Adana'da, evindeki bulgur dolu tencerede ruhsatsız tabanca ele geçirilen kişi gözaltına aldı.
Yemek davetlerinin, öğünlerin ve sofraların olmazsa olmaz başlangıçları çorbalardır. Çeşit çeşit çorbalar Türk mutfağının kökenlerine hatta Osmanlı saraylarına dayanır. Hem doyurucu hem sağlıklı olması ile bilinen bu çorbalardan biri de kolay bulunan malzemeler ile yapılan bulgur çorbasıdır. İşte tarifi...
Bulgur çok lezzetli olduğu bilinen, çok sevilen bir yiyecektir. Farklı malzemelerle bir araya gelerek ana yemeğe dönüşebilecek doyuruculuğu da vardır. Daha farklı bir bulgur pilavı tarifi arıyorsanız pazılı kıymalı bulgur tarifini mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun.
Dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Türk mutfağında bir yemek, çeşitli yörelerde farklı yöntemlerle ya da farklı malzemeler kullanılarak yapılabilir. Mutfağın zenginliğinin bir nedeni de bu kabul edilir. İşte bu zenginliğin bir parçası olan ve Sinop’tan Elazığ’a birçok bölgede sevilen ve tüketilen kıymalı bulgurlu börek tarifi!
Tüm sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bulgur pilavı, türlü türlü malzemeler kullanılarak yapılan bir pilav çeşididir. Kökeninin Orta Doğu’ya dayandığı bilinen bulgur, tok tutma özelliği ile sık tercih edilen bakliyat türlerindendir. Farklı bir bulgur pilavı tarifi için ise aşağıdaki malzemeleri ve tarif aşamalarını kullanabilirsiniz.
Günümüzde sağlıklı beslenme ve ideal kiloya ulaşma konusunda birçok farklı beslenme düzeni ve diyet planı bulunmaktadır. Bu diyet planlarından biri de "bulgur" adıyla bilinen besindir. Bulgur, buğdayın öğütülmesiyle elde edilen, besleyici değeri yüksek bir tam tahıldır ve birçok yöresel yemeğin temel malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bu noktada merak edilen bir soru ortaya çıkar: Bulgur kilo aldırır mı, diyet için uygun mu?
Lezzeti ve doyuruculuğuyla sofraların baş tacı olan bulgurun ince, kepekli, köftelik, pilavlık ve daha pek çok çeşidi bulunuyor. Kimi zaman tatlılarda kimi zaman çorbalarda kullandığımız pilavlık bulgur ise şahane lezzeti ile yemeklerinize eşlik ediyor. Tadına doyum olmayan en iyi pilavlık bulgur markası önerilerini sizler için araştırdık. İşte birbirinden kaliteli en iyi pilavlık bulgur çeşitleri!
Günümüzde sağlıklı beslenme trendleri ve kilo kontrolü birçok insanın dikkatini çekiyor. Bu noktada birçok insan popüler yiyeceklerin kilo alımına katkıda bulunup bulunmadığını merak etmektedir. Bulgur pilavı da bu konuda sıkça sorulan sorulardan biri haline gelmiştir. Bulgur pilavının kilo aldırıp aldırmadığı ve kalori içeriği hakkında daha fazla bilgi edinmek önemlidir.
Bulgur: Sağlıklı, besleyici ve lezzetli bir tahıl seçeneği! Bulgur, Orta Doğu mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Buğdayın parçalanmasıyla elde edilen bulgur, pilavdan salataya, çorbadan dolmaya kadar birçok yemekte kullanılır. Besleyici özellikleri ve çeşitlilik sunan yapısıyla sofralara lezzet katmaktadır. Tercihini sağlıklı beslenmeden yana kullananlar için bulgur, vazgeçilmez bir seçenektir. Peki, bulgur kalbe yararlı mı?
Pilavdan köfteye, kızartmadan haşlamaya her tür yemeği ya da tatlıyı Airfryer ile çok kısa süreler içinde hazırlayabilirsiniz. Yemek davetlerinizin ve sofralarınızın çeşitlerini arttırarak farklı lezzetleri bir arada sunabilirsiniz. Türk mutfağının en sevilen ve köklü bir geçmişe sahip olan yemeklerinden sebzeli bulgur aşı yemeğini de kısa süre içinde airfryer'da pişirerek servis yapabilirsiniz.
