Bilim Insanı Haberleri

Bilim insanları keşfetti! Araştırmayla ortaya çıktı: Erkeklerin beyni belli bir saatte küçülüyor

ABD'de yapılan bir araştırmada bilim insanları, erkeklerin beyinlerinin akşamları belirli bir saatte küçüldüğünü keşfetti. Araştırmayla; erkeklerin beyinlerinin gün içerisinde hormon seviyelerindeki iniş ve çıkışlara bağlı şekilde küçüldüğü ve hacminin azaldığı ortaya kondu.

Haber

Bilim insanlarından gençleştiren buluş: Yaşam ömrünü yüzde 25 uzatıyor, yaşlanmayı geciktiriyor! 'Saç dökülmesinde bile azalma gösterdi'

İngiltere'de yapılan bir araştırma yaşlanmak istemeyenlerin yüzünü güldürecek nitelikte. Yaşlanmayı tetiklediğine inanılan bir proteinin etkisiz hale getirilmesi ile bir çalışma yapıldı. Çalışmanın sonucunda işlem sonrası ömrün yüzde 25 oranında uzadığı belirlendi. Üstelik sonuçlar sadece bununla da kalmıyor. Bu işlemin ardından kişilerin daha sağlıklı ve ömürlü olacağı, karaciğer, kanser hastalıklarının azalacağı ve kanserden ölümlerin de azalacağı sonucuna varıldı.

Haber

“Dünyanın en seksi bilim insanı” olarak anılıyordu! Ölümcül enfeksiyona yakalandığını açıkladı... Yapabileceğim pek bir şey yok

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Rosie Moore isimli bilim insanı vahşi doğayla iç içe olduğu bilimsel çalışmalarla sosyal meyda hesaplarını aktif bir şekilde kullanarak tanınırlığını arttırdı. Yaklaşık 100 bin takipçisi bulunan fenomen isim son paylaşımında ise sevenlerini üzen bir haber verdi. Güney Amerika seyahati sırasında böcek tarafından ısırılan Moore, dang humması teşhisi konulduğunu söyleyerek vücudundaki kırmız lekeleri gösterdi.

Trend

“Dünyanın en seksi bilim insanı” olarak anılıyor! Ayak fetişine önlem alarak çıplak ayaklarını sansürledi! Hareketi olay yarattı

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan 26 yaşındaki Rosie Moore hem bir bilim insanı hem de bir model olarak sosyal medyada geniş bir hayran kitlesine ulaşmayı başardı. Özellikle vahşi hayvanlarla çekilen fotoğraflarıyla gündem yaratan Moore, Instagram hesabının hikaye bölümünden yaptığı sansürlü paylaşımla adından söz ettirmeyi başardı.

Trend

Bilim Insanı

Bilim İnsanı Hakkındaki Haberler Mynet'te. Bilim İnsanı Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

ABD'li bilim adamı Mark Dickey'den haber var! Dünyanın en zorlu kurtarma operasyonu

Mersin'de Morca Mağarası'nda mide kanaması geçirerek mahsur kalan ve doktorların onay vermesiyle 9 gün sonra tahliye edilen ABD'li bilim adamı Mark Dickey'in tedavisi, Mersin Şehir Hastanesi'nde devam ediyor. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Dickey'i ziyaret ederek son durumuyla ilgili bilgi aldı.

Haber

“Dünyanın en seksi bilim insanı” olarak anılıyor! Bikinili pozu olay yarattı

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan 26 yaşındaki Rosie Moore bilimsel çalışmaların yanında güzelliğiyle de mest ediyor. Sosyal medyada 93 bini aşkın takipçisi bulunan Moore vahşi doğayla iç içe olduğu bilimsel çalışmalarla birlikte markalarla çalışarak iki yönlü bir kariyer sürdürüyor. Fenomene dönüşen Moore son olarak bikinili pozuyla hayranlarından tam not almayı başardı.

Trend

Bilim insanı nasıl yazılır? Bilim insanı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz kelime sayısı ve dil bilgisi bakımından oldukça zengindir. Türkçe kelimeler kadar farklı kökenli kelimeler de dilimizde yaygın olarak yer alır. Kelime sayısı oldukça fazla olduğu için yazım yanlışı yapabilme ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle bazı kelimeler için yazım yanlışı riski çok daha fazladır. Bilim insanı sözcüğü de yazımı konusunda hataya düşülebilen bir sözcüktür. Peki, bilim insanı kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

“Dünyanın en seksi bilim insanı” olarak anılıyor! “Oğlum” diyerek arkadaşının yılanı tutmasını istedi... O anları kaydetti

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan 26 yaşındaki Rosie Moore hem bir bilim insanı hem de bir model olarak sosyal medyada geniş bir hayran kitlesine ulaşmayı başardı. Yılanlar ve köpek balıklarıyla tehlikeli dalışlar gerçekleştiren Moore, aynı zamanda markalarla çalışarak iki yönlü bir kariyer sürdürüyor. Fenomen isim son olarak “Oğlum” dediği bir yılanı arkadaşına tutması için verdiği eğlenceli anları sosyal medyadan paylaştı.

