Küresel sağlık arenası, COVID-19 salgınının gölgesinde sürekli olarak bir evrim geçirmektedir. Bu evrimin son örneklerinden biri de JN1 varyantı olarak karşımıza çıkmıştır. Virüsün genetik materyalindeki bu yeni varyant, sağlık uzmanlarını ve bilim dünyasını dikkate almaya yönlendirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından "endişe verici varyant" olarak belirtilebileceği de düşünülen JN1 virüsü, son derece agresif bir varyant olarak kabul edilebilir. Peki, JN1 varyantı belirtileri nelerdir?
Koronavirüsün yeni varyantı Eris dünyada hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün EG.5.1 şeklinde tanımladığı Eris virüsü hakkında Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, “Henüz Türkiye'de görülmeyen Eris varyantı nedeniyle dünyada vaka sayısında son üç aya göre yaklaşık yüzde 80 artış yaşandı. Omicron varyantına benzer olan Eris varyantı belirtileri arasında baş ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı ve eklem ağrısı görülüyor” dedi.
Şarkıcı Ece Seçkin, Prof. Dr. Uğur Şahin'in "3 doz koronavirüs aşısı yeterli değil" sözlerine tepki göstererek "Yemem o yalanları. 2. doz aşıdan sonra hayatımın nasıl kaydığını tedavim bittikten sonra anlatacağım. Aşı olmadığı için cahillikle suçladığım herkesten özür dilerim" ifadelerini kullandı.
Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programına katılan Athena grubunun solisti Gökhan Özoğuz, lenfoma tedavisi gören kardeşi Hakan Özoğuz'un son durumunu paylaştı.
Unutkanlığınız artık ‘çığırından çıkmış’a benziyor, rutin koşuşturmalarınız kalp çarpıntısına yol açıyor, halsizlik peşinizi bırakmıyor, öksürüğünüz inatçı bir hal alıp geçmek bilmiyor, depresif yapı üzerinizden gitmiyor… Ama altında ciddi bir neden de bulunamıyor… Dikkat! Bu ve benzeri birçok sorunun kaynağı ‘Uzamış Covid Sendromu’ olabilir!
Covid-19 2019 yılından beri tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 birçok olumsuz duruma yol açıyor. Koronavirüse yakalanan kişilerin bu virüsü ilk günlerde fark edip izole olmaları toplum sağlığı için büyük önem taşıyor. Uzmanlar Delta ve Omicron varyantlarının belirtileri hakkında uyarıyor.
Sonbaharla birlikte havaların soğumaya başlaması, okulların açılması ve kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirilmesiyle solunum yolları enfeksiyonları daha sık görülmeye başlandı. Bir yandan da Covid-19 enfeksiyonu çeşitli varyantlarla tehdit olmaya devam ediyor. Solunum yolu enfeksiyonlarının yalnızca Covid-19 ve gripten oluşmadığını, sonbahar ve kış aylarında çok sayıda virüs ve daha az oranda da bakterilerin enfeksiyonlara yol açabilir.
Tüm dünyada 2019 yılından beri devam eden Covid-19 etkileri bu sene vaka sayılarında düşüş yaşandığı için azalmıştı. Ancak bilim adamları giderek artan vaka sayıları nedeniyle kışın karantina ve maskeler hakkında uyarılarda bulundu.
Günümüzde pek çok kişinin yaşadığı geçmeyen yorgunluk, eklem ağrısı ve depresyon gibi şikayetler aslında 'Long Covid' yani 'Uzamış Covid' rahatsızlığının bir işareti olabiliyor. Özellikle koronavirüs geçirenlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülebilen Long Covid, virüsü atlattıktan aylar sonra dahi devam edip günlük yaşamı tamamen bozabiliyor.
Covid-19 etkileri aradan yıllar geçmesine rağmen devam ediyor. Toplumda birçok insan insan Covid’e yakalandı. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre koronavirüse yakalanan kişilerde 2 yıl sonra bazı hastalıklara yakalanma riskinin çok daha yaygın olduğu tespit edildi.
Covid-19 vakaları giderek artmaya devam ediyor. Özellikle son zamanlarda yaşanan artışlar nedeniyle tüm dünyada tedirginlik yaşanıyor. Vatandaşlar maske takmaya geri dönecek miyiz? Aşılarda değişim olacak mı? gibi soruları merak ediyor. Meraklı bekleyişin ardından Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in sahibi olduğu BioNTech’ten beklenen açıklama geldi.
Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 virüsü vaka sayılarında yaşanan artış endişelere neden oldu. Ülkemizde artışa geçen vaka sayıları nedeniyle akıllara, "yeniden karantina olacak mı? maske zorunluluğu geri mi dönüyor?" gibi sorular geliyor. Koronavirüse karşı çalışmalar sürüyor. ABD’li bilim insanları başta Covid-19 olmak üzere birçok hastalığı yok eden sakız geliştirdi. Yapılan deneylerde umut verici sonuçların ortaya çıktığı sakız, Covid-19'u tükürükte yakalıyor.