Johns Hopkins Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar, Demans Riski Altındaki Yaşlı Kontroller için Biyobelirteçler (BIOCARD) kohortuyla çalışarak, belirli faktörlerin daha hızlı beyin küçülmesi ve normal düşünme yeteneklerinden hafif bilişsel bozukluğa (MCI) daha hızlı ilerlemeyle bağlantılı olduğunu buldular. Tip 2 diyabetli ve beyin omurilik sıvısında belirli proteinleri düşük seviyede olan kişiler daha hızlı beyin değişiklikleri gösterdi ve MCI'yi diğerlerinden daha erken geliştirdiler.
Beyin, kişinin çeşitli hayati fonksiyonlarını ve duymaktan denge sağlamaya çeşitli fonksiyonları yerine getirmesini sağlayan merkezi sistemdir. Eğer herhangi bir etki ile beynin bir kısmı işlevini yerine getirememeye başlarsa ciddi ve ölümcül hastalıklar ortaya çıkabilir.
Çeşitli yaşamsal fonksiyonların kontrol merkezi olan, beynin alt kısmında bulunan, beyin sapı adı verilen ve beyni omuriliğe bağlayan bir kısım bulunur. Beyin sapı denge sağlamaktan kalp atışı hızının ayarlanmasına kadar çeşitli yöntemlerle vücudun geri kalanına mesajlar gönderme görevi üstlenmiştir.
Duyguların oluşumundan doku ve organların çalışmasına dek birçok faaliyetin kontrol edildiği beyin çeşitli bölümlerden oluşur. Bu bölümlerde yer alan küçüklü büyüklü yapılar, sinirler ve hücreler işlevlerini yitirdiğinde ciddi ve geri dönülemez sağlık sorunları yaşanabilir.
Çeşitli hastalıklara ya da dış etkenlere bağlı olarak vücutta yer alan organlar ya da hücreler işlevlerini yerini getiremeyecek hale gelebilir ya da bazı hasarlara uğrayabilirler. Modern tıbbın imkanlarından faydalanılarak bu durumlara müdahale ederek uygun tedavi yöntemleri ile işlevini kaybeden organlar uyarılabilir.
İnsan vücudunda yer alan çeşitli organlar, çeşitli nedenlere bağlı olarak işlevlerini yerine getiremez hale gelirlerse dışarıdan bazı müdahalelerde bulunulması gerekir. Bunun için de erken tanı son derece önemlidir. Belirtiler halinde alanında uzman bir doktora gidilmelidir.
Vücuttaki her bir organ ve bölüm farklı biçimde çalışarak genel sağlığı etkiler. Bazı kısımların ya da organların yeterince çalışmaması türlü hastalıkların habercisi olabilir. Çeşitli belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora danışılması gerekir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 dönemine ilişkin yükseköğretim beyin göçü istatistiklerini açıkladı. Mezunların gitmek için en çok tercih ettiği ülke ABD oldu. En çok göç eden meslek grubu ise mühendislik alanı oldu.
ABD'de yapılan bir araştırmada bilim insanları, erkeklerin beyinlerinin akşamları belirli bir saatte küçüldüğünü keşfetti. Araştırmayla; erkeklerin beyinlerinin gün içerisinde hormon seviyelerindeki iniş ve çıkışlara bağlı şekilde küçüldüğü ve hacminin azaldığı ortaya kondu.
Gastronomi şehri Hatay’ın lezzetlerinden olan ‘Beyin tava’ ismi ve görünümüyle garip gelse de lezzetiyle damaklarda eşsiz tat bırakıyor. Porsiyon fiyatı 200 TL’ye satılan lezzet, sakatat severlerin vazgeçilmezleri arasında.
Avusturya'da bulunan Graz Üniversitesi Hastanesi’nde bir doktor, kafasından yaralanan hastanın ameliyatına girerken 13 yaşındaki kızını da yanına aldı. Bununla da kalmayan doktor küçük kıza hastanın kafasında bir delik açtırdı.
Hafızayı güçlendirmek ve beyin sağlığını destekleyici besinler tüketmek ileriki yaşlarda bilişsel sorunların oluşmasının riskini azaltmaya yardımcı olabiliyor. Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, beyin sağlığını korumak için günlük beslenmeye eklenmesi gereken süper gıdaları açıkladı. Yaban mersininden somon balığına, cevizden zeytinyağına kadar birçok besin, beyin fonksiyonlarını destekleyebilir venörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabilir.
