TBMM Genel Kurulu'nda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin tüm maddeleri kabul edildi. Genel Kurul'da milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Suriyelilerin ülkelerine dönüşüyle ilgili değerlendirmede bulundu. Bakan Güler, "Henüz arzu edilen seviyede olmasa da önümüzdeki günlerde yapılacak düzenlemeler dahilinde Suriyeli vatandaşlarımızın, onurlu ve güvenli bir şekilde topraklarına, evlerine kavuşacaklarını düşünüyoruz" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda 5 Aralık tarihinde Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edildi. Kanun içerisinde yer alan imar hakkı aktarımı ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki imar hakkı aktarımı nedir? Detayları neler? İşte ayrıntılar...
Ticaret Bakanlığınca hazırlanan Gümrük Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Gümrük Kanunu ve buna dayalı mevzuata aykırı hareket edenlere uygulanan usulsüzlük cezası ile fazla çalışma ücretlerine ilişkin tutarlar, yüzde 43,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artırıldı.
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine, binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri amacıyla 31 Aralık 2028'e kadar ek süre tanınıyor.
2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri bugün Mecliste başlayacak ve 20 Aralık Cuma günü son bulacak. Genel Kurul, bütçe görüşmeleri için cumartesi ve pazar günleri dahil aralıksız toplanarak günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışacak.
Geçtiğimiz günlerde Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. 950 bin kamu personelini ilgilendiren yeni düzenlemenin ayrıntıları Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram değerlendirdi. Bayram, memur alımlarının sözleşmemeli olmaması gerektiğinin altını çizdi.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Devlet Memurları Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi. Güler konu ile ilgili, memurlara 3 yıla kadar aylıksız izin kullanabilmeleri için imkan getirileceğini aktardı.
İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar arttı.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, engelli çalışanların emekli olmasıyla ilgili hukuki düzenlemelerde de değişikliğe gitmeyi öngörüyor. Konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Erdursun, "Kapsam 1.10.2008’den önce sigortalı olanları da içine alacak! Engelli emeklilik bitecek!" dedi.
Son dakika: Yargıya ilişkin düzenlemeler içeren Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
TBMM grup başkanvekilleri uzlaşmasının ardından etki ajanlığı suçu getiren madde geri çekilmişti. Noterlik Kanunu teklifindeki 16. madde tamamen çıkarıldı.
Kayıt dışı ekonomi ile mücadele için yeni adımlar atılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak fiş ve faturalarda yeni düzenleme yapılmıştı. Avukat Nimet Türe, alıcı ve satıcı arasında ödemeyi gösteren bir belge olmaması durumunda cezai yaptırım uygulanacağını söyleyerek, “Yeni düzenleme ile cezalar kademeli olarak artacak” şeklinde konuştu.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamındaki yargılamalara ilişkin Gider Avansı Tarifesi, Hakem Ücret Tarifesi ve Tanık Ücret Tarifesi tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca yapılan yargılamalarda tanıklara 100 ila 150 lira arasında ücret ödenecek.
Fiş almayana da fiş vermeyene de bundan sonra her tespit için artırımlı olarak vergi cezası uygulanacak. Söz konusu gelişmede Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Özellikle alışveriş yaptıktan sonra ya da dışarıda yemek yedikten sonra fiş almayanlara 5 bin TL ceza gelecek. Bu gelişmeyi duyanlar, daha önce fiş almazken bundan sonra alacaklarını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı mahiyetteki belgelerin düzenlenmesi durumunda ceza kesilecek. Ayrıca kayıt dışı faaliyette bulunan kişilere yüzde 50 oranında artırımlı zam uygulanacak.
"Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin kesilmemesi durumuna dair yeni bir düzenlemeye gidildi. Bu gibi durumlarda belgeyi almakla yükümlü kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirlerse bu kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak.
TBMM'ye sunulan 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifine göre, yeni yılda tahsil edilmesi beklenen 282 milyar 538 milyon 376 bin liralık harç gelirlerine en büyük katkı, 122 milyar 488 milyon 929 bin lirayla tapu harçlarından gelecek. Ayrıca önümüzdeki yıl, "diğer harçlar" başlığı altında 62 milyar 96 milyon 206 bin liralık gelir sağlanması öngörülüyor.
AK Parti, Noterlik Kanunu'nun da aralarında bulunduğu 12 kanunda değişiklik öngören 23 maddelik teklifini TBMM'ye sundu. Konu ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler, noterlere esnek çalışma saatlerinin getirileceğini ifade etti. Ayrıca kanun teklifinde casusluk suçlarıyla daha iyi mücadele edebilmek için Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir suç ihdas ediliyor.
