Akciğer kanseri aşısıyla ilgili tüm dünyayı umutlandıran haber geldi: Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. İlk doz aşı İngiltere’de bir hastaya yapıldı. Klinik çalışmalar Türkiye dahil yedi ülkede devam ederken, 130 hasta üzerinde denenecek. Öte yandan söz konusu kanser aşısı, Türk doktorlar Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurucuları olduğu BioNTech tarafından üretiliyor.
Corona virüsü salgınıyla mücadele için geliştirilen, Pfizer'ın Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurucu ortakları arasında olduğu BioNTech aşısı hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Florida'nın sağlıktan sorumlu bakanı Dr. Joseph Ladapo, Biontech aşılarıyla ilgili "Bu aşılar insanlarda kullanım için uygun değildir" ifadelerini kullandı.
Biyoteknoloji firması Biontech’in geliştirdiği kanser aşısı CARVac, deneklerin yüzde 59’unda tümörleri en az yüzde 30 oranında küçülttü.
Almanya'da Kovid-19 aşısının yan etkileri nedeniyle bir sağlık çalışanı Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine dava açmıştı. Davada BioNTech, Kovid-19 salgınından bu yana dünya çapında en büyük tazminat riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Davanın ilk duruşması bugün Hamburg Bölge Mahkemesi'nde başlayacaktı fakat duruşma reddihakim talebi nedeniyle iptal edildi.
Almanya'da Kovid-19 aşısının yan etkileri nedeniyle bir sağlık çalışanı Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine dava açtı. Davada BioNTech, Kovid-19 salgınından bu yana dünya çapında en büyük tazminat riskiyle karşı karşıya... Dava yarın Hamburg Bölge Mahkemesi'nde başlayacak.
Geliştirdikleri mRNA teknolojili Pfizer/BioNTech koronavirüs aşısı ile dünya gündemine damgasını vuran Uğur Şahin ve Özlem Türeci'den bu kez kanser aşısıyla ilgili müjdeli haber geldi. Kovid aşılarında kullanılan mRNA teknolojisinin kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olmak için kullanılabileceğini söyleyen BioNTech kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kanser aşısıyla alakalı bir tarih de verdi.
Covid-19 vakaları giderek artmaya devam ediyor. Özellikle son zamanlarda yaşanan artışlar nedeniyle tüm dünyada tedirginlik yaşanıyor. Vatandaşlar maske takmaya geri dönecek miyiz? Aşılarda değişim olacak mı? gibi soruları merak ediyor. Meraklı bekleyişin ardından Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in sahibi olduğu BioNTech’ten beklenen açıklama geldi.
Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi CureVac, diğer Alman biyoteknoloji firması BioNTech ve iki iştiraki aleyhine mRNA teknolojisini kullandığı iddiasıyla patent davası açtı ve “adil tazminat” talebinde bulundu.
Biontech aşısını üreten bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüs pandemisiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaz sonunda yeniden maskelerin takmaya başlanabileceğini söyleyen Şahin, "Şunu da belirtmek lazım ki yeni bir dalga da kapıda ve bu dalganın zararsız olacağına dair elimizde bir garanti yok o yüzden hazırlıklı olmakta yarar var" sözleriyle uyarıda bulundu.
ABD’de en az 6 aylık olan çocuklar üzerinde BioNTech ve Moderna aşılarının kullanımı resmen tavsiye edildi.
Kanser aşısı ile ilgili son dakika gelişmesinin ayrıntıları Uğur Şahin ve Özlem Türeci ile ilgili basında yer alan haberlerin ardından merak konusu oldu. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında geliştirilen Biontech aşısının mucidi Uğur Şahin ve Özlem Türeci başında olduğu bir ekibin üzerinde çalıştığı kanser aşısı ile ilgili detaylar aktarıldı. Kanser aşısı çıktı mı? İşte detaylar...
Prof. Uğur Şahin'in CEO'luğunu yaptığı Alman biyoteknoloji firması BioNTech, 2021 yılına ilişkin finansal sonuçlarını duyurdu. BioNTech'te yüzde 18'lik hissesi bulunan Prof. Uğur Şahin'in serveti, şirketin net kârını bir yılda 676 kat arttırmasıyla 7,6 milyar dolar seviyesine yükseldi. Şahin, böylece en zengin Türk oldu.
