Coğrafya Haberleri

Orojenez nedir? Nasıl oluşur? Orojenez sonucu oluşan yer şekilleri

Dünya üzerindeki dağların oluşması için tortulların birikmesi, tabaka haline gelmesi ve levhaların ortaya çıkardığı basınçla yükselmesi gerektiği bilinir. Bu aşamaların tümünü içeren orojenez de ilgili yer şekillerinin nasıl meydana geldiğinin açıklanmasını sağlar. Bununla birlikte orojenez oluşumunun İlkel, Birinci, İkinci, Üçüncü Jeolojik Zaman gibi farklı dönemlerde ortaya çıktığı bilinir. Bu kapsamda en eski orojenez oluşumu da Hüron kıvrımları olarak açıklanır.

Egitim

Masif arazi nedir? Özellikleri nelerdir? Nerelerde görülür?

Masif arazi, yer kabuğunun en eski ve dayanıklı yapılarından biri olan, genellikle Paleozoyik döneme ait tortul kayaçların yüzeyde görüldüğü bölgelerdir. Bu tür araziler tektonik hareketlerden büyük ölçüde etkilenmemiş, sert ve aşınmaya dirençli yapılarıyla tanınır. Masif araziler yeryüzünün jeolojik tarihini anlamak açısından büyük öneme sahiptir ve genellikle maden yatakları açısından zengindir. Peki, Masif arazi özellikleri nelerdir? Nerelerde görülür?

Egitim

Çinli öğrenci coğrafya dersinde orayı gördü! O kadar etkilendi ki ailesine ısrar edip Çin'den Tokat'a geldi

Çin'de yaşayan ortaokul öğrencisi Yang Hanchao (13), coğrafya dersinde öğrenip, etkilendiği Ballıca Mağarası'nı görmek için ailesi ile Tokat'a geldi. Yang ile ailesi, hafta sonu mağarayı ziyaret edip, fotoğraf çektirdi.

Haber

Haritalara bakarak ülkeleri tanıyabilir misin?

Genel kültür bilgileri hayatımızın her yerinde! Özellikle de küçüklüğümüzden beri okulda gördüğümüz coğrafya bilgileri, genel kültürün de büyük bir kısmını oluşturuyor. Kimilerinin korkulu rüyası kimilerinin ezbere bildiği dünya haritasını ve ülkelerin harita üzerindeki şekillerini ne kadar biliyorsun?

Trend

Coğrafya

Coğrafya Hakkındaki Haberler Mynet'te. Coğrafya Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Toprak erozyonu nedir, en çok nerede görülür? Toprak erozyonuna neden olan faktörler nelerdir?

Toprağın sahip olduğu bazı özellikler erozyonunun derecesini belirlemede önemlidir. Yağış suları ve rüzgârla toprağın aşınıp taşınmasıyla başka yerlerde birikmesi süreci erozyon olarak adlandırılır. Erozyon doğal süreçlerle veya insan etkilerine bağlı olarak oluşabilir. Toprak erozyonu en çok nerede görülür, nedenleri nelerdir?

Egitim

Erozyon nedir, nasıl oluşur? Erozyonu önlemek için ne yapmalıyız?

Bitki örtüsü, su akışı ve toprak örtüsü arasında doğal bir denge vardır. İnsanların bitki örtüsünü yok etmesi gibi doğayı olumsuz etkileyen davranışları bu doğal dengeyi bozar. Böylece toprak yıpranır ve kopar. Aynı zamanda da toprakta erime olur. Erozyon hem doğal hem de beşerî etkenlerden görülebilir. Peki, erozyon ne demektir?

Egitim

TYT Coğrafya soruları yayımlandı mı? 2022 YKS TYT Coğrafya cevap anahtarı açıklandı mı?

TYT Coğrafya soruları yayımlandı mı? 18-19 Haziran'da yapılan YKS sınavının ardından vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı. Birçok kişi internet arama motorlarında '2022 YKS TYT Coğrafya cevap anahtarı açıklandı mı?' sorusunun yanıtını öğrenmek için sorgulama yapıyor. İşte YKS TYT Coğrafya soruları ile ilgili merak edilenler...

Egitim

Erozyon çeşitleri nelerdir? Doğal etkenler ile oluşan erozyon çeşitleri

Erozyon; engebeli ya da eğimli arazide, bu arazilerin yanlış kullanılması durumunda ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, toprağı sürme şeklinin eğime doğru olması durumunda da erozyon meydana gelmesi mümkündür. Bunların yanı sıra ormanlara zarar verilmesi ve bitki örtüsünün yok edilmesi de erozyona neden olan başlıca etkenlerdendir. Erozyon çeşitleri nelerdir?

Egitim

Erozyonun nedenleri nelerdir? Erozyona neden olan faktörler

Dünyanın hareketlerine bağlı olarak ortaya çıkan doğa olayı olan erozyon, gece ve gündüz arasındaki ısı farklılığı, kaya ve topraklarda aşınmalar nedeniyle ortaya çıkar. Dengesiz yağışlar, iklim kuraklığı ve engebeli arazilerin gibi faktörleri, erezyonun nedenleri arasında saymak mümkündür. Erezyona neden olan faktörler nelerdir?

