Çanakkale'de Kaz Dağları'nda bulunan endemik bir gelincik türü olan Papaver pilosum subsp. strictum (Papaveraceae) bitkisi üzerinde beslenen dünya için yeni bir böcek türü keşfedildi. Böcek türüne Kaz Dağları'na ithafen Aphis (Bursaphis) kazdagensis isminin verildiği belirtildi.
Birçok kültürde rüyalar bilinçaltının sırlarını açığa çıkaran semboller olarak kabul edilir ve "rüyada böcek ısırması" da bu bağlamda çeşitli anlamlar taşır. Rüyada böcek ısırması görmek, genel olarak kişisel rahatsızlıklar, küçük ama sinir bozucu sorunlarla yüzleşme veya içsel çatışmaların bir ifadesi olarak yorumlanır.
Kirpik diplerinde sarı lekeler fark etti! Meğerse böcekmiş... Tayvanlı ismi açıklanmayan bir kadın gözlerinin kanlanması, kaşınması, sulanması ve iltihaplanması nedeniyle doktora başvurdu. Kirpik diplerinde sarı lekelerin olduğunu dile getiren ismi açıklanmayan hasta doktorun teşhisiyle şoke oldu. Hastanın sadece tek bir kirpiğinde 11 adet böcek olduğu ortaya çıktı.
İzmir'de apartmana yapılan böcek ilaçlaması sonrası hayatını kaybeden Altay bebeğin babasından yürek yakan açıklamalar geldi. Baba Recep Kınalı eşinin daha önceden 3 kez hamile kaldığını ancak bebeklerini anne karnındayken kaybettiğini ifade ederek, "Altay, dünyamdı, güneşimdi. Dünya, başıma yıkıldı" dedi.
İzmir'in Konak ilçesindeki bir apartmanda haşere ilaçlamasının ardından 1 yaşındaki bebeğin zehirlenerek ölmesine ilişkin gözaltına alınan 3 şüpheliden 2'si tutuklandı.
İzmir'in Konak ilçesinde bina sakinleri apartmanda haşere ilaçlaması yapmak istedi. İddialara göre bir firmayla ilaçlama için anlaşıldı. Fakat yapılan ilaçlama sonucunda binadaki bazı kişiler rahatsızlandı. İlaçlama sırasında binada olan 1 yaşındaki bir bebekten ise kahreden haber geldi. 3 personelin gözaltına alındığı skandal olayda diğer rahatsızlananların tedavileri devam ediyor.
Her yıl milyonlarca tatilciye ev sahipliği yapan Antalya'da bazı otellerin başı dertte. Özellikle Avrupa'dan gelen turistlerin farkında olmadan valizleri ile getirdiği tahtakuruları bölgede giderek yayılıyor. Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Çetin, "Avrupa'dan gelen bir turist valizinin kenarında tahtakurusu yumurtaları getirebiliyor. Otelde odaya girince de yumurtalar açılabiliyor. İnsanların tedbirli davranması lazım" dedi.
Dünyanın en büyük adası, aynı zamanda da en küçük kıtası olan Avusturalya içinde barındırdığı biyolojik çeşitlilikle de bilinmekte. Yabancı bir çiftin attığı video, tam olarak kıtanın alışagelmişin dışındaki farklılıklarına değindi.
Kahverengi kokarca böceğinin popülasyonundaki artış, geniş çaplı bir paniğe yol açmış, bu böcekle ilgili araştırmalar hız kazanmıştır. Kahverengi kokarca böceğinin öldürüldüğünde yayılan keskin ve hoş olmayan koku, halk arasında büyük bir merak uyandırmaktadır. Bu durum, böceğin yarattığı sorunlar ve etkileri hakkında daha fazla bilgi edinme arayışını artırmış durumdadır. Peki kokarca böceği nedir, tehlikeli midir?
Böcek ısırmalarının yaz aylarında arttığını aktaran Acil Uzmanı Dr. Ünal Tetik, bu tür durumlarda yapılması gerekenleri anlattı.
İstanbul Sultangazi'de bir binanın giriş katında bulunan anaokulunda böcek ilaçlaması yapıldı. İlacın etkisi üst katlara yayılınca etkilenen 4'ü çocuk 9 kişi hastaneye kaldırıldı.
