Pazar akşamları ATV ekranlarında yayınlanan ‘Kim Milyoner Olmak İster?’ programının bugünkü bölümü yürekleri dağladı. Henüz 21 yaşında olan Ceren Koç, bir yandan böbrek yetmezliği ile mücadele ederken, diğer yandan 20 yıldır görmediği babasının tam da ameliyat günü nakilden vazgeçtiğini öğrendiğini anlatması izleyen herkesi hayrete düşürdü.
Böbrekler vücudumuzdaki en kritik organlardan biridir. Kanı süzerek atık ürünleri ve fazla sıvıları idrar yoluyla dışarı atan bu fasulye şeklindeki organlar aynı zamanda vücut sıvılarını dengeler, elektrolit seviyelerini düzenler ve hormon üretimine katkı sağlar. Ancak, böbrek sağlığı ihmal edildiğinde, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Peki, böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir?
Her gün çalışan sessiz kahramanlarımız olan böbrekler vücudumuzun temizlikçileri olarak önemli bir rol oynar. Ancak bazen bu önemli organlar normal işlevlerini yerine getiremez ve böbrek yetmezliği adını verdiğimiz ciddi bir durum ortaya çıkar. Böbrek sağlığını korumak için düzenli sağlık kontrolü, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve yeterli su tüketimi önemlidir.
Yediğimiz ve içtiğimiz gıdalar sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Uzmanlar sıklıkla tüketilen ve sağlık için büyük risk oluşturan zararlı yiyecekler hakkında acil uyarlarda bulundu. Bu içeceği tüketen çocukların büyük risk altında olduğunu söyleyerek kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi zararlarını sıraladılar.
Galler’de yaşayan 44 yaşındaki Lucy Humphery isimli bir kadın böbrek yetmezliği sorunuyla mücadele ediyordu. Sadece 5 yıllık ömrü kaldığı söylenen Humphery, Doberman cinsi köpeği Indie sayesinde hayata tutundu. 44 yaşındaki kadının köpeği doktorların 22 milyonda bir ihtimalle bulunabileceğini ifade ettikleri böbrek donörünü sahibi için hemen tanıdı. Köpeğinin hamlesi sayesinde Humhprey filmleri aratmayacak bir tesadüfle kendisiyle birebir eşleşen böbrek donörüyle tanıştı.
Depremin ardından psikolojik ve sağlık açısından birçok değişiklik yaşanıyor. Depremin etkilerini azaltmak ve sağlığı korumak için çeşitli önlemler alınması gerekiyor. Uzmanlar depremzedelerin yaşanan depremden sonra uygulaması gerekenleri açıkladı.
Böbrekler sağlığımız için çok önemli bir yere sahip. Vücudumuzun sağlıklı çalışması adına böbrek sağlığına dikkat etmemiz gerekiyor. Sabahları yaşanan bazı problemler böbrek yetmezliği hakkında uyarıcı işaretler verebiliyor. Eğer ki aşağıda bulunan belirtileri sıklıkla görüyorsanız mutlaka doktora başvurmanız gerekiyor.
Ülkemizde her 3 erişkinden 1’inde görülen hipertansiyon, tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Dünyada yaklaşık 1.3 milyar hipertansiyon hastası var ve her yıl yaklaşık 10 milyon kişi de yüksek kan basıncı nedeniyle gelişen hastalıklar sonucu yaşamını yitiriyor. Bunun nedeni ise hipertansiyonun; kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, bacak damarlarının tıkanması, böbrek yetmezliği, beyin kanaması, inme ve körlük gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Böbrekler sağlığımız için çok önemli organlar arasında bulunuyor. Böbrek yetmezliği yaşandığında diğer organlar da etkileniyor. Yanlış beslenme böbrek yetmezliğine ve çeşitli hastalıklara yol açıyor. Uzmanlar böbrek yetmezliğini önlemek için yaşam alışkanlıklarını değiştirmeniz gerektiğini belirtiyor.
Böbrek tüm vücudu etkileyen organlar arasında yer alıyor. Sağlık için böbreklere zarar verecek alışkanlıklardan uzak durmak gerekiyor. Böbrek yetmezliği toplumda sıkça görülen ciddi hastalıklardan. Böbrek yetmezliğinin gösterdiği belirtilere dikkat ederek hastalığınızı erken teşhis etmeniz mümkün.
