BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi, bireylerin emeklilik döneminde ek gelire sahip olması ekonomiye uzun vadeli kaynak oluşturulması, istihdamın artırılması gibi amaçlarla oluşturulmuş bir sistemdir. Sosyal Güvenlik Sistemi tarafından sağlanan emeklilik gelirine katkıda bulunacak ek bir gelir kapısı olarak konumlandırılmıştır. Yani zorunlu sosyal güvenlik sistemine alternatif bir yapı değildir. 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca yürürlüğe giren BES, kişiden katkı payı ödemeleri alınması ve bunların değerlendirilip kişiye toplu ya da maaş ödemesi olarak geri dönmesi esasına dayanmaktadır. BES istenilen bir emeklilik şirketinden yapılabilir. Kişi bir kurumda çalışıyorsa kurumun anlaşmalı olduğu emeklilik şirketi üzerinden maaştan kesinti yoluyla da BES yapılabilir. Çalışmakta olan kişiler ilk etapta BES'e zorunlu geçirilmekte ancak kişi istemezse BES iptali yapabilmektedir.
BES ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS), devletin sağladığı teşviklerle birlikte tasarrufların artırılmasında önemli rol oynuyor. BES katılımcı sayısının yıl sonunda 16,5 milyon olması öngörülüyorken 2025'te 17,6 milyona yükselmesi hedefleniyor.
Konut sektörünün 2025 yılına iyi bir giriş yapması bekleniyor. KKM ve banka mevduatlarının büyük çoğunluğu konut yatırımına dönmüş durumda. Sektör temsilcileri yatırımda konutun yıldızının tekrar parlayacağını ifade etti. Ayrıca, BES katılımcılarının 1 Temmuz itibarıyla başlayan kısmi ödeme uygulamasında çekilen paraların yüzde 92'sinin konuta gittiği öğrenildi.
Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Gencer, bireysel emeklilik sisteminin, hem bireylere hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan bir araç olduğunu değerlendirdi.
2024 yılının son çeyreğine girerken milyonlarca kişi emekli maaşlarında bir güncelleme olup olmayacağını merak ediyor. TBMM’nin açılmasıyla birlikte yeni emeklilik sistemi üzerinde Yaş şartı ve prim günü gibi konularda da düzenlemelerin yapılması bekleniyor.
BES katılımcıları için yasal düzenleme yapılarak nakit ihtiyacını karşılayacak adım geçtiğimiz ay atıldı. Bu kapsamda BES teminatlı ucuz kredi uygulaması şimdilik Türkiye İş Bankası, TEB, Halkbank ve Albaraka Türk’te başladı. Artık BES’te biriken fonlarını teminat gösterenler bu birikimlerinin yüzde 80 veya yüzde 100’ü kadar kredi kullanabiliyorlar. 100 bin TL’lik BES’e 83 bin lira kredi kullandırılabilirken, rakam 2 milyon lirayı da görebilecek. İşte BES teminatlı düşük faizli kredi şartları…
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile Otomatik Katılım Sistemi (OKS) katılımcıların fon tutarı ve devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü yılın ilk yarısında yüzde 36,2 artarak 1 trilyon 30 milyar 502,2 milyon liraya yükseldi. 18 yaş altı katılımcılardaki artış da dikkat çekti.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında devreye alacağı Kısmen Ödeme Uygulaması bugün başlıyor. Bu kapsamda başvuru şartları, ödeme miktarı ve gerekli belgeler gibi konularda detaylar netleşti. Ancak verdiği taahhütnameyi yerine getiremeyenler ise aldığı parayı faiziyle geri ödeyecek.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Emeklilik Danışma Kurulunun Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.
1 Temmuz 2024 beraberinde birçok yeni düzenlemeyi de getirecek. Konut kira fiyatlarındaki artışta yüzde 25 sınırı kaldırılacak. Emekli ve memur maaşı zammı yılın ikinci yarısı için bir kez daha belirlenecek. İşte Temmuz ayı ile birlikte tüm herkesi ilgilendiren 5 yeni düzenlemenin detayları…
1 Temmuz'dan itibaren kimler, nasıl BES'ten kısmi ödeme alabilecek? Yeni dönem başlıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıları için birikimlerin yüzde 50'ye kadar olan kısmını alma imkanı geliyor. Evlenecekler, ev alacaklar, doğal afet hallerinde BES katılımcılarına ödeme yapılacak. Bu kapsamda başvuru şartları netleşti. En merak edilen soruları ise SGK Başuzmanı İsa Karakaş yanıtladı. İşte BES’te kısmi ödeme uygulaması haberinin detayları…
Merkez Bankası'nın adımları sonrası kredilerde daralma yaşanırken kredi çekecek vatandaşları rahatlatacak yeni uygulama resmen başladı. Artık BES birikimiyle kredi kullanılabilecek. Kredi borcu ödendiğinde alacağın devri sözleşmesi sona erecek.
Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sisteminde (OKS) devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü kurulduğu günden bu yana ilk defa 1 trilyon lirayı aşarken, katılımcı sayısı 16,4 milyona yaklaştı. Öte yandan BES’te kısmi ödeme uygulamasının yaz aylarından itibaren devreye alınacağı bildirildi. Ayrıca Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) içinse 2025 yılı gündeme geldi, 30 milyona yakın kişinin sisteme dahil olabileceği belirtildi.
Kısmen Ödeme Uygulaması BES'te sistemden çıkmadan birikimlerin yüzde 50'ye kadar olan kısmını alma imkanı tanıyor. Konuya ilişkin detaylar belli oldu. İşte 10 soruda BES kapsamında hayata geçecek "Kısmen Ödeme' uygulaması...
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında sistemde biriken tutarın yüzde 50'sini alma imkanı sağlayan kısmen ödeme uygulamasında başvuru şartları belli oldu. Buna göre 5 yıl sistemde olma durumuna bakılacak. Ödenecek miktarın yüzde 30’u devlet katkısı hesabından düşülecek.
Bireysel emeklilik için Resmi Gazete'den yeni bir karar alındı. Buna göre BES’te kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz’da başlayacak. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde sözleşme sonlandırılmadan birikimlerin yüzde 50'sine kadar olan kısmı, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim harcamaları için kullanılabilecek.
Asgari ücrette yapılan düzenlemenin ardından 2024 yılında Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısının üst limiti 72 bin 9 TL oldu.
Kredide 'BES teminatlı' yeni dönem başladı! Buna göre bireysel emeklilik sözleşmesi kredi teminatı olacak. Bu uygulamayla kredi çekebilmek bankaların istediği belgelerden olan kefil, maaş bordrosu, gelir belgesi, gayrimenkul ve araç teminatı gibi prosedürlerin 'BES' sayesinde esneyeceği belirtiliyor. Ancak BES'teki sözleşme teminat olarak gösterildiğinde BES iptal edilemeyecek ve sistemden çıkış olamayacak.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkında yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kısmi ödeme hakkından 5 yılda bir yararlanabilecek vatandaşlar, sözleşmelerini sonlandırmadan, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikiminin yüzde 50'si kadarını kullanabilecek. Kısmi ödemesini konut edinme, evlilik ve doğal afet kapsamında kullananlar 3 yıl, eğitim için kullananlar ise 4 yıl sözleşmelerini sonlandıramayacak. İşte ayrıntılar...
BES, bireylerin emeklilik dönemlerinde maddi açıdan daha güvende olmalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Bu sistem bireylerin özel bir emeklilik hesabına düzenli olarak para yatırmalarını ve yatırdıkları bu paranın birikmesini amaçlar. BES kişilerin emeklilik dönemlerinde ihtiyaçlarına göre finansal bir planlama yapmalarına yardımcı olur. Ancak bazı kişiler BES sisteminden çıkmak isteyebilir. Peki, Allianz BES iptal ve diğer seçenekleriniz için hangi yöntemler yapılır?
BES'te devlet katkısı fon portföyünün değerlendirileceği yatırım enstrümanlarında düzenlemeye gidildi. Buna göre, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısının yatırıldığı fonların borsaya yatırılabilecek kısmı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarılırken tek hisseye yatırım tavanı yüzde 1'den yüzde 5'e çıktı.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımı her geçen gün büyümeye devam ederken hükümet yeni bir hamle için kolları sıvadı. BES’te 18 yaş altı için sınırın kaldırılmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaşlılıkta bakım için yeni bir hazırlık içinde olduklarını belirtti. Konunun detaylarını paylaşan SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, çalışmanın 3 bakanlık tarafından ortaklaşa yapıldığını ve 3 ay gibi bir sürede çerçevenin netleşeceğini söyledi.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’ne dahil olan ve EYT’den yararlanmayı bekleyen milyonlarca kişinin merak ettiği bir diğer soru da aynı anda “BES’ten de emekli olabilecek miyiz?” oldu. Bir çok kişi EYT düzenlemesi ile birlikte emekli olduğumda BES’ten de emekli olacağını düşünüyor ama şartlar böyle bir şeyin nasıl mümkün olacağı konusunda zaten belli. Bu koşulları sağlamadığınız sürece BES’ten emekli olamazsınız! İşte detaylar…
İşverenlerin çalışanlar için Bireysel Emeklilik Sistemi hesabı açması zorunlu hale geldi. Fakat çalışanların bu sisteme bağlı kalması şart değil. Zorunlu Bireysel emeklilik sisteminden çıkmak isteyen vatandaşlar kolayca BES iptal işlemini yapabilir. Zorunlu BES iptali yalnızca çalışanın kendi isteği halinde gerçekleşir. Peki BES iptal etme işlemi NasıL yapılır?
