Çini Haberleri

Bursa'nın neyi meşhur? Bursa'nın meşhur şeyleri, yemekleri ve yerleri

Savaş anıtları, kanyonlar, parklar, şelaleler, tarihi mekanlar ve camilerle çevrili olan Bursa’nın İznik ve İnegöl gibi ilçeleri oldukça popülerdir. Bu şehrin kültürel ve tarihi değerini yansıtan şehirlerinde, iskender kebap ve kestane şekeri gibi yöresel lezzetler denenebilir. Bursa’dan satın alınabilen değerli hediyelikler arasında ise İznik çinileri ve havlular ön plana çıkar.

Haber

Yurt dışından bile talep var! Arkadaşının tavsiyesiyle başladı... Gelir kapısı oldu

Siirt'te Halk Eğitimi Merkezinde yolları kesişen biri usta öğretici 6 kadın, açtıkları atölyede çinicilik üzerine gördükleri eğitimle hazırladıkları süs eşyalarını satıp gelir elde ediyor. Sosyal medyadan satış yapan kadınların el emeğiyle hazırladığı ürünler, yurt dışında da talep görüyor.

Finans

Altın karışımlı özel boya kullandığı motifler çiniye değer kattı

Kütahyalı kadın çini ustasının İtalya'dan getirttiği 100 gramı 15 bin lira civarındaki altın karışımlı özel boyayla hazırladığı ürünler, özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor - Ürünlerinde içinde 8 gram altın bulunan boyayı kullanan Yıldız Söğüt: - "Çinilerimizi satan toptancıların verdiği bilgiye göre Suudi Arabistan, Katar, Dubai, BAE ve Endonezya'dan gelen turistler bunları daha çok alıyor"

Yurthaber

Yalova emniyetinin üç kadın polisi resim ve el sanatlarında da hünerli

Trafik polisi Suna Yılmaz çini ve rölyef, polis merkezinde görevli Merve Şevik Yüksel yağlı boya resim, Çiftlikköy İlçe Emniyet Müdürlüğünden Aslı Çolak da kara kalem resim alanlarında eserler yapıyor - Bir kız ve üçüz erkek annesi Suna Yılmaz: - "Hayatın sadece meslek, çocuk, ev, yemek ve işle olmadığını öğrendim. Sanatla o rutin hayattan çıkmış oluyorsunuz"

Yurthaber

Çini

Çini Hakkındaki Haberler Mynet'te. Çini Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Selimiye Camisi'nin eksik çinileri restorasyon kapsamında tamamlanacak

Selimiye Camisi'nin eksik çinileri restorasyon kapsamında tamamlanacak

Yurthaber

Türkiye günlerce bu görüntüleri konuşmuştu! Eyüp Sultan Türbesi'nde tahrip edilen çiniler onarıldı

Eyüp Sultan Türbesi'nde çinilerin tahrip edildiği görüntüler Türkiye'de gündem olmuş ve günlerce konuşulmuştu. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Eyüp Sultan Türbesi'nde tahrip edilen çinilerin onarıldığını açıkladı.

Haber

Vakit geçirmek için gittiği atölyeden çini ustası olarak çıktı

Çiniyi inceliklerini öğrenerek geçim kaynağına dönüştüren Yıldız Söğüt, Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Çini Sanatı ve Tasarımı Programı'nı da başarıyla tamamladı - Söğüt: - "Çini sanatıyla ilgilenmek insana huzur veriyor. Bir tabağı bitirmek için çabalayınca, çizince mutlu oluyorsunuz. Ayrı ayrı renklerle renklendirince farklı bir mutluluk yaşıyorsunuz"

Yurthaber

Topkapı çinilerine matkap iddiası! Yanıt geldi

Milli Saraylar Başkanlığından, Topkapı Sarayı çinilerinin matkapla delindiği iddialarına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada "Harem Dairesi 3. Murat Has Odası girişinde yer alan tarihî çiniler üzerine 1950'li yıllarda eklenen kapı kancaları, restorasyon çalışmaları sebebiyle çıkarılmış, gerekli müdahaleden sonra aslına uygun şekilde yerlerine takılacaktır. İddia edildiği gibi çinilerin matkapla delinmesi veya restorasyona aykırı herhangi bir müdahalede bulunulması söz konusu değildir" denildi.