Böbrekler hayati öneme sahip organlardan biridir. Böbrek hastalıkları genelde belirti göstermeden ilerlese de dikkatli olunduğunda bazı işaretleri yakalayabilirsiniz. Böbrek yetmezliği belirtileri arasında kaşıntı, şişmiş göz kapakları gibi görmezden gelinecek belirtiler olsa da tansiyon yüksekliği, geçmeyen yorgunluk gibi belirtiler de verebilir. Dikkatli olmanız gereken böbrek yetmezliği belirtileri şu şekilde...
Böbrekler sağlık için hayati önem taşıyor. Birçok organı etkileyen böbreklerin sağlıklı olması için yaşam alışkanlıklarına dikkat etmek gerekiyor. Sağlıksız beslenmek, zararlı alışkanlıklar, az su içmek gibi etkenler böbreklerin sağlığını riske atmaktadır. Uzmanlar böbrek sağlığı hakkında uyarıyor.
Son yapılan araştırmalar kahvenin faydasını gözler önüne serdi. Kahve alımının akut böbrek hasarı riski üzerindeki etkilerinin incelendiği araştırmada, günde sadece 2-3 fincan kahvenin hastalık riskini büyük oranda azalttığı ortaya çıktı. Ayrıca kahvede bulunan klorojenik asit ve trigonellin gibi bazı bileşiklerin oksidatif stresi azalttığı da ortaya kondu.
Böbrek sağlığı oldukça önem taşıyor. Uzmanlar böbrek sağlığını korumak adına bol su içmeye ve sağlıklı beslenmeye önem verilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ancak elde olmayan etkenlere bağlı olarak da böbrek hastalıkları meydana gelebiliyor. Bu sebeple böbrek hastalıklarını erken teşhis etmek için düzenli olarak kontrol yaptırmak gerekiyor.
Kalp ve damar hastalıkları günümüzde en sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alıyor. Kalp ve damar hastalıklarına neden olan birçok faktör bulunuyor. Bu faktörlerden bazılarına etki etmek mümkün olmasa da yaşam alışkanlıklarını değiştirerek kalp krizi riskinizi düşürmek mümkün. Kalp krizi riskini düşürmek için daha sağlıklı bir yaşam gerekiyor.
Kortizon nedir, kortizon kullanımına dair detaylar vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Kortizon, aynı zamanda glukokortikoid adı verilen bir kortikoid hormonu olarak da bilinmektedir. Bu hormon insan vücudu tarafından doğal olarak sentezlenir. İşte kortizona dair merak edilen detaylar!
Hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırasında yer alıyor. Dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın olan hipertansiyon hastalığı özellikle son yıllarda giderek artış gösteriyor. Hipertansiyon hastalığının doğru tedavisinin yapılmaması başka hastalıklara yol açıyor. Hipertansiyondan korunmak ve etkilerini azaltmak için doğru beslenmek gerekiyor.
Şeker hastalığı en yaygın hastalıklar arasında bulunuyor. Birçok nedene bağlı olarak gelişen şeker hastalığı herkesi tehdit altına alıyor. Şeker hastalığına sahip kişiler hayat düzenlerini bu hastalığa uygun hale getirmezlerse başka hastalıklara zemin oluşmasına engel olamıyorlar. Şeker hastalığı böbrek yetmezliğine ve daha birçok hastalığa neden olabiliyor.
Böbrek yetmezliğine neden olan birçok etken bulunuyor. Dışarıdan gelen etkenler arasında fazla tuz tüketimi ve yeterli miktarda su içmemek yer alıyor. Diyabet ve hipertansiyon hastaları kronik böbrek yetmezliğine yol açan hastalıklar arasında bulunuyor. Kronik böbrek yetmezliği olan hastaların %60’ı diyabet veya hipertansiyon hastası.
Tuz, yemeklerin tadını güzelleştirmek adına kullanılan en önemli baharatlar arasında üst sıralarda yer alıyor. Tuz tüketirken kullanılan miktarlara dikkat etmek gerekiyor. Hem yemeklere ek olarak sonradan katılan fazla miktardaki tuz hem de aşırı tuzlu yiyecekler tüketmek böbrek hastalıklarına yol açıyor.