Korona aşısını geliştiren BioNTech şirketi geçen yıl net 10 milyar 300 milyon euro kâr elde etti.
İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç: - "Özellikle aşısını hiç olmamış 180 bin kişiye sesleniyorum; lütfen aşınızı herhangi bir sağlık tesisinden randevunuz olmasa bile yaptırmak için acele edin"
Koronavirüs salgınında aşı geliştiren BioNTech firmasının CEO'su Uğur Şahin, dünyanın 10 yıl daha koronavirüsle yaşayacağını öne sürdü. Şahin, AFP haber ajansına verdiği röportajda, "Önümüzdeki on yıl boyunca virüsle yaşamak zorunda kalacağımızı kabul etmeliyiz" ifadelerini kullandı. Uğur Şahin ayrıca Omicron varyantına karşı aşıya ilişkin olarak da, BioNTech ve Pfizer'ın, özel olarak hazırlanan bir aşı üzerinde çalıştığını bildirdi.
Koronavirüs salgınında dünyanın umudu olan aşılar yeni çıkan varyantlara karşı sürekli kendisini yenilemeye çalışırken Biontech’den önemli bir son dakika açıklaması geldi. Biontech’ten yapılan açıklamada Omicron varyantını hedef alan aşının gecikeceği duyuruldu.
Uğur Şahin ve Özlem Türeci Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından verilen ödülü reddettiği öğrenildi. BioNTech'in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci ile ilgili çıkan haberler sonrası Uğur Şahin ve Özlem Türeci Atatürkçü Düşünce Derneği ödülünü neden reddetti? Uğur Şahin ve Özlem Türeci Yılın Atatürkçüsü Ödülünü niye kabul etmedi? soru ve konu başlıkları vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte ayrıntılar...
Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, mRNA yöntemiyle kolon kanserinin tedavisi için yürüttüğü çalışmaya ilişkin, "mRNA tedavisinin zamanında kullanılmasıyla ilk etapta metastazların gelişmemesini ve kanserin tekrar ortaya çıkmamasını sağlamak istiyoruz. Şu anda klinik çalışmalarda bunu araştırıyoruz" dedi.
Pandeminin ilk dönemlerinde çocukların Korona olma ihtimali çok daha az görülüyordu bu sebeple 5 yaş altı çocuklara Kovid-19 aşısı yapılmıyordu fakat son zamanlarda çocuklarda artan vakalar nedeniyle 5 yaş altı çocukların da aşı olmaları için gereken işlemler başlatıldı. Özellikle okul öncesi eğitim alan çocuklar çok daha riskli konumdalar.
Son dakika haberine göre 2 doz BioNTech aşısı olanları ilgilendiren bir çalışma başlıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 doz BioNTech üzerine 1 doz yerli aşı TURKOVAC aşısı ile ilgili çalışma başlatılacağını açıkladı. Öte yandan bu çalışmanın, dünyada ilk olacağı belirtildi.
Omicron varyatına bağlı vakalarda dünyada hızlı bir artış yaşanırken ABD'li ilaç üreticisi Pfizer'ın CEO'su Albert Bourla'dan mutasyonla ilgili önemli bir açıklama geldi. Omicron ile ilgili yaptığı açıklamada Bourla, varyantı hedef alacak bir koronavirüs aşısının geliştirilmesinin gerekli olacağını ve şirketin Mart'a kadar bu aşıyı hazırlayabileceğini açıkladı.
ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Kovid-19'a karşı geliştirdiği m-RNA temelli aşının ardından yeni bir aşının haberi verildi. Pfizer ve BioNTech, zona hastalığına karşı m-RNA temelli ilk aşının geliştirilmesi için iş birliği anlaşması imzaladı. BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, "Söz konusu anlaşma, her iki firmanın uzmanlık ve kaynakları kullanılarak zonaya karşı yeni bir m-RNA temelli aşı geliştirmeyi amaçlamaktadır." dedi.
Trakya'da 2 doz Sinovac ile 2 doz BioNTech olanlar için hatırlatma dozu uygulanmasına başlandı
Son dakika haberine göre, 2 doz Sinovac, 2 doz Biontech aşısı olmuş ve son doz aşısının üzerinden 3 ay geçmiş bireyler için koronavirüs hatırlatma dozu randevuları açıldı. Omicron varyantının dünyada yayılmasıyla birlikte hatırlatma dozunun önemi bir kez daha anlaşılmış ve bekleme süresi 6 aydan 3 aya düşürülmüştü.
