Çıban cilt üzerinde ağrılı şişlikler şeklinde beliren enfeksiyonel bir deri hastalığıdır. Bakteriyel bir enfeksiyon olan çıban genellikle Staphylococcus aureus adlı bakterinin neden olduğu bir rahatsızlıktır. Çıbanlar saç foliküllerinin veya yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu oluşurlar. İlk aşamada deri üzerinde kızarıklık ve hassasiyet görülür ardından şişme ve ağrı meydana gelir. Zaman içinde merkezde beyaz bir başçık oluşur ve çıban kendiliğinden patlayarak irin dışarı atılır.
Çıban ve kör çıban insanları rahatsız eden ve ağrıya neden olan cilt sorunlarıdır. Bu durumlar genellikle bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar ve cilt altında oluşan iltihaplanmayla kendini gösterir. Çıbanlar yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen acı verici şişliklerdir ve genellikle boyun, koltuk altı, kasık veya yüz gibi tüylü bölgelerde ortaya çıkar. Peki, çıban nedenleri nelerdir ve nasıl geçer?
Çıban oldukça ağrılara neden olan enfeksiyon sonucunda oluşan cilt rahatsızlığıdır. Toplumda sıklıkla görülen çıban şikayetleri yaşam kalitesinin oldukça düşmesine neden olmaktadır. Çıban problemi yaşayan insanlar internet üzerinden 'Çıban nasıl geçer?' 'Doğal çıban tedavisi nedir' gibi aramalar yapmaktadır.
Çıban toplumda en sık görülen rahatsızlıklardandır. Genellikle kendiliğinden geçen çıbanlar pek fazla önemsenmez. Ancak tedavi edilmeyen çıbanlar ölüme dahi yol açabilmektedir. Uzmanlar çıban tedavisi hakkında bilinçli olunması için uyarılarda bulunuyor. Yanlış uygulanan tedavi yöntemleri çıbanda bulunan enfeksiyonun yayılmasına neden olmaktadır.
Derimiz dış ortamda bulunan kir, pislik ve tozlara karşı geçirgen değildir, vücudu bu dış etkilere karşı korur. Vücuda tüm koruma mekanizmalarına rağmen farklı yollardan giren zararlı organizmalar bazı sorunlara neden olur. Bu organizmaların neden olduğu sorunlardan biri de deride meydana gelen çıbandır.
Türkiye'de şark çıbanı vakasının geçmiş yıllara oranla daha az görüldüğü bildirildi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetler Genel Müdürü Uzman Dr. Turan Buzgan, şark çıbanıyla mücadele için 5 yıllık bir ilaç stokunun yapıldığını söyledi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı ve Tropikal Hastalıklar Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Uzun, halk arasında şark çıbanı olarak bilinen kutanöz leishmaniasis hastalığının kent merkezlerini de tehdit eder hale geldiğini belirterek, Türkiye'de son 14 yılda saptanan ve bildirilen 30 bin 730 şark çıbanı vakasına rastlandığını söyledi.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet S. Gürel, Şark çıbanına zamanında müdahale edilirse, insanların korkulu rüyası olmaktan çıkacağını ve 1-2 ay içerisinde tedavisinin mümkün olacağını söyledi.
Şanlıurfa'da şark çıbanının görülmesinin ardından vatandaşlar, sağlık ocaklarına akın ediyor. Şanlıurfa'da geçen yıla oranla şark çıbanında artış olduğunu belirten Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Necip Yemenci, 2002 yılının ilk 5 ayında toplam 429 kişide şark çıbanı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Emirhan Yardan, şark çıbanının tedavisi için kullanılacak ilaçların bir bölümünün Osmaniye ve Adana'dan temin edildiğini söyledi.
Muğla'nın Milas İlçesi Ören Beldesi Çökertme Köyü'nde yaşayan bir gençte görülen şark çıbanı hastalığı, bölgedeki köyleri paniğe soktu.
Muğla'nın Milas İlçesi Ören Beldesi Çökertme Köyü'nde şark çıbanı hastalığı görülmesi üzerine köyde bir dizi önlem alındı.
Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'ne bağlı Durubeyli Köyü'nde 150 kişinin şark çıbanı hastalığına yakalandığı bildirildi. Şark çıbanının tedavisinde kullanılan ilaçların piyasada bulunmaması, hastaları zor durumda bıraktı.