Resmi olarak dünyanın en sağlıklı ülkesi olan İspanya'nın sağlıklı yaşam sırrı merak ediliyor. Konuya dair yapılan araştırmalara göre İspanya halkının neden bu kadar sağlıklı olduğu ve nasıl çok daha uzun yaşadıklarına dair sonuçlar ortaya çıktı. Bunama, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkların en az sayıda görüldüğü halkın en çok önem verdiği şeyin aile ve arkadaşlarla birlikte uzun sohbet eşliğinde yenen yemeklerin olduğu öğrenildi.
Sağlıklı beslenmenin insan vücudu üzerindeki olumlu etkisi bilinen bir gerçek. Öte yandan, yapılan bir araştırma bazı besinlerin beyin sağlığını tehlikeye atarak bunama riskini artırabildiğini ortaya koydu. İşte, yemeden önce bir daha düşünmeniz gereken o yiyecekler...
Anne ve baba olmak hayata yüklediği sorumluluklarla oldukça zorlu anlar yaşatabiliyor. Özellikle fazla hareketli çocukların ebeveynleri yaşadıkları zorlulukları çevresine aktararak yardım talep edebiliyor. Ebeveynler üzerine yapılan bir araştırma erkek çocuğu olan kişileri şaşırtacak sonuçlar ortaya çıkarttı.
Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak görülüyor. Ancak birçok kişi işe, okula giderken kahvaltı yapmayı aksatıyor veya ayaküstü bir şeyler atıştırıyor. Yapılan araştırmalara göre kahvaltıda yenilen protein deposu bir gıdanın faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanı demansa karşı koruma sağlayan gıdayı açıkladı.
Yediğimiz yiyecekler sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Yapılan araştırmalar günlük hayatta sıklıkla tüketilen yiyeceklerin beyin sağlığını tehlikeye atarak bunama riskini artırabildiğini tespit etti. Uzmanlar beyin sağlığı için uzak durulması gereken yiyecekleri sıraladı.
Günümüzde bazı hastalıklar belirtileriyle önceden kendini belli ederken bazıları ise sessiz sedasız ortaya çıkabiliyor. Vücudumuzda fark ettiğimiz önemli değişimler tehlikeli hastalıkların habercisi olabiliyor. Bu nedenle en ufak değişimlerde hekime başvurarak erken teşhis yapmak hayat kurtarıyor. Uzmanların söylemlerine göre uyku sırasında yaşanan bazı durumlar yaygın hastalığın belirtisi olarak görülüyor.
Sağlıklı olmak için her yetişkinin en az 6-8 saat uyuması gerekiyor. Ancak farklı uyku problemleri nedeniyle bu saat değişim gösterebiliyor. Uyku stilimiz çeşitli hastalıklara karşı daha riskli konumda olmamıza neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar uykuda yaşanan bir durumun felç riskinin üç kat daha fazla olduğunu işaret ettiğini belirtiyor.
Hastalıkları ve gündelik hayatta yaşadığımız bazı problemleri gidermek için kullandığımız birçok ilaç bulunuyor. Bu ilaçlar oldukça fayda sağlasa da çeşitli yan etkileri görülebiliyor. Bazı ilaçların yan etkileri yıllar içerisinde ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre çok sık kullanılan bir ilacın bunama riskini arttırdığı bulundu.
Hastalıkların erken teşhisi hastalığın tedavisinde büyük önem taşıyor. Erken teşhis ve doğru tedavi ile hastalığın ilerlemesi önemli ölçüde yavaşlatılabiliyor. Tüm yaşamı etkisi altına alan ve temel ihtiyaçların bile giderilmesinde zorluk yaşatan Alzheimer hastalığının önceden hissedildiği öğrenildi. Bunama hastalıklarının en erken belirtilerine dikkat etmek hastalığın tedavisinde büyük bir rol oynuyor.
Hastalıklara yakalanma riskini artıran birçok zararlı yaşam koşulu ve hastalık bulunuyor. Ancak doğuştan gelen özellikler ve genetiğimiz de hastalık risklerini artırabiliyor. Yapılan araştırmalara göre kan grupları birçok hastalık için risk faktörü olabiliyor. Bazı kan gruplarının kalp hastalığına yakalanma riski çok daha fazla...
Vücutta bulunan fazla yağların birçok hastalığa karşı risk oluşturduğu biliniyor. İdeal kilodan uzaklaştıran fazla yağlar obezite, kalp hastalıkları, karaciğer hasarı gibi hastalıklara yol açıyor. Ancak yapılan araştırmalara göre vücudun bazı bölümünde yer alan yağlanmaların tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağladığı bulundu.
