Çocuklar, enerjik yapıları ve meraklı doğaları gereği sıkça düşer, çarpar ve yaralanırken, ebeveynler yaşanan bu ani kazaların ciddi bir sorunun işareti olabileceği konusunda kararsız kalabiliyor. Bu kazalarda, özellikle kafa travmalarının çocuklar için çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Medicana Sağlık Grubu Acil Bölümü’nden Uzm. Dr. S. Nur Çetinkaya Bodur, çocuklar kafalarını çarptığında ne yapılmalı ve hangi durumlarda hastaneye başvurulmalı sorularını yanıtladı.
Yürüyen zatürre vakaları son günlerde hızla artış gösteriyor. Özellikle küçük çocuklar, yürüyen zatürre olarak bilinen hastalığa yol açabilen bakterilerle giderek daha fazla enfekte oluyor. Yürüyen zatürrede belirgin semptom, kuru başlayan ancak sonrada mukus üreten bir öksürüktür. Öksürük haftalarca sürebilir. Semptomların başlangıçta çok yavaş olduğu bu durum boğaz, soluk borusu ve akciğerlerde hasara yol açabilir.
Çocuklarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 30'unu löseminin oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ömer Doğru “Türkiye ve dünya genelinde çocukluk çağı lösemisinin görülme oranları benzerdir. En sık görülen yaş grubu ise 2 ila 5 yaş arası çocuklardır. Lösemi genellikle ailesel geçiş göstermez, ancak belirli genetik koşullar altında risk faktörü oluşabilir” dedi.
Bebeklerde ek gıdaya başlama dönemi oldukça önemli. Sütten ek gıdaya geçen bebeklere verilen besinler çocuğun hem gelişimi hem de sağlığı için doğru seçilmeli. Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdal Güngör, 1 yaşın altındaki bebeklere yedirilen balın zehirleme riskinin olduğunun altını çizerek, bebeklerde kas güçsüzlüğü ve felce varan ciddi sorunlar doğurabileceğini söyledi.
Son günlerde sıkça gündeme gelen özellikle çocuklarda görülen ve yüzde ‘tokat yemiş gibi' kıpkırmızı bir görünüm oluşturan beşinci hastalıkla ilgili konuşan Prof. Dr. Haluk Çokuğraş dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Hastalığın artış göstermekte olduğunu belirten Çokuğraş, bu yıl daha fazla vaka olduğunu açıkladı.
Çocuk enfeksiyonlarında bu kez 'Beşinci hastalık' gündemde. Özellikle ilköğretim veli gruplarından bazılarında, çocuklarda son günlerde 'Beşinci hastalık' görüldüğüne dair ebeveynlere uyarıda bulunuluyor. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, sürpriz bir şekilde Beşinci hastalık sayısında bir artış gözlemlediklerini ancak endişe yaratacak bir durum olmadığını ve benzer belirtileri sebebiyle kızamık, kızıl ya da başka virüs enfeksiyonları ile karıştırılmamasını vurguladı.
Çocuk-Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim üyesi Canan İnce Börekci, ‘Otizm Farkındalık Ayı’ dolayısıyla yaptığı açıklamada otizmin sosyal-iletişimsel alanlarda yetersizlikler, sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlar ile seyreden bir bozukluk olduğunu belirtti.
Eylül ayının gelmesiyle beraber yeni eğitim ve öğretim dönemi de başlamış oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Çelik Kuzaytepe, okul gibi kalabalık ortamlarda genellikle virüs ve bakterilerin sebep olduğu solunum yolu enfeksiyonlarının, mantar enfeksiyonlarının ve saç biti rahatsızlıklarının saptanabildiğini belirtti.
"Bayram tatili sonrası çocuklarda el, ayak, ağız hastalığı arttı" uyarısı yapıldı. Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kaman: "Toplu, kalabalık yerler ve otellerde bulunulan uzun bayram tatili sonrası çocuklarda el, ayak, ağız hastalığıyla ilgili yoğun hastane başvurularıyla karşılaşıyoruz. Özellikle bu hafta hem poliklinik hem de yataklı servislerimizde fazla sayıda vaka gördük" ifadelerine yer verdi.
Eylül ayının gelmesiyle birlikte okullar açıldı. Okulların açılması anne ve babaların üzerindeki sorumlulukların artmasına neden oluyor. Uzmanlar bu süreçte hastalıkların çok daha kolay bulaştığını belirterek ebeveynleri çocuklarını hastalıklardan korumaları için uyardı.
Sokaklardaki aktivitelerin giderek azalması, televizyon ve bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, ellerden adeta hiç düşmeyen akıllı telefonlar… Tüm bu etkenler son yıllarda çocuklarda düşük efor kapasitesinin giderek yaygınlaşmasına neden oldu. Aktivitelerde çabuk yorulan, nefes nefese kalan, hatta birkaç basamak merdiven çıkmakta dahi zorlanan çocukların oranı azımsanmayacak kadar çoğaldı.
Güneşin tüm cömertliğini sergilediği ve kavurucu sıcakların hâkim olduğu bugünlerde çocuklarda bazı hastalıkların görülme sıklığında artış yaşanıyor. Yüksek hava sıcaklığı çocuklar için tehlike oluşturuyor. Savunmasız olan çocuklar yüzeylerde artan mikroplara karşı savunmasız kalıyor. Ortak kullanılan havuzlarda ve parklarda geçirilen sürenin artması, ayrıca güneşin zararlı ışınlarına maruziyetin de fazla olması ile birlikte hastalık gelişimi daha da kolaylaşmaktadır.