Trend

Japon bilim insanlarından kısırlık tedavisinde yeni adım! İki erkek fareden yavru üretildi... Sırada insanlar var

Japon bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları deneylerin sonucunda, genetiği değiştirilmiş farelerin deri hücrelerinden yumurta üretmeyi başardı. Bu yumurtalardan yavru fareler elde eden bilim insanları aynı tekniğin insanlar üzerinde kullanılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Trend

Tüm dünyanın gözü Türkiye’de! İngiliz deprem bilim uzmanı Dr. Stephen Hicks, Kahramanmaraş depremini değerlendirdi... “En kötü senaryo yaşandı”

Kahramanmaraş merkezinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki iki deprem tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Depremler çevredeki en az 10 ili etkilenirken saatler ilerledikçe depremin tablosu kötüleşmeye başladı. Bölgedeki binalar yıkılırken yaralı ve ölümlerin sayısı her geçen saniye artmaya devam ediyor. Son yüzyılın en büyük felaketleri olarak tarihe geçen Kahramanmaraş depremlerinden sonra dünyanın gözü de Türkiye’ye çevrildi.

Trend

Yıllarca zararlı olduğunu düşündük ama öyle bir faydası çıktı ki... Bilim insanlarına göre kanseri tedavi edebilir

Yıllar boyunca yediğimiz karbonhidratların vücudumuz için ne kadar zararlı etkiler yaptıklarını paylaştılar. Zararlarına rağmen oldukça sevilen karbonhidratlardan olan patatesin öyle bir faydası çıktı ki duyanlar şaştı kaldı. Polonyalı bilim insanlarına göre patates yemek kanseri tedavi edebilir.

Haber

Yıllardır yanlış biliyormuşuz! Bilimsel araştırmalara göre günde 2 litre su içmek...

Uzmanlar sağlıklı ve dinç bir vücut için su içmenin ne kadar önemli olduğunu her fırsatta belirtiyorlar. Günde 2 litre su içmeliyiz bilgisi tüm dünyaya yayılmış bilgiler arasında bulunuyor. Birçok insan sağlık için gün içerisinde 2 litre su içmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak yapılan araştırmalara göre günde 2 litre su içme iddiası çürütüldü.

Haber

Araştırma sonucu şaşırttı: Her gün bir tane yediğinizde kanseri riskini azaltabilirsiniz! Meyvenin rengi çok önemli

Kanser çağımızın en korkulan ve tehlikeli hastalığı olarak görülüyor. Kansere neden olan çok çeşitli faktörler bulunuyor. Bu konuda araştırma yapan bilim insanları kanser riskini azaltacak besinleri tespit ediyor. Son yapılan araştırmaya göre her gün yiyeceğiniz bir meyve kanseri önleyebilir.

Haber

Bu 14 bilim sorusundan kaçını doğru bileceksin?

Bu bir IQ seviyesi testi değil. Yüksek IQ'ya sahip olup olmadığının bilimsel bir kanıtı. Bilime olan merakın seni bu içeriğe girmeye ikna etti. Son derece makul, cevaplamadan önce acaba şu muydu, bu muydu diye düşüneceğin bir test.

Trend

Rusya, Çin'e bilgi sızdırdığı için gözaltına almıştı! Rus bilim insanı öldü

Çin’e devlet sırlarını içeren verileri sağladığı gerekçesiyle kanser tedavisi gördüğü hastanede gözaltına alınan Rus bilim adamı Dmitry Kolker hayatını kaybetti.

Haber

Bilim insanlarından heyecanlandıran çalışma! Vebanın kökeni keşfedildi...

İngiliz ve Alman bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibi, Kara Ölüm olarak adlandırılan veba hastalığının kökenini keşfettiklerini açıkladı. Ortaçağın sonunda ortaya çıkan ‘hıyarcıklı (bubonik) vebanın’ ilk olarak 1330'ların sonlarında başladığına dair ilk tarihsel kanıtın elde edildiği duyuruldu.

Haber

Avrupa'nın 'en büyük' kara dinozoru fosili İngiltere'de keşfedildi

Bilim insanları, Avrupa'nın en büyük kara dinozoru kalıntılarının İngiltere'nin Isle of Wight adasında keşfedildiğini açıkladı. Paleontologlar, 125 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen yırtıcı hayvanın 10 metre uzunluğunda olduğunu söyledi.

Haber

Dünya gizemli melez maymunun peşine düştü! Her yerde onu arıyorlar: Onu bulmalıyız

Malezya Borneo'daki Kinabatangan Nehri yakınlarında 2017 yılında görülen melez maymun türü bilim insanlarının merakını uyandırdı. Dünyanın her yerde aranan maymun türünün daha öncesinde eşine rastlanmadı. Bir anda ortadan kaybolan maymun türüne dair bilim insanları çalışmalarını hızlandırdı.

Trend

Kuzey Buz Denizi'nin derin sularındaki 'uzaylı benzeri' canlılar nasıl hayatta kalıyor?

Kuzey Kutbu yakınlarındaki soğuk, derin sularda yaşamını sürdüren dev deniz süngerlerinin nesli tükenmiş hayvanların kalıntıları ile beslendikleri ortaya çıkarıldı. Bilim insanları buzlarla kaplı suların derinliklerinde bilinmeyen canlı türleri olabileceğini söylüyor.

Haber

Vücut kokusunda hangi bilgiler saklı?

Bilim insanlarına göre, vücut kokumuz psikolojik ve biyolojik birçok bilgi içeriyor: Peki binlerce yıldır neden bu bilgileri saklamaya çalışıyoruz?

Haber

Bilim dünyasının acı kaybı! Darwin'in mirasçısı olarak anılıyordu... Ünlü doğa bilimci Edward Osborne Wilson öldü

Charles Darwin'in mirasçısı olarak anılan ünlü Amerikalı doğa bilimci Edward Osborne Wilson 92 yaşında öldü.

Haber

İlk kez insan kanında mikroplastik tespit edildi

Hollandalı bilim insanları, ilk kez insan kanında, boyutu 5 milimetreyi geçmeyen küçük plastik parçacıklarının (mikroplastik) bulunduğunu saptadı.