Sağlıksız yiyecekler tüm hayatımızı etkisi altına alarak çeşitli hastalıkların oluşmasına zemin oluşturuyor. Sağlıksız yiyecekler üzerine yapılan araştırmaların sonucu bu yiyeceklerin kanser, kalp hastalıkları, diyabet, karaciğer yağlanması gibi ciddi problemlere yol açtığını belirtiyor. Yapılan araştırmaya göre ultra işlenmiş gıdaların tehlikeli hastalıkla bağlantılı olduğu bulundu.
Demans çağımızın tehlikeli hastalıkları arasında bulunuyor. Genellikle yaşlılarda görülen demans tüm yaşamı etkisi altına alarak en temel ihtiyaçları karşılarken bile zorlanmaya neden oluyor. Demans olma riskini artıran birçok faktör bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre belirli kan grubuna sahip olan kişilerin demans olma riski %82 daha fazla.
Tüketilen yiyecek ve içeceklerin sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Bazı yiyecekler bağışıklığı güçlendirir ve sağlığa iyi gelirken bazıları ise çeşitli hastalıklara sebebiyet veriyor. Örneğin düzeli olarak şeker içeren besinleri tüketmek beyniniz ve bilişsel sağlığınızla ilgili komplikasyonlara yol açıyor. Aynı zamanda bazı besinler, felç riskini artırıyor.
Acı biberlerin yemeklerin yanında ve içerisinde sıklıkla kullanılıyor. Özellikle ülkemizden en sık kullanılan baharat arasında pul biberler yer alıyor. Biberin her halinin sofralarda bulunması sağlığınız için risk oluşturuyor. Yapılan araştırmalara acı biber yemenin bunama riski ile bağlantılı olabileceğini buldu.
Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte sağlıklı sebzelerde artış görülüyor. Sebze tüketiminin artırılması sağlık için büyük önem taşıyor. Çok fazla tüketilmeyen pancar sebzesi de çok faydalı olan sebzeler arasında bulunuyor. Pancarın faydalarını merak ediyorsanız bu habere göz atabilirsiniz.
Kötü ağız sağlığına sahip olmak, insanların düşündüğünden daha fazla zarar verebilir. Yeni bir çalışma, bir kişinin ağız sağlığının, bilişsel gerileme ve artan bunama riski de dahil olmak üzere diğer sağlık koşullarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu iddia ediyor.
Uyku sırasında görülen kabuslar birçok insanın en rahatsız olduğu konular arasında bulunuyor. Bu kabuslar sağlığı tehlikeye atabiliyor. Yapılan araştırmalara göre belirli bir yaşın üzerinde görülen kabusların demans riski taşıyabileceği öğrenildi. Demans hastalığını erken teşhis edebilmek için rüyalarınıza dikkat etmeniz gerekiyor.
Beslenme düzeni sağlığımız için önem taşıyor. Özellikle düzenli olarak meyve ve sebze yemek birçok hastalığı önleyebiliyor. Bazı gıdalar sağlık için çok yararlı olabiliyor. Sıklıkla tüketilmeyen yaban mersini de bu gıdalar arasında bulunuyor. Yaban mersininin faydalarını duyanlar çok şaşırıyor. İşte yaban mersini faydaları...
Bunama dünya genelinde yaklaşık 47 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 1 milyon kişiyi etkiliyor. 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan uzmanlar, hastalıkla ilgili yapılan son araştırmalardan veriler paylaştı. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda işlenmiş gıdaların bunamayı tetiklediği ortaya çıktı. Uzmanların verdiği son bilgilere göre fakir semtlerde büyüyen ve düşük ücretlerle çalışan kişilerde bunama riskinin daha yüksek. Brezilya’da yapılan çalışmanın sonuçları şaşırttı.
Dişlerin görünüşü hem sağlık hem de sosyal açıdan önem taşıyor. Ne yazık ki birçok insan dişlerine gereken önemi vermiyor. İnsanlar dişlerin sadece görünüşünü etkilediğini düşünse de yapılan araştırmalara göre diş hastalıkları diğer hastalıkların riskini artırıyor.