Yaz aylarında sıkça artan ve hayatı tehdit eden böcek sokmalarına karşı uyarıda bulunan Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "İnsanların büyük bir çoğunluğu hayatları boyunca en az bir kez arı sokmasına maruz kalır ve bazen anafilaksiye yol açabilir. Arılar dışında, sivrisinekler, karıncalar ve at sinekleri gibi böceklerin sokmaları daha az ciddi alerjik reaksiyonlara neden olur. Ancak bazı durumlarda, geniş ve kaşıntılı şişlikler de gelişebilir" dedi.
Londra'nın Tower Hamlets bölgesinde yaşayan 34 yaşındaki Jesmin Akter isimli bir kadın evinde bulunan tahtakurularından kurtulmak için İtalya'dan bir böcek ilacı ithal etti. Daha sonra ambalajı okumadan etrafa saçtı ve kendi ailesini de 24 saatliğine dışarı çıkardı. Madde nemle reaksiyona girerek fosfin gazı oluşturdu ve gazın komşusunun dairesine sızması sonucunda ailenin 11 yaşındaki Fatiha Sabrin isimli kızı hayatını kaybetti.
Lavabolardan gelen kötü kokular hem ev halkını hem de eve gelen misafirleri rahatsız edebiliyor. Özellikle mutfak lavabosundan gelen kötü koku veya böcekler için etkili olan bu yöntem ile tertemiz kokan lavabolara kavuşabilirsiniz.
Antik Mısır’da, yaşamın, ölümsüzlüğün ve var oluşun simgesi olarak kabul edilen ve Mısır tanrılarının fresklerinde de yer alan Scarabeus sacer, halk arasında bilinen adıyla 'tezek' ve 'gübre böcekleri’, Türkiye’nin en büyük subasar ormanı olan Karacabey Longoz Ormanı’nda korumaya alındı. Longoza ziyarete gelenler, doğanın geri dönüşüm sürecini hızlandıran, delikler kazıp toprağı havalandıran ve gübrelemeye yardımcı olan bu böceklere zarar vermemeleri için, tabelalarla uyarılıyor.
Sıcak havalarla birlikte sivrisinek ve çeşitli böceklerle ilgili şikayetler de artmaya başladı. Diyarbakır Dağkapı Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Yusuf Kaplan, vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler gösteren böcek ısırığının bazen tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Böcek ısırıkları için az da olsa ölümle sonuçlanabilecek kötü durumlara neden olabileceği vurgusu yapan Kaplan, böcek ısırması halinde yapılması gerekenleri sıraladı.
Zonguldak'ta kestane ağaçlarını gal arısı zararlısından korumak amacıyla "torymus sinensis" isimli faydalı böcekler doğaya salındı.
Artan dünya nüfusu ve iklim değişikliği gibi nedenler küresel düzeyde alternatif yem arayışına yol açtı. TAGEM'in geliştirdiği proje ile böcek lavraları yem olacak.
Süleyman Demirel Üniversitesince yapılan çalışmayla boyamada kullanılan bir böcek olan koşnilin kırmızı renk veren türü, literatüre kazandırıldı.
Artvin'in sakin şehir ünvanlı Şavşat ilçesindeki Karagöl-Sahara Milli Parkı ve çevresinde ladin ormanlarına zarar veren sekiz dişli kabuk böceğine karşı mücadele başlatıldı.
Çiftçilerin kabusu 'kahvrengi kokorca' böceğiyle ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 'dikkat' başlığıyla uyarı yayınlandı. Tarım sektörünün öncü sorunlarından olan kahverengi kokarca böceği istilacı özelliğinin yanı sıra üretimin düşmesine de neden oluyor. Böceğin zarar verdiği ürünler arasında fındık, elma, armut, şeftali, Trabzon hurması, turunçgil, mısır, biber, fasulye ve domates yer alıyor.
