İsrail'in Gazze'deki saldırıları hala devam ederken Türkiye'nin başını çektiği birçok ülke ateşkes çağrısında bulunmaya devam ediyor. Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’nde acil, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes sağlanmasını ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep eden karar tasarısı görüşüldü. ABD skandal bir karara imza attı ve tasarıyı veto etti. ABD'nin veto kararına ise birçok tepki geldi.
Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore askerlerinin Rusya'ya konuşlandırıldığı iddialarına yönelik açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, "son raporları ciddi bir endişeyle takip ediyoruz." ifadelerine yer verildi.
İsrail Birleşmiş Milletler'e bağlı Eş-Şati Mülteci Kampı'ndaki Esma okulunu vurdu. İlk belirlemelere göre 11 kişinin hayatını kaybettiği olayda 20 kişinin de yaralandığı ifade ediliyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) yaşanan bir sahne tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Haiti Geçici Başkanlık Konseyi Başkanı Edgard Leblanc Fils, konuşmak üzere kürsüye çıktı. Fils kürsüde öyle bir harekete imza attı ki görenler gözlerine inanamadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti sırasında Türkevi'nde gazetecilere önemli değerlendirmelerde bulundu. Gündemdeki konulara dair dikkat çeken mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle: İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldırıları, Türkiye'nin BRICS ve ASEAN'a olası üyeliği, ekonomideki son durum, AK Parti'deki değişim ve teğmenlerin kılıç çakma görüntüleri.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki yıkımın "anlaşılamaz ve kabul edilemez" olduğunu belirtti ve "Gazze'de her yer potansiyel ölüm bölgesi." değerlendirmesinde bulundu
BM Güvenlik Konseyi, ilk kez Gazze'ye yönelik ateşkes kararı aldı. ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazze’de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı kabul edildi. BMGK, karar tasarısını 14 lehte ve 1 çekimser oyla kabul etti. Hamas'tan da bir açıklama geldi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edilmesi istenilen karar tasarısını kabul etti. Kararda, Srebrenitsa Soykırımı'nın inkarı ile insanlığa karşı suç, soykırım ve savaş suçlularının yüceltilmesi kınandı.
BM Genel Kurulu, Filistin'in BM üyeliğinin BMGK'de tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısını kabul etmesi İsrail’i çok kızdırdı! İsrail Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, söz konusu kararın bir kopyasını kağıt imha makinesinden geçirdi. BM Sözcüsü Farhan Haq ise hareketi "tiyatral" olarak niteleyip tüm üyelerin BM Şartı'na saygı duymak zorunda olduğunu bildirerek "Bu seviyeye inmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptığı konuşmada Orta Doğu'da gerginliğin daha da artmaması için İran ile İsrail'e azami itidal çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsraillilerin artık Gazze'nin kuzeyine gönderilen gıda yardım konvoylarına izin vermeyeceğini açıkladı. Yetkili isim İsrail'in bu kararı sonrası kıtlığa doğru gidişin hızlanacağını ifade etti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Karadeniz'deki seyrüsefer güvenliğiyle alakalı öneriler içeren mektubun Rusya, Türkiye ve Ukrayna'ya gönderildiğini açıkladı.
Ukrayna ekonomisinin savaşla geçen iki yılın ardından toparlanabilmesi için 486 milyar dolara ihtiyaç duyduğu bildirildi.
Birleşmiş Milletler (BM), devam eden riskler ve belirsizlikler ortamında küresel ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 2,4'e düşeceğini öngördü. Türkiye'de ekonomi yönetiminin enflasyonu dizginlemek için para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırdığı anımsatılan raporda, ülkede geçen yıl yüzde 3,5 büyüme tahmin edildiği, ekonomik büyüme öngörüsünün bu yıl için yüzde 2,7 gelecek yıl için de yüzde 3,1 olduğu aktarıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma, iki buçuk aydan fazla bir süredir İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze'deki mevcut durumun "ürpertici" olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’nde "düşmanlıkların geçici olarak durdurulmasına yönelik acil adımlar atılması" ve "Gazze Şeridi’nin tamamına hızlı, güvenli ve engelsiz şekilde insani yardımların ulaştırılması" çağrısında bulunulan karar tasarısına yönelik oylama 3’üncü kez ertelendi.
