Biyoloji Haberleri

Osmoz nedir? ATP harcanır mı? Osmoz olayı nedir?

Biyoloji alanında rastlanan konulardan biri olan ozmoz, moleküllerin yoğunluk faktörüne göre bir ortamdan diğer tarafa geçmelerini temsil eder. Bu olayda çözücü ve çözünen maddelerden yalnızca birinin zarın diğer tarafına geçmesine izin verilir. Belirtilen hususta etkili olan temel elemansa yarı geçirgen zardır. Bununla birlikte ozmoz, molekül geçişinin yalnızca tek tarafa olmasıyla difüzyondan gibi olaylardan ayrılır.

Egitim

Osmotik basınç nedir? Nasıl ve ne zaman artar? Azalırsa ne olur?

Ozmoz olaylarının önemli elemanlarından olan osmotik basınç, bir çözeltinin su emme kabiliyetini etkileyen hususlar arasındadır. Bu doğrultuda çözünen ve çözücü maddeler tarafına olan geçiş hızının değiştiği belirtilmelidir. Dolayısıyla çözeltinin birim hacminde bulunan tanecik sayısı ve sitoplazma yoğunluğu, osmotik basınç seviyesinin artmasına veya azalmasına yol açan temel unsurlardandır. Tuz, asit ve minerallerse söz konusu basıncın düzeyini etkileyen diğer elementler arasındadır.

Egitim

Galatasaray'ın yıldızı Icardi ders kitaplarına girdi! İşte sorulan soru

Galatasaray'da gösterdiği performansla taraflı tarafsız herkesi büyüleyen Mauro Icardi, ders kitaplarına konu oldu.

Spor

Öğrenciler pirinç kabuğundan ürettikleri malzemeyle plastiğe rakip olmak istiyor

Biyoloji öğretmeni Gamze Koçkarsantılıoğlu: - "Çeltik kabuklarımız hasadın ardından tarlada yakılarak atmosfere karbondioksit olarak gönderilmekte. Biz çalışmamızla bunu sıfır atığa dönüştürdük. Laboratuvarımızda çeşitli işlemlerden geçirerek organik, biyokompozit bir malzeme elde ettik"

Yurthaber

Biyoloji

Biyoloji Hakkındaki Haberler Mynet'te. Biyoloji Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Biyoloji mezunları ne iş yapar? Biyoloji bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Biyoloji, Yunanca'da “hayat” anlamına gelen “biyo” kelimesinden ve “çalışması” anlamına gelen “oloji” son ekinden türetilen; canlılığın oluşumunu sağlayan evrimi, yaşamı ve canlı organizmaları inceleyen bilim dalı olarak karşımıza çıkar. Biyoloji bölümü, biyoloji dalının ayrıntılarıyla ele alındığı, canlılar ile ilgili olan, insanların tercih ettiği bölümdür. Biyoloji bölümünün ne olduğu, özel ve kamu sektöründe iş imkanları ve nerelerde çalıştıkları hevesli olan kişiler için merak konusudur.

Egitim

Biyoloji Öğretmenliği mezunları ne iş yapar? Biyoloji Öğretmenliği bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Meslek seçimi yaparken gelecek vadeden mesleklere yönelmek gerekir. Kişiler eğitimini alıp uzmanlaşmak istedikleri alanı seçerken kendi yeteneklerini göz ardı etmemelidir. Bunun yanında ilgi duydukları alanlarda yer almaları da kariyerleri açısından önemli bir noktadır. Biyoloji Öğretmenliği bu grupta yer alır. Biyoloji Öğretmenliği bölümü mezunları nerelerde çalışır?

Egitim

TYT biyoloji soruları yayımlandı mı? 2022 YKS TYT biyoloji cevap anahtarı açıklandı mı?

TYT biyoloji soruları yayımlandı mı? 18-19 Haziran'da yapılan YKS sınavının ardından vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı. Birçok kişi internet arama motorlarında '2022 YKS TYT biyoloji cevap anahtarı açıklandı mı?' sorusunun yanıtını öğrenmek için sorgulama yapıyor. İşte YKS TYT biyoloji soruları ile ilgili merak edilenler...