Demans, unutkanlığa sebep olan hastalıklara denilmektedir. Demans yaşamı oldukça olumsuz etkileyen hastalıklardandır. Demansa neden olan etken tam olarak bilinemese de birçok faktör demans riskini arttırmaktadır. Uzmanlar yaptıkları araştırmalarda günlük hayatta sıklıkla yapılan alışkanlıkların demans riskini arttırabileceğini belirtti.
Tüketilen yiyecekler ve içecekler sağlığımızı doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Sağlıksız beslenme birçok hastalığa yol açabiliyor. Sıklıkla tüketilen diyet içeceklerin normal içeceklere göre daha faydalı olduğu düşünülse de bu doğru bilinen yanlışlar arasında bulunuyor. Yapay tatlandırıcılı içecekler birçok hastalığa yakalanma riskini arttırıyor…
80’li ve 90’lı yıllara damga vuran çizgi film karakteri Temel Reis elinden ıspanağı düşürmemesi ve gücünü ıspanaktan almasıyla hafızalara kazındı. 16 yıl önce başlayan bir araştırmanın yayınlanan sonuçlarına göre ıspanağın inanılmaz bir faydası daha ortaya çıktı. Temel Reis gibi ıspanak yemek sizi bunama riskine karşı koruyabilir.
B12 eksikliği vücutta yeterli miktarda B12 vitamini olmamasıdır. Bu önemli vitamin eksildiğinde pek çok ciddi hastalık ortaya çıkabilmektedir. B12 eksikliği özellikle ileriki yaşlar için çok tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Bu sebeple B12 vitaminini arttırmak adına yenilen yemeklere özen gösterilmelidir. Özellikle vejeteryan ve vegan beslenenlerde daha çok görülen B12 eksikliğini başka besinler tüketerek kontrol altına alabilirsiniz.
Demans günümüzde sık karşılaşılan hastalıklardan. 65 yaş üstü her 10 kişiden birinde ve 75 yaş üstü her 4 kişiden birinde görülen demans olanların sayısı gün geçtikçe artış gösteriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda yalnız yaşayanların demansa yakalanma oranı daha yüksek! Demans olmanızı ileride önlemek için haberin içerisinde yer alan bazı yöntemleri alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Bunama olarak bilinen demans hastalığının belirtileri başlamadan önce yapılacak beyin taraması ile tespit edileceği duyuruldu. Uzman nörologların bile tespit etmekte zorlandığı benzerlikleri saptayabilen yapay zeka sayesinde gerçekleştirilebilen bunama (demans) teşhisi, bir sistemden yardım alınarak konuluyor.
Bunama, beynin faaliyetlerini engelleyen bir hastalıktır. Özellikle beyinde bir takım damar hastalıkları ve kanamalar sonucunda oluşabildiği gibi, ailesel olarak da beyinde bir takım plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. En önemli özelliği unutkanlık ve bir takım kişilik değişiklikleridir.
Araştırmaya göre orta yaşlardan itibaren kabuklu yemiş tüketmek bunama riskini azaltıyor.
Pandemi sürecinde sosyal izolasyona tabi kalan alzheimer ve bunama hastalarının yaşam kalitesinin etkilediği ortaya çıktı. Uzmanlar, bu dönemde kafa karışıklığının ve saldırgan davranışların artabileceğine, anksiyetenin tetiklenebileceğine dikkat çekti. Bu dönemde hastayla sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi büyük önem taşıdığını söyleyen uzmanlar, konu ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Psikiyatrik hastalıklarla karıştırıldığı uyarısında bulunan uzmanlar, 'zihinsel yeteneklerin ilerleyici kaybı' olarak tanımlanan bunamanın davranışsal bunama şeklinde ortaya çıktığını söyledi. İlk önce davranışlarda değişiklik ve kişilik değişikliği olarak başlayan davranışsal bunamaya zaman ilerledikçe unutkanlık ekleniyor.
Adını her geçen gün daha sık duymaya başladığımız, giderek kitlesel bir sorun halini almaya başlayan ve filmlere, kitaplara konu olan Alzheimer hastalığı, demansın en yaygın türüdür. Demans ise, genellikle "bunama" olarak isimlendirilen ve benzer belirtilerle seyreden elliden fazla hastalık için kullanılan ortak bir isimdir.
Boşanan kişilerin demans (bunama) hastalığına yakalanma riskinin evli kişilerden iki kat fazla olabileceği bildirildi.
