Celal Bayar,1883 yılında Bursa’nın Gemlik ilçesinin Umurbey köyünde dünyaya geldi.
Bursa’da İpek Meslek Yüksek Okulu ve College Francais de l’Assomption’da eğitim gördü ve memuriyet yaşamına atıldı. Celal Bayar, Hukuk ve bankacılık alanlarında çalıştı.
1907’de İttihat ve Terakki’nin Bursa’daki gizli kolu olan Küme adlı örgüte girdi. Ardından Cemiyet tarafından İzmir’e gönderildi.
Celal Bayar, Mütareke döneminde İzmir Müdafaa-i Hukuk-i Osmaniye Cemiyeti’ne girdi. İzmir’in işgali tehlikesi belirince, Galip Hoca takma adıyla zeybek ve köy hocası kılığında bölgeyi dolaşarak işgale karşı propaganda yaptı. İzmir’in işgalinden sonra Aydın’ın geri alınması mücadelesine katıldı. Balıkesir Kongresi kararıyla Akhisar Cephesi Komutanlığına getirildi.
Celal Bayar,12 Ocak 1920’de toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi’ne Saruhan Sancağı milletvekili olarak katıldı. Millî Mücadele’nin başlaması ile birlikte Anadolu’ya geçerek bu hareketteki yerini aldı. Birinci Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olarak görev alan Mahmut Celal Bey, 1921’de İktisat Bakanı oldu.
Celal Bayar, Lozan Barış Konferansı’na danışman göreviyle katıldı. 1923 seçimlerinden sonra II. Büyük Millet Meclisi’ne İzmir milletvekili olarak girdi. Mart 1924’te Mübadele, İmar ve İskan Bakanlığına atandı. Temmuz 1924’te bu görevinden istifa etti.
Celal Bayar,1924 yılında İş Bankası’nın kurulmasında önemli rol oynadı ve 1932’ye kadar genel müdürlüğünü yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda politika becerisi ve iktisatçı kimliği ile parladı. 1932’de İktisat Bakanlığı’na getirilen Bayar, 1937’ye kadar bu görevde kaldı. Ayrıca 1937–1939 yılları arasında başbakanlık yaptı. Daha sonra siyasî yaşamını İzmir milletvekili olarak sürdürdü.
Çok partili siyasî yaşamın başlaması üzerine 1946 yılında Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan ile birlikte Demokrat Parti’yi kurdu ve başkanlığa getirildi.
Celal Bayar,Partisinin 1950 seçimlerini kazanmasından sonra 22 Mayıs 1950’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce Türkiye’nin üçüncü cumhurbaşkanı seçildi.
Celal Bayar,10 yıl boyunca sürdürdüğü bu görevden 27 Mayıs askerî müdahalesi ile 1960 yılında uzaklaştırılan Mahmut Celal Bayar, 15 Eylül 1961’de Yassıada Mahkemesi tarafından idama mahkûm edildi. Cezası daha sonra müebbet hapse çevrilerek Yassıada’dan Kayseri Bölge Cezaevi’ne nakledilen Bayar, 7 Kasım 1964’te rahatsızlığı nedeniyle serbest bırakıldı.
Celal Bayar,1903 yılında Reşide Hanım’la evlendi ve üç çocuğu oldu.
Celal Bayar, 22 Ağustos 1986 günü İstanbul’da vefat etti.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, vefatının 37. yılında Bursa'nın Gemlik ilçesindeki kabri başında törenle anıldı.
DÜZELTME: "3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar vefatının 36. yılında kabri başında anıldı" başlıklı haberimizde yer alan "Garnizon Komutanı Albay Kıvanç Kerpişçi" ifadesi "Garnizon Komutanı Albay Sinan Aydemir" olarak düzeltilmiştir. 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar vefatının 36. yılında kabri başında anıldı
3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar vefatının 36. yılında kabri başında anıldı
27 Mayıs nedir, ne oldu? şeklinde sorular sorulmaya başlandı. Vatandaşlar 27 Mayıs günü ne olduğunu araştırmaya başladı. Türk tarihinde 27 Mayıs önemli bir yere sahiptir. İşte merakla araştırılan 27 Mayıs tarihine detaylar!
