Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'akut bronşit' vakalarının son dönemlerde arttığını belirterek uyarılarda bulundu. Akut bronşit hastalığında en belirgin semptomun öksürük olduğunu vurgulayan Özlü, "Kuru öksürük ya da balgamlı öksürük şeklinde olabilir. Bazen hırıltı ve nefes darlığı yaşanabilir" dedi.
Soğuk kış aylarının yaklaşması ile çeşitli hastalıklar da boy gösterir. Özellikle nezle, grip soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek bu yüzden çok önemlidir. Vitaminlerle bağışıklık desteklenmeli ve hastalıklara karşı bünyeyi sağlam tutmak gereklidir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bronşların kalıcı olarak genişlediği 'bronşektazi' hastalığına ilişkin uyarıda bulundu; "Sabahleyin uyandıktan sonra gece boyu atamadığınız birikmiş balgamı uyandıktan 5-10 dakika sonra öksürerek atıyorsanız; sizde de bronşektazi olabilir. Kalp hastalığı ya da böbrek fonksiyonları üzerinde de olumsuz etkileri ortaya çıkabilir. Onun için bu hastalarda tanının bir an önce konup, takip altına alınmaları ve tedavileri önemlidir" dedi.
Bronşit genellikle kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir ve iş gücünü azaltabilir. Özellikle kronik bronşit, ciddi solunum problemlerine ve akciğer hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle bronşit semptomları olan kişilerin bir doktora danışmaları önemlidir. Peki, bronşit nedir ve bronşit belirtileri nelerdir?
Limon, yemeklere, salatalara, içeceklere ve daha pek çok mutfak lezzetine tat katan vazgeçilmez bir gıdadır. Bol miktarda c vitamini içeren limonu kesip içerisine tuz eklediğinizde ortaya çıkan sonuçlar çok şaşırtıyor. İçerisine tuz eklediğiniz limonu yatak odanıza koyun bakın neler oluyor...
Bronşit solunum sistemi üzerinde etkili olan bir iltihaplanma durumudur ve genellikle bronşların iltihaplanmasıyla karakterizedir. Bu durum genellikle soğuk algınlığına bağlı olarak gelişebilir veya solunum sistemini etkileyen diğer faktörlerle ilişkilendirilebilir. Bronşit, özellikle kış aylarında yaygın olarak görülür ve genellikle öksürük, hırıltı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Peki, bronşit öksürüğü nasıl geçer?
Doğa, insanların sağlığını olumlu etkileyebilecek sayısız bitki ve besini sunar. Bu bitkiler, yüzyıllardır geleneksel tıp ve yerel tedavi yöntemlerinin bir parçası olarak kullanılıyor. Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, limon otunun stres ve balgam giderici özelliğinin yanı sıra kalp hastalıkları ile tansiyon düşürmede birebir olduğunu söyledi. Her derde deva limon otunun saymakla bitmeyen faydaları haberimizde.
Bronşit solunum sisteminin önemli bir hastalığıdır. Solunum yolunun bir bölümü olan bronşları etkileyen bir enfeksiyon veya iltihaplanma durumudur. Bronşlar akciğerlere hava taşıyan tüplerdir ve hava yolunu akciğer dokusuna ulaştırır. Bronşit solunum yolunda meydana gelen iltihaplanma sonucunda bronşların daralmasına ve mukus üretiminde artışa yol açar. Bu durum öksürük, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve balgam üretimi gibi belirtilerle kendini gösterir.
Ağız kokusu tıpkı terleme gibi vücutta meydana gelen rahatsız edici sağlık problemleri arasında yer alıyor. Ağız kokusu genellikle önemsiz görülse de bu durum hem sosyal hem de sağlık açısından sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Hijyen ve diş sağlığı nedeniyle de kaynaklanan ağız kokuları akciğer enfeksiyonunun ve çok çeşitli hastalıkların uyarıcı işareti olabilir.
Ebegümeci nedir sorusu ebegümeci türküsünün popüler olmasıyla sık sık aratılmaya başlanmıştı. Hibiskus olarak da bilinen ebegümeci ilkbahar ve yaz aylarında sıklıkla görülüyor. Ebegümeci bitkisinin kurutulmasından elde edilen ebegümeci çayının faydaları duyanları şaşırtıyor. Kanserden kolesterole kadar birçok sağlık problemine etki eden ebegümecinin faydaları saymakla bitmiyor.
Şalgam birçok yemeğin yanına yakışıyor. Sevenleri kadar sevmeyeni de bulunan şalgamın sevenleri bu lezzetten vazgeçemiyor. Vücuda sayısız faydası bulunan şalgam suyunu evde yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Oldukça pratik bir şekilde yapabileceğiniz şalgam suyunu ikram edeceğiniz herkes bu lezzetin tarifini soracak.
Alt solunum yollarına ait rahatsızlıklardan biri olan bronşit; akciğerlere hava taşıyan kanallardaki yani bronşlardaki iç zarların iltihaplanması nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyondur. Oldukça rahatsızlık vericidir ve solunumu zorlaştırır. Akciğerlere hava ulaştırma görevini yerine getiren bronşlar, meydana gelen enflamasyon yüzünden görevini yapamaz hale gelir. Bronşite ne iyi gelir? Bronşit tedavisi evde doğal yollarla mümkün mü?