Haber

Saçlı kara delikler Stephen Hawking'in bilgi paradoksunu açıklıyor... Bu iddia bilim insanlarına ait!

"Hawking'in bilgi paradoksuna" ilişkin "saçlılık teorisi" iddiası bilim insanları tarafından gündeme getirildi. Bilim insanlarına göre kara deliklerin işleyişine ilişkin geliştirdikleri “saçlılık teorisi”, ilk kez ünlü fizikçi Profesör Stephen Hawking tarafından 1974’te tanımlanan “bilgi paradoksunu” açıklıyor.

Haber

Genetik cinsiyet seçimi başarıya ulaştı, milyarlarca hayvanın öldürülmesinin önüne geçilebilir

Bilim insanları gen düzenleme teknolojisiyle sadece dişi veya sadece erkek fareler doğurtmayı başardı. Bu teknik, her yıl dünya çapında milyarlarca hayvanın istenen cinsiyette doğmadıkları için öldürülmesini sonlandırabilir.

Haber

Bu kumaş kalp atışlarınızı duyabiliyor! Kulaktan ilham alındı ama anlatılanları çok ilginç bulacaksınız

Bilim insanları, kalp atışlarınızı gerçek zamanlı olarak 'duyabilen' yeni bir kumaş geliştirdi. Fikir hala geliştirme aşamasında olduğu için ne kadara mal olabileceğine dair herhangi bir bilgi yok. Ancak çok dikkat çekici olduğu aşikar.

Haber

Kuzey Buz Denizi'nin soğuk derin sularındaki 'uzaylıya benzeyen' canlılar nasıl hayatta kalıyor?

Kuzey Kutbu yakınlarındaki soğuk, derin sularda yaşamını sürdüren dev deniz süngerlerinin nesli tükenmiş hayvanların kalıntıları ile beslendikleri ortaya çıkarıldı. Bilim insanları buzlarla kaplı suların derinliklerinde bilinmeyen canlı türleri olabileceğini söylüyor.

Haber

Bilim insanlarını şaşırtan keşif! Tam 9 milyon yıllık içi dışkı dolu kafatası bulundu

Bilim insanları yaklaşık 9 milyon yıl öncesine ait bir balık kafasını araştırmaya başladı. Araştırma sonucuna göre ulaşılan balık kafatasının içinde küçük dışkı fosilleri bulundu.

Trend

Bilim insanları hedefine ulaştı! Nükleer füzyon araştırmalarında yeni bir başarı

Bilim insanları, nükleer füzyon (kaynaşma) araştırmalarında, füzyon reaksiyonlarının enerjinin hakim kaynağı olduğu “yanan plazma” hedefine ulaştıklarını belirtti. Nükleer füzyon, sonsuz temiz enerji kaynağı olarak görülüyor.

Haber

Şaşırtan sonuç! Kurbağanın kesilen bacağı yeniden uzadı

Bilim insanları yetişkin kurbağaların bacaklarını keserek ilginç bir araştırmaya imza attı. Bilim insanları, sonuçları Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmada, bacakları koptuğunda yeniden çıkaramayan yetişkin kurbağalara rejeneratif kimyasal karışım verdi. Böylece bacakların tekrar uzaması sağlandı.

Haber

Bilim insanları uyardı! Felakat buzulu hızla eriyor, 3 şehri tehdit ediyor

Küresel ısınma nedeniyle Batı Antartika’da bulunan dev Thwaites Buzulu’nun her geçen gün erimesinin hızlandığı açıkladı. Dev buzulun doğudaki buz sahanlığının yüzeyindeki çatlakları araştıran bilim insanları on yıl içinde buzulun çökebileceğini dile getirdi. Bu olasılığı sonun başlangıcı olarak isimlendiren bilim insanları söz konusu buzulun tamamen erimesi ile küresel deniz seviyelerinde büyük yükselmelerin yaşanacağına işaret etti.

Trend

Bilim cevapladı! İnsanlar dünyadan yok olursa egemenlik kurabilecek hayvanları açıkladı

Bilimsel araştırmalar insan ırkının bir gün dünyadan tamamen yok olabilme ihtimalinin bulunduğunu gösteriyor. Bu durum yaşandığında hangi hayvan dünyanın egemeni olacağını hiç düşündünüz mü? Bilim insanları dünya genelindeki birçok kişi tarafından merak edilen soruya cevap buldu. Dünyayı yönetmeye en yakın hayvan türünün maymun olduğu belirtti.

Trend

Genetik cinsiyet seçimi başarıya ulaştı, milyarlarca hayvanın öldürülmesinin önüne geçilebilir

Bilim insanları gen düzenleme teknolojisiyle sadece dişi veya sadece erkek fareler doğurtmayı başardı. Bu teknik, her yıl dünya çapında milyarlarca hayvanın istenen cinsiyette doğmadıkları için öldürülmesini sonlandırabilir.

Haber

Üç boyutlu yazıcılardan canlı nesne!

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar ile birlikte üç boyutlu yazıcılar canlı nesneler üretebilecek boyuta ulaştı.

