Cilt kanseri her an güneşe maruz kalan cilt yüzeyinde meydana gelen bir hastalıktır. Bu kanser türünün 3 farklı çeşidi bulunmaktadır. Cilt kanseri riskini azaltmak için en temel anlamda UV ışınlarından korunmak gerekir. Özellikle deri, kulak, yüz, dudak, göğüs, kol, bacak ve ellerde belirti göstermesi muhtemeldir. Cilt kanseri, deriye sahip olduğu rengi veren melanin adlı pigment üretici hücrelerin anormal şekilde çoğalması ile meydana gelir. Kanserli hücreler çok hızlı büyür ve çok hızlı yayılır. Bu nedenle ten rengi fark etmeksizin her insanda meydana gelebilecek, tehlikeli cilt kanseri türünde erken tanı hayati anlamda çok büyük önem taşır. Buna bağlı olarak da her birey cildinde meydana gelen değişiklikleri takip etmeli, bir değişiklik söz konusu olduğunda doktora başvurmalıdır.
Sağlık Bakanlığı, güneşin zararlı etkilerinden korunma konusunda vatandaşları uyarıp, bozulan çevresel faktörlerin de etkisiyle son yıllarda cilt kanserlerinde artış gözlenebileceğini bildirdi.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlara güneş kremi seçimi ve kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Doktor Elif Topçu, “Her yerde satılan, ne olduğunu bilmediğimiz denetlemeden geçmeyen birçok ürün var piyasada. Bu ürünlerden yarar beklerken zarar görebiliriz” dedi.
Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Prof. Dr. Müge Güler Özden, tırnak dibinde görülen siyah lekenin bir cilt kanseri öncüsü olabileceğini ve geç kalındığında çok hızlıca ölümcül olabilecek bir tümöre dönüşebileceğini söyledi.
Cilt kanseri, dünya genelinde en yaygın kanser türlerinden biri olup, cilt hücrelerinin kontrolsüz büyümesi sonucu ortaya çıkar. Bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve malign melanom olmak üzere 3 tip cilt kanseri türü vardır. Peki, cilt kanseri belirtileri nelerdir? Cilt kanseri tedavisi nasıl yapılır?
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Hatice Pelin Demirel Bulut, açık tenli her 10 kişiden 3’ünde cilt kanseri açısından risk bulunduğunu belirterek konuya dikkat çekti.
Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Arzu Gökdemir Yanardağ, "kalıcı oje" işlemi sırasında cildin, UV ışınlarına maruz kaldığını ve sürekli olarak kalıcı oje yaptıran kişiler için bu durumun bir cilt kanseri tetikleyicisi olabileceğini belirtti.
Tüm dünyayı heyecanlandıran haber ABD'den geldi. Cilt kanseri için bu zamana kadar atılmamış derecede önemli bir adım atıldı. Üstelik bu adım tarihe de geçebilir. Klinik bir araştırmaya göre TIL yöntemi tedavisi, tedavi seçeneği tükenen hastalarda başarılı sonuç gösterdi. Tedavinin uygulandığı hastalardan neredeyse üçte birinde tümörler küçüldü. İşte detaylar...
Sinop'un Boyabat'ta yaşayan 65 yaşındaki Şaban Kılıç, cilt kanseriyle mücadele ediyor. Yüzünün sağ tarafının tamamen eridiğini ifade eden Kılıç, "Durumum çok kötü. Çok ızdırap çekiyorum. Suratım mum gibi eriyor. Gözüm akıyor. Yaram gittikçe büyüyor" dedi. Maddi çok zor günler yaşadığını belirten Kılıç, sadece bandaj için her ay bin TL ödediğini belirtirken kimsesi ve parası olmadığı için hastane koridorlarında ve kantin bahçesinde yattığını söyledi.
Cilt kanseri günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Cilt kanseri genellikle güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalma ile ilişkilidir. Cilt kanseri cilt hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkan bir tümörle karakterizedir. Güneş ışınlarına maruz kalma, yanıklar, güneşe uzun süreli maruz kalma gibi faktörler cilt kanseri riskini artırabilir.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bengü Nisa Akay, Türkiye'de görülme sıklığı artan cilt kanserinin erken dönemde tespiti ve insanları bu konuda bilgilendirmek için 17 il ve 41 merkezde ücretsiz "ben" taramalarının başlatılacağını bildirdi. Benlerin büyüyüp büyümediğinin takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Akay, vücutta 50'nin üzerindeki, kollarda 20'nin üzerindeki benin melanom kanseri gelişimi açısından risk faktörü olduğunu söyledi.
