Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925’te Beşiktaş, İstanbul’da doğdu.
Annesi Fatma Nazlı, İstanbul doğumluydu ve bir ressamdı. İstanbul ve Ankara Konservatuarları’nda öğretmenlik yapmıştı. Türkiye’nin ilk profesyonel kadın ressamlarından biriydi. Babası Ahmet Fahri Ecevit, Kastomonu doğumluydu ve Ankara Hukuk Fakültesi’nde bir adli tıp profesörüydü. Fahri Ecevit, 1943’te siyasete atıldı ve CHP’nin Kastamonu milletvekili oldu, 1950’de bu görevinden ayrıldı. "Ecevit" soyadı, Kastamonu’ndaki bir bucağın isminden geliyordu. Annesi ve babası Osmanlı Devleti’nin seçkin isimlerindendi, ayrıca dedelerinden biri alay komutanı, diğeri ise müderristi.
Bülent Ecevit Liseyi Robert Kolej’de okudu,okulu 1944’te bitirdi. Bülent Ecevit, Önce Ankara Üniversitesi’ne, sonra da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. Hint felsefesiyle ve Doğu mistizmiyle ilgileniyordu.
Bülent Ecevit , 1944’te Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde çevirmen olarak başladığı çalışma hayatına, 1946’da Londra’daki elçilikte Türk Basın Ateşeliği katibi olarak devam etti.
Bu sırada da Londra Üniversitesi’ne kayıt yaptırmıştı, burada İngiliz dili ve edebiyatı, Sanskritçe, Bengalce ve sanat tarihi üzerine eğitim aldı ancak eğitimini tamamlamadı.
Bülent Ecevit, katiplik görevinden 1950 yılında ayrıldı ve aynı yıl Cumhuriyet Halk Partisi’nin çıkarttığı Ulus Gazetesi’nde işe başladı. Bunun sebebi ise babasının Londra’da yaşamasından memnun olmaması ve dönemin başbakan yardımcısı Nihat Erim’i araya sokarak Ecevit’e Ulus Gazetesi’nde iş bulmasıydı. Çalkantılı bir dönemde bu mesleği yürütmeye çalışan Ecevit, dönemin Demokrat Partisi’nin basın üzerindeki baskılarından nasibini aldı. Ulus Gazetesi, Demokrat Parti tarafından kapatıldı, bunun üzerine Ecevit, Halkçı Gezetesi’nde, Forum Dergisi’nde ve Yeni Ulus Gazetesi’nde yazı işleri müdürlüğü görevini üstlendi, aynı zamanda bu gazetelerde yazılar da yazıyordu.
Bülent Ecevit Ulus Gazetesi’nde başlayan siyaset ilgisi, onu 1954 yılında CHP’nin Çankaya Ocağı’na kaydolmaya itti. Bu sırada gazetecelik görevine devam eden Ecevit, 1955 yılında Amerika’nın Kuzey Carolina eyaletine bağlı Winston-Salem’de, "The Journal and Sentinel"adlı gazetede konuk gazeteci olarak çalışmaya başladı. Bu görev, Amerikan Basın Enstitüsü ve ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Eğitim Mübadele Programı’nın, Amerika’yı genç ve yetenekli yazarlara tanıtmak için sarfettiği çabaların sonucu olarak doğmuş, Ecevit de bu programa dahil edilmek istenmişti. Daha sonra Türkiye’ye geri döndü.
Bülent Ecevit 1957’de Rockefeller Foundation Fellowship isimli kurumdan kazandığı burs ile, Harvard Üniversitesi’nde inceleme yapmak üzere Amerika’ya döndü. Burada 8 ay boyunca Orta Doğu tarihi ve psikoloji üzerine incelemelerde bulundu. Aynı yıl, 27 Ekim 1957’de, İsmet İnönü’nün damadı Metin Toker’in adaylığı ona devretmesinin yardımıyla CHP’den milletvekili adayı oldu; böylece aktif siyaset hayatı da başlamış oldu.
Bülent Ecevit, 1957’den 1980’e kadar Ankara’dan ve Zonguldak’tan CHP milletvekili oldu. 1960’ta Kurucu Meclis Üyesi, 1961’de Çalışma Bakanı oldu. Bülent Ecevit ,Bakanlık görevini 1965’e kadar sürdürdü. 1965’te Zonguldak’tan milletvekili seçildi. Bu seçimleri Süleyman Demirel’in başında bulunduğu Adalet Partisi kazanınca, CHP muhalafet partisi oldu. Bu tarihten sonra da Bülent Ecevit, “Ortanın Solu” fikrini benimsemeye ve bu akımın öncüsü olmaya başladı. Ama zaman zaman komünizme kaymakla suçlandı.