İstanbul'da yaşanan olay doktorları bile şaşkına çevirdi. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetiyle gittiği hastanede sıra beklerken kalp krizi geçiren 23 yaşındaki Mehmet Göçer, doktorları bile şaşırtarak hayata tutunmayı başardı. 30 dakika boyunca kalbi duran genç adam, entübe edildi, beyin ödemi, kalp ve böbrek yetmezliği yaşadı. 3 gün boyunca uyutulan ve hipotermi denilen beyin soğutma tedavisi uygulanan Göçer, doktorları ‘düşük ihtimal’ vermesine rağmen hayata tutunabildi. İşte detaylar...
Sosyal medyanın günlük yaşam üzerindeki etkisi her geçen gün artarken, ‘TikTok Beyni’ olarak adlandırılan yeni bir kavram gündeme geldi. Özellikle gençlerde gözlemlenen dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemlerini tanımlamak için kullanılan TikTok Beyni kavramıyla ilgili konuşan Nöroloji Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan, sürekli kısa videolar izlemenin beynin hızlı bilgi akışına alışmasına neden olduğunu ve bu durumun derinlemesine düşünme gerektiren aktivitelerde performansı düşürebileceğini belirtti.
Sekiz yaşındaki Breelyn sağlıklı ve mutlu bir bebek olarak doğdu, ancak henüz iki günlükken onu görmek için ziyarete gelenler tarafından sevilirken bir enfeksiyon kaptı. Breelyn'in annesi henüz iki günlükken bir kişinin onu dudaklarından öpmesinden sonra kızının kaptığı enfeksiyonun beyin hasarına neden olduğunu dile getirdi.
Günlük hayatımızda yaptığımız bazı alışkanlıklar biz fark etmeden bize zarar veriyor. Bu alışkanlıklardan 3 tanesi beyine ciddi zarar verebiliyor.
Bebeklik ve çocukluk döneminde beyin hızla gelişse de bu gelişim hayat boyu devam ediyor. Çünkü beyin her yaşta kendini yenileyebiliyor, gelişiyor ve yeni nöronlar oluşabiliyor. Beyin de vücudumuzdaki kaslar gibi çalıştıkça gelişiyor ve formunu koruyor. Beyin sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğine ilişkin görüşlerini paylaşan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Aydın önemli tavsiyeyi paylaştı.
Bazı hastalıklardan erken teşhis sayesinde kurtulmak mümkün. Dünyada yaygın olarak görülen ölümcül hastalıklarından biri olan kanser ilk evrelerde tespit edildiğinde iyileşme oranı daha yüksek oluyor. Üroloji Uzmanı Dr. İsrafil Ağaoğlu, "Prostat kanseri çok çok kötü bir kanser türüdür. Zamanında tedavi edilmezse, tespit edilmezse ve atlanırsa akciğer, beyin ve kemiklere sıçrayabilecek kanserdir. En nihayetinde ölümcül bir kanserdir" dedi. İşte konuya dair detaylar...
Bilinçaltımızın derinliklerinde yer alan duyguları anlamak bazen karmaşık olabilir, ancak bazı testler duygusal tepkilerimizi açığa çıkarabilir. Bu bilinçaltı testinde bulunan 4 resimden en kötü hissettiren resmi seçmeli altındaki açıklamasını okumalısınız.
Çin'in Şangay şehrinde meydana gelen olay akıllara durgunluk verecek cinsten. 1 yaşındaki bebek, kafatasının normalden daha geniş olması ve motor becerilerindeki sorunlar yüzünden hastaneye getirildi. Kafatası incelenen bebeğin beyninin içinde ikiz kardeşinin olduğu ortaya çıktı. İnanılmaz olayın her detayı duyanları adeta şaşkına çevirdi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, beyin ve kafa nakliyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Adını dünya tıp literatürüne yazdıran Özkan, ölümsüzlüğün mümkün olup olamayacağını anlattı. Prof. Dr. Ömer Özkan, "İnsan ömründe şimdilerde 80- 85'lerden bahsediyoruz. Ölümsüzlük denilen kavramda 30'lardan 80'e geldiysek belki 100'e de uzayacak. Felç hastalarını iyileştirdiğimiz zaman bilin ki kafa nakli de mümkün olabilecek" dedi.
Uzmanlar uykuda solunum durması anlamına gelen uyku apnesinin günlük yaşantıyı etkileyeceğini belirterek, gündüzleri uyuma isteği, dikkat eksikliği, unutkanlık gibi hastalık belirtilerinin ciddiye alınıp, hekime başvurulmasını söyledi.
Her sofrada bulunan ancak sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek bazı besinler vardır. Şeker, beyindeki dopamin seviyelerini artırarak bağımlılığa yol açabilir ve uzun vadede beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. İşlenmiş gıdalar ise yüksek fruktozlu mısır şurubu ve trans yağlar gibi zararlı bileşenler içerir. Bu tür gıdaların aşırı tüketimi obezite ve beyin sağlığı üzerinde negatif etkilere yol açabilir.