Dünya Sağlık Örgütü, demansa ilişkin ilk kılavuzunu yayımladı - Kılavuzdan: - "İnsanlar, düzenli egzersiz yaparak, sigara içmeyerek, alkolün zararlı kullanımından kaçınarak, kilolarını kontrol ederek, sağlıklı diyet yaparak ve sağlıklı kan basıncı ve kan şekeri seviyelerini koruyarak bunama riskini azaltabilirler"
Demans (bunama) ile birlikte beyindeki sinir hücreleri arasındaki bağlantılar giderek yok oluyor. En yaygın demans türü ise: Alzheimer. Yapılan son araştırmalara göre, irisin (egzersiz) hormonu; beyin hücrelerini yaralanma ve yaşlanmaya karşı koruyor. Yaşamı boyunca yetersiz fiziksel aktivite gösteren kişilerin, düşük irisin seviyesine sahip olduğunu belirten uzmanlar, egzersizin irisin hormonu üzerindeki önemine dikkat çekiyor.
Rusya’nın başkenti Moskova’daki Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Yüksekokulu tarafından yapılan araştırma üzücü bir tabloyu gözler önüne serdi. Açıklanan verilere göre Türkiye, bunama vakalarında birinci sıraya oturdu. Türkiye'yi Brezilya'nın takip ettiği listede bakın ortaya nasıl oranlar çıktı.
En belirgin özelliği unutkanlık olan demans (bunama) hastalığına neden olan bazı faktörler tedavi edilebilir niteliktedir. Özellikle ailesinde bunama hastalığı olan kişiler risk grubunda iken,daha çok kadınlar, kalp damar hastalığına sahip kişiler sigara ve alkol kullananlarda da sık görülebilir. İşte bunama hastalığa yakalanan kişilerin ve yakınlarının dikkat etmesi gereken unsurlar.
Türkiye'de "bunama" olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansın en yaygın şekli alzaymır "21. yüzyılın kabusu" olarak tanımlanıyor - DSÖ'nün son verilerine göre, dünya genelinde 50 milyon demans hastası bulunuyor - Her 3 saniyede bir yeni demans vakası teşhis ediliyor - DSÖ, 2050'de demans hastası sayısının 152 milyona yükseleceğini öngörüyor - 2050'de demans hastalarının yaklaşık yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde olacak
Türkiye'de "bunama" olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansın en yaygın şekli alzaymır "21. yüzyılın kabusu" olarak tanımlanıyor - DSÖ'nün son verilerine göre, dünya genelinde 50 milyon demans hastası bulunuyor - Her 3 saniyede bir yeni demans vakası teşhis ediliyor - DSÖ, 2050'de demans hastası sayısının 152 milyona yükseleceğini öngörüyor - 2050'de demans hastalarının yaklaşık yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde olacak
Kadınlarda demans (bunama) oranının erkeklerden daha fazla olduğu artık kabul ediliyor. Bu durum, hastalığa karşı mücadele yöntemlerini değiştirmeyi gerektiriyor.
Japonya'da 60 bin sürücünün ehliyetine bunamadan iptal
Hasar, travma geçirmeyen biriyle karşılaştırıldığında gelecekte bunama olasılığını ortalama yüzde 24 yükseltiyor
Hafızanızla ilgili sorunlar mı başladı? Unutkanlığınız büyük bir problem haline mi geldi? Artık günlük işlerinizi bile yapamaz durumda mısınız? Eğer cevabınız ‘evet’se demans kapınızda olabilir. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Eser Buluş, 65 yaş ve üstü kişilerde görülen demans yani bunama ile ilgili önemli uyarılarda bulundu: “İçeriğinde alüminyum bulunan kaplar, tencereler ve alüminyum folyo içerisinde pişirilen yiyeceklerden uzak durun!”
Hafızanızla ilgili sorunlar mı başladı? Unutkanlığınız büyük bir problem haline mi geldi? Artık günlük işlerinizi bile yapamaz durumda mısınız? Eğer cevabınız ‘evet’se demans kapınızda olabilir. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Eser Buluş, 65 yaş ve üstü kişilerde görülen demans yani bunama ile ilgili önemli uyarılarda bulundu: “İçeriğinde alüminyum bulunan kaplar, tencereler ve alüminyum folyo içerisinde pişirilen yiyeceklerden uzak durun!”