Egitim

Mersin'de biyoloji öğretmenin kurduğu eğitim merkezi dalgıç yetiştiriyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi’nde görevli biyoloji öğretmeni Ertuğrul Çete, mesai saatleri dışında, kurduğu dalış merkezinde öğrencilere su altını sevdirmeyi hedefliyor -9 yıldır dalışçı yetiştiren Çete: -"Su altı korunmasıyla ilgili birçok arkadaşla birlikte projelere katılıyoruz"

Yurthaber

Bilimsel cevap! Çocuklar boy ve kilo genlerini anneden mi yoksa babalarından mı alıyor?

Çocuklar anne ve babalarının kopyalarıdır. Ebeveynlerden alınan genler, çocuğun hayatının büyük bir bölümünde etkili olur. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda genetik aktarımda özelliklerin hangilerinin anneden hangilerinin babadan geldiğini ortaya çıkarttı.

Kadin

Edirne'deki Omurgalılar Müzesinde kuş tahnitleri ve omurgalıların iskeletleri sergileniyor

TÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kuş Bilimci Mustafa Kaya: - "Öğrencilerimizin veya müzeyi ziyarete gelenlerin bu kuşları doğada görmeleri pek kolay değil. Burada kuşları görüp bilgi sahibi oluyorlar. Doğada nesli tükenme tehlikesi olan bir kuş gördüklerinde de sahip çıkıyorlar, koruyorlar"

Yurthaber

İnsanlar bir milyon yıl sonra neye benzeyecek?

İnsan yapısı, bedeni, genleri zamanla değişiyor. Bir milyon yıl önce homo sapienslerden de bahsedemiyorduk. Peki bundan bir milyon yıl sonra neye benzeyeceğiz?

Haber

Biyologlar Günü nedir? İşte Biyologlar Gününe özel mesajlar

16 Nisan tarihi her yıl Dünya Biyologlar Günü olarak kutlanıyor. Bilim alanında oldukça önemli bir yere sahip olan biyoloji sayesinde şu anda evrendeki yerimizin detaylarıyla ilgili daha net bilgilere sahibiz. Peki biyolojinin önemine dair önemli bir gün olan Biyologlar Günü nedir? İşte Biyologlar Gününe özel mesajlar...

Haber

TÜBİTAK ödüllü bilim insanı, kurak dünyada yaşayabilecek bitkilerin anahtarını arıyor

TÜBİTAK 2020 Bilim Ödülü'ne layık görülen bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. İsmail Türkan, kurak ve tuzcul ortamlara uyum sağlamış bitkilerin savunma mekanizmaları üzerinde çalışmalar yürütüyor - Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Türkan: - "Dünyanın giderek ısınacağı ve kuraklaşacağı, toprakların tuzlanacağı düşünülürse bitkilerin dirençli olması çok önemli. Tuzlu bataklıkların yakınındaki tarım alanlarında, kurak bölgelerde bitki yetiştirilmesi çok büyük önem taşıyacak. Bu nedenle de yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesi gerekiyor" -"Türkiye çok şanslı bir coğrafya. Bir ülke suyu, toprağı, güneşi varsa sonsuza kadar yaşar. Biz, 4 farklı iklime sahibiz, bu da bitkisel tür çeşitliliğinin çok daha fazla olmasını sağlıyor. Avrupa'ya göre 3 kat daha fazla bitki türümüz yaşıyor. Büyük bir hazine, keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda biyolojik özellik ve mekanizma var"

Yurthaber

Hücrelerin duyu organları: Reseptör nedir?

Belirli bir sistematik düzen içerisinde çalışan vücut, iç sistemini mükemmel bir şekilde düzenler. Organların, dokuların ve sistemlerin temel yapı taşı olan hücrelerin çevreleriyle iletişim kurarken reseptör protein yapılarını kullandığını biliyor muydunuz? Peki reseptör nedir?