Kan grubumuz, doğuştan gelen fiziksel özelliklerimiz gibi değiştiremediğimiz birçok etken hastalık risklerimizi belirleyebiliyor. Yapılan araştırmalar değiştiremeyeceğimiz göz renklerimizin birçok hastalığa olan yatkınlığımızı gösterdiğini tespit etti. İşte göz renginize göre yakalanma riskiniz olan hastalıklar...
Kadınlar içni tırnaklarının görünümü oldukça önem taşıyor. Daha bakımlı bir görünüm için özellikle son yıllarda artan kalıcı oje uygulamaları pratik olarak görülüyor. Ancak kalıcı ojeler sağlığı büyük ölçüde tehlikeye atıyor. Uzmanlar kalıcı ojeler hakkında çarpıcı uyarılarda bulunuyor.
Vücudumuzda zaman zaman değişimler yaşanabiliyor. Yediklerimiz, giydiklerimiz ve hava koşulları gibi etkenler vücut kokularına neden olabiliyor. Bu kokuların uzun süredir devam etmesi kanser hakkında uyarıyor. Uzmanlar dikkat etmeniz gereken kokuları belirterek vücudunuzdaki bazı kokuların oldukça tehlikeli olduğunu paylaştı.
Bayern Münih kalecisi Manuel Neuer dikkat çeken bir itirafta bulundu. Bir süredir cilt kanseriyle mücadele ettiğini belirten yıldız futbolcu bu sebeple tam 3 kez ameliyat geçirdiğini belirtti. Omzundan sakatlanan ve Bayrn Münih'in son maçlarında oynamayan başarılı file bekçisi, bu açıklaması sonrası vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, Bayern Münih kalecisi Manuel Neuer kimdir, kaç yaşında? Cilt kanseri olan Manuel Neuer son durumu nasıl?
Egzama, yönetilmesi zor ve bazen hoş olmayan bir durumdur, ancak beklenmeyen bir tarafı olabileceği ortaya çıktı. Egzama, cilt iltihaplandığında ortaya çıkarak tahrişe ve kaşıntıya neden olur. Egzama tahrişe ve kaşıntıya neden olsa da kişileri cilt kanserinden koruyabileceği ortaya çıktı.
Dünya üzerinde her geçen gün şaşırtan trendler ortaya çıkıyor. Bu yıl en popüler ve şaşırtıcı olan akım cinsel organ güneşlendirilmesi anlamına gelen Perine güneşlenmesi olarak görülüyor. TikTok'ta hızla yayılan bu akım hakkında uzmanlar ikiye bölünüyor. Bazı uzmanlar perine güneşlenmesinin cilt kanserine neden olduğunu savunurken bazıları bu güneşlenmenin birçok cinsel soruna iyi geldiğini belirtiyor. İşte perine güneşlenmesi faydaları ve zararları...
Kanser oldukça tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Sinsice ilerleyen kanser türlerini erken teşhis etmek zor olsa da bazı kanser türleri önceden belirti veriyor. Cilt kanseri de en çok belirti gösteren kanser türleri arasında bulunuyor. Rachel Collett isimli bir kadın alnında çıkan önemsiz gördüğü izin cilt kanseri belirtisi olduğunu öğrenerek herkesi uyardı.
Yaz aylarının sonuna geldik. Güneşin altında yakalanan bronzlaşmanın uzun süre devam etmesi için bazıları solaryuma girmeyi tercih ediyor. Uzmanlar ise ciddi uyarılarda bulunuyor. Her ne pahasına olursa olsun solaryuma girilmemesi gerektiğini söylüyorlar. Uzmanlar yaydığı zararlı UV ışınlarının cilt kanserine yakalanma riskini 'büyük ölçüde' artırabileceği konusunda uyardı ve 'her ne pahasına olursa olsun bunlardan kaçınmayı' tavsiye etti.
Horlamak horlayan kişiden çok çevresini rahatsız ediyor. Ancak horlayarak uyuyan birçok kişi yetersiz solunum gibi nedenlerle uykularından yorgun bir şekilde uyanıyor. Yapılan araştırmalar genellikle önemsiz görülen horlama sorununun çok çeşitli kanser türleri ile bağlantısı olduğunu buldu.
Cilt kanserinin bir numaralı nedeni güneşin neden olduğu zararlı ışınlardır. Doktorlar güneşin tepede olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini, eğer çıkmak zorundaysanız bile güneş koruyu krem ve uzun kollu, ince kıyafetler giyilmesi gerektiğini belirtiyor. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology'de yayınlanan bir fotoğraf güneş koruyucu krem kullanmanın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi.
