Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi Uzm. Dr. Esra Akkaya Yılmaz, çocuklardaki yaz ishalinin 3 ile 7 gün arasında sürdüğünü söyleyerek, "Sürekli kusan, beslenemeyen, kanlı ishali olan ve vücutta su kaybı belirtisi olan çocuklar mutlaka doktora başvurmalıdır" dedi.
Çocuk felci yıllardır devam eden bir hastalıktır. 1957’den beri yapılan aşılarla %99 oranında azalma görülse de hâlâ Afrika ve Asya’daki bazı ülkelerde görülmektedir. Londra’da yapılan araştırma sonucunda kanalizasyonda felce neden olan virüs tespit edildi. Uzmanlar çok hızlı yayılan çocuk felci hakkında uyarılarda bulundu. Çocuk felci nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?
Bebeklerin ve çocukların sağlıklarını korumak büyük önem taşıyor. Birçok etkenden yetişkinlere göre daha kolay etkilenen çocuklarda ani ölümler görülebiliyor. Çocuklarda ani ölümlere neden olan en büyük neden kalp hastalıkları. Uzmanlar kalp hastalıkları hakkında ebeveynleri uyarıyor.
Çocukların sağlığı ve psikolojileri oldukça önem taşıyor. Bu konuda ebeveynlerin oldukça sorumluluk sahibi olmaları gerekiyor. 2 yaş sendromu çocukların psikolojisi için oldukça etkili bir süreç. Çocuklarda görülen 2 yaş sendromunun belirtilerinin göz ardı edilmemesi ve bu konuya bilinçli yaklaşılması gerekiyor.
Hepatit ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Gizemli hepatit vakaları özellikle çocukları tehlike altına alıyor. Ebeveynler gizemli hepatit hakkında endişe ve korku yaşıyor. Gizemli hepatitin yol açtığı ciddi sonuçlardan korunmak için hepatit belirtilerine dikkat etmek ve mutlaka doktora görünmek gerekiyor.
Anne adaylarının gebelik sürecinde sağlıklarına oldukça dikkat etmeleri gerekiyor. Bu süreçte yenilen ve yapılan her hareket hem anne adayını hem de bebeği etkiliyor. Yapılan araştırmalara göre annelerin hamilelik sürecinde yaşadıkları ruhsal sorunlar bebeğe geçerek ileride ruh sağlığının bozulmasına neden olabiliyor
Salmonella, hem yetişkinlerin hem de çocukların sağlığını tehlikeye atmaya devam ediyor. Çocuk sağlığında çok daha riskli durumlar oluşturan salmonella enfeksiyonu hakkında bilinçli olmak gerekiyor. Salmonelladan korunmak adına hijyene dikkat etmek gerekiyor.
Bebeklerin sağlığını takip etmek zorlayıcı olsa da ileride oluşacak hastalıkların önlemi hakkında çok büyük önem taşıyor. Bebeğinizin hareketlerini, ağlamalarını bilinçli ve bilinçsiz davranışlarını sürekli olarak gözden geçirmek ve düzenli olarak doktora göstermek gerekiyor. Otizm hastalığı da bebeklerin hareketlerinden fark edilebiliyor. Otizm hastalığı için ilk 18 ayda gösterilen belirtilere dikkat etmek gerekiyor.
Bebekler bilinçsiz olarak birçok davranış yapıyor. Bu davranışların uygun bir şekilde engellenmemesi ileride alışkanlık haline gelebiliyor veya sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bebeklerin süt emmeyi parmak emme olarak devam ettirmesi ileride ağız ve diş sağlığını etkiliyor. Sizin bebeğinizde de parmak emme alışkanlığı varsa bu haberi okuyarak bu alışkanlıktan bilinçli bir şekilde uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.
Ebeveynler çocuklarının doymadığını düşünerek fazla yemek verebiliyorlar. Ancak verilen fazla yemekler çocuklarda fazla kilolara neden oluyor. Yenilen yemekler alışkanlığa dönüşerek çocukların kilolarının verilmesini gün geçtikçe daha zor hale getiriyor. Çocuklarda tatlı olduğu düşünülen bu kilolar ileride kansere neden olabiliyor.
