Bayramı böbrek taşlarıyla andılar! Böbreklerinde taş olduğu şikayetiyle doktora giden N.D. isimli adam, Prof. Dr. Mansur Dağgülli'nin kapısını çaldı. Başarılı geçen operasyonun ardından doktor, çıkardığı taşlarla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.
Böbrek ağrısı, böbreklerin bulunduğu bölgedeki rahatsızlık hissi veya ağrı olarak tanımlanabilir ve genellikle belin üst kısmında, yanlarda veya kaburgaların hemen altında hissedilir. Bu ağrı, kimi zaman hafif bir rahatsızlıktan şiddetli bir sancıya kadar değişebilir. Bu tür ağrılar genellikle böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları ya da böbrek enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarından kaynaklanır. Peki, böbrek ağrısı nasıl geçer?
Kahramanmaraş'ta 88 yaşındaki kadının böbreğinden 4 santimetre çapında taş çıktı. Başarılı ameliyat ile sağlığına kavuşan yaşlı kadın taburcu edildi.
Böbrek taşı ve tedavileri hakkında bilgi veren Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Emrah Yürük, idrar yollarının en sık karşılaşılan problemlerinden olan böbrek taşlarının görülme sıklığının kadınlar, erkekler ve çocuklarda ciddi oranda artış gösterdiğini belirtirken genel olarak erkeklerde daha fazla rastlanan böbrek taşında tedaviye gidilmezse böbreklerin ciddi oranda hasar görebileceğini açıkladı.
Sağlıklı böbrekler kan basıncını düzenler, elektrolit dengesini korur ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler. Ancak böbreklerin bu önemli işlevlerini yerine getirmesini engelleyen birçok sağlık sorunu olabilir ve bunlardan biri de böbrek taşıdır. Peki, böbrek taşı belirtileri nelerdir?
Böbrek taşı olan hastalar, şiddetli ağrı gibi nedenlerle ciddi problemler yaşayabiliyor. Bu sebeple de böbrek taşını düşürebilecek pek çok farklı formülü denemeye çalışabiliyorlar. Sinop’ta da balığın kafasından çıkarılan 'eşkina' taşının böbrek taşı düşürdüğüne inanılıyor. ’Eşkina’ taşının tanesi 30 TL’den alıcı buluyor.
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar, böbreklerde taş oluşmaması için güne su ile başlamanın ve günü su ile bitirmenin çok önemli olduğunu ifade etti.
Böbrek kanalları içinde genelde net bir şekilde tespit edilemeyen mineraller, bilinmeyen sebeplere bağlı birleşir ve sert yapılar oluştururlar. Bu oluşumlara böbrek taşı adı verilir. Erkeklerde kadınlardan daha fazla bir oranda görülebilen böbrek taşları bazı belirtilerle tespit edilir ve çeşitli testlerle teşhisi konur. Böbrek taşı rahatsızlığında tedavinin geciktirilmemesi oldukça önemlidir. Peki böbrek taşı neden olur, nasıl düşer?
İç organlarda çeşitli nedenlere bağlı bazı hastalıklar görülebilir. Bu hastalıkların zamanında teşhis edilmeleri ve tedavi edilebilmeleri için özellikle ileri yaşlarda düzenli kontrole gidilmelidir. Sağlıklı beslenme, düzenli uyuma, stresten uzak yürüme, koşma gibi faaliyetlerde bulunmak, kişilere sağlıklarını koruyabilmeleri için doktorların önerdiği yöntemler arasındadır. Peki, böbrek taşı nedir? Böbrek taşı belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?
Böbrek taşı böbreklerde veya idrar yollarında oluşabilen sert mineral birikimleridir. Böbrek taşları, üriner sistemdeki minerallerin yüksek konsantrasyonlarda bir araya gelmesi ve kristalleşmesi sonucu oluşurlar. Bu taşlar genellikle idrar yolundan geçerken ağrı ve rahatsızlık hissine neden olabilirler. Peki, böbrek taşı ağrısına ne iyi gelir?
Sri Lanka'da bir hastadan dünyanın en büyük böbrek taşı çıkartıldı. 13,3 santimetre uzunluğa ve 801 gram ağırlığa sahip olan böbrek taşı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Taş iki alanda dünya rekoru kırarken devasa taşı görenler gözlerine inanamadı...
