Doç. Dr. Erkut Baha Bulduk hareketsiz yaşam, yoğun telefon kullanımı, travma ve sigara kullanımı artışı gibi nedenlerle kendini gösteren boyun fıtığının tüm toplumun sorunu haline geldiğini söyleyip “Telefon ve tabletle çok zaman harcıyor, sürekli masa başında çalışıp az hareket ediyoruz. Bu omurga sisteminde hasar oluşturuyor. Sürekli oturarak çalışmak, postürün uzun süre bozuk kalması fıtık riskini artırabilir. Bu faktörlerin bir veya birkaçı boyun fıtığına katkıda bulunuyor” dedi.
Günümüzde modern yaşam tarzının getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji kullanımı ve hareketsizlik gibi faktörler nedeniyle boyun fıtığı vakalarında artış görülmektedir. Boyun fıtığı, boyun omurlarındaki disklerin zayıflaması veya hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum boyun omurlarının arasındaki disklerin yer değiştirmesi veya sıkışmasıyla karakterizedir.
Ense ağrısı, birçok kişinin sık karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Genellikle gerginlik, stres veya kötü duruş nedeniyle meydana gelir. Ense ağrısı, boyun kaslarında gerginlik, kas spazmları veya boyun omurlarında bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, uzun süreli bilgisayar kullanımı, ağır yüklerin kaldırılması veya uyku pozisyonunun yanlış seçimi de neden olabilir. Ense ağrılarına neden olan birçok ciddi hastalık bulunmaktadır. Kalp hastalıkları da bu ciddi hastalıklardan biri.
Nöral terapi son zamanlarda popüler hâle gelmeye başlayan alternatif tıp tedavi yöntemlerinden birisidir. Nöral terapi diğer alternatif tıp uygulamalarına nazaran tedavi etmek amacıyla değil kişiyi uyarmak amacıyla anestezik maddeleri enjeksiyon ederek yapılır. Amacı vücudun kendini onarma fonksiyonunu açığa çıkarmaktır. Pek çok hastalığı tedavi ettiği bilinen nöral terapi, kronik ağrılara da çözüm olmaktadır. Peki, boyun fıtığı nöral terapi ile tedavi edilir mi?
Omurga, kişilerin dik durmasını ve hareket etmesini sağlar. Omur adı verilen kemiklerden oluşan omurganın disk adı verilen destek dokuları da bulunur. Omurların arasında yer alan disklerin içerisindeki sıvılar omurganın kötü kullanımına bağlı olarak zamanla azalır. Bu durum da boyun fıtığı ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Peki, bel ve boyun tedavisinde kineziterapi uygulamaları nasıl yapılır?
Gün boyunca yorulan vücutta çeşitli ağrılar meydana gelmektedir. Özellikle bilgisayar başında çalışan kişiler duruş bozuklukları nedeniyle sık sık ense ve bel ağrıları çekmektedir. Ancak bu ağrıların altında yatan neden sadece duruş bozuklukları değildir. Ense ağrılarına neden olan birçok ciddi hastalık bulunmaktadır. Kalp hastalıkları da bu ciddi hastalıklardan biridir.
Günümüz insanının en önemli problemlerinden biri, boyun fıtığından kaynaklanan ağrılar. Boyun fıtığının uyku kalitenizi etkileyip yaşam standartlarınızı düşürme yönünde olumsuz bir etkisi bulunur. Eğer bu durumdan muzdaripseniz kendiniz için en uygun boyun fıtığı yastığını bulmanız gerekir. Böylece uyku kaliteniz artar. En iyi boyun fıtığı yastığını bulduğunuzda sizin için geceler rahat, gündüzler enerjik geçer. Peki, en iyi boyun fıtığı yastığı hangisi?
Vücut hareketleri için son derece önemli işleve sahip olan omurga, vücut ağırlığını taşıma, hareket etmeyi sağlama ve vücudu dışarıdan gelen darbelere karşı koruma gibi hayati öneme sahip işlevleri yerine getirir. Ancak fıtık oluşumlarında ciddi ağrılar yaşanır. Boyun fıtığı da bu ağrılara neden olan rahatsızlıklardandır. Boyun fıtığına ne iyi gelir? Boyun fıtığı tedavisine iyi gelen yiyeceklerle ağrıyı azaltmak için evde neler yapılabilir?
Bel ve boyun fıtıkları sıklıkla rastlanan rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Kişinin gündelik yaşamda hareketlerini oldukça kısıtlayan bel ve boyun fıtıkları oldukça olumsuz durumlar yaratıyor. Farkında olmadan yapılan duruş bozuklukları ve alışkanlıklar bel ve boyun fıtıklarının oluşmasına zemin oluşturuyor.
Bel fıtığı ve boyun fıtığı hareketsiz yaşam nedeniyle ortaya çıkabilir. Konu hakkında bilgi veren Fizyoterapist Vedat Ülker, günümüzde 15 yaşındaki çocuklarda bile fıtık görülebildiğini söyledi. Kol ve ellerde yaşanan güç kaybının önemsenmesi gerektiğini söyleyen Ülker, bel ve boyun fıtığı belirtileri hakkında bilgi verdi.