Haber

Kahvesini ya da çayını kupada içmeyi sevenler için en güzel el yapımı kupa önerileri

Günlük rutininizde çayı ve kahveyi çok tüketen kişilerden biri misiniz? Hem çayı hem kahveyi kupada içmeyi tercih etmek, içilen içeceğin keyfinin daha uzun sürmesini sağlar. Bu kupaların el yapımı olması, çay ve kahveyi sağlıklı şekilde tüketme fırsatı verir. Bunun yanında el yapımı kupalar, şahane tasarımlarıyla alıcıların beğenisini kazanır. El yapımı kupa almak isteyen ama ne alacağınıza karar veremeyen biriyseniz sizler için seçtiğimiz kupa modellerine göz atabilirsiniz.

Haber

Parkinson hastalığının etkisini sanatla azaltıyor

Resim, çini ve seramik sanatlarıyla uğraşan Aynur Isparta: - "Hayatımı boyalarla renklendiriyorum. Kendi hayatımın renklerini buluyorum. Üretiyorum, artık bir kenarda değilim" - "Parkinson hastaları konuşmakta zorluk çeker ve içe kapanık bir yapıları vardır. Ben bu zorlukları boya ve fırçalarımla aştım. Boyalar düşüncelerim, fırçalar dilim oldu"

Yurthaber

Tokat'ta üretilen çiniler 4 ülkede evleri süslüyor

Emekliliğinin ardından hobi olarak çiniciliğe başlayan ve daha sonra atölye kuran Tülay Atila, yanında çalışan yaklaşık 40 kadınla yaptığı mutfak ürünleri ile vazo gibi süs eşyalarını ABD, Almanya, Yunanistan ve Japonya'ya gönderiyor

Yurthaber

Sırdan Yansımalar çini sergisi ziyaretçilerini bekliyor

"Sırdan Yansımalar" çini sergisi ziyaretçilerini bekliyor

Yurthaber

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na alınan Bursa'nın ipeği ve çinisi dünyaya tanıtılacak

Programa "zanaat ve halk sanatları" dalında dahil edilen Bursa'nın ipek ve çinisi, geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor - Çini usta öğreticisi Duygu Uzun: - "Bursa'nın geçmiş mirasından bize değer olarak kalan yapılarını, mimarilerini çinilerde kullanmaya çalışıyoruz"

Yurthaber

Adana'dan çalındı, Hollanda'dan çıktı! Türkiye'ye getirildi

Adana Ulu Camii'nden 19 yıl önce restorasyon sırasında çalınan, 500 yıllık 223 karo İznik çinisinden 2'si ve 1 çini pano, Hollanda'dan çıktı. Oriental Art Auctions Müzayede Evi tarafından satışa sunulan 3 çini ile Konya'ya ait olduğu belirlenen 1 çini karo, Türkiye'nin yürüttüğü müzakereler sonucu Ankara'ya getirildi.

Haber

Türkiye harekete geçti! Adana'da 19 yıl önce soyulan caminin çinileri, Londra'da müzayededen çıktı

Kanuni Sultan Süleyman portresi ile gündeme gelen Londra'daki müzayedenin perde arkasından 19 yıl önceki soygunun izleri çıktı. Adana Ulu Camii'nden çalınan 500 yıllık 223 karo İznik çinisinden 2'si, müzayede kataloğunda tespit edildi. Türkiye, 500 senelik tarihi çinilerin satışını sessiz sedasız yaptığı bir operasyonla durdurdu.

Haber

Yaşayan İnsan Hazinesi, özgün desenleriyle çiniye hayat veriyor

UNESCO tarafından ödüllendirilen Kütahyalı 73 yaşındaki Hamza Üstünkaya, babasından devraldığı çiniciliği kendisine özgün desenleriyle geleceğe aktarıyor - Çini ustası Hamza Üstünkaya: - "Kütahya çinimizin simetriği, rengi ve deseni boldur. Günümüzde bu tarz çalışma yapan çok fazla kişi yok. Ben de yaklaşık 33 yıldır çinimiz için özgün desenler çiziyorum"

Yurthaber

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Çini sanatının ödüllü ustası: Mehmet Gürsoy

UNESCO tarafından 2009 yılında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verilen Mehmet Gürsoy, Kütahya çinisini dünyaya tanıtmak için 50 ülkede 72 sergi açtı - Çini sanatçısı Gürsoy: - "Çini, ateşin oyunudur çünkü göz nurunu dökeriz ve 950 derece ateşe veririz, bahtımıza ne çıkarsa. Türk çini sanatı bütün gönülleri fetheder"

Magazin

Çeyrek asırdır çini çamuruna şekil veriyor

Kütahya'da, çocukluğunda çaycılığı, lokantacılığı öğrenmek isteyen ancak babasının teşvikiyle 11 yaşında eniştesinin yanında çiniciliğe başlayan Ali Buzkan, çark sanatını kendi atölyesinde icra etmeye devam ediyor - Kültür ve Turizm Bakanlığının çark sanatçısı Buzkan: - "Bir torba çamur, çark ustasının elinde sanata doğru yola çıkıyor. Çamur ustanın elinde vücut bularak vazolar, ibrikler, tabaklar, kaseler ve çok çeşitli eserler oluyor"