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin daha önce açıklamış olduğu gibi yeni bir düzenlemeye gidildi. 2023 yıllık programında yer alan değişikliğe göre BES’ten ayrılmayanlara avantajlı kredi imkânı sunulacağı öğrenildi. Son verilere göre ise sistemde şu an 7,6 milyon kişinin bulunduğu belirtiliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'den son dakika Bireysel Emeklilik Sistemiyle ilgili düzenleme sinyali geldi. Bakan Nebati, "Önümüzdeki dönemde, sistemde yeni düzenlemeleri ve teşvikleri de hayata geçirerek, ülke olarak birikimlerimizi daha da yüksek seviyelere taşıyacağız" dedi.
Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli: - "Yapılan ve yapılacak tüm yatırımların risklerini yönetiyoruz"
Fibaemeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu: - "BES tüm çocukların geleceği için büyük bir fırsat. 6 yaşında ilkokula başlayan bir çocuğun üniversiteden mezun olacağı 16 yıllık eğitim hayatı boyunca BES’ten alabileceği azami devlet katkısının bugünün değeriyle yıllık 20 bin 655 TL olduğu düşünülürse 330 bin TL’den fazla"
Araştırmaya göre, tasarrufu olanların tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında 2022 ikinci çeyrekte Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 8 puanlık artışla yüzde 24’e ulaşarak ilk sırayı aldı
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) sigorta şirketlerinin ilk çeyrek verileri duyuruldu. Buna göre trafik sigortasında 2 milyar 936 milyon lira ile ciddi bir zarar görülürken, kaskoda da uzun süre sonra ilk kez zarar yazıldı. Ayrıca gönüllü BES’te toplam fon büyüklüğü 277 milyar liraya yükselirken, katılımcı sayısı 7 milyon 398 bine ulaştı.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni kararlar geliyor. BES’te yatırımı olanlar artık konut alma, evlilik ve iş kurma gibi paraya ihtiyaç duyacakları önemli olaylarda birikimlerinin bir kısmını çekebilecek. Çalışmalarda sona gelindi. İşte BES’te yapılması planlanan son dakika yeni düzenlemelerin detayları…
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Türk vatandaşlığına geçmek isteyen yabancıların şartları değiştirilmişti. Eski yönetmelikte, vatandaşlık alabilmek için 250 bin dolarlık konut almak yeterliyken bu sınır 400 bin dolara yükseltilmişti. Öte yandan 500 bin dolar katkı payı ile emeklilik sistemine katılan yabancılara da aynı hak tanınmıştı. Peki Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dahil olacak yabancılara devlet katkısı verilecek mi? İşte merak edilen sorunun yanıtı...
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeni döneme geçildi. Peş peşe açıklanan yenilikler müşterilerin bilgisine sunuldu. Anneler ve babalar, çocuklarının geleceği için BES'e dahil oluyor. Aileler çocukları için bireysel emeklilik hesabı açarak bir kumbara gibi para biriktirebilir. Böylece hem küçük yatırımlar ile birikim elde ediliyor hem de devlet desteğinden yararlanılıyor.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) yapılan yeni düzenlemelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Benli,BES'teki düzenlemelerle birlikte tasarrufun merkezi haline geldiğini belirterek, "BES ve Otomatik Katılım Sistemi'ndeki (OKS) toplam katılımcı sayısının 17 milyona, toplam fon büyüklüğünün ise 500 milyar TL'ye ulaşmasını hedefliyoruz." ifadesini kullandı.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devamlılığını sağlayacak hem de sisteme yeni girişleri teşvik edecek önemli yenilikler getirildi. TBMM'de kabul edilen reform ile devlet katkısı oranının yüzde 30'a yükseltilmesi, yıllık devlet katkısı limitini aşan katkı payları için müteakip yıllarda devlet katkısının alınabilmesi, 45 yaşından büyüklerin de talep etmesi halinde OKS’ye girebilmesi, kısmen ödeme alma imkanı ve BES birikimlerinin temlik edilebilmesi gibi imkanlar tanındı.