Boyun fıtığı masabaşı çalışanlarda sıkça görülen bir sorundur. Uzun süren çalışma saatleri ve cep telefonu kullanımının sebep olduğu boyun ağrısı, boyun fıtığı belirtisi olarak kabul edilir. Konu ile ilgili bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Özlem Solak genellikle genç-orta yaş grubunda görülen bu hastalık hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Toplumda sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarından biri de bel ve boyun fıtığıdır. Birçok nedene bağlı olarak gelişen bu hastalığı, bel ve boyun fıtığı uzman hekimlerinin kontrol etmesi gerektiğini söyleyen Fizyoterapist Necdet Döner bel ve boyun fıtığı tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
Boyun fıtığında ameliyatsız tedavi ile 10 gün gibi bir sürede iyileşmenin mümkün olduğunu söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beyhan Yenerkol, boyun fıtığı tedavi yöntemlerini anlattı.
Boyun fıtığı nedenleri arasında yanlış pozisyonda uzun süre durmanın da olduğunu söyleyen uzmanlar, ani zorlanmalardan kaçınılması gerektiğini ve oturma alışkanlığı kazanmanın önemini vurguladı.
Koronavirüs pandemisi devam ederken süreçte en çok yakınılan konulardan biri de baş ağrısı oldu. Hareketsiz yaşam tarzı ve stres gibi nedenlerin ortaya çıkmasıyla kaçınılmaz olan baş ağrılarının boyundan da kaynaklanabildiği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara göre baş ağrılarının yüzde 4 ile 22'sinin nedeni boyundan kaynaklanıyor.
Bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı, ameliyatsız bel fıtığı tedavisi ve ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi konularında internet ortamında bir araştırma yaparsak, kendimizi uçsuz bucaksız bir bilgi kirliliğinin içinde buluruz. Bel fıtığına ne iyi gelir diye araştırıldığında bitkisel ürünler, kremler, korseler gibi birçok farklı yöntem karşımıza çıkar. Ancak bunlar gerçekten etkili midir? Bel fıtığı ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavisinde hangi yöntemlere başvurulmalıdır?
Boyun fıtığının en önemli belirtisi genelde kola vuran çok şiddetli ağrıdır. Hasta kolunu hareket bile ettirmek istemez. Boynuna asar, kıpırdamadan hareketsiz durur. Bunun nedeni de sinire olan baskıdır. Diğer bir belirti elde güçsüzlük oluşmasıdır. Bir başka belirti uyuşukluktur. Hangi sinir kökü baskıdaysa, ona bağlı bir yerde uyuşukluk şeklinde ortaya çıkar.
Bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı, ameliyatsız bel fıtığı tedavisi ve ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi konularında internet ortamında bir araştırma yaparsak, kendimizi uçsuz bucaksız bir bilgi kirliliğinin içinde buluruz.
Boyun fıtığı tedavisinde ameliyat ile ilgili endişeler sona eriyor. Boyun fıtığı tedavisinin ameliyatsız da gerçekleştirilebileceğini söyleyen Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş,, doktor yönlendirmeleri doğrultusunda tedavi yöntemi izleneceğine dikkat çekti. Organize bakım programı ile ilgili boyun fıtığı tedavisinde başarı elde edilebileceğini açıklayan Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, konu ile ilgili bilgi verdi.
9. kez Avrupa şampiyonu olarak Türk güreş tarihine geçen Rıza Kayaalp: "Boyun fıtığı şampiyonadan 3-4 gün önce biraz tekrarladı. Her maça çıkmadan önce anestezi yaptırdım" - "Aleksandr Karelin de dahil üst üste 10 kez finale çıkan hiçbir sporcu yok. O yönden de tarihe geçtim" - "Dördüncü dünya şampiyonluğunu alırsam yine rekor olacak" - "Tek hayalim olimpiyat şampiyonluğu. Altın madalyayı kazanmak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Gerekiyorsa yıllık program yapacağım"
Boyun fıtığı belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Boyun fıtığı neden olur sorusunun en önemli nedenleri arasında yanlış duruş gelmektedir. Duruş bozukluğunun boyun fıtığına zemin hazırladığını söyleyen uzmanlar, boyun fıtığı teşhisinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Gelişen teknoloji ve artan araçların yanlış duruş bozukluğuna neden olduğunu söyleyen Dr. Bıkmaz, boynun sürekli aynı pozisyonda tutulmasının da boyun fıtığına neden olabileceğini söyledi. İşte bilinmesi gerekenler...
