Böbrek ağrısı, böbreklerin bulunduğu bölgedeki rahatsızlık hissi veya ağrı olarak tanımlanabilir ve genellikle belin üst kısmında, yanlarda veya kaburgaların hemen altında hissedilir. Bu ağrı, kimi zaman hafif bir rahatsızlıktan şiddetli bir sancıya kadar değişebilir. Bu tür ağrılar genellikle böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları ya da böbrek enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarından kaynaklanır. Peki, böbrek ağrısı nasıl geçer?
Erken tanı sağlık açısından son derece önemli. Bu nedenle vücudun gösterdiği belirtilerin farkında olyup herhangi bir olumsuzluk durumunda bir uzmana görünmek gereklidir. Uzmanlar çok sık tuvalete çıkanlar ile yoğun susuzluk hissi yaşayan vatandaşları uyardı. Doktorlar bu belirtilerin olması halinde çok geçmeden önlem alınmasını tavsiye ediyor.
Böbrekleriniz, kandaki toksik ürünlerin atılması, sıvı ve kan basıncının dengelenmesi ve ilaçların vücuttan atılması dahil olmak üzere vücutta birçok önemli rol oynar. Böbrek hastalığı yaşamı değiştiren bir tanı olabilir, bu nedenle bu temel organın sağlığını destekleyen bir yaşam tarzı yaşamak önemlidir. Sevdiğiniz içecekler bile böbrek sağlığınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Böbrek sağlığı hayatımızı oldukça etkiliyor. Birçok böbrek rahatsızlığı bulunuyor. Bu böbrek rahatsızlıkları arasında bulunan böbrek taşı düşürmek hastanın dayanılmaz ağrılar çekmesine neden oluyor. Toplumda böbrek taşı düşürmek ile ilgili doğru bilinen yanlışlar bulunuyor. Uzmanlar bu yanlışlar hakkında uyarıyor.
Yeterince su içmemek, aşırı tuzlu yemek, uzun süre yüksek proteinli diyetler yapmak ve hareketsizlik gibi birçok etkenle böbrek taşının görülme sıklığı son yıllarda giderek artıyor. Günümüzde daha çok 20-50 yaşları arasında tespit edilen ve erkeklerde kadınlara göre daha sık görülen böbrek taşının tekrarlayabilen bir hastalık.
Reçetesiz satılan ağrı kesiciler, sigara, içki veya abur cubur yiyerek böbreklerinize zarar verme riskini göze almayın. Böbrekler, metabolik atıkları, asitleri ve ekstra sıvıları vücuttan atmak gibi önemli işlevleri yerine getirir. Hiç durmadan çalışan böbrekler kandaki sağlıklı su, tuz ve mineral dengesini korur. Böbrek sağlığınıza odaklanmanız önemlidir, çünkü hayati organ başarısız olursa, toksinler ve atıklar vücuttan atılamaz hale gelir. Böbrek sağlığı için dikkat etmeniz gerekenler...
Böbrek taşı, dünyanın farklı yerlerinde görülen bir sorun olarak öne çıkıyor. Özellikle ülkemiz gibi sıcak iklime sahip ülkelerde ise daha fazla rastlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Op. Dr. Evren Işık böbrek taşının ülkemizde sık rastlanan sağlık sorunlarından biri olduğunu dile getirdi. Böbrek taşı düşürme vakalarının yaz aylarında arttığını söyleyen Dr. Işık'a göre, hem böbrek taşının oluşumunu engellemek hem de oluşmuş taşları düşürmek için mutlaka bol su içmek gerekiyor.
Son yapılan araştırmalar kahvenin faydasını gözler önüne serdi. Kahve alımının akut böbrek hasarı riski üzerindeki etkilerinin incelendiği araştırmada, günde sadece 2-3 fincan kahvenin hastalık riskini büyük oranda azalttığı ortaya çıktı. Ayrıca kahvede bulunan klorojenik asit ve trigonellin gibi bazı bileşiklerin oksidatif stresi azalttığı da ortaya kondu.