Haber

Türkiye'nin karınca çeşitliği araştırılıyor

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadri Kıran: - "Çok farklı yaşamlara sahip karınca türlerini tespit etme şansına sahip olduk. Bunlardan en sonuncusu, bilim camiasında en ekstrem parazit olarak bilinen Teleutomyrmex cinsine ait bir türü başka bir karınca yuvası içinde tespit etmemizdi" - Doç. Dr. Celal Karaman: - "2012 yılında yapılan Türkiye karınca kontrol listesinde 306 olan karınca tür sayısını 370'lerin üzerine çıkardık"

Yurthaber

Havuz ve göletleri bitkilerle temizliyorlar

Bir firma tarafından geliştirilen mobil botanik aracı sayesinde biyolojik gölet veya yüzme havuzları kimyasal malzemeler yerine bitkilerle temizleniyor - Firmanın sahibi Coşkun Gültekin: - "Biyolojik göllerdeki su bir yıl içinde yeşeriyor. Bu yeşeren göller için araç tasarladık. Bu aracı diyaliz makinesi olarak düşünebiliriz. Gölün 200-250 metre uzağından aracımıza su pompalayıp, burada bakteriler yoluyla suyu temizliyoruz. Kimyasal yok. Kanı temizleyen diyaliz cihazı gibi bunu da gölün diyaliz cihazı olarak düşünebiliriz" - "Bitkiler ve çakıllar temizleme işinde başlıca roller. 29 çeşit geofit su bitkileri var. Hangi bitkileri kullanacağımızı bize su analizleri veriyor"

Haber

Zebra balığıyla nanoteknolojinin etkileri araştırılacak

İnönü Üniversitesinde, deney hayvanı zebra balığıyla, nanoteknolojinin etkileri üzerine araştırma yapılacak - Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özmen: - "Nanoteknoloji 21. yüzyılın önemli bir bilim alanı haline geldi. Nanoteknolojiyle gelişen birçok malzeme, özellikle günlük yaşamımızda diş macunlarından kozmetik ürünlere, çeşitli gıda maddelerine kadar pek çok alanda kullanılıyor. Ama bunların henüz olası etkileri bilinmiyor"

Yurthaber

Zebra balığıyla nanoteknolojinin etkileri araştırılacak

İnönü Üniversitesinde, deney hayvanı zebra balığıyla, nanoteknolojinin etkileri üzerine araştırma yapılacak - Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özmen: - "Nanoteknoloji 21. yüzyılın önemli bir bilim alanı haline geldi. Nanoteknolojiyle gelişen birçok malzeme, özellikle günlük yaşamımızda diş macunlarından kozmetik ürünlere, çeşitli gıda maddelerine kadar pek çok alanda kullanılıyor. Ama bunların henüz olası etkileri bilinmiyor"

Haber

Türkiye'nin küçük Aziz Sancarları belli oldu

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adıyla bilimi seven öğrencileri bir araya getirme amacıyla düzenlenen araştırma projeleri yarışmasında küçük mucitlerin birbirinden ilginç çalışmaları görücüye çıktı - MEV Okullarında düzenlenen "Prof. Dr. Aziz Sancar Fen Bilimleri Araştırma Projeleri Yarışması"nda engelli çocukların yürüme bozukluğunu düzeltmeye yönelik teknolojik tabanlık tasarlayan öğrenciler fizik alanında ipi göğüsledi - İlaç sistemlerinin kontrolünde mikro boyuttaki akıllı yapıların kullanımına ilişkin proje kimya alanında, yeni bir taşınım sistemiyle antibiyotik direncinin kırılmasını sağlayan öğrenciler de biyoloji alanında birinciliğe layık görüldü

Yurthaber

Türkiye'nin küçük Aziz Sancarları belli oldu

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adıyla bilimi seven öğrencileri bir araya getirme amacıyla düzenlenen araştırma projeleri yarışmasında küçük mucitlerin birbirinden ilginç çalışmaları görücüye çıktı - MEV Okullarında düzenlenen "Prof. Dr. Aziz Sancar Fen Bilimleri Araştırma Projeleri Yarışması"nda engelli çocukların yürüme bozukluğunu düzeltmeye yönelik teknolojik tabanlık tasarlayan öğrenciler fizik alanında ipi göğüsledi - İlaç sistemlerinin kontrolünde mikro boyuttaki akıllı yapıların kullanımına ilişkin proje kimya alanında, yeni bir taşınım sistemiyle antibiyotik direncinin kırılmasını sağlayan öğrenciler de biyoloji alanında birinciliğe layık görüldü