Bülent Ecevit 1971 Darbesi’nden sonra oluşturulan hükümete, CHP’nin de katkıda bulunduğu gerekçesiyle partiden istifa etti. İsmet İnönü’nin 12 Mart Muhtırası’na karşı tavrı, Ecevit’i bu davranışa itti. CHP’nin "değişmez" genel başkanı gibi görülen İsmet İnönü’ye karşı, istifa ettikten sonraki dönemde bir karşı hareket yürütme çalışmalarına başladı.
1972 yılında yapılan 5. Olağanüstü Kurultay’da güvenoyunu Ecevit’in alması üzerine İsmet İnönü istifa etti.
Bülent Ecevit 4 Mayıs 1972’de CHP Genel Başkanı seçildi.
1973 seçimlerinde en çok oyu aldığı halde hükümet kuramayan Ecevit, 1974 yılının çok tartışlan CHP-MSP (Milli Selamet Partisi) koalisyonunun başbakanı oldu. Aynı yıl 20 Temmuz 1974 tarihli Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirdi.
Bülent Ecevit ’in cumhurbaşkanı Fahri Korutürk onayıyla 1977’de kurduğu azınlık hükümeti güvenoyu alamayınca, "2. Milliyetçi Cephe", Demirel başkanlığında AP, MHP ve MSP ile kuruldu. Aynı zamanda 5 Haziran 1977 seçimlerinde CHP’nin aldığı %41’lik oy oranı, Ecevit’i tek başına iktidara getiremese de, Türkiye tarihinde sol bir partinin aldığı en yüksek oy oranı olarak tarihe geçti. 21 ay boyunca bu hükümetin başbakanlığını yürüttü. Ecevit bu yeni hükümete karşı yeni bir oluşum başlatma işine girdi ve kendi deyimiyle “kumar borcu olmayan 11 milletvekili” arayışına girdi. İstanbul Güneş Motel’de Adalet Partili 11 milletvekiliyle görüşmesi, tarihe "Güneş Motel Olayı" olarak geçti. Ecevit’in bu girişimi başarılı oldu ve 1978’de yeni hükümeti kurarak başbakanlık koltuğuna oturdu. Ancak bu 11 vekilin hakkında çıkan yolsuzluk söylentileri Ecevit’in dürüstlük ilkesine zarar verdi.
Ülkede gittikçe tırmanan gerginlik, şiddetli sol-sağ çatışmaları ve eleştiriler bir yandan darbe yolunu açarken, bir yandan da Ecevit’in 1979 ara seçimerlerinde başarısız olmasına yol açtı. Bunun sonucunda Süleyman Demirel, MHP ve MSP ile bir azınlık hükümeti kurdu. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında, askeri darbelerin antidemokratik olduğunu düşünerek karşı çıktığı askeri yönetim tarafından üç kez hapse mahkum edildi, birçok siyasetçi ile birlikte 10 yıl süreyle politikadan uzaklaştırıldı.
Bülent Ecevit gazeteciliğe dönmeye karar verdi ve 1981’de "Arayış Dergisi"ni çıkartmaya başladı ancak dergi askeri yönetim tarafından kapatıldı.
1985 yılı, Ecevit’in isminin yanında her zaman hatırlanacak olan bir olaya şahit oldu; Demoktarik Sol Parti, Ecevit siyasi yasaklı olduğu için eşi Rahşan Ecevit’in başkanlığında kuruldu. 1987 yılında yasağı kalkan Ecevit, partinin başına geçti. Ancak 1987’de yapılan seçimlerde partisi barajı aşamayınca siyasetten çekilme kararı aldı. 1989’da Genel Başkanlık koltuğu boşalınca, Olağanüstü Kurul’da tekrar DSP’ye dönmesine ve Genel Başkan olmasına karar verildi ve 1991 seçimlerinde Zonguldak’tan milletvekili oldu. Bu seçimler sonucunda Demirel önderliğindeki Doğru Yol Partisi ve Erdal İnönü’nin Sosyal Demokrat Halkçı Partisi bir koalisyon hükümeti kurdu. Bu hükümet, AP’yi ve CHP’yi siyaset sahnesine tekrar kazandırdı; AP kendisini feshettiyse de CHP Deniz Baykal’ın girişimleriyle yoluna devam etti. Bunun sonucunun solun parçalanması olduğu düşünüldüğü için CHP ve DSP’yi birleştirme girişimleri, Ecevit’in Baykal’inkinden farklı kulvardaki siyasi tarzı nedeniyle gerçekleşmedi.
