Psikolojik rahatsızlıklar bireylerin zihinsel ve duygusal sağlığını ciddi şekilde etkileyen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen sorunlardır. Bu rahatsızlıklar arasında çoklu kişilik bozukluğu (ÇKB) özellikle karmaşık ve nadir görülen bir durum olarak öne çıkar. ÇKB, bireyin birden fazla farklı kişilik kimliği veya benlik hali geliştirmesi ile karakterizedir. Bu kişinin yaşamını önemli ölçüde etkileyebilir ve kimlik bütünlüğünü zedeler.
Psikolojik rahatsızlıklar insan zihni ve davranışlarını etkileyen karmaşık sorunlar arasında yer alır. Bu rahatsızlıklar birçok farklı faktörün etkileşimi sonucu ortaya çıkabilir ve çoklu kişilik bozukluğu (ÇKB) da bu karmaşıklığın bir örneğidir. ÇKB bir kişinin birden fazla ayrı kişilik ya da kimlik benliği geliştirdiği bir dissosiyatif bozukluktur. Genellikle travmatik deneyimlerle ilişkilendirilir. Peki, çoklu kişilik bozukluğu nedir?
Bir döneme damga vuran manken ve oyuncu Arzu Yanardağ, katıldığı bir programda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kişilik bozukluğu yaşadığını anlatan Arzu Yanardağ, “neyi, ne için yaptığımı bilmiyordum.” dedi.
Kişilik bozukluğu, bir takım insan ilişkilerinde yaşanan zorluklarla ortaya çıkan bir durumdur. Kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasında, ailenin çok büyük etkisi vardır. Burada bir hastalıktan daha ziyade, kişilik bütünlüğünün oluşmasında problem yaşanmaktadır. Freud'a göre sevebilen, insan ilişkilerinde kendini iyi hissedebilen, kendine güveni olabilen ve çalışabilen bir insan, kişiliği ve ruhsal yaşantısı yerinde olan bir insandır.
1973’te yayınlanan Sybil adlı kitabın ana karakteri olan Shirley Mason, 16 farklı alter egoya sahip olarak tüm dünyayı şaşkınlığa uğratmıştı; ancak hepsinin sahte olduğunu itiraf etmişti.
Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin kimliğinin iki veya daha fazla kişiliğe bölünmesini ifade ediyor ve genellikle çocukluğunda ağır bir travma atlatmış kişilerde görülüyor. Dizilerde, filmlerde çoklu kişilik bozukluğu olan kişileri görüyoruz. Sizler için film ve dizilerde görebileceğiniz kadar ilginç bir hikayeyi araştırdık. İşte karşınızda 24 farklı kişiliğiyle Billy Milligan’ın hayatı...
Doğumdan sonra dış faktörlerin etkisi ile kişiye has olarak gelişen ;kişinin kendine özgü davranış biçimine kişilik denir. Kişiliğin kazanılmasında etkili olan dış faktörler arasında anne-baba, kardeş, akraba, arkadaş, örf ve adetler vs. sayılabilir. Parmak izlerinin farklı olması gibi herkeste farklı bir kişilik yapısı vardır. Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ, Mynet okurları için kişilik bozukluklarını yazdı.