Mezda sakızını hiç duymadıysanız faydalarına şaşıracaksınız. Mezda sakızı antiseptik özelliği, yaraların iyileşmesinde etkili olması gibi faydalarıyla doğal ürünler tercih edenler tarafından biliniyor. Köknar ağaçlarından toplanan mezda sakızı zor elde ediliyor bu nedenle fiyatı oldukça pahalı olabiliyor.
Kronik bronşit belirtilerine kulak vermenin önem taşıdığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Kutlu, kronik bronşit sinsice ilerleyen bir rahatsızlık olduğundan geç teşhis edilebildiğini söyledi. Kutlu, solunumla ilgili her sorunun dikkate alınmasının önem taşıdığına dikkat çekerek iyileşme süreci ile ilgili de bilgi verdi.
Göğüs hastalıkları; astım, bronşit, zatürre gibi rahatsızlıklardır ve akciğer fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Akciğerde yaşanan sorunlar ise vücudumuzun birçok organı ve genel sağlık durumumuz açısından hayati bir öneme sahiptir.
Mesleki solunum yolu hastalıkları arasında olan pnömokonyoz, zararlı maddelerin solunması nedeniyle ortaya çıkar. Toksik maddelerin akciğere yerleşmesiyle ciddi belirtiler vermeye başlayan pnömokonyoz nedir?, Pnömokonyoz belirtileri nelerdir? En sık sorulan soruların yanıtları yazımızda.
SÜ ve DÜ birliğinde astım, bronşit, KOAH ve amfizem gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan, arı kovanı havasının tedavi ve tamamlayıcı tedavi edici etkilerinin, deney hayvanları üzerinde araştırıldığı belirtildi - SÜ Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Altunok: - "Çalışmaların, başta astım, bronşit, amfizem ve KOAH olmak üzere birçok hastalığın alternatif tedavisi veya destekleyici tedavisi açısından bilimsel verilere dayalı yeni umutlara ışık tutacağı beklenmektedir"
Solunum yolları kaynaklı bir hastalık olan bronşit öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Kesinlikle hafife alınmaması gereken bronşit, ilerlemesi halinde vücutta daha ağır belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Havaların soğumasıyla beraber çocuklarda sık görülen solunum yolu hastalıklarında da artış görülmeye başlandı. Kreşe veya okula giden çocukların ilk senelerde sık hastalanması ise doğal bir süreçtir. Ancak bazı hastalıklar ciddi şekilde tehlikeli durumlara neden olabiliyor. İşte üzerinde durulması gereken riskli hastalıklar.
Hasta olduğunuzda haplara ya da şuruplara sarılmak istemeyenlere en doğal ve kesim sunan karışımı veriyoruz!
Yenidoğan bebekler ve 1 yaşından küçük bebeklerin sıkça karşılaştıkları sağlık sorunlarından biri olan hırıltı her zaman zatürre, bronşit anlamına gelmez. Kimi zaman geçici burun tıkanıklığına bağlı ya da gırtlak kıkırdaklarının yumuşak olmasından kaynaklı geçici boğaz hırıltıları da olabilir.
Diyarbakır'da 'Bronşit teşhisi' konulduktan sonra Alipınar 1 No'lu Aile Hekimliği'nde dün iğne vurulan 2 yaşındaki Muhammet Mirac Şimşek, öldü.
En sık görülen kış hastalıklarından biri olan bronşit, başta hava kirliliği, sigara, enfeksiyon ve alerjenlerin tetiklemesiyle başlıyor, hastayı öksürük nöbetlerine sürükleyerek yaşamı zorlaştırıyor.
Hababam Sınıfı'nın "Mahmut Hoca"sı Münir Özkul (87), yoğun bakıma alındı.
Adıyaman'ın Kahta İlçe Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Özkan, kış aylarında sıkça görülen bronşitten kurtulmanın ilk adımının sigaranın bırakılması olduğunu bildirdi.
Kış aylarında sıkça görülen bronşitten kurtulmanın ilk adımında sigaranın mutlaka bırakılması gerektiği belirtildi.
Hastalarımız bu soruyu bize çok sık sorarlar: "Doktor bey, hastalığım astım mı, bronşit mi?" Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Mynet okurları için yazdı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yüksek rakımlı yaylalarda oksijen basıncı düştüğünü, basınç düşüklüğünden etkilenebilecek kalp hastalığı, astım, kronik bronşit gibi rahatsızlıkları bulunanların dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Çalışma ofisleri, grip, zatürree ve bronşit gibi ortak solunum yolları hastalıklarına yol açan virüsler taşırken, telefon ve bilgisayar klavyesi hastalık yaymada başı çekiyor.
Kirli havaların bronşit hastalığını tetiklediğini ve bu hastalığa yakalananların sayısında artış olduğunu belirten Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan uyarılarda bulundu.
Son yıllarda sağlık literatürümüze giren hastalıklardan biri de İstanbul bronşitidir. Yılın her döneminde görülebilen İstanbul Bronşiti, içinde bulunduğumuz sonbahar aylarında çok daha fazla insanı ilgilendirmektedir.