Buzul Haberleri

Amerika'dan, Endonezya'dan Hakkari'ye geliyorlar 'Gerçekten büyüleyici! Kayıt altına aldık'

Hakkari'deki Cilo Dağı'nda yer alan 20 bin yıllık buzul bölgesinde şelalenin de soğuk hava nedeniyle donması muazzam görüntüler oluşturdu. Doğa fotoğrafçısı Emin Noyan'ın rehberliğinde bölgeye yapılan bir gezi sırasında Endonezya'dan gelen bir kadın ve Amerika'dan gelen bir erkek turistin de bulunduğu 4 kişilik grup bölgede donmuş şelaleyi gezerken Noyan "Manzara gerçekten büyüleyici. Biz de bu güzellikleri fotoğraflayarak kayıt altına aldık" dedi.

Haber

Her yer bembeyaz... Adeta rüya gibi! Gören inanamıyor, görüntüler yurt dışından sanıyor

Sosyal medya bu görüntüleri konuşuyor! Giden fotoğraf çekilmeden dönmüyor. İnanılmaz görüntülerin merkezi Hakkari'nin Cilo Sat Dağları'ndan. Bu dağın rakımı tamı tamına 4 bin 135. 20 bin yıllık buzulların bulunduğu buzul gölleri ve şelale, kar yağışı sonrası etkili olan soğuklarla tamamen dondu, ortaya eşsiz bir manzara çıktı.

Haber

Bin 700 antik virüs keşfedildi! 40 bin yaşında… Ya buzul erirse…

Bilim insanları iklim değişikliğiyle birlikte korkunç bir detayı ortaya çıkardı. Guliya Buzulu'nda yapılan araştırmalarda yaklaşık 40 bin yıl öncesine dayanan bin 700 antik virüs tespit edildi.

Haber

‘Ölmeyi reddeden buzdağı’ 30 yıl sonra harekete geçti! Yıllarca kendi etrafında dönebilir

30 yılı aşkın bir süredir hareket etmeyen, Dünya’nın en büyük buz dağı olarak bilinen "A23a", yeniden harekete geçti. Ancak bu defa Antarktika yakınlarında kapıldığı girdapta aylardır saat yönünün tersine dönüyor.

Haber

Hakkari’de çekilen bu görüntü endişe yarattı! Uzmanlar uyardı: ‘İtalya gibi yapalım’

Hakkari’nin Cilo Dağları’nda bulunan buzullar son 30 yılda yüzde 50 alan kaybetti. Cumhurbaşkanlığı kararı ile 4 yıl önce 'milli park' ilan edilen Hakkari'nin 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağları'nda bulunan buzullar, her geçen yıl küresel ısınma nedeniyle eriyor. Yıllar önce yer yer 200 metreyi aşan dikey buzul tabakaları şu an 50 metreye kadar düşmesi endişelendiriyor. Uzmanlar çözüm için İtalya örneği verdi. İşte detaylar…

Haber

Ağrı Dağı için korkutan gelişme: Yüzde 40’tan fazla küçüldü

İklim değişikliği her geçen gün Türkiye üzerindeki etkilerini artırırken dikkat çeken bir haber de Ağrı Dağı’ndan geldi. Dağdaki buzullar yüzde 40'tan fazla küçüldü. 1987'de 8,42 kilometrekare olan buzullar, 2022'de 4,96 kilometrekareye kadar düştü. İşte Ağrı Dağı ile ilgili endişelendiren gelişmenin detayları…

Haber

Konya'da şans eseri bulunmuştu: Varlığı doğrulandı! Tam 2,5 milyon yıl öncesine ait

Konya'nın Geyik Dağları'nın 2 bin 600 rakımında bir doğa gezgini tarafından şans eseri fark bulunan 'sirk buzulu'nun varlığı kanıtlandı. Buzulun 2,5 milyon yıl öncesine ait olduğu ifade edildi.

Trend

Konya'da bulundu! Bir ilk oldu '5 yıl içinde ortadan kalkacak' Çıktığı gezintide fark etti... Hemen harekete geçtiler

Konya, Geyik Dağları 2600 rakımda Hasan Hüseyin Kahriman'ın bulduğu, 'sirk buzulu' varlığı kanıtlandı. Akademisyenler "Arazi çalışmasıyla güncel buzulların varlığı doğrulandı. Bu, bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzul varlığını tanımlayıp doğrulayan ilk çalışma. 2010'dan 2023'e dek 13 yıllık sürede buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülüp küresel sıcaklıkların arttığı dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı ifade edilebilir" dedi.