Magazin

Çini ve ebruyla Türk kültürünü dünyaya duyuruyor

Almanya'da yaşarken 12 yaşında ailesiyle Türkiye'ye dönüş yapan Selma Suna Koçal, lise yıllarında öğrendiği çini ve ebru sanatıyla yaptığı eserlerle Avustralya'dan Avrupa'ya, Japonya'dan Balkanlar'a 16 ülkede sergi açtı - Sergilerinde diğer kültürlerle Türk kültürünü karşılaştırarak anlatan Suna, sanatıyla bu yolda devam etmek istiyor

Magazin

Resim sanatını çini ve seramikle buluşturdu

Kütahyalı ressam, çini ve seramik ustası Ömer Numan Özyağman, tuval yerine tabak, vazo, pano gibi çini ve seramiklere çizdiği resimlerle sanata farklı bakış açısı kazandırdı - Özyağman: - "Çini ve seramiğe resim yapmak kolay değil. Seramiğin üzerine çizdiğiniz ve boyadığınız resimler sırlandıktan sonra yaklaşık bin derecelik fırınlarda pişiriliyor. İstediğiniz tonda renklerin çıkmama riski çok büyük"

Magazin

Geçmişten Geleceğe AYNA çini sergisi açıldı

İTO Yeni Camii Hünkar Kasrı'nda bulunan sergi, 30 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek

Magazin

Tezhip ve kilim desenlerini çini sanatıyla buluşturdu

Ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Kütahyalı çini ustası Mustafa Dumanlar eski kilim motifleri ile tezhip ve Osmanlı dönemi kumaş desenlerini çiniye uygulayarak sanata farklı bir yorum kazandırdı - Mustafa Dumanlar: - "Çini sanatı bir çeşit terapidir. Çini eserler bulunduğu ortamlarda pozitif enerji saçar. Bir insan çiniye dikkatli bakarsa üzerindeki motifler onunla konuşur çünkü o motiflerin bir yaşanmışlığı vardır. O motiflerde çizenin, boyayanın duyguları vardır"

Haber

Tezhip ve kilim desenlerini çini sanatıyla buluşturdu

Ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Kütahyalı çini ustası Mustafa Dumanlar eski kilim motifleri ile tezhip ve Osmanlı dönemi kumaş desenlerini çiniye uygulayarak sanata farklı bir yorum kazandırdı - Mustafa Dumanlar: - "Çini sanatı bir çeşit terapidir. Çini eserler bulunduğu ortamlarda pozitif enerji saçar. Bir insan çiniye dikkatli bakarsa üzerindeki motifler onunla konuşur çünkü o motiflerin bir yaşanmışlığı vardır. O motiflerde çizenin, boyayanın duyguları vardır"

Yurthaber

Hobi olarak ürettiği çini ürünlerini ABD'de marka yaptı

Tokat'ta emekli olduktan sonra hobi olarak çinicilikle uğraşan ve ürettiği mutfak ürünlerini sadece ABD'ye gönderen 72 yaşındaki Tülay Atilla, "Natto Tülay" markası ile Amerikalıların sofralarını süslüyor - Kurduğu atölyede 30 kadına da iş imkanı sağlayan Tülay Atilla: - "Herkesin bir hobisi olmalı, özellikle kadınlarımızın olmalı çünkü hobi olarak başladığınız bir iş sizin için ileride bir kazanç kapısı olabilir" - "Ekonomiye katkımız oluyor, Türkiye'de ihracatın arttığını öğrendiğimizde bunun içinde kendi payım olduğunu da düşünerek gurur duyuyorum"

Yurthaber

Hobi olarak ürettiği çini ürünlerini ABD'de marka yaptı

Tokat'ta emekli olduktan sonra hobi olarak çinicilikle uğraşan ve ürettiği mutfak ürünlerini sadece ABD'ye gönderen 72 yaşındaki Tülay Atilla, "Natto Tülay" markası ile Amerikalıların sofralarını süslüyor - Kurduğu atölyede 30 kadına da iş imkanı sağlayan Tülay Atilla: - "Herkesin bir hobisi olmalı, özellikle kadınlarımızın olmalı çünkü hobi olarak başladığınız bir iş sizin için ileride bir kazanç kapısı olabilir" - "Ekonomiye katkımız oluyor, Türkiye'de ihracatın arttığını öğrendiğimizde bunun içinde kendi payım olduğunu da düşünerek gurur duyuyorum"