Prof. Dr. İzzet Akça "Çalışmalar, sıcaklığın yıllık ortalama 1 derece artmasıyla belirli böcek türlerinin nesil sayısının 2-3 kat arttığını göstermekte. Bu artış böceklerin çeşidine bağlı olarak yüzde 20 -30 civarında ürünlere zarar verme potansiyeline sahip" dedi. "Küresel ısınmayla farklı bölgelere yayılan zararlı böcek türleri ortaya çıkmakta" diyen Akça, kahverengi kokarca böceğini örnek verip önceden Türkiye'de görülmeyen türün 2017'de Gürcistan'dan girdiğini ve istilacı olduğunu söyledi.
Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaptığı bilgilendirmede; kışı geçirmek için evlere, depolara ve işyerlerine gizlenen, tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca zararlısının görüldüğü yerde imha edilmesi önerdi. Düzce Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, öldürülen her bir böceğin gelecek yılda 30-40 adet olmasının önleneceğini ve böylece böcek yoğunluğunun artmasının önüne geçileceğini söyledi.
Hakkari Yüksekova'da bir mahalle tespih böceği istilasına uğradı. Mahalledeki hemen hemen her evde görülen tespih böcekleri, her gün kürek dolusu süpürülerek dışarı atılıyor. Vatandaşlar ise yetkilerden yardım bekliyor. Geceleri uyuyamaz hale geldiklerini söyleyen mahalle halkından Merve Soydan, "Her yerden çıkıyorlar... Baş edemez duruma geldik" dedi. Doç.Dr. Evin Polat Akköprü ise tespih böceği istilasının iklim farklılıkları ve yanlış zirai ilaçlama nedeniyle olabileceğini dile getirdi.
Bir çifti ile çocukları bir sezonda 14 bin yumurta bırakıyor, Türkiye'nin fındık ambarını felakete sürüklüyorlar! Karadeniz'de istilacı böcekler olarak bilinen 'kahverengi kokarca'ların artışı tüm çabalara karşın önlenemiyor. Başta fındık olmak üzere birçok bitkiye zarar veren böceklerle mücadele için Çin'den 30 bini aşkın 'samuray arı' ithal edilip Artvin'de doğaya salındı. Yetkililer "Bizi felaket bekliyor olabilir" uyarısında bulundu.
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kışı kapalı alanlarda geçiren ve bölgede popülasyonu giderek artan tarım zararlısı kahverengi kokarca böceğinin, görüldüğü yerde öldürülmesini istedi. Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Asuman Sezer, "Evimize giren her böceğin imhası, öldürülmesi bizim için önemli. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum" uyarısında bulundu.
Mersin'de narenciye başta olmak üzere yaş meyvelere zarar veren Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kapsamında faydalı böcek salımı yapıldı.
Böceklerden esinlenen CLARI isimli bir robot görenleri şaşırttı. CLARI, dar boşluklardan geçebilmek için kendini daha ince hale getirebilme yeteneğine sahip. Robot bu yeteneği sayesinde enkazda mahsur kalanları arama konusunda iyi olabilir ve hayat kurtarabilir.
Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü Simav İşletme Müdürlüğü laboratuvarında orman zararlılarına karşı yetiştirilen "Torymus Sinensis" isimli yırtıcı böcekler, kestane gal arısı ile savaşmak için kestane ormanlarına salındı. Kütahya Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil, üretilen yırtıcıların doğaya salınarak, doğada kestane verimini ciddi ölçüde düşüren gal arısı ile mücadele edildiğini ve kestane veriminin tekrar arttırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
İzmir’in Aliağa ilçesinde Calosoma Sycophantala isimli ‘terminatör’ böcekler, Aliağa Orman İşletme Şefliği tarafından orman alanlarına salındı.
Çay en çok tüketilen içecekler arasında yer alıyor. Çayı içtikten sonra posasını ve çay poşetini çöpe atıyorsanız bu içerikten sonra atmadan önce bir kez daha düşüneceksiniz. Çay poşeti hayatımızın birçok alanında hayat kolaylaştıran etkiler sağlıyor. İşte çay poşetinin farklı kullanım alanları...
Böcekler evde hijyen eksikliğine ve çeşitli korkulara neden olabiliyor. Böcek fobisi olan birçok kişi evinde gördüğü tek bir böceğe bile tahammül edemiyor. Evdeki böceklerden kurtulmak için ilk önce nerelerde yaşadıklarını öğrenmek gerekiyor. Haşere uzmanı evimizde göremesek bile birçok böceğin yaşadığını gösteren işaretleri açıkladı.
