Aynı isim ile 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programı seçenekleri bulunan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünün mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda çalışabilir. Bu bölümde temel amaç 0-18 yaş aralığındaki bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve bilişsel gelişim alanlarını takip edebilen Çocuk Gelişimi Uzmanlarının yetiştirilmesidir. Dolayısıyla çocuk gelişimi eğitmenleri, psikoloji ve sosyoloji alanında uzman olan bireylerle de iş birliği yapar.
Diyarbakır'da 20 yaşındaki girişimci Sara Altunakar, Bağlar Aile Destek Merkezinde katıldığı fotoğrafçılık kursu sayesinde açtığı stüdyoda bebek ve çocuk fotoğrafçılığı yapıyor - Altunakar: - "Bu kurs sayesinde yolumu çizdim. İsterim ki tüm kadınlar kendi yolunu çizsin"
Çocuklar dünyaya geldiklerinde ilk gördükleri kişiler genellikle aileleri oluyor ve çocuk gelişimindeki en önemli bölüm olan 0-6 yaş döneminde daha çok ebeveynleri ile vakit geçiriyorlar. İstatistiklere göre çocukların zamanının yüzde 16’sı okulda, yüzde 84’ü ise aileleriyle geçiyor.
Yaz tatili çocukların çokça boş zamana sahip olmalarını, doyasıya eğlenip açık havada aktivitelerde bulunmasını sağlarken, buna karşın kimi zaman televizyon, tablet, cep telefonu ve bilgisayar derken ekran karşısında uzun saatler geçirilmesini de beraberinde getiriyor. Çocuklarda bu tür teknolojik cihazların kontrollü kullanılmamasından dolayı bazı sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor.
Hayat bir eğitim alanı ve bizler de evlatlarımız gibi eğitim almaktayız. Bizler, evlatlarımızın önünde rehber olmalı, onlarla doğru iletişim kurarak onların kendilerini keşfetme yolculuğunda yanlarında olan bireyleriz.
Yaz tatilinde pek çok anne baba, çocuklarını sıkmadan, eğlenirken öğrenmelerini de sağlayacakları aktivite arayışında oluyor. Özellikle de okulların açılmasında son aya girdiğimiz bugünlerde, amaç onları derse zorlamak olmasa da, akıllarda ‘eğlenirken öğrenebilecekleri, öğrendiklerini unutmayıp hafızalarını tazeleyebilecekleri’ yöntemleri bulmaya çalışıyor.
Toplumda ebeveynlerin çocuklardan beklentileri yıllar içerisinde değişime uğramıştır. Yıllar önce ebeveynler çocuklarının masa başı bir işe sahip olması, memur olması, para kazanıp ayaklarının üzerinde durabilmesi gibi beklentilere sahipti. Ancak küresel dünyada insanlık bunun yeterli olmadığı bilincine erişmiştir. Bu bilinç; iyi ve nitelikli insan yetiştirmenin önemini ebeveynlere aşılamıştır.
Mutlu bir ebeveyn olmak için en önemli şart evlatlarımızla olan iletişimimizdir. İletişimimizi ne kadar güçlü kılarsak onları o kadar iyi anlarız ve kendimizi onlara o kadar iyi anlatabiliriz.
Çocuklarımızı yetiştirirken genellikle akvaryum içerisinde yetiştirmeye çalışıyoruz. Onlara sorumluluklar vermeyerek özgüven ve özyeterlilikle alakalı becerilerinin gelişmemesine neden oluyoruz.
Çocuk Gelişimi taban puanları, YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Üniversite sınavı ile ilgili yapılan açıklamanın ardından vatandaşlar internette yaptıkları araştırmalara hız verdi. Çocuk Gelişimi taban puanları açıklandı mı? Tüm üniversitelerdeki Çocuk Gelişimi bölümü taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanları ile konuya ilişkin detaylar haberimizde...