Finans

Altın eller Ahlat'ta hünerlerini sergiledi

Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü etkinlikleri için 50 ilden Ahlat'ta gelerek stant açan Kültür ve Turizm Bakanlığı devlet sanatçıları, baston yapımı, sedef kakma, telkari, harik, çini ve kutnu dokuma gibi unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını vatandaşların beğenisine sundu - Stantları ilgiyle gezen vatandaşlar, eserler ve yapım teknikleri hakkında ustalardan bilgi aldı, fotoğraf çektirdi

Haber

Altın eller Ahlat'ta hünerlerini sergiledi

Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü etkinlikleri için 50 ilden Ahlat'ta gelerek stant açan Kültür ve Turizm Bakanlığı devlet sanatçıları, baston yapımı, sedef kakma, telkari, harik, çini ve kutnu dokuma gibi unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını vatandaşların beğenisine sundu - Stantları ilgiyle gezen vatandaşlar, eserler ve yapım teknikleri hakkında ustalardan bilgi aldı, fotoğraf çektirdi

Yurthaber

Ateşle Sırlanan 40 Yıl çini sergisi İTÜ'de

Merhum çini sanatçısı Adnan Ergüler'in eserlerinden oluşan sergi, 16 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek - İTÜ Rektör Danışmanı, İletişim ve Pazarlama Direktörü Prof.Dr. Gülname Turan: - "Koleksiyoner Tahir Eğinci'nin oluşturduğu bir koleksiyon. Normalde koleksiyonerler Türkiye'den çok yurt dışında. Kanada, ABD, Dubai ve Japonya'dan Adnan Ergüler'in koleksiyonerleri var. Russell Crowe, Bill Clinton gibi isimler de müşterileri"

Haber

Tarihi mezar taşlarını çini ile yaşatıyor

Çini sanatçısı Ebru Camkıran, hazirelerde gördüğü Türk İslam dönemi mezar taşlarından etkilenerek tarihi mezar taşı süslemelerini çini ile buluşturdu - Unutulmaya yüz tutmuş süslemeleri yaşatmak isteyen Camkıran, mezar sahibinin mesleği, cinsiyeti, sosyal statüsü gibi bilgiler veren motifleri çini panolara işliyor - Camkıran: - "Mezar taşları hoşuma gidince neden günümüzde de yapılmıyor diye kendime sordum. Bunu birilerinin fark ettirmesi gerektiğinin farkına vardım. İkisini birleştirmek üzere yola çıktım"

Haber

Tarihi mezar taşlarını çini ile yaşatıyor

Çini sanatçısı Ebru Camkıran, hazirelerde gördüğü Türk İslam dönemi mezar taşlarından etkilenerek tarihi mezar taşı süslemelerini çini ile buluşturdu - Unutulmaya yüz tutmuş süslemeleri yaşatmak isteyen Camkıran, mezar sahibinin mesleği, cinsiyeti, sosyal statüsü gibi bilgiler veren motifleri çini panolara işliyor - Camkıran: - "Mezar taşları hoşuma gidince neden günümüzde de yapılmıyor diye kendime sordum. Bunu birilerinin fark ettirmesi gerektiğinin farkına vardım. İkisini birleştirmek üzere yola çıktım"

Yurthaber

Seramik sanatçısı Çiğdem Eroğlu'na uluslararası ödül

İran'ın Tebriz kentinde 4.'sü düzenlenen Tebriz Uluslararası Kadın Sanatçılar Festivali'nde gerçekleştirilen yarışmada, Türk seramik ve çini sanatçısı Çiğdem Eroğlu ikinci oldu

Yurthaber

Seramik sanatçısı Çiğdem Eroğlu'na uluslararası ödül

İran'ın Tebriz kentinde 4.'sü düzenlenen Tebriz Uluslararası Kadın Sanatçılar Festivali'nde gerçekleştirilen yarışmada, Türk seramik ve çini sanatçısı Çiğdem Eroğlu ikinci oldu

Haber

Bakü'de ebru, tezhip ve çini sergisi

Bakü'de ebru, tezhip ve çini sergisi

Haber

Ustasından çini sanatına elmas dokunuşlar

Kütahyalı çini ve seramik sanatçısı Fahri Çetinkaya, geliştirdiği teknikle elmas uç ve kristal mat sırça kullanarak ürettiği "dokunulduğunda desenleri hissedilebilme" özelliğine sahip eserlerle sanata farklı bir boyut getirdi - Fahri Çetinkaya: "Elmas tekniğini 5 yıl süren çalışmalar sonucunda buldum. Bu teknikle yaptığım ve 3 yılda tamamladığım ilk eserim ise İnci Koleksiyonu adını verdiğim çalışmalardır"