Bronzluk birçok kişi için büyük önem taşıyor. Tatile gidemeyenler veya daha hızlı yanmak isteyenler güneşlenmek yerine solaryumu tercih ediyorlar. Solaryuma giden bir kadın başına gelenleri TikTok hesabından paylaşarak herkesi uyardı.
Güneş koruyucu sürmenin cilt için ne kadar önemli olduğu yıllardır belirtiliyor. Özellikle son yıllarda sosyal medyada güneş koruyucularının önemini vurgulayan paylaşımlar yapılıyor. 92 yaşındaki bir kadının sosyal medya üzerinden yayılarak şaşkınlığa yol açtı. Yüzünde düzeni olarak güneş koruyucu kullanan kadının boynuyla yüzü arasındaki fark herkesi şaşırttı.
Geçtiğimiz yıllarda ilk kez ortaya çıkan perine güneşlenmesi TikTok platformunda akım haline geldi. Çırılçıplak soyunup özel bölgelerin güneş almasını sağlayan bu akım uzmanları çıldırttı. İnsanların özel bölgelerini güneşe çevirmemeleri gerektiğini vurgulayan bazı doktorlar, cilt kanseri ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Ancak, bu yeni akımla ilgili paylaşılan her video milyonlarca izlenmeye devam ediyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay: - "Deri kanserlerinin sebebi yüzde 90 güneş ışığıdır. Geri kalan tüm faktörler, örneğin virüsler, çevresel faktörler, radyasyon, çevre kirliliği gibi sebepler sadece yüzde 10'unu oluşturuyor" - "Son yıllarda deri kanseri görülme oranı 50 kat artmış durumda. Çünkü insanların yaşam süresi uzadı"
Kanser çağımızın ölümcül hastalıklarından. Kanser korkutucu olsa da önceden teşhis ve yeni tedavi yöntemleri ile tedavi sürecini çok daha iyi geçirmek mümkün olabiliyor. Kanseri erken teşhis etmek hayati önem taşıyor. Uzmanlar 8 ölümcül kanserin en yaygın belirtilerini söyleyerek bilinçli olmanız hakkında uyarılarda bulunuyor.
Güneş ışınlarının cilt üzerindeki yıkıcı etkileri uzun süredir bilinen konulardan. Zararlı ışınlar ciddi cilt sorunlarına neden oluyor. Cilt sorunları uzun ya da kısa vadede istenmeyen sonuçlara sebep olabilir. Son yıllarda artan güneş ışınlarına bağlı cilt sorunlarına karşı uzmanlar herkesi tedbir almaları konusunda uyarılarda bulunuyor.
Güneşin tüm cömertliğini sergilediği yaz aylarında gerek ruhsal gerekse fiziksel açıdan en yüksek faydayı sağlayabilmek için doğru zamana ve doğru doza çok dikkat etmek gerekiyor. Aksi taktirde zararlı ışınlar fayda yerine sağlığa ciddi şekilde zarar veriyor!
20’li yaşlarında bronzlaşma takıntısı olan İngiliz kadın Nickie Murtagh, kafasında delik olduğunu fark edince doktora koştu. Doktorlar, kullandığı kozmetik ürünler yüzünden kafasındaki deliğin oluştuğunu söyledi. Uzun süre bu yüzden yeniden doktora gitmeyen Murtagh, tekrar kontrole gittiğinde ise korkunç gerçekle yüzleşti.
40 yaşındaki Melissa Fife, burnunun ucunda çıkan küçük bir sivilcenin hayatının tamamen değiştirdiğini anlattı. Sivilcenin yara izine dönüşmesiyle beraber bir doktora gittiğini ifade eden Fife, cilt kanseri olduğunu öğrendi. 7 saatlik operasyonun sonunda kanserli dokudan kurtulduğunu söyleyen Fife, uzun bir süre boyunca burnun ucunda bir açık yarayla yaşamak zorunda kaldı.
Son dakika haberi: ABD Başkanı Joe Biden'ın konuşması sırasında kullandığı "Ben ve birçok insan kansere sahibiz" cümlesi dünya kamuoyunda ses getirdi. Biden'ın açıklamalarının ardından Beyaz Saray Basın Sekreter Yardımcısı Andrew Bates tartışmalara açıklık getirdi. İşte Biden'la ilgili son gelişmeler...