Böbrek yetmezliği oldukça büyük sorunlara yol açan hastalıklar arasında yer alıyor. Böbreklerin iyi çalışması vücudun sağlığı için önem arz ediyor. Böbrek yetmezliğine neden olan bir sürü etken var. Bu nedenler arasında şeker ve tansiyon hastalığı üst sıralarda bulunuyor.
Böbrek hastalıkları ileri evrelere kadar hiçbir belirti göstermeyebiliyor. Oldukça sinsi ilerleyen böbrek hastalıkları erken teşhisi zorlaştırarak tedavi sürecini olumsuz etkiliyor. Böbrek hastalığını öğrenmek için birkaç önemli detay bulunuyor. Bu sinsi ilerleyen hastalığı gösterdiği hafif belirtilere bakarak erken teşhis edebilmeniz mümkün.
Covid-19 geçiren hastaların bazıları düşük bağışıklık sistemleri veya önceki hastalıkları nedeniyle bu süreci çok daha zor geçiriyorlar. Covid-19 geçirdikten sonra böbreklerinde hasarlar meydana gelebiliyor. Böbreklerinin sağlıklı olup olmadığını anlamak adına hastalık geçtikten sonra mutlaka bir hekime gitmeleri gerekiyor.
Koronavirüs, sağlığı oldukça olumsuz etkiliyor. Hem psikolojik hem de bedensel sağlığı etkileyen Kovid-19 enfeksiyonu geçiren hastaların kronik böbrek yetmezliği riski 3 kat daha fazla. Koronavirüsten ve sebep olduğu hastalıklardan korunmak adına mutlaka düzenli olarak aşı olunması gerekiyor.
Dışarıda tuvalet kullanamayan ve fobi yaşayan insan sayısı salgınla birlikte daha çok arttı. Bu durumun utangaç mesane sendromu olarak tanımlandığını belirten uzmanlar, insanların kendilerine hastalık bulaşacağı gibi endişe ve paranoyalar yaşadıklarını, tuvalet kullanmamak için de sıvı tüketmediklerini ve yemek yemediklerini ifade ediyor. Tuvalet kullanmamak için yeterli seviyede sıvı tüketmemenin başta böbrek yetmezliği ve üreme sorunları gibi birçok hastalığa yol açabilir.
Kakara Kikiri, Sibelim, Cayır Cayır Yanayi, Şakacı, Oyna şarkılarını seslendiren Türk Halk Müziği Sanatçısı Cimilli İbo hayata veda etti. Geçen sene koronavirüse yakalanan Cimilli İbo geçtiğimiz günlerde böbrek yetmezliği ve kandaki aşırı enfeksiyon yüzünden tekrardan yoğun bakımda tedavi görmüştü. Cimilli İbo İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede son nefesini verdi. 49 yaşında vefat eden sanatçının cenazesi yarın Rize İkizdere Cimil’de defnedilecek. İşte Cimilli İbo'nun hayatı...
2017 yılında böbrek nakli ameliyatı geçiren Selena Gomez hakkında bir dizide yapılan şaka nedeniyle ABD'li şarkıcının hayranları, söz konusu yapımı sosyal medyada eleştiri yağmuruna tuttu.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen çapraz donörlü böbrek nakli ile 6 hasta sağlığına kavuştu. Kendi canlı verici adayı ile kan ya da diğer tıbbi uyumsuzluğu olan ancak başka hastaya organ verebilecek durumda olan vericilerin, değişim yoluyla yapılan 6 çapraz donörlü böbrek nakilleri hastaları sağlığına kavuşturdu.
Beslenme ve tuz tüketimine bağlı olarak gelişen diyabet ve hipertansiyonun böbrek yetmezliğine kadar gidebilen sonuçlar doğurabildiğini söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, önemli uyarılarda bulundu. Potasyum içeren tuzlara dikkat çeken Prof. Dr. Kantarcı, özellikle böbrek yetmezliği olan diyaliz hastaları ve organ nakli hastalarının bunları kesinlikle kullanmaması gerektiğini söyledi.
Koronavirüs geçiren kişilerde akciğer, böbrek, karaciğer hasarı ve şeker hastalıkları görülmeye başladığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, tam kapanma olmadığı müddetçe vakalarda yükselişin devam edeceğini söyledi.