‘Çocuk gelişimi’ denildiğinde aklımıza ilk olarak anneler geliyor. Bunun nedeni ise hamilelik, doğum ve emzirme gibi süreçlerin anneye ait olması. Ama aynı zamanda toplumsal cinsiyet rolleri de etkili oluyor kuşkusuz. Her kız çocuğunun ilk oyuncağının bebek olmasının yanı sıra kardeşler ile kuzenlerin bakım süreçlerine dahil edilmesi gibi etkenler nedeniyle çocuk bakımı ve gelişiminde anneler daha ön plana alınıyor.
Montessori metodu, her bir çocuğun kendi ihtiyaçlarını karşılama potansiyelini taşıyan, kendi kararlarını verebilen bağımsız bireyler olduğunu kabul eden bir eğitim metodudur. Montessori eğitim felsefesinin çocuğa bakışı geleneksel anlayıştan çok farklıdır.
Aniden oluşan öfke patlamaları, kendi dediğini yaptırma konusunda inatlaşmalar, her şeye ‘hayır’ demeler, kendini yerden yere atmalar, ağlama krizleri, hızlı değişen duygu geçişleri… Oyuncak için ağlama krizleri yaşarken bir anda başka bir şeye yönelerek susmak… Hiç beklenmedik bir şeye yoğun öfke krizleriyle karşılık vermek… Yoran ve kaygıya sürükleyebilen bu davranışlar, çocukların bebeklikten çıkıp kendilerini birey olarak kabul ettirmeye çalıştıkları ‘2 yaş sendromu’nun belirtileridir.
En baştan başlamak gerekirse; nedir bu zeka? “İnsanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü” olarak tanımlayabiliriz. Bu düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü bebekliğin ilk yıllarından itibaren çeşitli zaman dilimleriyle gelişim göstermeye başlar.
Columbia Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları son araştırmayla çok sayıda çocuğu olanların kelimenin tam anlamıyla akıl sağlıklarını kaybetmelerine neden olacağını iddia etti. Özellikle üç veya daha fazla çocuk yetiştirmek, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bilişsel gerileme veya bunama başlangıcını tetikleyebileceği belirtiliyor.
Son yılların yakından takip edilen sağlıklı beslenme araştırmaları hız kesmeden sürüyor. Nöroloji Akademisi yayımladığı araştırma sonuçlarıyla çocukların beyin hücrelerini öldüren yiyecekleri açıkladı. Çocuk beslenmesinde özellikle trans yağlar ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması konusunda uyarılar yapıldı.
Montessori eğitimi, her çocuğun bireysel becerileri ve ilgi alanlarına göre, farklı öğrenme hızına sahip olduğunu kabul eden eğitim yaklaşımıdır. Montessori metodunda üç ana etken vardır. Bunlar; planlanmış bir çevre, çocuk ve öğretmendir. Öğretmenler çevre hazırlayıcısıdır, çocuğun ilgi alanlarına, öğrenme hızlarına, kişilik özelliklerine, yeteneklerine göre planlamalar yapar. Sınıf ortamını, öğrencilerin birbirlerinden öğrenmelerini destekleyecek şekilde düzenler.
Sağlıklı çocuklar yetiştirmede sağlıklı ve dengeli beslenme şüphesiz kritik önem taşıyor. Gelin görün ki bunun bilincinde olmasına rağmen pek çok anne baba için çocuklarına sebze başta olmak üzere sağlıklı yiyecekler yedirmek deveye hendek atlatmaktan zor olabiliyor. Bazen de tam tersi, çocuk ne kadar yerse yesin, “Acaba yeterince beslenebildi mi?” endişesiyle daha fazla besin yükleyebiliyor.