Gizemli hepatit hastalığı son zamanlarda oldukça tedirginliğe neden oluyor. Birçok ülkede yayılan gizemli hepatite neyin sebep olduğu araştırılıyor. Çok ciddi sonuçlara neden olan gizemli hepatit hastalığının evcil hayvanlar yoluyla bulaşabileceği düşünülüyor.
Bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla vitamin eksikliği görülebiliyor. Vitamin eksikliği hastalıklara ve büyümenin yavaşlamasına neden oluyor. Oldukça önemli olan vitamin eksikliği teşhis edip kontrol ettirmek çocuklarınızın gelişimi için önem taşıyor. Çocuğunuzun vitamin eksikliği olup olmadığını gösterdiği belirtilere bakarak öğrenebilirsiniz.
Çocuklarda iştahsızlık ve uykusuzluk ebeveynleri oldukça zorlayabiliyor. Bunların altında yatan bir sürü sebep bulunuyor. Çocuğunuza ne yaparsanız yapın yemek yediremiyor veya uyutamıyor musunuz? Bunun nedeni çocuklarda görülen serotonin eksikliği olabilir. İşte çocuklarınızdaki serotonin eksikliğini gidermeniz için yapmanız gerekenler…
Hayatımıza giren telefon, tablet ve bilgisayarlar her yaştan insanı etkilemeye devam ediyor. Çocukların tablet ve telefon kullanımı her geçen sene daha da artıyor. Özellikle riskli yaş gruplarındaki çocuklara verilen telefon veya tabletler gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Dijital ekranlar çocukların ileride iletişim ve akademik alanda sorunlar yaşamasına neden olabiliyor.
Bebeklerde penis başının kapalı olması sorunu oldukça sık yaşanıyor. Bebekler bu sorun nedeniyle idrar yapma da zorluk yaşıyorlar. Bu konuda anne ve babaların bilinçli olması ciddi sorunlar yaşanmasını önlüyor. Bilinçsiz müdahaleler sebebiyle organ kayıpları gerçekleşebiliyor.
Anne sütü içerisinde bulunan zengin kaynaklar nedeniyle bebeklerin sağlıkları için önem taşıyor. Uzmanlar bebeklerin özellikle ilk 6 ay mutlaka anne sütü kullanmasını öneriyor. Anne sütü bebeğin güncel sağlığını güçlendirip korurken ve ileride ortaya çıkabilecek hastalıkların çoğunu da önlüyor.
Çocuklar özellikle büyüme evrelerinde boyları uzadıkça bacak ağrıları yaşıyorlar. Ebeveynler tarafından büyüme nedeniyle kaynaklandığı düşünülen uzun süreli bacak ağrılarının altında çok ciddi sağlık sorunları yatıyor olabilir. Çocuklarda geçmeyen bacak ağrıları için…
Son günlerde Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kritik savaş tüm dünya tarafından takip ediliyor. Savaşın etkileri merakla ve korkuyla izleniyor. Ebeveynler bu korkularını ister istemez çocuklarına yansıtabiliyorlar. Çocuklar savaş görüntüleri ve anne babalarının kullandıkları ifadeler nedeniyle travmalar yaşayabiliyorlar. Uzmanlar çocukların savaş ile alakalı travmaları hakkında uyarıyor…
Çocukken yaşanan travmaların ve madde bağımlılığının etkisi ileride çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kişinin kendisine ve çevresine zarar vermesine neden olabildiği gibi bellek ve hafızayı da olumsuz etkiliyor. Çocukların sağlığı için madde bağımlılığı ve travmalar hakkında toplumun ve ailelerin bilinçlenmesi gerekiyor.
Çocuklar eve kedi ve köpek almak istiyorlar fakat ebeveynler çocukların hayvanlara karşı alerjisi olacağını düşünüp eve kedi ve köpek almaya karşı çıkabiliyorlar. Yapılan araştırmalara göre ebeveynlerin bu tutumu oldukça yanlış. Araştırmaların sonucuna göre erken yaşta evde kedi köpek beslenmesi kişinin alerji riskini azaltıyor.