Covid-19 salgını nedeniyle dünyada 3 milyona yakın kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Arıcı, her yıl bu sayıya yakın insanın yalnızca böbrek hastalığı nedeniyle öldüğüne dikkat çekti. ' Böbrek hastaları hastalık kategorileri açısından Kovid-19 enfeksiyonu için en yüksek riskli gruplardan bir tanesini teşkil ediyor. Bir insan hem yaşlı hem de böbrek hastasıysa Kovid- 19 kaynaklı ölüm riski çok artıyor' diyen Arıcı, böbrek hastalarına uyarıda bulundu.
Böbrek hastalığına neden olan faktörler arasında sağlıksız beslenme, yetersiz su içme, aşırı tuz tüketimi ve hareketsizliğin olduğunu söyleyen uzmanlar, böbrek hastalarının sayısının hızla arttığına dikkat çekiyor. Birçok yanlış davranış nedeniyle ortaya çıkan böbrek hastalığını önlemek için düzenli egzersiz, günde 2 litre su tüketiminin, aşırı tuz tüketiminden kaçınmanın ve fazla kilolardan kurtulmanın düşündüğünüzden çok daha fazla etkisi var.
Ankara Şehir Hastanesi'nde yaklaşık 5 aydır tedavi gören Hakan Taşıyan'a bugün böbrek nakli yapılıyor.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle böbrek hastalarının yüksek risk altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülten Kaptan, hastaların, toplumdan, ailelerinden ve sevdiklerinden izole olmadan tedavi ve bakıma katılmalarının büyük önem taşıdığını söyledi. Bu noktada tedbirlerin önem taşıdığını vurgulayan Kaptan, 'Risk olsa da tedavi bırakılmamalı' dedi.
Hastalara son dönem böbrek yetmezliği tanısı konduktan sonra, kendilerine iki tane tedavi seçeneği önerilmektedir. Bunlardan bir tanesi diyaliz, ikincisi ise böbrek naklidir. Son dönem böbrek yetmezliğindeki en iyi tedavi seçeneği böbrek nakli olmaktadır. Böbrek naklinde canlı ve kadavradan sağlanan böbrek, ameliyatla hasta olan kişiye yerleştirildikten sonra, böbreğin çalışmasıyla başlar.
Böbrek yetmezliği hastalığı olan kişilerde, vücuttan atılmayan ve biriken fazla sıvı ile atık maddelerin yarı geçirgen olan bir membran yardımıyla temizlenme işlemine diyaliz denir. Peki hemodiyaliz nedir? Diyaliz yeterliliği nedir?
Bir tıp bilim dalı olan nefroloji, böbrek fonksiyonlarının incelenmesi ve böbrekle ilgili tüm rahatsızlıkların tanı ve tadavisinde büyük rol oynamaktadır. Peki nefroloji ne demek? Nefroloji muayenesi nasıl yapılır? İşte detaylar...
Şekerin vücuda hasarları ile ilgili bilgi veren Nefroloji Uzmanı Dr. Burak Canver, şekerin böbrek yetmezliğine neden olabileceğini söyledi. Belirtilerin ortaya çıkmaya başladığında böbreğin geri dönülmez şekilde hasar görmüş olabileceğini söyleyen Canver, konu ile ilgili uyarılarda bulundu.
Eskişehir'de yaşayan Pınar Kadanalı, 25 yıldır böbrek yetmezliği yaşıyor. Daha önce anne -babasından alınan böbrek nakledilen, ancak vücudu uyum sağlayamayan Kadanalı, görme yetisini de kaybetti. Organ nakli için bekleyen çok fazla kişi olduğunu söyleyen Pınar Kadanalı, "Ölümle yaşam arasında gidip geliyorum. Organ sırası beklerken ölmek istemiyorum" dedi.
iPhone alabilmek için böbreğini satan genç, böbrek yetmezliği nedeniyle ömür boyu yatağa mahkum kaldı.
11 yıl önce kulak tıkanıklığı şikayetiyle doktora giden ve 'sakız çiğne geçer' diyen doktoru dinleyerek tıkanıklık hissini önemsememeye çalışan Aslı Köklü, ağrısı ilerleyince birçok doktora giderek konu ile ilgili muayene oldu. Detaylı tahlillerle yapılan son yapılan muayene ile birlikteyse Köklü'nün böbrek hastalığı olduğu ortaya çıktı.