Geçmişte bilim-kurgu sahnelerinin veya hayallerin ötesine gidemeyen bir deneyi daha Elon Musk gerçekleştirdi. Neuralink ilk kez bir insanın beynine çip taktı, deney dünyada geniş yankı uyandırdı. Bilim ve teknoloji dünyasını kasıp kavuran bu gelişme sosyal medya kullanıcılarının korku dolu yorumlarını da beraberinde getirdi.
"İnsanlık Halleri" isimli podcast serisinde bu kez beynin nasıl dönüştürüleceği incelendi. Alican Elkorek tarafından hazırlanıp sunulan serinin bu videosunda, "Beyin nasıl dönüşür? Nöroplastisite nedir? Nasıl daha iyi öğrenebiliriz, çalışabiliriz, odaklanabiliriz?" sorularına cevap arandı. Serinin yeni videosunda beyinsel değişiklikleri gerçekleştirmek için ihtiyacımız olan asetilkolin ve epinefrin moleküllerine ulaşmanın yolları detaylı şekilde anlatıldı.
"İnsanlık Halleri" isimli podcast serisinde bu kez beynin nasıl yönetileceği incelendi. Alican Elkorek tarafından hazırlanıp sunulan serinin bu videosunda, "Nasıl hızlı ve kalıcı öğrenilir, hatalardan nasıl ders çıkarılır ve beyin nasıl yönetilir?" sorularına cevap arandı. Serinin yeni videosunda hatalarımızı değerlendirerek, nasıl daha hızlı ve kalıcı bir şekilde öğrenebileceğimiz detaylı şekilde anlatıldı.
"İnsanlık Halleri" isimli podcast serisinde bu kez beynimizin ve bedenimizin çalışma sistemi incelendi. Alican Elkorek tarafından hazırlanıp sunulan serinin bu videosunda 'Beynimiz nasıl çalışıyor? sorusuna yanıt arandı. Beyin ve sinir sistemimizin gizemli dünyasına derinlemesine bir bakışı içeren söz konusu videoda güncel bilimsel bilgilere yer verilirken, beyin ve sinir sisteminin 'gizemli çalışma sistemi' yeniden açığa çıkarıldı.
Nadir bir beyin hastalığıyla mücadele eden 6 yaşındaki Güney Kaliforniyalı 6 yaşındaki Brianna Bodley isimli bir kız kalıcı beyin hasarına ve motor becerilerde bozulmaya yol açabilen kronik bir beyin iltihabı olan Rasmussen ensefalitinden kaynaklanan günlük nöbetlerle uğraşıyordu. 10 saat süren cerrahi operasyonun ardından 6 yaşındaki kızın beyninin çalışmayan kısmı doktorlar tarafından kapatıldı.
Doğru beslenmenin sağlık üzerindeki etkisi yadsınamaz bir gerçek. Uzmanlar, sebze ve protein ağırlıklı beslenen kişilerin daha güçlü bir hafıza ile daha çevik bir vücuda sahip olduklarını belirtiyor. Beynin sağlıklı bir şekilde çalışması için doğru beslenmenin mühim olduğunu belirten doktorlar tüketilmemesi gereken yiyeceklere karşı uyardı. İşte beyni küçülten besinler...
Sağlık açısından sıkça faydalı bilgiler veren Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, başta beyin olmak üzere vücuda çok faydalı üç baharatı açıkladı. Düzensiz ve sağlıksız beslenme, stres, düzensiz uyku, çok fazla ekrana maruz kalma gibi etkenlerin neden olduğu unutkanlık problemi birçok kişide görülebiliyor. Bu baharatlar, unutkanlık gibi zihinsel sorunlara iyi geliyor.
Avustralya'nın New South Wales şehrinde yaşayan 64 yaşındaki İngiliz kadın unutkanlık ve depresyon şikayetiyle hastaneye başvurdu. 64 yaşındaki kadının beyninde yaşayan 8 cm’lik canlı solucan çıkartıldı.
Tıp dünyası Avustralya'dan gelen haberi konuşuyor. Ülkenin başkenti Canberra'da, unutkanlık ve depresyon şikayetiyle hastaneye başvuran bir kadın, anormal beyin aktiviteleri tespit edilince ameliyata alındı. Ameliyat sırasında kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda canlı solucan çıkarıldı. Ophidascaris robertsi adlı solucanın daha önce bir insanda görülmediği belirtildi.