Antalya’da girişimci Selami Gökgöl, istilalarıyla tarım alanlarına zarar veren çekirge türlerinden birini gelir kapısı haline getirdi. Arkadaşlarının 'Türkiye’de kim senden böcek alacak' sözlerine aldırmayan Gökgöl, yılda 1 milyon çekirge üretiyor. 19 yıldır bu işi yaptığını belirten Gökgöl, çekirgenin büyüğünün 4 lira 75 kuruş, küçüğünün ise 1 lira 95 kuruştan alıcı bulduğunu söyledi. Avrupa ülkelerine de ihracat yapan Gökgöl, talebin yoğun olduğunu dile getirdi. İşte detaylar...
Aydın’da yeni bir böcek türü bulundu. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Sultanhisar Meslek Yüksekokulu'nda Öğr. Gör. Dr. Hüseyin Yerlikaya, Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. M. Bora Kaydan ve Gürcistan Ziraat Üniversitesi'nden Prof. Dr. George Japoshvili tarafından yapılan çalışmada, unlubitler üzerinde bulunan dünya için yeni bir parazitoiti türü tanımlandı. Bilim dünyası için yeni tür niteliğindeki parazitoite 'Leptomastix baspinari Japoshvili' isminin verildiği belirtildi.
Yaprak bitleri, bitki özüyle beslenen zararlılardır. Sebze ve meyvelere büyük zararlar verebilen yaprak bitleri yüksek üreme kapasiteleri ile bilinirler. Küçük böcekler olarak da bilinen bu canlılar halka açık yeşil alanlarda, tarlalarda, bahçelerde ve hatta saksı çiçeklerinde görülebilir. Bitkilere toksik maddeler aktarabilen yaprak bitleri, bitki gelişimini sabote ederler. Meyve ve sebzeler deformasyona uğrar, küçük veya şekilsiz kalabilir. Peki, yaprak biti neden olur ve nasıl yok edilir?
'Türkiye'nin fındık ambarı' Karadeniz'de dadandığı fındık bahçelerinde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü için yoğun mücadele veriliyor. Günde 30 km yol kateden böcek için başlatılan biyolojik mücadelede Çin’den 'samuray arı’lar ithal edildi. Samuray arılar, laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. Bölgede haziranda kontrollü salınım sürecine geçilecek 30 bini aşkın samuray arı, larvalarını yiyeceği istilacı böceğin yayılımını durduracak.
Göz en hassas organlarımız arasında yer alıyor. Göz sağlığını tehdit eden birçok unsur bulunuyor. Uzmanlar gözlerde meydana gelen değişimlerin körlüğe neden olabileceğini belirtiyor. Göz bebeğinde renk değişimlerine ve dayanılmaz acılara yol açan bir böcek bulunuyor.
İstanbul’da görülen bir boşanma davasında ortaya çıkan detaylar pes dedirtti. İşadamı E. V. eşinin mahkemeye kendisini aldattığına yönelik ses kayıtları sunmasının ardından büyük bir şok yaşadı. Kayıtların kaynağını araştıran E. V. ikinci şoku ise arabasını sanayiye götürünce yaşadı. Aracındaki bölmede böcek diye tabir edilen ses kayıt cihazı buldu. İşte ilginç boşanma davasının detayları…
Evin temizliği ve hijyeni hem sağlığımız hem de görünüm olarak önem taşıyor. Evdeki böceklerden kurtulmak için çeşitli yöntemler aranıyor. Özellikle kıyafetlerin ve yiyeceklerin arasında bulunan güveler oldukça can sıkıcı olabiliyor. Güveleri basit şekilde temizlemenizin çok kolay bir yolu bulunuyor.