Cilt sağlığı adına benlerin kontrolünü aksatmamak gerekiyor. Uzmanlar benlerinizin görünümü hakkında bilinçli olmanız ve değişim gösteren benleriniz olduğunda mutlaka doktora görünmeniz hakkında uyarılarda bulunuyor.
Balık pek çok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor. Sağlığa oldukça faydası olduğu bilinen balığı haftada iki kez yemenin cilt kanseri ile bağlantılı olabileceği iddia edildi. Bilim insanları yenen balıkların sağlık üzerindeki etkileri hakkında araştırmalar yaptı.
Yaz aylarında güneş ışınlarına bağlı olarak ciltte görülen lekelerde artış meydana geliyor. Cilt lekelerini ortadan kaldırmak ve önlemek adına güneşe çıkarken sürülen güneş kremi miktarına dikkat etmek gerekiyor. Yazın sürülen güneş kremlerini yanlış miktarda uyguluyor olabilirsiniz. Uzmanlar güneş kremleri hakkında uyarıyor.
Wollongong'da yaşayan Avustralyalı fenomen Oceana Strachan’ın hayatı görünüşte zararsız bir çilin, gençliğinin çoğunu güneşte geçirmesine bağlı olarak, yaşamı tehdit eden bir cilt kanserine dönüşmesiyle alt üst oldu. Ameliyat ve tedavi sürecinin sonrasında Strachan iyileşmeyi başardığını söyledi. 173 bin sosyal medya takipçisiyle hastalık sürecini paylaşan Strachan, tıbbi kontrollerin aksatılmaması gerektiğini hatırlattı.
Güneş kremi hakkında aslında asla doğru olmayan kaç şey "biliyorsun"? Küresel ısınma ile birlikte artan yüksek UV ışınlarından kaçınmanın en iyi yollarından biri de güneş kremi kullanmaktır. Cilt kanseri riskini en aza indirmek için de güneş kremi kullanmalısınız. Ancak güneş kremleri hakkında yanlış bildiğini şeyler var!
Kanser sinsi bir hastalıktır. Sinsi bir şekilde kademeli olarak ilerleyen kanser zamanında tespit edilemediğinde yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Cilt kanseri de olmak üzere tüm kanser türleri erken teşhis edildiğinde hayatta kalma şansı, geç yakalanmasına göre daha yüksektir. Yaz aylarında cilt kanseri, dikkat edilmesi gereken önemli bir kanser türü olarak yüzeye çıkar. Peki, cilt kanserinden nasıl korunulur ve cilt kanseri belirtileri nelerdir?
Kanadalı bir anne sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla herkesi güneş kremi kullanmanın ne kadar önemli olduğu konusunda uyardı. Yıllarca güneş kremi kullanmadığı için cilt kanseri olduğunu söyleyen talihsiz kadın, kemoterapi tedavisine başladıktan sonra vücudunun daha çok reaksiyon gösterdiğini dile getirdi. İhmalkarlığının onu bu hale getirdiğini söyleyen kadın, herkesin mutlaka güneş kremi kullanması gerektiğini vurguladı.
Makyaj daha canlı ve sağlıklı görünmemize yardımcı oluyor. Fakat yeterli temizlenmemesi gibi etkenler cilt problemleri yaratıyor. Makyaj yaparken, ürün seçerken ve temizlerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Yapılan hatalar cilt kanserine dahi yol açabiliyor. Sıklıkla yapılan bu hataları öğrenip bilinçli olunması gerekiyor.
Cilt kanseri nispeten erken ve agresif bir şekilde metastaz yapma eğilimi gösteren, dolayısıyla vücudun diğer bölgelerine yayılan oldukça agresif bir kanserdir. Bu kanserler erken bulunmaz ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Sık görülen kanser türlerinden biri olan cilt kanserini gözünüzdeki belirtilerden tespit edebilirsiniz.
59 yaşındaki Kazım Öztaş için sıkıntılı süreçler burnunda çıkan bir sivilceyle başladı. Sakarya’nın Sapanca ilçesinde yaşayan Öztaş’a sivilce sonrası cilt kanseri teşhisi konuldu. Öztaş’ın burnu her gün milim milim eridi. 31 defa ameliyat geçiren Öztaş, tedavisinin devam edebilmesi için yardım istedi. Öztaş’ın oğlu Erdem Öztaş, “ Ameliyatı devlet karşılıyor fakat yüzündeki maskeyi karşılamıyor ve maske baya bir maliyetli. Biz bu konuda bilgisi olan, destek olacak insanları arıyoruz.” dedi.