Anne adayları hamilelik süreci boyunca hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok değişim yaşayabiliyor. Ancak bazı kadınlar bu süreci en az etkili şekilde geçirebiliyor. 18 yaşındaki BriAnna Blanton, böbrek taşı ağrısı sandığı sağlık sorunlarının doğum sancısı olduğunu öğrendi. Genç anne doğum sırasında öğrendiği hamileliği sebebiyle yaşadığı şoku anlattı.
Mutfağımızda yer alan birçok gıdanın faydalarını bilmiyoruz. Bu gıdalar çeşitli sağlık sorunlarına karşı oldukça etkili sonuçlar sağlayabiliyor. C vitamini bombası olarak görülen ve salatalarda, yemeklerde sık sık kullanılan bir gıdanın böbrek taşı için oldukça önem taşıdığı öğrenildi. Böbrek taşı oluşumunu engelleyen bu gıdanın faydalarını saymakla bitmiyor.
Böbrek vücudumuz için en önemli görevleri gören organlar arasında bulunuyor. Ancak zararlı alışkanlıklar böbrek hastalıklarına neden olabiliyor. Zararlarının fazla olduğunu düşünmeyip masum sandığımız birçok yiyecek ve içecek böbrek sağlığını tehlikeye atıyor. Günlük hayatta içilen o içecekler böbrek yetmezliğine ve böbrek taşı oluşumuna neden olabiliyor.
Böbrekler vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işleyişi için hayati önem taşıyor. Böbreklerin görevini tam olarak yapabilmesi için tükettiğimiz yiyeceklere dikkat etmemiz gerekiyor. Bazı yiyecekler dayanılmaz ağrılara yol açan böbrek taşlarına sebep olabiliyor. İşte böbrek taşı riskini artıran yiyecekler...
Bu kış grip ve soğuk algınlığına yakalan kişi sayısı giderek artıyor. Gribal hastalıklar basit olarak görülse de bu kış oldukça ağır bir şekilde geçiriliyor. Hastalıklardan korunmak için düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Osmanlı'dan beri kullanılan cinsel gücü artırmasıyla bilinen bir şifa kaynağı vücudu gribe karşı zırh gibi koruyor.
Böbrek taşı toplumda sıklıkla görülen sağlık durumları arasında bulunuyor. Dayanılmaz ağrılara yol açan böbrek taşlarından korunmak için su ve yiyecek tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Gün içerisinde yediğimiz bazı besinler dayanılmaz ağrılara neden olabiliyor.
Hastalıklar tüm yaşantımızı etkisi altına alıyor. Bazı hastalıklar var ki dayanılmaz ağrılara yol açarak günlük ihtiyaçlarımızı karşılamakta bile zorluk yaşamamıza neden oluyor. Böbrek taşı düşürmek bu ağrılı hastalıklar arasında bulunuyor. Bazı kan grubuna sahip olan kişilerin böbrek taşı düşürme riskinin daha yüksek olduğu öğrenildi. İşte en riskli kan grubu...
Elazığ'da 13 aylık bebeğin böbreğindeki 5 santimetrelik taş ameliyatla çıkarıldı
Cinsel ilişkinin sadece zevk için yapıldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Seks verdiği zevkin yanı sıra sağlığınız için de oldukça etkili sonuçlar sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek böbrek taşını düşürmeyi sağlıyor.
Yoğurt Türk mutfağında çok önemli bir yere ait. Sofraların vazgeçilmezi olan yoğurt en sık tüketilen gıdalar arasında bulunuyor. Yoğurdun kemiklere ve gelişime olan faydaları biliniyor. Ancak genellikle çöpe atılan yoğurt suyunun faydaları bilinmiyor. Yoğurt suyunun faydalarını öğrenince çok şaşıracaksınız.
Toplum içerisinde pek fazla konuşulmasa da birçok erkek iktidarsızlık yaşıyor. Cinsel güçte yaşanan değişimler erkeklerin kendilerini kötü hissetmelerine neden oluyor. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen bu değişimleri doğal gıdalar ile önlemek mümkün. Domatesin içerisinde yer alan likopen cinsel gücünüze güç katacak.
Kavun yazın en sevilen meyveleri arasında bulunuyor. Serinleten lezzetiyle sık sık tüketilen kavun mis gibi kokusuyla her sofrada bulunuyor. Kavunun faydaları genel olarak biliniyor. Peki kavun çekirdeğinin faydalarını biliyor musunuz? Kavun çekirdeğinin faydalarını öğrendikten sonra çekirdekleri çöpe atmadan bir kez daha düşüneceksiniz.
