Türkiye’nin saygın akademisyenlerinden Prof. Dr. Fuat Keyman, 65 yaşında kanserle mücadelesini kaybederek hayatını yitirdi. Bilim Akademisi üyesi ve Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak görev yapan Keyman, uluslararası ilişkiler alanında önemli katkılarda bulunmuş ve birçok eser kaleme almıştı. Vefatı, akademik camiada derin bir üzüntü yarattı.
Bilim insanları yapay zeka teknolojisi kullanarak yeni bir keşfe imza attı. Avustralyalı ve Çinli bilim insanlarının ortak çalışması sonucunda, yapay zeka teknolojisiyle yaklaşık 162 bin yeni virüs türü saptandı. Çalışmanın yazarlarından Edwards Holmes, gelişmeyi "Dünya üzerindeki yaşamın türlü gizli kalmış bir bölümüne açılan bir pencere" olarak tanımladı.
MSc, İngilizce bir terimdir. Açılımı Master of Science olarak bilinir. Bilimsel ve teknik alanlarda uzmanlaşmayı hedefleyen lisansüstü bir programdır. Dilimize fen bilimleri yüksek lisans programı olarak geçmiştir. MSc derecesi genellikle 1-2 yıl sürer.
Bilim insanlarından yaptığı araştırmayla çarpıcı detaylar ortaya çıkardı. Bir dergide yayınlanan kıyamet senaryosunda ayakta kalan ülkeler sayılı iken, milyarderlerin kıyamete hazırlık olarak Yeni Zelanda'da sığınak amacıyla arazi satın aldıkları öğrenildi.
Türk fizikçi Furkan Öztürk, bilimin 175 yıldır çözemediği 4 milyar yıl önce yaşamın nasıl başladığına dair gizemi ortaya çıkardığı "çığır açıcı" keşfi ile Harvard Üniversitesince ödüle layık görüldü. Öztürk yaşadığı tüm süreçleri anlatırken çalışmaları sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hiç dinlenmemek üzere yola çıkanlar, asla yorulmazlar" sözünü aklından çıkarmadığını da söyledi.
LK-99 ismi verilen bir malzemenin dünyanın oda sıcaklığında ve basıncında çalışan ilk süper iletkeni olduğu iddia ediliyor. Devrim niteliğinde olabileceği öne sürülen LK-99 sosyal medyada da gündem oldu. Uzmanlar, bilim dünyasında tartışma yaratan LK-99'a ise şüpheyle yaklaşıyor. Peki LK-99 nedir, LK-99 neden bu kadar önemli ve bilim camiası ona neden şüpheyle yaklaşıyor?
Harvard Üniversitesi Fizik Bölümü'nde doktora çalışmalarını tamamlama aşamasına gelen 26 yaşındaki Furkan Öztürk'ün 4 milyar yıl önce yaşamın nasıl başladığına dair gizemlerden birini ortaya çıkardığı keşfi, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı! Nobel ödüllü biyokimyacı Jack Szostak, Öztürk ve ekibinin çalışmasını, "Bu gerçekten çığır açıcı bir keşif" şeklinde yorumladı.
Ağrı'da, sergi, bilimsel atölye, bilimsel etkinlik ve yarışmaları kapsayan "Ağrı Bilim Dolu Günler Bilim Şenliği" başladı.
ABD'nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi'nde astrofizik çalışmaları yapan Türk doktora öğrencisi Fulya Kıroğlu'nun buluşu, bilim dünyasında yankı uyandırdı, kara deliklerle ilgili algıyı değiştirdi. Kıroğlu, bilgisayarda oluşturduğu simülasyonda orta kütleli kara deliklerin yıldızları doğrudan yutmadığı, her turda bir parça kopardıktan sonra çekirdeklerini galaksinin derinliklerine fırlattığı sonucuna ulaştı.
Güzellik kişiden kişiye göre değişen bir kavram olsa da altın oran ve belirli ölçüler ideal güzelliği belirleyebiliyor. Dünyanın en güzel kadınını seçmek için her yıl bir sürü testler ve yarışmalar yapılıyor. Bir uzman bilimsel olarak dünyanın en güzel yüzüne sahip olan ünlüyü açıkladı. Yapılan seçim birçok kişi tarafından eleştirildi.
