde Putin’in 2036’ya kadar Rusya’ya liderlik etmesinin önü açılacak
Rusya Devlet Başkanı Putin, 2024’ten itibaren 12 yıl daha görev yapmasını mümkün kılacak anayasa referandumunu koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelediklerini duyurdu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ilkbahar için ülkenin istikrarına ve gücüne vurgu yapacak büyük planları vardı. Ancak koronavirüsün yayılması ve petrol fiyatları ile Rus para birimi rubledeki büyük düşüş bu planlara sekte vurdu. Peki Putin'in devlet başkanlığı görevinde kalması için tasarlanan anayasa değişikliği referandumu yapılabilecek mi?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ilkbahar için ülkenin istikrarına ve gücüne vurgu yapacak büyük planları vardı. Ancak koronavirüsün yayılması ve petrol fiyatları ile Rus para birimi rubledeki büyük düşüş bu planlara sekte vurdu. Peki Putin'in devlet başkanlığı görevinde kalması için tasarlanan anayasa değişikliği referandumu yapılabilecek mi?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ilkbahar için ülkenin istikrarına ve gücüne vurgu yapacak büyük planları vardı. Ancak koronavirüsün yayılması ve petrol fiyatları ile Rus para birimi rubledeki büyük düşüş bu planlara sekte vurdu. Peki Putin'in devlet başkanlığı görevinde kalması için tasarlanan anayasa değişikliği referandumu yapılabilecek mi?
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bağımsızlık referandumu için yetki isteyen İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon’a söz konusu talebi reddettiğini açıkladı.İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bağımsızlık referandumu için talepte bulunan İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon hükümeti tarafından sunulan dilekçeyi reddetti.
Johnson, İskoçya'da bağımsızlık referandumu talebini reddetti
Boris Johnson, İskoçya Özerk Yönetimi'nın bölgede 2014'ten sonra bu yıl ikinci kez bağımsızlık referandumu yapılması talebini resmen reddetti.
Şili'de anayasa değişikliği referandumu 26 Nisan'da yapılacak
"Gerekirse 2020'de sandığı ortaya koyarız, İstanbul'da kanalla ilgili referandumu yaparız. Oyları İstanbullu atar, bu kararı onlar verir"
Şili Devlet Başkanı anayasa değişikliği referandumu için yasal düzenlemeyi onayladı
İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon, merkezi hükümete, ülkede ikinci bağımsızlık referandumu yapılması için bölgesel yönetime yetki devretmesi çağrısı yaptı.
İngiltere, AB'nin politikalarından bağımsız olmak isterken İskoçya'nın bağımsızlığı tehlikesiyle karşı karşıya kaldı - İskoç Ulusal Partisi lideri ve İskoçya Bölgesel hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon'un bu hafta yeni bir bağımsızlık referandumu için resmen girişimde bulunması bekleniyor - Başbakan Boris Johnson, yeni referanduma karşı çıkıyor ve buna izin vermeyeceklerini belirtiyor - İskoçya'nın bağımsızlık referandumu için İngiliz Parlamentosundan izin alması gerekiyor - İzin verilmemesi durumunda İskoçlar mahkemeye gidebilir ya da izinsiz referandum düzenleyebilir
İskoç Ulusal Partisi (SNP) Lideri Nicola Sturgeon, ikinci bir bağımsızlık referandumu yapılması gerektiğini ve İskoç halkına gelecekleri ile ilgili bir seçim yapma hakkı sağlanması gerektiğini belirtti.İngiltere’de Boris Johnson’ın seçim zaferinden sonra İskoçya, ikinci bir bağımsızlık referandumu yapılması gerektiğini belirtti.
İstifalar ve ihraçlar ile parlamentodaki sandalye sayısı ciddi oranda düşen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit düğümünü açmak için gidilen erken seçimden çok daha güçlü bir şekilde çıktı - Tek başına iktidara gelen Johnson, halkın Brexit'i gerçekleştirmek için kendisine güçlü ve yeni bir yetki verdiğini söyledi - İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn ise 1935'ten bu yana alınan en büyük yenilginin ardından istifa edeceğini açıkladı - Oyunu artıran ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) yeni bir bağımsızlık referandumu istiyor
2016'daki Brexit referandumu ülkeyi adeta ikiye bölmüştü. 12 Aralık Perşembe günü Avrupa Birliği'nden ayrılık sürecinin yarattığı tıkanıklığı aşmak için erken genel seçime gidilecek. Referandumdan 3 yıl sonra ne değişti? Brexit yanlıları ve karşıtlarının oyları kime gidecek? Strathclyde Üniversitesi Siyaset Bölümü'nden Profesör John Curtice, BBC için değerlendirdi.
Bask Özerk Parlamentosunda kabul edilen kararda, bağımsızlık referandumu savunuldu - Kararda, Bask ve İspanya devleti arasındaki ilişkilerin "eşitlik, iki taraflılık ve anlaşmaya" dayanacağı belirtildi
Sidama etnik grubu eyalet olmak için sandık başına gidecek
Şili'de bir aydır süren protestoların ardından iktidar ve muhalefet, Nisan 2020'de anayasa referandumu yapılması konusunda anlaştı. Referandum kapsamında halka 1973 yılında darbeyle başa geçen diktatör Augusto Pinochet döneminde hazırlanan anayasanın değiştirilip değiştirilmemesi gerektiği sorulacak.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Gazi ve Balıkçılarbaşı Caddeleri üzerinde bulunan esnaf, tarihi ilçedeki caddelerin asfalt mı, parke taşı mı olmasına karar vermek için referandum yapacak.Tarihi Sur ilçesindeki Gazi ve Balıkçılarbaşı Caddeleri üzerindeki esnaf, caddelerin ve sokakların onarılması için Büyükşehir Belediyesi’ne talepte bulundu.
Irak'taki Şiilerin en büyük dini mercii Ali es-Sistani: - "Iraklıların, anayasa referandumu ve meclis seçimleri yoluyla ülkedeki siyasi ve idari rejimi belirleme iradesine saygı duyulmalı"
İngiltere'de Parlamento İstihbarat ve Güvenlik Komitesi, Moskova'nın referandum ile 2017 seçim sonucunu etkilemeye yönelik girişimlerine ilişkin kanıtları içeren rapor hazırlayarak Başbakanlığa gönderdi - Raporun yayımlanmasının 12 Aralık'ta yapılacak seçim nedeniyle geciktirildiği iddia edildi
Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin bir dönem daha seçilmesine imkan verecek anayasa değişikliği referandumu önerisine karşı çıkanların düzenlediği gösterilerde, 8 kişi yaşamını yitirdi
Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin bir dönem daha seçilmesine imkan verecek anayasa değişikliği referandumu önerisi karşıtı gösterilerde 2 kişi öldü, 13 kişi yaralandı - Başkent Konakri'de başlayan protesto gösterileri kısa sürede birçok kente yayıldı
Polis, Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin tekrar seçilmesine fırsat verecek anayasa değişikliği referandumu önerisini protesto eden göstericilere gerçek mermi ve biber gazıyla müdahale etti
İspanya'da Yüksek Mahkeme, Katalunya özerk yönetiminde yasadışı referandumu düzenleyip, özerk parlamentoda bağımsızlık ilanını gerçekleştirmekle suçlanan sanıklar hakkında kararını verdi - Yüksek Mahkeme, iddianamede yer alan isyan suçunu bir tarafa bırakarak, halen tutuklu olan dokuz ayrılıkçı siyasetçiyi Ceza Kanunu’nda öngörülen “isyana teşvik” (sedición) suçunu işledikleri gerekçesiyle hapis cezasına mahkum etti