Böbrek sağlığı hayatımızı oldukça etkiliyor. Birçok böbrek rahatsızlığı bulunuyor. Bu böbrek rahatsızlıkları arasında bulunan böbrek taşı düşürmek hastanın dayanılmaz ağrılar çekmesine neden oluyor. Toplumda böbrek taşı düşürmek ile ilgili doğru bilinen yanlışlar bulunuyor. Uzmanlar bu yanlışlar hakkında uyarıyor.
Yeterince su içmemek, aşırı tuzlu yemek, uzun süre yüksek proteinli diyetler yapmak ve hareketsizlik gibi birçok etkenle böbrek taşının görülme sıklığı son yıllarda giderek artıyor. Günümüzde daha çok 20-50 yaşları arasında tespit edilen ve erkeklerde kadınlara göre daha sık görülen böbrek taşının tekrarlayabilen bir hastalık.
Zonguldak'ta genç hasta kapalı böbrek taşı ameliyatıyla sağlığına kavuştu
Dünya çapında saygı gören Tıbbın Babası olarak anılan İbn-i Sina, binlerce yıl öncesinde yaptığı çalışmalarla günümüze ışık tutuyor. Henüz 10 yaşındayken Kuran-ı Kerim’i ezberleyen İbn-i Sina, sonraki yıllarda ise kendini ilim yoluna adadı. Yaptığı çalışmalarda birçok hastalık için tedavi yolu bulan İbn-i Sina günümüzün en büyük sorunlarından biri olan böbrek taşı için de tedavi yolu tavsiye ediyor. Üstelik böbrek taşı sorununu bitirmek için birden çok doğal yöntem veriyor.
Böbrek taşı, dünyanın farklı yerlerinde görülen bir sorun olarak öne çıkıyor. Özellikle ülkemiz gibi sıcak iklime sahip ülkelerde ise daha fazla rastlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Op. Dr. Evren Işık böbrek taşının ülkemizde sık rastlanan sağlık sorunlarından biri olduğunu dile getirdi. Böbrek taşı düşürme vakalarının yaz aylarında arttığını söyleyen Dr. Işık'a göre, hem böbrek taşının oluşumunu engellemek hem de oluşmuş taşları düşürmek için mutlaka bol su içmek gerekiyor.
Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akıncı: - "Eğer taş her yıl ve 5-10 yılda bir oluşuyorsa mutlaka metabolik araştırma yapılıp nedeninin bulunması ve tedavinin buna göre planlanması gerekir"
Böbrek sağlığı oldukça önem taşıyor. Uzmanlar böbrek sağlığını korumak adına bol su içmeye ve sağlıklı beslenmeye önem verilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ancak elde olmayan etkenlere bağlı olarak da böbrek hastalıkları meydana gelebiliyor. Bu sebeple böbrek hastalıklarını erken teşhis etmek için düzenli olarak kontrol yaptırmak gerekiyor.
Böbrek taşından sırtüstü lazer ameliyatla kurtuldu
Tıbbın babası olarak dünya çapında tanınan İbn-i Sina, binlerce yıl öncesinden aldığı notlarla günümüzde yaşanan sağlık sorunlarına çözüm oluyor. İlaç kadar etkili tedavi yöntemleri ile üniversitelere konu olan İbn-i Sina, aklınıza gelebilecek neredeyse her şikâyet için çözüm olabilecek doğal tedavi yöntemlerini kaleme aldığı kitabında tüm insanlıkla paylaştı. İşte böbrek taşı sorununa İbn-i Sina’nın reçetesi...
Beslenme alışkanlıkları sağlığı oldukça etkiliyor. Bazı besinleri tüketmek hastalıkların oluşmasına zemin oluşturuyor. Özellikle böbrek hastalarının hastalıklarının ilerlememesi için beslenme düzenlerine ekstra dikkat etmeleri gerekiyor. Ramazan’da içilen az su miktarı ve bazı besinler böbrek hastalıkları için risk oluşturuyor. Böbrek hastalıklarından korunmak için bol su içmek ve beslenme düzenine dikkat etmek gerekiyor.
Böbrek taşı görülme sıklığı dünyanın farklı bölgelerinde farklı istatistiklerle seyreden bir sorun. Özellikle ülkemiz gibi sıcak iklime sahip ülkelerde daha fazla rastlanıyor. Kişinin yaşam kalitesi üzerinde ciddi olumsuz etkileri olan bu sorun yaygın olmakla birlikte hala doğru zannedilen birçok bilgiyle yaşanıyor.