Haber

Devrim öğretmen hafız öğrencilerini yarışmalarla geleceğe hazırlıyor

Düzce Mehmet Akif İnan Hafız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde görevli Devrim Ertuğrul, yetiştirdiği hafız öğrencilerinin insansız hava araçları, elektrikli araç, roket ve teknoloji tasarımları yaparak TEKNOFEST ve benzeri etkinliklerdeki yarışmalarda dereceler elde etmesi için çaba gösteriyor - Fen bilimleri öğretmeni Ertuğrul: - "Ders 40 dakika ama öğrenmenin vakti yok. Bizler bu 40 dakikanın dışındaki zamanı organize ederek yola çıktık. Başarımızın sırrı da buradan kaynaklanıyor"

Yurthaber

Türk bilim insanları 2 yeni deniz canlısı keşfetti! Uluslararası bilim dergisinde yayımlandı

Bilim insanlarınca Marmara Denizi ve Karadeniz’de yapılan çalışmalar sonucu, bugüne kadar keşfedilmemiş 2 yeni deniz canlısı türü dünya literatürüne kazandırıldı. Yapılan keşif uluslararası bir bilim dergisinde yayımlanarak duyuruldu.

Haber

500 bin yıl önce yaşayan insan! Adı açıklandı

Yayımlanan yeni bir raporda bilim insanları, yaklaşık yarım milyon yıl önce Afrika’da yaşayan yeni bir insan türünün adını açıkladı. Homo bodoensis olarak açıklanan türün Orta Pleistosen döneminde var olduğu ve modern insanın doğrudan atası olduğu belirtildi.

Haber

Hayaletler gerçek mi? Bilim insanları merak edilen soruya cevap buldu

Çocukluğunuzda mutlaka sevimli hayalet Casper’in hikâyelerini izlemişsinizdir. Günümüzde çok sayıda kişi hayaletlerin varlığına inanıyor. Chapman Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, Amerikalıların %52’si hayaletlerin gerçekten var olduğunu düşünüyor. Aynı şekilde nüfusun yarısı doğaüstü güçlere inanıyor. Peki bilim insanları bu konuda ne diyor?

Trend

Genç Bilim İnsanı Ödülleri 9. kez sahiplerini buldu

Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, dokuzuncu kez sahiplerini buldu. Genç Bilim İnsanı Ödülleri, her yıl farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Bu yıl seçilen 6 genç bilim insanına ödülleri, 19 Ekim Salı günü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da katıldığı çevrimiçi törenle takdim edildi. Canlı yayınlanan törene bilim, iş ve sivil toplum alanından çok sayıda izleyici katıldı.

Haber

Aziz Sancar: Benim yaptığımı yapmayın, geri dönün

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, "Yurt dışı fırsatınız olursa çıkın ama Türkiye'nin size ihtiyacı var mutlaka geri dönün" dedi.

Haber

Bilim dünyasına duyuruldu! Adıyaman'da yeni bir böcek türü keşfedildi

Adıyaman'da yürütülen çalışmalarda, endemik olan "bidessus anatolicus anatolicus" alt türünden sonra ikinci endemik alt tür keşfedildi. Böceğe "bidessus anatolicus adiyaman" adı verildi. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gani Erhan Taşar,"Bu çalışma ile bilim dünyasına Adıyaman ismi ile ikinci bir canlı daha kazandırmış olduk. Bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar ülkemizin coğrafi konumu itibarıyla hem flora hem de fauna açısından oldukça zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu göstermektedir' dedi.

Haber

Uydu verileri ortaya çıkardı! Buzulların erimesi dünyanın kabuğunda bükülmeye neden oldu

Bilim insanları, dünya genelindeki buz tabakaları ve buzulların erimesiyle dünyanın kabuğunun üzerindeki ağırlıktan kurtularak yükseldiğini söylüyor. Dünya kabuğunun kütlesindeki değişiklikler sonucu nasıl şekil değiştirdiğini tahmin edebilmek için araştırmada 21. yüzyılın başlarında Grönland, Antarktika, dağ buzları ve buzullarda meydana gelen buz kaybının uydu verilerini kullanıldı.

Haber

200 yıldır cevap bulunamıyordu! Üç Cisim Problemi çözüldü

İsrail'in Hayfa kentindeki Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan iki bilim insanı, "Üç Cisim Problemi" adı verilen fizik problemini çözmeyi başardı. 200 yıldır cevabı bulunamayan problemin çözülmesiyle Güneş, Dünya ve Ay arasındaki kütle çekim ilişkisi daha detaylı bir şekilde öğrenilebilecek.

Haber

ABD'li bilim insanları nükleer füzyonla enerji üretiminde kritik eşiğe yaklaştı

ABD'de bilim insanları, sınırsız ve temiz enerji kaynağı sağlayabileceği düşünülen nükleer füzyon araştırmalarında uzun süredir devam eden bir hedefe ulaşmanın eşiğine geldi.

Haber

Galaksilerin şimdiye kadarki en ayrıntılı fotoğrafları yakalandı

Gök bilimciler, galaksilerin şu ana kadarki en ayrıntılı görüntülerini yakalayarak paylaştı. Normalden çok daha yüksek bir çözünürlüğe sahip olan görüntüler, galaksilerin iç işleyişini detaylarıyla gözler önüne seriyor.

Haber

Yüzde 99,9 oranında filtrelemeyi başardılar! Su kıtlığını önleyebilir

Güney Koreli bilim insanları, deniz suyundaki tuzu uzaklaştırmak adına yeni bir teknoloji geliştirdi. Deniz suyundaki tuzu yüzde 99,9 oranında filtreleyebilen yeni yöntem, olası su kıtlıklarını önleyebilir.

Haber

Dünyada ilk! Romanya’daki ceviz zararlısını Türk bilim insanları tespit etti

Romanya’da görülen ceviz zararlısı, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız ve ekibi tarafından tespit edildi. Hem Rusça hem de Fransızca yayınlanan makalede bu çalışmanın dünyada bir ilk olduğu duyurulurken Asya ceviz güvesinin genlerinin DNA bankasında yerini alacağı bildirildi.