1994 seçimlerinden sonra DSP, solun en büyük partisi konumuna geldi. DTP ve ANAP ile kurulan hükümette başbakan yardımcısı, daha sonraki DSP-DYP-ANAP azınlık hükümetinde de başbakan oldu. 1999 seçimleri sonrasında ise 2002 yılına kadar DSP hükümeti ile başbakan oldu. Ancak 2002 seçimlerinde DSP barajı aşamadı ve Ecevit, yaşının da oldukça ilerlediğini ve sağlığının bozulduğunu göz önüne alarak siyasetten çekilme kararı aldı.
Bülent Ecevit, dürüstlüğüyle tanınan bir siyasetçi olmasının dışında aynı zamanda bir şair ve yazardı. Birçok yapıtı Türkçe’ye çevirdi, İngilizce, Sanskritçe ve Bengalce çalışmaları ve incelemeleri yürüttü. 1976’da "Şiirler", 1978’de "Işığı Taştan Oydum", 1997’de "El Ele Büyüttük Sevgiyi" ve 2005’te "Bir Şeyler Olacak Yarın" isimli şiir kitaplarını çıkarttı. Şiir kitapları dışında, siyaset konulu kitapları işe şöyleydi; "Ortanın Solu" (1966), "Bu Düzen Değişmelidir" (1968), "Atatürk ve Devrimcilik" (1970), "Kurultaylar ve Sonrası" (1972), "Demokratik Sol ve Hükümet Bunalımı" (1974), "Demokratik Solda Temel Kavramlar ve Sorunlar" (1975), "Dış Politika" (1975), "Dünya – Türkiye – Milliyetçilik" (1975), "Toplum – Siyaset – Yönetim" (1975), "Türkiye / 1965 – 1975" (1976), "İşçi – Köylü Elele" (1976) ve "Umut Yılı" (1977).
Bülent Ecevit, 1946 yılında, Robert Kolej’den sınıf arkadaşı olan Rahşan (Aral) Ecevit ile hayatını birleştirdi. Ecevit’in Rahşan Hanım’a karşı beslediği aşk, şiirleri ve ikilinin 60 yıllık birlikteliği her zaman Türk halkı tarafından gıptayla takip edildi.
Bülent Ecevit, 18 Mayıs 2006 tarihinde geçirdiği beyin kanaması sonucunda GATA’da tedavi altına alındı. Yaklaşık 6 ay boyunca bu hastanede tedavi gördü, yoğun bakımda kaldı. 5 Kasım 2006’da, 81 yaşında, solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Devlet Mezarlığı’na gömülebilmesi için 9 Kasım’da yapılan kanun değişikliği sonucu 11 Kasım 2006’da buraya defnedildi.
Bülent Ecevit, Türk siyasetinde ayrı bir yere sahip olan bir siyasetçidir. Edebiyata düşkünlüğü, siyasetçi kimliği kadar ilgi görmüştür. Siyaset ve şiir kitaplarının dışında "Özgür İnsan" (1972), "Arayış" (1981), "Güvercin" (1988) gibi dergiler çıkartmıştır. "Bitlis" ve "Meclis" sigaralarını içer, klasik Batı müziğini ve Türk halk müziğini sever. Kendisine 6 kez suikast girişiminde bulunulmuştur. En göze batan noktalardan biri de, eniştesi İsmail Hakkı Okday’ın ona hediye ettiği 70 yıllık "Erika" marka daktilosudur. Bu daktiloyu ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne armağan etmiş, kendisini de yazılarını hep bu daktilonun başında yazarken hafızalara kazımıştır. 1973 yılında, CHP’nin seçim kampanyası sırasında yaşlı bir kadının sarfettiği "Karaoğlan nirede ha evlatlar, Karaoğlan'ı görmek istiyom" cümlesinden sonra Ecevit, Türk siyasi sahnesinin “Karaoğlan"ı olarak anılmaya başlamıştır.
Üniversite mezunu olmadığı için cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturamasa da 5 kez Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ünvanını taşımıştır. Ölümünün ardından tüm gazetecilerin tek bir ağızdan söylediği şey, Ecevit’in gazetecilere karşı hiçbir zaman olumsuz bir tavır sergilemediği ve onları hep el üstünde tuttuğu olmuştur. Bunun arkasında yatan en önemli neden, asıl mesleinin gazetecilik olmasıdır.