Kırıkkale'de yaşayan Necla Gümüşbağ, böbrek yetmezliği rahatsızlığı yüzünden 14 yıl önce kendi böbreğini paylaştığı eşi Ali Gümüşbaş'ın yeniden hayata tutunmasını sağladı - Necla Gümüşbaş: - "Eşimden hep iyilik gördüğüm için böbreğimi vermeyi teklif ettim ama eşim istemedi. Ben zorla verdim" - Ali Gümüşbaş: - "Eşim hiç tereddütsüz verdi böbreğini. Sabah kalktım ki herşeyim düzelmiş, yemek yiyebiliyorum, su içebiliyorum"
Nefroloji Uzmanı Dr. Cemal Kurt, toplumda yaygın görülen hipertansiyon ve şeker hastalığının böbrek yetmezliğine davetiye çıkardığını belirterek, "Şeker ve hipertansiyonu olan kişiler öncelikle düzenli olarak kan ve idrar tahlili yaptırmalı" dedi.
Zonguldak'ta yaşayan emekli öğretmen Nusret Çetin, böbrek yetmezliği nedeniyle 5 yıldır tedavi gören eşine organ bağışında bulunarak sağlığına kavuşmasını sağladı - Nusret Çetin: - "Hiçbir korku ve endişe yaşamadım. Böbrek nakli konusunda karar kılınca psikolojik olarak bu duruma hazırdım" - Nurhan Çetin: - "Eşim bana böbreğini verdi. Çok onur ve gurur verici, aynı zamanda hüzünlendirici ve sevindirici. Her duyguyu bir arada yaşıyorsunuz"
Bartın'da, böbrek yetmezliği bulunan 27 yıllık eşine böbreğini veren Ayfer Altaş, eşini sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyor - Ayfer Altaş: - "Eşim iyi günde kötü günde beni hiç yalnız bırakmadı. Eşim olmayınca ben böbreği ne yapayım ama şimdi her şey benim. Gözlerime ihtiyaç duysun onları da veririm" - Gürsel Altaş: - "Tedavi sürecinde çok zor günler geçirdim. Eşim, böbreğinin uyumlu olduğunu öğrenince çok duygulandı"
2012 yılında tümör nedeniyle bir böbreğini kaybeden 51 yaşındaki Zarife Koca, hastalığın ikinci böbreğine sıçramasıyla diyalize girme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
İstanbul'da yaşayan Şehmuz Kızar'ın hayatı, 8 yıl önce konulan yüksek tansiyona bağlı böbrek yetmezliği teşhisiyle kabusa döndü. Kızar, ilk önce işini sonrada tüm sosyal hayatını kaybetti. 8 yıla sonra gelen telefonla kadavradan yapılan nakille Kızar, yeniden hayata döndü.
Ülkemizin önemli sağlık sorunları arasında yer alan kronik böbrek yetmezliği, eğer uygun organ bulunamazsa diyalizle tedavi ediliyor. Prof. Dr. Gürkan Tellioğlu, “Böbrekte işlev kaybı; zaman içinde kronik böbrek yetmezliğine, bu tablo da kişiyi organ nakline götürebiliyor” diyor.
SAÜEAH bünyesindeki Böbrek Nakli Merkezi son dönem böbrek yetmezliği olan hastalara umut olmaya devam ediyor.
Tüm dünyada giderek yaygınlaşan kronik böbrek yetmezliği, en hızlı ölüme yol açan nedenler arasında 6. sıraya yükseldi. Acıbadem’in organ naklinde ‘olmazı mümkün kıldıran’ en yeni gelişmelerin paylaşıldığı Organ Nakli Sempozyumu’nda, organ bağışının da önemine dikkat çekildi.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gürsel Yıldız, 'Yüksek hava sıcaklıklarının sıvı kayıplarını arttırması, böbrek sağlığınızın bozulmasına neden olabilir' dedi.
