İlkbaharda çöl tozları ve polenler nedeniyle alerji şikayetlerinde artış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, açık alanlarda gezintiye çıkanları dikkatli davranmaları konusunda uyardı.
Çöl tozlarının etkili olduğu Samsun, hafta sonuna Türkiye’nin ‘en sağlıksız’ havası ile başladı. Bakanlık tarafından yapılan uyarıda “Hassas gruplar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın bazı sağlık etkileri yaşaması muhtemeldir” ifadeleri yer aldı.
Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir” dedi.
Kuzey Afrika üzerinden gelen toz taşınımı yurdu etkisi altına aldı. Toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesi düşerken, hava kalitesi olumsuz etkilendi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'de de etkili olan toz taşınımı ile ilgili uyarılarda bulundu. Uzman isimlerden de uyarı üstüne uyarı yapıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, nedenini açıkladı. İşte detaylar...
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, küresel ısınma ve kuraklığın sıklık, şiddet ve süresinin artmasıyla birlikte gelecekte Türkiye'nin toz taşınımından daha fazla etkilenmesinin beklendiğini bildirdi.
Türkiye yeni haftaya kuvvetli rüzgarla başladı. Meteoroloji danışmanı Orhan Şen, Kuzey Afrika'dan gelecek olan çöl tozu için uyarılarda bulundu. Şen, toz taşınımı beklenen illeri uyararak "Buradaki değer 250'nin üzerine çıkarsa maske takılması gerekiyor. Yağan tozu Teneffüs yoluyla almamamız lazım" dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre Türkiye genelinde bugün yağış beklenmiyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği açıklanırken toz aşınımı uyarısı geldi. En fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülecek toz aşınımının pazar günü Marmara ve Ege'ye de ulaşması bekleniyor.
Çöl tozu Türkiye'nin birçok yerinde etkisini sürdürüyor. Kuzey Afrika üzerinden ülkemize gelen toz taşınımı özellikle 3 ilde tehlikeli boyutlara ulaştı. Özellikle astım ve kronik hastaların nefes almasını zorlaştıran çöl tozlarının ülkemizi terk edeceği tarih ise netleşmeye başladı.
Son dakika haberi: Türkiye, Afrika'dan gelen toz bulutlarının etkisi altına giriyor. Mersin'den ülkemize giriş yapan çöl tozları, sabah uyananlara kötü bir sürpriz yaptı. Araçların üzerlerini çöl tozlarıyla kaplanırken, bölgede kuvvetli rüzgarın etkili olması nedeniyle toz taşınımının hızla iç kesimlere sürdüğü kaydedildi. Öte yandan geçtiğimiz günlerde İstanbul'u kaplayan çöl tuzu bulutu da uçakta bir yolcu tarafından görüntülendi.
Son dakika haberi: Nisan ayının ortasında hava durumuyla ilgili uyarılar peş peşe gelmeye devam ediyor. Meteorolojinin özellikle pazar günü için yapmış olduğu sağanak yağış uyarısının ardından yeni bir açıklama da Avrupa Uzay Ajansı'ndan geldi. Sahra Tozu fırtınasının Türkiye'ye yaklaştığını duyuran Avrupa Uzay Ajansı, çöl tozlarının 4 gün boyunca etkili olacağını açıkladı.
Türkiye’ye son günlerde Suriye üzerinden gelen çöl tozlarının etkilerine karşı vatandaşları uyaran Uzm. Dr. Özlem Ceyran, “Çocuklarda akciğerdeki harabiyet daha büyük olabilir. Çöl tozları özellikle kronik akciğer hastalığı olan KOAH’lı, astımlı hastalarımızda çok büyük problem teşkil ediyor. Nefes darlığının artışına, hastada yoğun bakım yatışı, ölüme kadar giden tablolara sebep oluyor” dedi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Suriye kaynaklı toz taşınımından dolayı çamur şeklinde yağan yağmur tehlikeyi de beraberinde getirdi. Bu toz taşınımından dolayı akciğer hastalarının dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen uzmanlar dikkat edilmediği takdirde ise ölüm riskinin ve hastane yatışlarının artacağını belirterek uyarılarda bulundu. Doktor Necmettin Nergiz, ''Bu toz bulutları çamurlu yağmur dediğimiz şekilde olursa dışarıdan geldikten sonra banyo yapılması önemlidir'' açıklamalarında bulundu.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu: - "Çöl tozlarının yüksek konsantrasyonda olduğu şehirlerde yaşayanlar, mümkün olduğunca tozların etkili olduğu bu süre içinde evlerde ve kapalı ortamlarda vakit geçirmelidir"
Toz taşınımı nedeniyle özellikle Ege, Marmara, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz'de partikül madde oranları arttı - Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl: - "Çalışmalar, sağlık üzerine etkilerinin birkaç gün gecikmeli de gözlenebileceğini göstermektedir" - "Sahra tozunun uçuş güvenliği üzerine etkisi de unutulmamalıdır"
Türkiye, bugünden itibaren Kuzey Afrika'dan gelecek çöl tozunun etkisi altına giriyor. Uzmanlar, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. Kronik hastalığı, astım, KOAH gibi nefes darlığıyla ilişkili rahatsızlığı olanların risk altında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Bayram, "Tozun yoğun olduğu dönemlerde ölümlerde artış olduğunu gözlemledik" diye konuştu.