Egitim

Rüzgar erozyonu nedir, en çok nerelerde görülür? Rüzgar erozyonuna neden olan faktörler

Erozyon, toprağın su geçirgenliği ve su tutma kapasitesini minimuma indiren bir doğa olaydır. 20 yıl süre erozyon görülen bir toprakta, verimlilik %50 ila %70 oranında azalır. Aynı zamanda erozyon, barajların su tutma kapasitesini de azaltır. İnsan yaşantısı ve doğada ciddi tahribat yaratan erozyonun çeşitleri vardır. Bunlardan bir tanesi olan rüzgar erozyonu nedir?

Egitim

Tarihin en büyük gizemi! Lanetli bölge denilen Bermuda Şeytan Üçgeni’nin komplo teorileri

Dünyanın en ünlü komplo teorilerinden bir tanesi Atlantik Okyanusu'nda çok sayıda uçak ve geminin kaybolduğu, bazı paranormal olayların yaşandığı Bermuda Şeytan Üçgeni olarak isimlendirilen bölgeyle ilgili. İnsanlığın tarih boyunca üzerinde araştırma yaptığı bu bölge, esrarengiz yönü ile uzun bir süre boyunca dikkatleri çekti. Peki Bermuda Şeytan Üçgeni’nin gizemi nedir?

Trend

Sonbahar ekinoksu nedir, özellikleri neler? Sonbahar ekinoksunda neler olur?

21 Mart ve 22 Eylül'de güneşten gelen ışınlar ekvatora dik olarak gelmektedir. 21 Eylül'de gerçekleşen duruma ise Sonbahar ekinoksu adı verilmektedir. Bu dönem Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin başlangıcı olarak bilinmektedir. Peki Sonbahar ekinoksu nedir, özellikleri neler? Sonbahar ekinoksunda neler olur? İşte ekinoks tarihleriyle ilgili merak edilenler...

Haber

Dönemin en ünlü bilim insanın kaleminden çıkan ilk dünya haritası! Asırlar öncesinde dünyayı çizen bilim insanı: Klaudyos Batlamyus

Tarih boyunca bilim insanları pek çok kez coğrafya ve astronomi alanında çalışmalara imza attı. Bundan asırlar öncesinde İskenderiyeli Yunan matematikçi, coğrafyacı ve astronom olan Klaudyos Batlamyus 100- 170 yılları arasında yaşadı ve ilk dünya haritasını çizdi.

Trend

Isı Adası ani şiddetli yağışlarda önemli faktör

DEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Çukur: - "Şehir merkezi ile dışındaki sıcaklık değerleri arasında 4-5 derecelik fark var. Bu durum 'ısı adası' dediğimiz olayı oluşturuyor. Yağış kütleleri şehir üzerine geldiğinde yağış oluşacakken sıcaklık artışı nedeniyle gerçekleşemiyor. Bu olay defalarca tekrar edince birkaç günde düşmesi gereken yağışlar bir anda düşüyor" - "Bugün değilse yarın, yarın değilse öbür gün benzer olayların frekansı maalesef artacak"

Yurthaber

Isı Adası ani şiddetli yağışlarda önemli faktör

DEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Çukur: - "Şehir merkezi ile dışındaki sıcaklık değerleri arasında 4-5 derecelik fark var. Bu durum 'ısı adası' dediğimiz olayı oluşturuyor. Yağış kütleleri şehir üzerine geldiğinde yağış oluşacakken sıcaklık artışı nedeniyle gerçekleşemiyor. Bu olay defalarca tekrar edince birkaç günde düşmesi gereken yağışlar bir anda düşüyor" - "Bugün değilse yarın, yarın değilse öbür gün benzer olayların frekansı maalesef artacak"

Haber

YGS 2017 Coğrafya soru ve cevapları

2017 YGS Coğrafya soruları ve cevap anahtarı ne zaman ÖSYM'de açıklanacak? Milyonlarca üniversiteli adayı bu sorunun yanıtını merak ediyor. YGS 2017 ile ilgili detaylar haberimizde.

Haber

Bakan Özhaseki: Bu ülkenin altı da oynak üstü de oynak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin zor bir coğrafyada olduğuna dikkat çekerek, "Bu ülkenin altı da oynak, üstü de oynak" dedi.

Haber

Davutoğlu’dan Coğrafya ve Türkçe dersi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni ziyaret etti, öğrencilere harita dersi verdi.

Haber

Adana'da öğrenciler öğretmen dövdü

Adana’da 2013-2104 eğitim öğretim döneminin yarıyıl karnesinde zayıf olan Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, coğrafya öğretmeni Hasan Kaplan’ı dövdü.

Haber

YGS'de tartışma yaratan soru

YGS sorularını değerlendiren uzmanlar basına dağıtılan soru kitapçığında yer alan coğrafya testinin 26’ncı sorusunun tartışmaya açık olduğunu iddia etti.

Haber

Ankara Üniversitesi yine karıştı!

Karşıt gruplu öğrencilerin taşlı sopalı birbirine girdiği Tarih Coğrafya Fakültesi'nde ortalık karıştı.

Haber

Şüpheleri güçlendiren kağıt

Ankara’da bir parkta, bir adaya ait sınav giriş belgesinin içinde küçük parçalara ayrılmış bir kâğıtta, tarih, Türkçe, vatandaşlık ve coğrafya soruları ve yanıtları bulundu.

Haber

LYS-3 sona erdi

Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavları'ndan (LYS), Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) sona erdi.

Haber

LYS-3 başladı

Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavları'ndan (LYS), Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) saat 10.00'da başladı.

Haber

LYS-3 yarın yarılacak

Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavları'ndan (LYS), Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) yarın yapılacak.

Haber