ABD'li iş insanı Elon Musk'un sahibi olduğu Neuralink firması, beyin çipi projesinin insanlar üzerinde denenmesine başlanması için ABD Gıda ve İlaç İdaresinden (FDA) onay aldığını açıkladı. söz konusu projeyle, beyne mikroçipler yerleştirilecek. Mikroçipler sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmek ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmak hedefleniyor.
Yediğimiz yiyecekler sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Yapılan araştırmalar günlük hayatta sıklıkla tüketilen yiyeceklerin beyin sağlığını tehlikeye atarak bunama riskini artırabildiğini tespit etti. Uzmanlar beyin sağlığı için uzak durulması gereken yiyecekleri sıraladı.
Optik illüzyonlar görsel algımızı ve dikkatimizi ölçerek bilişsel niteliklerimizi test ediyor. Sosyal medyada oldukça ilgi gören optik illüzyonlar kendimizi test etmemizi sağlayabiliyor. Aşağıda yer alan resimde bulunan bütün hayvanları bulanların yüksek IQ'lu olduğu belirtiliyor.
Günlük hayatta tükettiğimiz gıdalar sadece enerjimizi değil organlarımızı da etkiliyor. Beyin yenilen yiyeceklerden en çok etkilen organlar arasında yer alıyor. Sık sık tüketilen ve sağlıklı olduğu düşünülen bazı yiyecekler beyin sağlığı için büyük risk oluşturuyor. İşte beyin sağlığını korumak için uzak durmanız gereken gıdalar...
Beyin sağlığı tüm vücudu etkisi altına alıyor. Bu nedenle beyin sağlığını korumak için çeşitli alışkanlıklardan uzak durmak gerekiyor. Yapılan araştırmalar geceleri sıklıkla yapılan bir alışkanlığın beyni yıllarca yaşlandırdığını belirtiyor. Farkında olmasak bile beyin yapısında büyük değişikliklere sebep olan bu alışkanlığı hayatımızdan çıkarmak gerekiyor.
Yediğimiz yiyecekler sağlığımız üzerinde belirleyici etkiler yaratıyor. Bazı yiyecekler sağlıklı olsa da gerekli şartlar sağlanmadığında oldukça riskli durumlara sebep olabiliyor. Uzmanlar her gün severek tükettiğimiz ama karaciğer, böbrek ve beyinde hasar bırakabilen o yiyeceklere karşı uyardı.
Felç aniden gelişerek sakatlık ve ölüm gibi durumlara yol açabiliyor. Yaşam alışkanlıklarımız birçok hastalığın oluşmasında büyük rol oynarken felç riskini de artırabiliyor. Felç riski yüksek olan kişilerin bazı durumlara karşı tedbir alması büyük önem taşıyor. Uzmanlar evde yapılan basit testin felç riski hakkında bilgi verdiğini belirtiyor.
Vücutta ortaya çıkan tümörlere erken müdahale etmek hayat kurtarıyor. Tümörler vücutta bulunduğu yere göre farklı belirtiler gösterebiliyor. 14 yaşındaki bir çocuk yaşadığı belirtilerin ardından gittiği doktorda beyninde yumruk büyüklüğünde tümör olduğunu öğrendi.
Sadece beyin gücünü kullanarak oyun oynayan Twitch yayıncısı Perrikaryal ağızları açık bıraktı. Perrikaryal kafasında sensörlerle aksiyon-rol yapma oyunu Elden Ring'i oynadı. Bir espor muhabiri, Twitter hesabı üzerinden Perrikaryal'ın düşünce gücüyle Elden Ring oynadığı anlara ait bir görüntü paylaştı. Söz konusu görüntü, sosyal medyada 1 milyondan fazla kez izlendi.
Artan grip ve nezle vakaları birçok hastalığın belirtileri ile karıştırılabiliyor. Özellikle çocuklarda görülen hastalıkların grip zannedilerek göz ardı edilmesi çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Uzmanlar kolayca bulaşan meningoensefalit hastalığının ölüm ve sakatlık riskleri hakkında uyarılarda bulundu.
Omega 3 kaynağı balıklar kış aylarının vazgeçilmezi olarak görülüyor. Sevilerek tüketilen balıkların vücuda sağladığı faydalar saymakla bitmiyor. Ancak balığın faydaları hakkında yapılan açıklamalarda balığın en önemli kısmını çöpe attığımız ortaya çıktı. İşte balığın tüm faydalarından yararlanmamız için doğru tüketimi...
Kışın grip ve soğuk algınlığından korunmak için sebze tüketimine önem vermek gerekiyor. Yediğimiz yiyecekler tüm sağlığımızı etkisi altına alabiliyor. Yediklerimizin zararlarını ve faydalarını yeteri kadar bilmiyoruz. Oysa ki kışın vazgeçilmez gıdaları arasında bulunan bir sebze kanserden romatizmaya kadar birçok hastalığa karşı etkili sonuçlar veriyor.
Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin cesetlerine yapılan otopsilerde virüsün beyne bulaştığı ileri sürüldü. Araştırmacılar, Kovid-19 belirtilerinin görüldüğü ilk iki haftada, virüsün solunumla ilgili olmayan birçok bölgede çoğaldığını ifade etti.
Besinlerin vücuda verdiği faydalar saymakla bitmez. Her birinin farklı bir şifası, vücuda ayrı bir faydası var. Beyne fayda sağladığı bilinen birçok besin var. Ancak, motivasyonunuzu ve odaklanmanızı sağlayan beyni güçlendiren ve kahvaltıda yediğinizde etkisini hızlı bir şekilde gösteren bazı besinler var. Güne bu besinlerle başlayarak odaklanmanızı ve üretkenliğinizi koruyarak, beyninizi güçlendirebilirsiniz.
Zihniniz eskisi kadar berrak değil mi? Unutkanlık sorunları yaşıyor, bir şeye odaklanamıyor musunuz? Üzerinizde hep bir keyifsizlik ve isteksizlik hissi mi var? Uzmanlar bu belirtilerin son zamanlarda artığına dikkat çekti. Özellikle Covid-19 sonrası sık görünür hale geldiği belirtilerek beyin sisi hakkında bilgi verdi.
Beyin Bilgisayar Arayüzü dünyasında (BCI) Elon Musk'ın şirketi Neuralink son derece popüler. "Elon Musk beynimize çip mi takacak?" gibi endişeler olsa da Elon Musk bu konuda çalışmalar yürüten tek kişi değil. Hatta Elon Musk'ın tanıdık bir rakibi bile var. O rakip, Neuralink'in kurucu ortağı Max Hodak. Hodak, şimdi 160 milyon dolarlık fonla kendi şirketine sahip. Üstelik onun kafatasında delik açmayı gerektirmeyen çılgın projesi büyük merak uyandırmış durumda. Bu projeyle körlüğe son verebilir.
Kış aylarında artan hastalıklar birçok kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor. İş ve okul hayatında aksamalara yol açan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için bağışıklığı kuvvetli tutmak gerekiyor. Bağışıklık sisteminizi çelik gibi yapacak ve hastalıklardan koruyacak gıdalar bulunuyor.
Ölüm, toplumun en büyük korkuları arasında bulunuyor. İnsanların kafalarında ölüm hakkında oldukça fazla soru işareti bulunuyor. Geçmiş yıllardan günümüze kadar geçen süreçte birçok insan ölüm sırasında neler yaşandığını, ölen kişinin bu anları hissedip hissetmediğini merak ediyordu. Yapılan araştırmalar kalbi duran kişilerin ölümü hissettiklerini açıkladı.
Bilim insanları laboratuvarda, 1970’lerin tenise benzeyen bilgisayar oyunu Pong’u oynamayı öğrenen beyin hücreleri geliştirdi. Uzmanlar “mini beynin” hissedebildiğini ve çevresine tepki verebildiğini söyledi.
Sağlığımızı korumak adına beslenme, uyku ve hareket düzenimize dikkat etmenin ne kadar önemli olduğu her fırsatta vurgulanıyor. Uyku alışkanlıkları kişiden kişiye göre değişiyor. Yapılan araştırmalar uykunun ideal seviyede uzaklaşmasının beyinde iltihaplanmaya yol açtığını belirtiyor.
Yediğimiz yiyeceklerin sağlığımız için önemi her fırsatta belirtiliyor. Gündelik hayatta zararlarını bilmeden veya göz ardı ederek yediğimiz yiyecekler ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Uzmanlar zararlı yiyecekler hakkında uyarılarda bulunuyor. İşte zehir gibi görülen yenmemesi gereken o yiyecekler...
Beynimiz sağ ve sol beyin olarak iki lobdan oluşmaktadır. Sağ beyin daha çok; hayal gücü, duygu, resim, müzik ve ritim gibi işlevleri icra ederken, sol beyin ise; mantık, sayı, yazma, listeleme gibi detaylarla ilgilenmektedir.
Alzheimer yaşlılar arasında en yaygın görülen hastalıklar arasında bulunuyor. Bu hastalık yaşlılık hastalığı olarak görülse de değişen yaşam koşulları nedeniyle erken yaşlarda da görülebiliyor. Tüm hayatı etkisi altına alzheimerdan korunmak için erken belirtilerine dikkat etmek gerekiyor.