Erciyes Üniversitesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Demirtaş: - "Genellikle çok taş hastalığı geçiren, tedavi olan hastalarda bazen taş, idrar kanalını tam tıkar ve sessiz hale gelir. Taş hareket edemediği için ağrı oluşturmaz ve böbreği çürümeye doğru götürebilir" - "Genel olarak kalsiyum tabanlı taşlar, özellikle tuzdan kaynaklanır. Dolayısıyla tuz tüketiminin azaltılması taş oluşumunu da azaltır. Et ve hayvansal kaynaklı proteinler kalsiyum taşı oluşumuna zemin hazırlar"
Sindirim sisteminin doğal akışından biri olan tuvalete çıkmak, sağlığınız hakkında birçok ipucu veriyor. Bu ipuçlarını kaçırmamak için tuvalet rutininizle ilgili her şeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Günlük hayatın bir parçası olan tuvalete gittiğinizde idrar kokusuyla ilgili farklılıklara özellikle dikkat etmelisiniz. Sağlığınızla ilgili risk altına olabileceğinizin ilk sinyalleri idrar kokusuyla ortaya çıkabilir.
Yoğurt özellikle Türk mutfağı için vazgeçilmez bir besin. Yoğurt olmadan yemek yiyemem diyenlerden misiniz? Peki ya yoğurt suyu? Yoğurt oldukça lezzetli ve faydalı görülüp tüketiliyor fakat yoğurt suyu atılıyor. Fakat bu haberden sonra yoğurt suyunu atmayı bir daha düşünmeyeceksiniz...
Denizli’de karnındaki şişlik nedeniyle hastaneye başvuran hastanın yapılan muayenesinde sol böbreğinin 20-25 santimetreye kadar büyüdüğü tespit edildi. Hastanın içi taş dolu böbreği ameliyatla alınırken, operasyonu yapan doktor Süleyman Kayık, “Uzun yıllardan beri karnında şişlik ve ara ara ağrı olması gibi şikayetlerle hasta hastanemize başvurdu. böbrek boyutlarının 20-25 cm büyüdüğü ve içi idrar dolu bir kese haline geldiğini tespit ettik. Sol böbreği içindeki taşlarla birlikte alındı” dedi.
Böbrek taşı şikayetiyle hastaneye giden 69 yaşındaki Samet Saraç'ın böbreklerinden 200 gram ağırlığında bin 200 adet taş çıkarıldı. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fikret Halis, ''Böbrek taşı hastalığı yaygın görülen bir hastalık. Ameliyat ettiğimiz iki hastamızın da tüm böbreği taşla çevrili haldeydi. Kapalı yöntemle sırt bölgesinden tüm taşları tek seferde çıkardık'' şeklinde konuştu.
İklim değişikliği ve küresel ısınmanın böbrek taşı vakalarını arttırdığı ortaya çıktı. ABD’de yapılan araştırmada bilim insanları yaklaşık 20 yıllık hastane verilerini inceledi. Araştırma sonucunda küresel ısınma ve böbrek taşı vakaları arasında doğrudan bir ilişki bulundu.
Paramparça, Kırmızı Oda, Dila Hanım, Öyle Bir Geçer Zaman ki gibi projelerde yer alan ünlü oyuncu Erkan Petekkaya hastaneye kaldırıldı. Bunun ardından Erkan Petekkaya'nın sağlık durumunun nasıl olduğu merak konusu oldu. Ünlü oyuncu yıllar önce ameliyat masasına yatmıştı. İşte detaylar...
Böbrek taşı belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mesut Yeşil, böbrek taşının neden oluştuğunu ve kimlerin risk altında bulunduğunu anlattı. Yetersiz sıvı tüketiminin böbrek taşı nedeni olduğunu söyleyen Yeşil, bulantı ve kusma yaşayan hastaların zaman kaybetmeden tedavi için hastaneye başvurmaları gerektiğini söyledi.
Bursa'da böbrek taşı rahatsızlığı çeken köylüler, böbrek taşlarını köyün bozuk yollarında traktörle yolculuk yaparak döküyor. Köy yollarında birçok kişinin böbrek taşı düşürdüğünü ifade eden köylüler, "Yollarımız bozuk olduğu için araba veya traktörle yolculuk ederken çok fazla zıplıyoruz. Biz de bu rahatsızlığı çekenlere bu şekilde yolculuk yaptırıyoruz. Kısa sürede taşlarını döküyorlar'' şeklinde konuşuyorlar. Böbrek taşı düşürmek isteyen çok sayıda insanın da köye geldiği belirtildi.