Son dakika haberi: Çöl tozu Türkiye'ye giriş yapıyor. Meteoroloji uzmanları, Türkiye'nin perşembe gününden itibaren Kuzey Afrika'dan gelecek çöl tozunun etkisi altına gireceğini açıkladı. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, perşembe ve cuma günü için "Yaşlılar ve sağlık sorunu olanlar özellikle dikkatli olsunlar" dedi. Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir de " Çöl tozu, özellikle Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz'de yoğun etkisini gösterecek" diye konuştu.
Son dakika gelen hava durumu bilgilerine göre İstanbul’u yeni bir doğal tehlike bekliyor. Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten çöl tozlarına karşı İstanbul başta olmak üzere birçok il ve bölgeyi gün vererek uyardı. Ökten açıklamasında ‘güneye bakan pencerelerin kapalı tutulmasında fayda var’ dedi. İşte hava durumu ile ilgili gelen son dakika uyarıları…
Konya’nın Karapınar ilçesindeki çölleşmeye karşı verilen mücadele sonuç verdi. Geçmişte ‘toprağın bittiği yer’ olarak isimlendirilen bölge ağaçlarla kaplı bir alan haline geldi.
Türkiye genelinde devam eden yağışlar, Afrika’dan taşınan çöl tozlarıyla birleşince çamur yağışlarına sebep oluyor. Ülke genelinde gündem konusu olan çamur yağışları hakkında korkulacak bir durumun olmadığını belirten Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalında görev yapan Prof. Dr. Hasan Ekerbiçer, sigaranın bu tozlardan bin kat daha fazla etkili olduğunu belirtti.
Afrika'dan taşınan çöl tozları ülkemizde çamur yağışlarına sebep oldu. Konu ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Hüseyin Toros, çamur yağışlarının Çarşamba gününe kadar devam edeceğini söyledi. Ülkemiz üzerinde bol miktarda çöl tozu olduğunu söyleyen Toros, gözle görülmeyen bu tozların yere çamur olarak indiğini söyledi. Solunum için zararı bulunan çamur yağışlarına fazla maruz kalınmaması gerektiğini söyleyen Toros, 'Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın' uyarısında bulundu.
Dünya Su Günü’nde kuraklık ve çölleşmeye dikkat çeken İklim Uzmanı Dr. Güven Özdemir, çölleşmeyi geciktirmenin en önemli görevlerden biri olduğunu belirtti. Özdemir, “Su kaynaklarımızı, tarım arazilerimizi, ormanlık alanlarımızı korumalıyız. Yeraltı ve yer üstü su kaynaklarımızın bilinçli olarak kullanılmasına yardımcı olmalıyız. İsraftan kaçınmalıyız” dedi.
Sahra Çölü'nden bu ayın başlarında Fransa'ya gelen toz, 1960 yılında bölgede gerçekleştirilen nükleer denemeden kalan sezyum 137 radyoaktif kalıntılarını da ülkeye taşıdı. Bu durum ilerleyen günlerde Türkiye'ye de Avrupa üzerinden beklenen toz taşınımı nedeniyle endişeye neden oldu. Dicle Üniversitesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bekir Taşdemir, "Halkın gerekirse bu dönemde dışarı çıkmaması, camlarını açmaması ve bu havayı mümkün mertebe solumaması gerek" dedi.
Avrupa'da geçen hafta etkili olan çöl tozu, perşembe gününden bu yana Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Şu anda uydu verilerine baktığımız zaman dün ve bugün ülkemizin tamamında etkili olduğunu görüyoruz. Yarın öğleden itibaren etkisini kaybedecek. Ayrıca insanlara doğrudan temas etmediği için, etse bile uzun süre güneş ışığına maruz kaldığı için virüs taşıma ihtimali yok” dedi.
Afrika'dan kuvvetli rüzgarlarla Avrupa'ya taşınan çöl tozları Türkiye'yi de etkiledi. Hava kalitesi incelendiğinde Edirne ve Tekirdağ'da bu etkinin gözlenebildiğini söyleyen Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, küçük fraksiyonlu partikül maddelerde artış olduğuna dikkat çekti. Bu noktada yağışların büyük önem taşıdığını anlatan Tecer, çöl tozlarının sağlık açısından sorun yaratıp yaratmayacağı ile ilgili endişelenenler için bilgi vermeyi de ihmal etmedi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Orta Avrupa üzerinden Trakya'ya çöl tozlarının geldiğini belirterek, "Trakya bölgesinde çöl tozları diye tanımladığımız partiküllerin bir girişini sezinleyebiliyoruz ölçüm istasyonlarının sonuçlarına göre. Son birkaç gün içerisinde bir miktar artışın olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Lokman ayrıca çöl tozlarının şu an için sağlığı ciddi şekilde etkileyecek bir risk oluşturmadığını belirtti.
Avrupa'yı etkisi altına alan çöl tozlarının, hafta sonu yoğunluğu azalarak, Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, çöl tozlarının yoğun olacağı yerlerdeki vatandaşa kapı ve pencereleri kapatmaları uyarısında bulundu. Çöl tozları nedeniyle virüsün havada daha fazla kaldığını belirten Şenyiğit, "Dışarı çıkmamız gerekiyorsa maskeye daha fazla dikkat etmemiz ve dışarıda daha az durmamız gerekir" dedi.
Son dakika haberine göre İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Avrupa'da hafta boyunca etkili olacak çöl tozlarının yarın Türkiye'ye yoğunluğunu azaltarak gelmesinin beklendiğini bildirdi. Prof. Dr. Toros, "Yoğunluğu hafif de olsa hafta sonu ülkemiz genelinde etkisini gösterecek" ifadelerini kullandı.