Bebek sahibi olmak hamilelikten itibaren hem babalar hem de anneler için oldukça heyecan verici oluyor. Doğumdan sonra bebeğin sorumluluğunu üstlenmek için çeşitli değişiklikler yaşanıyor. Yapılan araştırmalara göre ilk kez baba olanların beyninde %2'lik düşüş yaşanıyor.
Diş ağrıları en sık yaşanan sağlık problemleri arasında bulunuyor. Genellikle önemsiz görülen bu ağrılar çeşitli hastalıkların önemli belirtisi olabiliyor. Emma Webster, diş ağrısı nedeniyle gittiği doktorda beyin tümörü olduğunu öğrenerek şok geçirdi.
Bazen ilginç sağlık problemleri meydana gelebiliyor. Nadir görülen durumlar arasında yer alan malformasyonu ve siringomyeli hastalığına sahip olan Georgia Lambert beyninin omuriliğinden aktığını bu nedenle yıllarca büyük acılar yaşadığını paylaştı.
Uzmanlar beslenmenin sağlık üzerindeki etkilerini her seferinde belirtiyorlar. Sağlıksız beslenme hastalıklara yol açan etkenler arasında üst sırada yer alıyor. Daha sağlıklı besleneceğinizi düşünerek aldığınız az yağlı ürünlerin de sağlığınızı tehdit ettiğini biliyor muydunuz? Az yağlı olarak aldığınız süt ürünlerini yemeden önce bir kez daha düşünün.
Bebeklerin sağlıklarını korumak adına ebeveynlerin oldukça bilinçli olması gerekiyor. Bebeğinizin hareketlerinde veya mimiklerinde gördüğünüz ufak değişiklikler çocuğunuzun tüm hayatını etkileyebiliyor. Bebeğinin gözündeki değişikliği fark ettikten sonra oğulları Ted'i kaybeden Jessica ve Lee Neal, tüm ebeveynleri uyardı.
İşlenmiş gıdaların zararları ile ilgili yapılan çalışmalar her geçen gün bu yiyeceklerin ne kadar tehlikeli olduğunu bir kere daha gözler önüne seriyor. Başta hazır çorbalar olmak üzere, yağ, tuz ve şeker oranı yüksek olan işlenmiş gıdaların beyin işlevlerini olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. Günlük kalori tüketiminin yüzde 20’si işlenmiş gıdalardan oluşanların, kavrama yeteneklerinin zamanla azaldığına dikkat çekiliyor.
Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Abdurrahim Taş: - "Hasta bir gün yoğun bakımda kaldı. Kendine geldiğinde kollarını ve bacaklarını oynattı. Serviste 4 gün süren tedavinin ardından taburcu ettik. Sağlığına kavuştuğu için mutluyuz" - Hasta Elif Sena Kavşut: - "Hastaneye getirildiğimde beyin damarımda yumağın olduğunu söylediler. Ameliyat oldum. Şu an çok iyiyim, yürüyebiliyorum. Doktorlarıma çok teşekkür ederim"
Birçoğumuz, olumsuz eleştirileri ve hakaretleri, olumlu gelişmelere kıyasla daha yoğun ve uzun süre hatırlarız. Uzmanlara göre bunun nedeni insan beyninin evrimiyle ilgili ve bu durumla başa çıkabilmek için farklı teknikler var.
Nadir görülen bir beyin rahatsızlığından mustarip bir barmen bazen her güne altı yaşında olduğunu düşünerek başladığını ve dokuz yıllık nişanlısının kendisini kaçırdığına inandığını söyledi. 29 yaşındaki Chloe Barnard, hastalığının hayatını ve anılarını mahvettiğini itiraf etti.
29 yaşındaki Chloe Barnard, nadir olarak görülen bir beyin hastalığı nedeniyle nöbet geçirdiği sabahlar çocuk veya genç olduğunu sanarak uyanıyor. Sabahları son yıllarını hatırlamadan uyanan Chloe bu hastalığı nedeniyle birçok sorun yaşıyor. Hafıza kaybı yaşadığı sırada yanında olan kişileri tanıyamayan Chloe nişanlısının onu kaçırdığını bile düşünmüş.
Yemeklerin, salataların içerisinde sıklıkla kullanılan zeytinyağı girdiği her yemeği güzelleştirmeyi başarıyor. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan zeytinyağının öyle faydaları var ki saymakla bitmiyor. Sabahları aç karnına içilen bir yemek kaşığı zeytinyağı birçok hastalığa karşı koruyor.
Kafatasının içerisinde kontrolsüz büyüyen hücrelere beyin tümörü deniliyor. Oldukça ciddi sonuçlara neden olan beyin tümörü görülme oranı gün geçtikçe artıyor. Beyin tümörünün tedavisinde kullanılan karma sanal gerçeklik teknolojisi Türkiye’de de uygulanmaya başlandı. Bu tedavi yöntemi ile hastalıklı dokuyu görebilme şansı yakalandı.