Haber

Ustasından çini sanatına elmas dokunuşlar

Kütahyalı çini ve seramik sanatçısı Fahri Çetinkaya, geliştirdiği teknikle elmas uç ve kristal mat sırça kullanarak ürettiği "dokunulduğunda desenleri hissedilebilme" özelliğine sahip eserlerle sanata farklı bir boyut getirdi - Fahri Çetinkaya: "Elmas tekniğini 5 yıl süren çalışmalar sonucunda buldum. Bu teknikle yaptığım ve 3 yılda tamamladığım ilk eserim ise İnci Koleksiyonu adını verdiğim çalışmalardır"

Yurthaber

Engelliler hayallerini çiniye yansıttı

UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar, özel gereksinimli gençlere eğitim verdi - Çini sanatçısı Nida Olçar: - "Çocuklarımız hayal güçlerini çiniye yansıttı. Engellilerimizin her biri çok yetenekli, hepsi birer sanatçı adayı" - "Kalemlik, bileklik, kitap ayraçları, kolye, saç tokaları, bardak, tabak ve hayvan figürleri gibi çalışmalar yaptık. Bu yıl mayıs ayında açacağımız sergide özel gereksinimli gençlerimizin çini eserleri ziyaretçilerle buluşacak"

Yurthaber

Engelliler hayallerini çiniye yansıttı

UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar, özel gereksinimli gençlere eğitim verdi - Çini sanatçısı Nida Olçar: - "Çocuklarımız hayal güçlerini çiniye yansıttı. Engellilerimizin her biri çok yetenekli, hepsi birer sanatçı adayı" - "Kalemlik, bileklik, kitap ayraçları, kolye, saç tokaları, bardak, tabak ve hayvan figürleri gibi çalışmalar yaptık. Bu yıl mayıs ayında açacağımız sergide özel gereksinimli gençlerimizin çini eserleri ziyaretçilerle buluşacak"

Haber

Çavuşoğlu ve Stoltenberg çini pano açılışı yaptı

İkili, Türkiye'nin Brüksel'deki NATO Daimi Temsilciliği'nde ülkenin dört bir yanından desenler içeren ve duvara işlenen çini minyatür panoların açılışını yaptı

Haber

Tarihi sokağın kadın çark torna sanatçısı

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde Doğu Roma ve Osmanlı dönemine tanıklık eden, Cumhuriyet döneminin önemli tarihi ve turistik sembollerini barındıran yapılarıyla ünlü, her köşesinde tarihin izlerini taşıyan "Kapanca Sokak", seramik sanatçısı Çiğdem Eroğlu'na esin kaynağı oldu - Çiğdem Eroğlu: - "Her köşesinde tarih barındıran Kapanca Sokak'ta, geleneksel çark torna sanatı tohumunu gelecek nesillerin gönlüne serpmeyi, elleri çamurla buluşturmayı arzuluyorum"

Haber

Tarihi çinilerin üstü sıvayla kapatılmış

Antalya'da 400 yıllık Tekeli Mehmet Paşa Camisi'nde daha önceki restorasyonda üzeri sıvayla kapatılan çiniler ortaya çıkarıldı - Vali Münir Karaloğlu: - "Çiniler hem tarihi açıdan hem de caminin bütüncül yapısını korumak adına çok önemli"

Yurthaber

40 kadın arasında öğrendiği çiniciliği mozaikle buluşturdu

Kütahyalı çini ve seramik sanatçısı Muzaffer Çelik, orta öğrenimini tamamladıktan sonra girdiği bir çini fabrikasında 40 kadın arasında çalışarak öğrendiği çiniciliği, Selçuklu dönemindeki gibi mozaikle birleştirerek farklı ürünler tasarlıyor - Çelik: "Selçuklu döneminden günümüze kadar ulaşan kalıntılara baktığımızda mozaiğin çinide uygulandığını görebiliriz. Ben de bundan esinlenerek kendime özgü tasarımlarımla mozaiği çini eserlerimde uygulamaya başladım"

Yurthaber

Çini tarihine ışık tutan müze

Kütahya Çini Müzesi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait buluntuların da aralarında olduğu yaklaşık 500 eserle ziyaretçilerine çininin tarihi gelişimine tanıklık ettiriyor - Müze Müdürü Metin Türktüzün: - "Sergilenen eserler Kütahya ve İznik çinilerinden oluşmaktadır. Tamamı el sanatı çinilerdir. Sergilenen en eski eserler ise Selçuklu dönemine ait 700 yıllık çini kalıntıları" - "Konya'daki Selçuklu döneminden kalma Kubadabad Sarayı kazılarında çıkan kalıntılar ile Topkapı Sarayı'ndan getirilmiş 16. yüzyıla ait Osmanlı döneminden kalma İznik çinileri burada sergileniyor. Diğer eserler ise son yüzyıla ait çiniler"