Tüketilen yiyecekler yalnızca vücuttaki enerji ihtiyacını karşılamaz. Doğru gıdaların tüketilmesi güzel, ışıltılı bir cildi beraberinde getireceği gibi yaşlanmayı ve kırışmayı da önler. Peki bu gıdalar hangileri? Bu gıdalardan biri zeytinyağı. Günlük yiyeceklerine zeytinyağı ekleyenlerin yüzde 31'inin daha az yaşlandığı tespit edildi. İşte detaylar...
Dünyanın her noktasında değişik bağımlılıkları bulunan insanlar dikkatleri çekiyor. Öyle ki bu bağımlılıkların bazıları mantık sınırlarını zorluyor. Sizlere Amerika Birleşik Devletleri’nin Colorado eyaletinde yaşayan Carrie Steele’in hikayesini anlatacağız. Steele, kendi idrarını içerek baş ağrısını yendiğini iddia ediyor.
Deri kanseri nedenleri arasında çocuklukta birden fazla geçirilen güneş yanıklarının da olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sıla Kılıç Sayar, su toplamaların da görüldüğü 5'ten fazla yaşanan güneş yanıklarında tehlikeli bir kanser türü olan melanom tipi deri kanserinin gelişme riskinin yaklaşık 2 kat arttığını söyledi.
Dünyada en çok görülen kanser türleri arasında ilk sıralarda yer alan deri kanserinden korunmak için güneşin zararlı ışınlarına karşı önlem almak ilk yapılması gerekendir. Erken tanının hayat kurtardığı cilt kanserinin geç fark edilmesi can kayıplarını da beraberinde getirmektedir. Peki yaz aylarında cilt kanserinden korunmak için neler yapmak gerekir? Güneş ışınlarıyla vücudumuzun ihtiyacı olan d vitamini takviyesini alırken kendimizi nasıl korumamız gerekir? İşte tüm detaylar...
Konya'da burnunda çıkan bir siğilin, zamanla yüzünde çoğalıp, yara oluşturmasının ardından cilt kanseri olduğu anlaşılan Bahattin Yılmaz (43), dudağı, burnu, damağı ve gözlerini kaybetti. "Hastalığımla yüzümü kaybettim. Yüzüm olmadığı için insanlar benden korkup, çekiniyor." diyen Yılmaz, kızını öpmeyi çok özlediğini ifade etti.
Çocukluğundan beri 28 kez cilt kanseriyle savaşan genç kadın, milyonda bir görülen durumundan dolayı 'vampir' gibi yaşamak zorunda. Andrea Ivonne Monroy, ''Milyonda bir görülen hastalığım normal insan gibi yaşamama engel oluyor. Gündüz dışarı çıkmak, dolaşabilmek çok isterdim'' diyor.
Deri ve Cildiye Uzmanı Dr. Elona Tula, yaptığı açıklamalarla gündeme geliyor. Cilt kanserinin en çok rastlanılan kanser türü olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Elona Tula, bu hastalıktan korunulması hususunda gerekli bilgileri paylaştı.
"Yaz mevsiminde, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında korunmasız olarak güneşe çıkmak deri kanserine davetiye çıkarır. Deri kanserlerinin yüzde 90'ına yakını, güneşten gelen zararlı UV ışınlarından kaynaklanır" - "Özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan güneş yanıklarının, ilerleyen yaşlarda deri kanseri için risk faktörü olduğu unutulmamalıdır"
Cilt kanseri tanısı konan kişilerin 30 yılda 2 kat arttığını söyleyen Dr. Öğrt. Üyesi Umut Zereyak, farklı türdeki cilt kanserlerinde ana tedavi yöntemi olarak cerrahi operasyonun benimsendiğini söyledi. Zereyak, ayrıca erken teşhis sonrası kanserin erken evrede belirlenebildiğini, sonrasında uygulanan cerrahi tedavi yönteminin ise hastaları tamamen iyileştirdiğin söyledi.
Erzurum'da yaşayan ve cilt kanseri nedeniyle gün ışığına çıkamayan 8 yaşındaki Salih İğneci'nin uzanan yardım eliyle tedavisine başlandı. Tedaviye olumlu yanıt veren Salih'in boynundaki yara ameliyatsız iyileşirken, yüzündeki yaralar ise kabuk bağlamaya başladı. Artık gün ışığına çıkabilen küçük Salih, "Kendimi çok iyi hissediyorum. Artık dışarıya çıkabiliyorum. Çok mutluyum" dedi.