Beyninde damar baloncuğu bulunan hasta damar içi tedavi ile sağlığına kavuştu
Yapılan birçok araştırmanın sonucunda beynin işlevselliğini ortaya çıkaran besinlerin hafızayı güçlendirdiği bilgisine varıldı. Neredeyse herkes tarafından severek tüketilen kakaonun da hafızaya birçok etkisi bulunuyor.
B12 eksikliği toplumda sıklıkla görülen vitamin eksiklikleri arasında yer alıyor. B12 eksikliği hastanın çok sayıda problem yaşamasına neden olabiliyor. Uzmanlar hastalıklardan korunmak ve ilerlemelerini önlemek adına sağlıklı beslenmenin önemini vurguluyorlar. B12 vitamini eksikliği için aşağıda yer alan gıdaları tüketebilirsiniz.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa: - "Her bir hastalığın, klinik semptomatolojik yönden çok çeşitli özellikleri olabilir. Önemli olan hasta tarafından baş ağrısının ciddiyetinin dikkate alınması ve geçiştirilmemesidir. Özellikle tekrarlayan, artarak süren, hayat konforunu düşüren, başka yakınmaların da eşlik ettiği baş ağrıları kesinlikle geçiştirilmemelidir"
Telefon, tablet gibi dijital ekranlar her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da sağlığı riske atıyor. Telefonun göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri biliniyor ancak telefon sadece göze değil diğer organlara da zarar veriyor. Uzmanlar telefona uzun süre bakmanın ömrün kısalmasına neden olacağını belirtiyor.
Zaman zaman öfke kontrolünüzü sağlayamıyor olabilirsiniz. Öfke kontrol bozuklukları hem kişinin hem de çevresinin hayatını olumsuz etkiliyor. Geçmeyen öfke probleminiz varsa bunun sebebini öğrenmek için mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir. Yaşanılan öfke kontrol bozukluklarının altında yatan neden epilepsi olabilir.
Uyku hayatımızı sağlıklı bir şekilde devam ettirmemizi ve gün içerisinde yorulan vücudumuzu dinlendirmemizi sağlıyor. Uyku sırasında çeşitli rüyalar ve kabuslar görülebiliyor. Bu durum normal olsa da araştırmalara göre belirli bir yaştan sonra görülen kabuslar parkinsona karşı uyarıcı bir etken olabiliyor. Parkinson hastalığının tedavi süreci için erken teşhis hayati önem taşıyor.
Kanser çağımızda en sık karşılaşılan hastalıklardan. Sağlıksız yaşamın artması kanser vakalarının da artmasına sebep oluyor. Kanserin birçok türü bulunuyor. Bu kanser türleri arasında bulunan beyin kanseri oldukça ciddi sonuçlara yol açıyor. Beyin kanserini erken teşhis etmek diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi hayati önem taşıyor.
Beslenme şekli, yetersiz beslenme hafızanın zayıflamasına yol açabiliyor. Tüketilen gıdalar, beyin fonksiyonlarını etkileyerek konsantrasyonunun ve hafızanın ilerleyen yaşa rağmen keskin kalmasını sağlayabilir. İşte hafızayı güçlendiren yiyecekler...
Parkinson yaşamı kısıtlayan ciddi hastalıklar arasında bulunuyor. Parkinson hastalığının yaşlanınca ortaya çıktığı düşünülse de artık genç yaşta da görülüyor. Parkinson hastalığıyla mücadele etmek için bu hastalığı erken teşhis etmek ve hastalık hakkında bilinçlenmek gerekiyor. Sinsice ilerleyen Parkinson hastalığını aşağıdaki belirtiler ile teşhis edebilirsiniz.
MS hastalığı toplumun korktuğu hastalıklar arasında yer alıyor. Tüm yaşamı etkileyen MS hastalığının olumsuz etkilerini azaltmak için erken teşhis edilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin izlenmesi gerekiyor. Doğru tedavi ile MS hastalığında sakat kalmak önlenebiliyor.
Beyin sağlığını etkileyen negatif durumlar zamanla işlevlerinde aksamalar oluşmasına, yıpranmaya yol açabiliyor. Beynin adeta kaslar gibi kullanıldıkça güçlenen, pasif kaldıkça zayıflayan bir organ olduğu uzman isimler tarafından ifade ediliyor.