Haber

Dağların zirvelerini işaret etti! Acil önlemler almamız gerek diyerek o konuya dikkat çekti: Büyük bir tehlike

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, küresel ısınma nedeniyle Türkiye'de olduğu gibi dünyada da binlerce yıl var olan dağların zirvelerindeki buzulların hızla eridiğini söyledi. Dağcıların zirve tırmanışlarında bunu çok açık ve net gözlemlediklerini belirten Prof. Dr. Başar, "Küresel ısınma ile ilgili acil önlemler almamız gerek." dedi. Başar, "Binlerce metre yükseklikteki zirvelerin giderek çıplaklaşması büyük bir tehlike" diye konuştu.

Haber

Konya'da bulundu! 2,5 milyon yıl öncesine ait... Hayatımda ilk kez gördüğüm bir şeydi

Konya'da Geyik Dağları'nın 2700 rakımında varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' bulundu. Doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman tarafından tespit edilen buzul yatağını inceleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Pınar, küresel ısınma nedeniyle buzulun ortaya çıkmış olabileceğini ifade etti. Buzul yatağını tespit eden Kahriman ise "Görünce çok şaşırdım. Hayatımda ilk kez gördüğüm bir şeydi" ifadelerini kullandı.

Haber

Cilo Dağı'nda çöken buzul sonları oldu! Günlerdir aranan Hakime Koç ve Mehmet Aydın'ın cansız bedenleri bulundu; kurtarılan Avcu çifti dehşeti anlattı

Hakkari'deki Cilo Dağı'nda üstünde yürüdükleri buzulun kırılmasıyla çukura düşen 4 kişilik gruptan ikisinin yaralı kurtarılmıştı. Bugün acı haberler art arda geldi. 2 gündür devam eden arama çalışmalarında bugün Hakime Koç'un cansız bedenine ulaşıldı. Koç'un Adalet Bakanlığı'nda memur olarak çalıştığı öğrenildi. İlerleyen saatlerde aynı noktada öğretmen Mehmet Aydın'ın da cesedi bulundu. Kurtarılan Avcu çifti ise yaşadıkları dehşeti anlattı.

Haber

Çukurda ölmesinler diye üzerlerindeki elbiseleri attılar! Cilo Dağı'nda kırılan buzul dehşeti yaşattı: 2 kişinin kurtarıldığı anların görüntüleri ortaya çıktı

Rehber eşliğinde Hakkari'deki Cilo Dağı'na çıkan grubun başına gelen son derece talihsiz olayın ayrıntıları gün yüzüne çıktı. 4 kişilik grup dün "Cennet Cehennem Vadisi" olarak bilinen noktada üzerinde yürüdükleri buzulların kırılmasıyla oluşan yarıklara düşmüştü. 2 kişiden hala haber alınamadı, diğer 2 kişinin kurtarıldığı anlar kameraya yansıdı. Kurtarma çalışmalarına katılanlar kayıp 2 kişinin hayata tutunması için önemli bir hamleye imza attı. Vali Akbıyık son durumla ilgili açıklama yaptı.

Haber

Buzul üstünde yürürlerken kendilerini bir anda çukurda buldular... Cilo Dağı'nda talihsiz olay! Hakkari Valisi'nden açıklama geldi

Hakkari'de 20 bin yıllık buzulların bulunduğu Cilo Dağı'na çıkan 4 kişilik grubun başına son derece talihsiz bir olay geldi. Rehber eşliğinde dağa çıkan grup buzulların üzerinde yürürken bir anda kendilerini çukurun içinde buldu. Bölgeye AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi. Hakkari Valisi İdris Akbıyık buzulun kırılmasıyla çukura düşen grubu arama çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Ağrı Dağı'nda ise sıcak havanın etkisiyle eriyen kar sele neden oldu.

Haber

Dünyayı bekleyen felaket senaryosu! Bilim adamları yaklaşan tehlikeyi duyurdu: Buzulların yok olması, seller ve orman yangınları...

Dünyayı bekleyen iklim krizi artık eskiye nazaran çok daha hızlı gerçekleşiyor... Buzullar hakkında araştırma yapan bilim adamlarının son araştırmaları felaket senaryolarının yaklaştığının bir göstergesi durumunda. Yapılan araştırmaların sonucunda Kuzey Kutbu'ndaki buzulların beklenenden on yıl daha erken erimesi riskinin bulunduğu ifade edildi.