Eskişehir'de yaklaşık 20 yıldır böbrek yetmezliği hastalığıyla mücadele 36 yaşındaki Pınar Kadanalı, babasından ve annesinden aldığı böbrekler de iflas edince tekrar hayata tutunabilmek için nakil haberi beklemeye başladı - Pınar Kadanalı: - "Babam hiç düşünmeden böbreğini verdi. 12 yıl boyunca babamın böbreğiyle yaşadım. Daha sonra o böbrek iflas edince annem böbreğinin birini verdi. Yeni bir nakil arıyoruz fakat akrabalarımız hep uzaklaştı" - Anne Fatma Kadanalı: - "Doktoruma söyledim. Diğer böbreğimi de alsınlar, ben diyalize gireyim fakat bu etik değilmiş, almıyorlar. Kızım kurtulsun istiyorum"
Kayseri'de genç yaşlarda üç evladını böbrek yetmezliğinden kaybeden acılı baba Veli Polat, 18 yıl önce böbreğini verdiği ancak tekrar diyalize bağlanmak zorunda kalan oğlunun sağlığına kavuşması umuduyla yaşıyor - Eşini ve kızını da beyin kanamasından toprağa veren Veli Polat ile diyaliz hastası oğlu, yaşadıkları köyden ilçeye ulaşım zor olduğu için Sarıoğlan ilçesinde birkaç aylığına kiraladıkları evde kalıyor - Baba Veli Polat: - "Bu hastalıkla 25 yıl mücadele ettim. Geçmişte çocukları şehre ulaştırmak için at arabasıyla ilçeye taşıdım" - Diyaliz hastası Soner Polat: - "3 kardeşimi de bu yüzden kaybettim, kardeşim ve annem de bu acılara dayanamadı. Babam olmazsa ben olmam, ben olmazsam babam olmaz. Yaşı ilerledi, babamı bırakıp bir yere gidemem"
Kayseri'de genç yaşlarda üç evladını böbrek yetmezliğinden kaybeden acılı baba Veli Polat, 18 yıl önce böbreğini verdiği ancak tekrar diyalize bağlanmak zorunda kalan oğlunun sağlığına kavuşması umuduyla yaşıyor - Eşini ve kızını da beyin kanamasından toprağa veren Veli Polat ile diyaliz hastası oğlu, yaşadıkları köyden ilçeye ulaşım zor olduğu için Sarıoğlan ilçesinde birkaç aylığına kiraladıkları evde kalıyor - Baba Veli Polat: - "Bu hastalıkla 25 yıl mücadele ettim. Geçmişte çocukları şehre ulaştırmak için at arabasıyla ilçeye taşıdım" - Diyaliz hastası Soner Polat: - "3 kardeşimi de bu yüzden kaybettim, kardeşim ve annem de bu acılara dayanamadı. Babam olmazsa ben olmam, ben olmazsam babam olmaz. Yaşı ilerledi, babamı bırakıp bir yere gidemem"
Konya'da böbrek yetmezliği nedeniyle organ bağışı bekleyen iki hastaya aile bireyleri umut oldu - Operasyonu gerçekleştiren Dünya Organ Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal: - "Bugün 20 binden fazla böbrek hastası organ bağışı bekliyor. İnsanların organlarının alınmasında bir sakınca yoktur. Keza, Din İşleri Yüksek Kurulu da yayımladığı genelgeyle bu konuyu teyit etmiş oldu" - "Hastalarımızdan birisine annesinin, birisine de ağabeyinin böbreğini taktık. Bu insanların hayatı ameliyat masasında değişiyor. Çünkü takılan organ o esnada çalışmaya başlıyor"
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk: - "Sağlık Bakanlığı verileri değerlendirildiğinde, bugün kadavra donörden böbrek bağışı bekleyen her 100 hastanın ancak 3'ü nakil şansı buluyor. Kişilerin hayattayken, kendi serbest iradeleri ile yaptıkları organ bağışlarında oran yüzde 50,83 kadınlar, yüzde 49,17 erkekler olarak görülüyor" - "Güncel verilere göre Türkiye'de toplam 79 bin son dönem kronik böbrek yetmezliği hastası bulunuyor. Bu sayı 2013 verilerinde 67 bin olarak kayıtlara geçmiş ve tablo son 5 yılda yüzde 18'lik artışı ortaya koymuştur. Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Bekleme Listesi'nde yaklaşık 25 bin hasta çeşitli organ beklerken, bunların 23 binini böbrek hastası oluşturuyor"