Yediklerimiz bedenlerimizi nasıl etkilediğini ve vücudumuzu nasıl değiştirdiğini biliyoruz. Bilim insanları yediklerimizin beynimizi de aynı şekilde etkilediğini keşfetti. Yapılan incelemeler evde doğal yöntemlerle beyin, hafıza gelişimine katkı sağlamanın mümkün olduğu ortaya çıkardı. Beyin gelişimine ne iyi gelir? Beyin, hafıza gelişimine iyi gelen yiyecekler ve içecekler hangileridir?
Bebeklerin sağlığını korumak için gösterdikleri gelişimlere ve vücutlarındaki değişimlere dikkat etmek gerekiyor. Bu konuda anne ve babalara düşen görev zorlu olabiliyor ancak bebek sağlığı hakkında bilinçli olmak bu süreci kolaylaştırıyor. Bebeklerde kafa şekillerinde sıklıkla görülen bozuklukların altında birçok neden yatıyor. Uzmanlar ebeveynleri bebeklerinin kafa şekli bozukluğu hakkında uyarıyor.
Tesla CEO'su Elon Musk, insanların beyinlerine takılacak çipleri kullanarak yaygın bir rahatsızlığı tedavi edebileceğini iddia etti. Ünlü milyarder, bu iddiasını yakın tarihli bir tweet'te dile getirdi.
Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirmek istiyor. Bu şekilde sağlık problemleri ile mücadele etmeyi amaçlayan Neuralink'in rakibi Synchron ise ABD'de ilk insanlı klinik denemelerinin başladığını duyurdu. "COMMAND" olarak adlandırılan çalışmada ilk hasta New York'taki bir hastanede klinik deneylere alındı.
Beyinde oldukça iyi çalışan bazı yiyecekler hafıza, konsantrasyon ve daha fazlası gibi beyin fonksiyonlarını artırmaya yardımcı oluyor. Bunamaya karşı yardımcı olabilecek bu gıdaların çoğu omega 3 yağları ve iltihabı azaltan, beyne oksijen ve kan akışını artıran antioksidanlar açısından zengindir.
Parkinson hastalığı dünyada ve ülkemizde sıklıkla görülüyor. Bu hastalığın zaman geçtikçe daha da yaygınlaşacağı düşünülüyor. İleri yaşlarda görülme sıklığı daha fazla olan Parkinson kadınlara oranla erkeklerde 2 kat daha fazla görülüyor. Parkinson hastalığının tedavisi tam anlamıyla sağlanamıyor.
Çoğunlukla 60 yaşından sonra görülen Parkinson hastalığında erken teşhis çok büyük önem taşıyor. Parkinson hastalığını erken teşhis etmek ve ilerlemesini önleyip yavaşlatmak adına gösterilen belirtiler hakkında bilinçli olunması gerekiyor. Uzmanlar Parkinson hastalığında en önemli belirtinin koku kaybı olduğunu açıkladılar.
İnsanların beyinlerini internete yüklediği takdirde metaverse'te 150 yıl yaşayabilecekleri dile getirildi. Rus milyarder Dmitry Itskov'un parçası olduğu 2045 Initiative'ye dayanarak, dijital teknolojiler sayesinde insanlara daha uzun bir yaşam sunulabileceği kaydediliyor.
Sağlık yaşam son yılların en çok dikkat çeken konularının başında geliyor. Değişen hayat ve çalışma şartları, 2 yılı aşkın süredir hayatımızda olan Covid-19 virüsü ve bir türlü önlenemeyen çevre kirliliği insan sağlığını ciddi oranda tehdit etmekte. Harvard Üniversitesi’nde beslenme psikiyatristi ve beyin uzmanı olarak görev yapan Dr. Uma Naidoo, beyin sağlığı için en faydalı altı besini açıkladı.
Son yıllarda çevremizde giderek daha sık duyar ve karşılaşır olduğumuz beyin tümörü teknolojideki gelişmeler ve hekimlerin tecrübesi sayesinde artık kolaylıkla erken teşhis edilebilir bir hastalık haline geldi. Ancak beyin tümörünün bazı önemli belirtileri gerek toplumsal farkındalık olmadığı gerekse pandemi sürecinde hastaneye gitme endişesiyle ihmal edildiği için tümörün ileri safhalarında karşılaşılmasına neden olabiliyor.
Ölürken hayatın gözlerin önünden 'film şeridi gibi' geçmesi her ne kadar bilindik bir söz olsa da gerçek olabileceği hiç akıllara gelmemişti. Ancak yapılan bir araştırmaya göre, bu sözün gerçek olabileceğine işaret etti. Epilepsi araştırması sırasında vefat eden bir hastanın ölüm anındaki beyin faaliyetleri kaydedildi. Araştırmacılar, beyinde faaliyete geçen dalgaların 'film şeridi'ne işaret ettiğini söyledi.