Erkeklerin dış görünümü kadınlara oranla daha az önemseniyor. Birçok kadın yakışıklı erkek yerine çirkin erkeklerin daha çekici olduğunu savunuyor. Ancak bilimsel olarak yapılan testler sonucunda dünyanın en güzel yüzüne sahip olan en yakışıklı erkekler açıklandı.
Kahramanmaraş merkezli 9 saat arayla meydana gelen 7.7 ile 7.6 büyüklüklerindeki depremler Türkiye’nin güneydoğusunu adeta yerle bir etti. Depremlerin ardından sosyal medyada bölgede yaşayan hayvanların garip davranışlar sergileyerek depremleri önceden tahmin ettiklerine yönelik iddialar atıldı. Herkes hayvanların depremi önceden hissedilme yetisine sahip olup olmadığını merak ederken hayvanların hislerinin erken bir uyarı sistemi olarak kullanılması konusu dahi gündeme geldi.
Güzellik anlayışı kişiden kişiye göre değişse de altı oran gibi bazı ölçümlere göre ideal güzellik belirlenebiliyor. Bilimsel olarak dünyanın en güzel yüze sahip kişisini seçmek için büyük bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmanın sonucunda dünyanın en güzel kişisi belirlendi.
Deprem yüzyıllardır en büyük hasar bırakan doğal afet olarak görülüyor. Milyonlarca insanın ölümüne sebep olan depremin etkilerinden korunmak için çeşitli önlemler alınması gerekiyor. İslam alimi İbn-i Sina'nın 'Zelzel' olarak adlandırdığı deprem hakkında yüzyıllar önce önemli uyarılarda bulunduğu öğrenildi.
Hastalıkları erken teşhis etmek hastalığın tedavi sürecinin çok daha etkili ve iyi olmasını sağlayabiliyor. Tıp dünyası hastalıkları daha erken teşhis etmek için çeşitli uygulamalar deniyor. Son yapılan açıklamalara göre tek bir saç teliyle geç fark edilen hastalığı tespit etmek mümkün olabiliyor.
Cinsellik bazı kişilerin hayatının merkezi olarak görülüyor. Seksi daha iyi hale getirmek için çeşitli araştırmalar yapılıyor. Cinsel ilişkiyi daha etkili yaşamanızı sağlayacak çeşitli davranışlar görülüyor. Yapılan araştırmalara göre daha tatmin edici seks için en etkili yöntem bulundu.
Prof. Dr. Canan Karatay, sağlık üzerine yaptığı çarpıcı açıklamalar ve öneriler ile gündem oluyor. Karatay'ın doğal gıdaların tüketimi hakkında yaptığı öneriler birçok vatandaş tarafından güvenilerek tüketiliyor. Prof. Dr. Canan Karatay, dünyanın en sağlıklı bitkisi hakkında yaptığı açıklamalar bilimsel olarak da kanıtlandı. İşte o bitkinin saymakla bitmeyen faydaları...
Dünya üzerinde şaşırtıcı doğumlar meydana geliyor. Nadiren görülen bazı durumlar tüm dünyayı etkiliyor. İran'da dünyaya gelen bir bebeğin cinsel organının olmadığı belirtildi. 30 milyonda bir görülen bu durum bilim dünyasını oldukça şaşırttı.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinden 4 bilim insani "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesinde yer aldı
Çankırı'da TÜBİTAK 4007 "İlimde Bilim Şenliği" başladı
Dokuz Eylül Üniversitesinde hazırlanan DNA kolyeleriyle gençlerin dikkati teknolojiye çekilmeye çalışılıyor
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programı'nda Kazdağları'na teknik gezi düzenlendi
Türkçe gelişimi boyunca birçok dille iç içe olduğu için kelime haznesini geliştirmiştir. Haznesine, başka dillerden de birçok kelime eklemiştir. İlim kelimesi de bu kelimelere örnektir. Peki, ilim kelimesinin eş anlamı nedir?
Portekiz'in Pombal kentinde bir sauropod dinozorunun fosilleşmiş iskeletine ait kalıntılar bulundu. Şu anda ülkedeki paleontologlar tarafından incelenen kalıntılara göre dinozorun 150 milyon yaşında ve 82 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor.
Yalova'da TÜGVA'nın yaz okulu "icathane" deneyimiyle sona erdi
TEKNOFEST öncesi Samsun'da Keşif Kampüsü kuruluyor