Muş'ta böbrek taşını erittiği ve şifalı olduğu iddia edilen suyun mikrop saçtığı tespit edilmesine rağmen, Türkiye'nin dört bir yanından bölgeye gelenler içmeye devam ediyor. Muş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıfat Somay "Muş'ta, böbrek taşını erittiği iddia edilen ve halk arasında şifalı olarak bilinen suyun, aslında mikrop ürettiği yapılan analizlerde saptanmıştır" dedi.
Mesane ağrısı yaşıyorsanız nedeni mesane taşı olabilir. Böbrekte olduğu gibi mesanede de taş oluşumu mümkündür. Mesane taşı farklı belirtilerle kendini gösterebilir. bunlar mesane ağrısı dışında idrara çıktığınızda fark edeceğiniz belirtilerdir. Mesane taşı tedavisi de prostat olup olmamasına göre değişebilir. Konuyla ilgili bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Murad Çeltik, mesane taşları, belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Böbrek taşı neden olur sorusu böbrekteki yapısal bozuklukların ortaya çıkarılmasıyla cevaplanabilir. Böbrek taşı oluşumunda çıkış bölgesindeki darlıklar, duruş pozisyonundaki farklılıklar etkili olabilir. Peki böbrek taşına ne iyi gelir? Su böbrek taşı oluşumunu nasıl etkiler? Üroloji Uzmanı Op. Dr. Murad Çeltik böbrek taşı oluşumu ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Böbrek taşı farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Genetik ya da beslenme alışkanlıkları ile ilgili olarak oluşabilen böbrek taşı, böbrek yetmezliğine bile neden olabilmektedir. Bundan dolayı neden kaynaklandığının bilinip böbrek taşı tedavisinin gerçekleştirilmesi önem taşır. Peki böbrek taşı çocuklarda da görülür mü? Konu ile ilgili bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Murad Çeltik, çocuklarda böbrek taşı görülmesi durumunda nasıl hareket edilmesi gerektiğini anlattı.
Kanı zehirli maddelerden arındırarak yararlı olan maddelerin vücutta kalmasını sağlayan böbrekler, sağlıklı bir vücut için oldukça önemlidir. Bu nedenle böbrek sağlığını korumak da büyük önem taşır. Konu ile ilgili bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, kronik böbrek hastalıkları konusunda farkındalık oluşturmanın ve böbrek sağlığı için rutin kontroller oluşturulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Prof. Dr. Çakır, son dönem böbrek yetmezliği ile ilgili de bilgi verdi.
Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Kaman köyünde çeşmeden akan sodalı suyun başta böbrek taşı olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği düşünülüyor. Böbrek taşı hastaları kilometrelerce uzaklıktan gelip bu sudan içerek, şifa bulduklarını söylüyor.
Her 11 kişiden birinde görülen böbrek taşı oluşumunu önlemek için neler yapılması gerektiği sıkça sorulan sorular arasında yer alır. Özellikle tekrarlayan böbrek taşı rahatsızlığında önlem almak daha büyük önem taşır. Böbrek taşının tekrarlama riskini en aza indirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Yaşam tarız değişikliği ve sağlıklı beslenme ile böbrek taşı oluşumunu önlemek mümkündür.
Erzurum’un Konaklı Mahallesinde yaşayan yerel halkın iddiasına göre köyün yakınında bulunan şifalı sudan içenler, böbrek taşlarından kurtuluyor. Bu mahalleye gelip sudan içen kişiler ise içtikleri suyun başında zıplamadan duramıyor.
Kaya levreğinin gözlerinin arkasında, sağ ve sol tarafta bulunan küçük beyaz taşlar, böbreklerinde taş olan kişiler tarafından talep görüyor. Beslenme uzmanları ise bilimsel etkinliği kanıtlanmamış, tanesi 3 TL'den satılan bu taşların kullanımına ilişkin halkı uyarıyor.
Demet Şener, önceki gün Bebek'te diyetisyeni ile yürüyüş yaparken görüntülendi. Geçtiğimiz haftalarda su içtiği bardaktan kürdan yutan eski manken, bağırsağının nasıl delindiğini anlattı.
Ünlü oyuncu Demet Evgar, bakım yaptırmak amacıyla gittiği Nişantaşı’ndaki kuaförde ani bir şekilde rahatsızlandı. Alev Alev, Bir Kadın Bir Erkek ve Avlu gibi pek çok yapımda yer almış olan oyuncu kuaför çalışanları tarafından apar topar hastaneye götürüldü. Peki Demet Evgar'ın sağlık durumu nasıl? İşte yanıtı...