Dövme yaptırmakla ilgili farklı fikirler var. Kimi uzmanlar ciltte herhangi bir sorun oluşturmadığını söylüyor. Bazılarıysa uzun vadede kanser gibi rahatsızlıklara temel hazırladığını öne sürüyor. Peki, bu durumlardan hangisi gerçek? Dövme gerçekten kansere sebep oluyor mu? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Güneşe yaşam kaynağımız desek yanlış bir tanım yapmış olmayız. Dünyada yaşamın oluşması ve devam etmesi için güneşe muhtacız. Ancak güneşin olumsuz etkileri de bulunmuyor değil. Güneş altında kalan eşyalarınızın solduğunu fark etmişsinizdir. Aynı şekilde yaşlandırıcı etkisini de duymuşsunuzdur. Tüm bunlardan daha korkunç bir senaryo olan cilt kanseriyle fazla güneşlenmenin bağlantısı var mı? Gelin, birlikte inceleyelim.
Erzurum'da yaşayan ve cilt kanseri hastalığı nedeniyle gün ışığına çıkamayan Salih İğneci'nin (8) tedavisine Ankara'da başlandı. Salih’in babası İdris İğneci, "İyileşme oranıyla ilgili hocalarımız umutlu bakıyor. İlaç sorunu kökten hallederse, sonraki günlerde yüz nakli ve göz nakli olabileceği düşünülüyor" dedi.
Erzurum'da 2 yaşındayken cilt kanseri teşhisi konan 8 yaşındaki Salih İğneci, hastalığı nedeniyle dışarı çıkamıyor. Annesinin perdelerle kapattığı dört duvar arasında yaşayan İğneci'nin tek isteği, çocukluğunu akranları gibi sokakta geçirmek. Oğlunun ilaç masraflarını karşılamak için baba İdris İğneci, mesleği olan aşçılığı bırakıp, çobanlık yapmaya başlarken "Devlet yetkililerinden oğlumun ilacını karşılamalarını ve daha iyi doktorların görmesi için bize yardım etmelerini istiyorum." dedi.
Artan sigara tüketimi, kötü beslenme alışkanlıkları, hava ve toprak kirliliği gibi faktörler, günümüzde kanseri daha sık görülen bir hastalık haline getiriyor. Erken teşhis edilmediğinde tedavi süreci oldukça zorlaşan ve bazı durumlarda ölüme yol açan bu korkutucu hastalık, bazı türleriyle daha çok tehlike arz ediyor. Peki, en sık görülen kanser türleri neler?
Güneşe maruz kaldıkça vücudu mutasyon geçirerek kanser hücreleri hızla yayılan 45 yaşındaki Sibel Oflas, uzuvlarını tek tek kaybediyor. Son olarak sağ kolu omuz bölgesinden kesilecek olan Oflas, hızla vücudunu ele geçiren kanserin organlarında katlanılmaz bir acı oluşturduğunu söyledi.
Cilt kanseri en yaygın kanser türlerinden biridir. Erken teşhis edildiğinde etkili bir şekilde tedavi edilebilen cilt kanserinin belirtilerini bilmek bu yüzden oldukça önemlidir. Peki cildinizdeki lekeleri ve benleri kontrol ederken hangi noktalara dikkat etmelisiniz? İşte vücudunuzda kontrol etmeniz gereken 10 yer.
Cilt kanseri vakaları sanayinin hızla gelişmesine bağlı olarak sera gazındaki yükseliş ve ozon tabakasının tahrip olması nedeniyle gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Günümüzde kanser vakalarının neredeyse yarısını cilt kanseri oluşturuyor. Konuyla ilgili bilgi veren Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, erken tanının önemine vurgu yaptı.
Özellikle 35 yaşından sonra yeni oluşan benlere dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Dermatolog Dr. Sibel Duysak, “Eğer benlerinizde birdenbire sayıca artış ve büyüme varsa, mevcut benlerde renk ve boyut değişimi gelişti ise benler üzerinde kaşınma, ağrı, kanama ve yara oluşumu varsa bir hekime görünmenizde fayda var” dedi.
"Hababam Sınıfı"nın oyuncusu Faruk Şavlı tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti
"Hababam Sınıfı"nın oyuncusu Faruk Şavlı tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti
Yaz mevsimine girdiğimiz bu günlerde uzmanlar, güneş ışınlarının zararlı etkilerine doğrudan maruz kalmanın, en agresif cilt kanseri olarak tanımlanan 'melanom' riskini artırdığına dikkat çekiyor.