31 Mart seçim sonuçları tüm Türkiye'de büyük yankı bulurken, Cumhuriyet Halk Partisi de (CHP) 47 yıl sonra bir ilke imza attı. 31 Mart yerel seçimlerinde aldığı yüzde 37,47 oy alan CHP, Bülent Ecevit'in liderliğindeki 1977 seçimlerinden sonra ilk defa sandıktan birinci parti olarak çıktı. AK Parti ise yüzde 35,49 oy oranı ile ilk defa bir seçimde ikinci parti oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belirlediği yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde Dışişleri Bakanı olarak göreve başlayan Hakan Fidan, 8 yıl boyunca yürüttüğü MİT Başkanlığı görevi nedeniyle kamuoyunun ilgisini çeken isimlerden biri oldu. Fidan'ın pek bilinmeyen yaşamından bazı detaylar ilk kez ortaya çıktı. Deniz Gezmiş'in idam edildiği, Bülent Ecevit'in hapis yattığı cezaevine oldukça yakın bir evde doğan Fidan'ın sabah namazlarından önceki alışkanlığı da dikkat çekti.
Seçim öncesi Cumhur İttifakı'na ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini duyurduktan sonraki açıklamalarıyla sık sık gündem yaratan DSP lideri Önder Aksakal yine çok konuşulacak bir çıkışa imza attı. Geçtiğimiz günlerde muhalefeti "küffar" olarak niteleyen, ayrıca "Bülent Ecevit yaşasaydı Cumhur İttifakı'nda olurdu" iddiasında bulunan Aksakal bu kez Deniz Gezmiş hakkında çarpıcı bir iddia ortaya attı.
Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılma kararının ardından Millet İttifakı ortağı Saadet Partisi'nden dikkat çeken bir video geldi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Bülent Ecevit-Necmettin Erbakan tarafından yapılan koalisyonu hatırlatan videoyu "Onlar başardı, yine başaracağız!" notuyla paylaştı. Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu da Karamollaoğlu'nun paylaşımını kendi hesabından alıntıladı.
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Datça'da yaptığı açıklamada 'oy bölme' eleştirileriyle ilgili, "Ecevit de, 'burada kirli ilişkiler var' dedi. Rahşan Hanımla gitti. Üç kişi, beş kişi ile başladı, iki kere başbakan oldu. Ama ona bölücü diyenler olmadı. Bana bölücü diyenlere şunu söylemek isterim. Parlamenter sistemde oy bölünmesi olur." dedi. İnce, Cumhurbaşkanlığı seçim gecesi attığı 'adam kazandı' mesajı içinde yeni açıklamada bulundu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sosyal medya hesabından Mustafa Kemal Atatürk, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş ve Turgut Özal'ın yer aldığı bir video paylaştı.
Babasından öğrendiği ayakkabı boyacılığını 12 yaşından beri yapan 57 yaşındaki Eyyüp Oygur, takım elbisesi ve papyonuyla dikkatleri çekiyor - Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli, Emel Sayın ve İbrahim Tatlıses'in de aralarında olduğu çok sayıda ismin ayakkabısını boyayan Oygur, baba mesleğini yıllardır tutkuyla yapıyor - "Papyonlu boyacı" Oygur: - "Mesaim sabah saat 8'de başlar, akşam saat 9-10 gibi biter. Günde 30-40 çift ayakkabı boyarım. Sağlığım yettiği kadar işimizi yapmayı düşünüyorum" - "Evde 15-20 tane papyonum var. Elbiseme göre değişik renklerde takıyorum. Müşterime saygımdan dolayı yıllardır papyon takıyorum. Papyon işime duyduğum değerin de bir göstergesi. Bana göre bu iş papyonsuz olmaz"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Ecevit, Gülen'e her türlü olanağı verdi" diyen Zülfü Livaneli'ye tepki gösterdi. Bahçeli "Güneş toplamakla meşhur bu kişinin bir tek Kılıçdaroğlu’na laf etmediği, hakkında ileri geri konuşmadığı hepimizin gördüğü bir gerçektir. Danışıklı dönüş, bir siyaset planlaması sahnededir." ifadelerini kullandı.