Böbreklerdeki taşların boyunun önemli olmadığını vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Barbaros Başeskioğlu, ufak bir taşın bile böbrek yetmezliğine yol açabileceğini söyledi.
Böbrek taşı, vücudun ürettiği bazı yabancı maddelerin böbrekten atılamaması ve bunların partikül halinde böbrekte birikmesi ve büyümesi sonucu ortaya çıkan yabancı cisimlerdir. Bunlar böbrek içerisinde kalabildiği gibi, kanal içerisine düşerek böbrekte şişmeye de yol açabilirler.
Taş hastalığının ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Çakmak, lazer yöntemi ile böbrek taşlarından kısa sürede kurtulmanın mümkün olduğuna dikkat çekti. İşte 'Böbrek taşını hafife almayın' diyen Çakmak'ın konuyla ilgili söyledikleri...
Böbrek taşı sancısından kurtulmanın bir yolu daha ortaya çıktı. Özellikle kadınlarda düzenli cinsel ilişki böbrek taşlarının iyileşmesine yardımcı olabiliyor.
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, Gümüşali Köyü'nde kuyudan çıkan ve böbrek taşını erittiği iddia edilen suyun, şifa değil mikrop saçtını söyledi.
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, Muş’taki bir kuyudan çıkan ve böbrek taşını erittiği iddia edilen suyun analiz sonuçlarının çıktığını ve şifalı zannedilen suyun mikrop dağıttığını söyledi.
Taş hastalığı ile ilgili açıklama yapan Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, önceden böbrek hastalığının erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla görülürken, son yıllarda kadınlarda daha fazla görülmeye başladığına dikkat çekti. Bilinen taş hastalığının artık kadınlarda görülme sıklığının dünya çapında artış gösterdiğini söyleyen Gençbay, artışın en büyük nedeninin obezite ve yanlış beslenme olduğu bilgisini verdi.
Az su içmenin ve susuzluğun böbrek taşı riskini artırdığı uyarısı
Böbrek taşı erittiği iddia edilerek vatandaşlar tarafından bardak bardak içilen su, uzmanlar tarafından incelemeye alındı. Muş'un merkeze bağlı Gümüşali Köyü'nde yeryüzüne çıkan su ile ilgili araştırma yapan Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, numune aldığı suya attığı çakıl büyüklüğündeki taşların 2 dakikada eridiğini söyledi. Dölek, vatandaşlara sudan fazla içmemeleri tavsiyesinde bulundu.
Muş'un merkeze bağlı Gümüşali köyü mevkiinde yeryüzüne çıkan ve böbrek taşını erittiği ileri sürülen su incelemeye alındı. Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek'in numune aldığı suya attığı çakıl büyüklüğündeki taşlar 2 dakikada eridi. Dölek, vatandaşlara sudan fazla içmemeleri tavsiyesinde bulundu.
Amerika'nın Illinois eyaletinde yaşayan Lizzie Quah, artan sancılarının böbrek taşından dolayı olabileceğini düşündü. Acil servise giden Quah, hamile olduğunu öğrendi ve hemen kadın doğum servisine alındı. Quah, TikTok'ta paylaştığı bu hikayenin ardından benzer durumda olan kadınların olduğunu keşfetti.
Böbrek taşı farklı belirtilerle kendini gösteren bir sağlık sorunu. İdrarda yanma, kırmızı, pembe ya da kahverengi idrar ve şiddetli yan ve sırt ağrıları gibi belirtilerle araştırılmaya başlanılan böbrek taşı oldukça şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Böbrek taşı tedavi yöntemleri arasında yer alan ses dalgası ile kırma yöntemi ise cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hastanın iyileşebilmesini sağlamaktadır. İşte böbrek taşı belirtileri ve böbrek taşı tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Türkiye'nin 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne böbrek rahatsızlığı nedeniyle katılamayan yüksek lisans öğrencisi, heyetteki bilim insanları aracılığıyla elde ettiği verileri kullanarak hazırladığı araştırmayla Hindistan'da "En Değerli Genç Bilim İnsanı" ödülüne layık görüldü - İTÜ Atmosfer Bilimleri Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Küçük: - "Sefer boyunca birer saniye aralıklarla gökyüzü kalitesi ve çeşitli atmosferik parametrelerin ölçümü yapıldı. Elde edilen verilerle Antarktika'da şubat ayında gökyüzünün parlaklığını ve kalitesini etkileyen atmosferik parametrelerin hangi ölçeklerde etkin olduğunu yorumladık"
Doğum sancısından bile şiddetli ağrılara neden olabilen böbrek taşları ülkemizde her yıl erkeklerin yüzde 12’sinin, kadınların da yüzde 6’sının kapısını çalıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Zeren hastaların hayatını adeta kabusa çevirebilen böbrek taşlarının günümüzde uygun tedavilerle, açık cerrahilere gerek kalmadan tedavi edilebildiğine dikkat çekerek, böbrek taşı ile ilgili bilinmesi gereken doğruları anlattı.