Yumuşak doku kanseri, vücudumuzda bulunan yumuşak dokularda beliren kötü huylu tümörlerdir. Çocuklarda ve gençlerde oldukça fazla görülüyor. Yıllarca belirti vermeyebilen bu kanser ağrısız bir şekilde büyüyebiliyor. En ayırt edici belirtisi vücuttaki şişkinlikler. Yumuşak doku kanserinde erken tanı hayati önem taşıyor.
Kalp hastalıkları oldukça yaygın olan bir hastalık. Kalp hastalığı ileride dışarıdan gelen etkenlerle olabileceği gibi doğuştan da olabiliyor. Kalp hastası olan çocuklar genelde doğuştan kalp hastası oluyor. Çocukların kalp hastalığı çok ciddi sorunlar yaratabiliyor bunu önlemek adına ebeveynlerin kalp hastalığı hakkında bilinçli olup erken teşhis edilmesi için yardım etmeleri gerekiyor.
Lösemi, dünyada ve ülkemizde en sık görülen kötü huylu hastalıktır. Özellikle 2-5 yaş arası çocuklarda çok sık rastlanan lösemi 1 yaş altı ve yenidoğan bebeklerde de görülmeye başladı. Uzmanlar löseminin tedavisinde en önemli etkenin erken tanı ve moral yer alıyor. Ailelerin lösemi belirtilerine karşı bilinçlenmeleri gerekiyor.
Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte alışkanlıklarımız değişime uğradı. Bu değişen alışkanlıklar yeni hastalıkları da beraberinde getirdi. Pandemide evde olduğumuz günlerde ekran bağımlısı haline gelen çocuklar ile birlikte kronik ağrıların yaş ortalaması düştü.
Anne ve babalar dikkat! Covid 19’u geçiren çocuklarda 4-5 hafta sonra rastlanan dirençli ateş, ishal, döküntü, eklem ve karın ağrısı MIS-C sendromu belirtisi olabilir. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Sigara içmeseniz bile günümüzde sigara nedeniyle hayatınızı kaybetmeniz çok olası. Yayınlanan son verilere göre dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişi tütünden dolayı hayatını kaybediyor. Bunların 1,2 milyonunu sigara içmeyen fakat sigara dumanına maruz kalan kişiler oluşturuyor. Dünyada 65 bin çocuk pasif içici olmasına rağmen 5 yaşının önce yaşamını yitiriyor.
Okullarda yarıyıl tatili sona erip milyonlarca öğrenci için ders zilinin çalmasıyla kalabalık ortamlarda geçirilen süre artacağından enfeksiyonlara karşı çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Covid-19 pandemisinin gölgesinde geçirdiğimiz kış mevsiminde bir yandan da kışın önde gelen hastalığı grip (influenza) hızla yayılıyor. Uzmanlar, okullarda ikinci eğitim öğretim dönemiyle birlikte kalabalık ortamlarda geçirilecek sürenin artması konusunda anne babaları uyarıyor.
Çocukların televizyon, tablet, telefon kullanımı gün geçtikçe artış gösteriyor. Sürekli ekrana bakan çocukların hem gözlerinde hem de psikolojilerinde sorunlar ortaya çıkıyor. Çocuklarınızın ekran bağımlılığını önlemek için bu habere bakabilirsiniz...
Dirsekleri açık ve düz pozisyondayken elin yukarı yönlü çekilmesi ya da kollarından çekilerek sallamak gibi hareketler, çocuklarda ‘dadı dirseği’ adı verilen dirsek çıkıklarına yol açıyor. Dadı dirseğinin sık olarak 1-5 yaş grubu çocuklarda görüldüğünü belirten uzmanlar; dirsekte ani gelişen ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Aile tarafından sürekli korunan çocukların sık sık hastalanması aslında biraz da anne ya da babadan kaynaklanıyor.