Kıbrıs savaşı, bilinen adıyla Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 yılında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit önderliğinde başlatılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK); Rumların, Kıbrıslı Türklere karşı uyguladıkları zulüm ve baskıyı bitirmek ve bölgede barışı sağlamak için düzenlenen bir barış harekatı olarak tarihte yerini almıştır. Kıbrıs Savaşı’nın üzerinden yaklaşık 47 yıl geçmesinin ardından TRT 1 ekranlarında yayınlanmaya başlanan Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi ile tekrar gündeme gelmiştir
Kıbrıs Harekatı, kod adıyla “Atilla Hareketi”, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bilinen ismiyle “Kıbrıs Barış Harekatı”, 1974 yılında Başbakan Bülent Ecevit’in liderliğinde başlamıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri; (TSK) Rumların, Kıbrıslı Türklere karşı uyguladıkları baskı ve zulmü bitirmek ve barışı sağlamak için düzenlediği bir barış harekatı olarak gerçekleştirilmiştir. Kıbrıs Harekatı, Yunanistan’da ilhakı önlemiş ve Kıbrıs Türklerini güvence altına almıştır.
Marmaris'teki Kenan Evren Bulvarı'nın ismi "Bülent Ecevit Bulvarı" oldu
Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in Devlet Mezarlığına defnedilmesine olanak sağlayan kanun teklifi, beş partinin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu.
Ankara'da edavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi, Demokratik Sol Parti'nin (DSP) kurucusu Rahşan Ecevit (97) için Kocatepe Camii'nde tören düzenlendi. Törenin ardından Ecevit'in cenazesi, eşi Bülent Ecevit'in mezarının da bulunduğu devlet mezarlığında toprağa verildi.
Eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi ve Demokratik Sol Parti'nin (DSP) kurucusu Rahşan Ecevit, 97 yaşında hayatını kaybetti.
Türk siyasetine damga vuran isimlerden Rahşan Ecevit tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Rahşan Ecevit'in son isteğinin Bülent Ecevit'in yanına defnedilmek olduğu öğrenildi. Rahşan Ecevit siyasi kimliğinin yanı sıra, yazar ve ressamlığıyla da Türkiye tarihinde ön planda yer alıyordu. Peki, Rahşan Ecevit kimdir? İşte Rahşan Ecevit'in hayatından detaylar...
Demokratik Sol Parti ile Demokratik Sol Halk Partisi'nin kurucusu, eski Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, 97 yaşında tedavi gördüğü GATA’da hayatını kaybetti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, 12 Mart 2019’ta hizmete giren Marmaray’ı eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in yaptığını savununca sosyal medyada olay oldu.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal: - "Emekten, üretimden, hakça paylaşımdan, insan haklarından, inançlara saygılı laiklikten yana bir sol parti olarak DSP, 2023 seçimlerinde yeni vizyonuyla halkın karşısında olacaktır"
Marmaris'te Kenan Evren Bulvarı'nın adı Bülent Ecevit Bulvarı olarak değiştirildi
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal: - "DSP, 'sol' kavramını Türkiye'de millileştiren tek partidir. DSP, sol değerleri bünyesinde taşıyan ancak Türkiye'nin yerli koşullarını ve kültürünü de barındıran bir partidir" - "CHP'nin 12 Eylül sonrası yeniden açılması Türkiye'nin en büyük talihsizliklerinden birisidir. Bunu ilk gören DSP'nin kurucusu Bülent Ecevit olmuştur" - "DSP olarak vatan, millet, ülkenin bölünmez bütünlüğü konusunda mücadelemizi yaparken biz devletten 47 kuruş destek almıyoruz ama bu ülkenin bölünmesi için siyaset yapan HDP'ye ocak ayında 47 trilyon para verecekler. Bu, kanımıza dokunuyor. Bunun mutlaka düzeltilmesi lazım"
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde eski Başbakan Bülent Ecevit tartışması çıktı. AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, eski Başbakan Bülent Ecevit’in ABD Başkanı Bill Clinton ile çekilmiş bir fotoğrafını hatırlattı. CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, Zengin’i sert bir dille eleştirdi.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal: - "Bizler, siyaseti halkımızın huzuru, insanlarımızın mutluluğu, vatanımızın ve milletimizin bekası için bir araç olarak görüyoruz"
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 13'üncü yıl dönümünde düzenlenen "Köykentten Teknokent"e panelinde anıldı
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 13'üncü yıl dönümünde düzenlenen "Köykentten Teknokent"e panelinde anıldı
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 13'üncü yıl dönümünde düzenlenen "Köykentten Teknokent"e panelinde anıldı
Türkiye'de "demokratik sol" kavramının kurucusu olarak bilinen ve Türk siyasetine damga vuran isimlerden, "Karaoğlan" lakaplı eski Başbakan Bülent Ecevit'in vefatının üzerinden 13 yıl geçti - "Ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen" sloganıyla siyasette 50 yıl geçiren Bülent Ecevit, 1974'te Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştiren hükümette başbakandı - Harekat sonrası Türkiye'ye karşı uygulanan ambargolara karşı direnişiyle de akıllarda yer eden Ecevit, siyasi kimliğinin yanı sıra şair ve yazar kimliği ile de tanınıyor - Ecevit Vakfı Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı: - "Rahmetli Ecevit herkese karşı çok kibardı, çok nazikti. Bu kural sevsin, sevmesin, yan yana olsun, rakip olsun herkes için geçerliydi"
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 13'üncü yıl dönümünde bugün Ankara'da mezarı başında düzenlenecek törenle anılacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı adayı Cengiz Ergün: - "Meclisimizde aldığımız kararla bu önemli projeye eski başbakanlarımızdan merhum Bülent Ecevit'in adını verdik"
Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı adayı Cengiz Ergün: - "Meclisimizde aldığımız kararla bu önemli projeye eski başbakanlarımızdan merhum Bülent Ecevit'in adını verdik"
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bugün DSP’nin Genel Başkanı sarayın kapısında yatan, 4 kere randevu isteyip alamayan, referandumdan, seçimden önce ‘İttifak yaparsa biz varız’ diye Tayyip Erdoğan'a göz kırpan o kişi, hem Bülent Ecevit’in, hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kemiklerini sızlatmaktadır" dedi.