Böbrek hastalarına iyi gelen yiyecekler böbrek tedavisi için önemli rol oynar. Boşaltım sisteminin bir bölümünü oluşturan böbrekler, görevleri bakımından başta insanlar olmak üzere tüm omurgalı canlılar için hayati önem taşır. Ancak bazen böbreklerde de diğer organlarda olduğu gibi rahatsızlık meydana gelebilir. Bu noktada doğru adımlar atarak hastalığı kontrol altında tutmak gerekir. Hastalığı kontrol altında tutmak için ne yapılmalıdır, böbreklere ne iyi gelir?
Böbrek ağrısı genel olarak vücuttaki su kaybından ötürü meydana gelen bir ağrı olmakla berber bazı insanlar için çok büyük bir sorun olabilir. Dolayısıyla bu sorun bazen hayatı ciddi ölçüde ve olumsuz şekilde etkileyebilir. Büyük ağrı ve acıya neden olan böbrek ağrısına ne iyi gelir? Böbrek ağrısı tedavisi için neler yapmak gerekir?
Böbrek kumu esasında çok doğru bir tanımlama değildir. Böbrek kumu böbrek taşıyla aynıdır. Sadece böbrek taşının küçüğüne, halk arasında kum denir. Bunlar da böbrek taşlarındaki gibi belirtiler verir. Belden başlayan künt yada kolik tarzında dediğimiz ağrı, bulantı, kusma, hazımsızlık ve idrar şikayetleri oluşabilir. Böbrek kumu belirtileri yaşayanlar böbrek kumu tedavisine destek olacak farklı yöntemleri araştırırlar. Böbrek kumuna ne iyi gelir?
Çok eski yıllardır insanlığın en büyük düşmanlarından biri olan kanser, çağımızda da etkisini sürdürüyor. Eskiye nazaran iyileşme oranlarında çok büyük farklar görülürken henüz net bir çaresi olmamaktır. Ancak kansere neden olan durumlarla ilgili uzmanlar çalışmalarına devam ediyor. Yeni yapılan bir çalışmadan dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Bilim insanları, böbrek hastalığı olan kişilerde kanser görülme riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.
Ortaçağ’ın tıp, eczacılık ve botanik bilgini olan İbn-i Baytar, günümüzde bile verdiği bilgilerle hastalıklara çare olmaya devam ediyor. Kaleme aldığı bilgiler hem Türkçe’ye hem de Almanca’ya çevrilen İbn-i Baytar, sadece Mardin yöresinde yetişen ikşut otunu işaret etmiştir. Üretmiş olduğu ilaçlar ile dünyanın en iyi eczacılarının başında gelen İbn-i Baytar'ın önerdiği iddia edilen ikşut otu bitkisi hastalıklara şifa oluyor.
Günümüzde böbrek hastalarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Öyle ki dünya genelinde 850 milyon kişinin çeşitli etkenler nedeniyle böbrek hastalığına yakalandıkları düşünülüyor. Türkiye’de yaklaşık 7.5 milyon kişi kronik böbrek hastalığıyla mücadele ediyor. Bir başka deyişle, ülkemizde her 6-7 erişkinden 1’i böbrek hastası. Genellikle sinsi ilerlemesi ve geri dönüşümü olmaması nedeniyle kronik böbrek hastalığı ölüme yol açan etkenler arasında gün geçtikçe üst sıralara yükseliyor.
İnsan vücudunda en çok çalışan organlardan biri olan böbrekler; kanı filtrelemek, belirli hormonları üretmek ve kemikleri sağlamlaştırmak gibi önemli işlevleri yerine getiriyor. Ancak bazı durumlarda böbrek rahatsızlıkları yaşanabiliyor. Böyle bir problemle karşılaşan kişilerin ise yediklerine özen göstermesi gerekiyor. Peki, böbrek rahatsızlığı olanların uzak durması gereken gıdalar neler?