Haber

Kimyasal tehditlere karşı Mehmetçik'e üst düzey eğitim

Konya'da bulunan TSK KBRN Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer saldırılara karşı Mehmetçik'e eğitim veriyor
 - KBRN savunması konusunda TSK birlik ve personeline, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yabancı askeri personele eğitim veren tek kurum olan merkez, TSK'nın KBRN savunmasının bel kemiğini oluşturuyor

Haber

Kimyasal tehditlere karşı Mehmetçik'e üst düzey eğitim

Konya'da bulunan TSK KBRN Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer saldırılara karşı Mehmetçik'e eğitim veriyor
 - KBRN savunması konusunda TSK birlik ve personeline, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yabancı askeri personele eğitim veren tek kurum olan merkez, TSK'nın KBRN savunmasının bel kemiğini oluşturuyor

Yurthaber

İSKİ biyolojik atık su arıtma tesisi sayısını artırıyor

İstanbul'daki 81 arıtma tesisinden 72'sini biyolojik ve ileri biyolojik atık su arıtma merkezine dönüştüren İSKİ, bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor - Yerli ve milli teknolojileri önceleyerek faaliyetlerine devam eden İSKİ, İstanbul'un değişik noktalarında bulunan 193 içme suyu depolarına da 20 tane daha eklemeyi planlıyor

Haber

Bir interseks bireyin çığlığı: Kendimi öldürmek istedim

Nijerya interseks bir birey çığlığıyla yankılanıyor. Hem bir erkek hem de bir kadının biyolojik olarak özelliklerini taşıyan Mishabu Niyerya'da bir interseks olarak yaşamanın zorluklarına dikkat çekiyor ve intihar etmek istediğini söylüyor.

Haber

Çukurova'nın biyolojik zenginliği müzede sergilenecek

Türkiye'nin önde gelen bitki örtüsü ve faunasına sahip Çukurova yöresinin bu zenginliğinin sergilenmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımına başlanan Çukurova Biyoçeşitlilik Müzesinin bu yıl açılması planlanıyor - Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer: - "Ülkemizin bu muhteşem biyoçeşitliliğini gelecek nesillere aktarmak ve tabiat turizmine katkıda bulunmak amacıyla Bakanlık tarafından projelendirilen bu müzenin ilki Adana'da yapılmaktadır"

Haber

Botanik bahçesi gibi okul

Gaziantep'te bir lisede görev yapan biyoloji öğretmeni Elife Haksever, öğrencilerine dersi sevdirmek için 3 yıl önce başladığı çalışmalar sonucu okulda 105 çeşit bitkinin yer aldığı bahçe oluşturdu - Haksever, öğrencilerinin de desteğiyle başladığı çalışmalar kapsamında, rengarenk çiçeklerle donattığı okul bahçesinde çilek, karpuz, kabak ve baklagiller de yetiştiriyor - Yabani otlarla organik gübre üreten öğrenciler, bahçede yetiştirdikleri sebzelerle yemek de yapıyor

Haber

Korkutan görüntü sonrası uyarı! Toplum ölümler olacak!

Burdur Gölü’nün rengi ’alg’ patlaması nedeniyle sarıya dönerken, kıyı kesiminde ise su bulamaç kıvamına büründü. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, 'Oksijen azalacağı için gölün endemik balık türlerinden Burdur dişli sazanında kitlesel ölümler meydana gelebilir. Hatta su kuşlarında bile ölümler olabilir' dedi.

Haber

Lisede skandal! Biyoloji öğretmeni öğrencisiyle birlikte oldu

ABD’de bir lisede biyoloji öğretmeni Sarah Fowlkes 17 yaşındaki bir öğrencisiyle okulda cinsel ilişkiye girmek suçundan tutuklandı.

Haber

YGS 2017 Biyoloji soru ve cevapları

2017 YGS Biyoloji soruları ve cevap anahtarı ne zaman ÖSYM'de açıklanacak? Milyonlarca üniversiteli adayı bu sorunun yanıtını merak ediyor. YGS 2017 ile ilgili detaylar haberimizde.

Haber

İzlanda biyolojik topluluklar kurmaya başlıyor

Dünya’nın zor koşulları günden güne etkisini gösterirken bundan etkilenen ülkelerden biri olan İzlanda, sürdürülebilirlik için Biyolojik Topluluklar Kurmaya başlıyor.