10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 19 Şubat 2001'de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlatarak Türkiye'nin büyük bir kaosa sürüklenmesine neden olduğu tarihi kavganın üzerinden 18 yıl geçti - MGK toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Sezer'in, Başbakan Ecevit'in Devlet Denetleme Kurulunun BDDK'da yaptığı çalışmaları eleştiren sözlerinden rahatsız olduğunu söylemesi üzerine başlayan ve daha sonra toplantıda büyüyen kavga, "Türk siyasi tarihinin en büyük kavgalarından biri" olarak nitelendiriliyor - Olayın Başbakan Ecevit'in ağzından duyulmasından saatler sonra Türkiye, tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya kaldı
Türk siyasetinin önemli isimleri ve sanatçılar için ürettiği ayakkabılarla tanınan Ankara'nın emektar kunduracılarından 81 yaşındaki Nurettin Cebeci, mesleğini tutkuyla yapmaya devam ediyor - Eski başbakanlardan Bülent Ecevit ve sanatçı Zeki Müren ile anılarını unutamayan Cebeci, eskisi kadar işi olmadığından boş zamanlarını kitap okuyarak değerlendiriyor - Nurettin Cebeci: - "Günümüzde el yapımı ayakkabılar eskisi kadar rağbet görmüyor. Son yıllarda buraya gelenler ayakkabı almaktan çok vitrindeki ürünleri inceliyor. Hatıra fotoğrafı çektiriyor"
31 Mart'taki yerel seçimlerde Şişli Belediye Başkan adaylığı için adı geçen Mustafa Sarıgül kısa süre önce CHP'den istifa etmişti. DSP Genel Başkanı ile görüşecek olan Sarıgül, Twitter'dan "Birlikte yolumuza devam edeceğiz" dedi
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, 'KPSS'yi öğretmenler için çıkaranların eli kırılsın' diyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i eleştirerek, "Ülkeyi yönetme iddiasında olabilecek bir siyasetçi için belki de söyleyebileceği en son sözdür bu. Ben de Demokratik Sol Parti'nin Genel Başkanı olarak Sayın Akşener'e aynı sözü iade ediyorum" dedi.
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in vefatının 12'nci yılı dolayısıyla anma mesajı yayımladı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: - "Emekten ve emekçiden yana tutumuyla Türkiye'deki üçüncü büyük devrime imza atarak, sosyal demokrasi devrimini de gerçekleştiren Ecevit siyasi tarihimizde silinmez bir yer almıştır"
1950 sonrası Türk siyasetine damga vuran isimlerden eski Başbakan Bülent Ecevit'in vefatının üzerinden 12 yıl geçti - Hükümet ortaklarıyla Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştiren ve sonrasında ambargolara direnen Ecevit, 1973'te CHP'nin seçim kampanyası sırasında yaşlı bir kadının kendisine taktığı "Karaoğlan" ismiyle anıldı - Siyasi hayatının yanı sıra yazar, şair ve gazeteci kimliğiyle de öne çıkan Bülent Ecevit'in 1946 yılında evlendiği Rahşan Ecevit'e olan bağlılığı da çok konuşuldu
2001 krizinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in önüne yazar kasa fırlatan Ahmet Çakmak, "O gün ben yazar kasa atmakta yüzde yüz haklıydım. Ama bugün yazar kasa atılacak bir durum yok. Bu ülkeye operasyon çekilmeye çalışılıyor. Böyle bir konuda hainlerin yanında mı duracaksın, devletin yanında mı duracaksın?" dedi.