Haber

Doğaseverler Cilo buzullarına çıktı, Cennet Cehennem Vadisi'nde yürüdü

Hakkari'de, Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesi olan Uludurok'un yer aldığı Cilo Dağları'nın eteklerindeki buzullar, Cennet Cehennem Vadisi, bölgede huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla doğaseverlerin en çok tercih ettiği rotalardan biri haline geldi.

Yurthaber

Hakkari'de doğaseverler Cennet Cehennem Vadisi'nde yürüyüş yaptı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde doğaseverler, Cilo Dağları eteklerindeki Cennet Cehennem Vadisi'nde yürüyüş yaptı, poşetlerle karda kayarak eğlenceli anlar yaşadı.

Yurthaber

Buzullar için korkutan araştırma: 10 yılda yüzde 2'si eridi!

Yapılan bir araştırmada, iklim değişikliğinin 10 yılda 2 milyar 720 milyon ton buzun erimesine neden olduğu sonucuna ulaşıldı. Kaybedilen buzul kütlesinin, dünyadaki buzulların yüzde 2'sine denk geldiği belirlendi. Milyonlarca kişinin içme suyu ve tarımda sulama için bağlı olduğu buzullarda yaşanan değişimin ne kadar hızlı olduğunu gözlemlemenin önemine işaret edildi.

Haber

Bilim insanlarından korkutan keşif! Norveç buzullarında zararlı kimyasal madde PFAS saptandı

Oxford Üniversitesinden bilim insanları, Norveç'in Svalbard bölgesinde yer alan buzullarda araştırmalarda bulundu. Yapılan araştırmaların sonucunda Norveç'in Kuzey Kutbu bölgesinde, yabani hayatı tehdit eden yüksek oranda "zehirli kimyasal" perfloroalkil ve polifloroalkil maddelere (PFAS) rastlandı.

Haber

Hakkari'deki Cilo buzullarında erime artarak devam ediyor

Hakkari'de 4 bin 135 rakımlı Uludoruk'un bulunduğu Cilo Dağlarındaki buzullarda erime sonucu çatlakların derinleştiği, parçalanmaların fazlalaştığı bildirildi.

Yurthaber

Grönland'ın sıcak eylülü buzullarda rekor erimeye neden oldu! İklim değişikliği uyarısı geldi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Amerikan Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezinin (NSIDC) verilerine göre, bu yıl eylül ayının ilk günlerinde, Grönland'daki buzullarda dah önce görülmemiş boyutta bir erime gerçekleşti. Grönland'ın sıcak eylülü buzullarda rekor erimeye neden oldu ve uzmanlar buzullardaki bu erimenin ciddi bir iklim değişikliği uyarısı olduğuna dikkat çekti.

Trend

Ağrı Dağı'ndaki buzullar kurak iklime sahip milli parka hayat veriyor

Ağrı Dağı Milli Parkı bölgesindeki sulak alanlar, 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı zirvesinden eriyen buzullarla besleniyor - Iğdır Üniversitesi Kuş Merkezi Müdürü Emrah Çelik: - "Zirveden gelen soğuk sular, kavurucu sıcakların içinde ılıman bir yapıyı, bu yapı da yaban hayvanlarının yaşam alanını oluşturuyor"

Yurthaber

İtalya'da Alpler'de buzul parçası koptu: 6 ölü, 30'a yakın kayıp

İtalya'nın kuzeyinde, Alpler'de yer alan Marmolada Dağı'nda bir buzul parçasının çökmesi sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı. Kar, buz ve kaya parçalarının oluşturduğu çığda kaybolduğu tahmin edilen 30'a yakın kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Haber

Kuzey Kutbu'nda sıcaklıklar normalin 40 derece üstüne çıktı! Rekor erime sonrası teyakkuza geçtiler

Bilim insanları son günlerde kutuplarda gerçekleşen aşırı ısınmaya dikkat çekiyor. Doğu Antakrtika’da sıcaklıkların normalin 40 derece üzerine çıktığını belirten bilim insanları Kuzey Kutbu'ndaki bazı hava istasyonlarının da normalin 30 derece üzerinde sıcaklık verileri kaydettiğini bildirdi.