Kimseyi telaşlandırmak istemeyiz ama muhtemelen diyet, egzersiz ve sağlıklı yaşamla önleyebileceğiniz bir hastalık yüzünden hayatınızı kaybetme ihtimaliniz çok yüksek. Hiç aklınızdan geçmemesi çok olası olsa bile uzmanlar önlenebilir ölümleri sıralayarak milyonlarca kişiyi sağlıklı yaşamı seçmesi için motive etmek istedi.
Böbrek kanseri riskini artıran nedenleri sıralayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, özellikle 40 yaş üstü kişilerin sağlık kontrollerini aksatmaması gerektiğini vurguladı. Böbrek kanseri nedenleri arasında sigara ve obezitenin de yer aldığını söyleyen Sofikerim, beldeki geçmeyen hafif ağrının gözardı edilmemesi gerektiğini anlattı.
Ülkesi Özbekistan'da zor bir ameliyat geçiren ve böbreğinde taşla yaşaması söylenen Abdurashıd Tıllaev (43), sağlığına Ankara'da kavuştu. Yapılan ameliyat sonrası Tıllaev'in sol böbreğinden geyik boynuzu şeklinde 12 santim büyüklüğünde taş çıkarıldı. Ameliyatı yapan Üroloji Uzmanı Yaşar Özgök, "Taşın özelliği, böbreğin şeklini almış olması. Bu taş nadir görülür. Tıp literatüründe 'staghorn' (geyik boynuzu) deriz. Hasta taşı ilk gördüğü zaman çok şaşırdı" dedi.
Poliskistik böbrek hastalığı nedeniyle böbreğini kaybeden ve diyalize giren 19 yaşındaki Ukraynalı Anastasiia Androshchuk, annesinden nakledilen böbrek sonrası yeniden hayata tutundu. Hastalığı nedeniyle 2 yıldır su içemeyen Androshchuk, uygulanan tedavi sonrası sağlığına kavuşunca yeniden su içmeye başladı.
Böbrek taşı neden olur sorusu böbrekteki yapısal bozuklukların ortaya çıkarılmasıyla cevaplanabilir. Böbrek taşı oluşumunda çıkış bölgesindeki darlıklar, duruş pozisyonundaki farklılıklar etkili olabilir. Peki böbrek taşına ne iyi gelir? Su böbrek taşı oluşumunu nasıl etkiler? Üroloji Uzmanı Op. Dr. Murad Çeltik böbrek taşı oluşumu ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Kanı zehirli maddelerden arındırarak yararlı olan maddelerin vücutta kalmasını sağlayan böbrekler, sağlıklı bir vücut için oldukça önemlidir. Bu nedenle böbrek sağlığını korumak da büyük önem taşır. Konu ile ilgili bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, kronik böbrek hastalıkları konusunda farkındalık oluşturmanın ve böbrek sağlığı için rutin kontroller oluşturulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Prof. Dr. Çakır, son dönem böbrek yetmezliği ile ilgili de bilgi verdi.
Her 11 kişiden birinde görülen böbrek taşı oluşumunu önlemek için neler yapılması gerektiği sıkça sorulan sorular arasında yer alır. Özellikle tekrarlayan böbrek taşı rahatsızlığında önlem almak daha büyük önem taşır. Böbrek taşının tekrarlama riskini en aza indirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Yaşam tarız değişikliği ve sağlıklı beslenme ile böbrek taşı oluşumunu önlemek mümkündür.
Covid-19 salgını nedeniyle dünyada 3 milyona yakın kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Arıcı, her yıl bu sayıya yakın insanın yalnızca böbrek hastalığı nedeniyle öldüğüne dikkat çekti. ' Böbrek hastaları hastalık kategorileri açısından Kovid-19 enfeksiyonu için en yüksek riskli gruplardan bir tanesini teşkil ediyor. Bir insan hem yaşlı hem de böbrek hastasıysa Kovid- 19 kaynaklı ölüm riski çok artıyor' diyen Arıcı, böbrek hastalarına uyarıda bulundu.
Böbreklerdeki taşların boyunun önemli olmadığını vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Barbaros Başeskioğlu, ufak bir taşın bile böbrek yetmezliğine yol açabileceğini söyledi.