Haber

Beyin hakkındaki bilimsel çalışmalarda yeni keşif

Beyin hakkında bilimsel çalışmalar günümüzün en fazla rağbet gören araştırma alanları içerisinde yer alıyor. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan bu tür araştırmalar şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Yapılan son araştırma ise açık havada vakit geçirmenin insan sağlığına olan etkisini kanıtlıyor.

Haber

Türk bilim insanlarından çok konuşulacak araştırma! 2 yıllık çalışmada 60 yeni bakteri türü keşfedildi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevzat Şahin ve ekibi, 60 yeni tür bakteri keşfetti. Türkiye ile birlikte 6 ülkede 2 yıllık çalışma sonucu bulunan yeni türlerin isimlendirilip tanımlandıktan sonra literatüre girmesi bekleniyor.

Haber

Gerçekten varmış! İnsanları dondurup 100 yıl sonra uyandıran ilginç proje: Cryonics

Dizi ve filmlere konu olan bedeni bir kapsül içinde dondurma işleminin aslında gerçek olduğunu hiç düşündünüz mü? 100 yıl boyunca bir kapsülde dondurulan ve yıllar sonra uyandırılan o insanlar aslında bir projeye dahildi. 1960’lı yıllarda başlatılan proje Cryonics adıyla tanındı.

Trend

Antarktika'da gizemli keşif! Nasıl yaşadığı merak ediliyor

Hint bilim adamları, Antarktika'da yeni bir bitki türü keşfettiğini açıkladı. Bilim insanları, şaşırtan keşif ile alakalı ‘’temel sorunun bu canlının bu bölgede nasıl yaşadığı’’ ifadelerini kullandı.

Haber

“Yiyip yiyip kilo almıyorum” diyenlerin sırrı çözüldü! Bakın nedeni neymiş?

Herkesin hayatında mutlaka aşırı yemek yediği halde kilo almayan bir kişi olmuştur. “Su içsem yarıyor” diyenlerin nefret ettiği bu kişilerin sırrı sonunda çözüldü. 3 binde 1 görülen bir gen sayesinde bu kişiler ne kadar yemek yerlerse yesinler kilo almıyorlar. Bilim bu konuda oldukça kapsamlı bir araştırmaya imza attı.

Trend

İnsanlık tarihinin en ölümcül salgını! Kara Ölüm'ün izleri bulundu

Bilim insanları, Ortaçağ Avrupa’sını kasıp kavuran Kara Ölüm'e neden olan veba salgınında 'ilk hasta'yı belirledi. Letonya'da 5 bin yıldan daha uzun bir süre önce ölen yirmili yaşlarındaki erkeğin, hastalığın bilinen en eski türüyle enfekte olduğu açıklandı. İnsanlık tarihinin en ölümcül salgını 1300'lerde Avrupa'yı silip süpürdü ve nüfusun yarısını yok etti. Sonraki dalgalar birkaç yüzyıl boyunca düzenli olarak vurmaya devam etti ve milyonlarca ölüme neden oldu.

Haber

Bilim insanları yıldızların ilk olarak ne zaman ortaya çıktığını çözdü

İngiltere'de bilim insanları, ilk yıldızların ne zaman ortaya çıktığını keşfetti. Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun aylık bildirimlerinde yayımlanan sonuçlara göre, yapılan çalışmalarda yıldızların ilk kez Büyük Patlama'dan 250 ila 350 milyon yıl sonra "kozmik şafak" olarak bilinen olayda ortaya çıktığı anlaşıldı.

Haber

Sempozyum nedir? İşte sempozyumun özellikleri...

"Sempozyum nedir?" sorusunun yanıtı internet üzerinden araştırılmaya başlandı. Sempozyum, çeşitli alanlarda bilgi aktarımı yapılması için düzenlenen etkinliklerden biridir. Bu etkinliklere panel ve münazara da örnek olarak gösterilebilir. Eski Türkçe'de ise "Bilgi Şöleni" diye anılmıştır. İşte sempozyumun özellikleri...

Haber

Okyanusun derinlerinde cıva kirliliği seviyesi tehlikeli boyutlarda

Bilim insanları, Pasifik Okyanusu tabanında bulunan çukurlarda toplanan cıva nedeniyle oluşan kirliliğin alarm verici düzeyde olduğunu bildirdi.

Haber

Vücudunuzu yiyeceklerle tamamen doğal bir şekilde arındırmanın 5 basit yolu!

Bilim insanları vücudun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için belirli aralıklarla detoks yapmayı tavsiye ediyor. Detoks sayesinde yararlı bakteriler bağırsak dengesini sağlar ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemi güçlendirir. Tamamen doğal yöntemlerle arınmaya ne dersiniz?

Yemek

Bilim insanları yanıtlıyor! Ağladıktan sonra neden baş ağrısı oluşur?

Sizi çok üzen durumlar karşısında kimi zaman gözyaşlarınıza hakim olamazsınız. Bir kere ağlamaya başlayınca o rahatlama hissiyle beraber aslında uzun süre kendinize engel olamayabilirsiniz. Sonrasında ise bir baş ağrısı vücudunuza yerleşir. Peki ağladıktan sonra neden başınız ağrır?

Trend

20 Mayıs Dünya Metroloji Günü nedir? İşte 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü mesajları ve sözleri...

Bilimsel ve teknolojik alanlarda yapılan geliştirme ve uygulamalar toplumların yaşamakta olduğu coğrafik şartlar ve benzeri bir çok unsurdan etkilenerek ülkelere özgü ölçüm cihazları ve sistemler oluşturulmuştur. Peki 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü nedir? İşte 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü mesajları ve sözleri...