3. Cumhurbaşkanı merhum Celal Bayar'ın kızı Nilüfer Gürsoy: - "27 Mayıs 1960 darbesi Demokrat Parti'nin, yaptıklarının meyvesini alacağı dönemde oldu. İlk sarsıntıydı ve ülkede bir çöküş noktasıydı. İzlerini bugün de hissediyoruz" - Celal Bayar'ın torunu Prof. Dr. Akile Gürsoy: - "Bir umudumuz tabii Türkiye'de artık darbeler ve darbelerle bir iktidar değişiminin son bulması. Demokratik rejimi, iradeyi benimsemiş toplumlarda arzulanan, istenen, siyasi partilerin idarelerin seçimle yerlerini bırakmaları, değiştirmeleridir"
İçişleri Bakanı Soylu, 3. Cumhurbaşkanı Bayar'ın anıt mezarını ziyaret etti
Tesisin bahçesinde 4 yıl önce kurulan müzede Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın temel atma töreninde kullandığı mala, Menderes'in açılış kurdelesini kestiği makas, gümüş tepsi, el yazısıyla kaleme alıp imzaladığı anı defteri de sergileniyor - Fabrika müdürü Hakan Çelik: - "Buraya gelenlerin birçoğunun gözleri doluyor, çok duygulanıyorlar. Kapımız herkese açık. Herkesten gelip burayı gezmelerini, görmelerini istiyorum, davet ediyorum"
Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'in Çankaya Köşkü'nde yakın koruma polisliğini yapan Niyazi Çelebi, Türk demokrasi tarihinin kara lekesi olan 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin sabahında yaşadıklarını unutamıyor - Niyazi Çelebi: - "Tank sesleri gelmeye başladı. 3-4 tank gele gele Hariciye Köşkü'nden topları köşke doğru çevirdi. Megafonla 'Sayın Reisicumhur teslim ol, her taraf Milli Savunmaya geçmiştir. Teslim ol, teslim olmadığın takdirde mukadderat bizim elimizdedir.' anonsu yaptılar" - "İçeride Bayar'a, her yerin zapt edildiğini söylediler. O da 'Ben millet iradesiyle geldim, millet iradesiyle giderim' diyor. Koluna girdiler, indirdiler aşağıya. Cipe bindirdiler, aldılar götürdüler" - "Adamlar hazırlanmış, bir haftadan beri hazırlık yapmışlar. Bizim haberimiz yok. Herkes uyuyor, hiç dedikodu da olmadı"
Bayar'ın, Gemlik ilçesindeki anıt mezarı başında anma töreni düzenlendi
Bayar'ın, Gemlik ilçesindeki anıt mezarı başında anma töreni düzenlendi
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 3'ncü Cumhurbaşkanı merhum Celal Bayar'ın 98 yaşındaki kızı Nilüfer Gürsoy'u, Kadıköy Çiftehavuzlar'daki evinde ziyaret etti.
Merhum Başbakan Adnan Menderes, "Yeter söz milletindir" diyerek çıktığı siyaset yolundaki demokrasi hamleleri, kalkınma atılımları ve çok partili siyasi hayata geçişin ardından milli iradeyi sandığa yansıtan ilk başbakan sıfatıyla Türkiye'nin önemli siyasi isimleri arasında yer aldı - Demokrasiye olan inancını, "Dörtlü Takrir" ismiyle cumhuriyet tarihine geçen ve CHP parti tüzüğündeki antidemokratik ilkelerin kaldırılmasını talep eden önergeye imza atarak gösteren Menderes, bu inancını Demokrat Parti iktidarında da sürdürdü - "Arapça ezan okuma yasağını" kaldırarak dini özgürlüklerin önünü açan Menderes'in politikalarıyla ekonomide kalkınma dönemine giren Türkiye'de, serbest piyasa ekonomisine geçişe hız verildi, tarımda makineleşme çalışmaları başladı - Ekonomi, siyaset, eğitim ve toplumsal alanda yaptığı reformlar ile Türk halkının zihninden silinmeyen siyasi liderlerden biri olan Menderes, milli irade ve demokrasiye vurulan ilk darbede idam edildi
Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakanı Adnan Menderes tarafından, üniversitenin açılışında hayat verilen zeytin ağacının yanına, 62 yıl sonra yeni bir zeytin fidanı dikildi - Rektör Prof. Dr. Necdet Budak: "Bu anlamlı anıyı tekrar yaşatmak ve aynı heyecanı paylaşmak için dikilen bu ağacın, yeşerecek her dalının, yeni umutların müjdecisi olmasını dilerim"
Gazete Habertürk yazarı Nagehan Alçı, eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın vefatına ilişkin bir yazı kaleme aldı. Alçı bugün kaleme aldığı 'Üç intihar üç başbakan' başlıklı yazısında dikkat çeken bir detaya yer verdi ve "Aklıma hemen Celal Bayar ve Adnan Menderes geldi. Neden mi? Çünkü Bayar’ın da Menderes’in de oğlu intihar etmişti..." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kesin tarihi henüz belirlenmemiş; Kasım sonu ya da Aralık başında gerçekleşmesi beklenen Atina ziyareti daha şimdiden Yunanistan’da gündemin üst sıralarına oturdu. Bu ziyarete Atina da şimdiden çok büyük ilgi gösteriliyor. Erdoğan, 65 yıl sonra Yunanistan’a gelecek ilk Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olacak. Atina’yı son olarak 1952 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ziyaret etmişti.
3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy, Hürriyet gazetesine tam sayfa 'Hayır' ilanı verdi. İlanda, "Asırların ender yetiştirdiği Atatürk bile tek adamlığı aklından geçirmemişti. Tek adamlık tekliflerini elinin tersi ile reddetmişti. Hangi demokrasilerde tek adamlık yer bulabilir? Tarihte oyla diktatörlüğe geçen bir tek Hitler örneği vardır" ifadeleri dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın vefat yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Celal Bayar,1883 yılında Bursa’nın Gemlik ilçesinin Umurbey köyünde dünyaya geldi.
Dersim tartışması giderek büyüyor. Tartışmada gelinen son nokta ise Atatürk'ün Dersim'de yaşananlardan haberinin olup olmadığı...
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde yaşayan Süreyya ve Nurullah Yargi çiftinin tam 16 yıl süren evlat hasretleri sona erdi.
‘Yokmuş’ diyerek iki yıldır süren içki servisini yasakladı.
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan milletvekilliği için sürpriz bir isme teklif götürdüğü iddia edildi.