Ülkemizde, koronavirüse karşı aşılama süreci devam ediyor. Şu zamana dek milyonlarca vatandaş koronavirüs aşısını oldu. Aşılama çalışmaları devam ederken en sık merak edilen konulardan biri de aşıdan sonra banyo yapılıp yapılmayacağı konusu oluyor. Peki Covid açısından sonra ne zaman banyo yapılır? İşte detaylar...
"Üreticinin yaptığı stabilite çalışma sonuçları DSÖ, EMA ve FDA tarafından onaylı Paul Ehrlich Enstitüsü tarafından onaylanmış ve 10 Eylül 2021 tarihinden önce üretilip etiketlenen BioNTech mRNA aşıları da dahil olacak şekilde söz konusu tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 aya çıkarılmıştır" - "Bakanlığımızca Paul Ehrlich Enstitüsünün aşıların raf ömrünü uzatan bu onayı doğrultusunda Aşı Takip Sistemi üzerinden gerekli güncelleme işlemleri tamamlanmıştır" - "Eksi 80 derecede muhafaza edilen aşıların etiketlerini değiştirmek, soğuk zincirin bozulmasına neden olacağı için mümkün olmamaktadır. Aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olabilirler"
Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu'nun toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, Omicron varyantına önlem olarak hatırlatma dozunun aşı takvimi üzerinden üç ay geçtikten sonra yaptırılabileceğini ifade etti. Corona virüs aşı randevuları Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan kolay randevu alma sistemi yani MHRS üzerinden alınabiliyor.
Sağlık Bakanlığı, ismi bilinmeyen aşı kullanıldığı iddiasıyla basında yer alan flakonların, BioNTech firmasının bir Uzakdoğu ülkesi için ürettiği aşılara ait olduğunu açıkladı. Açıklamada, "Yönlendirilen aşıların üzerinde yer alan etiketlerin Türkiye’de değiştirilmesi soğuk zincirin bozulmasına neden olacağı için etiket değişimi yapılmamıştır." ifadeleri kullanıldı.
Son dakika haberine göre Omicron varyantının konuşulduğu bugünlerde Güney Afrika’da yapılan bir araştırma, çift doz Pfizer-BioNTech aşısının hastaneye yatışları yüzde 70 önlediğini ortaya koydu.
Son dakika haberine göre Sosyal medyada gündem olan Çince etiket nedeniyle sahte olduğu ileri sürülen BioNTech aşılarıyla ilgili Sağlık Bakanlığından açıklama geldi.
Son dakika haberi... Türkiye, Omicron'un belirtilerini ve nasıl bulaştığını merak ederken konunun uzmanlarından biri olan Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, konuyla ilgili Mynet'e özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 6 kişide görülen koronavirüs mutasyonu Omicron nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanır mı? İşte son dakika haberinin detayları...
Son dakika haberine göre; dünya omicron varyantıyla ilgili gelişmeleri anbean takip ediyor. Pfizer/BioNTech aşısını geliştiren bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin İngiliz Times gazetesine koronavirüs süreci ve Omicron varyantıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Aşıların Omicron varyantı karşılığında etkilerinin azalması iddiaları karşısında konuşan Şahin "Güvendeyiz diyemem fakat çok daha rahat bir konumdayız" ifadelerini kullandı.
BioNTech ve Pfizer gerekirse, Mart 2022'de Omicron varyantına karşı bir aşı üretebileceklerini açıkladılar.
Güney Afrika'da az sayıda çift doz aşılı kişi üzerinde yapılan bir çalışmanın ilk aşaması, Omicron varyantının Pfizer/BioNTech aşısının etkisini belli bir oranda azalttığını ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) acil durum direktörü Dr. Mike Ryan ise, Omicron'un aşılara karşı diğer varyantlardan daha güçlü olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.
Almanya'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren BioNTech şirketinin kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Omicron varyantı nedeniyle paniğe gerek olmadığını söyledi.