Haber

Hakkarili öğrenciler dağ danteli projesiyle buzullardaki erimeye dikkati çekiyor

Hakkari Fen Lisesinde görevli fizik öğretmeni Sibel Özdemir ile iki öğrencisi, "alüminize cam elyaf kumaş ile buzullardaki erime hızının düşürülmesi" projesiyle TÜBİTAK Bölge Yarışması'na katılmaya hak kazandı - Öğrenci Botan Özdil: - "Kısa vadede katılacağımız yarışmadan iyi bir derece elde etmek istiyoruz. Uzun vadede de buzullardaki hızlı erimenin önüne geçmeyi amaçlıyoruz"

Yurthaber

Avrupa'da buzul tehlikesi! Korkutan açıklama: Denge bozuldu, 2080 yılına kadar etkileri görülecek

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, buzullardaki erimenin Atlas Okyanusu'ndaki sıcak su akıntılarının kesilmesine neden olmaya başladığını ve Avrupa'nın gelecek yıllarda "buzul dönemi" tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Çamlıtepe, 2080 yılına kadar çok ciddi etkilerinin görüleceği tahmin ediliyor. Çocuklarımıza çok ciddi sorunlar ve kötü bir dünya bırakıyoruz."

Haber

Cilo Dağları'ndaki buzulların yüzde 48'i küresel ısınma nedeniyle eridi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Şatır: - "Çok net bir kayıp var. Bu kayıp buzulun bütünlüğünü de bozmuş" - Hakkari Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur: - "Yaptığımız son gözlemler sonucunda buzullardaki erime sürecinin hızlandığını görüyoruz. Bunun da bölgesel olarak mikro iklim, ekosistem, bitki örtüsü ile tarım ve hayvancılık açısından büyük etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz"

Yurthaber

Dünyanın çatısı alarm veriyor... 25 yılda tamamen yok oldu!

Dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı olan ve "dünyanın çatısı" olarak isimlendirilen Everest Dağı alarm vermeye başladı. 8 bin 848 metre yükseklikteki dağda 2 bin yılda oluşan devasa bir buzul kütlesi sadece 25 yıl gibi bir sürede eridi. Bilim insanları, iklim değişikliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığını ve Everest'teki erimenin 80 kat hızlandığının altını çizdi.

Haber

Bir şehir yukarı bakarak yürüyor! Çatılardaki buz sarkıtları 4 metreyi buldu

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde dondurucu soğukların etkisiyle çatılarda buz sarkıtlarının boyları 4 metreyi buldu. Vatandaşlar için tehlike oluşturan sarkıtlar için dikkatli olunması çağrısı yapıldı.

Haber

Bilim insanları uyardı! Felakat buzulu hızla eriyor, 3 şehri tehdit ediyor

Küresel ısınma nedeniyle Batı Antartika’da bulunan dev Thwaites Buzulu’nun her geçen gün erimesinin hızlandığı açıkladı. Dev buzulun doğudaki buz sahanlığının yüzeyindeki çatlakları araştıran bilim insanları on yıl içinde buzulun çökebileceğini dile getirdi. Bu olasılığı sonun başlangıcı olarak isimlendiren bilim insanları söz konusu buzulun tamamen erimesi ile küresel deniz seviyelerinde büyük yükselmelerin yaşanacağına işaret etti.

Trend

İnsanlık için büyük tehdit! Bilim insanları: Himalayalar'daki buzullar olağanüstü bir oranda eriyor

Bilim insanları Himalayalar'daki buzulların 'olağanüstü' bir oranda eridiğine dikkat çekerek yüz milyonlarca insanın su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacaklarını belirttiler. Himalayalar, Antarktika ve Kuzey Kutbu'ndan sonra dünyanın en büyük üçüncü buzul buzuna ev sahipliği yapıyor ve genellikle dünyanın “Üçüncü Kutbu” olarak anılıyor.

Haber

Uzaydan 6 yıl boyunca görüntülendi! Antarktika'da buzul böyle eridi

Antarktika’nın en hızlı eriyen Pine Island Buzulunun (PIG) uzaydan çekilmiş 6 yıllık görselleri, hızlandırılarak video haline getirildi. Buzulun hızlı erime süreci, videoda net şekilde tespit edildi.

Haber

Endişelendiren görüntü! 'Türkiye'nin çatısı' eriyor

'Türkiye'nin çatısı' olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'nın 4 bin ile 5 bin 137 metre arasında bulunan şapka buzulları, sıcakların etkisiyle eriyor. Dağın eteklerindeki bazı köyler, özellikle aşırı sıcaklarda buzulların erimesi ile sele maruz kalıyor. Ağrı Dağı'na 12 Eylül'de 162'nci tırmanışını gerçekleştiren Erzurum Alpin Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Tekin (42), "'Türkiye'nin çatısı' küresel ısınma nedeniyle her geçen gün eriyor. Buzulların yerini artık kara parçaları aldı" dedi.