Haber

Atanamayan biyoloji öğretmeni 11 yıldır maden ocağında çalışıyor

Biyoloji öğretmeni Yakup Muzaffer, ataması yapılmayınca maden ocağında çalışmaya başladı.

Haber

Dışkı deyip geçmeyin

Bazı canlılar için sadece atık madde olan dışkı bazıları için önemli bir besin kaynağı. Biyolojinin yanı sıra arkeoloji ve çevre koruma alanında da dışkı kullanımına daha sık başvuruluyor.

Haber

Çin'de bir kez daha bir embriyonun genetiği değiştirildi

Çinli bilim insanları yaklaşık bir yıl önce insan embriyolarının genetiğini değiştirerek dünyayı dehşete düşürmüştü. Bu sene farklı bir grup, insan embriyosu üzerinde yeni bir deney gerçekleştirdi.

Haber

Sınıfta soyunan Hollandalı öğretmen biyolojiye ilgiyi artırdı

Hollandalı bir öğretmen biyoloji derslerinin daha büyük ilgiyle ve daha çok öğrenci tarafından izlenmesini sağlayacak bir yöntem buldu. Öğretmenin soyunup iskelet ve organları gösteren giysilerle ders anlattığı YouTube görüntüleri büyük ilgi görüyor.

Haber

Ankara Valiliği: Zarfların içinde biyolojik ve radyolojik bulgu tespit edilmemiştir

Ankara Valiliği, Ankara Adliyesi'ne gönderilen 2 zarfın incelendiğini ve yapılan inceleme sonucu zarfların içinde biyolojik ve radyolojik bir bulgunun tespit edilmediğini duyurdu.

Haber

4 yaşındaki çocuğa büyük şok!

Fazilet ve Cengiz Yıldırım çifti, tıbben çocuklarının olmaması üzerine, evlat hasretini dindirmek için yuvaya başvurdu.

Haber

Mehmetçiğe yerli malı koruma

Mehmetçiği kimyasal ve biyolojik tehlikelerden yerli elbiseler koruyacak.

Haber

MEB, bazı ders programlarını güncelledi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ilköğretim ve ortaöğretimde İngilizce, matematik, fen bilimleri, fizik, kimya ve biyoloji derslerinin öğretim programlarının güncellendiğini açıkladı.

Haber

Gerçek ailesini Facebook'ta buldu

Üç yıldır biyolojik ailesini arayan Jenessa Simons, Facebook’ta paylaştığı mesajla iki günde ailesine ulaştı.

Haber

Marmara Denizi'nin hali vahim!

MAREM Projesi 2012 sonuç raporu açıklandı...

Haber

Parlak mavi dalgaların sırrı çözüldü

Bilim dünyası, özellikle okyanuslarda bulunan ve deniz suyuna parlak mavi bir görünüm kazandıran mikroskobik bitkilerin saçtığı biyolüminesansın, yani biyolojik ışığın, nasıl oluştuğunu çözdü.

Haber

Türk doktorlardan büyük başarı!

Prof. Dr. Alp: "Dana kalp zarından elde edilen biyolojik kalp kapağının 73 yaşındaki hastamıza takılmasıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olduk"

Haber

Afyon'da şarbon paniği

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilen ve içinde sarı renkte toz çıkan zarf, paniğe yol açtı.

Yurthaber

Her yerinden kokain çıktı!

Atatürk Havalimanı'nda şüphe üzerine durdurulan yabancı uyruklu biyoloji öğretmeni Corey Muhando M.'nin cebinden, ayakkabısından ve midesinden 1 kilo 564 gram kokain çıktı.

Haber

Nicole Kidman'a biyolojik evlat

Oyuncu Nicole Kidman ile eşi country şarkıcısı Keith Urban, taşıyıcı anne yardımıyla ikinci çocuklarına kavuştu.

Haber

AÖL Biyoloji 4 sınavı yarın yapılacak

Açık Öğretim Lisesi'nin Biyoloji 4 dersi sınavı, yarın yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce 24-25 Haziran 2006 tarihlerinde gerçekleştirilen Açık Öğretim Lisesi sınavlarında Biyoloji 4 dersinin soruları test kitapçığında yer almadığı için bu dersin sınavı iptal edilmişti.

Haber