Gıda fiyatlarında yaşanan artış her geçen gün artıyor. Fiyatı 4 kat artan mercimekten sonra bulgurun da fiyatı yılbaşından bu yana 2,5 kat arttı. Halkın temel gıda maddesi arasında yer alan bulgurun fiyatı marketten markete değişiyor. Bazı marketlerde 15,90 TL'den satılan bulgurun fiyatı bazı marketlerde ise 29,90 TL'yi buluyor.
Gelinim Mutfakta yarışmasında salı günü Mersin usulü yoğurtlu sıkma köfte tarifi yapılıyor. Mersin'in Tarsus ilçesine ait olan bu leziz köfte tarifi yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Bulgurla yapılan ve bol sarımsaklı yoğurtla servis edilen bu yemek iştah kabartıyor. İzleyiciler Mersin yoğurtlu sıkma köfte tarifi nasıl yapılır? - Mersin yoğurtlu sıkma köfte tarifini aratıyor. Mersin Tarsus'un en lezzetli yemeklerinden olan yoğurtlu sıkma köfte tarifi...
Geleneksel yöntemlerle üretilen Antep bulgurunda hedef 100 bin tonu aşmak - Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı: - "Nizip'te yıllık 100 bin ton civarında bulgur üretimi yapılmakta. Bu sene de bu rakamın üstüne çıkmayı arzuluyoruz. İlçedeki üretimin yüzde 30'unu ihracatta, kalan kısmını da iç piyasada değerlendiriyoruz" - "Yerde, güneşte kuruyan bulgurun lezzeti çok farklı. Geleneksel usullerle yapıldığı için ayrı bir rayihası oluyor"
Nizip Ticaret Odası Başkanı İbrahim Sarı: - "Nizip'te yıllık 100 bin ton civarında bulgur üretimi yapılmakta. Bu sene de bu rakamın üstüne çıkmayı arzuluyoruz. İlçedeki üretimin yüzde 30'unu ihracatta, kalan kısmını da iç piyasada değerlendiriyoruz" - "Yerde, güneşte kuruyan bulgurun lezzeti çok farklı. Geleneksel usullerle yapıldığı için ayrı bir rayihası oluyor"
Sokak lezzetleri denilince ilk akla gelen lezzetler arasında bulunan çiğköfte herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Oldukça lezzetli olan çiğköftenin nasıl yapıldığını merak ediyor ve evde denemek istiyorsanız bu tarifi mutlaka okumalısınız.
Leziz tadıyla ülkemizde sık sık tüketilen kısır, günlerin ve çay saatlerinin bir numaralı tarifi... Sebze ve karbonhidrat karışımı olan kısır aynı zamanda oldukça doyurucu. Peki kısır nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte ayrıntılar...
Bulgur; vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan buğdaydan elde ediliyor. Anadolu'da başlı başına öğün olarak tüketilen bulgur pilavı ise hem lezzetli hem doyurucu olmasıyla sofralarda sıkça yer alıyor. Yöresel farklara göre etli, sebzeli veya sade yapılan bulgur pilavının bol acılısını denediniz mi? Eğer denemediyseniz acılı lezzetleri sevenler için Cizre'nin acılı bulgur pilavı tarifiyle karşınızdayız.
Yaz mevsiminin en güzel kokuya sahip sebzelerinden biri olan patlıcanla, muhteşem bir yaz yemeği yapmaya ne dersiniz? Patlıcan ve bulguru bir araya getirirken doyuruculuğu artan, aynı zamanda yoğurt sosuyla da çok iyi ferahlatan bu yemeği denemek için kolları sıvayın!
İster pirinçle yapın, isterseniz de bulgurla; pilav, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Sulu yemeklerin yanında, et ve tavuk yemekleriyle ya da başlı başına bir öğün olarak tüketilen pilavı, firik bulguru ile de mutlaka denemelisiniz. İşte; tam ölçüsünde, tadına doyulmaz firik pilavı tarifi...
Çok değerli bir besin maddesi olan bulgur, Türk mutfağının göz bebeklerinden. Buğdayın temizlenmesi, kaynatılıp kurutulması, kabuklarının soyularak değirmende öğütülmesi ve farklı boyutlardaki tanelerinin ayrılması gibi aşamalarıyla hazırlanışı oldukça zahmetli. Ancak kısırlara, mercimek köftelerine, çiğ köftelere girince de tadına doyum olmuyor. Siz de hangi bulgurun nasıl kullanılacağını merak ediyorsanız buyrun...
