Geçmişte, çiçek hastalığı nedeniyle çiçek aşısı rutin aşı takviminde yer alırdı. Ancak, 1980 yılında çiçek hastalığının dünya genelinde yok edilmesiyle birlikte bu aşı, rutin uygulamadan kaldırıldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), maymun çiçeği virüsü (mpox) konusunda alarm vermesiyle birlikte, çiçek aşısının geçmişi yeniden araştırılmaya başlandı.
Son dakika haberine göre, Bursa'nın Yenişehir ilçesine hayvan giriş çıkışları yasaklandı. İlçedeki küçükbaş hayvanlarda görülen şap ve çiçek hastalığından dolayı ilçeye hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Öte yandan hayvan pazarı da kapatıldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de de tespit edildiğini duyurdu. İlk olarak 7 Mayıs’ta İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsü tüm dünyada ve ülkemizde endişe yaratmaya devam ediyor. Maymun çiçeği virüsü hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve bilinçli olmak gerekiyor.
Maymun çiçeği hastalığı son günlerde oldukça endişeye neden oluyor. Git gide artan maymun çiçeği vakaları akıllarda soru işaretlerine sebep oluyor. Uzmanlar toplumun maymun çiçeği hastalığı hakkında bilinçlenmeleri gerektiğini belirtiyorlar. Çiçek hastalığında kullanılan aşı ve ilaçlar maymun çiçeğinde de kullanılabiliyor.
Burdur'da çiçek hastalığı nedeniyle küçükbaş hayvan hareketliliği kısıtlandı
Kütahya'da küçükbaş hayvanlarda çiçek hastalığına rastlandı
20 yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan herkes kamusal alana girmeden önce aşı izini gösterme zorunluluğu bulunuyordu. Peki bu süreç nasıl ilerledi?
Kütahya'da küçükbaş hayvanlarda çiçek hastalığına rastlandı
Koronavirüs salgını dünya çapında milyonlarca insanın yaşam şeklini önemli ölçüde değiştiriyor ve bu değişimlerin çoğu kalıcı olacak. Tarih boyunca hastalıkların, hanedanlıkların çöküşlerinden sömürgeciliğin artışına ve hatta iklimin soğumasına kadar uzun süreli büyük etkileri oldu.
Iğdır'da hayvan pazarı şap hastalığı nedeniyle kapatıldı
Iğdır'da hayvan pazarı şap hastalığı nedeniyle kapatıldı
Trabzon Akçaabat'ta 30 büyükbaş hayvan öldü. Yapılan incelemeler sonucunda hayvanların 'çiçek’ hastalığından öldüğü belirlendi. Veteriner Hekim İbrahim Koç, "Hayvanlardan hayvana genellikle sineklerle ve haşerelerle bulaşıyor. Hastalığın tedavisi yok." diye konuştu.