Haber

Uydu verileri ortaya çıkardı! Buzulların erimesi dünyanın kabuğunda bükülmeye neden oldu

Bilim insanları, dünya genelindeki buz tabakaları ve buzulların erimesiyle dünyanın kabuğunun üzerindeki ağırlıktan kurtularak yükseldiğini söylüyor. Dünya kabuğunun kütlesindeki değişiklikler sonucu nasıl şekil değiştirdiğini tahmin edebilmek için araştırmada 21. yüzyılın başlarında Grönland, Antarktika, dağ buzları ve buzullarda meydana gelen buz kaybının uydu verilerini kullanıldı.

Haber

Bilim insanları uyardı: Felaket buzulu tahminlerden daha hızlı eriyor!

Küresel ısınma nedeniyle Antantika'daki Kıyamet Buzulu'nun büyük bir kısmının 30 yılda eridiği açıklandı. Son yapılan araştırmalara göre, buzulun iklim değişikliğinin yanı sıra Dünya'nın çekirdeğindeki sıcaklıktan dolayı da eridiği ortaya çıktı. İlk kez ortaya çıkarılan bu detayın felaketleri peş peşe getireceği düşünülüyor. Yapılan çalışmalar, söz konusu buzulun tamamen erimesi ile küresel deniz seviyelerinde büyük yükselmelerin yaşanacağı işaret ediyor.

Haber

Hakkari'deki Türkiye'nin en büyük vadi buzulu küresel ısınma nedeniyle eriyor

Türk Coğrafya Kurumu üyeleri, bir aylık sürede bölgede iki kez inceleme yaparak buzuldaki değişimi gözlemledi - Coğrafya öğretmeni Engin Ulus: - "Böyle bir buzul Türkiye'nin hiçbir bölgesinde yok. Türkiye'nin en büyük vadi buzulu. İnsanlar buzulları görmek için Antarktika'ya, İzlanda'ya, Patagonya'ya gidiyor. Ülkemizde uçakla iki saatte gelip buzulları görmek mümkün" - Gazi Kotan: - "Çok büyük çatlaklar oluşmuş. Buzullarda gözle görülebilen çok hızlı bir erime var. İklim değişikliğinin etkilerini burada bariz şekilde görebiliyorsunuz"

Yurthaber

Bilim insanları 15 bin yıllık buzda 28 yeni virüs keşfetti

Buzullar üzerinde araştırma yapan bir grup bilim insanı yaklaşık 15 bin yıllık iki buz kütlesinde 28 yeni virüs keşfetti.

Haber

Presena buzulu erimesin diye seferber oldular! Muşamba sererek yüzde 70'i korundu

Dünya insan faaliyetleri ve küresel ısınma nedeniyle zor günler geçirirken, araştırmacılar iklim kriziyle mücadele etmenin yollarını arıyor. Bu kapsamda, İtalya'daki uzmanlar ilginç, ancak etkili bir yöntem geliştirdi. Presena buzulunu her yaz, dev bir muşambayla kaplayan bilim insanları, 1993'ten bu yana hacminin üçte birinden fazlasını kaybeden buz dağının yüzde 70'ini kurtarmaya başardı.

Haber

İnanılmaz görüntüler! Kırmızı kar, bilim insanlarını harekete geçirdi

Yaz ayları yaklaşırken, Alp dağlarının yüksek kesimlerinde, 'kırmızı kar' görüldü. Bilim insanları, mikroalglerin çoğalmasının karın renk değiştirmesine neden olduğunu açıkladı.

Haber

Himalaya Dağları’ndaki buzul felaketinde, 15 atom bombasına eş değer enerji serbest kaldı

Uluslararası bilim insanlarından oluşan 50 kişilik bir ekip, Hindistan’ın Himalaya Dağları'nda 7 Şubat’ta meydana gelen buzul felaketinin sebeplerini araştırarak sonuç raporunu paylaştı. 200’den fazla kişinin öldüğü ya da kayıp olduğu felakette, 27 milyon metreküp buz ve kayalardan oluşan çığın serbest düşüşle vadiye çarptığı ve 15 atom bombasına eş değer enerjinin serbest kaldığı belirtildi.