Son dakika haberine göre BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) ile çok sayıda vatandaşı ilgilendiren bir gelişme yaşandı. TBMM Genel Kurulunda, BES ile alakalı düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin birinci bölümü kabul edildi. Peki, BES'te devlet katkısı ne kadar olacak? İşte son dakika haberinin detayları ve BES'te yeni döneme ilişkin merak edilenler...
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için yeni dönem başlıyor. AK Parti tarafından 'Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Buna göre BES’te devlet katkısı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkacak. Ayrıca yeni düzenleme ile konut alımı, evlilik, sağlık, iş kurma ve bedelli askerlik gibi hallerde ihtiyacı karşılamak için BES’te biriken paranın yüzde 50’sine kadar avans alınabilecek.
Emeklilik tercihini Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak yapmayanlar Bireysel Emeklilik Sigortası’na (BES) başvuruyor. Ancak BES’e bağlı olarak emekli olmak isteyenlerin kafasında pek çok soru işareti var. Bugün onları yanıtlayacağız.
Milyonlarca kişinin faydalandığı BES’te sevindirici gelişme yaşandı. Artık acil nakit ihtiyaca da cevap verilmesi planlanıyor. SEDDK Başkanı Türker Ersoy, yapılması planlanan değişiklikleri ayrıntılarıyla anlattı. Detaylar haberimizde...
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, 18 yaş altındaki 50 bine yakın çocuğun Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) dahil olduğunu belirterek, "18 yaş altı çocuklarımız ve otomatik katılımdan gelen destekle yılın sonunda sistemin toplam fon büyüklüğünün 200 milyar TL’ye ulaşabileceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, yürürlüğe girmesinin üzerinden 2 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen 18 yaş altına BES'e ilginin artmasının önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
BES sistemi vatandaşlara ikinci emeklilik sağlıyor. Bu sistem 18 yaş altı çocuklar için de uygulanabilir olacak. 10 sene 56 ay yaş şartı arayan söz konusu sistem milyonlarca çocuk ve ailesi için kumbara özelliği taşıyacağı bildiriliyor. BES sistemi devlet desteği ile önemli bir tasarruf fırsatı veriyor. Bu birikimlerin 18 milyar TL'ye ulaştığı ifade ediliyor. İşte ayrıntılar...
18 yaş altının da dahil olabileceği yeni emeklilik dönemi başladı. Aylık pirim ödemelerine yüzde 25 ek devlet katkısı sunan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için Türkiye Sigorta Birliği (TSB) rehber hazırladı.
Bireysel Emeklilik Sistemi ile pek çok kişi birikim yapma fırsatı bulmuştu. Şimdi 18 yaşın altındaki çocukların ebeveynleri de başvuruda bulunarak birikim yapabilecek
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 18 yaş altı vatandaşların kapsama alınmasına imkan tanınacak yasa yayımlandı.
Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Bir süredir 18 yaşından büyüklerin yararlandığı ve zorunlu hale getirilen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için yeni bir karar daha açıklandı. Geçtiğimiz günlerde 18 yaşından küçükler için de gerçekleştirilmesi planlanan BES uygulaması için karar, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ni güçlendirmeye yönelik kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen kanun teklifi 18 yaşından küçüklere de bireysel emeklilik imkanı sağlıyor. Ebeveynler, çocukları adına sistemde birikim yapabilecek.
18 yaşından küçük vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil edilmesiyle ilgili hükümler içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
AK Parti yeni ekonomi paketini Meclise sundu. Buna göre 18 yaşından küçüklerin bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Emeklilik hizmeti veren kuruluşlarındaki emeklilik birikimlerinin BES'e aktarımına imkan sağlanacak.
Bireysel emeklilik sistemi (BES) hakkında yönetmelikte, emeklilik yatırım fonlarının merkezi bir platformdan alınıp satılabilmesine yönelik düzenleme yapıldı. Buna göre yılda 6 kez yapılabilen fon dağılımı değişikliği artık 12 kez gerçekleştirilebilecek. İşte ayrıntılar...
"BES'te yeni bir döneme adım atıyoruz. BES, güncel piyasa koşullarına uygun ve esnek bir yatırım aracına dönüşüyor" - "Dijitalleşme ile sektöre ve BES katılımcılarına kolaylık sağlanmasını oldukça önemsiyoruz"
Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) tarafından yapılan araştırmaya göre İlköğretim 6. sınıfa giden bir öğrencinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için bin 40 YTL ile bin 110 YTL arasında harcama yapılması gerekiyor.