Uzun yıllar böbrek yetmezliğiyle mücadele eden Ukrayna vatandaşları Valeriy Horobets ile Viacheslav Shcherbyna, sağlıklarına kavuşmak için birbirlerinden haberleri olmadan geldikleri Türkiye'de gerçekleştirilen çapraz nakille yeni hayatlarına "merhaba" dedi - Aynı ülkede yaşadıkları halde yolları Türkiye'de kesişen Horobets ile Shcherbyna, birbirlerinin donörlerinden alınan böbreğin nakledilmesiyle sağlığına kavuştu - Çapraz nakille sağlığına kavuşan Valeriy Horobets: - "Daha başarılı olacağını düşündüğüm için ilk ve son naklimi Türkiye'de olmak istedim. Kendi ülkemizde görmediğimiz ilgiyi burada görmekten çok mutluyuz" - Medicana International İstanbul Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer: - "Türk tıbbı açısından yine gurur verici bir gün yaşıyorum. Eskiden biz hastalarımızı yurt dışına tedavi için yollardık ama şu an yabancı hastalar ülkemize gelip sağlığı Türkiye'de arıyor"
Medicana Bahçelievler Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Şahin: - "İdrarda protein kaçağı böbrek yetmezliğine sebep oluyor. Günümüzde kronik böbrek yetersizliğinin ilk bulgusu idrarda protein kaçağıdır" - "Kronik böbrek yetersizliğine en çok neden olan hastalık diyabettir. Diyabetik hastalarda böbrek tutulumunun olup olmadığı idrarda protein tespiti ile anlaşılır"
Erken ve doğru müdahale yapılmadığı takdirde ölümle bile sonuçlanabilen böbrek yetmezliği belirtileri, doğru gözlenmesi gereken bir hastalık. Birçok sebebe bağlı olarak gelişebilen bu hastalık çeşitli belirtilerle kendini belli eder. Böbrek yetmezliği belirtilerini bilmek, vücudunuzu takip etmek, sağlığınız için faydalı olur. Böbrek yetmezliği tedavisi için ise diyaliz ve organ nakli gibi yöntemler mevcuttur.
Batman'da 3 yıl önce kızından nakledilen böbrekle sağlığına kavuşan Ayhan Apari, enfeksiyon dolayısıyla yeniden böbrek yetmezliğine yakalandı - Hasta Apari: - "Nakledilen böbrek sürekli enfeksiyon kaptığı için bitme noktasına gelmiş. İkinci böbrek nakline ihtiyacım var"
Taiz Sağlık Ofisi Genel Müdürü Samii, kentteki 300'den fazla böbrek hastası için "acil yardım" çağrısında bulundu
Denizli'de özel bir hastanede tedavi altına alınan Güzel, ambulans helikopterle Ankara Güven Hastanesi'ne nakledildi
Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel (73), fizik tedavi için geldiği Denizli’de rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı. Böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir nakil beklediği ifade eden Güzel, yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı.
Kızılhaç'ın açıklamasına göre, Yemen'de yeterli tedavi imkânı olmayan her 4 böbrek hastasından 1'i hayatını kaybediyor
Böbrek sağlığını korumanın adımlarını anlatan Nefroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Funda Yalçın, kronik böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlıklar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Böbrek yetmezliği çeken 19 yaşındaki Ceren Koca, babasının verdiği böbrekle sağlığına kavuştu - Koca: - "Babam bana böbreğini vereceğini düşününce annem var, iki kız kardeşim var, onlar geldi aklıma, herkes onun eline bakıyor. 'Diyalize gireyim.' diye düşündüm ama sonra başına bir şey gelse babama, yine ben bakacağın için böbrek nakli olmaya karar verdik" - Baba Büyükçavla: - "Evladıma şifa olduğum için mutluyum. Vatandaşların organ nakli konusunda duyarlı olması gerekir"
Yemen'deki uluslararası kurumlar, böbrek yetmezliği olan binlerce hastaya destek verme çağrısı yaptı
Böbrek yetmezliği olan ve amcası tarafından bakılamayacağı gerekçesiyle 8 yaşındayken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na verilen Kader Y.’nin (13) kaderi, korucuyu ailesi Mustafa ve Azize Boyraz çiftiyle değişti. Baba Boyraz, verdiği böbreğiyle kızını sağlığına kavuşturdu. Boyraz Ailesi’yle ilgili konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, ameliyatın ardından Boyraz çiftini arayarak teşekkür etti.