Haber

6 saatten az veya 7 saatten fazla uyuyanların kalp hastalıklarından ölüm riski daha yüksek

Amerikan Kardiyoloji Koleji adlı tıp derneğinin bilimsel oturumunda sunulan bir çalışmada, geceleri 6-7 saat süresince uyuyan bireylerin, daha az veya daha fazla uyuyanlarla karşılaştırıldığında kalp krizi veya felç geçirme risklerinin en düşük seviyede olduğu tespit edildi.

Haber

Buluşlarıyla dünyayı sarsan dahi çocuklar! İcatları tüm dünyada büyük ses getirdi

Yaratıcı olmanın insan bedeni ve beyni üzerinde iyileştirici bir etkisi vardır. Yaratıcı olmak ve bunun sonucunda yeni şeyler icat etmek kendinizi daha iyi hissetmeniz yardımcı olur. Bir resim çizmek, şarkı yazmak ya da çok sevdiğiniz hobinizi gerçekleştirmek yaratıcılık olarak değerlendirilir. Ancak bazı çocuklar bunun ötesine geçti ve su temizleme cihazı gibi teknoloji harikası ürünler icat ettiler. Sizler için tüm dünyada büyük ses getiren çocuk mucitleri araştırdık.

Trend

Bilimsel yanıtı açıklandı! Öpüşürken neden gözlerinizi kapatırsınız?

Bir kişiye dokunmak aslında sevginin en somut göstergelerinden biridir. Toplumsal tabular içerisinde oldukça mahrem olarak kabul edilen konulardan biri dokunmanın bir çeşidi olan öpüşmektir. Öpüşmek partnerlerinin birbirine olan sevgilerini gösterdikleri en özel andır. Öpüşme sırasında çiftlerin gözlerini kapattığına denk gelmişsinizdir. Bu dünya genelinde yaygın olan bir göstergedir. Peki neden insanlar öpüşürken gözlerini kapatır?

Kadin

Bugüne kadar doğru bildiğiniz ancak tamamen şehir efsanesi haline dönüşen 10 yanlış bilgi

Tarihsel süreç boyunca bilim insanları yaptıkları çalışmalarla pek çok sorunun cevabını aradı. Ancak elde edilen bilgiler kimi zaman kulaktan kulağa yayılarak adeta birer şehir efsanesine dönüştü.

Trend

Küresel ısınma nedeniyle dağ buzullarının yaklaşık yüzde 10'u 2050'de yok olacak

Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 30 yılda yükseklerdeki buzulların yüzde 10'unun yok olacağı uyarısında bulundu.

Haber

Bilime göre yüz şekliniz kişiliğiniz hakkında neler söylüyor?

Dünya üzerinde yaklaşık 8 milyar insan yaşar. Bu insanların her birinin genetik özellikleri birbirinden farklıdır. Genetik özellikler fiziksel görüntü ve sağlık durumu üzerinde de etkilidir. Peki yüz şekli ile kişilik özelliklerimiz arasında bir bağlantı olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan bazı araştırmalara göre; yüz şekli ve özelliklerimiz kişiliğimiz hakkında bazı bilgiler veriyor.

Trend

Ölen bir canlıyı insanların gözünün önünde dirilten ilk kişi: Dr. Robert Cornish

Tarih boyunca bilim insanları ve mucitler pek çok alanda araştırmalar yaptı. Bu süreç içerisinde aslında birçok sorunun çözümü olabilecek çareler üretildi. Yüzyıllar öncesinde yaşayan insanların akıllarına dahi gelmeyecek birçok buluş teknolojinin kucağında doğdu.

Trend

Bilim insanları açıkladı! Zeki insanları anlatan 8 işaret

Zeka, oldukça karmaşık bir kavram olsa da bilim insanlarına göre normalden daha zeki olduğunu gösteren bazı işaretler bulunuyor. Peki bilim insanlarına göre zekayı gösteren işaretler nelerdir?

Trend

Köpeklerin yaşı için 'yeni formül'

Araştırmacılar, bir köpek yılının yedi insan yılına eşit olduğu yargısının yanlış olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar bir köpeğin yaşının zaman içindeki bilişsel ve davranışsal özelliklerine ile cinsine bağlı olduğunu söyledi.

Haber

Bilim insanları inanılmaz bir şeyi ortaya çıkardı!

ABD'de bilim insanları, yaşanılan çevrenin insan beynini etkileyebileceğini ortaya koydu. Araştırma kapsamında, 601 kişi 10 yıl süreyle takip edildi.

Haber

Tamamen tesadüf eseri ortaya çıkan ve tarihe geçen icatlar

Tarihsel süreç içerisinde insanoğlu yeni şeyler üretmek için büyük bir savaşa vermiştir. Günümüze kadar ulaşan pek çok icadın ortaya çıkış hikayesinde yoğun bir çaba ve uğraş olduğu bilinir. Ancak bazı icatlar tamamen tesadüf eseri icat edilmiştir.

Trend

Akıl hastalarına konulan teşhisleri reddeden tarihin en aykırı deneyi: Rosenhan Deneyi

Bilimin sürekli olarak gelişimi tarih boyunca yapılan birçok deneye bağlıdır. Çünkü deneyler sonucunda ortaya çıkan çalışmalar günümüzün bilim dünyasının temellerini oluşturmuştur. Bilimin bugünkü konumuna gelişi elbette ki sürekli sorgulayan ve araştırma dürtüsünü kaybetmeyen insanlar sayesinde olmuştur. Kimi zaman insanlık açısından kötü sonuçlara gebe olan deneyler bazı durumlarda da aydınlatıcı rol üstlenmiştir.