Yediğimiz ve içtiğimiz birçok gıdanın kabuğunu, çekirdeğini, posasını çöpe atıyoruz. Ancak bu çöpe atılan kısımların bilmediğimiz birçok faydası bulunuyor. Gıdaların atılan kısımları sadece sağlık açısından değil hayatın farklı alanlarında da fayda sağlıyor. Kahve telvesi birçok alanda hayatımıza kolaylık sağlıyor. Kahve telvesinin kullanım alanları çok yararlı olsa da maalesef bilinmiyor. Bu faydaları öğrendikten sonra kimse kahve telvelerini çöpe atmıyor.
Kapalı ortamlarda zaman zaman ağır enerjiler oluşabiliyor. Bu olumsuz enerjiler o ortamda yaşayan kişilerin ruh halini oldukça etkiliyor. Uzun süredir gergin ve depresif hissediyor evinizde bolluk ve bereketin olmadığını düşünüyorsanız bunun nedeni evin kötü enerjisi olabilir. Evde adaçayı yakmanın tüm kötü enerjiyi alacağı ve çok çeşitli faydalar sağlayacağı belirtiliyor. Peki adaçayı nasıl yakılır?
Sağlık için ilaçların yanı sıra birçok farklı çözüm yolu bulunuyor. Doğal tedavileri tercih eden kişiler ilacın yerine geçebilecek tedavi yöntemleri arıyorlar. Eski zamanlarda kullanılan bazı tedaviler günümüzde de kullanılmaya devam edebiliyor. Birinci Dünya Savaşı askerlerinin yaralarını iyileştirmek için kullandıkları yöntem son günlerde giderek artmaya başladı.
Böcekler hem istenmeyen görüntülere hem de sağlık için zararlı durumlara yol açabiliyor. Evde istenmeyen böcekler yılın her mevsiminde görülebiliyor. Evdeki böceklerden kurtulmak için çeşitli yöntemler aranıyor. Her sene yapacağınız oldukça kolay karışım ile 1 sene boyunca böceklerden uzak durabilirsiniz.
Prof. Dr. Sinan Anlaş ve öğrencisi Enes Zafer Kacar, yeni bir böcek türü keşfetti. Prof. Dr. Anlaş, "Bu türü Enez'de, Gala Gölü Milli Parkı yakınında bir çimenlik alanda tespit ettik. Bu tür muhtemelen dünyada sadece Gala Gölü Milli Parkı çevresinde yaşıyor" dedi. Keşfedilen böcek türüne 2019 yılında vefat eden ve dünyaca tanınan bir sürüngen uzmanı olan Prof. Dr. Bayram Göçmen'e ithafen "lathrobium gocmeni" adı verildi.
Mutfakta kullandığımız birçok ürün sadece mutfakta değil diğer alanlarda da yardımımıza koşuyor. Buz da sağlıktan temizliğe kadar birçok soruna fayda sağlayan malzemeler arasında bulunuyor. Buzu sadece içecekleri soğutmak için kullanıyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Buzun farklı kullanım alanları günlük yaşadığımız birçok sorunu kökten çözüyor.
Edirne'de bulunan Selimiye Kız Öğrenci Yurdu'nda çekildiği öne sürülen görüntüler ve şikayetler gündeme oturdu. Bahçeli bir alanda bulunan yurtta, odalarda çeşitli boyutlarda böcekler olduğu ifade edildi. Böceklerin yanı sıra yılan dahi gördüklerini ifade eden öğrencilerin şikayetleri şok etti. Yurt odalarının yanı sıra yemekhane ve yemeklerin de gerekli koşullarda olmadığı belirtilirken bir öğrenciyi yılan ısırdığı iddia edildi.
Cinsellik toplumda konuşulmayan belirli başlı konular arasında yer alıyor. Buzdağının görünmeyen kısmında cinsellik adına çok ilginç arzular bulunabiliyor. Fetişler genellikle zararsız görülüyor. Ancak oldukça ilginç olan bazı fetişler mide bulandırıcı görüntülere sebep olabiliyor, sağlığa zarar verebiliyor.
Adana'da narenciye alanlarına faydalı böcek salındı
Avustralya’daki binlerce okula böcek cipsleri dağıtıldı. Okul kantininde satılan böcek cipslerini yiyen ilkokul öğrencilerine tadının nasıl olduğunu soran yetkililer o anları sosyal medyadan paylaştı. Sosyal medyada kullanıcıları görüntülere anında tepki gösterdi.
