Kuzey İrlanda’da Rachael Burns adında bir kadın göz kuruluğu nedeniyle gittiği hastanede, yalnızca birkaç aylık ömrü kaldığını öğrenince şaşkına döndü. O an hayatının şokunu yaşayan kadın, belirtilerin anne olduktan sonra kötüleştiğini belirtti.
Beyin, vücudun kontrol merkezi olarak işlev görür. Ancak, beyin sağlığı çeşitli faktörler tarafından etkilenebilir ve beyin tümörleri gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Peki, beyin tümörü belirtileri nelerdir?
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Emel Peru Yücel, her 10 kişiden birinin hayatının bir döneminde kulak çınlaması ile karşılaşabildiğini söyleyerek, kişinin stres, sinir ve gerginlikten uzak durması gerektiğini belirtti.
İzmir’de Beyin Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuğberk Özdemir, beyin tümörü tedavisinde çığır açacak bir yeniliğe imza attı. Op. Dr. Özdemir’in, ultrason dalgalarıyla beyin tümörlerini hedef almanın ve yok etmenin mümkün olabileceğini gösteren araştırması ve bu teknolojiyi kullanarak geliştirdiği cihaz, tıp dünyasında heyecan oluşturdu.
En az her 100 bin kişiden 3’ünde ve kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen beyin tümörü ve tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Op. Dr. Selçuk Gözcü, ayrıca tam donanımlı bir merkez, ekip yaklaşımı ve multidisipliner tedavi anlayışının öneminden bahsetti.
Beyin vücudumuzun en karmaşık ve merkezi kontrol sistemidir. Bu muazzam organ düşünme, öğrenme, duyguları denetleme ve vücut fonksiyonlarını düzenleme gibi bir dizi önemli görevi üstlenir. Ancak beyin sağlığını etkileyen bir dizi faktör arasında en ciddi olanlardan biri, beyin tümörleri olarak adlandırılan anormal hücre büyümesidir.
Kronikleşen baş ağrısı yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Uzmanlar, bu sorunla birlikte baş dönmesi, konuşma, işitme ve görme bozuklukları olduğu takdirde hemen doktora gidilmesi konusunda uyarıyor.
Hakkari'de baş ve diş ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran Şilan Temel'e beyin tümörü teşhisi konuldu. 2 haftada 2 defa ameliyat olan Temel, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Genç kızın birkaç ay önce nişanlandığı öğrenildi.
Hamileyken bayılan 33 yaşındaki Emma, beyninde bulunan tümörün patlaması sonucu yoğun bakıma alındı ve komadayken doğum yaptı. Yaptığı doğumun ardından felç kalan kadının yaşadıklarını eşi anlattı.
Sabahları uykudan uyanmak oldukça zorlayıcı anlar yaşanmasına neden olabiliyor. Sabahları görülen bazı sağlık problemleri yetersiz uyku, stres gibi nedenlerden kaynaklansa da tekrarlanan bu problemler ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Beyin tümörü hastalarının yüzde 60'ı sabahları aynı belirtiyi yaşadığını belirtti.
Vücudumuzda gelişen değişimler hakkında kuruntu yapıp internetten sıklıkla hastalık araştırıyor olabiliriz. Bu araştırmalar can sıkıcı durumlara yol açsa da bazen hissettiklerimiz doğru çıkabiliyor. 40'lı yaşlardaki bir kadın duyduğu halüsinasyonlar sayesinde beyin tümörü olduğunu öğrendi.
Uyku gelince yaşanan belirli işaretler bulunuyor. Esnemek de genellikle uykusuzluğun yaşattığı durumlar olarak görülüyor. Ancak esnemenin tek nedeni uyku ile alakalı değil. Yapılan araştırmalar esnemeyle çok riskli sağlık sorunları arasında bağlantı olabileceğini buldu.
Diş ağrıları en sık yaşanan sağlık problemleri arasında bulunuyor. Genellikle önemsiz görülen bu ağrılar çeşitli hastalıkların önemli belirtisi olabiliyor. Emma Webster, diş ağrısı nedeniyle gittiği doktorda beyin tümörü olduğunu öğrenerek şok geçirdi.
Kulak çınlaması en sık rastlanan günlük rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Oldukça sık rastlandığı ve kolayca geçtiği için görmezden gelinin kulak çınlamaları tehlikeli olabiliyor. Michelle Francis yaşadığı kulak çınlamasını sinüs enfeksiyonu sandı ancak yapılan testler sonucunda beyninde tümör olduğu anlaşıldı.