Yapılan bir araştırma, çok kahve içen insanlarda diyabet, kalp rahatsızlıkları, bunama ve bazı kanser türlerine daha az rastlandığını ortaya çıkardı
İngiltere’nin Suffolk bölgesinden olan ‘sarışın bomba’ diye adlandırılan 32 yaşındaki kayak öğretmeni Becky Barletta’ya bir yıl önce genetik ‘frontotemporal demans’ hastalığı teşhisi kondu. Günden güne bunamaya başlayan Becky'nin karakteri geri dönemez bir şekilde değişti. Anne ve babasının evine dönmek zorunda kalan Becky, bunama yüzünden 24 saat bakıma ihtiyaç duyuyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma, gazlı diyet içeceklerin her gün tüketilmesinin bunama riskini 3 katına çıkardığını ortaya koydu. Aynı araştırma, yapay tatlandırıcı içeren içecekleri her gün tüketen kişilerde felç riskinin arttığı sonucunu da açıkladı. Araştırma, şekerli içeceklerden sonra yapay tatlandırıcılı içeceklerin de önemli sağlık riski doğurduğunu "ilk kez" ortaya koyması nedeniyle ses getirdi.
İngiltere'de sanal bir denizcilik macerası olan video oyunu, oyuncuların yön bulma becerilerine bakarak bunama olup olmadığını ölçüyor. Oyun 'bunama testi' için kullanılabilecek.
Yoğun ve yorucu olacak gibi duran bir güne başlayacak olsanız, sabah uyandığınızda yaptığınız ilk şey ne olurdu.
İngiliz uzmanların yaptığı araştırmada çarpıklaşan mizah anlayışının bunama habercisi olabileceği sonucuna varıldı. Hasta yakınlarının büyük çoğunluğu teşhis konulmadan yıllar önce mizah anlayışlarındaki değişikliği fark ettiklerini söyledi.
Uykusuzluk ve anksiyeteye karşı kullanılan bazı ilaçların uzun süreli kullanımının Alzheimer'a bağlı bunama riskini yüzde 51'e kadar artırabileceği tespit edildi.
Bunama hastalığının tedavisi sırasında kullanılan bazı ilaçların, böbrekler üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtildi.
Yüksek tansiyon, bilişsel becerilerin azalma riskini artırabilir.
Bunama belirtileri gösteren yaşlıların kanserden ölme riskinin daha az olduğu belirlendi.
Unutkanlığın yaşlılığın doğal süreci olarak kabul edilmesi, alzheimer hastalığının geç teşhis edilmesine neden oluyor.
Geç emekli olanların Alzheimer ya da bunamaya yakalanma riskinin daha az olduğu belirlendi.
Siz de öğrenmiş olduğunuz bilgileri kısa sürede unutuyor musunuz?
Medical Park Bahçelievler Hastanesi kalp damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko, budama hastalığının en büyük sebebinin sigara olduğunu belirtti.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Konya Huzurevi’nde 3 yaşlının 15 ay içinde pencerelerden düşüp ölmesini, “bunama ve algılama sorunları” olmasına bağladı.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Derya İpekçioğlu, yaşlıların %15-20’sinde depresyon görüldüğünü belirterek, “Özellikle yaşlılarda görülen depresyonlarda ölümle sonuçlanan intihar girişimleri yüksektir” dedi.
Birden fazla dil konuşmak, beyni koruyor ve bunama riskini azaltıyor olabilir.
ABD'de yapılan bir araştırma, çapraz bulmaca ve sudoku gibi zeka oyunlarının bunamanın ilerleme sürecini hızlandırdığını ortaya koydu.
Dünyada bunayanların sayısının her 20 yılda bir 2 katına çıkacağı ve 2040 yılına kadar 81 milyonu bulacağı bildirildi.
Demans (bunama), çok defa ileri yaşlarda ortaya çıkan, yavaş ilerleyici bir hafıza-zeka kusuru, kendine ve çevreye ilgisizlik, duyularda azalma, düşünme ve ortama uymada aksaklıklardan oluşan klinik tablodur. Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ unutkanlık ile bunama arasındaki farkı Mynet okurları için yazdı.
Demans sözcügü latince akıl anlamına gelen "mentis" ile yokluk ifade eden "de" ön takısında oluşmaktadır. Bunun anlamı aklın yokluğudur. Bu hastalık gelişmiş ülkelerde yaygın bir sağlık ve sosyal sorun olmaya başlamıştır. Özellikle ortalama ömrün giderek uzaması ile demanslı hasta sayısında büyük artış olmuştur.
Demans (bunama), çok defa ileri yaşlarda ortaya çıkan, yavaş ilerleyici bir hafıza-zeka kusuru, kendine ve çevreye ilgisizlik, duyularda azalma, düşünme ve ortama uymada aksaklıklardan oluşan klinik tablodur.