Alman biyoteknoloji firması BioNTech, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantı inceleme sürecinin devam ettiğini, gerekli olabileceği ihtimaline karşı uyarlanmış bir aşının geliştirilmesi üzerinde de çalışıldığını duyurdu.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omikron varyantıyla ilgili kesin bilgiler için birkaç haftaya ihtiyaç duyulduğunu, BioNTech-Pfizer ile yaptıkları alım sözleşmesine göre şirketin aşısını 100 gün içinde varyantlara karşı etkili hale getirmesi gerektiğini söyledi.
Konya'da, sağlık merkezine 'Sinovac' aşısı olmaya gelen Semiha Işık'a (23), yanlışlıkla fazla dozda 'Biontech' aşısı uyguladığı iddia edilen hemşire hakkında İl Sağlık Müdürlüğü'nce inceleme başlatıldı.
Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da görülen Kovid-19 varyantı üzerinde araştırmalara başlandığını ve mevcut aşıda yeni bir ayarlama gerekip gerekmediğini tespit etmek için de 2 hafta içinde laboratuvar verisi beklediğini bildirdi.
Pfizer/BioNTech'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 12-15 yaş grubu üzerinde ciddi bir yan etkiye yol açmadan son derece etkili olduğu bildirildi.
BioNTech’in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüs aşısının grip aşısı gibi yılda bir kez yapılmasının gerekli koruyuculuğu sağlayabileceğini belirtti. Şahin ayrıca herkese tazeleme aşısı yaptırmayı tavsiye etti.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 2 doz aşı olanların antikor seviyesinin ömür boyu yüksek düzeylerde kalmayacağını belirterek "3'üncü doz aşılama bu nedenle hem Türkiye'de hem de dünyada oldukça önemli. Aşısı tamamlanan grubu yüzde 75'in üzerine çıkarırsak, salgının kontrolü bizim elimize geçecek" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, şu an için gündemde 4. doz diye bir şey olmadığını belirterek "Bilim Kurulu’nun yeni bir kısıtlama gündemi, eğitime tekrar ara vermek gibi hiçbir niyeti yok" açıklamasını yaptı.
Japonya'da, aşı üreticisi Pfizer'ın, koronavirüse karşı takviye doz için yaptığı başvuru onaylandı.
TÜSEB Aşı Enstitüsü Başkanlığı görevine getirilen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara, ilk yerli kovid aşısı Turkovac ile ilgili yürütülecek yeni faz çalışmalarının detaylarını anlatarak, "Yakın bir dönemde iki doz BioNTech aşısı olan kişilere 6 aydan sonra yapılacak hatırlatma dozu olarak Turkovac'ı uygulayacağımız bir çalışma başlatılacak." dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı ardından önemli açıklamalarda bulundu. Koca, 18 yaş üzeri tüm vatandaşların hatırlatma dozu aşılarını olabileceğini duyurdu. Peki hatırlatma dozu nedir? Hatırlatma dozu ne zaman ve kimlere yapılacak? İşte ayrıntılar...
ABD'de koronavirüs aşısı üreticisi Pfizer-BioNTech, aşının 3. doz güçlendiricisinin tüm 18 yaşın üstündekilere uygunluğu konusunda Gıda ve ilaç Dairesinden (FDA) onay istedi. ABD'de başlangıçta tüm yetişkinler için güçlendirici doz öngörülmüş ancak FDA'nın danışmalarının itirazı nedeniyle uygulama ertelenmişti.
Bakan Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında yazılı açıklamada bulundu. Koca, BioNTech aşısının 3. dozu hakkında önemli bir duyuru yaptı. Peki BioNTech 3. doz ne zaman? 3. doz BionTech aşısı zorunlu mu? İşte ayrıntılar...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklama ile 4 Kasım Perşembe gününden itibaren mRNA aşısı olanlara risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanacağını duyurdu. Gelişme sonrası hatırlatma aşısı ile ilgili ayrıntılar araştırılıyor. Peki 3. doz hatırlatma aşısı nedir? Kimler 3. doz mRNA (BioNTech) aşısı yaptıracak? İşte ayrıntılar...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu gruplar, 60 yaş üzerindeki vatandaşlar, 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar, başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar” dedi.
ABD’de Pfizer-BioNTech aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda uygulanmasına onay verildi.
