Mardin'de 20 santim boyunda etçil çekirge görüldü. Çekirgeyi bulan ve zararlı olmadığını öğrenen vatandaş, çekirgeyi yeniden doğal ortamına bıraktı.
Batman kent merkezinde boyutu 25 santimetreye ulaşan bir etçil çekirge görüldü. Büyüklüğü ve sesiyle görenleri şaşkına çeviren etçil çekirgenin insanlara zararı olmadığı öğrenilirken, uzmanlar bu çekirgenin ekolojik dengeye faydalı olduğunu da ifade etti.
Tunceli’de kara yolunda sürü halinde çekirge görüntülendi. Hozat ilçesine bağlı bir köyde görüntülenen çekirge sürüsünün kara yolunu kapladığı görüldü. Köylüler ise benzer durumun iki yıldan bu yana yaşandığını belirtti. Buna ek olarak köylüler, çekirgelerin vereceği zararlar konusunda endişeli olduklarını söylüyor.
Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde ayçiçeği tarlalarında çokça görülmeye başlayan çekirge sürülerine karşı ilaçlama başlatıldı.
Doğada nadir olarak 1000 rakımın üzerindeki yerlerde görülen yamyam tombul çekirge (Bradyporus), Mardin'in Midyat ilçesinde görüntülendi. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Satar, yumurtasını daha kaliteli hale getirmek için erkeğini yemeleri ile bilinen yamyam tombul çekirgenin soyunun tehlike altında olduğunu, bu türe zarar verilmemesi gerektiğini söyledi.
Gümüşhane'nin Şiran ilçesine bağlı Çevrepınar köyünün başı çekirge istilası ile dertte. Sayıları binleri aşan çekirgeler, evleri ve tarım arazilerini istila etti. Tarla ve bahçelere zarar veren çekirge türünün ‘yeşil çekirge’ olduğu tespit edildi. Köylüler çekirge istilası nedeniyle kapı ve pencerelerini bile açamdıklarını ifade ederek bu duruma bir çare bulunmasını istedi. Çekirgeler için İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. İşte detaylar...
Muş’un Karabey köyünün merasında sürü halinde görülen çalı çekirgelerinin önlerine ne çıkarsa yok edip tarlalara doğru ilerlemesi korkuya neden oldu. Çekirgelerin sürü halinde yaşayan böcekler olup ovada ekili alanlara ciddi zararlar verebileceğini söyleyen Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, "Bu yıl yağışların iyi gitmesi, özellikle kışlakların durumundan dolayı çekirgelerde bir çoğalma görülmüş ve şu an bu konuda özellikle devlet yardımı ile birlikte mücadelemize devam ediyoruz." dedi.
Muş’un Karabey köyünün merasında sürü halinde görülen çalı çekirgelerinin önlerine ne çıkarsa yok edip tarlalara doğru ilerlemesi korkuya neden oldu. Çekirgelerin ekili alanlara zarar vermesinde endişe ediliyor. Öte yandan Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ilaçlama çalışmaları gerçekleştiriyor. Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, "Köy muhtarı, üreticiler ve çobanlarla iş birliği yaparak özelikle nift döneminde bu mücadele yapılmaktadır" dedi.
Antalya’da girişimci Selami Gökgöl, istilalarıyla tarım alanlarına zarar veren çekirge türlerinden birini gelir kapısı haline getirdi. Arkadaşlarının 'Türkiye’de kim senden böcek alacak' sözlerine aldırmayan Gökgöl, yılda 1 milyon çekirge üretiyor. 19 yıldır bu işi yaptığını belirten Gökgöl, çekirgenin büyüğünün 4 lira 75 kuruş, küçüğünün ise 1 lira 95 kuruştan alıcı bulduğunu söyledi. Avrupa ülkelerine de ihracat yapan Gökgöl, talebin yoğun olduğunu dile getirdi. İşte detaylar...