BM Genel Kurulu, Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısını 10 "hayır" oyuna karşı 153 oyla kabul etti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze'deki son gelişmelerin ele alındığı oturumda konuştu. Fidan, "Başta Güvenlik Konseyi olmak üzere çağımızın kurumları bir kez daha uluslararası barış ve güvenliğe yönelik sorumluluklarını yerine getiremediler” dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Filistin devletinin kurulması gerektiğini ve kurulacak bu devletin silahsızlandırılmış ve NATO ya da Birleşmiş Milletlere (BM) ait güçlerin garantörlüğünde olmasına hazır olduklarını ifade etti. Ayrıca İspanya Başbakanı Sanchez de kısa zamanda Filistin devletini tanıyacaklarının işaretini verdi.
Birleşmiş Milletler (BM) abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşananlarla ilgili açıklama yaptı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Gazze’deki insani durum ele alındı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, dün Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunarak çatışmaların durdurulmasının" istendiği karar tasarısını kabul etti. Tunus'un oylamada çekimser oy kullanması gündem olmuştu. Tunus'un Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Tarık Adab, "işgalci güçlerin işlediği savaş ve soykırım suçları açık ve güçlü bir şekilde kınanmadığı" için çekimser oy kullandıklarını söyledi.
BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'ndan yapılan açıklamada , "Yakıt sağlanmazsa Gazze'deki çalışmalarımızı yarın akşam durdurmak zorunda kalacağız ve bu nedenle insanlar ölebilir" ifadelerine yer verildi. Uluslararası toplumdan gelen çağrılara rağmen İsrail ordusu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermeyeceğini yineledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, Gazze'de yaşanan insanlık dramına dur demek için 'acil insani ateşkes' çağrısı yaptı.
İsrail'de sabah saatlerinde başlayan şiddetli saldırılar sonrası dünyadan Hamas'a tepki ve kınama geldi. Birçok batı ülkesi ve uluslararası kurum İsrail'e tam destek verirken, Türkiye ve Mısır ise itidal çağrısında bulundu. ABD, İngiltere ve Fransa, Hamas'ın terör saldırılarını kınadığını açıklayarak, İsrail'in yanında olacaklarını açıkladı. İşte bugün yaşanan kanlı güne devletlerden gelen tüm tepkiler!
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, terör örgütü PKK'nın Ankara'da gerçekleştirdiği terör saldırısını kınadı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) zirvesi sonrası flaş açıklamalarda bulundu. Lavrov, Batı'nın Rusya'yla doğrudan bir savaşta olduğunu ve Ukrayna'nın yem olarak kullanıldığını ifade etti. Öte yandan sosyal medya kanalı Telegram'dan paylaşılan görüntülerde, Rus çocukların savaş eğitimi aldıkları görüldü.
Afrika'da sular durulmuyor. Nijer'den sonra Gabon'da da asker yönetime el koydu. Devlet Başkanı Ali Bongo'nun evinden valizler dolusu para çıktı. Dünya gündemine bomba gibi düşen darbe haberi sonrası Kamerun ve Ruanda'dan da flaş hamleler geldi. İki ülke ordu saflarında değişikliğe gitti. Dünya bir Afrika savaşı çıkması riskine karşı diken üstünde. İşte haberin tüm detayları!
Son dakika haberi: Suriye yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir mektup göndererek, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan insani yardım taşınmasına 6 aylığına izin vereceklerini duyurdu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, "Mektubu aldığımızı ve incelemeye başladığımızı teyit edebilirim" ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler'den (BM) çarpıcı bir açıklama yapıldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya genelinde insani yardıma muhtaç kişi sayısının 360 milyona yükseldiği duyurdu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'in Sudan için bölgeye gideceği bildirildi. İşte haberin detayları...
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, her yıl ramazan ayında mülteci topluluklarını ziyaret ettiğini belirterek, "Oruç, bana İslam'ın gerçek yüzünü gösterdi." ifadelerini kullandı. Guterres ayrıca, "Mültecileri korumak için düzenlenen 1951 Mülteci Sözleşmesi, kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'de bulunan manevi değerlerle bire bir örtüşmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Son dakika haberine göre, Dışişleri Bakanlığından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) tanıma çağrısı yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Maraş'ın KKTC toprağı olduğu bir kez daha vurgulandı. İşte son dakika haberinin detayları...
Birleşmiş Milletler'den (BM) gıda ve beslenme krizi yaşayan milyonlarca çocuk için acil eylem çağrısı yapıldı.
Son dakika haberine göre, BM Güvenlik Konseyi, Türkiye üzerinden kuzeybatı Suriye'ye sınır ötesi yardım sevkiyatını 6 ay daha uzattı. Oy birliğiyle alınan söz konusu kararla, Suriye'nin kuzeyindeki iç savaş mağdurlarına, temmuz ayına kadar insani yardım yapılacak.