Dünyanın en acı veren hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan taş hastalığı neden olur? Mineral ve asit tuzlarından meydana gelen taşlar böbrek, üreter ve mesanede oluşuyor. İdrarda bulunan minerallerin yoğunlaşarak kristaller halinde çökmesi ve zamanla büyüyerek taş hastalığını oluşturması belirtilerle anlaşılabiliyor. Peki taş hastalığı belirtileri arasında neler bulunuyor? İşte taş hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Erkeklerde, kadınlara oranla daha sık karşılaşılan böbrek taşlarının nedeninin genelde sıvı alımı azlığı ve metabolik bozukluklardan kaynaklandığını belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, hastalığın risk faktörleri arasında coğrafi şartların, yanlış beslenmenin ve obezitenin etkili olduğunu söyledi. Gülpınar, “Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde hastalığın görülme oranı daha yüksektir” dedi.
Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu: - "Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 25-55 yaşlarında görülürken, 30'lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu" - "Erkekler kadınlara göre 3 katı daha fazla risk altında. Böbrek taşı hastalığı ülkemizde sık görülen hastalıklar içerisinde ve ürolojik hastalıklar içerisinde de ilk üçte"
Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu: - "Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 25-55 yaşlarında görülürken, 30'lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu" - "Erkekler kadınlara göre 3 katı daha fazla risk altında. Böbrek taşı hastalığı ülkemizde sık görülen hastalıklar içerisinde ve ürolojik hastalıklar içerisinde de ilk üçte"
Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu: - "Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 25-55 yaşlarında görülürken, 30'lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu" - "Erkekler kadınlara göre 3 katı daha fazla risk altında. Böbrek taşı hastalığı ülkemizde sık görülen hastalıklar içerisinde ve ürolojik hastalıklar içerisinde de ilk üçte"
Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu: - "Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 25-55 yaşlarında görülürken, 30'lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu" - "Erkekler kadınlara göre 3 katı daha fazla risk altında. Böbrek taşı hastalığı ülkemizde sık görülen hastalıklar içerisinde ve ürolojik hastalıklar içerisinde de ilk üçte"
Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu: - "Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 25-55 yaşlarında görülürken, 30'lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu" - "Erkekler kadınlara göre 3 katı daha fazla risk altında. Böbrek taşı hastalığı ülkemizde sık görülen hastalıklar içerisinde ve ürolojik hastalıklar içerisinde de ilk üçte"
Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu: - "Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 25-55 yaşlarında görülürken, 30'lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu" - "Erkekler kadınlara göre 3 katı daha fazla risk altında. Böbrek taşı hastalığı ülkemizde sık görülen hastalıklar içerisinde ve ürolojik hastalıklar içerisinde de ilk üçte"
Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu: - "Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 25-55 yaşlarında görülürken, 30'lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu" - "Erkekler kadınlara göre 3 katı daha fazla risk altında. Böbrek taşı hastalığı ülkemizde sık görülen hastalıklar içerisinde ve ürolojik hastalıklar içerisinde de ilk üçte"
Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu: - "Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 25-55 yaşlarında görülürken, 30'lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu" - "Erkekler kadınlara göre 3 katı daha fazla risk altında. Böbrek taşı hastalığı ülkemizde sık görülen hastalıklar içerisinde ve ürolojik hastalıklar içerisinde de ilk üçte"
Yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle böbrek taş hastalığının görülme sıklığı tüm dünyada giderek artış gösteriyor. Türkiye ise böbrek taş hastalığının en sık rastlandığı coğrafi bölgeler arasında yer alıyor. Şiddetli ağrılara sebep olarak yaşam kalitesini bozan böbrek taşları, ciddi ve geri dönüşümsüz böbrek bozukluklarına yol açabiliyor.