Yüksekova'da tarım arazilerinde çekirge yoğunluğu yaşanıyor
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde çiftçiler çekirge istilası ile karşı karşıya kaldı. Eskiden de çekirgelerin olduğunu fakat hiç bu kadar ürkütücü şekilde sürüler halinde bulunmadığını belirten çiftçi Agit Çakmak, "73 yaşındayım, şu ana kadar böyle bir şey görmedim" ifadelerini kullandı.
Hakkari Üniversitesi tarafından uygulanan "Hakkari ili Orthoptera Faunasının Tespiti Projesi" kapsamında kırsal alanlarda yürütülen çalışmalarda 3 yıllık süreçte tespit edilen türlerden bazılarının tarım alanlarına zarar verdiği belirlendi - Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sait Taylan: - "Endemik türlerin oranının yüksek olmasının nedeni özellikle soğuğu tercih eden formların yükseklerde izole kalması"
Muğla'da "Çekirge" operasyonunda 5 kişi yakalandı
Batman'ın Gercüş ilçesinde yaklaşık 20 santimetre boyundaki çekirge, çiftçilerin verdiği eti yerken görüntülendi. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bölgede görülen etçil çekirgenin insanlara zarar vermediğini söyledi.
Adıyaman’da vatandaşlar yaklaşık 20 santim büyüklüğünde etçil çekirge görüntüledi. Dev çekirge karşısında dehşete düşen vatandaşlar zararsız olduğunu öğrenince derin bir 'oh' çekti.
Van’ın Çatak ilçesinin yüksek yamaçlarında sürü halinde görülen çalı çekirgelerinin ekili alanlara zarar vermesinden endişe ediliyor.
Batman'ın Sason ilçesinde dev etçil çekirge görenleri şaşkına çevirdi. Yaprakların arasında fark edilen çekirgenin 25 santim boyunda olduğu öğrenildi.
Çalı çekirgeleri Muş'ta kabus olmaya devam ediyor. Yol ve toprak yüzeyleri kaplayarak Muş Ovası'na doğru ilerleyen çekirge sürüleri vatandaşları korkutuyor. Bölgeyi kaplayan çekirgelerin çayırları yiyip bitirdiğini söyleyen imam Yakup Ekici, "'Çayırları yiye yiye kocaman bir hale gelmişler. Bu çekirgelerin yönü de şehrin ovasına doğru. İnşallah ovaya ulaşmazlar." diye konuştu.
Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Akkaya köyünde bulunan etçil çekirge görenleri şaşırttı.
Batman’ın Gercüş ilçesinde 20 santimetre uzunluğundaki dev çekirge görenleri hayretler içinde bıraktı. Etçil olduğu belirlenen çekirge geçen sene de bölgede görülmüştü.
Batman'ın Gercüş ilçesinde bir tarlada etçil çekirgeye rastlandı. 20 santimetre uzunluğundaki çekirgenin daha çok geceleri avlandığı ve etle beslendiği ifade edildi.
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde yüzlerce dönüm tarım arazisi çekirge istilasına uğradı. Ürünlere zarar veren çekirgelere karşı mücadele başlatıldı.
Doğu Afrika'nın istilacı çekirge sürücüleri Türkiye'de de görüldü. Suriye'nin başkenti Şam'ı istila eden çöl çekirgelerinin güney rüzgarlarıyla az sayıda da olsa Türkiye’ye gelmeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Ali Satar, fizyolojik değişimle birlikte saldırganlaşan çekirgelerin bulundukları ortamları terk ederek farklı yerlere göç ettiklerini söyledi.
Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Suriye'nin başkenti Şam'ı istila eden çöl çekirgelerinin güney rüzgarlarıyla Suudi Arabistan'dan Irak'a, Irak'tan da Suriye'ye geldiğini söyledi. Normalde çöl çekirgelerinin geçiş güzergahlarının farklı olduğunu ifade eden Satar, Suriye'de çekirgelerle mücadele edilmediği takdirde Türkiye'ye gelme olasılıkları da olduğunu söyledi.