Trend

Öğrencileri üzerinden insan davranışlarını anlamlandırmak için bilimsel bir çalışmaya imza atan öğretmen: Jane Elliott

İnsan psikolojisini anlamak, bilimsel çalışmaların temelini oluşturdu. Tarih boyunca insan psikolojisini anlamak adına birçok deney yapıldı ancak bazıları hiç unutulmayacak veriler sundu. Bu deneylerden bazıları büyük tartışmalara yol açtı. Etik anlamda sorunlara yol açan bilimsel çalışmalardan biri de Jane Elliott’un deneyi oldu. Dr. Martin Luther King’in 1968’de öldürülmesiyle ortaya çıkan deneyi bir öğretmen öğrencileri üzerinde denedi.

Trend

Uzaylılarla temas ne zaman? Ünlü bilim insanı açıkladı

ABD'li ünlü bilim insanı Kaku, uzaylılarla yakın bir tarihte temas kurulacağını düşünüyor. Ancak Kaku'ya göre ilk teması kurmak Dünya için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Haber

Tarihin ölümle sonuçlanan karanlık deneyi! ‘Sahte Anne’ deneyi etik tartışmaların odağına yerleşti

Tarih boyunca bilim insanları, bireylerin davranışlarını anlamak ve yorumlamak için birçok çalışmaya imza attı. Bu çalışmalar sırasında insanların duyguları bilimin konusu oldu. Bilimsel sonuçlara ulaşmak için yapılan çalışmalar kimi zaman istemeyen sonuçlar doğurdu. Psikolog Harry Harlow’un ‘Sahte Anne’ deneyi de bilimin karanlık yüzünü bütün çarpıcılığıyla ortaya koyan bir araştırma olarak tarihe geçti.

Trend

Solucan kasırgası! Bilim insanları bile şaşkın: 'Böyle bir şeyi ilk defa görüyoruz'

ABD'nin New Jersey eyaletinde yağmurdan sonra ortaya çıkan solucanların görüntüsü bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Tüyler ürperten olayda solucanlar girdap benzeri bir şekil oluştururken, solucanların bu görünümüne 'solucan kasırgası' denildi.

Haber

Tarih boyunca yapılmış en korkunç deneylerden biri! Japon İmparatorluğu’nun Çinli siviller üzerindeki deneyi: 731. Birim

Tarih boyunca bilim insanları çeşitli çalışmalar yürütmüştür. Savaşın gölgesinde yürütülen araştırmalar çoğu zaman acımasız olarak değerlendirilmiştir. Bilim insanları hedefe ulaşmak için her yolun mubah olduğunu düşünerek korkunç deneylere imza atmıştır.

Trend

Tıp tarihinin en büyük hatası: Thalidomide Faciası

Bilim insanların hayatını kolaylaştırmak için yüzyıllar süren bir uğraş göstermiştir. Bilinmeyen sırları keşfetmeyi ve gizemleri aydınlaşmak için çalışmalar yapar. Ancak bilimin kontrolsüz bir şekilde kullanılması kimi zaman dönüşü olmayan acılara neden olabilir. Sizler için bilimin neden olabileceği facialardan birini araştırdık. Günümüzde Thalidomide Faciası olarak isimlendirilen olay nedeniyle tüm dünyada yüzlerce bebek sakat olarak doğdu.

Trend

Ölümcül ve korkunç deneyler yapan Nazi bilim insanı: Josef Mengele

Bilim her daim insanoğluna yol gösterici olan en önemli kanıtları sunar. Bilim insanları hayatları boyunca insanları ve yaşanan olayları anlamlandırmak için birçok bilimsel çalışmaya imza atmıştır. Sizler için tarihin en ölümcül ve korkunç deneylerinden biri olarak kabul edilen Nazi subayı Josef Mengele’nin çalışmalarını araştırdık.

Trend

153 yıllık geçmişiyle Kandilli Rasathanesi'nin bilinmeyen yüzü

Deprem sonrası değerlendirmelerle ismini duymaya alışık olduğumuz Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, aslında bilimin pek çok konusuyla ilgili araştırmalara ışık tutuyor. Astronomo, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile 153 yıldır varlığını sürdüren Kandilli Rasathanesi, enstitü, nükleer denemeleri izleme merkezi, tsunami izleme ve değerlendirme merkezi, deprem zararlarının azaltılma merkezi ile de çok yönlü çalışmalar yürütüyor.

Haber

Albert Einstein’dan kızına mektup! ‘Bilimin, her şeyin üstündeki evrensel güç sevgidir’

Albert Einstein hiç tartışmasız çağın en önemli bilim insanlarından biri olarak kabul edilir. Özellikle İzafiyet Teorisi, kütle-ışık-zaman ilişkisi, hepsinin ötesinde evrenin varoluşu üzerindeki çalışmalar sadece kendi döneminde değil; günümüzde bile etkili olmuştur.

Trend

Çocukların beyinlerini yeniden programlamak için uyuşturucu maddeler kullanan bilim insanı: Lauretta Bender

Çocukların beyin kapasitelerini ve işlevlerini değiştirebileceğini savunan bilim insanı Lauretta Bender, tarihte korkunç sayılacak bir deneye imza attı. Psikoloji alanında çalışmalarını yürüten Bender, insanların çocukluktan itibaren oluşan motor ve idrak kapasitelerini belirleme üzerine bir proje yürüttü.