Boyun fıtığı ameliyatları hastalar tarafından en çok korkulan operasyonlardan biri. Ancak yeni ameliyat yöntemleri sayesinde bu operasyonlardan korkmaya artık gerek kalmadı. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Çağatay Kemerli, mikrocerrahi yöntemlerle gerçekleştirilen boyun fıtığı operasyonlarının faydaları hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan: - "Boyun fıtığı olan hastaların birçoğu yatak istirahati, ağrı kesici ilaç kullanılması, hareketin kısıtlanması ve fizik tedaviyi içeren konservatif tedavi sonrasında iyileşip cerrahiye gerek duymamaktadır. Hasta konservatif tedaviden fayda görmemişse, cerrahi tedavi düşünülebilir" - "Bu hastalar, genellikle hiçbir şekilde ağrısı geçmeyen, nörolojik sıkıntısı giderek artan, yürümesinde ve dengesinde problem başlayan hastalardır. Değişik cerrahi yöntemler uygulanabilir. Cerrahi yöntemlerde yan etkiler oldukça azdır ve tecrübeli merkezlerde yüzde 1'in altındadır"
Boyun ağrıları ve boyun fıtığı konusunda açıklamalarda bulunan Op. Dr. Çağatay Kemerli, boyun fıtığı ile ilgili bilgi verdi. Boyun ağrısı halk arasında çoğu zaman boyun fıtığı belirtisi olarak kabul edilmektedir. Ancak boyun fıtığı teşhisinin konması için farklı belirtiler olması gerekir. Boyun duruşu, oturuş bozukluğu ya da ağır kaldırmaktan kaynaklanabilen boyun fıtığı için önlem almak çok önemlidir. Peki boyun fıtığı olmamak için nelere dikkat etmek gerekir?
Bazen tramvaya, bazen de neden bilinmeyen bir sebepten dolayı ortaya çıkan boyun fıtığı çoğu zaman duruş bozukluklarından kaynaklanan boyun ağrısı ile karıştırılmaktadır. 'Her boyun ağrısı boyun fıtığından kaynaklanmamaktadır' diyen Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, ağrı olan bölgelerde uyuşukluk ve kas kuvvet sorunları yaşandığında boyun fıtığından şüphelenilmesi gerektiğini vurguladı.
Boyun fıtığı egzersizlerine rağmen geçmeyen boyun ağrısı önlenebilir mi? Boyun fıtığı sebebiyle ortaya çıkan boyun ağrısı tam olarak ortadan kalkmasa da boyun ağrısını azaltmak mümkün. Peki günlük hayatı oldukça kısıtlayan boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun ağrılarından kurtulmak için ne yapmak gerekir?
Opr. Dr. İsmail Karataş, boyun fıtıklarının ve kireçlenmelerin kolda uyuşma ve kuvvetsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkabildiğini, geç kalınırsa felç gibi durumların oluşabildiğini vurguladı.
Op. Dr. Tunç KOÇ, ameliyatsız bel fıtığı tedavisi, boyun fıtığı tedavisi, bel kayması ve omurga kanalı darlığı ameliyatları konularında sizlere ne yapılması gerektiğini anlatıyor
Op. Dr. Tunç Koç bu hafta MISS nedir? (Bel Fıtığı, Boyun Fıtığı, Omurga Tedavisi) üzerine yazdı
Op. Dr. Tunç KOÇ bel ve boyun fıtığının ameliyatsız tedavi yöntemleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bel fıtığıma boyun fıtığıma hangisi gerçekten yarar?
Op. Dr.Tunç Koç bu hafta Radyofrekans Yöntemi, Atom Tedavisi ve Ameliyatsız Bel ve Boyun Fıtığı Tedavisi yöntemlerine değindi
Op. Dr. Tunç KOÇ Ameliyatsız Bel ve Boyun fıtığı tedavisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Şenel, boyun ağrılarının enseye, omuzlara yayılması, kollarda uyuşma ve güçsüzlük gibi yakınmaların olmasının boyun fıtığı olabileceğini belirterek, boyun fıtığından korunmak için ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak ve uzun süre hareketsiz kalmak gibi durumlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Bel ve boyun fıtığı rahatsızlıklarında uygulanan tedavi yöntemlerine "Nükleoplasti" yöntemi de eklendi. Kastamonu Devlet Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şahin Tanrıkulu, Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanılan yöntem sayesinde, radyo frekans dalgaları kullanılarak fıtığın buharlaştırıldığını ifade ederek, hastaların 1 saat içinde taburcu edilerek evlerine gönderildiğini söyledi.
Toplumumuzda oldukça yaygın olarak görülen, tüm sosyal hayatımızı etkileyen boyun ağrıları artık "radyofrekans" yöntemiyle tarihe karışacak. Bu rahatsızlığı olan hastalar bu yöntemle birkaç dakika içinde tedavisini olup, taburcu olacak ve birkaç saat içinde de işinin başına dönebilecekler.
Boyun fıtığı günümüzde sık sık rastadığınım hastalıkların başında geliyor. Op. Dr. Aybars Akkor, boyun fıtığının oluşumunu, belirtilerini, teşhis ve tedavi yöntemlerini Mynet okurları için derledi.