Böbrek hastalığına neden olan faktörler arasında sağlıksız beslenme, yetersiz su içme, aşırı tuz tüketimi ve hareketsizliğin olduğunu söyleyen uzmanlar, böbrek hastalarının sayısının hızla arttığına dikkat çekiyor. Birçok yanlış davranış nedeniyle ortaya çıkan böbrek hastalığını önlemek için düzenli egzersiz, günde 2 litre su tüketiminin, aşırı tuz tüketiminden kaçınmanın ve fazla kilolardan kurtulmanın düşündüğünüzden çok daha fazla etkisi var.
Böbreküstü bezinin üzerinde 11 santimetrelik kitle olduğu anlaşılan bir hasta, laparoskopik yöntemle ameliyat edildi. Sol böbreküstü bezinde bulunan kitlenin çıkarılmasının ardından 1 gün sonra taburcu edildi.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle böbrek hastalarının yüksek risk altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülten Kaptan, hastaların, toplumdan, ailelerinden ve sevdiklerinden izole olmadan tedavi ve bakıma katılmalarının büyük önem taşıdığını söyledi. Bu noktada tedbirlerin önem taşıdığını vurgulayan Kaptan, 'Risk olsa da tedavi bırakılmamalı' dedi.
Öncelikle ağrıyı açıklamak lazım. Ağrı bir duyu değişikliği olarak algılansa da temel amacı organizmayı iç ve dış zararlı uyarılar üzerine bilgilendirmeye yarar. Böbrek belin her iki tarafında, son kaburganın altında, karna doğru uzanan bir iç organdır. Böbrek ağrılarının en sık görülen nedenleri; böbrek veya idrar yolu taşları, böbrek enfeksiyonları, böbrek tümörleri yada böbrekten pıhtı atılması sırasında oluşan ağrılardır.
İnsanların hayatta kalmalarını sağlayan en önemli keşif kuşkusuz yiyeceklerdir. Yiyecekleri pişirerek tüketmek ve onların çeşitli hastalıkları iyileştirdiğini fark etmeleri ise binlerce yıldır süregelen bir şifalanma sağlamıştır. Yağ çekme (oil pulling) işlemi ise sıkça duyduğumuz ancak tekniklerden biridir. Son dönemde sıklıkla araştırılan oil pulling ne demek sorusunun cevabını sizler için derledik...
Böbrekler vücudumuzdaki atıkları dışarı atmakla görevli organlar arasında. Fakat bazı nedenlerden dolayı, ağrıyla vücudumuzu uyarırlar. Bize bir şeylerin yolunda gitmediğini haber verirler. Bu ağrılar, oldukça acılı ve sancılı bir sürece neden olur. Siz de böyle bir süreçten mi geçiyorsunuz? O halde, böbrek ağrılarına iyi gelen doğal yöntemlere bir göz atın.
Böbrekler, omurgalı canlıların boşaltım organlarıdır. Yaklaşık 10 santimetrelik boyutlarıyla boşaltım sisteminin büyük bir kısımını oluştururlar. Konum itibarıyla karın bölgesinin arka tarafında, diyaframın altında, bel bölgesinin ise sağ ve sol alt bölümlerinde bulunurlar.
Doğuştan olan böbrek ve idrar yolu hastalıklarında, müzmin nefritler sonucunda veya böbrek iltihaplarının sık sık tekrarlaması ile çocukların böbrekleri de iş göremez hale gelebilir. Bu durum çok ilerlerse "son dönem böbrek yetersizliği" adını verdiğimiz tablo ortaya çıkar; zararlı maddeler, tuzlar ve su vücutta birikerek hayatı tehdit eder. Hastalığın bu safhasında diyaliz tedavisi veya böbrek nakli yapılması gerekir.
Bir kronik böbrek hastasının yaşayacağı en korkulu ve sıkıntılı zaman bu tedavi şekillerinden birine başlanacağı günlerdir. Çünkü, insan bilemediği şeylerden korkar.