Yaşadığımız çağda ailenin dijitale karşı ilgilerini anlamak ve incelemek önemli çünkü ebeveynlerin dijital teknolojilere karşı eğilimleri, çocukların dijitale karşı tutumlarını büyük ölçüde belirliyor. Ebeveynlerin dinlenmek için çocuğun eline tablet, telefon ve bilgisayar verip dikkat dağıtmak istemeleri yapılan en önemli hatalardandır. Bu tip davranışlar çocukların bağımlılık göstermesine neden olmaktadır.
Bay Becerikli olarak akıllara kazınan Phil Gallagher, belgesel yapımlarından aşina olduğumuz bir kişidir. Phil Gallagher'in hayat verdiği Bay Becerikli çocukların ve dolayısıyla ebeveynlerin sıklıkla takip ettiği bir karakterdi. Bay Becerikli yani Phil Gallagher'ın ölüm haberi gündeme geldi. Bu haberden sonra Bay Becerikli ismiyle tanınan Phil Gallagher'in kim olduğu Bay Becerikli'nin ölüp ölmediği araştırılmaya başlandı.
Çocuk büyütmek, onu iyi bir şekilde yetiştirmek belki de bu dünyadaki en zor işlerden biri… Ebeveynler bunu başarmak için çok çaba sarf ediyor, kimi zaman kendilerini bile ihmal ediyor. Her şeyin olduğu gibi çocuk yetiştirmenin de doğruları, yanlışları var. Ebeveynlerin çocuk yetiştirmede doğru sandığı yanlışları uzmanları anlattı.
Ebeveynlerin, cinsiyet klişelerinin doğuracağı olumsuz sonuçlara karşı, cinsiyeti geri planda tutarak çocuğun bireyselliğine odaklanması gerekiyor. Ebeveynler, “gerçekçi ebeveynlik” anlayışı ile hareket ederek çocuğun potansiyelini ortaya çıkarmasını sağlamaları cinsiyet klişeleri ile mücadele etmede büyük önem taşıyor.
Akıllı telefonlar hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiş olsa da annelerin sürekli bu cihazları kullanması bebek gelişimi açısından problem yaratabilir.
Çocuk gelişiminde oyunun yerini öğrenmeyen kaldı mı? Peki çocuklarınızın oyun saatlerini daha eğlenceli hale getirmek ister misiniz? Sizin için öyle oyuncaklar seçtik ki, bundan sonra çocuğunuz için oyun saatleri hem daha eğitici hem de daha eğlenceli olacak.
Her anne baba, çocuğunun kitap okuma alışkanlığı kazanmasını ister. Çünkü kitaplar çocukların kelime haznelerini geliştirir; iyiyi ve kötüyü ayırt etmelerini, doğru davranışları benimseyip yanlış tutumları eleştirmelerini sağlar. Kitaplarla tanışan bir çocuk hayatı keşfetmeye başlayacağı için onlara güzel şeyler öğretecek kitaplar seçmek gerekiyor. Gelin, çocuklara hem güzel tutumlar kazandıracak hem de keyifle okunacak çocuk kitaplarını birlikte inceleyelim.
Çocuk gelişiminde boy uzaması, sağlıklı beslenme ve zihinsel gelişim gibi önemsenmesi gereken konular arasındadır. Ancak ebeveynler çocuklarının boyunun yeterince uzadığını nasıl anlayacakları ile ilgili sıkıntı yaşayabilir. Kısa kaldığını düşünmeleri durumunda ise çözüm yolu arayabilirler. Bunun içinse en çok "Basketbol ve besinler boy uzatır mı, çocuğumun boyunun kısa kalmasını önleyebilir miyim" soruları sorulur. Peki çözüm nasıl sağlanır? İşte konu hakkında en çok merak edilenler...
Çocuk gelişiminde Montessori tarzına gönül verdiyseniz, evinizin her köşesini buna göre dizayn etmeniz gerekiyor. Yataktan gardıroba, çalışma masasından kitaplığa, oyun halısından öğrenme kulesi ve Pikler üçgeni gibi yenilikçi materyallere kadar en iyi Montessori ürünlerine göz atmaya ne dersiniz?