Antalya'da 10 yıl önce böbrek yetmezliği nedeniyle her iki böbreğini kaybeden ve yaşamını diyalizle sürdüren 52 yaşındaki Mesut Özdemir, gerçekleştirilen naklin ardından sağlığına kavuştu. Özdemir, 10 yıl sonra kana kana su içmenin mutluluğunu yaşadı.
İbrahim Tatlıses'in kızı Dilan Çıtak ile büyük aşk yaşayan Levent Dörter, annesi için takipçilerinden yardım istedi. Sanatçının annesinin iki böbreğinin de iflas ettiği ve acil donöre ihtiyaç duyduğu öğrenildi.
Konya'da, böbrek yetmezliğiyle dünyaya gelen 2 yaşındaki Osman, babaannesi 53 yaşındaki Fahriye Küçüktopal'dan nakledilen böbrekle hayata tutundu.
Beşiktaş'ta bir diyaliz kliğine giderken trafik kazasında hayatını kaybeden ünlü oyuncu Erdal Tosun'un hastalığıyla ilgili bir gerçek ölümünden sonra ortaya çıktı.
Geceleri sık idrara çıkmanın böbrek yetmezliğinin belirtilerinden birisi olabileceği, bu nedenle ciddiye alınması gerektiği belirtildi.
Balıkesir'de 8 ay önce Esin Kıran ile nişanlanan Enes Kurt, 6 ay önce böbrek yetmezliğine giren nişanlısına 'Düğün hediyem' diyerek böbreğini bağışladı.
Prof. Dr. Erol Bolu, diyabetin kontrol altına alınmadığı takdirde kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük gibi birçok hastalığa yol açabileceğini söyledi.
Uzun süre yüksek doz ağrı kesici kullanımı, böbreklerde hasara yol açarak böbrek yetmezliğine neden oluyor.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde 2 kız kardeş iki saat arayla hayatını kaybetti.
Fresenius Medical Care Türkiye Başkan Yardımcısı Aşkın Korkusuz, aşırı tuz ve şeker tüketimindeki artış, ülkemizde hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların da artmasına neden oldu.
Adana'da 8 yaşındaki Emre Gür, 4 yıldır mücadele ettiği kansere bağlı böbrek yetmezliğine dün yenik düşerek hayatını kaybetti.
Göğüs hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, zatürrenin hasta kişinin öksürmesiyle havaya karışması ve kişinin bunu soluması ile bulaştığını söyledi.
Doğuştan böbrek yetmezliği olan ve ‘3 ay yaşar’ dediği 17 aylık Neslihan Bozdoğan, kendisine uygun böbreği bekliyor.
Antalya'da 21 Ocak'ta çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır saat 16:00'da kalp ve böbrek yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.
Adana'da akraba evliliği yaptıktan sonra 2 çocuğundan birini böbrek yetmezliğinden kaybeden baba, aynı hastalıkla mücadele eden 5 çocuğunu kurtarmak için böbrek takası yapacak aile arıyor.
Türk Böbrek Vakfı, böbrek hastaları için önemli uyarılarda bulundu, tüm diyaliz merkezlerinde böbrek hastalıklarında beslenme konusunda uzman diyetisyenin mutlaka bulunması gerektiğini bildirdi.
Samsun'da böbrek yetmezliği olan 55 yaşındaki Saliha Karatosun'a komşusu böbreğini vermek istedi ancak doktorlar izin vermedi.
Kadın, erkek ve yaş farkı gözetmeden herkeste görülebilen ödem, vücut sıvısının dokular arasında artmasıyla ortaya çıkıyor.
Mart ayının ikinci Perşembe günü, farklı uluslararası platformlar tarafından “Dünya Böbrek Günü” olarak kabul ediliyor.
Adana'da böbrek yetmezliği ve nefes darlığı rahatsızlığı olan 83 yaşındaki kadın, 3. kattaki evinin penceresinden atlayarak intihar etti.
Muğla’da yaşayan peyzaj mimarı 47 yaşındaki kadın, 1 aydır diyalize giren eşine sevgililer günü öncesinde böbreğini verdi.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türkiye'de son dönem kronik böbrek yetmezliği olarak tanımlanan 5'inci evredeki hasta sayısının 70 bin civarında olduğunu belirtti.