Onaylanan ilk koronavirüs aşısını geliştiren Alman şirketi BioNTech'in kurucularından Dr. Özlem Türeci "Pandemi ne zaman bitecek?" sorusuna, "Bu zor bir soru çünkü virüs hakkında, aşıya nasıl tepki verdiği hakkında her gün yeni bir şey öğreniyoruz. Salgının ne zaman sona ereceğini söylemek için bu bilgiye ihtiyacımız var. Nüfusun büyük bir kısmı bağışıklık kazandığı için daha özgürce hareket edebileceğimiz bir normallik olacak. Elbette birkaç yıl daha virüsle uğraşacağız.” dedi.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer-BioNTech'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 5-11 yaş arası çocuklar için uygun olduğu yönünde karar aldığını açıkladı.
TURKOVAC Koordinatör Araştırmacısı Doç. Dr. Bedia Mert Dinç, yerli Covid-19 aşısının iki doz Sinovac aşısı yaptıranlara hatırlatma dozu olarak uygulandığı Faz 3 çalışmasında aşılanan gönüllü sayısının 600'e ulaştığını söyledi. Dinç, "Önümüzdeki günlerde bakanlığımızın onayı ile izinler çıktıktan sonra 2 doz BioNTech aşısı olmuş gönüllülerde de Turkovac etkinliğini araştıracağımız bir çalışma başlatacağız" dedi.
ABD Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) bilim insanlarından oluşan danışma heyeti, Pfizer-BioNTech'in Kovid-19 aşısını 5-11 yaş arası çocuklar için tavsiye etti. Öte yandan; ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) aşı danışmanları, ABD'li çocukların aşı yaptırmasını tavsiye edip etmeme kararı için 2 ve 3 Kasım'da toplanacak. CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky'nin izni sonrasında aşılama gelecek haftadan itibaren başlayabilecek.
İspanya'nın uluslararası alanda en prestijli ödülü olan Asturias Prensesi ödülleri sahiplerini buldu.
Koronavirüs salgını sürecinde önemli gelişmeler sürüyor. Türkiye'de aşılama çalışmaları devam ediyor. Biontech aşısının 3. dozunun ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanları ve öncelikli gruplar için Biontech 3. doz aşı randevularını gündemine aldı. İşte merak edilenler...
Pfizer/BioNTech Covid-19 aşısının 5 yaşından 11 yaşına kadar çocuklarla yapılan klinik deneylerde koronavirüse karşı yüzde 90.7 etkili olduğu görüldü.
BioNTech olarak 2012 yılından bu yana kansere karşı aşı denemeleri yürüttüklerini belirten Dr. Özlem Türeci, "100'den fazla kişiye deneme yaptık. Güvenli olduğunu görüyoruz. 4-5 yıl içinde sağlık sisteminin içinde, alımı kolay ve normal şekilde piyasada olacağını düşünüyoruz." açıklamasını yaptı.
Dünyanın dört bir yanındaki uzmanlar, destekleyici aşıların uygulanıp uygulanmayacağı konusunu tartışırken, Pfizer-BioNTech güçlendirici üçüncü doz aşısının klinik deneylerden elde edilen ilk sonuçları paylaştı. Buna göre aşının yüzde 95,6 etkili olduğu açıklandı.
ABD'de açıklanan yeni veriler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olmayan yetişkinlerde virüsten ölme riskinin, tam aşılı yetişkinlere göre 11 kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bununla birlikte ABD’de Pfizer-BioNTech’in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 12-18 yaş grubunda yüzde 93 etkili olduğu açıklandı. Kurum, araştırma sonucunun, Kovid-19 aşılarının gençler üzerindeki etkisi konusunda bugüne kadar yayımlanan en güçlü kanıt olduğunu belirtti.
ABD’de Pfizer-BioNTech’in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 12-18 yaş grubunda yüzde 93 etkili olduğu açıklandı.
Koronavirüsle mücadelede ikinci doz aşılama oranları yükseltilmesi için çalışılırken, BioNTech aşısının üçüncü doz zamanı ile ilgili de tartışmalar gündeme geldi. Verilen üçüncü doz kararı ile ilgili değerlendirmede bulunan Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "Şu an için Türkiye'de risk taşımayan kişiler için 2 doz BioNTech yaptıranlara 3'üncü doz BioNTech uygulanması için erken" dedi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferdi Tanır, yaptıkları çalışmayla 6’ncı ayın sonunda 3’üncü doz aşıyı BioNTech olan kişilerin antikor düzeyinin 20, Sinovac olanların ise 5 kat arttığını söyledi.