Yurthaber

Çini tarihine ışık tutan müze

Kütahya Çini Müzesi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait buluntuların da aralarında olduğu yaklaşık 500 eserle ziyaretçilerine çininin tarihi gelişimine tanıklık ettiriyor - Müze Müdürü Metin Türktüzün: - "Sergilenen eserler Kütahya ve İznik çinilerinden oluşmaktadır. Tamamı el sanatı çinilerdir. Sergilenen en eski eserler ise Selçuklu dönemine ait 700 yıllık çini kalıntıları" - "Konya'daki Selçuklu döneminden kalma Kubadabad Sarayı kazılarında çıkan kalıntılar ile Topkapı Sarayı'ndan getirilmiş 16. yüzyıla ait Osmanlı döneminden kalma İznik çinileri burada sergileniyor. Diğer eserler ise son yüzyıla ait çiniler"

Haber

Kütahya'da öğrenecek, Özbekistan'da öğretecek

Özbekistan'ın Semerkant kentinde yaşayan Mehroj Bobomurodov, ülkesinde kaybolmaya yüz tutmuş çini sanatını canlandırmak amacıyla, "Efsane Mehmet" olarak tanınan ustadan sanatın püf noktalarını öğreniyor - Bobomurodov : - "Ülkeme bir çini ustası olarak dönüp bu sanatı önce çocuklarıma, sonra da başkalarına öğreteceğim. Kaybolmaya yüz tutmuş çini sanatını Özbekistan'da yeniden canlandırmaya çalışacağım" - Kültür ve Turizm Bakanlığı seramik ve çini sanatçısı Mehmet Yıldırım: - "Mehroj gelir gelmez çark torna tezgahına oturdu ve 10 günde büyük mesafe katetti. Şu anda 33 santimetre bir vazo yapmayı başardı"

Haber

Kazılarda çıkarılan çiniler usta ellerde hayat buluyor

Arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan çini örnekleri, Bursa Büyükşehir Belediyesinin restorasyon atölyesinde belirli bir plan ve bilimsel disiplin çerçevesinde eski formuna kavuşturuluyor

Haber

Orta Asya'nın mavi kubbeli incisi: Semerkant

Bir dönem ilim ve sanatın kalbinin attığı şehir Semerkant, çok sayıda tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yapıyor - Mavi kubbelerle kaplı medreselere, çinilerle süslenmiş kervansaraylara, görkemli cami ve külliyelere sahip şehir adeta açık hava müzesini andırıyor - Tarihi İpekyolu güzergahındaki kervanların kavşak noktası Semerkant hakkında çok sayıda hikaye ve efsane bulunuyor - Şehrin büyüsüne kapılanların methiyeler düzdüğü bu masalsı şehir, bugün hala yeryüzünde tarihi dokunun korunduğu güzide yerlerden biri - Semerkant, sahip olduğu tarihi mirasın yanı sıra İmam Buhari ve İmam Maturidi gibi büyük İslam alimlerinin yetiştiği topraklara ev sahipliği yapıyor

Haber

Antalya'da tarihi caminin çinilerinin çalındığı iddiası

İl Emniyet Müdürlüğü: - "1920'li yıllara kadar yapılan arşiv incelemede çinilerin evvelden de eksik olduğu, yakın tarihte herhangi bir hırsızlık olayının gerçekleşmediği anlaşılmıştır"

Haber

Kütahya çinileri yurt dışında da camileri süslüyor

Kütahya'da üretilen el sanatı çini ve seramikler, dünyanın dört bir tarafında inşa edilen camilerin de süslenmesinde kullanılıyor - Kütahya Çiniciler Odası Başkanı Erilbaylı: - "Kütahya çinileri, taşıdığı soyut niteliklerle Türk İslam sanatının aradığı geleneksel bir sanattır. Bu nedenle mimari ile iç içedir. Dünyanın en ünlü camileri, sarayları ve mabetlerinde Kütahya çinileri de kullanılmıştır" - Çini üreticisi Kıratlı: - "Avrupa, Amerika ve Ortadoğu ülkelerinde inşa edilen birçok cami, Kütahya çinileriyle süslenmiş durumda. 20 saatlik bir uçak yolculuğuyla gidilen Avustralya'nın Melbourne şehrinde bir caminin çini süslemelerini yaptık. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda gibi ülkelerdeki camilerde örnek çalışmalarımız var"