Çocuklarıyla yeteri kadar vakit geçiremeyen çalışan anneler, özellikle bebeklik döneminde daha fazla sıkıntı hissetmektedir. Çalışan anneler, bebeklerinin kendilerine daha çok ihtiyaç duyduğu dönem boyunca işine ve ev düzenine yeterince konsantre olamazlar. İlgi bekleyen çocuklar, annelerinin daha zor bir süreç yaşamasına neden olabilirler. Bu durum annenin psikolojisini etkiler ve bazı hatalara neden olabilir. Uzman Pedagog Belgin Temur Yağlıtaş konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
En az anne kadar baba da çocukların ruhsal gelişiminde önemli rol oynar. Ancak her baba doğru rol model olamayabilir. İlgisiz olmak kadar aşırı ilgi de çocuklarda olumsuz etkiler yaratabiliyor. Bu noktada doğru baba modeli için nasıl davranmak gerekiyor? İşte baba modelinin çocuğun gelişimi üzerindeki etkileri...
Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı, günümüzün en çok gözlemlenen sorunlarından birisidir. Hem okul hem de ev hayatında, oldukça sıkıntı yaratan bir problemdir. Bu nedenle çocuk, akademik ve sosyal açıdan belirli problemlerle karşılaşır. Bu sebeple hiperaktivitenin erken fark edilmesi önemine vurgu yapan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Ayşim İncesulu, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı tedavisi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Çocukların iki ebeveynin de ilgisine ihtiyaç vardır. Annenin de babanın da çalışma düzenine göre çocukla ilgilenme biçimleri geliştirilebilir. Birlikte etkinlikler yapmak, ev içerisinde yapılan ufak işler için bile oldukça etkilidir. Çalışma hayatına rağmen iyi bir anne-baba olmak için yapılması gerekenleri anlatan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Ayşim İncesulu, çocuklara vakit ayırmanın önemine ve ayrılan vaktin nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.
Çocukların hayatına entegre olan akıllı telefon ve tabletlerin çocuk gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Ayşim İncesulu, çocukları oyalamak için televizyon, tablet ve telefonun devreye sokulmaması gerektiğini söyledi. Akıllı telefon ve tabletlerin çocuklara zararlarını sıralayan İncesulu, 3 yaşına kadar çocukların teknolojik aletlerden uzak tutulması gerektiğini söyledi.
Bebeğin sağlıklı gelişimi için iletişime anne karnında başlanması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, "Dokunarak, konuşarak iletişim kurmaya başladığınız bebeğinizin doğduğundaysa yeme, uyuma gibi fiziksel ihtiyaçlarını karşılarken duygusal ihtiyaçlarını da unutmamak gerekir. Bebeğin sağlıklı gelişimi için bebekle konuşmak ve birebir zaman geçirmek oldukça önemlidir" dedi. İşte konunun detayları...
Çocuk gelişimciler, bebek daha anne karnındayken başlayan sürecin bir parçası olurlar. Anneyi ve çocuğu bilgilendirme ve destekleme konusunda eğitilen bireyler, doğum ve ergenlik dönemini kapsayan bir sürecin yönetimi konusunda destekleyici bir rol oynar. Çocuk gelişimciler, çocukların zihinsel, motor, dil, öz bakım, duygusal ve sosyal gelişim alanlarında gelişmesine katkı sağlar.
Erken ergenlik ebeveynleri kaygılandıran konular arasında yer alıyor. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan erken ergenlik belirtileri ile ilgili bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Saygın Abalı, konu ile ilgili bilgi sahibi olmanın önemine dikkat çekiyor. Kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce başlayan ergenlik belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Abalı, erken ergenlik tedavisinde nasıl hareket edildiğini anlattı.
Pandemi süreciyle birlikte oyun bağımlılığında yaşanan artışa dikkat çeken Psikolojik Danışman Tolga Uçar, gençlerin ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu belirterek, oyun bağımlılığına karşı mücadelede önemli tüyolar verdi.