Son dakika haberine göre koronavirüse karşı geliştirilen BioNTech aşısının 5-11 yaş çocuklar arasında kullanılması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) başvuru yapıldı.
6 Ekim Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi. Söz konusu toplantıda güncel vaka sayıları, aşılama, yerli aşı değerlendirmeleri yapıldı. Toplantının bitiminin ardından, toplantıda alınan kararları açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3. doz aşıya gerek olup olmadığı hakkında kafalarda oluşan soru işaretlerini sildi.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer-BioNTech ve Moderna Covid-19 aşılarının 3. doz kullanımına onay verdi.
3. doz aşı Türkiye’de ilk olarak Sinovac aşısı yaptıranlar için getirilmişti. İki doz Sinovac aşısı olan vatandaşlar, öncelik sıralamasına göre 3. doz aşılarına Sinovac ya da BioNTech yaptırabilmekte. 2. doz BioNTech olanlar ise 3. doz olup olmayacaklarını merak ediyor. Konu Sağlık Bakanlığı'nda da gündeme geldi. Peki 3. doz aşı ne zaman yapılacak? BioNTech olanlara 3. doz koronavirüs aşısı zorunlu mu? İşte ayrıntılar...
ABD sağlık kuruluşlarının ek doza ne zaman ihtiyaç olduğuna ilişkin yürüttüğü çalışmalarla ilgili verilere göre, Pfizer ve BioNTech koronavirüs aşısının etkinliği ikinci dozdan altı ay sonra yüzde 88'den yüzde 47'ye düşüyor.
2 doz BioNTech aşısı olanlarda 3'üncü dozun ne zaman yapılacağıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Sağlık Bakanlığının milyonlarca vatandaşın antikor seviyesini ölçtüğü ve kimin ne zaman aşı olacağını buna göre belirleyeceği, önümüzdeki günlerde de açıklama yapacağı öğrenildi.
Koronavirüsün mutasyona uğramaya devam etmesinin, aşıların sunduğu bağışıklığı azaltacağını belirten Prof. Dr. Uğur Şahin, bu durumun yeni aşıların geliştirilmesi gerekliliğini ortaya çıkardığını savundu.
BioNTech’in Baş Tıbbi Sorumlusu Özlem Türeci, salgınının süreci ve aşı çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türeci yaptığı açıklamada "Virüs bize birkaç yıl daha eşlik edecek. Korku içinde yaşayamayız" dedi. Türeci, güçlendirici aşıların “12 veya 18 ayda bir” verilebileceğini öngördüğünü söyledi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sinem Akçalı, hastane personeli üzerinde yapılan Sinovac ile Biontech aşılarının karşılaştırmalı sonuçlarını açıkladı. Çalışmada 2 doz Sinovac olanlarda üçüncü aydan sonra antikor oranı yüzde 56’ya düşerken, 3'üncü doz aşıda uygulanan Biontech aşısının, 3 doz Sinovac aşısına göre belirgin üstünlük gösterdiği tespit edildi. Prof. Dr. Akçalı, bu sonuçlara göre 3'üncü doz aşılamanın yerinde bir karar olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) danışma paneli, BioNTech aşısının 3. dozunun ağır hastalanma ihtimali yaratan sağlık sorunları olan yetişkinlere ve 65 yaş ve üstündekilere uygulanmasını tavsiye etti. CDC, ek dozun koronavirüse yakalanma riski daha fazla bulunan sağlık çalışanları dahil olmak üzere daha genç yetişkinlere yapılması konusunda ise tavsiyede bulunmadı.
Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üçüncü dozunun ABD’de onaylandığı bildirildi.
BioNTech'in koronavirüs aşısının 5 ila 11 yaş arası çocuklarda güçlü bağışıklık tepkisi oluşturduğunu duyurmasının ardından Japonya, aşının etkisi ve güvenliğinin teyit edilmesi halinde 12 yaş altına uygulanabileceği kaydedildi.
Zonguldak’ta aşı olan bazı vatandaşlara “aşının koruyucu etkisinin azalacak şekilde uygulandığı” tespit edilince aşıların tekrar edilmesinin uygun görüldüğü ortaya çıktı.