Serpme pilav, etli bulgur pilavı Batman yöresinin meşhur yemeklerinden biridir. Serpme pilav, etli bulgur pilavı yaparken gerekli olan malzemeler arasında 1 kg kemikli kuzu eti, 50 gr tel şehriye, 500 gr bulgur yer alıyor. İşte serpme pilav, etli bulgur pilavı malzemeleri!
Köfte deyince aklınıza hemen mis gibi anne köftesi geliyorsa haklısınız, onun yeri başka! Peki, size kıymasız da köfte yapabileceğinizi söylesek? Patlıcan, mantar, tarhana gibi malzemelerden de nefis köfteler yapmak mümkün. Siz de kıymasız köfte tariflerinde fellah köftesi ya da mercimek köftesi gibi klasik tariflerin dışına çıkmak istiyorsanız buyurun yazımıza.
İncesiyle, kalınıyla çoğu sofranın baş tacı: Bulgur. Çoğunlukla pilav olarak karşımıza çıksa da, salata ve köfte çeşitleriyle de damaklara bayram ettiriyor. Onlarca farklı tarifi, lezzeti ve ulaşılabilirliğiyle herkesin gönlünü çalmasına şaşırmıyoruz! İşte herkesin akşam yemeklerine, ikindi çaylarına ve öğle aralarına şenlik havası verecek iki farklı tarif...
Kutlamaların, çay saatlerinin ve günlerin vazgeçilmezi olan kısır severek tüketiliyor. Yapılışı oldukça kolay olan kısırı hazırlarken bulgurun pişmesi için, sıcak suyu bulgurların üzerine ekledikten sonra beklemek gerekiyor. Kısır yapmak için 2 su bardağı ince bulgur, 1,5 su bardağı sıcak su gerekli olan malzemeler arasında yer alıyor.
Gaziantep'te Türk yemek kültürünün vazgeçilmezi olan bulgur, her yıl ortalama 1 ton üretilerek sıcak yaz günlerinde uzun ve meşakkatli üretiminin ardından sofralarda yerini alıyor. 2 gün nemsiz olarak güneşte kurutularak, daha doğal ve lezzetli hale getirilen bulgur, bu süreçte traktörlere takılan tırmıklar yardımıyla karıştırılırken, buğday tanelerinin her tarafının güneş görmesi sağlanıyor.
Yemek eleştirmeni Vedat Milor, sosyal medyada yaptığı anketlere bir yenisini daha ekledi. Milor'un 'Pirinç pilavı mı? Bulgur pilavı mı?' sorusuna sosyal medya kullanıcıları pirinç pilavı cevabını verirken, sokaktaki vatandaş bulgur pilavını tercih etti. Milor’un de tercihi pirinç pilavı olurken, uzmanlar da sağlık açısından bulgur pilavını önerdi.
Çiftçi Nejdet Kanbir, 340 bin lira bedelli "Kavılca İşleme Projesi"ni yüzde 65 hibe desteğiyle hayata geçirdi - Kanbir: - "Kavılca bundan sonra bütün tüketiciye, yani sağlıklı ürün yemek isteyen herkese ulaşacak"
Evindeki malzemelerden tasarladığı materyallerle 6 yaşındaki otizmli oğlunu hayata hazırlayan anne Sultan Küçükduyur: - "Maddi durumum elverse de vermese de kendi imkanlarımla bu etkinlik çalışmalarını yapıyorum. Bu materyallerle yaptığımız etkinlikler, oğlumun görsel dikkatini ve hafızasını geliştirmesinde faydalı oluyor" - "Konular aynı olsa da farklı materyaller tasarlayarak farklı farklı etkinlik çeşitleri türetmeye gayret gösteriyorum. Bu etkinlikler oğlum otizmli olmasına rağmen gelişimine ve eğitim hayatına büyük faydası oluyor"
Asuman Kerkez'in yemek kitabı 'Anadolu’dan Dünyaya Armağan: Bulgur' raflarda yerini aldı. Kerkez kitabıyla ilgili, "Bir tabak pilavdan, bir sıkım köfteden ibaret olmayan, binlerce yıllık essiz kültürü ifade eden, dünyada her geçen gün daha da önem kazanan bulgura sahip çıkmak, hak ettiği değeri kazandırmak ve gelecek nesillere bırakmak en büyük amacım" dedi.
Anadolu’nun geleneksel yiyeceklerinden biri olan bulgurun hammaddesi buğdaydır.
Bulgurun içeriğinde bulunan ham maddesinin buğday olması dolayısı ile, bulgurun pirinçten daha faydalı bir besin olduğu söylenebilir.