Salı günü 'Uluslararası İş Gücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği' değişiklikleri ile geçici koruma statüsündeki yabancıların çalışma izni almadan Türkiye’de çalışabilecekleri öngörülmüştü. Bu değişiklik ile beraber geçici koruma statüsündeki yabancıların kayıt altına alınması planlanıyor.
Atama bekleyen öğretmenlerle ilgili tepkiler sürerken MEB’in tartışma yarata bir önerisi daha TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Öğretmenlik Mesleği Kanunu Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. KPSS ve mülakat sonucunda ataması yapılan öğretmenler için artık bu durum yeterli olamayacak. Adayların Milli Eğitim Akademisi'ni de başarı ile bitirmeleri gerekecek. İşte detaylar…
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğle, 7 bin lirayı aşan her türlü tahsilat ve ödeme işlemlerinin banka ve finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunluluğu getirildi. Tebliğe göre; mükellef olmayanlar da tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7 bin lirayı aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacak.
Milyonlarca memuru yakından ilgilendiren fazla mesai ücreti belli oldu. 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden derlediği bilgiye göre, memurların saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 26,7 artacak. 2024 yılında 10 lira 10 kuruş olan saatlik fazla mesai ücreti 1 Ocak 2025'ten itibaren 12 lira 80 kuruşa yükselecek.
Bütçe kanunu teklifi hazır! 2025 bütçesi için kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Yüzde 14,8 oranla en büyük payı eğitime ayırıyoruz" dedi. Kanun teklifi için görüşmeler 22 Ekim'de başlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kontrolünde ve denetiminde verilen eğitimler ve yapılan uygulamalar, öğrencilerin çeşitli haklarını korumak amacıyla olduğu kadar, öğretmenlerin de gelişimleri ve mesleklerinde ilerlemeleri gibi hedefleri de kapsar. Bu doğrultuda, birçok düzenleme içeren ve Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) adıyla da bilinen Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun ne olduğu, maddelerin nelerden oluştuğu ve Resmî Gazete'de yayımlanıp yayımlanmadığı merak edilmektedir.
Bir iş yerinde kişiler, çeşitli görevlerde ve farklı sigorta türleri altında çalışabilir. Yapılan sözleşmeye dayalı olarak çalışan gerçek kişiler işçi, işçi çalıştıran tüzel ya da gerçek kişiler ise işveren tanımı altında yer alır. İş Kanunları hem çalışanların hem de iş verenlerin haklarını korumakla yükümlüdür.
Hem yabancıların çalışma hayatında kayıtlılığın artırılması hem de nitelikli yabancıları Türkiye'ye çekmek hedefleriyle Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Bundan sonra belirli sektörlerde çalışacak yabancılara ilişkin çalışma izni muafiyeti prosedürleri kolaylaştırıldı.
Karayolları Trafik Kanunu maddeleri doğrultusunda 2016 yılından daha önce sürücü belgesi almış olan kişiler, eski tip sürücü belgesine sahiptir. Ancak bu tarihten sonra yeni ehliyetlere geçilmesi zorunlu kılınmıştır. Açıklanan son tarihe kadar ehliyet sahipleri mevcut ehliyetlerini yenilemekle yükümlüdür. Peki, ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır?
On binlerce atanamamış öğretmen atama beklerken neredeyse 2 yıla yakın bir süredir öğretmen ataması yapılmamışken görev yapan 230 bin öğretmene başöğretmenlik yolu açıldı. Başöğretmen olması beklenen 230 bin kişiye 10 bin liraya kadar ek maaş ödenecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi ile birlikte öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağı geldi.
Binlerce öğretmeni ilgilendiren kanun teklifi, TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranda arttırılacak. Öğretmen adaylarına 30 bin ek göstergenin memur aylık katsayısı ile çarpımı kadar maaş verilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin usul ve esasları yeniden düzenlendi.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM) faaliyette bulunan katılımcılar defter tutma işlemlerini 2025'ten itibaren yabancı para birimleriyle yapabilecek.