Haber

Ateşte açan çiçekler karanlıkta da açıyor

Çini ustası Hakan Kulkoç, tesadüfen bulduğu ve patentini aldığı yöntemle ürettiği eserlerin karanlıkta da görünmesini sağladı - Hasan Kulkoç: "Çini herkesin bildiği gibi 900 ile 1200 derecelik fırınlarda pişirildiği için ateşte açan çiçekler olarak adlandırılır. Benim uygulamam sayesinde ateşte açan çiçekler, karanlıkta da açan çiçekler oldu" - "Karanlıkta ışık veren çinilerimiz yurt dışında da satılıyor. Özellikle Almanya, Dubai, Hollanda, Brezilya, İtalya ve Norveç'ten, ürettiğimiz çinilere büyük talep var"

Haber

Dumlupınar Çini ve El Sanatları Festivali

Kütahya'da başlayan festival, ulusal ve uluslararası birçok çini ve seramik sanatçısının düzenleyeceği panel, workshop ve sergilerle 5 Ekim'e kadar sürecek - Vali Nayir: "Kütahya Anadolu'daki zenginliklere katkı vermiş ve bu zenginliklerinden pay almış bir şehir. Konu çiniye gelince ise Kütahya çininin başkentidir diyoruz"

Haber

Anneannesinden miras çiniciliği gençlere öğretiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Pembe Gül Karagöz, küçük yaşlarda anneannesi ve annesinden öğrendiği daha sonra da bir atölyede geliştirdiği çiniciliği, 2015'ten bu yana farklı illerde 3 bin 680 kursiyere öğretti - Pembe Gül Karagöz: - "Bizi çini eğitimine aldıklarında elimize tahta temizlik fırçası verirlerdi. 15 gün boyunca yerleri fırçalardık. Fırça yaptırarak hem sabrımızı ölçmüşler hem de fırça kullanarak bileğimizin güçlenmesini ve çini yaparken de fırçaya daha iyi hakim olmamızı sağlıyorlarmış" - "Çini aslında bir insanı anlatıyor. Bir insan gibi çininin hamuru da topraktan geliyor. Yoğruluyor, şekillendiriliyor, desenlendiriliyor ve sırlanıyor. İnsanın hayatta piştiği gibi fırına veriliyor ve pişiriliyor"

Haber

Çini ve seramiğin dayanımını artırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı çini ve seramik sanatçısı Ali Kaya, dayanım ve renklerdeki canlılığın uzun yıllar devam etmesi için 10 yıldır üzerinde çalıştığı özel yönteminin deneme ve testlerinde başarı sağladı - Ali Kaya: - "Çini ve seramikte kuvars ağırlıklı bir reçeteyle altyapıyı sağlamlaştırdım. Çininin üzerindeki desen ve boyaların canlılığını uzun yıllar korunması için de sırlama aşamasında özel bir yöntem kullandım. Deneme ve testlerde büyük başarı sağladım, yaptığım tüm ürünlerde de uygulamaya başladım" - "Atalarımızın eserleri nasıl bugüne kadar ulaştıysa bugün yaptığım eserler de asırlarca yaşayacak. Yaptığım çalışmalar her türlü hava koşuluna dayanıklı hale geldi"

Haber

Çini ustasının hayalini kızı gerçekleştiriyor

UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödüllü Kütahyalı çini ustası merhum Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar, babasının, Kapadokya'nın kırmızı toprağı ile çini desenlerini buluşturma hayalini gerçekleştiriyor - Nida Olçar: - "Babamın yarım bırakmak zorunda kaldığı bir işi tamamlamak istiyordum. Çok şükür bunu gerçekleştirdik. 3 yıldır burada yaptığımız işlerden çok güzel ve değerli dönüşler alıyoruz"

Haber

Efsane Mehmet çinicilikte usta eller yetiştiriyor

"Efsane Mehmet" lakabıyla anılan Kültür ve Turizm Bakanlığı seramik ve çini sanatçısı Mehmet Yıldırım, ustası Kamil Serçebay'dan öğrendiği ve 40 yıldır sürdürdüğü çark torna çini sanatını ahilik kültüründe yetiştirdiği yeni ustalarla yaşatmaya çalışıyor - Çiniciliğin önemli merkezlerinden Kütahya'ya yeni çini formları kazandıran ve katıldığı uluslararası organizasyonlarda Türk kültürünü onlarca ülkeye tanıtan sanatçı Yıldırım, çark torna sanatındaki ara eleman sıkıntısını giderebilmek amacıyla 4 yıllık eğitimi kendi yöntemleriyle kısa sürede veriyor - Mehmet Yıldırım: "Çark torna sanatını, bize gelen sancağı aktarmaya çalışıyoruz"

