Covid sonrası dönemde görülen virüsler yeniden canlanmaya başladı. Test yaptırmadan anlaşılmayan bu virüslerin belirtileri neredeyse aynı. Burun akıntısı, öksürük, ateş ve mide bulantısı şikâyetiyle hastaneye başvuranların sayısında son günlerde ciddi derecede artış var. Uzmanlar, yapılan testler sonucunda hastalarda en çok Covid, grip, RSV ve nezle virüslerine rastladıklarını belirtiyor. Peki, hangi belirtilere dikkat edilmeli? İşte detaylı bilgiler...
Almanya Helmholtz Munich Akıllı Biyoteknolojiler Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ali Ertürk, dünyada ses getiren yeni bir araştırmaya daha imza attı. Prof. Dr. Ertürk ve ekibinin yürüttüğü araştırma ile dünyada ilk kez koronavirüsün insan vücuduna girmek için kullandığı spike proteininin, kafatasındaki 'gizli geçitlerde' biriktiği ve beyne sızmak için bu geçitleri kullanarak beyin yüzeyine yerleşebildiği gösterildi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüberküloz hakkında yeni bir rapor yayınladı ve 2023 yılında yaklaşık 8,2 milyon kişiye yeni TB teşhisi konduğunu ortaya koydu. Bu sayı, WHO'nun 1995 yılında küresel TB izleme çalışmalarına başlamasından bu yana kaydedilen en yüksek sayı olarak kaydedildi. Bu, 2022'de bildirilen 7,5 milyon vakaya göre önemli bir artışı temsil ediyor ve TB'yi 2023 yılında COVID-19'u geride bırakarak yeniden önde gelen bulaşıcı hastalık katili konumuna getiriyor.
COVID-19'un XEC varyantı, Omicron soyundan gelen yeni bir alt varyanttır. Haziran 2024'te Almanya’da dikkat çeken bu varyant, önceki türlere kıyasla daha hızlı yayılma kapasitesine sahiptir. Belirtileri, diğer varyantlara oldukça benzerdir. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve tat-koku kaybı gibi semptomlarla kendini gösterir. XEC varyantına karşı alınabilecek önlemler ise büyük önem taşır.
21. yüzyılın korkulu rüyası Covid-19 yeni ve daha dinamik varyantıyla yayılmaya devam ediyor. 'XEC' için endişe veren açıklama geldi. Mevsim geçişleriyle beraber hastalıkların yaygınlaşması arttı. Bu durum yeni varyantın bulaşıcılığını da arttırdı. Uzmanlar yeni varyant için dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
XEC adı verilen Covid varyantının Avrupa'da hızla yayılmaya başladı. Bilim insanları, bu varyantın yakında baskın tür haline gelebileceği konusunda uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yeni tehlike XEC hakkında uyarılarda bulundu.
Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 hastalığı İstanbul'da dikkat çeken şekilde artış gösterdi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Müslüm Süngü, grip şikayetiyle gelen hastaların 5'inden 4'ünde Covid-19 çıktığını belirtti. Okulların açılması ise salgının kendini topluma yaymasında büyük rol oynadı. Hasta teşhisi konulanların bile maske takmadığını belirten uzman isimler toplu alanlarda maske kullanılmasını önerdi.
Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) korkutan bir uyarı geldi. Dr. Maria Van Kerkhov, yaşanan Covid-19 salgınının son pandemi olmayacağını ifade ederek bilinmeyen bir tehdidin daha önce görülmemiş bir şekilde saldırabileceğini ifade etti.
Grip, COVID-19 ve RSV vakalarının sayısının toplumda aynı anda önemli ölçüde arttığı durumu ifade eden üçlü salgın hakkında bilgilendirmede bulunan Göğüs Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Kürşat Uzun, “Üçlü salgın önlenemeyebilir, ancak hazırlıklı olmak ve koruyucu önlemler toplumlarımızdaki en savunmasız kişilerin hastalanmasını, hastaneye kaldırılmasını ve hayatlarını kaybetmesini önlemeye yardımcı olabilir” dedi.
Prof. Dr. Recep Tekin, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servislerin pandemiden sonra en yoğun günlerini yaşadığını belirterek, “İnfluenza virüsünün yanında Covid-19 ve rinovirüsü de görmekteyiz” dedi. Tekin "Yaşlı kesimin toplu alana girişinde maske takması çok önemlidir" diyerek maske, mesafe ve temizliğin viral enfeksiyonlar açısından koruyucu faktör olarak bilindiğini söyledi.
Tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını bazı teknoloji alanlarında köklü değişim yaratırken, çok sayıda teknoloji şirketi rekor büyüme performansı ve insan yaşamında oluşturdukları etkiyle ön plana çıkıyor. Covid-19'la "uzaktan çalışma", "çevrim içi iletişim" ve "e-ticaret" gibi kavramlar insan hayatının bir parçası haline gelirken, veri gizliliği ve çevrim içi güvenliğine yönelik endişeler de artt
Dünya ekonomisi, Koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası yaşanan krizi ancak atlatabiliyor. Koronavirüs salgını sürecinde ülkeler çeşitli tedbirler almıştı.
Dünya ağır yaralı olarak ayrıldığı koronavirüs pandemisi sonrası yeni bir virüsün kıskacında. Koronavirüsün bir varyantı olan Eris, şimdiden 51 farklı ülkede yayılım gösterdi. Uzmanlar Eris varyantı hakkında çok kritik açıklamalarda bulundu. İşte bütün detaylar!
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ın sağlık durumu koronavirüse yakalandığının açıklanmasının ardından vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Düzce programı sırasında gelişen semptomların ardından koronavirüs testi yaptıran Yıldırım'ın test sonucunun pozitif çıktığı ifade edildi. Peki Binali Yıldırım'ın sağlık durumu nasıl? İşte Binali Yıldırım'ın sağlık durumu ile ilgili detaylar...
Yeni Zelanda, koronavirüs pandemisinin ardından ilk defa sınırlarını tamamen açtı. Şubat’tan itibaren kademeli bir şekilde kısıtlamalarını kaldıran Yeni Zelanda’ya artık dünyanın her yerinden ziyaretçi girebilecek.
Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Gökpınar köyü, Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasından bu yana uygulanan tedbirler sayesinde hiç vaka görülmediği için ‘mavi köy’ olarak biliniyordu. Ancak dünyayı kıskandıran mavi köyde ilk koronavirüs vakası görüldü. Virüse ilk yakalanan ise köy muhtarı Metin Şahin oldu. Salgının Türkiye’de görülmeye başladığından itibaren çok mücadele verdiklerini hatırlatan Şahin, "Mavi köyümüze maalesef nazar değdi” şeklinde konuştu.