Günışığı Kitaplığı'nın öğretmenler, kütüphaneciler ve akademisyenler için düzenlediği 14. Eğitimde Edebiyat Semineri, FMV Işık Okulları'nın desteğiyle 10 Nisan'da çevrimiçi gerçekleşti.
Obezite, dünyanın dört bir yanında sorun olmaya devam ederken çocuklardaki kilo artışı da endişeye sebep oluyor. Obez çocuklar, hayatına obez yetişkinler olarak devam ederken belli başlı sağlık sorunlarını yaşamaları da kaçınılmaz oluyor. Hareketsiz yaşamla birlikte yanlış beslenme alışkanlıklarının kazandırıldığı çocukların doğru rol model bulamamasıyla devam eden süreç bireylerin sağlığını elinden alıyor. Peki bunu önlemek mümkün mü? Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgi verdi.
Çocuklarda boy kısalığı ile ilgili uyarılarda bulunan Endokrinoloji Uzmanı Profesör Doktor Mehmet Boyraz, durumun genetik faktörler dışında kötü beslenme, endokrin bozukluklar, kemik hastalıkları ve radyasyona maruz kalma gibi nedenlerle de meydana gelebileceğini söyledi. Psikolojik nedenlerin de boy kısalığına sebep olabildiğini söyleyen Boyraz, aile içindeki sevgi paylaşımının önemine vurgu yaptı.
Aynı gözler, aynı renk saç, aynı burun... Ancak biri utangaç olabilir, diğeri yeni insanlarla tanışmayı seviyor olabilir. Bu yazımızda ikiz çocuklardan bahsediyoruz. İkiz ebeveynlerinin diğer çocuklarına yaklaşımı nasıl olmalı, İkiz çocukları kıyaslamanın sakıncaları neler, ikizleri giydirirken ebeveynler nelere dikkat etmeli?
Beslenme, bir çocuğun genel sağlığı ve gelişiminde anahtar faktör. Çocuklar, vücutlarının temel görevleri yerine getirmesi için çok sayıda besine ihtiyaç duyarlar. Doku ve kemik gelişimi de sağlıklı beslenmeyle yakından ilişkili. Her besin grubundan tüketmek, çocuk gelişimi açısından büyük önem taşır. Bu yazıda, çocuklar için dengeli beslenmenin önemi hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
DÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç: - "Bu süreçte çocuğun gelişim alanlarını ve eğitsel yaşamını destekleyecek eylem planları oluşturulmalı ve eylem planları oluşturulurken çocuğun mutlaka sürece dahil edilmesi ve onayının alınması gerekir"
Özel gereksinimli çocukların toplumdan koparılmaması için ailelerin onlara koruma kalkanı değil köprü görevi üstlenmeleri gerektiğini ifade eden Çocuk Gelişimi Bölümü Öğr. Gör. Buket Koçyiğit Ocak, “Özel gereksinimli çocuklar hak ettikleri devlet destekli özel eğitimi alabilmeli” dedi.
Bebek ve çocuklarda gelişim geriliğinin ilgili hekimlerce kontrol edildiğini ancak ailelerin bu konuda bilinçli olmaları gerektiğini söyleyen Öğr. Gör. İrem Burcu Kurşun, “Çocuklar 0-6 yaş hızlı gelişim dönemlerinde bir kıyafeti çok fazla giyemeyebiliyorlar. Bunun temel sebebi çocuğun hızlı büyümesi, pantolon boylarının ve uzun kollu kıyafetlerinin ona artık kısa gelmesidir. Çocuk kıyafetlerini uzun süre giyiyorsa aileler burada bir durumdan şüphelenebilirler” dedi.