Pfizer ve BioNTech yaptıkları açıklamada, Covid-19 aşılarının 5 ila 11 yaş arası çocuklarda güçlü bağışıklık tepkisi oluşturduğunu duyurdu.
Japonya'da uygulanan ve içeriğinde yabancı madde saptanan Pfizer/BioNTech üretimi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının sayısı artıyor.
3. doz aşı uygulamasıyla ilgili sonuçlar ilk kez açıklandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, hastane personelinin 3. doz aşısını Coronavac olarak yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 7,5 kat arttığını, Biontech olarak yaptıranlarda ise 106 kat arttığı tespit edildiğini belirtti.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Gürcan, 2 doz inaktif aşı olunmasının üstünden 3 ay geçtikten sonra yapılan hatırlatma dozunun antikor seviyelerinde belirgin artış sağladığını söyledi. Gürcan, ''Ben hatırlatma dozunun Biontech yapılmasını öneriyorum. Bilimsel veriler de hatırlatma dozunda Biontech'in avantajlı olacağını belirtiyor'' dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Okullarımızda öğrencilerimize tarama amaçlı yapılacak testlerde velilerimizin izni olmadan hiçbir işlem tesis edilmeyecektir. Velilerimiz onam formunda öğrenciden test için numune alınmasına izin vermeleri halinde sadece boğazdan örnek alınarak tarama işlemi yapılacaktır” dedi. Bakan Koca ayrıca "Pazartesi gününden itibaren 2 doz aşılanma oranlarını gösteren haritayı paylaşacağız." ifadelerini kullandı.
Almanya’da BioNTech şirketinin Üst Yöneticisi (CEO) ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, gelecekte, hasar görmüş organların gençleştirilmesinin mümkün olabileceğine inandığını söyledi. Prof. Dr. Şahin, "Bir bilim kurgu filmindeki gibi birdenbire yaşlı insanları genç insanlara dönüştüremezsiniz. Ancak belki hasar görmüş bir kalbin veya diğer hasarlı veya eski organların tamamen veya kısmen yaşlanma sürecini tersine çevirebilirsiniz" açıklamasını yaptı.
Koronavirüs pandemisi yaklaşık 2 yıldır dünyayı etkisi altına aldı. Adeta hayatın durduğu bu süreci geride bırakmaya yardımcı olansa koronavirüs aşısının uygulanmaya başlanması oldu. Aşılanan herkesin güvenle topluluğa karışmaya başladığı şu günlerde, pandemide Biontech aşısı ile öne çıkan Pfizer'den dikkat çeken bir açıklama geldi.
ABD'de yapılan araştırmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olmayanların, olanlara göre hastalanma riskinin 4,5, ölüm riskinin ise yaklaşık 11 kat yüksek olduğu bildirildi.
Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, ürettiği koronavirüs aşısının 5-11 yaş aralığındaki çocuklarda kullanılabilmesi için gelecek haftalarda ilgili makamlara başvuru yapacak.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'hatırlatma dozu' açıklamasının ardından BioNTech aşısı yaptıranlar "3'üncü doz ne zaman?" sorusunu sorarken, gelen bilgilere göre aşısını 5-6 ay önce yaptıranlar, kasımdan itibaren hatırlatma dozunu olabilecek.
Avrupa İlaç Ajansı, 16 yaş ve üzerindeki kişilerde 2. dozdan en az 6 ay sonra verilecek bir BionTech/Pfizer hatırlatıcı aşı dozunun kullanımını hakkında yapılan başvuruları değerlendiriyor. Sonuçların önümüzdeki birkaç hafta içinde açıklanacağı bildirildi.
Halk arasında Kovid-19 aşılarının kısırlığa neden olduğu yönündeki söylentilerin, laboratuvar ortamında yapılan testler sonucu tamamen asılsız çıktığı, aksine erkeklerde sperm sayısını artırdığı belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Embriyolog Turgay Barut, Miami Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında yapılan çalışmanın sonuçlarına göre aşı yaptıranların canlı sperm sayısında ciddi oranda artış olduğunu belirtti.
Koronavirüse karşı aşı geliştiren BioNTech şirketinin kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye'de de uygulanan üçüncü doz aşı konusunda, "Veriler üçüncü dozda yüzde 95, enfeksiyon kontrolünde yüzde 97 tam korumanın sağlandığını gösteriyor." dedi.