Kıbrıs Adası’nda Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla TSK tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’nın üzerinden 44 yıl geçti.
SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı, Habertürk televizyonunda katıldığı programda, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin seçim çalışmaları ve 24 Haziran seçimlerinde alacağı oy oranına ilişkin açıklamalarda bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın babaannesi Şahzade Şahin, Kars'ta hayatını kaybetti. Şahin, Bülent Ecevit'e 'Karaoğlan' lakabını vermesiyle de tanınıyordu.
Rahşan Ecevit ile DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, doğumunun 93. yıl dönümü vesilesiyle eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in kabrine çiçek bıraktı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’den 15 milletvekilinin İyi Parti’ye geçmesine ilişkin, “Güneş Motel olayından çok daha öte bir durum söz konusu. Parlamentomuzun bu duruma düşmesi bizim için gerçekten bir felaket” dedi. Peki Güneş Motel olayı nedir? İşte Güneş Motel olayı hakkında tüm merak edilenler...
Oyuncu Berna Laçin, sosyal medya hesabından eski başbakanlardan Bülent Ecevit'le ilgili bir paylaşımda bulundu.
Karabük’te her ay düzenlenen imamlar toplantısında büyük bir skandal yaşandı.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, anayasa kitapçığını Başbakan Bülent Ecevit'e neden fırlattığını ilk kez açıkladı. Sezer, "Ecevit 2 kez benden Fazilet'in kapatılmamasını istedi. Reddettim. Gerginlik yaşandı" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başbakan Bülent Ecevit'e yönelik "El pençe divan duruyor" sözlerine "Ecevit'e dil uzatana biz 'dur' deriz; önce sen ağzını yıka sonra Ecevit'e dil uzat" karşılığını verdi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren başkanlığında gerçekleştirdiği 12 Eylül Darbesi ile Türkiye Cumhuriyeti, 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasının ardından silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü müdahalesini yaşamıştı.
Kıbrıs Barış Harekatı 43. yıldönümünde yavru vatan Kıbrıs'ta bugün kutlamalar yapılacak. 1974 yılında Kıbrıs'ın Yunanistan'a katma çabaları ve Rumların saldırıları sonucunda adada barış ortamına tekrar getirmek için Türk Silahlı Kuvvetleri adaya çıkarma yaptı. 20 Temmuz 1974'de başlayan Kıbrıs Barış Harekatı'nın parolası ise "Ayşe tatile çıktı" idi. Kıbrıs Barış Harekatı nasıl başladı? İşte çarpıcı fotoğrafları ile harekatın tarihçesi...
Eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski cumhurbaşkanına sert sözlerle yüklendi. Bağış, "Ahmet Necdet Sezer denilen adam normal şartlarda apartman görevlisi dahi seçilemeyecek bir karakter. Kendisini seçtirmek için yırtınan Bülent Ecevit'e ne yaptı? Anayasa kitapçığını suratına fırlattı. Bunun bedelini kim ödedi? Millet ödedi" dedi.
Özel, "Selçuk Özdağ zikzakların siyasetçisidir. Kendisi gibi basit adamlarla uğraşsın, Bülent Ecevit gibi bir değerin adını ağzına almasın" dedi.
AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Fethullah Gülen ve Papa 2. Jean Paul görüşmesine aracılık eden kişinin eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit olduğunu iddia etti.
Bugün eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in 10. vefat yıl dönümü.
"Bundan sonra silah tehdidiyle bile kimse beni siyasete sokamaz"
Rahşan Ecevit, "Bülent Ecevit'in tarikatçılığa, devlet içinde yasal olmayan yapılanmaya karşı olduğu bilinen bir gerçek" diye konuştu.
"ÖSS, TUS, yurt dışına burslu kamu personeli gönderilmesine ilişkin sonuçları üzerinde yandaşları lehine etkili oldukları doğru mudur?"
Avcılar’daki Merkez Mahallesi’nde bulunan Bülent Ecevit Emekliler Parkı’na akıllı cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayar veya akülü arabayı şarj edebilen güneş enerjisi ile hizmet veren ilk ‘Akıllı
Odunpazarı Belediyesinin gazeteci ve televizyon programcısı Tayfun Talipoğlu'nun katkısıyla hayata geçireceği "Daktilo Müzesi"nde eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in daktilosu da yer alacak.