ABD'li oyuncu Angelina Jolie, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İyi Niyet Elçiliği görevinden ayrılacağını açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsveç'i "sistematik ırkçılıkla mücadeleye" çağırdı.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşmasını askıya almasının "endişe verici" olduğunu belirterek, tedarik hattının açık kalması çağrısında bulundu.
BM: Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki çatışma sona ermeli, Eritre güçleri çekilmeli
"Toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerle mücadelenin en önemli göstergesi, liderler için de kurumlar için de temenni ve iyi niyet diline son verip, somut hedefler ortaya koymak ve bu hedefleri cesaretle ve kararlılıkla gerçekleştirmek olmalı" - "Koç Topluluğu olarak UN Women ile iş birliğimiz ve Nesiller Boyu Eşitlik Forumu'ndaki küresel liderliğimiz kapsamında sürdürdüğümüz eşitlik seferberliğinin en büyük destekçisi ve en yakın takipçisiyim"
"(Erdoğan'ın BM Genel Kurulundaki konuşması) Avrupa'nın şımarık çocuğu Yunanistan'a Birleşmiş Milletlerde gerekli ders verilmiştir"
"Son 20 yıldır, eğitimin yaygınlaştırılması, eğitimde kalitenin yükseltilmesi ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik tarihi nitelikte adımlar atıyoruz" - "Okul öncesi eğitim seferberliğimiz sayesinde, 5 yaş çocukların okullaşmasını yüzde 78'den yüzde 93'e çıkardık. Önümüzdeki dönemde bunu yüzde 100'e ulaştırmayı hedefliyoruz" - "Ülkemizde misafir ettiğimiz 4 milyonu aşkın sığınmacının çocuklarını da kendi evlatlarımızdan ayrı tutmuyor, eğitimleri için gereken her türlü çabayı gösteriyoruz"
Mısır, Hedasi Barajı krizinin devam etmesine karşı uyarıda bulundu
Kuzey Kore'de kabul edilen nükleer yasanın ardından Birleşmiş Milletler'den (BM), diyalog çağrısı geldi. BM'den yapılan açıklamada, Pyongyang yönetimine Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması için kilit taraflarla diyaloğu sürdürme çağrısı yinelendi.
Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan son dakika açıklamasına göre, BM Genel Sekreteri Guterres'in, 18 Ağustos'ta Ukrayna'nın Lviv kentinde Volodimir Zelenskiy ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği ve İstanbul'daki tahıl koordinasyon merkezini ziyaret edeceği bildirildi.
Birleşmiş Milletler (BM), 22 Temmuz'da İstanbul'da imzalanan Ukrayna-Rusya tahıl anlaşmasında 'Türkiye'ye yüzde 25 indirim' iddialarına açıklık getirdi. BM'den yapılan açıklamada, "İstanbul'da imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'nda herhangi bir indirim yer almadı." ifadelerine yer verildi. İşte haberin detayları...
Ukrayna'dan tahıl alacak gemi İstanbul'dan hareket etti
Ukrayna'dan gelen "Polarnet" gemisi hareket etti
İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde Müşterek Koordinasyon Merkezinde görevli temsilcilerce yapılan denetimin ardından mısır yüklü "Rojen" adlı gemi, İngiltere'ye gitmek üzere yola çıktı
Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde görevli Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM temsilcilerinin, Ukrayna'dan gelen "Polarnet" isimli gemideki denetimleri sona erdi
İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde görevli temsilcilerce yapılan denetimin ardından mısır yüklü "Rojen" adlı gemi, İngiltere'ye gitmek üzere yola çıktı
Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde görevli Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM temsilcileri, Ukrayna'dan gelen "Polarnet" isimli gemide denetim yapıyor
Müşterek Koordinasyon Merkezi temsilcileri Ukrayna'ya gidecek gemiyi denetledi
Ukrayna'dan tahıl alacak gemi İstanbul'dan hareket etti
Müşterek Koordinasyon Merkezi temsilcileri Ukrayna'ya gidecek gemideki denetimlerini tamamladı
Ukrayna'dan yola çıkan mısır yüklü gemi İstanbul'dan hareket etti
Müşterek Koordinasyon Merkezinde görevli temsilcilerce yapılan denetim 1,5 saat sürdü
Müşterek Koordinasyon Merkezi temsilcilerinin Ukrayna'dan gelen gemideki denetlemesi başladı