Günlük beslenme alışkanlıklarında sıkça tüketilmeyen meyveler arasında böğürtlen de bulunmaktadır. Genellikle tatlı tariflerinde veya diyet menülerinde karşımıza çıkan bu lezzetli meyve, sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çeker. Bu meyvenin sağlığa katkılarını merak ederken, özellikle sağlıklı beslenmeye özen gösterenler ise böğürtlenin kalori ve besin değerlerini öğrenmek istemektedir. Peki, böğürtlenin faydaları ve zararları nelerdir?
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın teşvikiyle Kastamonu'da çiftçilik yapan Kenan Erkan Çevikoğlu arazisine böğürtlen dikti. İki yılda 15 ton hasat alan Çevikoğlu, bu yıl 40 dekarlık alana böğürtlen dikerek 80 ton ürün beklemeye başladı.
Kastamonu’da Tarım ve Orman Bakanlığının teşvikiyle ilk etapta deneme amaçlı 6,5 dekar alana böğürtlen diken çiftçi, iki yıl gibi kısa sürede 15 ton hasat aldı. Bu yıl 40 dekar alana böğürtlen diken girişimci, 80 ton ürün bekliyor.
Doğanın bize sunduğu mucizelerden biri de böğürtlen. Hem iştah açan kokusu hem de her damağa hitap eden lezzetiyle en sevilen meyveler arasında yer alan böğürtlen faydalarıyla da dikkat çekiyor. Böğürtlenin birçok faydasından bahseden Prof. Dr. Turan Karadeniz, kansere karşı böğürtlen tüketilmesinin faydalı olacağını belirterek, "Yapılan araştırmalar böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya koymuştur" dedi.
Lezzetli dondurmalarla yaz sıcaklarının bunaltıcı etkisine karşı koymak mümkün. Hem lezzetli hem de serinletici dondurmaları siz de kendi evinizde ve mutfağınızda kolaylıkla yapabilirsiniz. İşte evde böğürtlenli dondurma tarifimiz...
Yozgat’ta 3 yıl önce 300 kökle hobi olarak evinin bahçesine ekimini yaptığı böğürtlenden yüksek verim elde eden Atilla Açıkgöz, bu yıl kök sayını 3 bine çıkardı. 4 dönüm alandan 10 tona yakın böğürtlen üreten Açıkgöz, taleplere yetişemiyor, ürünler bahçeden çıkmadan tükeniyor. Açıkgöz talebin çok iyi olduğunu belirtip 250 TL olması gereken böğürtleni kendilerinin 150 TL'ye sattıklarını söyleyerek "Müşteriler böğürtleni elleriyle topluyor, pazar sorunumuz yok, ürünler bahçede bitiyor" dedi.
Havaların iyice ısınmasıyla birlikte serinletici lezzetlere talep arttı. Canınız dondurma yemek istiyor ancak hazır dondurmalardan tüketmek istemiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu fit dondurma tarifleri tam size göre! Üstelik hazırlaması da oldukça basit. İşte 5 fit dondurma tarifi...
Yozgat’ta böğürtlen yetiştiriciliği yapan Atilla Açıkgöz, 3 yıl önce 300 kök ile hobi olarak ekimine başladığı böğürtlenden yüksek verim elde etti. Bu yıl kök sayısını 2 bin 500’e çıkaran Açıkgöz şimdi taleplere yetişemiyor, ürünler bahçeden çıkmadan tükeniyor! Herkesin kendi imkanları dahilinde böğürtlen üretebileceğini söyleyen böğürtlen yetiştiricisi, "Bu sene de 10 ton ürün bekliyoruz. Kilosunu bu sene 80 liradan satmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Hüseyin Dulkadir: - "Ürünü nereye satacağız diye düşünürken şimdi insanlar buraya koşup geliyor hatta bazen 'kalmadı, kusura bakmayın, birkaç gün beklemeniz lazım' diyoruz"
Hasatta çalışan işçilerden Sevim Çalışkan: - "Günde 4-5 saat çalışıyoruz. Evime ekonomik destek veriyorum. Güzelce geçiniyoruz" - İşçilerden Arife Sayın: - "Buradan kazancımla her şeyimi alabiliyorum. Aldığımız paradan memnunuz"
Mersin Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı: - "Türkiye'de böğürtlen üretiminde ikinciyiz. Türkiye'de yaklaşık 3 bin 100 ton gibi üretim gerçekleşiyor. Bunun 300 tonu 140 dekarlık alanda Mersin'de üretiliyor"
Osmaniye'de erkenci böğürtlen hasadına başlandı
Böğürtlen, doğada ekimi olmadan kendi kendine yetişebilme özelliğine sahip bitkilerden biridir.
Gülgiller familyasına mensup bir bitki olan böğürtleni genelde yol kenarlarında karşılaştığımız ağaçlarda görürüz.
Kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediği belirtilen böğürtlenin faydaları oldukça fazla. İşte içerisinde 'Ellagic asit' bulunan böğürtlenin faydalarını içeren haberin detayları.
İnsan sağlığında önemli rolleri olan böğürtlenin, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarını önlediği, ishallerde çok faydalı olduğu, ağız yaralarına ve ayak yorgunluklarına da iyi geldiği, ayrıca iyi bir güzellik losyonu olarak da kullanılabildiği bildirildi.