Bireylerin kişilik ve davranışları söz konusu olduğunda çocukluk döneminin en büyük faktörler arasında yer aldığı herkes tarafından bilinmektedir. 3 yaş grubundaki çocuklar, cinsel kimliklerinin farkına varmaya başlarken, anne-babayı daha sık taklit ederler. Son zamanlarda sosyal medyanın fazlaca kullanılır olması ise bu süreci yaşayan çocukların gelişimini yakından etkilemektedir. Bu süreçte çocukların fiziksel özelliğinin ön plana çıkarılarak yeteneklerinin keşfedilmemesine neden olmaktadır.
Anne sütünün bebeğin gelişiminde büyük rol oynadığı herkes tarafından bilinmektedir. Bebeğin fiziksel ve duygusal yönden gelişimin etkileyen anne sütü, bebekle anne arasındaki bağın güçlenmesini de sağlıyor. Anne sütü alan bebeklerin daha huzurlu olduğu görülürken, daha az ağladığı, daha uzun uyuduğu ve sarılık olma riskinin daha az olduğu görülüyor. Buna bağlı olarak anne sütünün bebeklerde sindirimi güçlendirdiği ve stresi azalttığı da ortaya çıkıyor. İşte detaylar...
Gelişim, fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal olarak görülüyor ve gelişimin ilk ayağına doğumdan hemen sonra anne sütü öncülük ediyor. Anne sütü alan bebeklerin daha huzurlu olduğu görülürken, daha az ağladığı, daha uzun uyuduğu ve sarılık olma riskinin daha az olduğu görülüyor.
Bebeğinizin sağlıklı büyüyüp geliştiğinden emin olmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Çocukların sağlıklı bireyler olmasında ebeveynlerin bilinçli olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Acıbadem International Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, büyüme ile gelişmenin aynı şey olmadığına dikkat çekerek yapılması gerekenleri anlattı.
Sıcak ve güneşli yaz aylarını geride bıraktığımız sonbaharda çocuk beslenmesi daha önemli hal alıyor. Daha fazla vitamine ihtiyaç duyan çocukların sonbaharda beslenmelerine dikkat edilirse hastalıklardan korunması da sağlanabilir. Bu sebeple çocuklar için seçilen besinler büyük önem taşımaktadır. Vitamin ve mineral takviyelerinden kaçınılarak doğal yollarla vitamin alması sağlanan çocuklarda sonbahar aylarında uyku düzeni de oldukça önem taşımaktadır.
Süt içmeyi sevmeyen çocuklar kemik gelişimi için ne tüketmeli? Çocukların süt içmeyi sevmemesi ebeveynleri endişelendiren konular arasında yer alıyor. Uzmanlar süt içmeyi sevmeyen çocuklar için süt içeren alternatif yiyecekleri öneriyor. bunların en başında da tatlı bir alternatif, muhallebi geliyor. İşte süt içmeyi sevmeyen çocuklar için sütlü alternatiflerden en çok tercih edileni...
Anne-çocuk iletişimi kadar babaların üstlendiği rol de çocuk gelişimini etkilemektedir. Baba çocuk ilişkisi çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini fazlaca etkilemektedir. Peki babalar çocuklarının gelişimine katkıda bulunmak için nasıl davranmalı? İşte 5 maddeyle babaların çocuk gelişimi üzerindeki etkileri...
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki bir ilkokulda, okul ve veli iletişimi geliştirmek, anneleri çocuk gelişi hakkında bilgilendirmek amacıyla "Okuyan Anneler Projesi" başlatıldı - Çocuk gelişimi ve psikolojisi, ideal anne ve ebeveyn profili, mutlu ailenin sırları gibi konuları içeren hikayeleri okuyan anneler, öğretmenler eşiliğinde beyin fırtınası yapıyor - Proje koordinatörü Hatice Şahbaz Töre: "Mutlu anne, mutlu çocuk ve mutlu aile demek. Dolayısıyla mutlu yetişen çocuklar demek. Mutlu bir çocuk, başarılı bir çocuk demek. Bu da ülkemiz geleceği açısından bir fayda sağlayacak" - Anne Gülseren Dağdelen: "Önceden çocuğum bir şey kırıp döktüğünde kızıp, bağırıyordum. Şimdiler de ise durup düşünüyorum konuştuklarımız, okuduklarımız aklıma geliyor. Biraz düşünüp ne yapmam gerektiğine karar verince tepki veriyorum"
Okula hazır oluş; çocukların fiziksel ve ruhsal olarak okula giderek, okulun getirdiği gereklilikleri yapabilme, sorumluluk alabilme kapasitesinin yaşına uygun bir şekilde gelişmesi anlamı taşımaktadır. Uzman Klinik Psikolog Melda Yakupoğlu, çocuğunuzu okula alıştıracak adımlardan bahsetti.