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 67 yaşındaki işçi emeklisi sağlık kontrolü için gittiği hastanede bir böbreğinin çalışmadığını ve taş olduğunu öğrendi. Ameliyat ile böbreği alınan yaşlı adamın böbreğinden çıkan yumurta büyüklüğündeki kaya parçasını andıran taş görenleri şaşkına çevirdi.
Özellikle de gece saatlerinde şiddetli sancılarla uykudan uyandıran, yaşamı kabusa çeviren bir sorun; böbrek taşı. Halk arasında ‘idrar yollarından kum dökme’ olarak bilinen bu hastalık erkeklerde kadınlara göre iki üç kat daha fazla görülüyor. Peki, böbrek taşından korunmanın yolları nelerdir? İşte yanıtı...
Konya’da kusma ve karın ağrısı nedeniyle hastaneye götürülen 1,5 yaşındaki çocuğun her iki böbreğinde de taş çıktı. Her iki taş da yapılan ameliyatla çıkarıldı.
Diyarbakır'da, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatla 7 aylık Zeynep Ece'nin sağ böbreğinden farklı ebatlarda 40 taş çıkarıldı - Taşlar MTA'da incelenerek, çıkacak sonuca göre Zeynep bebeğe tedavi uygulanacak - Doç. Dr. Mansur Dağgülü: - "MTA'nın sonucuna göre bundan sonraki süreçte ne içip yiyebileceğine, hangi ilaç tedavisinin uygulanacağına karar veriyoruz"
Diyarbakır'da, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatla 7 aylık Zeynep Ece'nin sağ böbreğinden farklı ebatlarda 40 taş çıkarıldı - Taşlar MTA'da incelenerek, çıkacak sonuca göre Zeynep bebeğe tedavi uygulanacak - Doç. Dr. Mansur Dağgülü: - "MTA'nın sonucuna göre bundan sonraki süreçte ne içip yiyebileceğine, hangi ilaç tedavisinin uygulanacağına karar veriyoruz"
Ülkemizde her yıl 10 yetişkinden birinde saptanan ve dünyada görülme sıklığı giderek yaygınlaşan böbrek taşı sorunu yaz aylarında daha da artıyor.
Yarattığı ciddi ağrılarla yaşam kalitesini düşüren böbrek taşı, bazen ağrısız bir şekilde sinsice de ilerleyebiliyor. Böyle bir sağlık problemine maruz kalmamak için neler tükettiğimizin anlamı büyük. Beslenme düzeninizi değiştirerek, böbrek taşı oluşum riskini de en aza indirebilirsiniz.
Bahar aylarında açık havada yapılan aktiviteler artış gösterirken, vücudumuzun kaybettiği su miktarı da aynı ölçüde artıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Fehmi Narter, vücudun su kaybettiği durumlarda böbreklerde oluşan kum taneciklerinin tehlikeli boyuta ulaştığını belirterek uyarıyor. İşte, Prof. Dr. Fehmi Narter’den Mynet okurlarına özel çok önemli uyarılar, öneriler…
Dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda bulunan böbrek hastalığı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir toplum sağlık sorunudur. Kronik böbrek hastalığı, genellikle belirti vermeden ilerler ve bu da tedavide geç kalmaya yol açar. Uzmanlar kimlerin daha çok risk altında olduğunu ve hangi testler ile böbrek hastalığının tespit edilebileceğini açıkladı.
Hayat kalitesini olumsuz etkileyen, bıçak saplanır şekilde ağrıya yol açan böbrek taşı ağrısından bazı basit ama etkili yöntemlerle korunabilirsiniz. Limon ve portakal, idrarın asitliğini gideren sitrat maddesini yüksek oranda içerdiğinden portakallı limonata içmek böbrek taşı ağrısına iyi gelir. Aynı zamanda sayısız faydası bulunan bal kabağı, böbrek taşı tedavisinde destekleyicidir, taşların vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Özellikle erkekleri tehdit eden böbrek taşı sorunu toplumda 11 kişiden birinde görülmektedir. Böbrek fonksiyonlarında harabiyet oluşturan böbrek taşı hastalıkları bazı kişilerde ağrı gibi belirtiler gösterirken bazı kişilerce sessizce ilerliyor. Bu nedenle böbrek taşı oluşumuna karşı bazı önlemler alarak böbrek taşı oluşumunu önlemek büyük önem taşıyor. Peki böbrek taşı oluşumun engellemek ve böbrek taşı düşürmek için ne yapmak gerekiyor? İşte bu soruların cevabı...