Nasıl ki elle meme muayenesi yapıyorsak ‘ben’ muayenesi de yapmalıyız. Çünkü farkında bile olmadığımız o küçücük benler, aslında cilt kanserinin habercisi olabilir. Özellikle el içi, parmak uçları, ayak tabanındaki benler; travmalar nedeniyle malignleşebileceği için daha dikkatli takip edilmeli ve gerekirse cerrahi işlem ile erken dönemde çıkartılmalı.
Nevüsler, halk arasında bilinen adıyla ‘benler’, deriye rengini veren pigment hücrelerinden köken alırlar. Benlerin bir kısmı doğumda mevcutken; çoğunluğu ilerleyen yıllarda oluşur. Ergenlik dönemi, hamilelik dönemi yeni ben çıkışının yoğun olduğu dönemlerdir. Benlerin renkleri açık kahverengi, koyu kahverengi, siyah gibi değişik tonlarda olabilmektedir. Benler deri seviyesinde olabileceği gibi deriden kabarık kubbe şeklinde de olabilir.
İngiltere'de yaşanan bir yanlış teşhis vakası akıllara durgunluk verecek cinsten!Ailesi, küçük oğulları Zayn Chowdhury'nin kulağının arkasında küçük bir kızarıklık görüp, onu doktora götürdü. Doktorlar yaptıkları tetkikler sonucu, bunun bir doğum lekesi olduğunu söyleyerek eve gönderdi. Ancak gerçek bir yıl sonra ortaya çıktı. Küçük çocuk nadir bulunan bir cins cilt kanseriydi ve tedavisi artık çok zordu.
Antalya’da, 3 ay önce çenesinde çıkıp gün geçtikçe büyüyen sivilceyi önemsemeyen 4 çocuk annesi kadının hayatı, aylar sonra gelen haberle karardı. Cilt kanserine yakalanan kadının yüzünden parça alınmasının ardından kalçasından çenesine doku nakledildi. Yüzündeki değişiklikler sonrası ailesi ve komşuları tarafından dışlandığını belirten Kuru, "'Kokuyorsun, gelme evime tiksiniyorum senden’ deyip kapıları kapattılar. İnsanların beni dışlamasın. Dışlanmak çok zor" dedi.
Cilt kanseri sandığınızdan çok daha basit yollarla yakalanacağınız bir hastalık olabilir. Bu sebeple cilt kanseri konusunda uzmanların görüşlerine kulak vermeniz oldukça önem taşıyor. Cilt kanseri bazen ben bazen de aşırı güneşe maruz kalma sebebiyle olabilir. İşte cilt kanserine yol açan sebepler ve cilt kanseri belirtileri ile ilgili merak edilenlerin cevabı...
Vücudun koruyucu örtüsü olan cilt üzerinde bazen sivilce, ben, yara, kabarıklık, kızarıklık gibi değişik oluşumlar görülebiliyor ve bunlar kimi zaman cilt kanserinin öncüsü olabiliyor. Cildi temizlemek için sert hareketlerde bulunmak, aşırı kozmetik kullanımı, kolonya, parfüm gibi kimyasallarla sık temas ve solaryuma girmek de hayati tehlike oluşturan cilt kanserlerine sebebiyet verebiliyor. Bu noktada cildin doğal yapısını bozmamak kanser açısından önleyici oluyor. Memorial Şişli Hastanesi Derm
Birçok kişide oluşan irili ufaklı benlerin çoğu zararsız olsa da, bazıları erken müdahale edilmediğinde yaşamı tehdit eden cilt kanserine dönüşebildiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, "Dünya genelinde görülme sıklığı hızla artan kanser türlerinden biri Malign Melanom’dur. Lezyonlarının yüzde 70’i cilt üzerinde gelişirken yüzde 30’u da bir ben üzerinde oluşuyor. Bu kanser türü hızla bölgesel lenf düğümlerine, ardından tüm vücuda yayılıyor" dedi.
Melanom, vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilen (metastaz) ciddi bir cilt kanseri türüdür. Melanom genellikle deri yüzeyinde başladığı için erken dönemde saptanma şansı çok yüksek kanserlerden biridir. Melanomun kaynağı; melanosit adı verilen hücrelerdir. Melanositler, derimize rengini veren ve bronzlaşmamızı sağlayan melanin pigmentini üretiyor. Melanom, melanositlerin anormalleşerek aşırı ve kontrolsüz çoğalmaları sonucu oluşuyor ve başka organlara yayılma potansiyeli taşıyor.