11 yıllık öğretmen olan Gülhan Yıldız, 'Babam, diplomamın sahtesini çoğaltarak satışını yapıyor ve bunların her birinden 40-45 bin lira para kazanıyor. Sahte diploma satmaktan yakalanmıştı. Şu anda aynı şeyi yapmaya devam ediyor. Yapılabilecek herhangi bir dolandırıcılıktan dolayı ben sorumlu tutulabilirim' dedi
Uzmanlar sol elini kullanan çocuklar hakkında uyardı ve ekledi; çocuğunuz eğer sol elini kullanıyorsa sağ elini kullanmaları için baskı yapmayın.
Okan Üniversitesi Hastanesi Uzm. Klinik Psikolog Emel Güler, ailelerin çocuklara nasıl davranılması gerektiği hakkında bilgiler verdi.
Kayseri Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, çocuk evlerinde 900 TL maaşla ’baba’ olarak görev yapacak eleman arıyor.
Çocuğun gelişiminde, hayata hazırlanmasında, uygun disiplin yöntemlerinin kullanılmasında, en az anneler kadar önemli rolü olan babaların geri planda kalmayı tercih ettikleri belirtildi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Dündar, gençlerin zamanlarını iyi değerlendiremediklerini belirterek, "Bu konuda suçlanması gereken çocuklardan önce onların yetişmelerine katkı sağlayan anne ve babalardır" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Canbaz, sütün kanserden koruyucu etkisi bulunduğunu belirterek, her yaşta tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Yapılan araştırmalarda insan hayatının zihinsel tüm gelişiminin yüzde 70'inin 0-6 yaşları arasında tamamlandığı belirlenirken, Türkiye'de "Erken Çocukluk Özel Eğitimi"nden yararlananların oranının yüzde 1'in altında olduğu ortaya çıktı.
Uzmanlar aile içi şiddetin temelinde çocukluk davranışları olarak belirtirken, çocukken dayağa maruz kalan insanların, yetişkin döneminde kendisine dayak atan bireyleri örnek aldığını vurguladı.
Uzmanlar çocukların boy uzama dönemi ile ilgili uyarılarda bulundular.
Babaların da en az anneler kadar çocuk bakımıyla ilgilenmesi gerektiğinin altını çizen Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Osman Abalı, "Baba ilgisinden yoksun büyüyen çocuklarda bir takım psikolojik sorunlar ortaya çıkar" dedi.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Önal, çocuklarda iyi bir dil ve düşünce gelişiminin sağlanmasının ancak 0-6 yaş döneminde onların sorularını dinlemekle ve anlayacakları bir dille yanıtlamakla mümkün olabileceğini söyledi.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Himmet Karazeybek, çocuk gelişiminde gıdalar kadar sevginin de gerekli olduğunu belirtti.
Pedagoglar, bebeğin benlik gelişimi ile sosyalleşmesinde önemli etkisi olan oyuncakların seçiminde dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Psikiyatrist Aydın Demirsor, Türkiye'nin en büyük probleminin eğitim olduğunu belirterek, ailelerin çocuklarına yanlış iş tercihi yaptırarak bu sorunu daha da büyüttüklerini söyledi.