Enflasyon muhasebesinin temel amacı, yüksek enflasyonun şirketlerin bilançoları üzerindeki etkilerinin saptanması ve buna bağlı olarak indirgeme işlemlerinin uygulanmasıdır. Bu yöntemin kimler tarafından ve hangi maddelerin temel alınmasıyla uygulanabileceği ise Vergi Usulü Kanunu Genel Tebliğ’i ile açıklanır. Enflasyon muhasebesinin tam anlamıyla keşfedilmesi için ise bu yöntemin kapsadığı kavramlar, işlemler ve hesaplamalar ele alınmalıdır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin geçici vergi dönemleriyle ilgili harekete geçti. 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmalarına gerekmeyeceği Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yurt dışından yapılan internet alışverişlerinde yeni düzenlemeler 21 Ağustos itibariyle devreye girdi. 4458 sayılı Gümrük Kanunu çerçevesinde, yurt dışı e-ticaret platformlarından yapılan hızlı kargo alışverişlerinin limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya çekildi. Avrupa Birliği'nden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 30, AB dışı ülkelerden gelenlerde ise yüzde 60 olarak belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, mesken için inşaat maliyeti bedeli 370 lira ile 16 bin 968 lira arasında değişecek.
Son dakika... Vergi Kanunu içerisinde yer alan en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olmasını öngören 29’ncu madde TBMM’de kabul edildi.
Sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin düzenleme tüm Türkiye'de tartışmaları beraberinde getirdi. Meclis'te görüşmeleri devam eden yasa tasarısı hakkında Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar rest çekti. Çok tartışılan 'ötanazi' uygulamasına değinen Gülpınar, "Böyle bir karar alırlarsa hayatımda ilk defa kanunu çiğnemekle karşı karşıya kalabilirim" sözleriyle gündeme damga vurdu.
Aydın'ın Söke ilçesinde evini izinsiz olarak günübirlik kiraya veren iki kişi ekipler tarafından tespit edildi. 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu ve umuma açık yerlerin kontrolü uygulaması gereği 2 kişiye toplam 200 bin TL idari para cezası kesildi.
Ulaştırma alanında düzenlemeleri içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ulaştırma alanında düzenlemeler içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuran ve genel kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilen kişiler hakkında mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından 60 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni karara göre sağlık ve vazife malulü dışında ayrılanlar tazminat ödeyecek. Ayrıca 'Disiplinsizliği alışkanlık haline getirme' fiilini işleyip çıkarılanlar ise belirlenen masrafın 4 katının faiziyle birlikte ödeyecek.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, '7501 sayılı Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.
TBMM Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; finansman ve tasarruf finansman şirketleri ile ödeme ve elektronik para kuruluşları; Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’ne (BSMV) tâbi işlemleri için dekont, BSMV’ye tabi olan işlemleri dışında kalan KDV'ye tâbi teslim ve hizmetleri için fatura düzenleyecek.
Eğitim camiasında yaşanan tartışmalara yeni bir konu daha eklendi. TBMM'ye sevk edilmek üzere yayınlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağında bir madde büyük ses getirdi. Yeni düzenlemeye göre yetersiz öğretmen merkeze çekilerek orada başka bir görev verilecek. Henüz hayata geçmeyen düzenlemeyi olumlu bulan da var istismara yol açacağını düşünen de...
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, 'Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüştü. 30 maddeden oluşan kanun teklifinin 26'ncı maddesi havalimanlarında çalışma barışını bozacağı gerekçesiyle geri çekilirken, teklifin geri kalanı komisyondan geçti.
Bir yandan Öğretmen Meslek Kanunu Taslağı'yla ilgili düzenlemeler, diğer yandan atama bekleyen öğretmenlerin durumu tartışılmaya devam ederken, sosyal medyada paylaşılan bir görüntü gündem oldu. Öğretmenlik için bir kurs merkezine iş görüşmesine giden genç bir kadın, kendisine edilen maaş teklifini duyunca inanamadı. Sinirden ağlayacağını söyleyen genç kadın, "İlerde çocuğum 'okuyacağım' dediğinde izin vermeyeceğim" diyerek tepkisini dile getirdi.
Kanuni düzenlemeler doğrultusunda çeşitli yapılar inşa edilmesi için takip edilmesi gereken bazı koşullar vardır. İmar Kanunu maddeleri ile düzenlenen bu koşullar sonucunda inşa edilen yapıların kayıt işlemlerinin de yapılması gerekir. Peki, yapı kayıt belgesi nedir, nasıl alınır? Yapı kayıt belgesi sorgulama
ABD yönetimi, Enflasyonu Azaltma Kanunu (IRA) kapsamında, 14 Mayıs'ta Çin'in düşük fiyatlı ihracat faaliyetleriyle küresel piyasaları doldurarak ABD'nin tedarik zincirine, işletmelerine ve işçilerine bir tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Çin'den yapılan 18 milyar dolarlık ithalata yönelik gümrük vergilerini artırma kararı aldı.
TBMM Milli Savunma Komisyonu, 60 maddeden oluşan, 'Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair' kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. Komisyon, kanun teklifinin 2'nci maddesi, tüm siyasi partilerin oylarıyla teklif metininden çıkardı.