Bugün yani 5 Kasım Bülent Ecevit'in aramızdan ayrılışının 9. yıl dönümü. Siyasetçi kimliğinin yanında şairliğiyle de bilinen Bülent Ecevit'in yaşamını ve şiirlerini Mynet okuyucuları için derledik.
DSP'nin Antalya 5. sıra Milletvekili Adayı Bülent Ecevit Aydın kesin aday listelerinin açıklanmasının ardından liste dışı kaldı.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in görevlerinden ayrıldıklarını açıklamaları akıllara Türkiye Cumhuriyeti'nin yakın tarihindeki diğer üst düzey istifaları getirdi.
Eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit, vefatının 7. yılında kabri başında anıldı.
Ergun Bayrak, Foto Muhabiri'ne verdiği tarihi karelerin yanı sıra o gün yaşananları da an ve an anlattı.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun 22 yıl önceki hali görenleri şaşırtıyor.
12 Eylül 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecinde Ulucanlar Cezaevi Müdürü olan Vehbi Camgöz, o dönemlerde cezaevinde yaşananları anlattı.
Gazeteci Mehmet Avni Özgürel, Aksiyon dergisine önemli açıklamalarda bulundu.
Bülent Ecevit'in koruma amiri ve eski DSP Milletvekili Recai Birgün, derin devlet yapısının çok az bir kısmının ortaya çıkarıldığını, aslında büyük bir kısmının halen uykuda olduğunu söyledi.
TBMM Darbe Araştırma Komisyonu'nun 12 Eylül Alt Komisyon taslak raporu, birçok tartışmalı ifade ile birlikte geldi.
Eski başbakanlardan ve Demokratik Sol Parti Onursal Başkanı Bülent Ecevit, ölümünün 6. yıl dönümünde İzmir İsmet İnönü Kültür Merkezinde düzenlenen programla anıldı.
Eski Başbakan Bülent Ecevit'in koruma amiri ve eski DSP Milletvekili Recai Birgün, Ergenekon davasında tanık olarak ifade vermesiyle ilgili birçok yerden tepki aldığını söyledi.
DSP Genel Başkanı Masum Türker, Bülent Ecevit'i ölümünün 6. yıldönümünde hasretle andıklarını belirtti.
Merhum Başbakanlardan Bülent Ecevit ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Törene katılan Demokratik Sol Parti(DSP)...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 5 Kasım Pazartesi günü İstanbul Ataşehir'de "Ecevit Parkı"nı açacak.
Merhum Başbakan Bülent Ecevit’in makam aracı olarak kullandığı BMW marka zırhlı araç, Ankara’da bir oto galeride 38 bin 500 liraya satılığa çıkartıldı.
CHP Milletvekili Emrehan Halıcı, Bülent Ecevit'in Başkent Üniversitesi'nde tedavi edildiği döneme ilişkin tanık sıfatıyla ifade vermek üzere Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Cezaevi'ne geldi.
DSP Genel Başkanı Masum Türker, Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi.
Ergenekon'da 'tanık' olarak ifade veren Dr. Mücahit Pehlivan, Ankara Tabip Odası'ndan gelen yazıyla sarsıldı.
Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in sağlık durumuyla ilgili sosyal paylaşım sitelerinde çıkan haberler bir anda ortalığı karıştırdı.
Eski koruma müdürünün, Ecevit'in Haberal'ın hastesinde gördüğü tedaviyle ilgili iddialarına doktordan da destek geldi.
Eski koruma müdürü, Ecevit'in Haberal'ın hastanesinde yaşadıklarını ve o dönemde Başbakan'ın sağlıklı olduğunu ispatlamak için neler yaptıklarını anlattı.
12 Eylül askeri darbesi nedeniyle dönemin Genelkurmay Başkanı Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın 2. duruşmasında "müdahillik" tartışması yaşandı.
CHP, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin isminin Bülent Ecevit olarak değiştirilmesi teklifini geri çekiyor.
Çanakkale'nin Lapseki ilçesi'ndeki 12 Eylülde siyaset ve devlet adamlarının tutulduğu Zincirbozan'daki askeri tesis boşaltıldı.
DSP Genel Başkanı Masum Türker ve beraberindeki heyet, partinin 26. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir ve Bülent Ecevit'in Devlet Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret etti.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in konutunun satın alınarak Bülent Ecevit Vakfı'na tahsis edilmesine karar verdi.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, halkı, insanı hiçbir zaman unutmadıklarını belirtti.
CHP’nin, Ecevit için “Başbakanlık yapamaz” diye mahkeme kayıtlarına geçiren milletvekili adayları var.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili konuştu.