Haber

Aile büyüklerinin izinden gidip diplomalı çini ustası oldu

Kütahya'da çini ustası dedesi ve babasının izinden giden 36 yaşındaki Gülseren Öztuğcu, eğitimini de aldığı bu alandaki çalışmalarıyla geleneksel Kütahya çinisini yaşatmaya çalışıyor - Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Çini Teknikerliği Bölümü mezunu olan Öztuğcu: - "Yaptığım çalışmalar atalarımızın geçmişte yaptığı geleneksel Kütahya çinisi tarzındadır ama bu desenlerin üzerine yeni çalışmalar katarak daha da geliştirmeye çalışıyorum"

Haber

Eşrefoğlu Camisi için UNESCO çalışmalarında sona gelindi

Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali olan Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Eşrefoğlu Camisi'nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nden kalıcı listeye girmesi için yürütülen çalışmalarda sona gelindi - Anıtsal taç kapısı, üstün ahşap ve çini işçiliğiyle Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden Eşrefoğlu Camisi, ortasındaki havuza çatıdaki karlar doldurularak ahşap direklerin korunması için nemli ortamın oluşturulması özelliği ile diğer camilerden ayrılıyor - Eşrefoğlu Cami Alan Yönetimi Başkanı ve SÜ Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Erdemir: - "Eşrefoğlu Külliyesi, UNESCO talepleri doğrultusunda yeniden yapılandırılmaya başlandı. Bu konuda çok ciddi yol aldık. İnşallah önümüzdeki zaman içerisinde UNESCO'nun taleplerini yerine getirerek Eşrefoğlu Camisi'ni asıl listeye aldırtacağız"

Haber

Kütahya Çini, Termal, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali

Kütahya Çini, Termal, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali

Haber

Şehrin kahramanları çinilerle tanıtılacak

KOÜ ile Kocaeli Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde İzmit'in düşman işgalinden kurtuluşunda önemli rol oynayan, milli mücadele kahramanlarının yanı sıra Orhan Gazi'den Osmanlı tarihinin ilk amirali Karamürsel Alp'e, hatta Kartacalı komutan Hannibal'a kadar kentin tarihinde büyük önem taşıyan isimler çinilere resmedildi - Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Gürson: - "Sanayi algısından ziyade burası ayrıca ören yeri. Karamürsel Bey... Osmanlı donanmasının bulunduğu bir bölgedeyiz. Tarihe mal olmuş simge kişilerin yeni kuşak tarafından da tanınması önemli"

Haber

12 bin parça çinili minare yıllara meydan okuyor

İznik'te Osmanlı'nın ilk vezirlerinden Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan, adını minaresini kaplayan turkuaz, mavi ve yeşil renkli çinilerden alan İznik Yeşil Cami, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor - Selçuklu minare geleneğinin en iyi örneklerinden olan, yaklaşık 12 bin parça çininin bulunduğu 626 yıllık abidevi minare ile cami, tüm heybetiyle yıllara meydan okuyor

Haber

AB ülkelerinin büyükelçileri Edirne'de

Büyükelçiler başta Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi olmak üzere tarihi mekanları gezerek yetkililerden bilgi aldı

Haber

Çiniden Şifa Tasları sergisi ziyarete açıldı

Sanatçı Olçar: - "Sergi, şifa tasları üzerine. Yaklaşık 6 aydır çalışmalar yapıyoruz bu konuda. Bizans Roma, Frig ve Anadolu'dan gelen şifa taslarını, Anadolu geleneğini, çinilere yansıttık"

Haber

Gelenekli Osmanlı Çinileri Sergisi açıldı

Marmara İlahiyat Kültür Merkezi Albaraka Sanat Galerisi'nde açılan sergi, 21 Nisan'a kadar ziyarete açık kalacak - Sanatçı Haliloğlu: - "İznik ve Selçuklu çinilerinin köklerine bağlı tasarımlar yaptık, yeni işler de var. Çiniyi en iyi yapan atalarımızın izinden gitmeye gayret gösterdik"

Haber

TBMM'de Geçmişten Günümüze Çini sergisi

TBMM'de "Geçmişten Günümüze Çini" sergisi

Haber

Afganistan'da çinicilik sanatı yeniden hayat buluyor

Afganistan'da çinicilik sanatı yeniden hayat buluyor

Haber

Arınç'tan müdüre fırça!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adana'da deprem sırasında çok değerli çinileri çalınan tarihi Ulucami'yi gezdi.

Haber

Çiniciler borsa kuruyor

Kütahyalı çiniciler, sektördeki kalite ve fiyat karmaşasını önlemek için "çini borsası" kurma kararı aldı.

Haber