Bilecik'te bir grup iş arkadaşı sıcak havanın etkisini hesaba katarak hafif bir yemek istedi. Yiyeceklerini alan arkadaşlar işyerine döndükten sonra yemeğe oturdular ve bir kısmını tükettiler. Ancak yemeğin yarısında karşılaştıkları olayla hep birlikte büyük şok yaşadılar.
Ev temizliği oldukça önem taşıyor. Evin içerisinde zaman zaman böcekler, güveler görülebiliyor. Böceklerden ve güvelerden uzak durmak için önlem almak gerekiyor. Bu güveleri oldukça basit bir şekilde temizleyerek tertemiz evinize kavuşabilirsiniz
Batman'da akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Bir çiftçi, bahçesinden kopardığı kavunun içinde bir böcek buldu. Böceği yakından inceleyen çiftçi karşılaştığı ilginç görüntü karşısında şoke oldu. Böceğin sırtında kadın figürü gören çiftçi, yaptığı araştırma sonucunda böceğin cinsini öğrendi. Böceğin benekli kalkan böceği (Rhaphiggaster) olduğu ortaya çıktı.
Antalya’da kurulan Böcek Müzesi’nde yanan orman alanlarından toplanan 530 tür böcek sergileniyor. 60 yıldan bu yana naftalin yardımı ile korunan böcekler, herhangi bir zarar görmemesi için iğneleme yöntemi ile cam koleksiyonlar içerisinde saklanıyor. En dikkat çeken böcekler ise geyik ve gergedan böceği oldu.
3 yıldır devam eden araştırmalar sonucunda iklim değişikliği nedeniyle birçok hastalık taşıyan böceklerin Türkiye’ye geldiği tespit edildi. Tekirdağ, Lüleburgaz, Edirne, Çanakkale, Balıkesir hattında bu böceklerin daha çok görüldüğü belirtilirken Dr. Işıl Tulum, hastalık taşıyan böceklerin kimyasal ilaç ile yok edilemeyeceğini belirtiyor.
Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğünde oluşturulan küçük müze, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor - Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici: - "Ormana baktığınızda belki sadece ağacı görüyorsunuz ama içine girdiğinizde daha birçok canlının barındığını görürsünüz. 'Doğadaki çeşitlilik görülsün' diye bu müzeyi oluşturduk"
Sosyal medyada paylaşılan bir görüntü gündem oldu. Görüntüde ünlü bir yemek firması için üretilen açılmamış paketteki ekmek kadayıfının içinden böcek çıktı. Söz konusu görüntü izleyenleri şoke etti.
Sulak alanlarda ortaya çıkan Yusufçuk böceği Sarıkamış'ın doğasına renk kattı
İstanbul Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin: - "Ormanlara zarar veren böceklerle mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele ediyoruz. Ancak kimyasal mücadeleyi doğaya zarar verdiğinden dolayı kullanmıyoruz" - İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yasin Çelen: - "Özellikle iklim değişikliğiyle birlikte ormanlarda ağaçlar son yıllarda strese girmiş durumda ve biz bu mücadeleleri yapmazsak ormanlarda toplu kurumalar meydana geliyor"
Laboratuvarda üretilmiş et ve kıyma yapılarak yenilebilecek böceklerin, karbon salımlarında ve suda büyük tasarruf edilmesini sağlamanın yanı sıra, arazilerin doğal yaşama bırakılmasına sağlayabileceği belirtildi.
Sıcakların etkisiyle evin her yerini saran böceklerden mustarip olanlar burada mı? Sadece ev değil, bahçesi olanlar için de kabusa dönüşen haşere sorunundan doğru ilaçlama ürünleri ile kurtulmak mümkün. “Peki ama en iyi böcek ilacı hangisi?” dediğinizi duyar gibiyiz. İşte, biz de bu sorunuzu yanıtlamak için en etkili böcek ilaçlarını tek tek inceledik.