Trend

Tren ikilemi: Beş insanın hayatını kurtarmak için bir insanı öldürür müydünüz?

Felsefeci Philippa Foot ve Judith Jarvis’in ortaya attığı Vagon İkilemi (Trolley Dilemma), “etik karar verme sürecinde”, karar ve tutumları etkileyen faktörleri görebilmek açısından önemlidir. Aslında bu tamamen klasik düşünce deneyidir ve bir eylemin sonuçlarını baştan sonra ahlaki değerlerle değerlendirme üzerine yoğunlaşır.

Trend

Teknolojinin günümüze kadar yaşadığı değişimler: Teknolojik aletlerin ilk ve son halleri

Teknolojinin gelişimi ve değişimi ön görülemez bir şekilde devam ediyor. Hayatımızın bir parçası hale gelen teknolojik ürünler ilk ürettikleri dönemlerden sonra zaman içerisinde büyük bir dönüşüm içerisine girdi. Sizler için bu ürünlerin ilk hallerini ve günümüzdeki versiyonlarını araştırdık.

Trend

Falcıların bazı söylediklerinin doğru olarak algılanmasına neden olan olay: Barnum etkisi

Fala inanmasa da falsız kalamayan müdavimlerin bile dikkatini çekmiştir: Ne zaman fal baktırsak "Aaa tam ben!", "Ne kadar da bana uygun" veya "Bunu nasıl bildi ki yaa?" denilen durumlar olmuştur. Daha basit düşünmek gerekirse günlük burç yorumlarını bir defa da olsa okumuşsunuzdur. Peki bu kadar farklı karakterde insan varken fallar nasıl oluyor da her seferinde bireylere uygun ifadeler içerebiliyor?

Trend

Gizemini hala koruyan tarihin en garip ışınlanma deneyi: Philadelphia

Philadelphia Deneyi Amerikan donanmasında 28 Ekim 1943 tarihinde Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia şehri limanında gerçekleştirildiği iddia edilen deneydir. Deneyin temelinde Albert Einstein’ın Birleşik Alan Teorisi yer alıyor. 2. Dünya Savaşı sırasında üstünlük sağlamak amacıyla ortaya konulan bu deney devlet sırrı statüsünde yer aldığı için sonuçları kesin olarak kamuoyuyla paylaşılmadı.

Trend

Alexander Graham Bell ve yardımcısı Thomas Watson’un ilk telefon konuşmasının üzerinden 144 yıl geçti

Amerikalı mucit Alexander Graham Bell'in telefonu icadı ve yardımcısı Thomas Watson'la 10 Mart 1876'da yaptığı ilk telefon görüşmesi, insanlığın uzaktan iletişim çabalarında yeni bir çığır açtı. ABD'de 1876'da insan sesinin elektrik sinyallerine çevrilip iletilmesi amacıyla icat edilen telefon, günümüzde her türlü görsel, işitsel ve yazılı içeriğin iletilip alındığı platforma dönüşerek, insan hayatında merkezi hale geldi.

Trend

Bilimin karanlık yüzü! Daniel Kahneman ve Amos Tversky’un beklentileri açıklayan çalışması: Risk Davranışı

Tarih boyunca bilim insanları davranışlarının nedenini ve sonuçlarını açıklamak için birbirinden ilginç çalışmaları ortaya koydu. Otoriter baskının insan üzerindeki etkisini görmek için Milgram’ın yaptığı elektrik deneyi yıllarca etik tartışmalara konu oldu. Bunun dışında aslında dünya üzerinde pek çok dehşet veren deney girişimi yaşandı.

Trend

Gerçekten varolduğunu duyduğunuzda şaşıracağınız 10 fobi!

Yunan mitolojisinde “korku” kelimesinin kökünden türeyen fobi, bir kişiye ya da bir şeye duyulan istemsiz korkma hissini ifade eder. Bu korku hali o kadar şiddetlidir ki bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkiler. İnsan davranışlarını inceleyen uzmanlar 400’den fazla fobiyi tanımlamıştır. Ancak bazıları kulağa oldukça ilginç geliyor.

Trend

Ay'daki kraterlere adını veren az sayıda kadın kim?

Ay'daki 1577 kratere çoğu bilim insanı olmak üzere insan isimleri verildi ama bunların sadece 26'sı gerçekten yaşamış kadınlar. Bunun sebebini ve bu kadınların kimler olduğunu araştırdık.

Haber

Greta Thunberg’in adı bir kez daha bir hayvana verildi

İklim değişikliği konusundaki açıklamaları ile gündeme yerleşen iklim aktivisti Greta Thunberg’in adı mikroskobik bir canlıya verildi. Bilim insanları, genç aktivistin adını daha önce de yeni keşfedilen başka türden canlılara vermişti.

Haber

Çocukların konuşma bozukluklarına yönelik bir davranış çalışması: Canavar Deneyi

1939 yılında Lowa Üniversitesi’nde Dr. Wendell Johson ve Dr. Mary Tudor bilim etiğine aykırı bir davranış sergiledi. 22 yetim çocuğun üzerinde konuşma bozukluklarına dair bir bilimsel araştırma gerçekleştirdi. Çocukların ve yetimhane görevlilerinin haberi olmadan yapılan çalışmanın üzerinden geçen 60 yılın ardından alınan sonuçlar oldukça ürkütücüydü. Çocukların yaşamında derin izler bıraktığı için Canavar Deney olarak adlandırılan ve yıllar sonra tazminat ödenen çalışmayı sizler için araştırdık

Trend