Pandemi nedeniyle değişime uğrayan hayatımızda beslenme düzenleri de değişti. Kovid geçiren hastalar evde geçirdikleri süreçte çok daha sağlıksız beslenmeye başladı. Bu sağlıksız beslenme alışkanlık haline gelerek bağışıklığın düşmesine ve daha ciddi sorunlara neden oluyor.
Egzersiz, kilo vermek, sağlığı korumak için önemli bir rol oynuyor. Egzersiz yapmayı rutin haline getirmek çok daha sağlıklı ve zinde olmanızı sağlıyor. Fakat sağlık için sadece egzersiz yeterli gelmiyor. Egzersiz ile birlikte düzgün beslenmek de gerekiyor. Bu sayede hem daha hızlı kilo verecek hem de daha sağlıklı olacaksınız.
Sonbaharın gelmesiyle kapımızı çalan soğuk havalar hastalıkların da habercisi oluyor. Bu noktada sağlığımızı korumak için ilk olarak beslenme düzenini korumak ve sağlıklı besinler tercih etmek gerekiyor. Peki sonbaharda hangi besinleri tüketmeliyiz? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
Fast food yiyeceklerin çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini söyleyen Diyetisyen Elif Bilgin Baş, yetişkinler için üretilen light sütlerin bile çocukları olumsuz etkileyebildiğini anlattı. İşte konu ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Kimisi protesto amaçlı, kimisi ise inançları gereği beslenme rutinlerini tamamen değiştiren kişilerin hikayelerini sizler için araştırdık. Tamamen sağlıksız bir beslenme düzenine işaret eden bu rutinler bilim insanları dahil olmak üzere pek çok kişiyi hayrete düşürüyor.
Hamilelikte faydalı besinler kadar zararlı besinler hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önem taşıyor. Normalde tüketilmesi durumunda fayda sağlayan besinlerden bazıları hamilelikte risk oluşturabiliyor. Bu nedenle hamilelikte yasaklı olan besinler hakkında bilgi sahibi olmak önem taşıyor. Peki hamilelikte hangi besinlerin tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekiyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
‘Kahvaltı yapılmalı mı, yapılmamalı’ tartışmasından çok kahvaltının içeriğinde ne olması gerektiğine odaklanılması gerektiğini söyleyen Uzm. Diyetisyen Aysun İpek, “Kahvaltıda yüksek kalorili gıdalar yerine, daha çok yüksek protein içeren gıdalara yer verilmesi gerekir” dedi.
Bayram kahvaltılarında başlayan et kavurmalarının yanı sıra diğer öğünlerde de kırmızın etin tercih edilmesi ve porsiyon kontrollerinin yapılmaması sonucunda mide yanmaları ve bağırsak problemleri gibi bazı rahatsızlıkların ortaya çıkabiliyor.
Gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı olmanın temel şartı olarak biliniyor. Yapılan araştırmalarla anne ve bebeğinin hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde atlatabilmesi için beslenme rutini oluşturması gerektiği vurgulandı. Peki ya gebelik öncesi dönemde beslenme? Planlı gebelikler, gebelik öncesi bakım ile hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça gerekli. Gebelik öncesi dönemde nelere dikkat edilmeli buyurun bakalım.
Koronavirüs salgını, yetişkinleri etkilediği kadar çocukları da olumsuz yönde etkiliyor. Günlük hayatında arkadaşlarıyla birlikte oyunlar oynayarak, yeteri kadar fiziksel aktivite gerçekleştiren çocuklar, pandemi kısıtlamaları nedeniyle boş zamanlarının büyük bir bölümünü bilgisayar veya televizyon başında geçiriyor. Beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle beraber hareketsizlik çocuklar için büyük bir tehlikeyi doğruyor.
17 günlük tam kapanma boyunca bedensel ve psikolojik sağlığı korumak açısından uzmanlar beslenmenin önemine dikkat çekti. Tam kapanma boyunca sağlıklı beslenme ile ilgili tavsiyelerde bulunan Kaliteli Yaşam Uzmanı Doç. Dr. Haluk Saçaklı, “17 gün sürecek kapanma başladı. Bu süreçte oruç ya da 2 ana öğünle beslenerek yenilenmek mümkün” diye konuştu.
Ramazan ayının pandemiye denk gelmesi sebebiyle bağışıklığımızı güçlü tutarak ramazanı geçirmek önceliğimiz oldu. Bu süreçte nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve sıkça yaptığımız hataların doğrusunu, bu işin uzmanına danışmak istedik.
Sosyal medyada hızla yayılan su diyeti ile ilgili uyarıda bulunan Beslenme ve Diyet uzmanı Evnur Saray, özellikle diyabetli kişilerin bu tarz diyetlerden kaçınmaları gerektiğini söyledi. Son günlerin popülerleşen diyetlerinden olan su diyeti ile ilgili; 'Beslenme uzmanlarının önerileriyle yazılan diyetleri yapmak en sağlıklı ve doğru olanıdır' diyen Saray tek tip beslenmeden uzak durulması konusuna dikkat çekti.
Sağlıklı yaşamanın en temel kurallarından biri sağlıklı beslenmek. Beslenme deyince her ne kadar akla yemek yemek gelse de, sağlık için sadece diyet yapmak yeterli olmuyor. Ruhsal ve zihinsel sağlığımız da en az bedensel sağlığımız kadar önemli.
Oruç nedeniyle değişen beslenme alışkanlığının Ramazan Bayramı'ndan itibaren normale döneceği, bu nedenle az yemek yenilmesi ve vücudun normal beslenme düzenine yavaş yavaş alıştırılması gerektiği belirtildi.
Beslenme ve diyet uzmanları, kan gruplarına göre bir diyet programı hazırlayarak, hayat boyu sürecek beslenme alışkanlığının ideal formu korumada etkili olduğunu bildirdi.
Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, "Kurban etinin yağsız kısımları tercih edilmeli, pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama kullanılmalıdır. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemelidir " dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Ayhan, Kurban Bayramı'nda gereğinden fazla miktarda et tüketilmesinin birçok rahatsızlığa yol açabileceği uyarısında bulundu. Aşırı miktarlarda kırmızı et tüketiminin yanında, uygulanan pişirme tekniklerinin de önemli olduğunu vurgulayan Ayhan, "Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi sindirimi zor ve mide asidesini artıracak yöntemler tercih edilmemelidir" dedi.