Yaz aylarının gelmesi hevesle beklense de bu aylarda sıcaklıklar nedeniyle ortaya çıkan böceklerin sayısı oldukça artıyor. Özellikle bahçede ve balkonda böcekler nedeniyle rahat duramıyorsanız aşağıdaki doğal yöntemleri mutlaka denemeniz gerekiyor. Bu yöntemler sayesinde böcek ısırıklarından oldukça kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Evdeki kırıntılar, karınca istilasına yol açar. Aynı zamanda toz şekerler ve şekerlemeler de karıncaları evinize çeker. Evdeki karıncalardan kurtulmak için oldukça basit olan bu 5 yöntemi deneyin...
Laboratuvarda üretilmiş et ve kıyma yapılarak yenilebilecek böceklerin, karbon salımlarında ve suda büyük tasarruf edilmesini sağlamanın yanı sıra, arazilerin doğal yaşama bırakılmasına sağlayabileceği belirtildi.
Küresel iklim değişikliği, çevre felaketi ve savaşlar dünyayı bekleyen yiyecek kıtlığını her geçen gün daha fazla yaklaştırıyor. Uzmanlar, gelecekte gıda kıtlığıyla mücadele etmek için raflarda daha fazla süper gıda bulunması çağrısında bulunuyor. Uzmanlar, 2050 yılına kadar yemek menülerinde sahte muzlar, solucanlı yemekler olacağını belirtiyor.
Galler'deki dört ilkokul, çocukları böcek proteiniyle beslemeye hazırlanıyor. Çocuklara verilecek ürünün kıyma gibi göründüğü belirtildi. Ancak deney sosyal medyada tepkiyle karşılandı.
Bursalı çiçekçinin yurt dışından getirdiği sinek ve böcek yiyen bitkiler büyük ilgi görüyor. Sinekkapan ve böcekkapan bitkisinin fiyatı boyutuna göre 25 ila 300 lira arasında değişiyor. Bu bitkiler salgıladıkları sıvı sayesinde sinek ve böcekleri kendilerine çekiyor. İçine girenleri kapanarak yiyor.
Laboratuvarda üretilmiş et ve kıyma yapılarak yenilebilecek böceklerin, karbon salımlarında ve suda büyük tasarruf edilmesini sağlamanın yanı sıra, arazilerin doğal yaşama bırakılmasına sağlayabileceği belirtildi.
Adana'da buğday ekili alanlara faydalı böcek salındı
Vali Ekrem Canalp: -"Müzemiz koleksiyonunda, tahnit işlemi tamamlanmış memeli, kuş, balık ve sürüngenlerden oluşan 88 farklı türde toplam 150 adet hayvan bulunmaktadır. Bu sayı her geçen gün artmakta olup tahnit yapılmayı bekleyen 70 adet hayvan daha bulunmaktadır"
KSÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Murat Aslan: - "O kadar güzel ki böcekler, dünyasına girdiğiniz zaman onların renkleri, görevleri ve onların doğadaki etkinlikleri olsun bunu öğrendikçe aşkla bu işi yapıyorum" - "Yaklaşık 3 yıl önce dağ şekeri bitkisi üzerinde yaşayan 2 farklı böcek türünü literatüre kazandırdık. Bu böceklere 'Kahramanmaraşensis' ve 'Hasanberkayi' isimlerini verdik"
Ev dekorasyonunda da önemli bir yeri olan bitkileri her zaman canlı ve sağlıklı görmek isteriz ama bazı zararlı böcekler bitkilerin hastalanmasına ve ölmesine neden olabilir. Bitkilerinizi yaprak biti, kırmızı örümcekler ya da beyaz sinekler gibi zararlı böceklerden koruma yollarını sizler için derledik.
Mardin'in Ömerli ilçesinde Türk bilim insanları tarafından yeni bir böcek türü keşfedildi. Böceğe, eski Tarım Bakanlarından Nihat Şevket İyriboz'un isminden esinlenilerek 'Phytocoris iyribozi' adı verildi. Prof. Dr. İnanç Özgen, "Türün zararlı veya faydalı olduğu yönünde herhangi bir kaydımız yok. Bu türün bizim için en onur verici yönü; tarım bakanı olan, ülkemiz tarımına ve zirai mücadele enstitülerinin açılmasına katkıda bulunan Nihat Şevket İyriboz adına isimlendirilmesi" dedi.