Antalya'da, 8 yaşında yüzünde çıkan siğille başlayan hastalığı ilerleyen dönemde kansere dönüşen Sibel Oflas, vücudunu saran yaralardan kurtulmak istiyor - Oflas: - "Mecbur kalmadıkça evden çıkmıyorum. Hastaneye gittiğimde 'Yüzünüze kezzap mı attılar, yandınız mı?' diye soruyorlar. Bu durum bizi çok üzüyor" - Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz: - "Hastaya kanser gelişimini engellemek veya oluşan kanseri almak dışında bir şey yapamıyoruz. Dünyada bir tedavisi yok"
Antalya’da, çok nadir görülen bir tür cilt kanserine yakalanan Sibel Oflas (43), yüzündeki yaralar nedeniyle sorulara maruz kalmaktan bıktığı için sadece hastaneye giderken dışarı çıkıyor. Oflas, 'Otobüse biniyorum. Arkadan gelip, merakını gidermek için beni dürtüp, 'Yüzünüze kezzap mı attılar?' diye soruyorlar. Soru sormasınlar diye kimseyle göz teması kurmamaya çalışıyorum' dedi. Oflas yüzündeki yaraların tedavisi için risksiz deneylere katılmak istediğini belirtti.
Kars'ta 13 yıl önce anne ve babasının ayrılmasının ardından yurda verilen genç kız, 11 yıl sonra annesine kavuştu.
Kahvenin, cilt kanseri riskini azaltabileceği belirlendi.
Cilt kanseri tedavisi üzerine yürütülen iki uluslararası araştırmadan 'Çarpıcı ve ümit verici' sonuçlar çıktığı belirtildi. İlaçlar, kanserli hücrelerin bağışıklık sisteminden saklanmasını önlüyor ve tümörün küçülmesine yardımcı oluyor.
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, cilt kanserine yakalanan kişinin evinin yakınındaki baz istasyonunun kaldırılması talebini reddeden yerel mahkeme kararını onadı.
Bilim adamları, cilt kanserini tedavi ederek tıpta çığır açan bir ilaç geliştirdi.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, birbirine yakın oranda erkek ve kadının cilt kanserine yakalanmasına karşın erkeklerde ölüm oranının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Deri kanseri tüm kanserler içinde en sık görülenidir. Her on yılda bir deri kanseri görülme sıklığı %2 oranında artmaktadır.
Dermatologlar, ‘Koruyucu kullanmadan güneşe çıkmayın’ diyor ama endokrinologlar aynı görüşte değil. Endokrinologlar , D vitamini aktivasyonu için koruyucu olmadan günde 15 dakika güneşlenmek gerektiğini söylüyor.
Bazıları doğuştan, bazıları ise sonradan oluşuyor. Hemen hepimizde irili ufaklı oluşan benlerin çoğu zararsız olsa da, bazıları erken müdahale edilmediğinde yaşamı tehdit eden cilt kanserine dönüşebiliyor. Peki, hangi benler tehlikeye işaret ediyor?
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Teoman Erdem, stresin cilt kanserine yol açtığını söyledi.
İşitme engelli 14 yaşındaki Z.K. beş kişinin istismarına uğradı. Z.K.'nın teşhisine rağmen zanlılar serbest bırakıldı.
Konya'nın Çeltik İlçesi'nde cilt kanseri tedavisi gören emekli yarbay Rıza Özen, beylik tabancısıyla intihar etti.
Bilim adamları, kuaförlerin müşterilerinde cilt kanserini en erken teşhis edebilecek kişiler olabileceğini belirterek, kuaförlere bunun için özel olarak eğitim verilmesi gerektiği söyledi.
Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, benler ve benlerin takibini yapabilen fotofinder dermoskopi cihazı hakkında bilgi verdi.
Bağışıklık sisteminin tümörü düşman olarak görüp onunla savaşmasını sağlayan yeni bir ilaç, öldürücü cilt kanseri melanom tedavisinde başarılı oldu. Sırada mide ve prostat kanserleri var.
Belfast Queens Üniversitesi araştırmacıları kanser, şeker hastalığı ve felç dahil olmak üzere 70 kadar hastalık için potansiyel bir tedavi yönteminin kapısını araladı.
İleri düzeydeki cilt kanseri hastalarının yaşamını uzatmak için, Vemurafenib ve Ipilimumab adında iki yeni ilaç bulunduğu açıklandı.
ABD'de yapılan bir araştırmada, solaryumda bronz ten sahibi olma alışkanlığının öldürücü bir kanser türü olan melanoma riskini büyük ölçüde artırdığı belirlendi.