Haber

Hakkari'deki Cilo Dağları, doğa ve fotoğraf tutkunlarının yeni rotası oldu

"Milli park" ilan edilen bölge, buzulları, rengarenk açan çiçekleri, doğal güzellikleri ve eşsiz manzarasıyla ilgi çekiyor - Hakkari Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Adıyaman: - "Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından birçok doğasever ve fotoğrafçı ilimize gelmeye başladı. Giderek daha çok turisti ağırlayacağımıza inanıyorum" - Muğla'dan gelen Ahu Akbaş: - "Türkiye'nin en güzel dağlarından birindeyiz. İnanılmaz güzel bir coğrafya. Bunu kelimelerle anlatmak mümkün değil" - Adana'dan gelen Selman Vefa Yıldırım: - "Şiir, öykü, roman yazmayı seven, doğaya tutkusu olan, sanata ve sinemayla ilgili olan herkes buraları görmeli"

Yurthaber

Kuzey Kutbu’nda kaybolan köpeği, Rus buzkıran gemisi buldu

Kuzey Kutbu’nda görevli bir Rus buzkıran gemisi, buzullarda mahsur kalan kayıp köpeği kurtardı.

Haber

Antarktika'da dünyanın en büyük buzdağı koptu

Avrupa Uzay Ajansı, Antarktika'nın kuzeybatısında bulunan Ronne Buz Sahanlığı'ndan New York City'nin dört katı büyüklüğünde bir buz kütlesinin koparak Weddell Denizi'ne doğru sürüklendiğini bildirdi.

Haber

Küresel ısınma nedeniyle dağ buzullarının yaklaşık yüzde 10'u 2050'de yok olacak

Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 30 yılda yükseklerdeki buzulların yüzde 10'unun yok olacağı uyarısında bulundu.

Haber

Alarm zilleri çalıyor! Buzulların erimesi dünyanın eksenini 'kaydırdı'

Buzulların erimesi, 90’lı yıllardan bu yana dünya ekseninde belirgin kaymalara yol açtı. Eksen kayması insanların gündelik hayatta hissedebileceği düzeyde değil ancak kaynakların sürdürülemez bir biçimde kullanıldığının da kanıtı.

Haber

Nehirdeki buz kütlesi, buz tsunamisine yol açtı

Rusya’nın Habarovsk bölgesinde Amur Nehri üzerinde bulunan büyük buz kütleleri, nehir akıntısı sebebiyle kıyaya taşarak tsunami etkisi yarattı. Nehir kenarındaki parmaklıklıları kıran buz kütleleri, sahilde gezinenleri korkuttu.

Haber

Balinalar eriyen buzullar nedeniyle evine dönemiyor!

Araştırmacılar, ilkbaharda katı deniz buzundan uzaklaşan Grönland balinalarının küresel ısınma nedeniyle 6 bin kilometre ötedeki evlerine dönemediğini keşfetti.

Haber

Dünyanın en büyük buz dağı A68 'artık yok'

Bir zamanlar dünyanın en büyük buz dağı olan A68'in eriyerek birçok ufak parçaya ayrıldığı açıklandı.

Haber

Dünyanın en büyük buzul dağıydı! A68 eriyerek yok oldu

Dünyanın en büyük buzul dağı olarak ismini duyuran A68, eriyerek yok oldu. ABD Ulusal Buz Merkezi, A68'in parçalara ayrılarak yok olduğunu duyurdu.

Haber

Bilim insanlarından uyarı: Antarktika buz sahanlığının üçte birinden fazlası çökebilir

Bilim insanları, küresel ısınmanın Antarktika kıtasının buz sahanlığının üçte birinin çökmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Haber

İsveç'te donmuş gölde buzun kırılması sonucu suya düşen 4 kişi boğuldu

İsveç'te donmuş Vallsjön gölünde buzun kırılması sonucu suya düşen 4 kişi boğuldu.

Haber

Buzullar 35 yıl sonra yok olabilecek

Kuzey Kutbu'ndaki buzulların küresel ısınma yüzünden 35 yıl sonra tamamen yok olabileceği bildirildi. Amerika Milli Atmosfer Araştırması Merkezi, Washington ve McGill üniversiteleri tarafından yapılan yeni bir araştırmada, buzulların 2040 yılının yaz aylarında neredeyse tamamen ermiş olabileceği belirtildi.

Haber

Kuzey Buz Denizi 2080'e dek tamamıyla eriyebilir

Küresel ısınma yüzünden Kuzey Buz Denizi'ndeki (Arktik Okyanusu) buzulların bu yazdan itibaren 2080 yılına dek tamamıyla eriyebileceği bildirildi.

Haber